Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 10:48 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:06 - 12:08 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán primátor Nitry, ja som sa začítal do tohto návrhu zákona, čo predkladáte, ale ja si fakt dávam otázku, že čo nám to vlastne pomôže. Ja nie som si istý, že nám to dačo pomôže, zrušíme v danom prípade petície a že budú o tom rozhodovať poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev. Ja som tiež primátor okresného mesta a viem, že tento problém máme aj my v Rimavskej Sobote, ale dovolím si povedať v rámci celého Slovenska, pretože, v úvodzovkách, hazard vládne na území Slovenskej republiky, však tu odzneli také pripomienky, ktoré som až žasol, keď som to počul. Ale čo nám to pomôže? Dobre, zrušíme petíciu a nakoniec budú rozhodovať len poslanci mestského zastupiteľstva, zatiaľ podľa návrhu trojpätinovou väčšinou. Ale nakoniec opäť o tom bude rozhodovať ten poslanec obecného alebo mestského zastupiteľstva. Ten takisto na základe vplyvov a rôznych informácií zase môže hlasovať, ako chce.
Tu máme jednu jedinú možnosť. Ak registrujem názor celého parlamentu, no nielen tých 95 vládnych poslancov, ale aj my sme za to, aby sme to nejakou formou na území Slovenskej republiky riešili. Ale bojím sa, že nakoniec, ako povedal pán Kollár, že sa nám to presunie do pivníc. Jedna vec.
A na druhej strane dajme si otázku. Čo, ako na to bude reagovať Brusel? Nie som si istý, či to nebude protiústavné. Takže je to veľmi zaujímavé, zaujímavá téma, zrejme aj pani kolegyňa, primátorka Lučenca v tomto duchu bude hovoriť, takže sme za to, ale nájdime nejaké správne riešenie, lebo zatiaľ to, že presúvame na plecia poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev, ja si dovolím povedať otvorene, že toto nepomôže a na druhej strane ten poslanec či aj ten primátor aspoň sa doposiaľ mohol oprieť o 30-percentný podpis obyvateľov v rámci obce a jednotlivých miest. Takže je to, je to na zamyslenie. Dovolím si povedať, že tento zákon, čo predkladáte, nerieši problém momentálne tohoto problému na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:48 - 10:50 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja nebudem hovoriť o anténach, však sa to už podrobne rozoberalo, nie som si istý, či práve antény by mali byť v tomto zákone.
Ale dovolím si otvorene povedať, že žiadna vláda od roku 1989 neurobila pre banky toľko ako táto vláda, vláda Igora Matoviča. Ja si dovolím otvorene povedať, že víťazmi korony sú banky, komerčné banky od 21. marca 2020. Zároveň si dovolím povedať, že vláda sa správa ako bankový ombudsman. Oni v podstate chránia banky, chránia komerčné banky.
Vážení priatelia, však si uvedomme, ak tento zákon prijmete, tak za druhý polrok 2020 banky budú mať menší odvod o 150 mil., budú mať zisk teda 150 mil. a na budúci rok opäť ďalších 150 mil., a to i napriek tomu, že banky za minulý rok mali zisk 630 mil. eur. Čo sme urobili minulým zákonom, ktoré ste vy v podstate deväťdesiati piati prijali, to bolo, myslím, v mesiaci apríl, áno, odložili ste, ale ponechali ste úroky pre občanov, pre tých, ktorí v podstate majú, kde berú tie úroky, teda úroky ste ponechali a zároveň ste posunuli istinu ďalej. To znamená, že opäť zarábajú banky, komerčné banky na území Slovenskej republiky.
Vážení priatelia, sa pripájam k názoru pána Kotlebu, ktorý jednoznačne hovorí, že treba vynechať z tohto, z tohto návrhu § 35 navrhovaného zákona, pretože ak to ponecháme... Tridsaťpäť, že? (Reakcia z pléna.) 35.
Takže, vážený pán minister, skúste, skúste sa nad tým zamyslieť a vzhľadom v prípade tento paragraf tu nepatrí do tohto zákona. Ja si dovolím povedať, ako aj kolegovia vravia, je tu veľa zaujímavých, dobrých návrhov. Prosím, podporíme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 18:39 - 18:41 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia, pán minister nám tu predkladá zákon, ktorý má zlepšiť podnikateľské prostredie. Však kto by takýto zákon nepodporil, ak by to bolo skutočne tak?
Ale, vážený pán minister, odzneli tu už nejaké pripomienky a, bohužiaľ, ja musím s nimi súhlasiť i s pánom Kamenickým alebo s pánom Suskom, pretože mám taký pocit, že nepatrí to pod skrátené legislatívne konanie. Áno, ako poukázal pán Kamenický, teoreticky vďaka tomuto zákonu, ak to prejde, a predpokladám, že prejde, však máte 95 hlasov, pomôžeme našim bankám, komerčným bankám, v tomto roku 2020 150 mil., na budúci rok tiež 150 mil. A teraz sa vás skutočne pýtam, či tých 300 mil. nebude chýbať v rozpočte Slovenskej republike?
Ja som čiastočne naštudoval tento zákon, je tam v podstate 80 návrhov, vašich návrhov, vážený pán minister, ale mám taký pocit, že vy ste to zrejme neprerokovali možnože ani v tripartite, pretože tí ľudia sa k tomu nehlásia, zatiaľ som nečítal žiaden materiál, bolo by skutočne potrebné, aby sa to prerokovalo.
A tiež vám navrhujem stiahnuť tento zákon a dať to normálnou formou, aby to sa s tým Národná rada zaoberala.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:25 - 10:27 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, v podstate ja sa vás spýtam, koľko máte vy rokov? Vy ste ešte za socializmu vôbec nežili. To znamená, máte tridsať rokov. Vy vôbec si viete predstaviť, ako sa žilo za socializmu, ako sa žije teraz? Nože sa zamyslime, vážení priatelia, kolegyne, kolegovia, koľko je žobrákov na území Slovenskej republiky, len v samotnej Bratislave je vyše 4 400, pokiaľ mám dobré informácie. Toto za socializmu, páni, nebolo. Ja sa pamätám na roky do roku ´89, kde sme naháňali ľudí za porušovanie pracovnej disciplíny v zmysle § 8c, to bolo, myslím, zákon č. 150/1969 Zb. a zároveň sme strestali za dvestotrojky, takzvané príživníctvo. Dneska tých ľudí podporujeme a v podstate z dávok štátu im dáme finančné prostriedky.
Alebo sa zamyslime nad tým, naši mladí ľudia teraz dostávajú byty a berú úvery, hypotéky na byty, ktoré sa vystavovali do roku ´89. Na to zrejme zabúdame, ale toto je holá skutočnosť, vážení priatelia. Ja hovorím, že tie zločiny, ktoré boli, treba to odsúdiť, treba to potrestať, to je samozrejmá vec, ale prosím vás pekne, zamyslime sa, a čo hovoril pán kolega poslanec Urban. Vážení priatelia, to je fakt stav taký, ako on hovoril. Takže za to hovorím, pán Šeliga, vy hodnotíte zo svojho pohľadu a pritom ste vôbec v tomto režime nežili. Tí, ktorí robili proti ľuďom, ako komunisti, treba ich pozatvárať, samozrejme, Jáchymov, atď., atď. Ale treba pozatvárať aj tých, ktorí v podstate doviedli nás, našu spoločnosť do tejto doby, ktorá momentálne je - Havel a jeho družina. To si už povedzme konečne otvorene.
Takže treba to hodnotiť objektívne, vážení priatelia, vážení pán podpredseda, nielen z jedného uhla pohľadu, teda z pohľadu, ktorý ste vôbec vy nežili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:10 - 16:12 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán kolega, pán poslanec Gyimesi, ja vás tiež považujem za seriózneho a inteligentného človeka. S vaším otcom som sa už roky poznal, ale nedá mi, aby som nereagoval na vaše pripomienky. Vy ste povedali vo svojom vystúpení, že plne podporujete uzatvorenie obchodov v nedeľu. V podstate to je aj náš názor, náš, názor aj predkladateľov a je to správny názor. Ale na druhej strane tu odznievajú také myšlienky z úst ďalších poslancov, ktoré jednoznačne, citujem ich slová: Koaličná zmluva je jasná, nie je možné podporiť žiadnu, žiaden opozičný návrh. Vážení páni, náhodou nie je to novodobá totalita? Je to vôbec normálne, čo hovoríte, pán Dostál? Však to je strašné! To znamená, že my môžme predložiť akýkoľvek návrh a nakoľko je to opozičný návrh, či to je SMER alebo ĽSNS, automaticky, nakoľko vás je 95, vy to zmetiete zo stola. Však dneska to pán Gyimesi jasne povedal.
Ja neviem skutočne, ale je tu, je tu fakt namieste otázka, či, vážení páni poslanci, či hlasujete na základe vlastného vedomia a svedomia alebo na základe pokynu vodcu, ako to povedal pred chvíľou jeden poslanec. Však to je nemožné a nenormálne v demokratickej spoločnosti takéto názory prezentovať. My sme takí istí poslanci, ĽSNS či smeráci, i keď sme opoziční, ako ste vy, vážení páni! A my každý jeden máme pred sebou záujem slovenského národa, záujem občana žijúceho na území Slovenskej republiky, či to je Slovák, Maďar, Róm. To je naše krédo. My sme boli zvolení, v podstate každý jeden prezentujeme názor toho nášho voliča. A preto takéto názory, čo tu vykrikujete, vyhlasujete, sú skutočne nedemokratické.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:17 - 15:19 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Pán Kazda, vypočul som si podrobne vaše stanovisko, schvaľujem váš názor a z istého uhla pohľadu, samozrejme, s vami súhlasím, ale to je názor poslanca, ktorý je v podstate aj z inej strany barikády, ako sme my, ako Ľudová strana Naše Slovensko.
Ono teraz hovoríme o zákaze predaja v nedeľu. Kolega už, pán Kotleba Marek hovoril, že teda on má, preňho je nedeľa úplne iný deň, má táto nedeľa iný význam ako pre niekoho iného. No pre mňa má tiež iný význam. Nedeľa, nedeľa, to je niečo, dačo sväté. To znamená, že my by sme aspoň jeden deň v týždni mali byť doma s rodinnými príslušníkmi, ísť do kostola, navštevovať kostolné podujatia, teda cirkevné podujatia a ja si myslím, že toto si občania Slovenskej republiky zaslúžia.
Pán Kazda, vy nemôžte porovnávať v danom prípade prácu lekárov, gynekológov, policajtov, ja neviem, požiarnikov. To je dačo úplne iné, to sa nedá zakázať. Hovorili ste o prieskumoch, hovorili ste o prieskumoch v Českej republike, o prieskumoch napríklad v Maďarskej republike. Prosím vás, nemiešajte to na územie Slovenskej republiky, pretože mám taký pocit, že my žijeme úplne iným, iným spôsobom ako okolité štáty.
Takže, kolegyne, kolegovia, krásne vidieť, ako kto hovorí, či je to koaličný alebo opozičný poslanec, krásne vidieť, ako v podstate neuznávate návrh opozičných poslancov, ktorí predkladajú zákaz v podstate, aby tieto predajne boli v nedeľu otvorené alebo zatvorené. Ja si myslím, že teda občania Slovenskej republiky si to zaslúžia, aspoň aby jeden deň v týždni mali kľud, mali pokoj, aby mohli navštevovať sväté stánky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 18:39 - 18:41 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, vy hovoríte, že v podstate anexia Krymu v roku 2014. Tým by som teda chcel prejsť na slová pána Kotlebu. Vážení priatelia, uvedomte si už jednu vec. Však v podstate pán Kočiš tu vedľa mňa sediaci, poslanec Národnej rady, otvorene povedal, že anexia Krymu, že bolo to so súhlasom viac ako 80 % ľudí, ktorí žijú na Kryme, že sa chceli v podstate pripojiť k Ruskej federácii.
No ale teraz sa vás pýtam, poďme do roku 1968. Vojská Varšavskej zmluvy, v úvodzovkách, napadli Československo. Boli to ukrajinské vojská, boli to poľské vojská, nemecké aj maďarské. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
No a teraz, nie je tu pán poslanec Suja. (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Reagujem v podstate na pána Kotlebu. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
V podstate, no vidíte, aké to je, že teraz vás mám stopovať? Tak poprosím, keď vy chcete rovnaký meter, doprajte aj kolegom rovnaký meter.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Zastavte mi čas, prosím vás pekne.
Takže v podstate tieto vojská napadli v roku 1968, ale boli to aj ukrajinskí vojaci, ktorí v podstate prešli rusko-československé hranice. A teraz sa vás skutočne pýtam: Anexia Krymu vám vadí, ale ukrajinskí vojaci, ktorí v podstate vtedy pod hlavičkou Sovietskeho zväzu nás napadli v roku 1968, to vám nevadí? A teraz ako hodnotíte tých ľudí, ktorí, v podstate Ukrajincov, ktorí momentálne sú úplne na inej strane ako v roku 1968? To vám zrejme, asi, asi nevadí. A my teraz v podstate rozhodujeme o tom alebo dneska, zajtra rozhodneme o tom, či tých 150 vojakov pošleme na hranice Ruskej federácie.
Ja si myslím, že mali by sme sa skutočne, ako pán Kotleba povedal, nad tým sa zamyslieť, že či teda skutočne toto urobíme. Pretože tým pádom možnože pán Putin, práve tým, že sa zapájame do týchto aktivít voči Ruskej federácii, nasmeruje možno rakety aj na hlavné mesto Slove... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 17:37 - 17:39 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec Dostál, ja vás ubezpečujem, že nie som extrémista a už vonkoncom nie som fašista, nikdy som nebol, nie som a nikdy nebudem fašista, to vás ubezpečujem. Ale vy, ak hovoríte o nás, o mne konkrétne ako člena Ľudovej strany Naše Slovensko, že som fašista, tak verte mi, že sa mýlite. Ja by som vám tiež mohol povedať, že ste liberálny fašista, to by bolo snáď asi to isté.
Ale vy hovoríte, že šírime tu nezmysly. Vážení priatelia, no poďme sa, ešte raz sa vráťme do roku 1999, kde vláda Mikuláša Dzurindu povolila prelety americkej armády, teda lietadiel cez územie Slovenskej republiky na tzv. humanitárne bombardovanie Juhoslávie. No, to bolo humanitárne zabíjanie. A tu verejne sa chcem po 20 rokoch, už niečo viac ako 20 rokov, poďakovať sa pánovi Čarnogurskému a, samozrejme, aj pánovi Koncošovi, ktorí nepodporili, ináč komplet celá vláda v roku 1999 podporila tieto prelety. A americké lietadlá, nieže to bola humanitárna pomoc, bombardovali občanov Juhoslávie, zabíjali deti, rozbíjali školy, škôlky, mosty. Každý most cez Dunaj bol rozbitý. Toto bola humanitárna pomoc?! A vy hovoríte, že nech žije NATO?!
Poďme do Afganistanu. Aká tam bola situácia? Američania plus Angličania napadli Afganistan a zabili tam človeka údajne zato, že má zbrane hromadného ničenia. Nakoniec sa nenašlo nič (reakcie z pléna). Pardon, Irak, áno, jasné. Takže zato vám hovorím, vážení páni, uvažujte!
A ja si to skutočne, pán Dostál, vyprosím, aby ste ma vy osobne označovali za fašistu a za, nebodaj za extrémistu, pretože ubezpečujem vás, že nie som a nikdy nebudem extrémista a už vonkoncom nebudem fašista.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 17:19 - 17:21 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé kolegyne, vážení kolegovia, v podstate rokujeme tu a diskutujeme o potrebe vyslania 152 vojakov do Lotyšska na hranice s Ruskou federáciou. Samozrejme, naše názory sú úplne iné ako názory pána ministra a to určite pán minister uzná, že teda to zrejme asi my s vašimi názormi v žiadnom prípade nemôžme súhlasiť. Ubezpečujem váženého pána ministra a každého z vás, ktorí ste tu ako koalícia, že nikdy; sme za to, aby nikdy na území Európy a celého sveta, nikdy nebola žiadna vojna.
No ale uvažujme tu v podstate, aká je situácia. Niekto teda hovorí, že anexia Krymu. No ale uvažujme, do roku 1953 Krym skutočne patril pod Sovietsky zväz, pod Ruskú federáciu. V roku 1953 Chruščov daroval Krym v podstate Ukrajine. Že sa to zmenilo? Zmenilo. Prosím, je to na základe požiadavky a žiadosti občanov, ktorí v podstate na základe referenda chceli jednoznačne, aby Krym bol pripojený k Ruskej federácii. Ale, vážený priateľ, nože uvažujeme. Vy hovoríte o tom, že teda NATO nie je hrozbou pre svet. No ale poďme sa pozrieť do Líbye, do Libanonu, do Iraku, do Iránu, do Afganistanu, do Juhoslávie bývalej, na Ukrajinu. Vážený priateľ, alebo poďme do roku 1999, už to tu odznelo. Bola to vláda, vláda bývalého premiéra pána Dzurindu, ktorá v roku 1999 povolila prelety zločineckej armády cez územie Slovenskej republiky na bombardovanie bývalej Juhoslávie. Áno, bez mandátu OSN. A toto nám vadí, vážený pán minister. V podstate áno, my sme jednoznačne toho názoru, že NATO je, bohužiaľ, musím to otvorene povedať, zločinecká organizácia, ktorá vraždí ľudí v rámci celého sveta.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2020 16:58 - 16:59 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, pripájam sa k slovám pána Mariana Kotlebu, ktorý hovoril v každom prípade o tom, že našou povinnosťou je znížiť mieru neistoty jednak pre občanov, ako aj pre cestovné kancelárie. Ja si dovolím otvorene povedať, že nám všetkým ide o záchranu cestovných kancelárií, ale na druhej strane aj o to, aby sme zabezpečili istotu pre našich občanov, ktorí sú v počte, ako pán Sulík povedal, okolo 120- – 150-tisíc klientov, ktorí zaplatili na tento rok zájazdy.
Vážené kolegyne, kolegovia, v podstate nám o čo vlastne ide? Aby sme posunuli ten termín z 31. augusta 2021, ako pán predseda Kotleba spomínal, do konca júna 2021, a to je jedna vec. A druhá vec, aby sme tú vekovú hranicu posunuli zo 70 rokov na 65. Ja som presvedčený, že, kolegyne, kolegovia, zvážite tento návrh pána predsedu Kotlebu a nás, poslaneckého klubu, a prijmete tieto opatrenia a ja som presvedčený, že v tom prípade dôjde k zhode a pomôžeme jednak cestovným kanceláriám, ale v prvom rade občanom žijúcim na území Slovenskej republiky, ktorí požiadali v podstate o zájazdy možnože už od mesiaca decembra 2019.
Áno, tie peniažky sú už vonku za hranicami Slovenskej republiky. Ja som, ako som v predošlom vystúpení hovoril, možnože desaťtisíce, státisíce už možnože sú v Grécku, možnože sú, ja neviem, v Chorvátsku, v Turecku, v Španielsku. Ja viem a uznávam, tie kancelárie že finančné prostriedky momentálne už v pokladni nemajú, všetko je vonku za hranicami Slovenskej republiky a práve zato vás prosím, podporte návrh pána predsedu Kotlebu. A verím tomu, že v tom prípade dôjde k zhode a bude spokojnosť jednak u cestoviek, ako aj u občanov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis