Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2020 o 9:48 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 15:23 - 15:25 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Pročko, viete, vy tu hovoríte o divadle; jediný divadelník, ktorý tu je v tejto sále, ste vy. A mňa nebavia nejaké osobné invektívy a vyprosujem si od vás, aby ste o nás hovorili ako o zlodejoch.
A poviem otvorene, je tu jedna veľká, obrovská náhoda, viete, keď už hovoríme o tom, že kto tu kradne, ja sa vás opýtam, vypočítajte mi matematicky, ako je pravdepodobné, že testy, ktorými otestujete celý národ, náhodou sa kúpili v Trnave zo všetkých miest, ktoré sú na Slovensku, že, že osoby sú spojené s manželkou pána Igora Matoviča, že náhodou je tam ešte, ešte kontakt na Liberálny dom SaS-ky a že náhodou je tam kontakt na štátneho tajomníka SME RODINA. To je náhoda? A vy hovoríte o nejakej zlodejine? Koľko sa tam zarobilo? Povedzte mi!
Pánovi Viskupičovi, takto, počíta sa to, čo je vo vašej dôvodovej správe a tam je to napísané, ja som si nevymýšľal čísla, o ktorých sa bavíme. Ďalej hovorím o tom, že viete, ľudia tu trpia, ale zisky bánk stále sú také, že veľmi komfortné, veľmi komfortné. Sú tu krajiny, ktorých banky majú problémy a treba im pomáhať. Slovenské banky tie problémy nemajú, nemajú. Tu majú problémy obyčajní ľudia.
A hovoríte, že chrbtová kosť, ja to neberem, však máme tu finančnú stabilitu, však my sme za to kedysi zaplatili 11 mld. slovenských korún. Ja si to pamätám. A robíme všetko pre to, aby tie banky boli zdravé, ale sú zdravé až tak, že to ľuďom kole oči. Toto je ten problém. Aj ony sa musia nejakým dielom podieľať na tomto, čo sa tu deje. Nemôže to byť o tom, že my napakujeme tie peniaze tým bankám a pozeráme sa na to, ako ľudia nemajú čo jesť. A tu nehovorím o žiadnych oných, patetických veciach, však sa pozrite, ľudia ako vnímajú, ten COVID môže trvať veľmi dlho, môže a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 15:10 - 15:19 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa veľmi teší, že pán, pán minister v podstate už dopredu sa bojí, čo teraz poviem, a ja skutočne nebudem hovoriť veľmi potešivé veci, potešiteľné. Nebudem sa teraz baviť o číslach, lebo to, a že koho čo zachránilo, nakoľko ja, poviem otvorene, na rozdiel od vás, pán minister, my sme museli plniť nejaké pravidlá, ktoré vy dnes nemáte, a budeme tu mať dnes zákon o rozpočtovej zodpovednosti, tzv. zákon o dlhovej brzde, a potom sa budem pristavovať pri tých ostatných veciach, čiže tomuto sa nebudem venovať.
Poďme sa venovať bankovému odvodu. Takže poďme si povedať, čo sa tu deje. V roku 2020 vláda Igora Matoviča odpustila bankám na odvode 150 mil. eur, na fondoch, ktoré mali slúžiť na to, aby sa zachraňovali naše vklady. Za rok 2019 v podstate bankám ide na základe toho memoranda, o ktorom tu hovoril pán minister, vracať bankám 230 mil. eur a ja som zvedavý, ako sa to tu, celé memorandum, naplní.
Budem hovoriť teraz o tom, čo hovorí tento zákon, lebo vy ste najskôr týchto 380 mil. odpustili bankám v rámci tzv. kilečka a bol to taký antibyrokratický balíček z dielne ministra Sulíka a v podstate boli tam veci, ktoré nejak veľmi nepomohli, ale neuškodili. A ja by som to dokonca aj podporil nebyť, nebyť toho, že do tohto bol vložený tento zákon o bankovom odvode.
Ako to má, aké to má pokračovanie? Pokračovanie to má v tomto zákone, ktorý dnes máte pred sebou (tlač 255), a keď si pozrete doložku vplyvov, tak v roku 2021 bankám sa odpustí 304 mil. eur, v roku 2022 255 mil. eur, v roku 2023 271 mil. eur. Dokopy 830 mil. eur, keď spočítame s tým prvým zákonom, tzv. tým kilečkom, kde teda bol, bol odpustený bankový odvod, dokopy sa bavíme o sume 1,21 mld. eur, 1,21 mld. eur.
Poďme si teraz povedať, čo sa ale, čo sa ale neurobilo, a budeme sa tu dnes, chvalabohu, teda ja neviem, čo sa ide diať v zákone o dani z príjmov, ale, chvalabohu, sa teda, vláda dostala možno nejaký zdravý rozum a začína sa s ním opäť zaoberať. Bol stiahnutý z programu, čo kvitujem a pevne verím, že to, čo sa tam navrhovalo, že toto skutočne neprejde týmto parlamentom.
Budem hovoriť o tom, že pre banky sa peniaze našli, 1,2 mld. eur, a pre ľudí sa nenašli. Čo sa nenašlo teda? Nenašli sa peniaze na 13. dôchodky plnohodnotné, tie, ktoré sme navrhovali, a to sa bavíme len o 280 mil. eur verzus 1,2 mld. pre banky.
Bavíme sa o minimálnej mzde, kde ľudia prišli aj na základe tých, tých vyšších mzdových nárokov až o sumu vyše jednej miliardy eur.
Čo sa navrhovalo v zákone o dani z príjmov, má to súvis, takže budem aj o tom hovoriť. Bavilo sa, bavili sme, je tam, bol tam návrh, bol tam predložený drakonický pozmeňujúci návrh práve vo výbore pre financie a rozpočet, kde sa navrhovalo zrušenie oslobodenia od daní a odvodov, 13. a 14. platy. Tu sa bavíme, toto je podpora spotreby zo strany vlády?
A tu musím ešte na začiatku, jak začnem hovoriť o ďalších opatreniach, povedať, pán minister, áno, vy ste dosiahli tiež primát, neviem, akú ste si vy vymysleli teraz tabuľku, ale vy ste dosiahli primát, vaša vláda, v tom, že ste na chvoste v pomoci v rámci COVID-u. Na chvoste. S Rumunskom. A bavíme sa o najnižšej pomoci v rámci krajín a vy, práve naopak, čo by ste mali robiť, že podporovať spotrebu, čiže dať ľuďom viac peňazí, aby mali možnosť míňať, tak im tie peniaze beriete.
Poďme sa baviť o rekreačných a športových poukazoch, kde tiež idete zrušiť oslobodenie od daní a odvodov. Počul som, dnes sme sa bavili na výbore pre financie a rozpočet, že táto, toto opatrenie vraj bude zrušené, a teda by som pekne prosil, aby bolo zrušené, nakoľko sa pýtam: Toto je podpora cestovného ruchu? Toho cestovného ruchu, ktorý tu najviac trpí počas COVID-u? Toto je podpora?
Čo tam bolo ďalej? Zrušenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, na manželku, dieťa 50 eur, ešte aj toto vám bolo, bolo treba zobrať tým ľuďom. Toto je podpora kúpeľníctva na Slovensku, páni a dámy?
Poďme ďalej, zrušenie obedov zadarmo ste nahradili, teda vám bolo ľúto, že dieťa dostane jeden teplý obed zadarmo, ste ho nahradili tzv. bonusom na dieťa, zdvojnásobeným, ale, samozrejme, že pri nezamestnaných ľuďoch si tento bonus nemôžu uplatniť a myslím si, že to padne na, nepadne na úrodnú pôdu.
Môžme sa baviť o, napríklad hovorili ste vždy o znižovaní daní, tak dnes, keď teda sú 15-percentné dane na úrovni 100-tisíc eur, čo ja nepovažujem tiež za úplne ideálne nastavenie, ale ešte aj to znižujete na úroveň 50-tisíc eur. Čiže tí ľudia, ktorí najmenej zarábajú, budú platiť vyššie dane. Toto je výsledok toho, čo ste nám momentálne nastavili.
A chcem povedať toľko, sme v prvom čítaní a, samozrejme, nepredpokladám, že tento zákon stiahnete. Ale zamyslite sa nad tým, že keď teda sa bavíme o tom rozpočte, povedzte mi, pán minister, ukážte mi, kde v rozpočte bolo napísané, že zrušíte bankový odvod. Ja som to tam nenašiel, neni to tam. Keď teda bankám je tak zle, tak sa pýtam, počas dlhých rokov, ktoré sme tu boli a ja som to sledoval, každý rok stúpal zisk bánk napriek bankovému odvodu, napriek bankovému odvodu. Vždy sa pohyboval na úrovniach vyše pol miliardy eur. Dnes ten zisk oficiálne vykazovaný je nižší, ale je tam taká jedna zvláštna položka, že opravné položky, a tiež má dôvod, že sa tvoria, samozrejme, uvidíme, ako sa budú ľudia správať voči svojim úverom, to znamená, či ich budú splácať, aká bude výška týchto opravných položiek. A ja som sám zvedavý, ako dopadne, ako dopadne hospodárenie bánk v tomto roku. Ale môžem vás uistiť, že napriek týmto obrovským dohadným položkám, ak by tie dohadné položky neboli, tak ten zisk je na úrovni minulého roku. To znamená veľmi vysoký zisk bánk. A uvidíme, ako to nakoniec dopadne, a ja dúfam, že teda nebudem prekvapený, že nám tu skrachovalo desaťtisíce malých firmičiek, že nám tu skrachoval cestovný ruch, že nám tu skrachovalo gastro, že nám tu skrachovali hotely, ale banky napriek tomu budú mať svoje obrovské zisky.
Myslím si, že na úvod, na prvé čítanie toto by aj stačilo, a, samozrejme, budem sa ďalej k tejto téme vyjadrovať.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 11:58 - 11:59 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najskôr by som sa chcel poďakovať pani poslankyni Vaľovej za to, že tento zákon v podstate pripravila, a my ako spolupredkladatelia určite podporíme.
Za mňa, ja som v minulosti darovával krv a organizoval som na ministerstve financií takisto akciu, kde sme darovali krv, a chcem poďakovať všetkým bývalým kolegom na ministerstve financií, že sa ich zúčastnili. Bohužiaľ, teda ja, vzhľadom na anamnézu mi doktorka nedovolila darovať krv, ale o to viac si vážim kolegov, čo robia v tejto veci. Títo ľudia nedostávajú peniaze, treba, skutočne počúvam mnohokrát výzvy na darovanie krvi, taká krvná skupina, onaká krvná skupina a je, krv je životodarná tekutina. A musíme s ňou tak aj narábať a musíme nejakým spôsobom motivovať ľudí, aby chodili viac darovať krv, a takisto jak kolega Takáč, ktorý bol včera bledý, musím povedať, mnohí ľudia, ich to vyčerpá, tých 400 ml krvi je dosť veľký odber, a preto si musia oddýchnuť a ja veľmi kvitujem, že budú mať 1 deň voľna a budú sa môcť zregenerovať. Takže dúfam, že v budúcnosti tých výziev na darovanie krvi bude stále menej a menej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 15:28 - 15:28 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, mali sme tu historické okienko a prekáračky, kto toho vie viac z histórie. Ja chcem povedať jednu vec. My sa tu bavíme momentálne o tom, že či si budeme teda pripomínať odsúdenie Mníchovskej zrady ako najväčšej zrady, ktorá sa spáchala na československom národe. Musíme sa rozhodnúť, či teda to podporíme alebo to nepodporíme, to je jedna vec.
A čo sa toho, tej migrácie týka, no tak uvidíme, keď sme takí zvrchovaní a táto vláda tak strašne bojuje za slovenské záujmy. Čo urobí Igor Matovič, keď pôjde do Bruselu a bude, bude súhlasiť alebo nesúhlasiť s migračným paktom? To som veľmi zvedavý, ako sa k tomuto postaví a potom mu nastavíme zrkadlo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 15:06 - 15:08 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Blaha, ja ďakujem za to, ako si to tu všetko vysvetlil a musím povedať jedno, že zahraničná politika je vždy o záujmoch a tie záujmy sa ukazujú najviac práve v tých hraničných situáciách. To sú práve tie situácie ako pred druhou svetovou vojnou.
Dnes máme veľmi chaotickú situáciu, politickú, ekonomickú a podobne a tie pravé vzťahy, tie pravé záujmy sa prejavia práve v tých, v tomto období a v plnej nahote. My musíme byť skutočne v strehu, keď si zoberieme napríklad len migráciu, tak zahraničné mocnosti v podstate najskôr veľkodušne pozývali k sebe migrantov a potom zrazu zistili, že je to problém, tak poďme sa o nich podeliť. Poďme sa podeliť tak, že urobme kvóty, rozdeľme ich a, samozrejme, v koho to bolo záujme? No v ich záujme, samozrejme.
Ale my si musíme chrániť naše slovenské záujmy a slovenský záujem je, aby sme tu nemali migráciu, ktorá nevyhovuje Slovákom, ktorá prináša napríklad islamizáciu alebo nejaké, vytváranie nejakých skupín a práve dnes to vidíme na príklade Viedne, kde práve táto migrácia spôsobuje veľké problémy. Čiže chráňme si slovenské záujmy a ja som za to, aby sme vždy boli v strehu, lebo hovorí sa, že - pomôž si sám aj pán Boh ti pomôže.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2020 9:48 - 9:49 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Blaha, ja chcem povedať, že ukázal si jednu vec – a ja som o tom dnes písal, že aký je premiér tejto krajiny obrovský manipulátor. Na jednej strane hovorí o tom, že povinné testovanie bude od de... teda nieže povinné, bude, budú sa testovať ľudia od 10 do 65 rokov, aby sme tých ostatných nenakazili. A čo vlastne urobí? Ak máte 10-ročné dieťa a ono má nejakého súrodenca, ktorý je starší a ten sa odmietne otestovať, tak aj to dieťa do 10 rokov musí byť v karanténe. Čiže ho zavreme doma. Ak máte náhodou seniora v rodine, tak v podstate odpovedá na otázku, že ak je senior, ktorý sa neotestuje, musí povinne zostať doma, aby ste mu nosili jedlo. Aký je rozdiel potom medzi tým, kto sa neotestuje do 65 rokov a nad 65 rokov? Niekto mi to vysvetlí? Žiadny.
Teraz, čo sa týka, hovoril pán premiér, že za, ten, kto sa otestuje, bude pozitívne odmenený. Viete, čo bude vaša odmena? Že vám nesiahne na vašu zdravotnú starostlivosť, že vám nezoberie óčeerku. Ak sa neotestujete, tak vás potrestá. Čiže trest je odmena u pána Matoviča.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2020 9:34 - 9:36 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom, ktorí sa vyjadrovali k mojej rozprave. Takže veľmi rýchlo, začnem pánom Dostálom.
Pán Dostál, ja si tu pamätám; áno, ja sa hlásim k tomu, že som hlasoval za zmenu rokovacieho poriadku. A poviem vám prečo. Lebo pán Matovič tu na jednej strane hádzal na vášho kolegu striekačky, ja si to dobre pamätám, robil tu všelijaké makety ľudí a podobné, a toto sa vám zdá dôstojné pre tento parlament? Ja si tu pamätám bitku priamo v tejto sále, ja si tu pamätám, ako som držal hentie dve mosadzné tyče, aby nepadli, keď tu jeden pán sa začal biť s našimi kolegami. Preto som súhlasil so zmenou rokovacieho poriadku, však to tu už je jako cirkus Humberto; to je jedna vec.
Pán Pčolinský, vy ste nevedeli, ktoré číslo si nájsť, tak ste našli jedno, a ja si počkám na vyúčtovanie toho testovania. Vy hovoríte, že bude stáť 43 mil., lebo 43 mil., to sú len vakcíny. Kde je armáda, kde sú všetci tí medici, ktorí budú okolo toho lietať, všetky tie náklady? Však spočítajte to a doneste to číslo, ja sa rád nechám presvedčiť, že je zlé.
Hrubý dlh, páni, hrubý dlh od roku 2013, budem hovoriť teraz čísla, aby ste tomu verili, a ja ich dnes uverejním na Facebooku, aby ste verili, čo hovorím. 54,7 %, klesalo to, 53,5, 51,9, 52, 51,3, 49,4, 48. To sú čísla SMER-u – sociálna demokracia. Teraz vaše čísla: Tento rok 62,2, 65, 68,1, 69,4 v roku 2023. (Zaznievanie gongu.) Chcete na tom niečo spochybňovať? Nech sa páči.
Hovoríte o dlhu, o bankách, sa tu niekto zastával bánk. Tak ja vám chcem oznámiť, že mali osobitný odvod a každý rok ešte aj pri tom osobitnom odvode urobili zisk vyše pol miliardy eur na Slovákoch. Tak sa ich zastávajte ďalej!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2020 8:55 - 9:10 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, na úvod by som začal tým, že na Slovensku je celkový počet cirka 1,4 mil. všetkých dôchodcov, z čoho je asi 1,1 mil. starobných dôchodcov. Musím povedať, že včera sme boli oslovení takým letáčikom, ktorý budem spomínať na konci svojho vystúpenia, kde teda sa ozývajú nielen naši, ale aj vaši voliči, ktorí nás vyzývajú k tomu, aby sme nehlasovali proti našim voličom. Medzi našich voličov patria aj dôchodci. Sú to tí dôchodcovia, ktorí, ktorí sú naši otcovia, sú to naše mamy, sú to naši starí otcovia, staré mamy. Čo teda robíme?
Na Slovensku tesne pred voľbami bol prijatý zákon, ktorý je toľko kritizovaný, o trinástych dôchodkoch a bolo tu rôznych iks argumentov, prečo sme to nemali prijať, načo to robíme, že to je volebná korupcia a rôzne iné argumenty. Tak ja sa pozastavím pri tom, že čo robíme a prečo to robíme.
My sme v minulosti, a budete mať určite veľa argumentov hovoriť o tom, ako sme to mali zaviesť, zaviedli sme tzv. vianočný príspevok. A bola to sociálna dávka. Takisto sme zdvojnásobili vianočný príspevok a tiež to bola sociálna dávka. Priznávam. To, čo sme ale zaviedli pred týmito voľbami, bol plnohodnotný 13. dôchodok vyplácaný zo Sociálnej poisťovne. A je tu veľa diskusie o tom; ja som bol bývalý minister financií; či na to peniaze sú, či na to peniaze boli, či na to peniaze neboli. Tak sa na to poďme pozrieť formou čísel.
Celkovo trináste dôchodky mali stáť navyše štátny rozpočet okolo 440 mil. eur. Dovtedy vyplácané vianočné príspevky stáli okolo 160 mil. eur. To, čo vy ste, to, čo ste doručili vy v tomto volebnom období ako tzv. trinásty dôchodok, ktorý vôbec nie je trinástym dôchodkom, je to sociálna dávka opäť, stojí vo vyjadrení 160 mil. eur. Rozdiel 280 miliónov. Je to 280 miliónov, o ktoré ste dôchodcov ukrátili, o ktoré ste ich okradli. A ja sa čudujem, že ten, kto to tu predkladá, je práve minister Krajniak a jeho strana, ktorá za tieto trináste dôchodky zahlasovala. Prečo zmenila názor? Stačilo použiť voličov, stačilo sa dostať do parlamentu, stačilo získať dobrý volebný výsledok a potom zabudnúť na všetko, čo ste sľúbili.
Čo sa týka trinástych dôchodkov, tak poďme sa pozrieť, že čo bolo v rozpočte, čo nebolo. Trinásty dôchodok nebol rozpočtovaný, priznávam, ale ja sa chcem opýtať a hovorím, každý minister financií by tie financie, ktoré by boli potrebné na 13. dôchodok, našiel. Úplne bez problémov. Ja vám vysvetlím prečo. Lebo ja sa chcem vás opýtať: Kde ste našli navýšenie výdavkov štátneho rozpočtu o 7,8 mld. eur? Kde ste to našli? V tej prázdnej špajzi? Bolo to na ceste, na ulici, na chodníku, kde ste ich zdvihli? Odkiaľ ste si ich zobrali? Viete to?
Potom sú tu také veci, ktoré ste spomínali, že zase neboli peniaze v rozpočte. Tak ja sa vás pýtam: Kde bolo v rozpočte napísané, že bankám treba odpustiť 380 mil. euro za tento rok? Dokonca vy ste im vrátili 230 mil. z povinných fondov, kde boli povinní odvádzať peniaze na to, aby chránili vaše vklady. Tak sa spamätajte! Za rok 2020 ste darovali bankám 380 miliónov. Za rok 2021 304 mil. idete darovať, a to hovorím o číslach, ktoré sú v návrhu vášho zákona o odpustenie mimoriadneho odvodu. V roku 2022 255 mil., v roku 2023 idete bankám odpustiť 271 miliónov. Viete, koľko to je dokopy? 1,21 mld. eur za štyri roky. Čiže bavíme sa, keď sa bavíme, v priemere 300 mil. ročne.
A teraz poviem, ideme robiť tzv. plošné testovanie, o ktorom majú aj odborníci mnohí pochybnosti, či sa to logisticky a akokoľvek inak zvládne a koľko je tam všelijakých rizík; ja vám to neberiem, urobte to, ak to pomôže Slovensku. Ja osobne vidím viac rizík ako tých pozitív. A viete, koľko to bude stáť? Ja tak odhadujem 100 miliónov. Možno 140. Neviem. Samotné vakcíny budú za 40 miliónov. Čiže keď si zrátate 300 mil. bankám, keď si zrátate 140 mil. na testovanie, to máte 440 mil., ktoré ste potrebovali na dôchodky. Na tie trináste dôchodky, o ktorých sa bavíme. A nemuseli by ste tie peniaze ani hľadať na tej ceste, ani na tom chodníku. Bohužiaľ, včera pán premiér sľúbil, že príde do Národnej rady a budeme sa baviť o testovaní. Kde bol? Čo sa zľakol? Neprišiel. Prečo neprišiel? Sám to avizoval, že príde, neprišiel.
Chcem sa opýtať; a práve vďaka vášmu pánu premiérovi, bohužiaľ, nemôžem v tomto parlamente ani ukázať zopár tabuliek, ktoré som priniesol. Ja sa rád bavím o číslach. Bohužiaľ, a viete, kto to spôsobil? Váš pán premiér, ktorý tu mával so všelijakými transparentami – pamätám si na tie veci – a tento parlament, z neho sa stal cirkus Humberto.
Takže zopár čísel. Vy hovoríte, že nemáte peniaze. Viete, čo idete robiť? My sme odovzdávali vládu s dlhom na úrovni 48 % a veľmi radi ste sa oháňali, že no, ale nám to stúpa v absolútnych číslach. Tak vám poviem, koľko sú absolútne čísla. 48 % je 45,2 miliardy. V budúcom roku idete zvyšovať dlh na 62,2 %, ďalší rok na 65, ten graf vyzerá takto a potom takto (rečník naznačil rukou krivku najskôr smerom dole a potom prudko nahor), aby ste to videli, môžem vám to rukou ukázať. 65 %, potom 68,1 %, potom 69,4. Viete, koľko bude zadlženie Slovenska v roku 2023? To je rok pred koncom vášho mandátu. 72,77 miliardy. My sme odovzdávali dlh na úrovni 45 mld., vy idete doručiť 72,77 miliardy. Rozdiel 28 mld. eur.
Koľko som sa tu ja napočúval, jak treba vážiť každé euro, koľko som sa tu napočúval o deficite jednopercentnom. Váš deficit, tento rok 9,68 a skončí 5,72 v roku ´23. Sľúbili ste vyrovnaný rozpočet v roku 2024.
Po tomto ja neakceptujem žiadnu kritiku našich ekonomických výsledkov. My sme každý rok doručovali nižší dlh, percentuálne, samozrejme, každý rok sme doručovali nižšie deficity, skončili sme posledné tri roky pri jednopercentnom deficite. A vy ste, každý hovoril, jak sme mali šetriť. Mohli sme šetriť. Viete, čo by to znamenalo? Žiadne navýšenie platov pre verejnú správu, žiadne navýšenie platov pre zdravotníkov, žiadne navýšenie platov pre učiteľov, o ktorom vy toľko rozprávate. Ja som mohol mať bez problémov vyrovnaný rozpočet. Bez problémov. Viete, koľko je navýšenie platov verejnej správy vo vašom rozpočte? Nula. Veľká nula. Takže toto sú porovnania toho, čo tu každý rok som počúval aj pri rozpočte a podobne.
Ale čo ste urobili, je to, že dôchodcom ste zobrali peniaze, tým najviac ohrozeným. Tým, ktorí by vám mohli zdvihnúť aj tú spotrebu. Však vy riešite, ako naliať peniaze do ekonomiky, a toto je prirodzený spôsob, minimálna mzda, dôchodok, úplne jednoduché. A vy tu poviete, že toto nedáme, lebo na to nie je; ja som to včera počul tuto, že na to nemáme zdroje, alebo neviem, že to je veľký, to povedal pán poslanec Pčolinský (reakcia z pléna), dobre, takže, takže na to nemáme zdroje. Vy na to máte zdrojov toľko, vy máte momentálne v hotovosti minimálne 5 miliárd, to by asi povedal pán minister financií, koľko tých peňazí máte. A pri tomto zadlžovaní povedať, že nemáte na 13. dôchodky, že nemôžu byť minimálne mzdy na Slovensku, to je veľká hanba!
A skončím s tým, že mám tu ten leták, nehlasujte proti nám, zamestnanci, 900-tisíc zamestnancov, 300-tisíc odborárov, milión 200-tisíc dôchodcov sú proti minimálnej mzde, Zákonník práce, tripartita, 13. dôchodok (reakcie z pléna); viem, že ma chcete umlčať, dokončím vetu; a to sú vaši voliči, podpísaní vaši voliči. Dovidenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 17:01 - 17:03 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, vy ste hovorili o záťaži na štátny rozpočet alebo na rozpočet verejnej správy. Chcem sa vás opýtať, všetci tu hovoríte o tom, jak nebolo niečo narozpočtované, a ja sa opýtam, a že neboli peniaze na dôchodky. Kde ste našli, kde táto vláda našla ďalších 8 mld., ktoré si odklepla v navýšení tohto rozpočtu? Kde to bolo? Na chodníku, na ulici, našli ste, zdvihli ste a máte, alebo ako to funguje? Kde ste, kde bolo v štátnom rozpočte napísané, že odpustíte bankám v tomto roku 380 mil.? Kde to bolo napísané? Ukážte mi to. To je jedna vec.
Druhá vec, to, čo hovoríte, nie, naši dôchodcovia nie sú záťaž, sú to naše mamy, otcovia a musíme sa o nich postarať. Toto, čo vy tu rozprávate, ja chápem, že kto je slabší, nech umre. Však toto je filozofia, že voľný trh všetko vyrieši, a keď na to nemáš, tak umri! Takto sa na to pozerá SaS-ka, bohužiaľ.
Ja hovorím, ak tu nebude silný štát, tak takéto krízy, aké tu máme dnes, nebudeme vedieť zdolávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:29 - 14:30 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda Robert Fico, ďakujem veľmi pekne, že si vysvetlil všetkým, aký je rozdiel medzi pravicou a ľavicou. Pravica, keď sú zisky, tak všetci majú tie lakte k sebe, samozrejme. Všetci tie zisky berú a hovoria o tom, aký má byť malý štát. Táto kríza aj iné krízy práve ukazujú, aký je štát dôležitý. Keď je malý štát, tak nemôže pomáhať. Ale dnes je kríza a všetci očakávajú, že táto vláda bude pomáhať ľuďom. A tu presne vidíme v tých krízových situáciách, ktorá filozofia vypl..., vv..., vyhráva.
Dôležité je, aby sme boli solidárni, aby sme na jednej strane prispievali tomu do toho štátu a na druhej strane aby sme vedeli pomôcť, ak budú takéto krízové situácie. A to je podstata. Keď je dobre, tak, samozrejme, vtedy všetci berú zisky, nemajú s tým žiadny problém.
Ďalšia vec, áno, dialóg ste absolútne zabili, tripartitu neakceptujete. Neakceptujete vyjadrenie ani k rozpočtu, ani k ničomu.
A hovorím, ten dialóg prebieha momentálne spôsobom, ktorý povedal pán premiér pred jednou reláciou, jednému nášmu kolegovi v parlamente odkázal, že keď nebudete súhlasiť s testovaním a bude mať iný názor ako on, postaví ho k múru a zastrelí. Toto je demokracia na váš spôsob.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis