Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2020 o 11:41 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:58 - 18:59 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Pán Kočiš, pozorne som si vás vypočul a musím povedať, že v čase, keď je naozaj ekonomická kríza, prichádzate so zákonom, ktorý nijako nepomôže Slovensku. Tento váš zákon je čistá populistická propaganda a zase chcete robiť len svoju propagandu. Vy nepozeráte na ľudí. Podľa mňa vy prídete aj s interrupciami za chvíľočku, aby ste rozbili túto koalíciu. Vy nepozeráte na ľudí, vy pozeráte na seba a na vašu politiku, celej vašej ĽSNS.
Chcem povedať a chcem poďakovať všetkým mojim kolegom aj tuná, čo predo mnou sedia kresťanskí, ktorí chápu túto situáciu. A ja naozaj úprimne, zo srdca chcem im poďakovať za to, ako sa k tejto veci postavili, slobodne.
A keď tu niekto rozpráva o hlasovaní, ako hlasuje, tak môžem povedať za dvoch našich, ktorých stále vidím na jednom výbore, ktorí takto hlasujú (rečník zdvihol obe ruky k pleciam, dlaňami s vystretými prstami dopredu), stále hlasujú (rečník opäť zdvihol obe ruky k pleciam), chlapci, váš klub hlasuje tak, ako váš vodca prikázal, stále sa zdržujete. V tomto klube sú slobodní ľudia, ktorí sa rozhodli slobodne a ja im za to chcem veľmi pekne poďakovať. Ďakujem vám, kolegovia. (Potlesk. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:49 - 14:51 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Andrej, vieš, niektorí ľudia nikdy nepochopia, že ty máš svoj názor, že si mladý človek, ktorý má svoj názor, názor, ktorý je dobrý podľa mňa, nepochopia, že nebudeme robiť len to, čo povie vodca, nebudeme robiť len to, čo povie súdruh vedúci strany. Tvoj názor je, ja s ním súhlasím a musím povedať, že naozaj je tu jeden veľký problém a to je to, že nikto neurobil doteraz žiadny relevantný prieskum. Ja som nevidel žiadne naozaj relevantné veci, či zamestnávatelia a zamestnanci s tým súhlasia, alebo či súhlasia s tým len, so zákazom, len ľudia. Toto by bolo veľmi dobré urobiť pred tým zákonom, aby sme sa opierali o fakty, aby sme sa neopierali len o dojmy toho, že budem obedovať so svojou rodinou, a dojmy toho, že potrebujeme zblížiť slovenské rodiny. Ja som za to, ja som za to, aby slovenské rodiny v nedeľu spolu obedovali, ale som aj za to, keď sme už spravili zákon o tom, že v nedeľu sa, je stonásobný príplatok za prácu, tak som za to, aby sa mohli rozhodnúť slobodne aj ľudia, ktorí v nedeľu chcú pracovať, či budú v nedeľu pracovať, lebo pre mnohých je to veľmi veľký zisk.
Takže ešte na záver, Andrej, tvoj názor je tvoj názor a to, že niekto tu hovorí, že nie je totožný s Matovičom, je len dôkaz toho, že sme, že naozaj naše hnutie je slobodné a nebudeme robiť to, čo chce vodca. Ďakujem, Andrej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 16:21 - 16:23 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem, ja sa dotknem, pán poslanec Kmec, jednej veci. A vy ste povedali, že OĽANO vyberá prednostov okresných úradov.
Musím vám povedať, že som sa zúčastnil dvoch výberových konaní a bolo tam v komisii, v komisii tam bolo viac ako 12 členov v každej. Čistá katastrofa, prednostovia okresných úradov, čo ste tam nanominovali. Neskutočná, odporná, čistá katastrofa. To, čo sa tam deje, je, je niečo, čo v právnom štáte nemá čo robiť, tí ľudia, keď si sami dajú, tí prednostovia si sami dajú podpisovať podporu, vaši, vaši kandidáti, keď tí ľudia robia veci, ktoré tam nemajú s normálnou slušnosťou nič spoločné, a sú to čisto politickí nominanti, ktorých ste za dva týždne vymenovali, vaša strana, vaša vláda, za dva týždne! Áno, teraz to trošku trvá, pretože naozaj vyberáme, OĽANO sa podieľa na tom, lebo patrí ministerstvo vnútra pod OĽANO, ale máme iné hodnoty, máme, prvá hodnosť je odbornosť, potom je tam morálka, potom je tam naozaj manažérske schopnosti, apolitickosť. A vy ste tam nanominovali, ja vám poviem príklad, Lučenec, predseda SMER-u je v Lučenci, prednosta okresného úradu, a to je všade! To je všade čistá katastrofa!
Vy ste nenominovali odborníkov, ale Fico tam našvácal vašich straníckych posluhovačov, ktorí tam robia niečo neskutočné. Niečo neskutočné. A ja na tých dvoch výberových konaniach, to bolo niečo, čo mi tí ľudia tam rozprávali, čo sa deje. Vy ste tak dehonestovali prednostov okresných úradov, že to nie je možné, to nie je možné! (Reakcia z pléna.) Pán Susko, rozprávam k veci!
Takže naozaj my chceme a táto vládna koalícia, aby, aby tam boli čestní, slušní a ľudia, ktorí majú morálne hodnoty. Nie skorumpovaní politici, ktorí sú SMER-u vďační za to, že tam môžu byť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 15:59 - 16:01 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Erik, hovoril si, že je všetko dohodnuté dopredu. No ja ti za 53 poslancov môžem povedať, OĽANO, že nič sme si dopredu nedohodli. Tá voľba, ktorá nie je otvorená, teda je otvorená, ale nie tajná, je preto, Erik, aby sa tu nemohlo korumpovať, aby niekto nemohol dávať obrovské milióny za to, aby niekto v tajnej voľbe volil niekoho, kto je nečestný, nemorálny a je to človek, ktorý sa za peniaze dá skorumpovať ako Trnka, ktorý si s Počiatkom, s vašim ministrom financií rozprávali o tom, ako ste, ako niekto tu ukradol miliardy. Spomínal si tu Zimbabwe, Erik, dvakrát, ale Zimbabwe, Erik, vieš, tam sa nekorumpovalo sudcovia ako Kočner ako u nás, takže Zimbabwe nespomínaj.
Povedal si, že sa stavíš o čokoľvek s pánom Šeligom. Je tak, Erik, stavíš sa o čokoľvek s hocikým? Áno? Dobre. Tak ja sa s tebou chcem staviť, keď nebude Lipšic prokurátorom, tak odídeš zo SMER-u, keď bude, odídem ja z OĽANO. Súhlasíš? (Reakcie z pléna a smiech v sále.)
A posledné, Erik, povedal si tu... (Ruch v sále.) Môžete ma počúvať, pán... Jak sa volá ten, čo ide zo SMER-u preč? (Smiech v sále.) Pellegrini, prosím vás, rozprávam sa s pánom... (Smiech v sále.) Bárs by ma počul. (Smiech v sále.) A na záver si povedal (ruch v sále), prosím ťa... (Ruch a smiech v sále.) Môžte mi zastaviť, lebo, lebo toto chcem rozprávať s pánom... Jéžiši!
Eričku, vieš, prečo odišla pani Remiášová? Lebo si tu rozprával, že sa nemajú, že sa majú obhajovať obete. Eričku, a vaša strana s mečiarovcami tu roky nevyšetrila vraždu človeka, tak ty mi tu nič nerozprávaj.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 17:24 - 17:25 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som v živote nepovedal, že spravím kotlebovské ňu-ňu-ňu. To, keď oni sa prihlásia, vystúpi Miňo a druhý povie, krásne si to, Miňko, povedal, toto bolo nádherné! Prihlási sa Suja, Marian Kotleba povie: Krásne to bolo povedané, nádherne! Tak teraz ja spravím ňu-ňu-ňu... (Reakcie z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán posla...

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ja spravím; môžte mi vrátiť čas?

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ja dal som vám sekundu, lebo som čakal, kam to ide, ale kolegovia majú pravdu, že mali by ste reagovať na vystúpenie pána ministra, dobre?

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ja reagujem naňho, však ja reagujem naňho, reagujem naňho. (Reakcie z pléna.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Dobre, tak...

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Môžte mi vrátiť čas? (Reakcie z pléna.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj. Vráťte čas pánovi Pročkovi a pán Pročko pozná rokovací poriadok. Nech sa páči.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. Takže nikdy by som nepovedal, že spravím ňu-ňu-ňu. (Povedané s pobavením.) To bolo výborné. To bolo tak dobré, ja som sa naozaj aj pobavil, ale Jan Amos Komenský povedal, že vzdelanie je naozaj základ. A čo čakáme od ľudí, čo čakáme od ľudí, ktorých jedinou, ale naozaj jedinou ideológiou je a ideou je tu vystúpiť a nerobiť nič iné, len svoje populistické videá. To je jedno o čom, takže, pán, pán... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Minister reagoval aj na vás vo svojom vystúpení, on reaguje na ministra. Ak ideme byť takíto puntičkári, tak vám tu budem robiť čiarky. Zatiaľ hovorí k veci.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Takže chcem... nechcem vrátiť čas. Takže chcem povedať, pán minister, bolo to výborné, ďakujem veľmi pekne a základ je naozaj vzdelanie. A ja si neviem predstaviť, že by niekto zo strany hrubokrkých chlapcov bol minister školstva a učil naše deti.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2020 17:00 - 17:01 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kotleba, to sa dalo povedať za tri minúty, ale vy ste tu spomenuli naše mamy, naše staré mamy, ľudí, ktorí zomierajú, ako im chcete pomôcť. Toto video si zase dáte na svoju stránku. Za tri minúty ste mohli povedať to, čo ste tu rozprávali desať minút. A naozaj ja si myslím, že tento zákon chce pomôcť. A keď máte nejakú, niečo faktické a chcete to povedať, tak to povedzte, ale vy to tak zneužijete, tak využijete, tak, tak dávate, ovplyvňujete sociálne cítenie ľudí a ich emócie týmito vašimi vystúpeniami. No a keď budete na mňa reagovať, tak nezabudnite povedať, že som behal holý po námestí, že mám pizzeriu a že som skrachovaný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 11:41 - 11:42 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Cmorej, ja som si pozorne vypočul vašu správu, veľmi pozorne a ja nechcem s vami súhlasiť a nemôžem v tom, že ste povedali, že všetci vieme, ako to dopadne, to vyšetrovanie. A ja nechcem, aby to vyšetrovanie dopadlo tak, ako to vyšetrovanie dopadlo vždy, keď vyšetrovali vyšetrovatelia, ktorým bývalý minister vnútra alebo ministerka vnútra za SMER prikazovali, ako to má dopadnúť. Tak ja si myslím a môžem povedať aj za svojich kolegov, že práve opak musíme dôrazne žiadať, aby tie veci, ktoré sa tu diali, nezostali zabudnuté, ale aby sa vyšetrili. A všetky tieto veci, ktoré ste vy povedali, to je niečo neskutočné, čo sa tu dialo, aby páchatelia týchto trestných činov, ktorí nás okradli o obrovské, obrovské sumy, boli potrestaní. Takže nie tak, ako to dopadne, veď všetci vieme, ale nech to dopadne, ako spravodlivo má. A absolútne s vami súhlasím, to, čo sa tu dialo, bolo katastrofálne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 14:11 - 14:13 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja chcem reagovať teda na pána Kristiána Čekovského, ale zároveň chcem povedať, že som si vypočul pani komisárku, sedel som tu, lebo ma to zaujíma a vypočul som si to preto, lebo ma to naozaj zaujíma. Lebo ochrana práv a ochrana práv zdravotne postihnutých, ochrana práv detí, to sú veci, ktoré mali by zaujímať každého jedného poslanca, ktorý berie za to tu plat. A to, čo teraz povedal Kristián, je absolútne veľká pravda. Keď sa nevytĺka z toho politický kapitál, keď si nemôžu dať ĽSNS svoje videjká, v ktorých kričia, v ktorých rozprávajú o zneužívaní, tak odídu preč a nikto tu nesedí. Bolo tu pred chvíľou, teda Kristián to povedal, nemôžem reagovať, ale práve naopak, zneužíva to niekto iný. Zneužíva, v kuse sa tu niekto iný prihlasuje, v kuse je múdry na každú jednu tému, na každú tému rozpráva a on je múdry na, na kozmonautiku, on je múdry na vplyv detí na mravce, on je múdry do, do všetkého. To je niečo neskutočné. Pýcha, ktorú má, ktorú majú tu niektorí kresťania, ktorí, pre ktorých neplatí "miluj blížneho svojho ako seba samého" je niečo neskutočné. To, čo aj dnes sa tu predvádzalo, je mne veľmi ľúto. A naozaj musím povedať, pozrite sa, my poslanci OĽANO a SaS tu sedia, ja neviem, kde sú kolegovia z koalície, ale toto, čo tu predvá.., ja viem, prepáč, ospravedlňujem sa. Áno, áno, áno, vidím vás, pardon, štyri, päť, dobre. Ale chcem povedať, že naozaj si to tu vypočujeme, pretože nás to zaujíma. A o to tu ide, o občanov, nie o politické videá, ktoré si strana ĽSNS z toho robí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 11:58 - 12:00 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
(Smiech rečníka.) Ja som naschvál nepovedal názov našej neziskovky, pretože pán poslanec Kuffa tuná včera nie dehonestoval, ale upozornil, že netreba robiť reklamu. Pán Kuffa, keď si to nepamätáte, volá sa to hosipa.
Chcem povedať, pán Kuffa, že ja viem o tom, čo robí váš brat, ja viem o tom. To, že vy neviete o mojich, o mojich aktivitách, ktoré už robím 25 rokov, viete, ja si nedám fotku s postihnutým dieťaťom a s logom fašistickej strany a napíšem tam, že naša strana pomáha. Ja celý svoj život som zasvätil nezištnosti. Nerozprávam o tom, čo my Kuffovci robíme pre Slovensko. Nie, ja, ja to robím preto, lebo pomáhať sa má. Mňa tak moja mama vychovala.
Viete, pán Kuffa, aj o tej pizzerii, čo ste teraz povedal. Viete, čo robíte? Vytiahnete moje fotografie 20 rokov staré. Dvadsať rokov staré a robíte zo mňa idiota, ako behám holý po ulici. Ale vy neviete, že len minulý rok som odmoderoval štyri programy a urobili sme pre postihnuté deti, ktoré boli, ktoré sú postihnuté rakovinou. Vy neviete, že mám centrum, kde ubytovávam týrané deti. Vy to neviete. Ale vy tu poviete a vaši kolegovia, že som skrachovanec. Vaša kolegyňa tam si ťuká na čelo, keď rozprávam.
A vy, pán Kuffa, vy, ktorý, ktorý tu rozprávate o Bohu, o Ježišovi, ktorý sa v každej jednej rozprave snažíte o to, ukázať, aký ste vy človek. Pre mňa ste, pán Kuffa, pýchou a neskromnosťou postihnutý (povedané so smiechom), ja vás nechcem uraziť, ja vám želám veľa zdravia a nech s vaším bratom naozaj robíte dobre. A to, že neviete, čo robím ja, chvalapánubohu, lebo Boh pomáha každému.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.5.2020 11:42 - 11:46 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, milé kolegyne, milí kolegovia, milá pani Tomanová, prihlásil som sa do tejto rozpravy, pretože toto sa mňa naozaj dotýka. Od roku 2002 som riaditeľom neziskovej organizácie, ktorej meno nepoviem, ale je tam v názve "deťom".
Už sme tu počuli dnes aj včera o tom, naozaj o Kočnerovi sme počuli, počuli sme o klientelistických veciach, počuli sme o švagrovi, počuli sme o tom, že pani ministerka naozaj má, vystupuje na nahrávke, vystupuje. Ale nepočuli sme napríklad o tom, že pani ministerka letela do Lisabonu, šoféra si poslala autom, potom šoféra vymenovala za riaditeľa odboru. Nepočuli sme o tom, že poslala peniaze neziskovke, ktorej bola šéfkou a tá neziskovka mala 17 mil. Sk dlh. Nepočuli sme o tom, že jej dcéra šéfuje domovu, ktorý mal obrovské problémy. A nepočuli sme o mnohých, mnohých veciach. Ale ja som tu preto, lebo v roku 2015, keď pani Tomanovú navrhovali a navrhovali mnohých iných, tak som chodil a prosil ako riaditeľ neziskovej organizácie, ktorá len za minulý rok urobila vyše 60 akcií, ja vám nebudem hovoriť, koľko sme ich urobili od toho roku 2012, ale každý rok máme obrovské problémy, nie obrovské problémy, riešime obrovské problémy týraných detí, riešime obrovské problémy sociálne slabých rodín. A ja som chcel, aby na tom poste bol človek, ktorý dlhé roky robí s deťmi, ktorý má naozaj skúsenosti. Tak som chodil a prosil.
Viete, koho zvolili? Pani Tomanovú. A čo myslíte, prečo ju zvolili? Pretože má obrovské skúsenosti s prácou s deťmi? Nie. Preto, lebo SMER sa tak rozhodol. A v roku 2015, keď zvolili pani Tomanovú, tak Výbor OSN pre práva detí vyjadril znepokojenie nad vaším zvolením s konštatovaním, že komisár by mal byť apolitický.
Ja vašu správu som si pozorne prečítal. Je tam naozaj kopec chýb, sú tam chyby, ale zoberiem ju na vedomie. Zoberiem na vedomie túto správu tak, že sa zdržím hlasovania, tak ako som sa zdržal pri pani Patakyovej. Zobral som jej správu na vedomie tým, že som sa zdržal. Ale som tu preto, aby som vás poprosil, milí kolegovia, aby sme naozaj pri výbere týchto kandidátov naozaj rozhodovali apoliticky. Nech sú na funkcie ochrankyni práv detí, komisárky pre práva detí a ochrankyni ľudských práv ľudia, ktorí tam majú byť, a nie je to politická funkcia. Aj pani Patakyová, ktorú nominoval MOST - HÍD, aj pani Tomanová, ktorú nominoval SMER a dosadili si ich tam, tam nepatria. Ja vás naozaj prosím, či už prázdnu sálu opozície, alebo vás, aby sa to dialo. A len taká malá poznámočka, pozrite sa na ľavej strane, ako vystupovali poslanci ĽSNS, keď tu bola pani Patakyová, ako sa hlásili, ako rozprávali, ako tu rečnili. Teraz tu nie je nikto. No lebo z tohoto sa nedajú vytĺcť politické body, aj už ich nezaujímajú deti, ktoré fungujú, deti, ktoré už sú. Nie, z tohoto sa nedajú vytĺcť politické body a ja rozumiem pánom poslancom zo SMER-u, že budú pani Tomanovú obhajovať, samozrejme.
Ale ja na záver ešte raz, tieto dve funkcie majú byť apolitické. A preto som sa zdržal aj pri jednom, aj pri druhom hlasovaní.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis