Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2020 o 13:13 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 13:13 - 13:15 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Pán Jarjabek, vyjadrili ste rôzne obavy, ja sa pýtam, z čoho? Za posledné roky počas vášho vládnutia kleslo Slovensko v rebríčku slobody tlače z 12. na 33. miesto. Našou ambíciou je dostať sa medzi najlepších, urobíme pre to všetko, aby sme po udalostiach posledných dvoch rokov posilnili postavenie novinárov, aby sa už nestalo, že ak novinár oznámi vyhrážanie zo strany mafiána, tak sa s tým nič nerobí, pretože všade boli a, žiaľ, ešte stále sú vaši ľudia. A napokon to skončí tak, ako to skončilo.
Dovolím si povedať, že prichádza doba, keď sa novinári postupne dostanú k informáciám, ktoré ste vy urputne tajili, či už cez infozákon, ktorý zefektívnime tak, aby úrady odpovedali novinárom na otázky, toto všetko máme v programovom vyhlásení vlády a je to v protiklade s tým, čo ste robili, napríklad keď ste sa snažili presadiť, aby médiá zverejňovali všetky odpovede politikov, aj keby o nich novinári nepísali pravdu, teda, pardon, napísali pravdu, teda takzvaný náhubkový zákon.
No a v závere, čo sa týka RTVS, hovoríte, že zmena riaditeľa by nám nepomohla. Neviem, s akými úmyslami ste menili riaditeľov vy, ale my to ani neočakávame. Viete, čo by som bol najradšej, keby som v budúcnosti riaditeľa RTVS ani nepoznal, nechcem vedieť, kto to je, hlavne nech pracuje v prospech ľudí, kvalita programu, nezávislé spravodajstvo a nesťahuje inštitúciu do finančných problémov.
Takže ak sa píše v programovom vyhlásení vlády o zmene voľby riaditeľa v budúcnosti, tak, tak v podstate určite si zoberieme príklad z toho, čo, aby sme, aby sme to nastavili tak, máme aj z minulosti dostatok príkladu, aby sme to sprofesionalizovali.
No a ešte by som rád možno, ak stihnem, k financiám. Dnes je situácia taká, že, že časť peňazí dostáva verejnoprávna inštitúcia od štátu, čo vytvára priestor na polit... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:24 - 11:26 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Mazurek, keď ste začali hovoriť o diktátoroch, fanatikoch atď., chvíľami som mal pocit, že ste zabudli na programové vyhlásenie vlády a prihovárate sa k vlastnej strane a aj k jej hlavným cieľom. Namiesto hodnotenia programového vyhlásenia ste sa však snažili iba urážať napríklad špičkového odborníka hnutia OĽANO, ktorý lieči srdce, alebo teda srdcia malých detí, tak ho urážate z ich viery. Je to prízemné, ale nevychádzate z koľají, ktoré ste ukázali Slovensku už dávno, keď ste v skupine ľudí vulgárne nadávali moslimskej rodine práve pre ich vierovyznanie. A skutočne, ako povedal pán Benčík, vy ste kamene nehádzali, ale viete, čo ste urobili? Stáli ste na zlej strane. Lebo my tak ako tu dnes sedíme, napríklad poslanci hnutia OĽANO, ale aj ďalší z koalície, nepochybujem, tak my by sme stáli na tej druhej strane. My by sme stáli spolu s policajtmi a snažili by sme sa chrániť rodinu a deti od kameňov, ktoré leteli smerom od vás, od skupiny ľudí, v ktorej ste stáli a z ktorej ste nadávali.
Budem pokračovať možno iba tým, že ste spochybňovali odbornosť ľudí, ktorí sú v tejto vláde, tak ja možno iba poviem, že väčšina vašich odborníkov sú ľudia obvinení alebo odsúdení. Pán Király z úkladnej vraždy, pán Martinák trikrát z krádeže, osemkrát za iné činy, pán Medvecký za ublíženie na zdraví, pán Bahno za násilné trestné činy, pán Magát za nedovolené ozbrojovanie, pán Ďurica je podľa rozsudku okresného súdu neonacista, pán Rogel z ublíženia na zdraví a tak ďalej a tak ďalej. Viete, že tých ľudí je oveľa viac, takže toto sú vaši ľudia a program, ktorý sme nikdy poriadne nevideli, neviem, čo by teda napokon z neho vzniklo, keby ste mali vy písať programové vyhlásenie.
Vďaka. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:38 - 16:40 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Peťo, ďakujem, že si vypichol všetky témy, ktoré sa týkajú rómskej menšiny, v programovom vyhlásení vlády, či už je to vzdelávanie alebo dlhodobá práca s komunitou. V podstate, v podstate všetky poctivé riešenia totiž trvajú nejaký čas. To sme si vedomí. A je smutné, že teda v parlamente sedia ľudia, ktorí by to chceli robiť rýchlo, čo by mohlo mať tragické následky.
Sám si pred chvíľou počul vyjadrenia o zbúraní chatrčí. Žiaľ, je to totálna absencia vedomostí o tom, ako mnohé osady vznikli ešte pred desiatkami rokov, napríklad keď sa kočovní Cigáni museli na základe rôznych nariadení zložiť práve tam, kde sa v tej chvíli nachádzali, alebo keď ich počas socializmu nasilu sťahovali do bytoviek, kde ani nechceli bývať. Toto tu, žiaľ, trvá roky a treba sa na to pozerať vždy z oboch strán. Aj preto v tejto chvíli posielam e-mailom všetkým poslancom Ľudovej strany Naše Slovensko brožúru Pdf-ko Rómsky dejepis. Možno im to na aspoň málinko rozšíri obzory.
A čo sa týka k vzdelávaniu a výchovy. Sám poznám deti, ktoré vyrastajú v detskom domove, mimoriadne šikovné. Žiaľ, na základe pečiatky od štátu sa musia vzdelávať v špeciálnych školách. Takže vieme, aká budúcnosť ich čaká. A potom sa niekto postaví a ukazuje na nich prstom, to mi pripadá smutné. Nejdem nikoho slepo obhajovať, ale ako vravím, vždy sa na to treba pozrieť aj z druhej strany. A ja verím, že aj tvojou účasťou v parlamente, Jankovou, Jarkinou a tak ďalej sa nám trochu podarí možno tie obzory mnohým ľuďom rozšíriť. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 17:57 - 17:59 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Na jednej, na jednej strane som rád, že ako nedávny premiér ste sa do diskusie zapojili, na druhej strane ma prekvapuje, s akými argumentmi. Vláda podľa vás nepriniesla aktuálny dokument a nemá plán. Prekvapuje ma, že to hovoríte práve vy, pán Pellegrini. Keď ste nastúpili do funkcie premiéra tejto krajiny, tak vaše programové vyhlásenie vlády bola kópia programu tretej vlády Roberta Fica. Obsahovala pasáže, ktoré už ani neboli aktuálne. Chceli ste napríklad plniť veci, ktoré sa už v minulosti udiali. Napríklad ste sľubovali úspešné predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, aj keď už bolo viac ako rok po ňom, alebo obnovovať IC vlaky, ktoré už jazdili, a kopec iného.
Prepáčte, pán Pellegrini, ale ako bývalý predseda vlády kritizujete dokument, ktorý ste nikdy nepísali napriek tomu, že ste mali príležitosť. Ste sa obuli do informatizácie, vy, čo ste rozflákali skoro dve miliardy eur na to, aby sme úradom nerobili poštárov. Možno by sme mohli menovať projekty a firmy a oligarchov, ale myslím si, že názor si už urobí každý občan sám, pretože, dámy a páni, tu sedí človek, ktorý od digitálneho lídra cez podpredsedu vlády pre informatizáciu až po premiéra bol za toto všetko zodpovedný. To už ale je zbytočné aj v tejto chvíli naťahovať.
Ja už by som iba doplnil, že to, že už iba mávate s týmto dokumentom so slovami, že na toto nebudú peniaze, nuž, asi viete, o čom hovoríte, keď ste kľúče od miešačky odovzdávali iba pred mesiacom. Bolo by nadlho hĺbkovo rozoberať ekonomický stav krajiny, v akej ste ju nechali, ale myslím si, že výpovedné sú v tomto kontexte slová, ktoré ste si vymenili s pani Sakovou krátko pred vaším odchodom: Bude to drahé. No a čo? Veď oni na to budú hľadať peniaze.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 17:22 - 17:22 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Pozývam členov výboru pre kultúru a médiá na zajtrajšie zasadnutie do miestnosti č. 32 o 10.00. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:56 - 17:58 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Pán poslanec Mazurek, pán poslanec Kotleba, vy ste zlyhali ako poslanci. Postavíte sa sem a kričíte, že, že..., a vykrikujete proste, riešite, riešite, ako vyzerá ten zákon. Možno, na Facebooku to možno bude vyzerať dobre, ale ja sa pýtam, čo ste urobili ako poslanci.
Hovoríte tu o pozmeňujúcich návrhoch, o tom, ako by sa to dalo všetko zmeniť, a predložili ste nejaký pozmeňujúci návrh? Dá sa to aj v tomto skrátenom konaní. Čo ste možno urobili z pozície opozičnej strany? Ja si pamätám, že hnutie OĽANO donedávna bolo, bola opozičný, teda opozičným hnutím a aj z tejto pozície vydávali rôzne výzvy smerom aj k rôznym súkromným subjektom, nielen k vláde a vyzývali proste aj súkromné objekt..., subjekty, pardon, aby sa nejakým spôsobom zachovali. Boli ste alebo vydali ste nejakú povedzme tlačovú správu alebo žiadali ste banky, aby sa nejakým spôsobom zachovali? Ja som si žiadne takéto konanie nevšimol. Vy ste dnes ráno asi zistili, že toto je zaujímavá téma, že nakričíme na banky, fuj, fuj, tak teraz takto rad radom vo faktických poznámkach, proceduráloch a tak ďalej vystupujete, kričíte, ale ja sa pýtam reálne, že čo ste pre tých ľudí vy urobili dnes okrem tohto tu divadla, ako nerozumiem vôbec.
Veď sa postavte a povedzte tým ľuďom, že, že nejakým spôsobom ste zareagovali na to a reálne ste niečo urobili, že ste pripravili povedzme nejaký pozmeňujúci návrh, že ste hovorili možno s ministrom a tak ďalej. Nič. Vy ste jednoducho dnes nič neurobili, len ste tu kričali a využili ste ten čas na takýto krik.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 14:51 - 14:51 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Kuffa, ja by som vás len chcel poprosiť, že keď už sa rozhodnete vystúpiť k nejakej téme, keby ste aspoň skúsili pracovať s faktami. To, že v obchode sú prázdne regále, neznamená, že potraviny nie sú. Obchodné reťazce pravidelne informujú, pomaly na dennej báze, o tom, ako majú plné centrálne sklady, že sú pravidelne zásobované, a jednoducho tá dodávka potravín funguje, takže, takže ja by som bol len rád keby ste nevyužívali ten priestor na, na strašenie a nejaké vyvolávanie paniky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 18:50 - 18:51 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
My sme si naozaj nepísali spolu tie prejavy, ale teda ďakujem veľmi pekne, Marek. Ak niečo treba dookola pripomínať ľuďom, ktorí obhajujú totalitné režimy, tak sú to osobné príbehy ľudí, ktorí počas nich trpeli, ktorí ich zažili a, žiaľ, niektorí ich ani neprežili.
Hovorí sa, že trafená hus zagágala, a asi si zistil, že si trafil. Mne je len ľúto, že tu doslova gágali a napchávali sa, dávajú si dole rúška a všetkým ľuďom na Slovensku ukazujú, ako si vážia ich zdravie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 15:08 - 15:09 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa iba prekvapuje, že ako sociálni demokrati, teda tak sa nazývate, vyzývate na pomoc najväčším. Ako nie je sa čo čudovať, keďže roky ste namiesto podpory malých firiem a živnostníkov radšej stimulovali najväčšie firmy a dávali im daňové prázdniny a teraz v tejto situácii sa to vlastne ukazuje, že slovenský priemysel je do značnej miery závislý povedzme na jednom type výroby. Ja to chápem, pán bývalý minister hospodárstva, máme v týchto veľkých firmách dosť veľa ľudí zamestnaných, je to, je to v poriadku. Avšak teraz sa ukazuje ten problém a jediné teda, čo ma prekvapuje, jasné, treba podporiť každé pracovné miesto, treba urobiť všetko preto, aby čo najmenej pracovných miest zaniklo, s tým, s tým absolútny súhlas, avšak najväčšie firmy, ktoré tu produkujú zisky a v minulom roku mali zisky nie v desiatkach, ale v stámiliónoch eur, tak myslím si, že je na mieste očakávať, aby aj oni v krízovej situácii sa taktiež nejakým spôsobom spolupodieľali na tom, v akých podmienkach povedzme ich zamestnanci teraz musia prečkávať doma túto krízu a mohli by nazrieť možno aj oni do tých svojich teda zásob, ktoré si urobili povedzme v minulom roku. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:27 - 14:28 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. December 2015, len teda pre pripomenutie, aby sme pripomenuli možno situáciu, aká bola. A je to v podstate aj na margo toho, čo tu zaznelo. Budem citovať: "Podľa Ficovho antiteroristického balíčka, ktorý je aktuálne v druhom čítaní, majú polícia, prokurátora, súdy a tajné služby získať v boji proti terorizmu rad nových opatrení. Návrhy vznikli expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Cieľom zásahu bolo vlastne rozšíriť lehotu, počas ktorej môže osoba podozrivá zo spáchania trestných činov terorizmu zadržaná, a to zo súčasných 48 na 96 hodín..." (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, pokoj v sále. Dobre. Stále je to k téme zákona pani ministerky. Nechajte rečníka hovoriť. Vráťte mu, prosím, 30 sekúnd.

Čekovský, Kristián, poslanec NR SR
"Rovnako na dvojnásobok sa má predlžiť aj doba, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť na slobodu, a to zo 72 na 144 hodín." A tak ďalej a tak ďalej. " Taktiež najviac zásahov vláda urobila do Trestného poriadku. Môžem potvrdiť, že navrhujeme zavedenie tzv. obligatórnej väzby. Súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu, ktorý súvisí s terorizmom, bez uvedenia dôvodu." Je tam toho viac, aby som nezdržiaval a nehovoril všetko. Takto vyzerá zneužívanie situácie na obmedzovanie ľudských slobôd a nie na obmedzovanie slobody, ešte raz, mobilného telefónu, ktorého polohu už dnes zbiera desiatky aplikácií a odovzdávate tieto údaje v podstate ľubovoľne a s vaším súhlasom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis