Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.6.2021 o 9:03 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 10:56 - 11:04 hod.

Jana Bittó Cigániková
... keby ste boli taký zlatý, nemohla by som, nemohla by som teraz chvíľočku ja, lebo iba vy, iba vy budete hovoriť. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 10:56 - 11:04 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Napriek tomu, že už som k pozmeňováku pani Horváthovej vystupovala, ja si teda dovolím ešte pár slov, lebo páni tu neboli a evidentne sú rozrušení, lebo nepočuli môj príspevok, tak ich chcem ukľudniť. (Povedané so smiechom a reakcie z pléna.) Pán Suja, chcete? Pán, chcete ne... (Reakcia z pléna.) Pán Suja, nechcete vystúpiť, lebo taký ste nejaký rozrušený zase? (Povedané so smiechom.) Tak keby ste boli, tak nemohla by som... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 9:59 - 10:02 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vecne pán minister obsah zákona ako taký, myslím si, vysvetlil úplne jasne. Nie je tam vôbec nič konfliktné, diskutabilné. Nemyslím si, že aj niekto z opozície by k tomu návrhu pôvodnému, tak ako bol, mohol mať výhrady. K čomu by ale výhrady opozícia mohla mať, a myslím si veľmi oprávnene, je k pozmeňováku pani poslankyne Horváthovej, ale k procesu.
A preto teraz sa budem snažiť vystúpiť a vysvetliť, o čom ten pozmeňujúci návrh, ktorý teraz zaznel, je, a prečo je tu takto na poslednú chvíľu. Ale ako prvé chcem povedať, že v žiadnom prípade neobhajujem tento proces a systém. Pán minister sa, dúfam, nenahnevá, ja som mu to teda aj, aj povedala. A to zo žiadneho iného dôvodu ako z toho, že pokiaľ nedostávajú poslanci dostatočne dopredu - aj opoziční - to je veľmi dôležité, a celá verejnosť dostatočne dopredu návrhy zákonov, tak jednoducho nevieme vychytať tie legislatívne chyby. (Rečníčka sa obrátila k predsedníckemu pultu a žiada vypnutie zvoniaceho mobilného telefónu.)
No teraz k tomu, že to, čo ste tu teraz počuli, že o čom to v podstate je a prečo je to takto na poslednú chvíľu. Pán minister nás poprosil preto, lebo úradníci na NCZI ho požiadali o zmeny v návrhu zákona, tak aby aj my sme mohli fungovať na základe pravidiel Európskej únie a aby naši občania mohli cestovať. Ide v podstate o používanie, vydávanie GreenPass-ov na základe pravidiel, ktoré sú dohodnuté. A to, čo by mohlo spôsobiť diskusiu úplne pochopiteľne, je, sú napríklad odporcovia očkovania alebo nejakých pravidiel, ktorí by sa teda mohli cítiť dotknutí. Chcem preto úplne jasne povedať, že v podstate ide o vydávanie GreenPass-ov, o sprístupnenie informácií potrebným, potrebným ľuďom, ale kto sa nedá zaočkovať, nijako sa ho tento pozmeňujúci návrh netýka, nijako. Kto sa zaočkovať dá a nebude chcieť GreenPass, opäť nijako sa ho to nedotkne. Kto sa zaočkovať dá a bude potrebovať GreenPass, lebo bude potrebovať cestovať, či už z dôvodu, že teda bude zaočkovaný, alebo test, alebo, alebo že prekonal, no keď teda sa zaočkovať dá a bude potrebovať GreenPass, tak dostane ho za podmienok upravených v tom pozmeňujúcom návrhu, ktorý hovorila pani poslankyňa Horváthová.
No a teraz to, prečo ja zvyknem veľmi kriticky vystupovať k týmto veciam na poslednú chvíľu. Robím to aj teraz, ale aký dôvod mám pre to, aby sme to podporili. No vecne je to nevyhnutné a je to tak nevyhnuté, že ak by sme teraz nepodali ten pozmeňujúci návrh, ak to správne čítam, tak by to znamenalo, že by sme museli mať mimoriadnu schôdzu ešte pred letom, aby sme občanom Slovenskej republiky umožnili cestovať podľa pravidiel Európskeho spoločenstva, Európskej únie. Inak by naši, naši občania mali problém s cestovaním. Čiže toto je dôvod, prečo aj ja osobne, aj SaS tento pozmeňujúci návrh podporíme.
Opakujem, pokiaľ sa nedáte očkovať alebo nebudete chcieť GreenPass, nijako sa vás to nedotkne ani vašich údajov, ani ničoho.
Pokiaľ budete chceť GreenPass, v tom prípade pani Horváthová priniesla riešenie, podľa ktorého ho budete vedieť v rámci Európskej únie používať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

22.6.2021 9:40 - 9:42 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Len rýchla poznámka, keďže nemám inú možnosť. Ja chcem len, páni, upozorniť predtým, ako začneme diskutovať, keďže sme, ste počuli v návrhu, že v septembri bude druhé čítanie, čiže máme naozaj dosť času a ja vás chcem pekne poprosiť, pozor pri tom financovaní, už som to tu počula dvakrát, pozor pri tom zarábaní si sami na seba. Teda ja som veľký fanúšik trhového sektoru, súkromného sektoru, rovnakých pravidiel pre všetkých, ale pozor pri liekoch, keď sa bavíme o tom, že zarobiť si sám na seba, to v preklade znamená, že vlastne tie inštitúcie, tí distribútori, výrobcovia liekov, výrobcovia technológií by nejakým spôsobom využívali služby tu tohto inštitútu. Nevylučujem, ale treba to teda veľmi poctivo strážiť a nastaviť, aby sa nám tu nestalo, že takýto inštitút, ktorý zaplatia občania vo veľkej miere, bude vlastne nakoniec využívaný na biznis tých jednotlivých firiem, to, to by tiež nebolo dobré.
Preto ja som celkom fanúšik toho, aby napr. sa zdroje zobrali, keď tak rozmýšľam nad tými našimi úradmi, taký Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý doteraz mal na starosti DRG, a teraz sa presunul na ministerstvo zdravotníctva, myslím si, že napr. o tomto rozpočte sa vieme baviť a vieme sa baviť o tom tak, aby, aby, keď doteraz sa prispievalo na tri úrady z verejného zdravotného poistenia, no tak keď sa bude na štyri, tak nech sa to prepočíta. Nech je tá suma vo výsledku rovnaká, ale nech sa urobí nejaký, nejaký prepočet. Toto všetko je na diskusiu, ja teda len k tomu financovaniu, jednoznačne sa poďme o tom baviť, ale prosím vás, veľmi opatrne pri tom samofinancovaní a pri biznise s takýmito vecami. Bola by som veľmi rada, aby to naozaj zostal nezávislý úrad, tak ako je to aj v zahraničí.
A ešte posledný argument. Naozaj tieto agentúry sú minimálne dva teda na maximálne špičkovej svetovej úrovni, veď aj Slovensko niekedy využíva ich služby a iné krajiny úplne bežne. Je chiméra tváriť sa, že na Slovensku vznikne konkurenčný, hej. To bude vždy tak, že tieto komerčné služby bude úplne pohodlne využívať svet tých, ktoré existujú, ale opakujem, my vieme byť prínosní práve v tom, čo spomínal kolega Baláž, a teda aby naozaj sme za... z obmedzených zdrojov zachránili čo najviac životov a čo najviac zdravia. A o toto tu v podstate ide.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:32 - 9:34 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Vladko, SMER nie je vždy dobrý. Veľmi často dobrý nebol (povedané so smiechom). Ale povedala by som, že v tomto prípade sa tento smer, smerovanie k hodnote, k tomu, že budeme prerátavať každé to euro a rozhodovanie na základe prínosu pre občanov, že tento smer konkrétne je naozaj dobrý. Chcem len povedať k tomu HTA Core Modelu, ja si myslím, že tu nájdeme úplnú zhodu, lebo veď my naozaj na tom výbore aj vieme byť úplne vecní. A my v podstate ani nemáme inú možnosť, lebo na úrovni Európskej únie sa už rozhodlo, že kraj... národné štáty Európskej únie budú musieť akoby akceptovať ten HTA Core Model, ten budú musieť využívať vo svojich prepočtoch a náš Health Technology Assesment hovorí len o tej nadstavbe.
No a teraz o čom sa tu bavíme, veľmi, inak veľmi, veľmi pádne, veľmi dobré argumenty tu počúvam, aj som celkom rada, úplne vecné, my sa tu vlastne bavíme o tom, aby za tie peniaze, ktoré tá nadstavba bude stáť, aby bol dostatočný prínos pre občanov a k tomu máte úplne pádne pripomienky a ja možno poteším aj kolega, kolegu Tarabu, ja napríklad sa z toho návrhu, keď som ho prvýkrát čítala... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, páni poslanci...

Bittó Cigániková, Janka, poslankyňa NR SR
Hovorím pánovi Balážovi. (Povedané so smiechom.) Ja z tohto návrhu, ktorý som čítala, som mala pocit, že aby to neskončilo pri tom, že budeme hodnotiť len etickú stránku, lebo tak v tomto momente to tak, akože je týmto cítiť. A čo ja sa vám snažím povedať, je to, že my budeme tlačiť práve na to, aby tam boli všetky tie 4 ďalšie modely chýbajúce, aby tam boli zahrnuté, aby sme na tú ekonomickú stránku tlačili, pretože tá etická časť je iba jeden z tých viacerých parametrov. Takže áno, určite HTA Core Model, jednoznačne áno. A myslím si, že tuto nájdeme naprieč zhodu u každého jedného odborníka aj na ministerstve zdravotníctva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:22 - 9:24 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Raši, budem hovoriť o dvoch konkrétnych veciach, kde s vami úplne súhlasím, a to teda najmä platenie z verejného zdravotného poistenia. Tu si treba uvedomiť, že tieto peniaze slúžia na ochranu zdravia a životov ľudí, a teda je treba veľmi rozmýšľať nad tým, kde a na čo ich míňať. Ak má niečo mať prínos 5 mil. a zároveň to 5 mil. stojí, súhlasím, že je teda na diskusiu, či za takýchto okolností ďalší úrad potrebujeme.
Ale predstavme si, že tento úrad bude reálny, nezávislý v zmysle tom, že rozhoduje nezávisle, a áno, bude to, bude to, už sa nebude dať proti rozhodnutiu odvolať, ale nakoniec aj tak rozhoduje minister, ktorý sa bude alebo nebude držať na, na odporúčanie HTA, ale v každom prípade bude sa politikom veľmi ťažko vysvetľovať, prečo keď niečo HTA odporúča alebo neodporúča, preto, prečo to oni platia alebo neplatia z verejných zdrojov. Je to len taká barlička.
Čo sa týka tých kompetencií, že teda berie časť úradu pre dohľad, časť berie ministerstvu, to je dôkazom toho, že nebude kolízia s Inštitútom hodnoty za peniaze, to už nemá nič spoločné, ale to vy veľmi dobre viete. Jednoducho vieme z tohto návrhu podľa mňa spoločnými silami urobiť dobrý návrh. A to, že to nie je všade v zahraničí, predsa neznamená, že by sme to na Slovensku nemohli nastaviť tak, aby to prínosom bolo. Pokiaľ to nastavíme tak, že naviažeme to financovanie na konkrétne výsledky pre občana a jasne stanovíme pravidlá, ktoré znemožnia politikom rozhodovať politicky a robiť si politickú kampaň z peňazí na verejné zdravotné poistenie, môže byť tento úrad veľkým prínosom.
A ešte jedna vec. Chcela by som vám pripomenúť, že vďaka SaS-ke máme také pravidlo, že one in - two out, to znamená, že ak niekde stúpne byrokracia, tak niekde inde musí klesnúť. Pokiaľ by to znamenalo väčšiu byrokratickú záťaž, ministerstvo zdravotníctva inde musí povoliť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:12 - 9:14 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Taraba, s časťou vašich pripomienok úplne súhlasím. Napríklad rozumiem tomu, že hovoríte o bujnení byrokracie. To bola naša prvá poznámka (povedané so smiechom) na koaličnej rade. Dostali sme naspäť argument o nezávislosti.
Počuli ste aj Tomáša Lehotského z ďalšej koaličnej strany, ktorý takisto je fanúšik toho oddelenia. Ja si tiež dokážem predstaviť, že by to mohlo robiť ministerstvo. Rozumiem tomu, že personálne je to problém, ale my môžme kontrahovať aj personálne kapacity zo zahraničia. Nakoniec sám ste hovorili, že veľkú časť tých modulov vieme zo zahraničia poňať, to aj plánujeme robiť, ale nie je pravda, že Health Technology Assessment u nás nebude mať čo robiť, pretože on prepočítava tie investície na naše pomery. To znamená, my máme napríklad úplne iné finančné pomery, zákony, kategari... kategorizáciu a podobné veci, takže určite tu má čo robiť, pretože v zahraničí sú jednoducho iné podmienky.
A ešte k tomu, o tých peniazoch, lebo to je veľmi citlivé. No práve teraz sa deje to, že častokrát sme boli svedkami aj za bývalej vlády, a musím povedať, že aj za tejto už, keď sa urobí nejaký konkrétny prik... prik... urobí sa príbeh o konkrétnom prípade, kde je na stránkach Nového Času, a potom sa nerozlišuje alebo nerozhoduje na základe toho, nenakupuje sa tá liečba na základe toho, čo je reálnym prínosom pre občanov a spoločnosť ako celok, ale pre ten konkrétny smutný prípad, pretože, samozrejme, to chytá za srdce človeka. Health Technology Assessment má urobiť to, že z každého jedného eura bude vyhodnocovať čo najväčší prínos pre občanov, čiže rozhoduje, že či kúpiť jednému človeku 2 mil. liekov, teda jeden liek za 2 mil. alebo 2 mil. ľuďom liek za jedno euro, v podstate by mal akoby odpolitizovať tie rozhodnutia. A áno, mala by o tom aj poisťovňa rozhodovať, ale tu sa bavíme aj o tom, čo bude kategorizované, čo nie, čo bude hradené z verejného zdravotného poistenia a čo nie.
Pán Raši, nenechajte sa toľko pozývať, pozvem vás kedykoľvek (povedané so smiechom) a myslím si, že nebude mať problém ani pán minister.
Pán Lehotský, ďakujem za pripo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.6.2021 9:05 - 9:08 hod.

Jana Bittó Cigániková