Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2020 o 13:31 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

19.5.2020 14:39 - 14:40 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá o prerokovaní správy o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2019 (tlač 18a) vo výbore.
Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2019 pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 25 z 31. marca 2020 na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Súčasne poveril výbor predložiť informáciu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výbore a návrh uznesenia Národnej rady.
Výbor pre kultúru a médiá prerokoval správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2019 a odporučil ju Národnej rade uznesením č. 10 z 30. apríla 2020 schváliť.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade, po prvé, schváliť správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2019, a po druhé, vysloviť súhlas, aby predsedníčka Rady pre vysielanie a retransmisiu Marta Danielová správu uviedla a mohla vystúpiť v rozprave na schôdzi Národnej rady.
Súčasne ma výbor určil za spravodajcu výboru a poveril ma, aby som informoval Národnú radu o výsledku rokovania vo výbore.
Prerokovaná informácia k správe bola schválená uznesením gestorského výboru č. 11 zo dňa 30. apríla 2020. Návrh na uznesenie Národnej rady je v prílohe.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2020 11:06 - 11:07 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Žiadam, prosím o opravu hlasovania v prípade hlasovania č. 62, teda Správa o činnosti komisárky pre deti za rok 2019, nefungovalo mi hlasovanie zariadenie, chcel som byť proti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.5.2020 14:01 - 14:05 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem pekne, pani komisárka, vypočuli sme si vašu správu a myslím si, že, že sme si vedomí, že naozaj riešite problémy v oblasti bývania, vzdelávania či nevyplácania miezd pre zdravotne postihnutých, upozorňujete na to, akým spôsobom sa zneužíva bezbrannosť týchto ľudí, napríklad ako štát prehodnocuje ich postihnutie a znižuje im príspevky, dokonca odoberá kompenzácie. Je chvályhodné, že navrhujete a pripomienkujete návrhy zákonov tak, aby slúžili hendikepovaným. Vaša práca zaujala, alebo teda zaujíma nielen mňa, ale aj poslancov hnutia OĽANO, ktorí, ako môžete vidieť, vo veľkom počte naozaj tu dnes sú, poctivo sedia, počúvajú a myslím si, že aj takto môžeme povedať, že iba spoločne dokážeme skutočne pomôcť. Aj preto sa pýtam, kde sú poslanci SMER-u, kde sú poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko, kde je Marian Kotleba?
Dnes ráno mal byť predseda Ľudovej strany Naše Slovensko na súde pre šeky s fašistickou symbolikou, ktoré odovzdával zdravotne ťažko postihnutým osobám. No vyhovoril sa z tohto súdu tým, že musí byť v parlamente. Kde teda je Marian Kotleba? (Potlesk.) Prečo nie je v pléne, keď je tu ochrankyňa práv osôb so zdravotným postihnutím? Prečo tu nie je, prečo sa nezaujíma o problémy hendikepovaných, keď navonok na sociálnych sieťach sa tvári, že ho to zaujíma? Ak tu nie je, prečo nie je na súde, na ktorom mal dnes byť? Na ktorom mal vysvetľovať, prečo mu do 1 500 eur chýbalo dvanásť eur. Je to preto, že hendikepovaných ľudí zneužíva iba na propagovanie zvrátenej ideológie? Pýtam sa teda ešte raz, prečo sa vyhýba súdu a nečelí spravodlivosti tak, ako každý obyčajný človek, ale správa sa ako zbabelý papaláš? Pod zámienkou rokovania parlamentu nechodí na súdy a nesedí ani v parlamente, aby sa reálne zaujímal a pomáhal ľuďom so zdravotným postihnutím. My sme tu, a ako som povedal, nielen počúvame, ale naozaj oceňujeme vašu prácu a v najbližších mesiacoch aj rokoch budeme aktívne pracovať na tom, aby sa ľuďom so zdravotným postihnutím na Slovensku skutočne lepšie žilo. A nepotrebujeme na to ani selfíčka, ani fotky, ani žiadne iné propagácie cez sociálne siete.
Ďakujem aj vám, pani komisárka, a ďakujem aj vám za priestor ešte dnes vystúpiť. Vďaka. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 10:58 - 10:59 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Susko, je to sedem strán, čiže neviem, ako dlho vám trvá prečítanie s porozumením teda jednej strany, mne tak asi päť minút, takže do nejakých trištvrte hodinky sa to dá zvládnuť s tým, že tie argumenty sú tam pomerne jednoznačné. Hovorí sa o nezbieraní údajov, hovorí sa o tom, že údaje ostávajú v mobilnom zariadení, že snímanie obrazovky ostáva v mobilnom zariadení, nikam sa tie dáta neposielajú, takže, takže je to niečo iné, ako tu bolo v predchádzajúcom teda návrhu, a myslím si, že aj to vystúpenie bolo len také, také z nutnosti, také len, aby ste teda prišli a povedali, že aj tak je to zlé, bez nejakých argumentov, aby ste vyvolali dojem, k tomu sa, samozrejme, pridajú aj poslanci Ľudovej strany s argumentmi o Orwellovi a 1984 atď., lebo je to asi po dlhšej dobe kniha, ktorú prelúskali, takže (povedané so smiechom), takže chápem, tak asi toľko. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 18:14 - 18:14 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Chcel by som poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, zasadnutie bude zajtra o 9.30 hod. v miestnosti č. 32. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2020 16:06 - 16:07 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, páni poslanci, predseda Národnej rady rozhodnutím č. 89 z 12. mája 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o uvedenom vládnom návrhu zákona, tlač 94, na prerokovanie Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu. Výbor pre kultúru a médiá prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na 6. schôdzi dňa 12. mája 2020. Uznesením č. 17 z 12. mája 2020 odporúčal Národnej rade návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o uvedenom vládnom návrhu zákona schváliť.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:47 - 10:48 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Beluský, hovorili ste, že k obsahu, tak k obsahu. Hovoríte, že hnutie OĽANO sľubovalo prvky priamej demokracie a nič z toho v programovom vyhlásení vlády nie je.
No nesrandujte, prvý raz za 30 rokov umožnilo hnutie OĽANO ľuďom, aby sa spolupodieľali na tvorbe programového vyhlásenia vlády ešte pred voľbami. Igor Matovič sľúbil, že všetko, čo si ľudia schvália tam, teda v tom hlasovaní Rozhodni to, tak následne bude aj v programovom vyhlásení. Nejdem čítať všetkých jedenásť bodov, ale pozrite sa, všetko tam aj je.
Čiže toto je výrazný prvok priamej demokracie a ja verím, že do budúcna posunieme tento spôsob na ešte vyššiu úroveň.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:17 - 10:19 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naozaj nemá zmysel reagovať na všetko, čo ste povedali, lebo to bola naozaj taká všehochuť, ako naznačil kolega Ďuro Krúpa, ale iba v skratke.
Národná banka Slovenska schválila zrušila 10- a 20-haliernikov, ktoré sa prestanú používať koncom roka. Viete, aký to bol rok? 2003. Odvtedy prešlo už viac ako 16 rokov a neviem ako vy, ale myslím si, že stále používame hotovosť. Takže tieto vaše vyhlásenia o rušení hotovosti sú dosť chabé pokusy s týmto nejakým spôsobom konšpirovať.
Neviem ako vy, ale ja za bezpečnostnú hrozbu vnímam každý štát, ktorý bezdôvodne napadne inú krajinu a anektuje časť jej územia. A tým myslím naozaj každý, na východ, na západ, na sever aj na juh. A to, že vy si pred anexiou Krymu a konfliktom na Ukrajine, kde trpia ľudia a zomierajú ľudia, zakrývate oči, je vlastne signál vašim voličom, že ak by sa na Slovensku, alebo teda Slovensku stalo čosi podobné, nestáli by ste na strane tejto krajiny, ale na strane agresora.
Týmto vystúpením ste vlastne dokázali, že vám nezáleží na bezpečnosti Slovákov, pretože ak nášho suseda napadnú ruskí dovolenkári, tak vy to ešte niekoľko rokov budete spochybňovať a režim, ktorý to dovolil, budete obhajovať.
Páni z ĽSNS, to, čo tu svojimi vystúpeniami predvádzate a dokazujete, nie je národovectvo, ale hejslováctvo!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 13:31 - 13:32 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Pán Mizík, v prvom rade sú to dezinformácie, nie deformácie. I keď, áno, ľudia dlhodobo vystavení dezinformáciám môžu byť určitým spôsobom aj deformovaní. Vy sa obávate sledovania a potom s láskou spomínate na Verejnú bezpečnosť. Ja žasnem. Ako som vám už vysvetľoval na výbore pre kultúru a médiá, boj proti defor..., boj proti, vidíte, je to, zaviedli ste to do slovníka, takže boj proti dezinformáciám môže mať viacero úrovní, od mediálnej výchovy na školách, ktorú spomíname v programovom vyhlásení vlády, až po reguláciu sociálnych sietí. Áno, to sú aj tie korporácie ako Facebook či YouTube, aby museli informovať o tom, odkiaľ dostávajú peniaze, kto si platí reklamu, napríklad počas predvolebnej kampane, veď to už poznáme aj dnes, je to tam zverejnené, ale aby tých informácií bolo viac, aby, aby ten systém na sociálnych sietiach bol transparentný.
A povedzme aj v konečnom dôsledku, aby sme vedeli, kto písal nejaký príspevok, nejaký status, ak následne tvrdí, že ho nepísal on. Takže toto všetko spočíva a obnáša boj proti dezinformáciám.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 13:13 - 13:15 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Pán Jarjabek, vyjadrili ste rôzne obavy, ja sa pýtam, z čoho? Za posledné roky počas vášho vládnutia kleslo Slovensko v rebríčku slobody tlače z 12. na 33. miesto. Našou ambíciou je dostať sa medzi najlepších, urobíme pre to všetko, aby sme po udalostiach posledných dvoch rokov posilnili postavenie novinárov, aby sa už nestalo, že ak novinár oznámi vyhrážanie zo strany mafiána, tak sa s tým nič nerobí, pretože všade boli a, žiaľ, ešte stále sú vaši ľudia. A napokon to skončí tak, ako to skončilo.
Dovolím si povedať, že prichádza doba, keď sa novinári postupne dostanú k informáciám, ktoré ste vy urputne tajili, či už cez infozákon, ktorý zefektívnime tak, aby úrady odpovedali novinárom na otázky, toto všetko máme v programovom vyhlásení vlády a je to v protiklade s tým, čo ste robili, napríklad keď ste sa snažili presadiť, aby médiá zverejňovali všetky odpovede politikov, aj keby o nich novinári nepísali pravdu, teda, pardon, napísali pravdu, teda takzvaný náhubkový zákon.
No a v závere, čo sa týka RTVS, hovoríte, že zmena riaditeľa by nám nepomohla. Neviem, s akými úmyslami ste menili riaditeľov vy, ale my to ani neočakávame. Viete, čo by som bol najradšej, keby som v budúcnosti riaditeľa RTVS ani nepoznal, nechcem vedieť, kto to je, hlavne nech pracuje v prospech ľudí, kvalita programu, nezávislé spravodajstvo a nesťahuje inštitúciu do finančných problémov.
Takže ak sa píše v programovom vyhlásení vlády o zmene voľby riaditeľa v budúcnosti, tak, tak v podstate určite si zoberieme príklad z toho, čo, aby sme, aby sme to nastavili tak, máme aj z minulosti dostatok príkladu, aby sme to sprofesionalizovali.
No a ešte by som rád možno, ak stihnem, k financiám. Dnes je situácia taká, že, že časť peňazí dostáva verejnoprávna inštitúcia od štátu, čo vytvára priestor na polit... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis