Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:33 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:22 - 11:22 hod.

Jozef Šimko
Ďakujem, vážený pán podpredseda. V podstate ja som už svoj názor povedal, to znamená, vážení páni, uvažujte. Uvažujte, vládni poslanci, pretože toto, čo momentálne robíte, tieto návrhy, čo schvaľujete, je to na škodu občanov žijúcich na území Slovenskej republiky a našu republiku vediete do záhuby.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:19 - 11:21 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, už to tu odznelo, že toto rokovanie, čo sa týka skráteného legislatívneho konania, nie je v súlade s § 89 zákona o rokovacom poriadku. Veľmi perfektne to rozobral pán Susko, ako aj pán Suja.
Vážené kolegyne, kolegovia, ale v čom je tu problém? To si musí, musia si to občania Slovenskej republiky uvedomiť. Niekto to kúpil za 43,5 mil. eur antigénne testy. A nejaké, nejakou formou, antigénové testy, nejakou formou sa to musí, nejakou formou odpratať, pretože niekto má obrovský strach, že niekto nabudúce, nová vládna garnitúra, toho občana, ktorý toto zabezpečil od firmičky z Trnavy, bude ho brať na zodpovednosť.
To znamená, zato sa nariaďujú celoštátne testovania, či je to v podstate prvé kolo, druhé kolo, a teraz sa uvažuje možnože aj o treťom kole alebo o individuálnych testovaniach, či to budú, ja neviem, reštaurácie, fitká alebo kostoly. Dámy a páni, tu je ten tretí problém.
Pán kolega jednoznačne povedal, že neni tu dôvod na tieto testovania, neni tu dôvod na obrovskú krízu, pretože situácia je fakt taká, že klesáme, klesáme a je to obyčajná skutočne chrípka. Dneska nikto nepočíta ľudí, ktorí umierajú na iné choroby. Dneska, ak počujeme, jedine umierajú na koronu, na koronu, na koronu, ale pritom, ako aj pán Kotleba pred chvíľou povedal, denne umiera tridsať ľudí na rakovinu. A to nikoho nezaujíma. (Reakcia z pléna.)
Prosím vás pekne, uvažujme nad jednou vecou.
Pán Žiak, neskáčte mi do reči, ja som vám neskákal.
Uvažujme nad jednou vecou, vážení páni... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán Žiak!

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Pán Žiak, toto je vaša vizitka. Nehnevajte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 9:46 - 9:48 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, vážené kolegyne, opäť tu rokujeme v skrátenom legislatívnom konaní, teda prijímame zákon. Nie som si istý, že či práve tento zákon má byť prijatý práve takouto formou.
Ale ak dovolíte, ja by som zareagoval na slová pána predsedu Kotlebu. Áno, vážení páni a dámy, žijeme skutočne veľmi zlú dobu. My v podstate máme za sebou 45-dňový krízový stav a opäť vláda Slovenskej republiky prijala ďalších 45 dní, kde nariadila núdzový stav v rámci celej Slovenskej republiky. Ja nie som si istý, že či tento núdzový stav, ako to povedal aj pán Kotleba, či je potrebné, či to bolo potrebné vôbec nariadiť.
Vážení priatelia, nože sa skúsme zamyslieť, akou formou sa to riešilo posledné dva týždne. Vieme veľmi dobre, že koncom októbra a začiatkom novembra, 31. a 1. novembra, došlo k celoplošnému testovaniu o týždeň opäť. Zistilo sa, že tá situácia nie je taká kritická v rámci celej Slovenskej republiky, ako to v podstate vláda nám predkladá.
Ale čo sa vlastne stalo? Nariadili jednoznačne, že občania Slovenskej republiky nemôžu vstúpiť na cintoríny, ale pritom v radoch nabité ako muchy občania mohli stáť na testovanie. Neviem si predstaviť, prečo vlastne takéto nariadenie bolo prijaté.
My ako v Rimavskej Sobote, jediný primátor Slovenskej republiky som nariadil, že moja mestská polícia nebude ukladať pokuty pre občanov, pre naše starenky za to, že vstúpi na cintorín.
Dámy a páni, uvedomte si jednu vec. Pán minister podal na mňa trestné oznámenie, pán minister vnútra, a situácia je taká, že chce, v danom prípade chceli našim občanom, starkám, starým rodičom ukladať 1 000-1 500-korunové pokuty, čo som v žiadnom prípade nemohol dopustiť.
Škoda, že mám len dve minúty, takže ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

20.10.2020 16:41 - 16:43 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, pán poslanec Fico, ja som si vás pozorne vypočul a skutočne musím povedať, že súhlasím s každou jednou vašou vetou, čo ste tu povedali.
Dámy a páni, teraz my tu prejednávame zákon o 13. dôchodkoch, ale to sa dotkne 1,4 mil. dôchodcov žijúcich na území Slovenskej republiky a najsmutnejšie na tom je to, že tento zákon teoretický, aby sme to nedali, predkladá pán minister Krajniak, ktorý v mesiaci február aj s celou svojou politickou garnitúrou hlasoval za 13. vianočné dôchodky pre našich dôchodcov. Dovoľujem si otvorene povedať, že toto musíme, ako povedal pán Fico, považovať jednoznačne za volebný podvod.
Pán minister, vy tvrdíte jednu vec, že nemáte finančné prostriedky, nemáte tých 282 mil. eur, ale, prosím vás pekne, uvažujme. Vy ste 380 mil. odpustili dane, táto vládna garnitúra, pre naše banky, ktoré tu pôsobia na území Slovenskej republiky. 2,4 mld. ste dali na lietadlá. Jasne, pán minister, môžte mi zase odpovedať, že skrátka nie vy, bývalá vláda, s tým ale ja súhlasím. Ale išlo 2,4 mld., čo sa vyplatilo 2-krát 800-tisíc pred voľbami, s tým s vami súhlasím. Ale 750-tisíc ste poslali ruskej opozície do Bieloruska. 75-tisíc a o tom určite viete.
Ale, pán minister Krajniak, vy ste v podstate odsúhlasili pred 2 mesiacmi deficit 8 mld. eur, to znamená, mi nepovedzte ani nepovedzte tým 1,4 mil. dôchodcov, že teda peniaze, finančné prostriedky nemáte.
Takže peňazí je dosť, treba nájsť a dovoľujem si povedať, že tento zákon, nakoľko je skutočne antisociálny masaker, ako to povedal pán Fico, treba stiahnuť, ja vám doporučujem, pán minister, vráťte sa z kratšej cesty a stiahnite tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 15:26 - 15:28 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, snáď niekoľko slová, slov na pripomienky pána Kremského.
Použijem vaše slová, vážený pán Kremský, citujem: „ktorí ste príčetní v opozícii...“ No ja vás ubezpečujem, že nemáme tu debila medzi nami, a ubezpečujem vás aj v tom, že teda opozícia je zrejme, je príčetná. Ale vy zabúdate na jednu vec, vy hovoríte, že, že ekonomická samovražda by to bola, keby v podstate tento zákon nebol predložený.
Pán Kremský, zabúdate na jednu vec, že práve pán minister Krajniak predkladal pred pár mesiacmi 13. dôchodok, sám pán Krajniak hlasoval za minimálnu mzdu vo výške 656 eur. A my sme nepríčetní, vážený pán Kremský? No ja si to vyprosím a vyprosím si to aj v mene všetkých členov opozičných politických strán, pretože mám taký pocit, že vy nás s tým urážate.
Pán Kremský, vy vôbec vie..., vy viete, ako žijú menej, ako žijú ľudia v menej zaostalých okresoch? Však poďte sa pozrieť na juhu Banskobystrického kraja, choďte sa pozrieť do Prešova, do kraja Prešov, na východ, ako žijú tí ľudia. Tí nežijú z minimálnej mzdy, pretože dneska minimálna mzda vo výške 656 eur, pokiaľ by to bolo odsúhlasené, aj to je, ide pod hranicou životného minima. Však poďte sa pozrieť do okresu Rimavská Sobota v jednotlivých dedín, pán Kremský! Ja si dovolím, otvorene povedať, že tam sú obce, dedinky, kde je miera nezamestnanosti viac ako 80-90, ba dokonca aj 100 % miera nezamestnanosti. A títo ľudia tam trpia. A vy hovoríte to, keď toto kritizujem, že treba tým dulom dať, že sme nepríčetní? Tak, pán Kremský, ja si to od vás vyprosím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:11 - 14:13 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, hádam pár vetami doplním pána, môjho predrečníka pána Tomáša. Je skutočne zaujímavé, že súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny pred 7-8 mesiacmi hlasuje za minimálnu mzdu 656 eur, hlasuje za 13. dôchodky a teraz presadzuje minimálnu mzdu 623 eur. A, samozrejme, nepodporuje 13. dôchodky, kvázi iba dáke sociálne dávky od 60, myslím, do 300 eur. Je to skutočne zaujímavé. A odôvodňuje to tým, že, bohužiaľ, Slovenská republika alebo pokladňa Slovenskej republiky nemá na to peniaze. Pán minister, však tých 280 mil. eur, to si môžeme hocikde nájsť v rozpočte Slovenskej republiky, pretože nám chýba len 280 mil. eur na tie 13. dôchodky pre našich občanov. Toto je jedna vec.
Ale zabúdate nielen na tieto veci, o ktorých hovorím, ale zabúdate aj na výstavbu R2 Zvolen - Košice. Ja viem, že to nie je parketa pána ministra, je to parketa ministra dopravy. Vážení priatelia, však, preboha, mi už sľubuje..., sľubujete pre našich občanov na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja od Zvolena smerom po Košice, že výstavba R2 bude hotová raz v roku 2010, 2012, a teraz sa dozvedáme, že vláda Slovenskej republiky nezaradila túto výstavbu do 60 priorít výstavby ciest a diaľnic v rámci Slovenskej republiky. Ja mám taký pocit, že tu nejak zavádzate občanov Slovenskej republiky. To znamená, že sľuby, ktoré sa sľubovali, boli len pred voľbami. A teraz, bohužiaľ, tieto sľuby sa neplnia.
A za to vás opäť, vážený pán minister, vyzývam, ako vás vyzval pán Tomáš, stiahnite tento zákon, upravte tento zákon, zmeňte a prerokujme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 13:54 - 13:56 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, ja som si pozorne vypočul pána, pána predkladateľa, pána exministra, ale, dámy a páni, vôbec uvažujme nad jednou vecou, mala byť minimálna mzda v roku 2020 až 656 eur. Bolo to odsúhlasené ešte v minulom volebnom období. Pán Richter, teda, pardon, pán Krajniak presadil 623 eur, teda to navrhuje. Pri všetkej úcte, ale mám taký pocit, že niekto si to neuvedomuje, čo to je 623 eur, keď z toho odpočítame dane, ktoré v podstate musí ten, ten pracujúci teda zaplatiť, koľko mu toho vlastne ostane.
Ale na druhej strane, ako hovorí pán Richter, dámy a páni, 8,3 mil. eur sa stiahnu za príspevky za sobotu, 13 mil. za nedele, 26,6 mil. na nočné šichty. To znamená, že teoreticky jeden občan, jeden zamestnanec za rok, za celý rok dostane menej platu o 574 eur.
Dámy a páni, to nie je po kostolnom poriadku, pretože tí zamestnanci potrebujú z dačoho žiť. Vôbec si uvedomujete, že teoreticky tá minimálna mzda v Slovenskej republike je ešte pod hranicou chudoby? A to si naši politici neuvedomujú? Takže v každom prípade treba sa nad týmto zamyslieť, a ako hovoril pán minister, exminister, tak ja by som navrhoval tento zákon stiahnuť z rokovania, pretože tento zákon je nepripravený.
Pán minister Krajniak, ja vám neodpustím jednu vec. Vy ste v podstate ako minister menovali do funkcie riaditeľky Okresného úradu práce v Rimavskej Sobote osobu, ktorú sme my poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja pred dvoma rokmi odvolali za to, že bila svojich zamestnancov a bila klientky v domove sociálnych služieb. Toto vám v živote, pán minister, ja ako primátor Rimavskej Soboty, vám to v živote neodpustím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:48 - 10:50 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda vlády, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, na pripomienky pána Dostála dám dvoma vetami.
Pán Dostál, vy tvrdíte, že zákon bol nastavený zle. V podstate ja s tým súhlasím a dovolím si povedať, že nenájde sa tu poslanec v rámci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý by to nepotvrdil alebo s tým nesúhlasil. Ale na druhej strane dajme si otázku, však táto vládna garnitúra už vládne od marca, pomaly sedem mesiacov, a to sme na to nedošli, až teraz v mesiaci október, 14. októbra 2020? Nedalo sa to nejakou formou riešiť?
No ale vy ste ma zrejme asi nepochopili, pán Dostál, pretože ja som na sociálnych sieťach teraz zaregistroval, čo hovorí pán Sulík. On hovorí jednoznačne, že tie opatrenia, ktoré sa prijímajú, navrhuje hlavný hygienik, s čím on v žiadnom prípade nemôže súhlasiť. To znamená, tu hlavný hygienik pán Mikas niečo predloží vláde Slovenskej republiky a hlava-nehlava celá vláda hlasuje okrem pána Sulíka.
Ja som to včera povedal, že skutočne hádam jeden rozumný človek vo vláde sedí, to je pán Sulík, ktorý uvažuje ekonomicky, pretože je, je v podstate ministrom hospodárstva.
Však uvažujme, dámy a páni, treba otvorene povedať, že, áno, tu sa predpokladá, že uzavrie sa 20-tisíc reštaurácií, uzavrú sa fitká, kaderníctva a ďalšie, a to sa nebude týkať len týchto ľudí, ale tých všetkých ľudí, ktorí tam robia. Však si uvedomte jednu vec. Ten človek, ktorý robil vo fitku, jedna pani mi minule písala, ona zarobí 600 eur, teraz ona stade vypadne, dostane len 300 eur za mesiac, ak to vôbec bude odškodnená, nemá na byt, nemá na deti, však to je katastrofa a v podstate vláda rozhoduje na základe rozhodnutia jedného človeka - hlavného hygienika, ktorý sa volá pán Mikas.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:15 - 10:17 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, pán Vetrák, ja som si vás podrobne vypočul a fakt som si urobil obraz o vašich slovách. Uvedomme si jednu vec, že od 6. marca boli vydávané nezákonné opatrenia. A kto je na vine? Bývalá vláda, súčasná vláda? To je skutočne otázne. Ale nezabudnime na jednu vec, že sám minister hospodárstva pán Sulík spochybňuje tieto opatrenia, ktoré dneska budeme prijímať. To si uvedomte. Je to pán minister Sulík.
Ja si dovolím otvorene povedať, že od 6. marca porušujeme ľudské práva. Sebakriticky musíme povedať, že je to tak. Však, panebože, protizákonne, si dovolím otvorene povedať, sa vydávali opatrenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva, protizákonne sa ukladali pokuty, protizákonne sa zatvárali reštaurácie a iné podniky, či to je kaderníctvo, holičstvo a tak ďalej a tak ďalej. Nemá to právny podklad. A vy hovoríte, že nikto ešte zatiaľ k tomu nezaujal stanovisko, že my ako členovia opozičných politických strán iba do toho kecáme. Ale však si uvedomte, máme tu názor Generálnej prokuratúry a zajtra zasadá Ústavný súd a zrejme sa to, tento zákon treba dneska v každom prípade prijať. Takže nie je to také jednoduché.
Pán Petrák, vy ste naznačili, že pokiaľ by to bolo nie tak, ako si to vy predstavujte, tak teoreticky Slovensko by mohlo prísť o 6,5 mld. eur, že by to štát stálo 6,5 mld. eur. No ja si skutočne neviem predstaviť, že 6,5 mld. eur, že by sme museli, museli v podstate vyplatiť pre tých podnikateľov, ktorým sme v podstate v mesiaci marci ublížili. To si neviem predstaviť.
Takže na záver jedna vec, nezabudnite, dnes tu vládne vláda Igora Matoviča, nie Roberta Fica.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 16:33 - 16:35 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegyne, kolegovia, dajme si už vôbec otázku, prečo vlastne tento zákon je na svete. Ja si dovolím otvorene povedať, že do dnešného dňa opatrenia, ktoré boli prijímané od nástupu tejto novej vlády, sú proti, všetky boli protizákonné. Poukázala na to Generálna prokuratúra. Vieme veľmi dobre, že podanie na Ústavný súd SR, ktorý rozhodne, bude teda o tri dni vo štvrtok, takže chcete, nechcete, musíte v každom prípade tento zákon schváliť. Musíte to prijať, pretože v tom prípade, ak to neschválite, tak budú obrovské problémy a Ústavný súd predkladateľom určite dá za pravdu.
Kolegyne, kolegovia, vy si vôbec uvedomujete, ako žijú ľudia dole na južných okresoch? Ja som z okresu Rimavská Sobota, tam je chudoba, dámy a páni, a teraz, keď vy chcete zavrieť všetky reštaurácie, fitká, kaderníctva a tak ďalej a tak ďalej, tak ja si vôbec neviem predstaviť, ako tí ľudia tam budú žiť, ale pritom v okrese Rimavská Sobota máme 18 prípadov v okrese, nie v meste, v meste je 9 prípadov. Áno, viem to presne od regionálneho, v podstate riaditeľa regionálnej správy.
Ale, dámy a páni, nerobte to, neprijímajte takéto rázne opatrenia. Vysoko si vážim stanovisko a názor pána Sulíka a mám taký pocit, snáď je to jediný rozumný človek, ktorý sedí vo vláde Slovenskej republiky, ktorý vám povie otvorene, nerobte to, ekonomicky zničíte Slovenskú republiku a zničíte práve tie menej rozvinuté okresy v rámci celej Slovenskej republiky.
Dámy a páni, ak sa pamätáte pred dvomi mesiacmi sme prijímali zákon, kde sme v podstate prijali, že budeme sledovať našich občanov za pomoci mobilov. Čo sa stalo? Dneska dúfam, už nám uznáte, že mali sme pravdu, pretože je to všetko o ničom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva to nevedia vykonávať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis