Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.9.2020 o 16:41 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 21.10.2020 17:40 - 17:42 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem vám za slovo. Vážené dámy, vážení páni, ctená snemovňa, táto vláda myslí boj s korupciou a s klientelizmom vážne, čoho dôkazom je aj tento predložený návrh pani ministerky, ktorý pojednáva okrem iného aj o neoprávnenej výhode, ktorú v súvislosti so svojou funkciou môže funkcionár dostať, resp. môže byť ponúknutá alebo môže o ňu žiadať.
Avšak sa domnievam, že tak ako je naformulovaná tá neoprávnená výhoda, si myslím, že v aplikačnej praxi môže veľmi významným spôsobom byť zneužitá, prípadne môže byť aplikovaná nesprávne, a preto si myslím, že by, že si zaslúži ešte oveľa viac byť sprecizovaná. A z tohto dôvodu som si dovolil podať jeden pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý o chvíľu prečítam, ktorý súvisí s tým, že za neoprávnenú výhodu sa nebude považovať ani dar, plnenie alebo služba, ktorá bude zapísaná vo zverejnenom registri darov, ktorý bude viesť príslušná inštitúcia. A o všetkých náležitostiach, ktoré tento register bude musieť mať, to znamená spôsob jeho vedenia, náležitosti, ktoré bude musieť, budú musieť byť v ňom uvedené, a ostatné veci vykoná alebo sa budú vykonávať na základe vykonávacieho predpisu, ktorý vypracuje ministerstvo spravodlivosti vo forme vyhlášky. A preto mi dovoľte, aby som teraz prečítal tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh, je to k tlači 195.
Vládny návrh zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dopĺňa takto:
V čl. II 22. bod § 131 ods. 4 sa za slová "funkciou verejného činiteľa" pripájajú slová "alebo ktoré sú zapísané v zverejnenom registri darov", a na konci sa pripája táto veta: "Podrobnosti upraví vykonávací právny predpis."
Skončil som. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:32 - 14:33 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, mohla to byť veľmi dobrá reč, ak by ste ju nepovedali vy, pretože rozprávať o budovaní sociálneho štátu vami, ktorý ste, teda nemyslím konkrétne len na vás, ale aj naše vlády, ktoré ste tu fakt defraudovali 12 rokov štátny rozpočet, a rozprávať o budovaní sociálneho štátu je skutočne až zarážajúce.
Je škoda, že ste nevysvetlili tým dôchodcom alebo tým ľuďom, ktorí zarábajú málo alebo zarábajú minimálnu mzdu, že o koľko viac by mohli mať, ak by neboli kauzy kompa, ak by nebola, nebol mýtny tender alebo nástenkový tender, alebo neviem, ešte aké prívlastky dostávali tendre, ktoré ste organizovali, pretože, ak by tieto peniaze boli v rozpočte, tak si myslím, že aj dnes by sme boli niekde úplne inde.
Preto, prosím vás, neobviňujte túto vládu, že sa snaží zo všetkých síl robiť to, čo jej rozpočet, ktorý ste jej tu nechali, dovoľuje.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 10:13 - 10:15 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ja už len veľmi krátko. Skutočne už bolo povedané všetko, ale nedá mi, aby som sa nevyjadril aj k záverečnému slovu pána navrhovateľa, lebo v ňom vnímam takú schizofréniu. Totižto sám hovorí o tom, že problematiku kvízomatov je treba riešiť, že kvízomaty sú spôsob, akým sa obchádza zákon o hazarde. Kvízomaty sú ďalším jedným zo stupienkov k tomu, ako vytiahnuť tých, tie peniaze od ľudí, a teraz, keď je na stole predložený pozmeňujúci návrh, ktorý podľa môjho názoru definitívne vyrieši tento problém, tak ho riešiť nechceme a hovoríme o tom, že budeme sa pozerať na to, ako sa bude spávať trh, a potom to vyriešime, ak to bude naďalej problém.
Hovorím to dnes, že toto problém bude a aj je. A znovu otvárať ten istý zákon, najmä potom alebo predtým, než sa chystá veľká jeho novela, ktorá je práve chystaná na ministerstve financií, nehnevajte sa, sa mi zdá také trošku pritiahnuté za pačesy alebo spôsob, akým pes naháňa svoj vlastný chvost.
Apelujem skutočne na celú túto snemovňu, aby sa týmto problematike kvízomatov naďalej venovala, sledovali situáciu, aká bude na trhu, pretože tá ostane nezmenená, a to, že sa budú rozmáhať kvízomaty ako huby po daždi, a my sme to dnes nevyriešili.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 10:03 - 10:04 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
To najhoršie, čo môže byť, je to, o čom štát nevie. A to sú tie automaty, ktoré sa tvária, akože, akože sú nevýherné, ale v sebe obsahujú mechanizmus alebo, alebo softvér, ktorý umožňuje hrať po zadaní nejakej hlúpej primitívnej otázky. Toto je ešte oveľa väčšie nebezpečenstvo než to, ktoré je umiestnené v riadnych, legálnych herniach, kde si človek môže dať aj kávu, kde si človek môže sa stretnúť aj s ľuďmi, a nie v takýchto pokútnych prevádzkach, ktoré tento zákon ani žiadna iná, žiaden iný pozmeňujúci a doplňujúci návrh nerieši. Riešil ho tento, s ktorým vy nesúhlasíte.
A vám garantujem, že ten pravý dôvod nie je to, že zaťažujeme občanov alebo podnikateľov novými byrokratickými pravidlami, pretože vyplniť jeden dotazník na stránke úradu trvá päť minút, ale štát získa prehľad o všetkých strojoch, ktoré má na svojom území.
A vy to nechcete, tak sa pýtam, že prečo, pretože racionálny dôvod neexistuje. Že buď chceme niečo riešiť, alebo to riešiť nechceme. A keď to nechcete riešiť, tak povedzte, že prečo to nechcete riešiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 29.9.2020 9:55 - 9:59 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ctená snemovňa, dovoľte mi ešte niekoľko slov k tomuto hazardu a zároveň mi dovoľte neskôr aj predniesť jeden pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Od prvého čítania sa tu bavíme o tom, že akým spôsobom by sme vedeli čo najlepšie a čo najstriktnejšie obmedziť hazard. Všetky tieto návrhy, ktoré boli doteraz predložené či už pánom navrhovateľom, alebo, alebo inými poslancami, prispejú celkom určite k tomu, aby sa ten prístup občanov k hazardu sťažil. Máme však aj iný problém, na ktorý upozorňujem už od začiatku, a ten problém alebo tým problémom sú kvízomaty.
Žiaden z týchto pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov a dokonca ani návrh samotného navrhovateľa problém kvízomatov nevyrieši. Ten by vyriešil môj pozmeňujúci návrh, ktorý, žiaľ, nemohol byť do tejto snemovne predložený, a to z dôvodu, že máme v koalícii aj stranu, akú máme, a tou je strana Sloboda a Solidarita. Strana Sloboda a Solidarita povýšila slobodu hrať hazard nad ľudské nešťastie a povýšila nejakú solidaritu s týmito ľuďmi na to, aby o tie svoje peniaze mohli prichádzať v automatoch, konkrétne v kvízomatoch, ktoré riešiť nechcú. V žiadnom prípade nebudem špekulovať o pohnútkach, prečo to riešiť nechcú, ale pravda je taká, že problematiku kvízomatov týmito návrhmi nevyriešime. Ja budem veľmi rád, ak občania, ktorí, ktorých rodinní príslušníci budú naďalej hrať, budú naďalej hrať v šedej zóne, ako ich pán Viskupič nazval, na kvízomatoch a budú prichádzať o rodinné úspory, budú sa mi naďalej rúcať rodiny, aby s dôverou obrátili na pána Viskupiča, že prečo je to takto.
A teraz by som prečítal doplňujúci a pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady pani Halgašovej, Viskupiča, Slobodu a Gyimesiho, ktorým sa mení zákon č. 30/2019 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 221/2019 Z. z. a ktorým sa menia niektoré zákony (tlač 152).
V čl. 1 sa za bod 2 vkladá nový bod 3, ktorý znie:
3. V § 14 ods. 21 sa za slovo „kasína“ vkladajú slová „a dostihových stávok“.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Toľko pozmeňujúci návrh a jeho odôvodnenie znie:
Zákon o hazardných hrách upravuje povinnosť prevádzkovateľa dostihov, ktorým je štátny podnik, sprístupňovať a zasielať online údaje o stávkovej hre Úradu pre reguláciu hazardných hier. Závodisko, š. p., ktorý prevádzkuje stávkové hry podľa § 45 zákona o hazardných hrách, by teda mal plniť túto náročnú povinnosť. Pre Závodisko je z ekonomického hľadiska servis stávok pre verejnosť poskytovaný len na hranici rentability, pričom implementácia požiadaviek vyplývajúcich z návrhu vyhlášky by z dlhodobého hľadiska výrazne negatívne ovplyvnila jeho hospodárenie a ďalšiu činnosť. Závodisko plní prevádzkou dostihových stávok primárne iba kultúrnu a spoločenskú funkciu, nie ekonomickú. Závodisko, š. p., nedokáže teda v plnom rozsahu technicky realizovať zasielanie online údajov Úradu pre reguláciu hazardných hier, a to z hľadiska osobitostí dostihových stávok a používania systému dostihových stávok. Keďže povinnosť zasielania online údajov vyplýva priamo zo zákona o hazardných hrách, je potrebné upraviť znenie zákona tak, aby sa táto povinnosť nevzťahovala na dostihové stávky, a tým sa do budúcna nenaruší udržateľné fungovanie Závodiska, š. p.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

25.9.2020 13:31 - 13:46 hod.

Juraj Gyimesi
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som vás chcel ako spravodajca požiadať, aby sme, aby ste dali hlasovať, či je všeobecný súhlas o tom, aby sme túto schôdzu skončili dnes skôr a pokračovali v nej v utorok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2020 13:16 - 13:31 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ja by som snáď ešte pripomenul jednu vec, ktorá tu v tejto debate zanikla a to je to, že v okruhu tých 500 metrov od domovov sociálnych služieb, internátov, škôl, škôlok a tak ďalej sa nebudú môcť umiestňovať nielen herne, ale nebudú sa môcť umiestňovať ani rôzne bingá, čiže samoobslužné hracie prístroje, a zároveň ani stávkové kancelárie, pretože osobne si myslím, že aj stávkové kancelárie vedia priniesť ľudí do obrovského nešťastia.
V mojom okolí bolo niekoľko ľudí, ktorí si prestávkovali takmer aj svoj život. Takže aj z tohto dôvodu považujem túto novelu zákona za mimoriadne prínosnú, takú, ktorá reaguje na akútne problémy obcí a ktorá rieši tieto problémy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.9.2020 13:01 - 13:16 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pokiaľ ide o hazard, myslím si, že v tejto sále sa už o ňom hovorilo veľmi veľa. Ale vnímam to tak, že taký skutočný boj proti, proti hazardu a proti všetkému tomu, čo hazard spôsobuje ľuďom, začal až iniciatívou našich kolegov poslancov - Šipoša a Hattasa a všetkých tých, ktorí sa pod to podpísali svojimi pozmeňujúcimi návrhmi alebo príspevkami do diskusie.
My si musíme uvedomiť jednu vec, že tie herne, kasína, rôzne stávkové spoločnosti a iné napríklad dostihy sú strojcami ľudského nešťastia a my ako štát jednoducho nemôžme počítať s týmito príjmami a čakať ich ako mannu, pretože ako veľmi správne poznamenal pán navrhovateľ, tieto peniaze, ktoré sa nevyberú na daniach z výherných automatov, minú ľudia v spotrebe, ktoré koniec koncov tiež skončia v štátnom rozpočte, avšak tie rodiny z toho majú oveľa viac, než z toho, než sa tie, tie peniaze nahádžu do automatov.
Chcel by som však ctenú snemovňu upozorniť aj na jednu ďalšiu vec. A to problematiku kvízomatov, ktorá, si myslím, je oveľa nebezpečnejšia ako tie registrované herne, registrované automaty, ktoré má štát pod kontrolou, a môže si ich odkontrolovať kedykoľvek. Ja som veľmi rád, že túto tému otvoril pán predseda Národnej rady vo svojom, vo svojom prejave, keď sme otvárali v prvom čítaní návrh tohto zákona, a ja by som si dovolil trošku viac precizovať alebo priblížiť túto problematiku a to spôsobom tým, že akým, že ako vedia tieto, tieto spoločnosti, prípadne títo kvázi podnikatelia oklamať štát, oklamať ľudí a obísť celý systém, ktorý, ktorý reguluje tento hazard.
Kvízomaty sa tvária, ako keby boli nevýhernými hracími automatmi spoločností, ktoré tieto kvízomaty umiestňujú. Disponujú znaleckým posudkom, ktorý tvrdí, že to nie je hazardný prístroj, a s týmto operujú, s týmto znaleckým posudkom sa bránia pri akejkoľvek kontrole, ktorá príde z Úradu pre reguláciu hazardných hier.
Ďalším takýmto spôsobom, akým sa bránia tomu, aby tieto prístroje boli pomenované pravým menom, je ten, že ich jednoducho chemickými kotvami priskrutkujú k zemi a príslušníci alebo zamestnanci úradu jednoducho nemajú možnosť tieto prístroje odobrať, pretože vraj tým spôsobujú škodu a čelia potom nepríjemným otázkam, prípadne aj žalobám. Ja by som bol veľmi rád, ak by sme sa ešte teraz v druhom čítaní veľmi vážne zaoberali otázkou kvízomatov a osobne si myslím, že jediná možnosť, ako by sme to vedeli obísť, je tá, že by sme všetky tieto výherné aj nevýherné hracie automaty dali pod jeden klobúk a zaviedli povinnú registráciu každého jedného z nich.
Zároveň ruka v ruke s takýmto opatrením by mala ísť aj spoločná a nerozdielna zodpovednosť majiteľov budov alebo majiteľov tých priestorov, ako aj prevádzkovateľa tej hazardnej hry, prípadne majiteľa, pretože takýmto spôsobom si nebudú môcť ukazovať jeden na druhého, že to nie je moje, je to tvoje, je to tohoto, ja s tým nemám nič spoločné.
Povinná registrácia hracích automatov zároveň zabezpečí to, že štát bude presne vedieť, že koľko prístrojov má na svojom území. Bude presne vedieť to, ktorý prístroj je výherný, ktorý prístroj je nevýherný. Zároveň odbremeníme aj zamestnancov úradu od toho, aby museli tú svoju vyhľadávaciu alebo pátraciu činnosť absolvovať doslova, môžem povedať, naverímboha.
Skúsme sa, prosím vás, zamyslieť aj nad tým, či nie je vhodné prijať aj takéto opatrenie len kvôli tomu, aby sa, ak obmedzíme tieto legálne herne, aby sa nám nerozmohli tieto nelegálne herne, ktoré môžu priniesť oveľa viac neplechy, oveľa viac nešťastia než regulovaný hazard. A využijem aj príležitosť, aby som sa opýtal pána navrhovateľa, pretože ja som, poviem úprimne, nesledoval od začiatku jeho peripetie, ktoré mal s bojom proti hazardu v jeho meste, a bol by som rád, keby nás aspoň trošku oboznámil s tým, prípadne nám dal ďalšie námety, akým spôsobom by sme vedeli ešte na tomto zákone zapracovať, tak aby sme zamedzili alebo zaplátali tie potencionálne diery, ktorými by sa vedeli rôzni podvodníci prešmyknúť.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.9.2020 12:46 - 13:01 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Dovoľte mi, prosím, predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 30/2019 o hazardných hrách, je to tlač 152 vo výboroch Národnej rady. Výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva túto spoločnú správu výborov o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu zákona. Národná rada uznesením č. 208 zo 14. júla 2020 pridelila návrh skupiny poslancov na vydanie zákona týmto výborom Národnej rady Slovenskej republiky: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetu, k predmetnému návrhu zákona. K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady toto stanovisko: odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré by som teraz prečítal:
V čl. I sa vkladajú nové body, v čl. I sa za doterajší bod 2 vkladajú nové body 3 až 5, ktoré znejú: V § 15 ods.3 sa vypúšťajú slová "pre deti a mládež".
V § 15 odseky 5 a 6 znejú: (5) "Ak tak ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením, herňa nesmie byť umiestnená vo vzdialenosti menej ako 500 metrov od
a) školy; to neplatí, ak ide o odborný výcvik, odbornú prax alebo umeleckú prax, ktorú žiak vykonáva na pracovisku zamestnávateľa alebo na pracovisku praktického vyučovania, ak sa žiak pripravuje v systéme duálneho vzdelávania,
b) školského zariadenia,
c) zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,
d) zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí,
e) ubytovne mládeže.
Bod (6) Vzdialenosťou sa rozumie vodorovná vzdialenosť medzi budovou, v ktorej je umiestnená herňa, a najbližšou budovou, v ktorej je umiestnená iná herňa, budovou školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a budovou ubytovne mládeže."
Poznámka pod čiarou k odkazu 24 sa vypúšťa.
V § 33 ods. 2 sa slová "písm. c) a e) až h)" nahrádzajú slovami "písm. c) až h)".
Nový bod 5 nadobúda účinnosť 1. januára 2022, čo sa premietne do článku o účinnosti zákona.
Doterajšie novelizačné body sa primerane prečíslujú.
K čl. I k 7. bodu, v čl. I. v 7. bode... Áno? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán spravodajca, toto sú pozmeňujúce návrhy, ktoré sú v spoločnej správe. Tie nemusíte čítať, teda môžte, ale nemusíte. Oni sú v spoločnej správe. Nechám to na vás, nech sa páči, pokračujte.

Gyimesi, Juraj, poslanec NR SR
Takže potom ich nebudem čítať.
Gestorský výbor odporúča o návrhu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto:
O bodoch spoločnej správy č. 1 až 7 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu skupiny poslancov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 65 zo 16. septembra 2020.
Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril za spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení o rokovacom poriadku.
Ďakujem, skončil som, pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 16:41 - 16:44 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené dámy, vážení páni, asi sa všetci zhodneme, že situácia, v ktorej sa nachádza nielen Slovenská republika, ale aj celý svet, je mimoriadne vážna. Pandémia koronavírusu a všetky problémy, ktoré nám priniesla, sú niečím, s čím nepočítal nikto. Je to situácia, na ktorú sa podľa môjho názoru nedá ani pripraviť.
Táto vláda od prvého dňa, odkedy sa zhostila svojej úlohy, odkedy bola vymenovaná, nerobí nič iné, len bojuje. A podľa môjho názoru s touto pandémiou v rámci možností bojuje dobre. Pokiaľ ide o tie príspevky a všetky pomoci, ktoré, ktoré už táto vláda použila, respektíve ktoré už poskytla, si osobne myslím, že sú takými, na ktoré jednoducho mala. My sa nemôžme pozerať na to, že čo by sme komu ešte mohli dať, hoci keby to bolo na mne a keby sme v tom štátnom rozpočte mali toľko zdrojov, koľko by si pýtal každý jeden sektor alebo každý jeden podnikateľ, každý jeden umelec, tak si myslím, že by sme ich, tie peniaze, im dali.
Ja odmietam pohľad na túto vládu a na jej kroky tak, že to robiť nechce alebo že niekoho odmieta, prípadne na niekoho nemyslí. Robíme to, čo môžme, a to, na čo máme. A s tým súvisí aj to, ten predchádzajúci bod som sa nestihol prihlásiť s faktickou poznámkou. Samozrejme, bolo by úplne najjednoduchšie, najideálnejšie a najľahšie dať, vrátiť samosprávam všetky peniaze, o ktoré pandémiou prišli. Koniec koncov tieto peniaze idú rovno občanom, pretože samospráva je im najbližšie. Ale ja sa pýtam: Máme na to?
Pokiaľ ide o ďalšie oblasti, veď Cargo ohlasuje veľké prepúšťanie, začínajú v Čiernej nad Tisou, ktorá je hladovou dolinou už teraz. Ja neviem, čo bude, ak prepustia ďalších niekoľko sto zamestnancov, a toto je tiež jedna z oblastí, kde by štát mohol sanovať Cargo. Sanovať tie mzdy, hoci už teraz sú na 80 alebo na 60 percent.
Osobne si myslím, že ak na to štát má, a toto musí povedať ministerstvo financií, samozrejme, dajme im 75 % z óčeerky, ja s tým nemám najmenší problém. Ale pokiaľ som si všimol, tak ministerstvo financií vám dalo negatívny, negatívne stanovisko. Zároveň také isté negatívne stanovisko dalo aj k tomu vášmu predchádzajúcemu návrhu týkajúcemu sa pomoci samosprávam.
Prosím, nech nestojí táto debata na tom, že vy chcete a my nechceme. Chceme všetci, všetkým nám záleží rovnako na našich občanoch, všetkým nám záleží rovnako na našich podnikateľoch. Otázne je, že či na to všetci máme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis