Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

26.11.2020 o 16:56 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:37 - 15:39 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán podpredseda. Vážený pán Šipoš, ja som si vaše vystúpenie pozorne vypočul a môžem vám povedať, že s veľkou časťou s vami súhlasím, ale ako zvykne hovoriť náš kolega, že vy ste tu posplietali veľa, strašne veľa vecí.
Hovorili ste o truhle, tú truhlu, pán Šipoš, verte mi, vozil nielen, nevozilo sa pred týždňom, ale vozili ste to aj vy napríklad ku Bonaparte a tak ďalej a tak ďalej. Takže určite si na to pamätáte.
Ale tento zákon, čo predkladáte, dovolím si otvorene povedať, pán Šipoš, je dobrý. A ja vám to verejne prehlasujem, že tento zákon podporím, a dovolím si povedať, že tento zákon podporí celý klub Ľudovej strany Naše Slovensko, pretože pomôžeme tým mladým rodinám, teda mladým dievčatám a ženám, ktoré v podstate pôjdu na pôrod. Tehotným ženám podporíme v každom prípade tento tehotenský príspevok.
My vieme veľmi dobre, pán kolega to už spomínal, že cirka 1,3 mil. máme dôchodcov. Je to obrovské množstvo. Teoreticky na tých dôchodcov pracuje asi 2,5 mil. ľudí a ostatné je zbytok, proste ľudia, ktorí, mladiství, ktorí v podstate nezarábajú.
To znamená, podporíme tento zákon, je to dobrý zákon, ale bol by som veľmi rád, že ak dobrý zákon pripravíme my, ako napríklad minule, čo som ja predkladal zákon, samozrejme, zmietli ste to zo stola. Takže, prosím vás pekne, uvažujte aj vy a hovorím, v každom prípade tento návrh a tento zákon ĽSNS, ja osobne určite podporím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 10:33 - 10:35 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, neustále sa zamýšľam, ako ďalej konkrétne, ako, ako poslanec Národnej rady a zároveň ako primátor mesta Rimavskej Soboty môžem pomôcť nášmu mestu a nášmu zaostalému regiónu. Musím pritom vychádzať z dvoch aktuálnych dokumentov a zo štátneho rozpočtu ako z oficiálnych nástrojov na realizáciu úloh.
Prvý a najdôležitejší dokument je už spomínané Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky. Nové súvislosti s regiónmi konštatované, že „vláda bude efektívne a transparentne využívať fondy Európskej únie s dôrazom na znižovanie regionálnych rozdielov“. Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky teda zatiaľ len teoreticky naznačuje možné riešenie našich problémov.
Druhý dokument vydaný Ministerstvom financií Slovenskej republiky v októbri tohto roku pod názvom „Moderné a úspešné Slovensko“ ani v teoretickej rovine nerieši vyrovnávanie regionálnych rozdielov.
Žeby tieto dva nosné dokumenty neboli zosúladené, vážený pán minister? Našou nádejou ostávajú existujúce európskej štrukturálne fondy, ktoré sú určené na podporu rozvoja a znižovanie lokálnych problémov. Samozrejme, očakávame, že aj schválený štátny rozpočet bude pre nás nádejným aktívnym nástrojom pri riešení dvoch, pre náš región najdôležitejších problémov a úloh. To znamená štátneho priemyselného parku v meste Rimavská Sobota a výstavbe rýchlostnej komunikácie R2 smerom od Tomášovej cez náš okres smerom na Košice.
Vy sa určite pamätáte, alebo ja som to už aj doma naznačil, materiály som odovzdal osobne pánovi ministrovi Sulíkovi, podpredsedovi vlády Slovenskej republiky, ktorý minulý týždeň tu dementoval, nie dementoval, ale v podstate nás informoval, že tento materiál sa dostane do vlády.
Preto vás, vážený pán minister, prosím, ak sa tento materiál dostane do vlády, prosím vás pekne, podporte, pretože podporujete jeden z najzaostalejších regiónov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 11:05 - 11:06 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, pán Lehotský, pán Šeliga, pokiaľ je to tak, ako hovoríte, ja s tým teda skutočne nemám problém. Ak je to tak, tak dole klobúk. Ale súhlasím s vami s jednou vetou, aj s pani ministerkou, že justíciu chceme, nechceme, musíme očistiť. Pretože v takom stave, v akom sa teraz nachádza justícia, však vidíme, polovica sudcov pomaličky, veľa vysokopostavených, sú momentálne vo vyšetrovacej väzbe. Takže s týmto opäť s vami súhlasím a verím tomu, že táto reforma, čo pripravujete, pani ministerka, bude osožná pre všetkých obyvateľov, ktorí žijeme na území Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.12.2020 10:51 - 11:01 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v demokratickej spoločnosti platí princíp, že štát je tu pre všetkých občanov rovnako. Štát podľa demokratickej ústavy. Ja verím, že my takúto ústavu máme, že sa stará, bráni a ochraňuje všetkých svojich občanov rovnako. Ak toto neplatí, tak dané zriadenie de iure neexistuje.
Vnímal som akciu Búrka, akciu Očistec, Víchrica, ale aj ďalšie. Čítal som Kočnerovu Threemu, môžem vám povedať, že väčší horor som v živote nečítal. Hnus, čo sa v našej justícii, polícii a prokuratúre dialo, a to všetko pod dohľadom alebo priamo za účasti niektorých politikov. Nadobudol som dojem, že všetky rozhodnutia súdov za posledných 10 rokov by sa mali eliminovať. Ktovie, koľko nevinných ľudí sedí vo väzení. Ktovie, koľko občanov prišlo o svoje majetky, zdravie, o svoje meno. A na druhej strane ktovie, koľko politikov, ktovie, koľko mafiánov, oligarchov a iných vplyvných ľudí nezákonne odstránilo svojich oponentov.
Nadobudol som dojem, že polícia a prokuratúra a zároveň aj súdy si vytvorili v našom štáte svoj vlastný štát, v ktorom si vytvorili vlastné pravidlá pre svojich, obohacovanie sa s tými pádmi pre tých... pravidlá pre svoje obohacovanie a tým pádom pre tých, ktorí platili či už politickou podporou, ochranou, kariérnym postupom, alebo aj o to najčastejšie eurami.
Threema a výpovede niektorých z nich to, bohužiaľ, potvrdzujú. Z tohto všetkého mi vychádza, ja som presvedčený, že náš štát je silne ohrozený, že naše štátne zriadenie de iure, de iure neexistuje. Možno aj to viedlo bývalého premiéra pána Roberta Fica k legendárnemu vyhláseniu, že Slovensko nie je právny štát.
Aj preto som očakával predloženie tohto návrhu zákona. No neviem, či tento návrh je to, čo sa dnes jednoznačne žiada v záujme spravodlivosti pre všetkých občanov našej Slovenskej republiky. Zrušenie niektorých súdov podľa mňa ešte predĺži súdne konanie, zvýši súdne trovy pre strany súdnych sporov v tých okresoch, kde sa súdy rušia, hlavne pre tých občanov, ktorí nemajú peniaze na súdenie. Súdy sa mnohým občanom vzdialia.
Taktiež neviem, či tento návrh zamedzí, aby predstavitelia štátnej moci nezasahovali do súdnych sporov a nemali ich možnosť ovplyvňovať na základe objednávky, ako to bolo v prípade štátnej tajomníčky Jankovskej. Alebo ako to bolo podľa Threemy v prípade Carlton, keď celú kauzu v prospech niektorých akcionárov z ESET-u režírovala a ovplyvňovala bývala ministerka pani Žitňanská. Pokiaľ sa nemýlim, pani ministerka, v tom čase ste boli jej štátnou tajomníčkou a teraz ste si ju zobrali za jednu z poradkýň. Myslím si, že v zákone by malo byť jednoznačne uvedené, že ak k takýmto zásahom dôjde, aké by mali byť okamžité postihy. Ja sa prihováram za okamžité pozbavenie z funkcie.
V predloženom návrhu som očakával, že budú vytvorené podmienky k tomu, aby sudcovia nemali možnosť byť korumpovaní a na základe, takto zaplatení nemali možnosť manipulovať súdne spory, resp. ich viesť v prospech tých, čo korumpujú a čo si rozhodnutia súdov kupujú alebo iným spôsobom prispôsobujú na svoje, na svoje podmienky. Videl som to aj v spomínanej Threeme, či už v kauze Technopol, zmenky, alebo v kauze Carlton, kde sudca Sklenka, áno, kde sudca Sklenka sa chváli Kočnerovi, ako manipuluje za odmenu súdne pojednávanie v prospech oligarchov Hrubého a Grunda z ESET-u. Možno aj preto je Slovensko na poslednom mieste v rámci Európskej únie, pokiaľ ide o nezávislosť súdnictva, tak ako to opisuje Európska komisia v správe o stave Slovenska za rok 2019. V správe sa jednoznačne uvádza, že pretrvávajú obavy o nezávislosť súdnictva.
Pani ministerka, podľa vás navrhovaný zákon, jeho realizácia obavy Európskej únie odstránia? Pani ministerka, podľa vás predložený návrh zákona zamedzí tomu, aby niektoré súdne spory aj napriek evidentnému trestnému činu sa viditeľne nenaťahovali aj niekoľko rokov, tak ako to bolo v prípade Majského, keď práve aj takéto prípady spôsobili, že podľa posledných prieskumov verejnej mienky súdom takmer, áno, takmer 70 % ľudí v rámci našej spoločnosti nedôveruje. A dôveruje im len niečo okolo štyroch percent. Zrejme ide o samotných sudcov, ich rodinných príslušníkov a tých, čo súdy zneužívali vo svoj prospech. Alebo ako chcete zamedziť tomu, aby ľudia ako Kočner alebo Zoro Kollár, obaja s pochybným, pochybnou povesťou, ovplyvňovali súdy, ako to bolo napríklad v kauzách Technopolu Kočner alebo v prípade Carlton Kollár? Veď Kollár bol za takéto ovplyvňovanie vzatý aj do vyšetrovacej väzby.
Na úvod môjho vystúpenia som hovoril, že keď som čítal niektoré pasáže Threemy, tak mi to pripomínalo, áno, verte, horor. Áno, áno, je to tak. Bolo to v časti, keď pán Kočner hovorí sudcovi Sklenkovi, že donesie na tácke hlavu Mikurčíka. Dámy a páni, až ma zatriaslo. Mikurčík, pre nezainteresovaných, je ten, ktorý je v spore o hotel Carlton s oligarchami z ESET-u pánom Hrubým a pánom Grundom, ktorého ako jediného zo 111 prípadov obvinil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, pričom ako to bolo u neho zvykom, sa opäť postavil na stranu bohatých a na stranu vplyvných ľudí. Ako je možné, že sudca Sklenka, ktorý bol v tom čase sudcom, okamžite nepodal na Kočnera trestné oznámenie za pokus o vraždu? Je to skutočne až neuveriteľné! Veď kto iný ako sudca, policajt či prokurátor by v takomto prípade mali okamžite konať? Bohužiaľ, sa to nestalo.
Ja sa pýtam, pani ministerka, ako chcete v rámci vašej reformy riešiť to, aby zo sudcov boli vyberané, za sudcov boli vyberané len také osoby, ktoré sú morálne, charakterovo pevné osoby, ktoré nepodľahnú nátlakom a korumpovaniu zo strany politikov, zo strany mafiánov, oligarchov či iných vplyvných subjektov v rámci našej republiky? Ako chcete zabrániť tomu, aby sa neopakovali prípady Jankovskej, Kováčika, Sklenku či sudcov, ktorí sú negatívne spomínaní v Kočnerovej Threeme alebo sú v súčasnosti, áno, sú vo vyšetrovacej väzbe? Z vami predloženého návrhu o všetkom, o čom som hovoril a poukazoval, to, bohužiaľ, vážená pani ministerka, nevyplýva. Preto vás žiadam, aby ste tento zákon a tieto skutočnosti doplnili, resp. pripravili v tomto znení ďalší zákon v rámci vašej reformy. Je to viac ako žiaduce. Len to je cesta, ako vrátiť justícii česť a dôveru a zabezpečiť na Slovensku spravodlivosť alebo spravodlivosť pre všetkých bez rozdielu na ich majetkové, politické a spoločenské postavenie.
Pokiaľ by, vážené dámy, vážení páni, zaujímalo, prípad Carlton som preto spomenul a uvádzal tak často, lebo som o ňom v Threeme čítal pasáže o Carltone a začal ma zaujímať. Potom som čítal veľký článok o tejto kauze na internete v novinách Postoj. Z týchto zdrojov jasne vyplýva, že celý prípad je zmanipulovaný v prospech oligarchov, že v celom prípade jednoznačne, až vulgárne je ukázané, ako hlboko padnú tí, čo majú byť nositeľmi spravodlivosti. Celá aféra mi jednoznačne zaváňa silným lobizmom, ale v prvom rade korupciou. Celá kauza vzbudzuje pozornosť už len tým, že je to jediný prípad, kedy špeciálny prokurátor niekoho obvinil. Dlho sa o Kováčikovi hovorilo, že jeho skóre je 60 ku 1. Dnes už vieme, že je to v podstate viac, 111 ku 1. Pre mňa to skutočne niečo hovorí. Tým viac, že na jednej strane kauzy sú obyčajní mladí ľudia, ktorí Carlton vrátili zo zahraničných rúk na Slovensko, a na strane druhej sú dvaja podnikatelia, ktorí patria medzi najbohatších ľudí v rámci celej Slovenskej republiky.
Mám teda obavu o spravodlivé riešenie sporu na súdoch aj preto, že páni z ESET-u podporovali v parlamentných voľbách súčasnú koalíciu, a to predovšetkým stranu ZA ĽUDÍ, ktorej nominantkou ste aj vy, vážená pani ministerka. Tak je to vnímané aj na verejnosti. Bohužiaľ, je to tak. Ja však chcem veriť, že vy do tejto kauzy nevstupujete a nebudete ju ovplyvňovať tak, ako to robia, robila pani ministerka Žitňanská.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

26.11.2020 18:02 - 18:05 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, v podstate treba si tu jednu vec uvedomiť, že tu my chránime záujmy poškodených, pretože ako naši kolegovia niektorí povedali, skutočne sa stávajú veci, kde páchatelia sú vo výkone trestu alebo vo vyšetrovacej väzbe, a teoreticky už nie je možné, ten poškodený si nemôže vymáhať škodu, ktorú mu, ktorá mu bola spôsobená. Takže za to práve my predkladáme zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 301/2005 Z. z. o Trestnom poriadku. Snáď aspoň dvoma-troma vetami by som poukázal na jednu vec, navrhujeme v každom prípade v § 46 ods. 3 znenie prvej vety:
„Poškodený, ktorý má podľa zákona proti obvinenému nárok na náhradu škody, ktorá mu bola spôsobená trestným činom, je tiež oprávnený navrhnúť, aby súd v odsudzujúcom rozsudku uložil obžalovanému povinnosť nahradiť túto škodu. Návrh musí poškodený uplatniť najneskôr do skončenia vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania okrem prípadu, ak je uzatvorená dohoda o vine a treste.“
Ďalej navrhujeme v § 232 ods. 2: „Na konanie o dohode o vine a treste prokurátor predvolá obvineného a poškodeného, o čase a mieste konania upovedomí obhajcu obvineného a splnomocnenca poškodeného. Ak je obvinený v čase konania mladistvý, postupuje sa primerane aj podľa ustanovenia § 340, dohodu však nemožno uzavrieť, ak s ňou nesúhlasí zákonný zástupca mladistvého alebo jeho obhajca. Dohodu o vine a treste nemožno uzavrieť, ak s ňou nesúhlasí poškodený.“
Zároveň v § 232 ods. 3 navrhujeme: „V rámci konania o dohode o vine a treste je prokurátor povinný dbať na záujem poškodeného, na dohodu na náhradu škody a poskytnúť poškodenému súčinnosť na riadne uplatnenie nároku na náhradu škody. Poškodený sa v konaní o dohode o vine a treste vyjadrí najmä k vine a trestu, rozsahu a spôsobu náhrady škody. Dohodu o vine a treste nemožno uzavrieť bez prítomnosti poškodeného.“
A toto je v podstate veľmi dôležitá veta, pretože v danom prípade prokurátori a obvinení sa dohodnú bez prítomnosti poškodeného.
A zároveň v § 232 ods. 9 sa vypúšťajú slová: „ak úspešne uplatní nárok na náhradu škody a zúčastňuje sa konania“.
Toto je teda náš návrh a verím tomu, že tento návrh podporíte, a chcel by som poprosiť všetkých poslancov Národnej rady, či to je koalícia, alebo opozícia, aby to nebrali za tak, že to dáva Ľudová strana Naše Slovensko, je to v prospech našich obyvateľov, v prospech našich poškodených, a prosím o vašu podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.11.2020 17:44 - 17:48 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v úvode snáď musím povedať, že v súčasnom právnom poriadku sú záujmy obetí trestných činov, t. j. poškodených, nedostatočne chránené, a to aj napriek tomu, že zmyslom a hlavným cieľom trestného práva je práve ochrana ľudí pred nebezpečnou kriminalitou, ktorá predstavuje významný zásah do života poškodených a jeho blízkych. Dokonca platí, že súčasné zákony častokrát viac ochraňujú páchateľov trestných činov ako ich obete.
Akokoľvek by bola vysoká dôvera k súdom a k orgánom činným v trestnom konaní, vždy je riziko nesprávneho posúdenia veci a tým aj riziko vynesenia nespravodlivého rozhodnutia súdu. Z tohoto dôvodu je mimoriadne dôležité, aby mali všetky strany v konaní o dohode a vine, o vine a treste rovnocenné postavenie, resp. také postavenie, ktoré im umožní účinne obraňovať svoje práva.
Trestný poriadok dnes dáva prokurátorovi a obžalovanému široké práva v konaní o dohode o vine a treste. Poškodený má však oproti páchateľovi trestného činu v tomto konaní v každom prípade slabšie postavenie. Zatiaľ čo bez súhlasu obvineného nie je, áno, nie je možné uzatvoriť túto dohodu, súhlas poškodeného sa vyžaduje len vo veci náhrady škody. Takže opakujem, len vo veci náhrady škody. Ak nedošlo k dohode o náhrade škody, prokurátor v každom prípade navrhne, aby súd poškodeného odkázal s nárokom na náhradu škody alebo jej časti na civilný proces alebo aj na iné konanie.
Z uvedeného vyplýva, že poškodený je v najslabšej pozícii spomedzi všetkých strán trestného konania, pritom je to práve jeho život, zdravie, majetok alebo česť, ktoré sú objektami chránenými zákonmi. Skutočnosť, že poškodený je z konania o dohode o vine a treste takmer vylúčený, vedie k veľkej miere korupcie. Pre obvineného je omnoho jednoduchšie dosiahnuť vhodnými úplatkami pre neho priaznivú dohodu o vine a treste, ak túto dohodu nemôže zablokovať v danom prípade poškodený.
Nedostatočná možnosť uplatnenia práv poškodených vedie v konečnom dôsledku k neobjektívnym a nespravodlivým súdnym rozhodnutiam. Páchatelia trestných činov dostávajú neprimerane nízke tresty, ktoré im nijako nebránia pokračovať v trestnej činnosti a skutočne častokrát aj voči ich pôvodným obetiam. V takomto prípade možno hovoriť o sekundárnej, áno, o sekundárnej viktimácii obetí, ktorá môže prevýšiť aj ich primeranú ujmu. Navyše tieto tresty nepôsobia ani preventívne voči tretím osobám, čím ďalej napomáhajú zvyšovaniu nápadu kriminality. V neposlednom rade tiež prispievajú k nižšej vymožiteľnosti práva, k strate dôvery verejnosti k súdnictvu a k celkovému úpadku princípov právneho štátu na Slovensku.
Z tohoto dôvodu je potrebné posilniť postavenie poškodeného v trestnom konaní a zrovnoprávniť ho s obvineným, resp. s obžalovaným v konaní o dohode o vine a treste. To možno dosiahnuť jedine tak, že poškodený získa právo zablokovať dohodu o vine a treste.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.11.2020 16:56 - 16:57 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok v znení neskorších predpisov, predkladáme do Národnej rady Slovenskej republiky poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu Ľudová strana Naše Slovensko.
Cieľom legislatívneho návrhu je posilnenie postavenia poškodeného v konaní o dohode o vine a treste tak, aby bol zabezpečený objektívnejší a pravdivejší proces. To v konečnom dôsledku povedie k nižšej miere kriminality, väčšej vymožiteľnosti práva a vyššej bezpečnosti obyvateľov Slovenskej republiky. Ako prvý sa potom hlási do rozpravy. Úvodom len toľko, vážený pán podpredseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:17 - 10:19 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ja už som sa k tejto otázke raz vyjadril, ale dovoľte, aby som teda pokračoval, lebo tie dve minúty je dosť málo. Pán minister, uvedomujeme si všetci, že v minulom volebnom období tento zákon prijali politické strany SMER - sociálna demokracia, Slovenská národná strana, MOST - HÍD a bola to politická strana SME RODINA. A teraz ja sa skutočne čudujem, prečo práve vy, ktorí ste teraz v novej vládnej koalícii, navrhujete tento zákon zrušiť, obedy zadarmo.
Vážený pán minister, viete, keď človek sa nad tým zamyslí, že v prvom kole ste dali 43,5 mil. eur na antigénové testy. Teraz v ďalšom kole kupuje sa 16 mil. testov, to znamená už pomaličky môžem povedať viac ako 100 mil. eur sa vyhodí na takéto nezmyselnosti. 300 mil. eur ste odpustili daní pre jednotlivé banky. 750-tisíc eur sa poslalo, pán minister zahraničných vecí, pre bieloruskú opozíciu a nehovorím o tom, že 2,4 mld. išli na tie nešťastné lietadlá, ktoré sa postupne kupujú pre našich vojakov.
Pri všetkej úcte, ale nedá mi, aby som nepovedal alebo nepripomenul slová pána vášho predsedu, pána Kollára, ktorého si ja vážim, a nemám problém skutočne s vašou politickou stranou, mám tam veľa priateľov, pán Kašper a ďalší. Pána Kollára, ja nemám s ním skutočne problém, ale tento pán Kollár vyhlásil jednoznačne, že nebude súčasťou takej koalície, ktorá bude rušiť prijaté sociálne opatrenia. A teraz, čuduj sa svete, práve je to vaša politická strana, ktorá v podstate toto ide rušiť.
Pán minister, však si uvedomte, vlani my ako primátori a starostovia miest, ako to povedal pán kolega pred chvíľou, my skutočne mali sme hlavy v smútku, aby sme zabezpečili materiálno-technické zabezpečenie tých kuchýň. My sme zabezpečili v rámci len samotného mesta Rimavská Sobota prostredníctvom úradu práce viac ako 20 ľudí na jednotlivé pracoviská. A teraz vy toto idete rušiť. Prosím, zastavte to!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 9:51 - 9:53 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, áno, určite ma už poznáte, som primátorom okresného mesta Rimavskej Soboty, kde tá situácia je skutočne kritická. My ako okres Rimavská Sobota sme najmenej rozvinutý okres v rámci celej Slovenskej republiky. Ja vlani, keď sa tento zákon prijímal, a skutočne, ako povedal predrečník pán Kéry, my sme ako samospráva mali obrovské problémy, akou formou tie obedy zabezpečiť.
Pán minister, v okrese Rimavská Sobota alebo v samotnom meste Rimavská Sobota z celkového počtu cirka 23-tisíc obyvateľov žije asi 28 - 29 % občanov rómskeho pôvodu. My máme to neslávne, tzv. čierne mesto, kde žije 1 156 občanov Rómov. Mám tam základnú školu aj s materskou škôlkou, kde cirka 480 detí je.
V podstate ten zákon, ktorý ste prijali vlani, a skutočne vám vtedy som akože tlieskal, že dole klobúk, je to sociálne myslenie, teraz vy to beriete, pán minister? Po 13. dôchodkoch beriete aj tieto obedy zadarmo? Vôbec vy si vôbec viete uvedomiť, že tam tie decká, rómske deti, skutočne nedostanú ako bude týždeň dlhý teplý obed? Pán minister, nie je to dobré riešenie i napriek tomu, že sme mali s tým vlani obrovský problém, však kolegyňa to už naznačila aj viacerí kolegovia, že aké problémy sme mali ako starostovia, primátori práve s tým, že sme museli zabezpečovať, ja neviem, obedy pre, pre toľko detí, to znamená, museli sme zabezpečovať pekáče, taniere, lyžice a tak ďalej a riešili sme to za pomoci úradov práce v Slovenskej republike či v okrese v Rimavskej Sobote.
Pán minister, obdržal som od pracovníkov úradu práce, čo som vám minule naznačil, štvorstranový anonym, ktorý vám doručím. Je to strašné, čo je na úrade práce v Rimavskej Sobote. Verím, že to v blízkej budúcnosti, pán minister, budete riešiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:40 - 11:42 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, dovoľte hádam dvoma vetami zareagovať na slová pána Kotlebu.
Áno, pán predseda, si to presne pomenoval, pošľapávajú sa tu princípy a zásady právneho štátu Slovenskej republiky. To darmo sa smejete, kolegyne, kolegovia, je to skutočná pravda.
Viete, keď sa tak človek pozrie dozadu, či to bolo v marci, alebo teraz v posledných mesiacoch, tak super-, hypermarkety ste nechali otvorené. Zatvárali ste malé predajničky, kaderníctva, holičstvá. Vážení priatelia, uvažujme nad jednou vecou, čo to je za zákon, že v danom prípade kaderníctva môžu byť otvorené, holičstvá môžu byť otvorené, ale do tých kaderníctiev a holičstiev ľudia nemohli vstúpiť? Hovoril som s jednou kaderníčkou, ktorá mi hovorí, že teoreticky ona môže prísť do roboty, môže tam pozerať televízor, môže si tam dať kávičku, ale občan ku nej nemôže prísť. To jej otvorene povedali z Úradu regionálneho zdravotníctva v Rimavskej Sobote. A to bolo v rámci celej Slovenskej republiky.
Skutočne tejto vláde nevadilo to, že super-, hypermarkety boli nabité hlava na hlave. Aj naši občania nemohli ísť do cintorína uctiť si svojich, svojich mŕtvych.
Však v Rimavskej Sobote, dámy a páni, áno, mestská polícia nekontrolovala, neukladala pokuty, ale štátna polícia bola tam nasadená a tam dennodenne pevné hliadky, dve-tri služobné motorové vozidlá. Občania sa na tom smiali, vážený pán Matovič, uvedomte si toto konečne. Vám skutočne nevadilo to, že super-, hypermarkety boli nabité hlava na hlave, že v radoch pri testovacích oných, miestach stáli ľudia, nabité. To všetko bolo v naprostom poriadku.
Tak zato hovorím, že sú tu pošľapávané princípy a zásady právneho štátu Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis