Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.7.2021 o 11:13 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 13:20 - 13:21 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Je zjavný fakt, že dokáže toto plénum veľmi kultivovane rokovať vtedy, keď tu nie sú práve tí poslanci, o ktorých si, o ktorých si hovoril.
Ja by som zareagoval len na tú tvoju výčitku, že prečo som sa chytil tej jednej menšiny. Ja som to spomínal v tom prejave, ale možno som to nedovysvetlil alebo nevysvetlil poriadne. Ja si nemyslím, že je vhodné miešať všetky menšiny do jedného klobúka, pretože všetky majú nejaké iné potreby. Iné potreby a iné práva si chce vydobyť LGBTI komunita, iné práva si chcú vydobyť národnostné komunity, iné si možno chcú vydobyť náboženské menšiny, čiže toto je ten jeden bod, ktorý mi, ktorý mi tak trošku vadí na tomto uznesení, a to sme si vlastne aj vysvetlili na klube už viackrát, sa do toho vlastne už ani nechcem, nechcem púšťať. Myšlienka je to dobrá a možno, možno tá realizácia práve z tohto jedného dôvodu pre mňa pokrivkáva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2021 13:11 - 13:17 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som aj ja prispel svojou troškou k diskusii ohľadom tohto uznesenia.
Hneď na úvod musím povedať, že nie som homofób, nie som človek, ktorý automaticky odmieta práva akýchkoľvek národnostných alebo iných komunít, iných menšín, ak sa to takto páči, ale zároveň som aj človek, ktorý odmieta agresívne presadzovanie týchto, týchto práv.
Ak sa bavíme v tomto pléne o uznesení na podporu práv týchto národnostných a iných menšín, s čím my príslušníci národnostných komunít nesúhlasíme, aby sa, aby sme sa spájali so sexuálnymi menšinami, my máme absolútne iné priority, iné veci, ktoré nás trápia, a iné zákony, ktoré by sme potrebovali vyriešiť a možno sa aj nejak zrovnoprávniť s väčšinovým národom, tak mi dovoľte, aby som vyjadril presvedčenie, že ak takéto uznesenie v Národnej rade Slovenskej republiky prejde, tak niekedy v budúcnosti prejde aj uznesenie na podporu Maďarska a Poľska ako posledných dvoch štítov, ktoré chránia Európu a chránia kresťanské princípy, na ktorých Európska únia a vlastne celá Európa bola postavená.
Spomeňte si, prosím vás, na tú vlnu obrovského hejtu, ktorá sa zvrhla na Maďarsko, keď si dovolili povedať, že v školách sa nebude učiť sexuálna výchova a tá ostáva v rukách rodičov, čo je podľa môjho názoru absolútne to najzákladnejšie právo každého rodiča, dokonca je uvedené aj v základných zmluvách, v prístupových zmluvách každého štátu, že oblasť vzdelávania ostáva výlučne v kompetencii národných štátov a Maďarsko povedalo, že to ostane v kompetencii rodičov. Nemám absolútne žiaden problém, ak rodič svoje dieťa doma vychováva tak, že považuje za normálne presadzovanie, alebo agresívne presadzovanie práv LGBTI komunít a som, a takisto za normálne považujem to, ak ten, ak to rodič odmietne, ak povie, že ja chcem vychovávať svoje dieťa v kresťanskom duchu. Nemalo by to byť vecou škôl, aby školy určovali to, že čo bude to dieťa počúvať. Toto musí ostať, ostať výlučne v kompetencii rodičov, a pokiaľ ide o vzdelávanie, národných štátov.
A čo sa stalo v Európskej únii? V Európskej únii sa stalo to, že premiér Holandska len z tohto dôvodu povedal, že Maďarsko musí ísť do kolien, alebo musí ísť na kolená. Ja sa pýtam, že prečo? Pretože je ochrancom toho, na čom je Európska únia a celá Európa založená? Alebo musí ísť do kolien preto, že postavili plot proti migrácii, voči tej migrácii, ktorá dnes vo Švédsku spôsobila pád premiéra, pretože tam dochádza k niekoľkým desiatkam agresívnych výpadov práve migrantov, dokonca sa tam strieľa na dennej báze. Ja tomu nerozumiem a nerozumiem ani tomu, keď to, voči čomu Maďarsko bojuje, je u nás vlastne prítomné na dennom poriadku.
Dovoľte mi, aby som vám prečítal jeden status občianskeho združenia Dúha na východe, ktoré v spolupráci s ďalším občianskym združením hľadá do svojho tímu človeka na koordináciu vzdelávacích výjazdov na stredné školy v rámci programu Dúhové vzdelávanie a na podporu lokálnych aktivít neformálneho vzdelávania a práce s mládežou. Toto je to, čo by malo ostať vo výlučnej kompetencii nás rodičov. Ja nechcem, aby moje dieťa bolo vzdelávané týmto smerom. Ja chcem, aby bolo moje dieťa vzdelávané tak, ako si to želám ja, ako si to želá jeho matka.
Zopakujem, tento môj príspevok absolútne nie je namierený voči právam LGBTI komunít a nie je namierený voči osobám, ktoré žijú v takýchto zväzkoch a sú takto orientované. Hovorím o tom, že je problém, ak európska liberálna demokracia, ktorá agresívne pretláča tieto práva, neguje všetko to, čo je pre našu krajinu a pre Európu prirodzené.
Dovoľte mi, prosím vás, aby som tento môj, svoj príspevok zakončil jednou vetou známeho maďarského komika, ktorý mi túto vetu povedal asi pred dvadsiatimi a možno tridsiatimi rokmi a myslel to ako iróniu, že "v minulosti bola homosexualita zakazovaná, dnes je tolerovaná a nechcem sa dožiť, že bude povinná".
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 17.9.2021 12:44 - 12:46 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Otvorím už debatu o tom, čo ste chceli povedať a to, čo sa objavilo aj v médiách, že tento návrh zákona vlastne vôbec ani netreba riešiť, pretože už v súčasnosti je možnosť osádzať dopravné tabule v jazykoch národnostných komunít. Nie je to pravda. My sme sa od augusta minulého roku zúčastnili niekoľkých stretnutí na ministerstve dopravy, na ministerstve vnútra a aj na ministerstve kultúry, ktoré je gestorom zákona o používaní jazyku národnostných menšín. A napriek tomu, že v zákone je uvedené, a áno, v tomto máte pravdu, že v zákone je uvedené, že informácie o bezpečnosti alebo o nejakých hrozbách je možné uvádzať v jazykoch národnostných menšín pri cestách a nad nimi. Avšak toto sa absolútne netýka dopravných tabúľ. A nevyplýva to ani z nariadenia ministerstva vnútra, ktoré tiež umožňuje osádzať tieto informačné tabule v jazykoch národnostných menšín, hoci, sa opravujem, je tam uvedené, že dopravné tabule, ale zároveň v ďalšej vete hovorí, že to musí byť plne v súlade s osobitným predpisom. A tieto osobitné predpisy sú tri: je to Viedenský dohovor o dopravných značkách, je to zákon o štátnom jazyku a je to zákon o používaní jazyku národnostných menšín. A tu sa dostávame k tomu, že zákon o používaní jazyku národnostných menších dáva možnosť osádzať, pokiaľ ide o dopravné tabule len tie, ktoré označujú začiatok a koniec obce. A dokonca už tento zákon neumožňuje ani osádzať tabule, ktoré označujú začiatok a koniec časti obce. Čiže toto by sme radi v druhom čítaní možno opravili, ak na to bude vôľa.
Čiže v súčasnosti neexistuje žiaden relevantný právny predpis na to, aby dopravné úrady, resp. dopravné inšpektoráty vydávali možno alebo povolenia na osádzanie týchto tabúľ. A to hovorím s vedomím toho, že v roku 2018 vtedajší minister dopravy vydal takéto usmernenie pre dopravné úrady. A zároveň policajný, vtedajší policajný prezident vydal takéto nariadenia pre dopravné inšpektoráty. Nie je to možné. Pretože ak by to možné bolo, tak by takéto tabule už dávno osadené boli. Bude to možné len po schválení tejto novely a ja verím, že k tomu aj dôjde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2021 12:39 - 12:41 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V krátkosti by som uviedol tento návrh zákona. My v hnutí OĽANO považujeme práva národnostných komunít za rovnako dôležité ako všetky ostatné práva a sme tu jedni z tých, ktorí, pre ktorých sú tieto práva mimoriadne dôležité a snažíme sa a zasadzujeme sa o to, aby sa v tejto krajine všetky národnostné komunity cítili ako doma. Z tohto vyplýva aj tento návrh zákona, ktorým rozširujeme vizuálnu dvojjazyčnosť na územiach obývaných príslušníkmi národnostných komunít. Konkrétne sa jedná o tie obce, ktoré sú uvedené v zozname, ktorý je prílohou vyhlášky ministerstva vnútra, ktoré smú používať jazyk národnostnej komunity, a to sú obce, kde podiel tých obyvateľov je vyšší ako 15 %. Konkrétne sa jedná o možnosť, aby sa šípové smerníky, čiže tie tabule, ktoré navádzajú do cieľa, mohli použiť aj v jazyku národnostnej komunity. Čiže môžme si to predstaviť tak, že pred križovatkou je uvedené, že je tam odbočka na Bratislavu, tak sa pod ňu bude môcť uviesť aj to, že je to Pozsony.
Tento zákon je plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, s ostatnými zákonmi a nariadeniami. Jeho vplyv na štátny rozpočet sa kvantifikovať nedal ani podľa ministerstva financií, pretože my zavádzame možnosť pre obce osádzať tieto tabule, nie povinnosť, čiže je to, bude to aj jednak v kompetencii obcí a takisto to bude aj platené alebo hradené z rozpočtu obce, ak sa obec rozhodne tieto tabule osádzať.
Ďakujem pekne. Toľko v úvodnom slove.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.7.2021 2:01 - 2:02 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je aj zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 13. septembra 2021 a gestorský výbor do 14. septembra 2021.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.7.2021 11:13 - 11:13 hod.

György Gyimesi
Pripomínam členom finančného výboru, že dnes zasadáme o 13.30 v miestnosti výboru pre financie a rozpočet. Téma bude odvolávanie ministra Mikulca. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 10:05 - 10:07 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, chlapci, s vami je skutočne sranda. Keby to nebolo tak smutné, ako túžobne chcete, aby sa ľudia neočkovali, tak by to bolo až veselé. Najmä vtedy, keď mi poslanec Mizík, ktorý podľa jeho vlastných slov nevie pracovať s počítačom, hovorí, že sme, že sme amatéri a neschopní ľudia. Tak to je veľmi smiešne podľa môjho názoru.
A zistil som aj to, že tak, ako pán poslanec Kotleba hovoril, že očkovanie spôsobuje poruchy nervovej sústavy, tak keď sa na vás pozerám, chlapi, tak je celkom zjavné, že to nie je len očkovanie, ktoré môže spôsobovať poruchy nervovej sústavy, pretože takéto tupé vyjadrenia len kvôli tomu, že chceme podporiť ľudí, aby sa dali dobrovoľne zaočkovať, som od vás skutočne nečakal, hoci som nejaké veľké očakávanie nemal.
No musím sa vám na záver aj priznať s jednou vecou. My sme pôvodne aj spoločne s ministerstvom zdravotníctva veľmi vážne uvažovali nad tým, že začneme ľudí očkovať Bromhexinom a vodkou, ale nakoniec nám to nepovolil Úrad verejného zdravotníctva, takže musíme pristúpiť k tomu, že bude sa očkovať výlučne len s týmito konzervatívnymi vakcínami na dobrovoľnej báze, dámy a páni. Toto je najpodstatnejšie, to, o čom sa bavíme celý čas pri tomto zákone, je motivácia ľudí, aby sa očkovať dali, aby urobili to, čo vy nechcete, pretože pre vás je dobré to, keď je zle. Čím horšie, tým lepšie pre vás.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.7.2021 9:25 - 9:45 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, Slovenská republika, pokiaľ ide o zaočkovanosť je na chvoste nielen Európskej únie, ale pomaly celého sveta, lebo 37% zaočkovaných nie je absolútne žiadna výhra. Pokiaľ ide o dôvody tohto mizerného zaočkovania, tak tie by sme mohli ďalej tu na ľavej strane tohto pléna od spodku až celkom po vrch a z časti aj v strede stredného radu, pretože to čo vystrája opozícia, pokiaľ ide o očkovanie, nemá obdobu na celom svete.
Tak vážne spochybňovanie očkovania a očkovacích látok, ako je na Slovensku, si nepamätám a ani sa nepamätám, že by to vôbec v niektorej krajine opozícia takto robila. Ale tento môj pozmeňujúci alebo tieto dva pozmeňujúce návrhy, ktoré súvisia so zákonom, nemajú ambíciu odhaľovať príčiny toho, ale majú ambíciu tú, aby sme sa všetci popasovali s tým, aby sme v ľuďoch vzbudili záujem o očkovanie, aby sme dosiahli aspoň 60-70-percentnú zaočkovanosť, pretože nie je otázka, či tretia vlna koronavírusu príde, ale otázka je tá, že kedy príde a akou silou udrie.
Pokiaľ sa chceme vyhnúť všetkým tým lockdownom, zatváraniu prevádzok, pokiaľ sa chceme vyhnúť znovu nejakým vzburám, ktoré tu budú títo páni iniciovať, tak jediná cesta z toho von je práve očkovanie. Skúšame urobiť očkovanie pre ľudí príťažlivým aj tým nápadom, ktorý vznikol na ministerstve financií, podpredsedu vlády a ministra financií, aby sa ľudia, ktorí sú zaočkovaní, mohli byť odmenení istou prémiou, o ktorej bližšie budem hovoriť o chvíľočku. A zároveň, aby sme motivovali aj tých, ktorí, teraz hovorím to v úvodzovkách, ak donútia svojich blízkych alebo osoby, ktoré zaočkované nie sú, aby sa zaočkovať dali. A to je to odstupňované alebo toto je to odstupňovanie, ktoré spomínal pán minister financií vo svojom úvodnom slove, že ak sa bude jednať o osobu do 50 rokov, tak tam tá prémia je vo výške 30 euro, pre ročníky veku 50 až 60 rokov 60 euro a pre obyvateľov nad 60 rokov je to 90 euro, pretože toto je tá najrizikovejšia kategória ľudí a toto je aj jedna z najmenej zaočkovaných kategórií, ktorú jednoducho potrebujeme mať zaočkovanú.
Pokiaľ ide o samotnú očkovaciu prémiu, tak tá bude fungovať spôsobom, že osoba, zaočkovanec, nad 18 rokov sa prihlási na webe ministerstva financií, kde zadá svoje údaje v rozsahu meno, priezvisko, rodné číslo, počet dávok vakcíny. To súvisí s tým, že ak má jednu dávku, tak má jednu prihlášku do súťaže, ak má v sebe obidve dávky, tak má dve prihlášky do súťaže. A pokiaľ ide o vakcínu Johnson & Johnson, tak tá je jednodávková, tak tá má automaticky dve prihlášky do súťaže. Zadá svoju emailovú adresu a telefónne číslo, zaškrtne políčko so súhlasom s pravidlami tejto súťaže, so súhlasom so spracovaním osobných údajov, čím v plnom rozsahu odsúhlasí podmienky súťaže a spracovanie osobných údajov na účely súťaže a so súhlasom na komunikáciu všetkých údajov. NCZI potvrdí zaočkovanie, a tým pádom sa dostáva do žrebovania.
Žrebovanie prebieha podľa rozpisu každý pracovný deň, 5 minút žrebovanie v RTVS, kde sa rozdelia neverejné a štandardné výhry v nedeľu. V nedeľu bude ďalší 60-minútový televízny program so žrebovaním prémiových výhier a superprémií. V prípade, ak sa výhra nerozdelí, prenáša sa do ďalšieho žrebovania alebo ich môže organizátor nechať prepadnúť. Počíta sa s tým, že minimálne bude celkovo 6 240 výhercov. Výhry sa vyplácajú do 30-tich dní a týždenne je to od 600-tisíc do jeden a pol milióna eur na výhry. To sa už zmenilo, že najviac nemôže presiahnuť tá suma týždenne dva milióny euro.
Pokiaľ ide o sprostredkovateľský bonus, NCZI vytvorí unikátny identifikátor pre každého zaočkovaného a tento kód z dátumu očkovania dá zaočkovanej osobe, ktorá ho presvedčila sa dať zaočkovať, teda sprostredkovateľovi. Do siedmich dní od zaočkovania oboma dávkami očkovanej osoby sa sprostredkovateľ s trvalým pobytom na Slovensku prihlási na webovej stránke zriadenej ministerstvom financií, uvedie svoje údaje a so súhlasom GDPR a dostane svoj IBAN alebo resp. dá svoj IBAN. Sprostredkovateľ môže prihlásiť zaočkovaného od 15. 07. do 31. 10., sprostredkovateľ si nemôže pripísať zaočkovaného prihláseného na očkovanie pred účinnosťou tohto zákona. Výška sprostredkovateľského bonusu je taká, ako som vám už pred chvíľkou spomenul.
Zároveň sa vyjadrím aj k tomu, že prečo je to tak, resp. prečo to robí ministerstvo financií a nie ministerstvo zdravotníctva, lebo takéto otázky som už počul tu v parlamente, tak je to veľmi jednoduché. Pretože ministerstvo financií je to, ktoré má tieto peniaze určené na, na, na tú, na tieto výhry. Takisto má legislatívu, ktorá to pripraví, ktorá vie dať k tomuto, tejto prémií a aj k sprostredkovateľskému bonusu legislatívny rámec. A, samozrejme, nesmieme zabúdať ani na spoluprácu s NCZI, ktorá umožnila to, aby sa táto prémia a aj sprostredkovateľský bonus mohol do tohto zákona dostať, aby to mohlo fungovať.
Považujeme dopady pandémie v prípade nezaočkovanosti populácie za oveľa drahšie, než je tých najviac 15 mil. euro, čo môže stáť táto prémia aj so sprostredkovateľským bonusom. A to vám hovorím o obrovskom nepomere, pretože ak by sme znovu mali zatvárať ekonomiku alebo ak by sme znovu mali zatvárať prevádzky, alebo, nedajbože, znovu pristúpiť k lockdownu, tak tie následky sú nedozerné a nedajú sa ani porovnávať s týmto.
Podstatné je to, že na jednu osobu, takže ten sprostredkova..., ten ktorý sprostredkúva to zaočkovanie, tak ten mu to môže urobiť na jednu osobu len raz, čiže toto je ošetrené aj legislatívne, toto bola pripomienka dnes ráno, ktorá sa do toho zapracovala, takže sa týmto spôsobom vyhneme akýmkoľvek špekuláciám tých, ktorí by, ktorí by mohli špekulovať. Jeden, jedna osoba môže sprostredkovať najviac pre 50 ľudí takéto očkovanie.
A teraz by som, vážený pán podpredseda Národnej rady, pristúpil k čítaniu alebo prednesu pozmeňujúceho návrhu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, čas sa vám zastavuje, môžete.

Gyimesi, György, poslanec NR SR
Jedná sa o doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Györga Gyimesiho k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, je to tlač 600.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám nasledujúci pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov.
Vo vládnom návrhu zákona navrhujem toto doplnenie:
K čl. I
Čl. I sa dopÍňa bodom 3, ktorý znie:
"3. V tretej časti sa za siedmu hlavu vkladá ôsma hlava, ktorá znie:
"ÔSMA HLAVA
FINANČNÁ PODPORA PROTIPANDEMICKÝCH OPATRENÍ
§ 30q
Očkovacia prémia
(1) Na zmiernenie negatívnych následkov pandémie a zabránenie ďalšieho šírenia pandémie môže ministerstvo financií vyhlásiť súťaž o finančnú odmenu pre fyzické osoby, ktoré absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému
koronavírusom SARS­ CoV-2 (ďalej len "očkovacia prémia").
(2) Do súťaže o očkovaciu prémiu sa môže zaregistrovať fyzická osoba, ktorá absolvovala očkovanie proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2, dovŕšila vek aspoň 18 rokov a je registrovaná v databáze Národného centra pre zdravotnícke informácie podľa § 30r ods. 2. Do súťaže o očkovaciu prémiu sa môže zaregistrovať fyzická osoba podľa prvej vety po absolvovaní očkovania každou dávkou očkovacej látky; ak ide o očkovanie jednodávkovou očkovacou látkou, táto osoba sa môže zaregistrovať dvakrát. Vyhlasovateľ súťaže o očkovaciu prémiu podľa odseku 1 (ďalej len "vyhlasovateľ") zaregistruje do súťaže o očkovaciu prémiu fyzickú osobu podľa prvej vety, ktorá pri registrácii uvedie meno a priezvisko, adresu trvalého pobytu, rodné číslo, telefónne číslo, prípadne e­mailovú adresu a súhlas so spracovaním a overením týchto údajov. Štatút súťaže o očkovaciu prémiu (ďalej len "štatút") môže určiť ďalšie kritériá, najmä vek, pohlavie, miesto trvalého pobytu alebo dávku očkovacej látky, na určenie fyzických osôb, ktoré sa zaradia do žrebovania o očkovaciu prémiu v príslušnom týždni.
(3) Vyhlasovateľ je oprávnený
a) zabezpečiť žrebovanie očkovacej prémie prostredníctvom vysielateľa zriadeného zákonom,
b) vyplácať očkovaciu prémiu,
c) propagovať alebo zabezpečiť propagáciu súťaže o očkovaciu prémiu v hromadných informačných prostriedkoch.
(4) Vyhlasovateľ je oprávnený činnosti podľa odseku 3 zabezpečiť prostredníctvom poverenej osoby, ktorou môže byť len právnická osoba v zriaďovateľskej pôsobnosti alebo zakladateľskej pôsobnosti vyhlasovateľa. Na účel zabezpečenia činností podľa odseku 3 je vyhlasovateľ oprávnený poskytnúť poverenej osobe preddavok.
§ 30r
Žrebovanie očkovacej prémie a výška očkovacej prémie
(1) Žrebovanie očkovacej prémie sa uskutočňuje počas obdobia a v rozsahu vymedzenom štatútom. Žrebovanie očkovacej prémie sa uskutočňuje prostredníctvom vysielateľa zriadeného zákonom na základe zmluvy uzatvorenej s vyhlasovateľom. Priebeh žrebovania očkovacej prémie a jeho výsledky osvedčuje notár prítomný pri žrebovaní.
(2) Na účely overenia skutočnosti, či fyzická osoba absolvovala očkovanie proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2, sa použijú údaje z databázy fyzických osôb zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2, ktorú vedie Národné centrum zdravotníckych informácií.
(3) Výška očkovacích prémií určených na žrebovanie nesmie týždenne presiahnuť v úhrne 2 000 000 eur. Ak sa v príslušnom týždni suma určená na žrebovanie podľa prvej vety úplne nerozdelí medzi výhercov súťaže o očkovaciu prémiu, zostatok tejto sumy možno použiť v súťaží o očkovaciu prémiu v nasledujúcich týždňoch. Štatút upraví podrobnosti určovania výšky jednotlivých očkovacích prémií v príslušnom týždni a spôsob použitia sumy podľa druhej vety.
(4) Vyhlasovateľ v štatúte určí najmä
a) trvanie súťaže o očkovaciu prémiu a ďalšie podmienky účasti v súťaží o očkovaciu prémiu,
b) pravidlá súťaže o očkovaciu prémiu,
c) technické podmienky žrebovania očkovacej prémie,
d) spôsob a lehoty vyplácania očkovacej prémie.
§ 30s
Sprostredkovateľský bonus
(1) Na podporu protipandemických opatrení môže ministerstvo financií poskytovať finančnú odmenu pre fyzickú osobu, ktorá sprostredkuje absolvovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 (ďalej len "sprostredkovateľský bonus"). Na účely overenia splnenia podmienok na poskytnutie sprostredkovateľského bonusu prideľuje ministerstvo financií bezvýznamový identifikátor fyzickej osobe, ktorá absolvovala očkovanie druhou dávkou očkovacej látky alebo absolvovala očkovanie jednodávkovou očkovacou látkou po overení podľa odseku 3. Tento bezvýznamový identifikátor poskytne fyzická osoba podľa druhej vety svojmu sprostredkovateľovi očkovania na uplatnenie sprostredkovateľského bonusu.
(2) Sprostredkovateľský bonus pre fyzickú osobu, ktorá sprostredkovala absolvovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 (ďalej len "sprostredkovateľ očkovania") možno poskytnúť za týchto podmienok:
a) sprostredkovateľ očkovania
1. je plnoletý občan Slovenskej republiky s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky,
2. má zriadený účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky,
3. dosiahol, že aspoň jedna plnoletá fyzická osoba na území Slovenskej republiky absolvovala očkovanie proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 oboma dávkami očkovacej látky od 1.júla 2021 do 31. októbra 2021 (ďalej len "zaočkovaná osoba"),
4. sa zaregistruje na webovom sídle ministerstva financií ako sprostredkovateľ očkovania v lehote siedmich dní od poskytnutia bezvýznamového identifikátora zaočkovanou osobou a uvedie svoje údaje v tomto rozsahu:
4a. meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu, rodné číslo, telefónne číslo, prípadne emailová adresa,
4b. číslo účtu v banke alebo pobočke zahraničnej banky, na ktorý sa má vyplatiť sprostredkovateľský bonus,
4c. bezvýznamový identifikátor zaočkovanej osoby,
4d. súhlas so spracovaním a overením poskytnutých údajov,
b) zaočkovaná osoba
1. má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo prechodný pobyt,
2. sa zaregistruje na webovom sídle ministerstva financií ako zaočkovaná osoba v lehote siedmich dní od absolvovania očkovania druhou dávkou očkovacej látky alebo po absolvovaní očkovania jednodávkovou očkovacou látkou a uvedie svoje údaje v tomto rozsahu:
2a. meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu alebo adresa prechodného pobytu a rodné číslo,
2b. telefónne číslo, prípadne e-mailová adresa na účel zaslania bezvýznamového identifikátora,
2c. dátumy, v ktorých absolvovala očkovania oboma dávkami očkovacej látky,
2d. súhlas so spracovaním a overením poskytnutých údajov,
3. poskytne bezvýznamový identifikátor svojmu sprostredkovateľovi očkovania v lehote siedmich dní od jeho pridelenia.
(3) Na účely overenia skutočnosti, či je fyzická osoba zaočkovanou osobou, sa použijú údaje z databázy fyzických osôb zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2, ktorú vedie Národné centrum zdravotníckych informácií.
(4) Za absolvovanie očkovania oboma dávkami očkovacej látky sa považuje aj absolvovanie očkovania jednodávkovou očkovacou látkou. Na účely registrácie podľa odseku 2 písm. b) druhého bodu sa lehota siedmich dní považuje za dodržanú, ak sa fyzická osoba, ktorá absolvovala očkovanie jednodávkovou očkovacou látkou, zaregistruje do siedmich dní od spustenia registrácie na webovom sídle ministerstva financií.
(5) Jedna zaočkovaná osoba môže byt' na účely poskytovania sprostredkovateľského bonusu uplatnená len raz. Sprostredkovateľský bonus možno poskytnúť jednému sprostredkovateľovi očkovania najviac za 50 zaočkovaných osôb. Výška sprostredkovateľského bonusu pre jedného sprostredkovateľa očkovania je
a) 30 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou nedovŕšila vek 50 rokov,
b) 60 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek 50 rokov a nedovŕšila vek 60 rokov,
c) 90 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek aspoň 60 rokov.
(6) Vláda môže nariadením ustanoviť vyššie sumy sprostredkovateľského bonusu, ako sú uvedené v odseku 5.
(7) Sprostredkovateľský bonus vypláca ministerstvo financií sprostredkovateľovi očkovania na účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky poskytnutý v rámci registrácie podľa odseku 2 písm. a) štvrtého bodu do 30. novembra 2021.
(8) Sprostredkovateľský bonus sa považuje za podporu poskytovanú z prostriedkov štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu, 51ae.
Poznámka pod čiarou k odkazu 51ae znie:
"51ae) § 9 ods. 2 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov."."
Pán predsedajúci, skončil som. Zároveň by som chcel ešte jednu vec.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, máte ešte dve minúty.

Gyimesi, György, poslanec NR SR
Áno. Pokiaľ ide o vakcínu Sputnik, nechcem sa vracať k celej genéze jej dovozu, resp. ku všetkému tomu, čo sa udialo, prečo to dopadlo tak, ako to nakoniec dopadlo. V tejto súvislosti za účelom odstránenia akýchkoľvek pochybností, či Slovenská republika môže nevyužité vakcíny predať, alebo darovať, by som rád predniesol jeden ďalší pozmeňujúci návrh k tomuto istému zákonu, ktorý by som práve teraz predniesol.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Györgya Gyimesiho k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, je to tlač 600.
Čl. I sa dopĺňa tretím bodom, ktorý znie:
"3. V § 36c ods. 3 prvej vete sa za slová "šírenia pandémie" vkladajú slová "vrátane predaja alebo darovania liekov, alebo zdravotníckych pomôcok do zahraničia."
Skončil som, pán predsedajúci.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 13:42 - 13:44 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Veľmi dobre.
Začnem asi od pána poslanca Pellegriniho, ktorý spomínal, že prešiel všetkými možnými funkciami v tomto štáte, čo je fakt, a takto to aj vyzerá, napríklad také školstvo, zdravotníctvo, financie, no katastrofa po vás.
Toto bolo také typické od ostatných predstaviteľov strany HLAS, keď im dôjdu argumenty, tak okamžite nasleduje útok ad hominem na mojich kolegov a na ich údajnú nepripravenosť a údajné lepidlo, ktorým sú prilepení k poslaneckým stoličkám. Toto vám už dlho fungovať nebude, páni, pretože toto pravda jednoducho nie je.
Pán kolega Šutaj Eštok tu povedal, že sme urobili z Ústavy Slovenskej republiky trhací kalendár. Tak keď to povie človek, ktorého vlády protiústavnými zákonmi doslova vytapetovali Zbierku zákonov, tak to znie skutočne len a len farizejsky a nijak inak. Len si spomeňte napríklad na vyvlastňovací zákon.
Pán kolega Raši, ty tiež veľmi dobre vyzeráš, ale nehovoríš pravdu. Totižto tá škoda, ktorá vznikla štátu, pokiaľ ide o vakcíny, vakcíny proti prasacej chrípke, je celkom zjavná, pričom pri Sputniku nedošlo k žiadnej škode, pretože to, čo sa nevyočkuje, sa vráti, resp. Rusko odkúpi späť a žiadne dodatočné náklady so Sputnikom nebudú.
Pán kolega Blcháč, sám vy tiež viete, spolu sme vo výbore, je to hlúposť, čo hovoríte, pretože sa nenašiel ani jeden jediný renomovaný ekonóm a dokonca ani Denník N, ktorý napísal 700 článkov proti Igorovi Matovičovi, nespochybnil rozpočet alebo tú zmenu rozpočtu, o ktorej sme sa bavili, ani výšku deficitu. A zároveň IFP hovorí, že konsolidovať môžme od roku 2021, takže to pravda nie je.
No a na Ľuboša Blahu reagovať nebudem, pretože na hlupákov sa nereaguje.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 13:08 - 13:16 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Veľmi pozorne som si prečítal dôvody na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Všetky dôvody by sa dali zhrnúť do dvoch slov: hnusné farizejstvo.
Toto hnusné farizejstvo, tú dvojtvárnosť, ktorú predvádzate od začiatku, to znamená, že od marca minulého roku, vám budem pripomínať každý deň. Vždy, keď prídu takéto návrhy, vždy, keď prídu takéto neopodstatnené návrhy, tak sa začneme baviť o tom, že vy, pán navrhovateľ, ktorý ste tu hodinu plamenne rečnili, ste v marci minulého roka, keď bolo 61 nakazených, vyhlasovali núdzový stav, zatvárali ekonomiku a vyhlasovali ste, že prvý je ľudský život a až potom je ekonomika. V momente, keď sa z vás stal opozičný poslanec, ste začali spochybňovať akékoľvek opatrenie, ktoré prijala táto vláda. Či sa jednalo o testovanie, či sa jednalo o vyhlasovanie alebo sprísňovanie núdzového stavu alebo či sa jednalo o zatváranie prevádzok. V novembri minulého roka, keď krivka nakazenosti rástla exponecionálnym spôsobom, keď sme mali desiatky mŕtvych a stovky nakazených denne, ste otvárali prevádzky, resp. ste navrhovali otvárať prevádzky len preto, lebo to znie vynikajúco pre tých, ktorí boli zatváraní, resp. ktorých prevádzky boli zatvárané, a len preto, lebo je to hnusné farizejstvo - a toto slovo budem opakovať veľmi často.
Pre vás ľudský život neznamená absolútne nič. Pre vás sú podstatné vaše percentá, pekný úsmev a dve jamky v lícach. Toto ste predviedli aj pri očkovaní, resp. spochybňovaní očkovania, veď v auguste minulého roka ste tvrdili to, že povinné očkovanie by malo byť, teraz tvrdíte to, že už nemusí byť, pretože vám to z prieskumu vychádza takto. Toto isté ste tvrdili aj vtedy, keď sa vás pýtali na to, že či sa očkovať dáte alebo nie. Veď vy sa tu hráte s ľudskými životmi! A vy idete spochybňovať toho, preto koho je ľudský život posvätný. Vy idete spochybňovať toho, kto dal na oltár svoju funkciu premiéra len kvôli tomu, aby mohol zachrániť čo najviac ľudských životov, resp. aby ochránil túto krajinu od najhoršieho.
Vy Igorovi Matovičovi vyhadzujete na oči Sputnik v marci, kedy sme boli úplne najhorší, sme boli, priam tu bola katastrofa, pokiaľ išlo o počty nakazených a mŕtvych, tak sa Igor Matovič rozhodol spoločne s pánom vtedajším ministrom Krajčím, že dovezie Sputnik. Sputnik bola v tom čase spása pre Slovensko a nepočul som ani jedného z vás, ktorý by sa postavil za to, že, áno, s týmto Sputnikom treba očkovať čím skôr. To, že 13. marca bol Marek Krajčí odvolaný z funkcie a jednoducho, že nebolo možné, aby dotiahol kontrolu týchto šarží a ten ďalší príbeh poznáme, tak sa stalo to, áno, o čom hovoríte, že zo Sputnika sa stala blamáž, že sa zaočkovalo 14-tisíc ľudí. Ale nie je to spôsobené tým, že Igor Matovič doniesol Sputnik napriek tomu, že sme vtedy vedeli, že sa nikto nechce očkovať. Bolo to preto, lebo pravidelne všetci spochybňovali Sputnik s vami na čele.
Ale keď sa bavíme o Sputniku, ja som nikdy nezažil, aby ktokoľvek chcel vyvodiť hmotnú zodpovednosť od vtedajšieho ministra zdravotníctva pána Rašiho v roku 2010, keď doviezol milión kusov dávok vakcín proti prasacej chrípke, z ktorej sa vyočkovalo 1,4 %. Všetky ostatné boli takpovediac vyliate do Dunaja a ešte sme zaplatili aj za likvidáciu týchto vakcín. Kde bola vtedy hmotná zodpovednosť, ktorú dnes tak túžobne očakávate, aby vyvodili spomínaní dvaja páni Krajčí s Matovičom.
Spochybňujete, pán navrhovateľ, právny, resp. spochybňujete právny štát, že došlo k demontáži právneho štátu. No kto iný by mohol rozprávať o demontáži právneho štátu ako vy, ktorý ste už jeden rozobrali do poslednej šrubky, tak vy sa do toho rozumiete. Vám celkom zjavne vadí to, že polícia je riadená z Prezídia Policajného zboru mimochodom človekom, ktorý robil na Úrade vlády pod Robertom Ficom, vám vadí to, že táto polícia nie je riadená z hotela alebo z nejakej vinnej pivničky, toto je pre vás právny štát, ale toto už právny štát nie je, ak je riadený Policajný zbor tam, odkiaľ má byť, resp. z ministerstva vnútra.
Vy tvrdíte to, že je škandál, keď inšpekcia ministerstva vnútra nabehne na NAKU a zoberie spisy. Toto je dôkaz toho, že polícia má skutočne otvorené ruky, má rozviazané ruky a nemá absolútne žiadne problém ísť aj do káuz, do ktorých by sa vaša polícia nikdy v živote nepustila. Do ktorých sa ani nepúšťala. Veď ako by sa mohla, keď Generálnu prokuratúru riadil Kočner, tak to si asi všetci povieme, že, že to možné nebolo. A vy... (Potlesk.)
A vy vtedy, keď je zvolený generálny a špeciálny prokurátor spôsobom, akým Slovenská republika nikdy generálneho a špeciálneho prokurátora nezvolila, tak vy toto nazývate demontážou právneho štátu. Toto nie je demontáž právneho štátu, toto je demontáž sveta, ktorý ste si vy vytvorili a ktorý sa rúca, vážený pán navrhovateľ.
Absolútne tristným dôvodom na odvolanie Igora Matoviča je aj veta vo vašom návrhu, kde tvrdíte, že Slovenská republika prišla diletantizmom o 900 mil. eur z plánu obnovy. Ak by ste toto povedali v Hornej Dolnej, tak tam to vám možno uveria, ale my všetci dnes vieme, že 900 mil. euro nám Európska komisia nedá len preto, pretože sme mali nadpriemerne dobré výsledky v rámci minulého roka v boji s pandémiou, boli sme lídrami v Európskej únii, pokiaľ išlo o európske, pokiaľ išlo o ekonomické výsledky, presne tie, ktoré vy teraz spochybňujete.
Čiže ak toto by, má, má byť dôvod na odvolanie, tak vy hovoríte, že za úspech má byť niekto odvolaný. Gratulujem vám skutočne k takémuto, takémuto odvolávaniu.
Plošné testovanie, pán navrhovateľ, plošné testovanie stálo presne toľko, koľko jeden váš ukradnutý mýtny tender, ktorého ste boli účastný. Rozdiel je ten, že kým plošným testovaním sa zachraňovali ľudské životy, tak mýtnym tendrom sa zachraňovala peňaženka vašich oligarchov. Plošné testovanie vyšlo na jedného obyvateľa 40 až 50 euro. Ja sa vás pýtam, koľko, koľko stojí pre vás jeden ľudský život? Ja tipujem nula euro, preferencie sú podstatnejšie.
Áno, bolo to nekomfortné, bolo pre ľudí otravné, ale 400-tisíc odhalených prípadov koronavírusu hovorí samo za seba. Teraz si predstavte, čo by sa stalo, keby títo ľudia chodili slobodne po Slovensku? Veď my by sme museli zatvoriť celú ekonomiku na tri týždne, čo by spôsobilo ešte väčší ekonomický prepad, čo by vás, samozrejme, potešilo, ale nás, nás absolútne nie. (Potlesk.)
Na záver mi dovoľte, páni a dámy, ešte jednu myšlienku. Ja to celý čas vníma tak, že vy sa neuveriteľne, ale neuveriteľne strachujete o vaše fleky. Vás ženie túžba po moci, na ktorú ste mali dvanásť rokov, ja verím, že tá človeka dokáže opantať strašne a vám chýba, ale dovoľte mi, aby som vám vyjadril aj presvedčenie, že k tomu minimálne ďalšie tri roky nedôjde. A to nedôjde ani napriek tomu, že všetko to, čo vy robíte, robíte nie preto, aby Slovensku bolo lepšie, aby bolo obyvateľom lepšie, ale aby bolo lepšie vám, vašim rodinným príslušníkom, vašim oligarchom, kamarátom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis