Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.3.2021 o 15:56 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2021 10:09 - 10:59 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy, vážení páni, ako už bolo spomenuté, skupina poslancov Národnej rady predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, poverenej riadením ministerstva spravodlivosti. Som tu preto, aby som odôvodnil tento návrh a budem sa snažiť byť maximálne faktický a položím aj zopár otázok pani ministerke Kolíkovej a pevne verím, že to, čo tu dnes odznie, takže dostaneme aj odpovede na tieto otázky.
Pani ministerka Kolíková, terajšia ministerka spravodlivosti, bola už počas predošlej vlády štátnou tajomníčkou na Ministerstve spravodlivosti Slovenskej republiky. Bola to nominácia strany MOST – HÍD a osobná požiadavka vtedajšej ministerky Lucie Žitňanskej, ktorá sa snažila zaviesť akýsi poriadok do, do spravodlivosti na Slovensku, ale musím povedať, že to, čo dnes odznie, mám pocit, že tá dôvera, ktorú zverila pani Márii Kolíkovej, nepadla na úrodnú pôdu.
Po nástupe pani Kolíkovej do funkcie spravodlivosti sme boli svedkami súhry dvoch faktorov.
Na jednej strane to bola určitá mierka neprofesionality vzhľadom na to, že viaceré dokumenty, ktoré boli predkladané do Národnej rady, mali, boli predmetom obrovskej kritiky, a myslím si, že moji kolegovia, ktorí sú právnici, sa budú k tejto záležitosti vyjadrovať bližšie.
Druhý faktor, samozrejme, ešte k tej profesionalite, aby som dodal, bola to tzv. reforma súdnej mapy, ktorá sa stretla s enormným odporom práve tých, ktorých sa táto súdna mapa týkala. Boli to výhrady viac ako 320 sudcov a tak, ako v predvolebných sľuboch, tieto koaličné strany sľubovali, že budú sa vždycky pýtať tých, ktorých sa niečo dotýka, nejaký zákon a budú s nimi komunikovať, tak podobne ako pri pláne obnovy, ani v tomto prípade tá komunikácia nebola taká, aby aspoň časť tých sudcov s touto, s týmito návrhmi súhlasilo. Podľa tých informácií, ktoré mám, tak bolo možno 4-5 sudcov, ktorí súdnu mapu schvaľovali, a 320, ktorí ju neschvaľovali. Myslím, že toto skóre nie je veľmi potešiteľné.
My skôr vnímame súdnu mapu ako spôsob, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov, ako je, ako rušenie súdov a samozrejme, ak, a priznala to aj pani ministerka, budú sa tu musieť na základe súdnej mapy na jednej strane aj kupovať budovy, na druhej strane budú sa musieť nejaké presuny robiť a podobne a týka sa to najmä Bratislavy a Košíc. Toto koniec koncov aj priznala pani ministerka a my to považujeme za spôsob a budeme tu ešte hovoriť o samotnej budove ministerstva spravodlivosti, pri ktorej sú rôzne pochybnosti. A keď si predstavíme, že sa tu budú kupovať iné budovy, budú sa tu robiť presuny, budú sa tu dohadovať nájmy, čo to bude znamenať. Podľa nás tu bude opäť veľa otáznikov a problém práve s tou transparentnosťou, o ktorej ste toľko hovorili. V programovom vyhlásení vlády je niekoľko desiatok krát spomenutá transparentnosť a bol by som tu možno hodinu, keby som hovoril o tom, ako netransparentne sa vláda, bývalá vláda Igora Matoviča a vláda Eduarda Hegera správa.
Poďme ďalej. Čiže ten druhý faktor, ktorý som chcel spomenúť, sú zvláštne povahové vlastnosti pani ministerky. Poviem, keď, vy sa smejete, ale je tu aj obeť kolúznej väzby, to bolo generál Lučanský a nad tým sa asi smiať nebudete. Tento človek umrel vo väzbe v čase, keď sa oňho mal starať štát. Štát sa jednoznačne nepostaral a musím povedať, že to, ako sa pani ministerka vyjadrovala o tejto udalosti, bolo podľa mňa dehonestujúce a znevažujúce tohto človeka, ktorý urobil veľký kus roboty. Ja som, ja som generálna Lučanského poznal, bol som s ním viackrát na rokovaniach vlády a vážil som si ho ako človeka. Myslím si, že to, čo ste mu spravili, to skutočne si nezaslúžil.
Poďme hovoriť o... (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.) Môžem poprosiť?
Poďme hovoriť aj o smrti advokáta Krivočenka. Advokát Krivočenko bol vzatý, bol zadržaný, ale stále nebol odsúdený. Bol to človek, na ktorého sa stále vzťahovala prezumpcia neviny ako na všetkých ostatných, ktorí sa nachádzajú v kolúznej a iných typoch väzieb pred samotnými konaniami súdov. Čo sa stalo? Pán Krivočenko dostal COVID a nebola mu poskytnutá pomoc, na základe ktorej pravdepodobne zomrel. Pani Kolíková hovorila o tom, že nemáme žiadnu pľúcnu ventiláciu, ktorá by mu mohla byť poskytnutá. My sme si tú situáciu overovali a zistili sme, že na Slovensku sa nachádzalo 37 pľúcnych ventilácií a hociktorá z nich mohla byť pánu Krivočenkovi poskytnutá. Prečo tento človek zomrel? My sa na to budeme stále pýtať a určite budeme chcieť, aby sa to vyšetrilo, kto je za to zodpovedný a kto bude za to aj pykať.
Čo sa týka samotného pána generála Lučanského, toho ste vedeli prevážať po celej republike kade-tade, ale advokátovi Krivočenkovi ste nevedeli v celej republike nájsť jednu z tridsiatich siedmich pľúcnych ventilácií.
Čo sa týka Slovenska, musím konštatovať, že máme tu opäť vládu snov. Premiér bývalý a terajší minister financií je usvedčený daňový podvodník a je plagiátor. (Reakcia z pléna.) Povedal mi pán (rečník sa pootočil a rukou ukázal na ministra financií), pán minister, že som idiot, vidíte, toto je jeho psychologická výbava.
Minister školstva, usvedčený plagiátor. Ministerka kultúry má vyjadrenia ako pomaly rómska rasistka s extrémistickými výrokmi. Špeciálny prokurátor, to je čerešnička na torte, je vo výkone trestu pod dohľadom probačného úradníka. A ministerka spravodlivosti, o tom ešte dnes budeme hovoriť, má pochybné firmy.
Teraz je už potrebné aj poukázať na to, čo je ministerka Kolíková zač. Informácie, ktoré uvádzame a budem uvádzať, sú z verejných zdrojov a ako som už povedal, budem aj klásť určité otázky. Poďme teda k jednotlivým kauzám a budem sa ich snažiť pomenovať.
Poďme hovoriť o firme MK REAL. MK REAL je očividne aj podľa výpisu z Obchodného registra rodinnou firmou Kolíkovcov, ktorá bola založená v roku 1998. Spoločníkmi firmy MK REAL sú pani Mária Kolíková, ktorá ma 20-percentný podiel a je spoločníkom od 28. júna 2014. V tejto firme je jej matka a jej brat Michal Kolík. Pán Michal Kolík sa bude v tejto dnes ešte spomínať veľmi často. Sú to v podstate koneční užívatelia výhod v tejto firme. Konatelia firmy MK REAL, nebola to len nevlastná sestra pani ministerky Zdenka Ivanková, ale bol to aj jej vlastný brat Michal Kolík, čiže to, čo hovorí pani ministerka, že ona nevedela, nič netušila, sa mohla dozvedieť aj od pána brata, s ktorým, hovorí, že má srdečné vzťahy, veľmi často sa stretávajú a spolu komunikujú. Toľko, myslím, že včera bol rozhovor pani ministerky, teda nejaký online seminár, ktorý tu usporiadala. Pani Zdenka Ivanková je osoba, ktorá spôsobila prvú kauzu tejto firmy. Bavíme sa o sprenevere peňazí, kde bežní občania nájomníci zverili firme MK REAL svoje peniaze na to, aby sa starala a spravovala ich financie na správu ich bytového domu. Je to úplne bežná firma, tak ako stovky ostatných. Tí, čo bývate v bytových domoch, viete veľmi presne, o čom hovorím. Správca sa stará o to, aby ste mali, aby vaša, vaša nehnuteľnosť bola v dobrom technickom stave, zúčastňuje sa domových schôdzí a potom plní to, čo, na čom sa dohodnú majitelia bytov.
Pani Ivanková bola na základe rozsudku odsúdená za činy, ktoré spôsobila v roku 2016 až 2017, kde z účtu, ktorý patril tejto spoločnosti, kde boli výlučne peniaze vlastníkov bytov č. 531 a č. 601 v Moste pri Bratislave, neoprávnene vybrala peniaze pre vlastnú potrebu, inak povedané, ukradla tieto peniaze. Firma ukradla a spreneverila 15 780 eur bežných občanov, majiteľov bytov. Ministerka spravodlivosti má teda firmu, ktorá okráda vlastníkov obyčajných bytov. To je veľká hanba, pani ministerka. Budem ešte o tom hovoriť.
Na podvod sa prišlo tak, že nespokojní majitelia bytov požiadali MK REAL, aby odovzdali správu ich bytov inému správcovi. Čo spravila pani sestra pani ministerky? Deň po odovzdaní bytov novému správcovi si pani Ivanková, čiže už nemala mať vôbec dosah na tie peniaze, previedla na svoj vlastný účet 3 500 eur zo správneho fondu. Čiže ľudia, ktorí boli nespokojní s prácou firmy pani Kolíkovej, ktorí povedali, chceme zmeniť správcu, tak ešte deň po tom, ako zmenila správcu táto, tento, táto obytná jednotka alebo byty, tak pani Ivanková si ukradla 3 500 eur z ich účtu. Opäť veľká hanba.
Jeden z poškodených vlastníkov bytov nám priniesol právoplatný rozsudok, ktorý nevlastnú sestru pani Kolíkovej odsúdil na 18 mesiacov podmienečne za túto nehoráznu krádež.
Tu by som rád povedal, že nespochybňujem rozhodnutia súdov, ale ak niekto dostane takýto nízky trest a máme tu ľudí, ktorí za obdobné výšky peňazí, ktoré sa nejakým spôsobom dostali do ich rúk alebo sú len z toho obvinení, im hrozia ročné tresty natvrdo, tak sa pýtam, že či teda ako ministerka spravodlivosti nastolíte spravodlivosť aj ohľadne vašej sestry, lebo budeme hovoriť o ďalších trestných činoch, ktoré táto pani napáchala.
Pani Ivanková spáchala trestné činy pred, tento trestný čin pre 4-5 rokmi. Bola odsúdená v januári 2020, teda pred rokom a štyrmi mesiacmi. Pani Kolíková nemôže tvrdiť podľa mňa, že nevedela o odsúdení svojej sestry. Poviem otvorene, z tých vyjadrení, čo som počul od pani ministerky, ktorá bola štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti, chce tu niekto veriť, že štátna tajomníčka a ministerka nevie, alebo teda terajšia ministerka nevie, keď odsúdia jej nevlastnú sestru na súde? Viete, ako rýchlo sa takéto informácie šíria? Rýchlosťou svetla. Takže by som sa veľmi čudoval, keby pani ministerka o tom nevedela. Viete, existuje taká tá čínska opica, že nevidím, nepočujem a nič nehovorím. A to mi pripomína to, čo hovorí pani, jak sa správa pani ministerka. Bohužiaľ.
Keď sme túto kauzu otvorili, tak mi pani Kolíková, tak pani Kolíková sa dňa 21. 4., to je ten rok a štyri mesiace po odsúdení jej sestry, vyjadrila, že peniaze boli poškodeným uhradené a že ju to hrozne mrzí. Podľa našich informácií tie peniaze v tom čase uhradené neboli, čiže pani ministerka klamala. Podľa toho, čo vieme, možnože to pani ministerka potvrdí alebo vyvráti, tak čiastka bola v podstate uhradená až okolo 4. 5., to je pred šiestimi dňami, veľmi-veľmi neskoro na to, čo sa tu udialo a aká škoda a nespravodlivosť sa udiala týmto ľuďom. Muselo byť na to upozornené, SMER – sociálna demokracia a ostatní opoziční poslanci museli na to upozorniť, aby tých 16-tisíc eur, ktoré patrili bežným ľuďom, sa im vrátili. A je tu rok a štyri mesiace po odsúdení pani Ivankovej. To niekto chce tvrdiť, že o tomto pani ministerka nevedela? Tomu nikto neuverí.
Pani Ivanková skončila, hádajte kedy, ako konateľka spoločnosti. Deň pred tým, ako podľa nás dorazili tie peniaze, čiže v deň, až v deň, keď tie peniaze boli poukázané tým ľuďom, až vtedy skončila ako konateľka spoločnosti. Tu chcem povedať, že pani ministerka ako vlastník, spoluvlastník spoločnosti musí podpisovať zápisnice vždycky pri účtovnej uzávierke valného zhromaždenia, a neviem si predstaviť, ako niekto, kto sa má starať o spravodlivosť na celom Slovensku, nevie ustrážiť spravodlivosť ani vo vlastnej malej firmičke. Neviem si to predstaviť.
Čo sa týka pani Kolíkovej, v tejto oblasti ideme na, teda firmu MK REAL, na ďalšiu kauzu, kauza č. 2. Stále sme pri tejto jednej firme. Je tu podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania. MK REAL poskytovala vlastníkom bytov a nebytových priestorov správcovské služby. Sama to prezentuje ako svoju dominantnú úlohu v rámci svojej činnosti. Samozrejme, vieme, že všetky firmy majú napísané celé zoznamy živností, ale jedna je väčšinou tá zásadná, ktorej sa venujú, a toto je práve správa bytových domov. Podľa toho, čo sme videli z výpisu Obchodného registra alebo zo Zoznamu správcov bytových priestorov, tá firma pani Kolíkovej nemala zriadené živnostenské oprávnenie na takúto činnosť. A pani Ivanková nebola ani zapísaná do Zoznamu správcov bytových priestorov. Zápis tejto živnosti, viete, kedy vznikol? Po šestnástich rokoch. Táto firma 16 rokov neoprávnene podnikala. Iným firmám za to zoberú licencie, tie firmy skončia. Nemôžu ďalej podnikať. Takže zápis živnosti pani, ktorá sa týka spravovania nebytových a bytových priestorov, sa konal 29. 6. 2018 po 16 rokoch. Možno sa to zdá banálne, lebo niekto si povie, však zabudli, ale toto je vážny, vážny trestný čin, ktorý treba vyšetriť. Iné firmy sú za toto veľmi ťažko pokutované a stíhané, ich konatelia.
Viete, kedy nastal moment, kedy firma pani Kolíkovej si zapísala túto živnosť? V momente, keď to začala preverovať polícia, tak si ju narýchlo zriadili. Toto bol impulz. Impulz na zaplatenie peňazí okradnutým ľuďom je to, že na to upozorní opozičná strana, a impulzom na to, že si zapíšu živnosť, je keď sa o to začne zaujímať polícia. Firma pani Kolíkovej, a to je veľká hanba, okrádala svojich klientov cez služby, ktoré, na ktoré nebola oprávnená ani poskytovať. A to sa bavíme o ministerke spravodlivosti.
Poďme na kauzu č. 3. Sestra pani Kolíkovej, pani Ivanková, je na ňu podané ďalšie trestné oznámenie za falšovanie podpisov vlastníkov bytov na zápisnici z domovej schôdze. V roku 2014 pani Ivanková navýšila nájomníkom úver, ktorý si zobrali na rekonštrukciu dvoch bytových domov. Boli to dva úvery. Jeden bol vo výške 220-tisíc, ktorý navýšila na, o 60-tisíc na sumu 280-tisíc bez toho, aby sa čo len opýtala týchto vlastníkov, či s tým súhlasia. Viete, ako to urobila? Urobila to tak, že urobila fiktívnu schôdzu vlastníkov bytov, sfalšovala všetky podpisy a tieto dokumenty odovzdala do banky. Bravo, bravo! Spáchala tým trestný čin a uvidíme teda, ako sa k tomu postavia orgány činné v trestnom konaní, aký trest bude, ak teda sa, samozrejme, dokáže, že pani Ivanková spáchala trestný čin. Aký bude vymeraný.
Jedna z nájomníčok alebo tí, ktorí sme dostali informáciu, hovorí o tom, že z týchto úverov boli financované predražené nákupy na tú rekonštrukciou. Myslím, že tam boli nejaké kotolne a neviem čo sa tam ešte rekonštruovalo, myslím, že fasáda domov a podobne. A tá škoda pravdepodobne môže byť aj vyššia ako 100-tisíc eur. Nebudem to špecifikovať, neviem to, ale momentálne sa vykonávajú znalecké posudky, aby sa zistilo, o koľko táto firma opäť okradla svojich nájomníkov.
Veľmi podivné je dokonca, že Kolíkovci v minulosti dokázali vybaviť napríklad za jeden deň povolenie na rekonštrukciu kotolní, fasád, strešných krytín na Obecnom úrade v Moste pri Bratislave. Podali si žiadosť a na druhý deň to mali vybavené. Ja sa z vás opýtam, kto takto dostal povolenie kedy, keď išiel na obecný úrad, tak rýchlo? Niektorí čakajú na to mesiace, niektorí pomaly roky. Veľmi podivné je to, teda uvidíme, teda ako, aký výsledok bude vyšetrovania tejto kauzy a aký trest postihne pani sestru pani ministerky.
Poďme ďalej. Dostali sme ďalšiu informáciu, že podobné podvody sa diali aj na Blagojevovej ulici pri správe bytových domov, bohužiaľ, títo nájomníci alebo vlastníci bytov nemali tú odvahu, aby sa súdili s touto firmou pani ministerky a radšej vymenili opäť správcu. Viete veľmi dobre, že keď ľudia menia správcu, tak sú, nie sú spokojní s prácou svojej správcovskej spoločnosti. Nedeje sa to až tak často, lebo tie firmy, ktoré poskytujú dobré služby, majú roky rokúce svoje bytové domy. Ale tu, ako vidíme, sa to deje na pravidelnej báze.
Poďme na ďalšiu kauzu firmy MK REAL. Firma MK REAL podľa našich informácií, ktoré máme od pôvodnej majiteľky pozemku, podvodným spôsobom ukradla tejto majiteľke jej pozemok. To je pozemok, na ktorom stojí budova MK REAL, a podľa toho, čo som videl, že môj kolega ich bol dokonca navštíviť a potom som si pozrel aj do Obchodného registra, tak tam v podstate sídli aj firma ELEKTRONIKA, a. s., o ktorej sa tu ešte budeme baviť.
Ako ho ukradla? Podobne ako pán bývalý prezident Kiska ukradol pozemky pod Tatrami od zubára Franca. Boli to séria, bolo tam vydržanie, zmena určitých dokumentov, už nakoniec sa tento pozemok dostal do rúk, falšovanie geometrických plánov, až nakoniec sa dostal vydržaním tento pozemok do rúk obce Malinovo, ktorá pomaly obratom ruky, opäť Obecný úrad, obratom ruky tento pozemok predal Kolíkovcom za cenu 73 centov za 1m2. Tak ja rád prídem do obce Malinovo, bolo to síce v roku 1998 tuším, ale rád prídem aj s 500-percentnou prirážkou, si hocikto z vás bude chcieť kúpiť pozemok a hocikto z občanov Slovenskej republiky, stále to bude lukratívny biznis.
Vyzývam pani ministerku spravodlivosti, keď teda sa bavíme o spravodlivosti, aby urobila všetko pre to, aby ten pozemok sa vrátil do rúk pôvodného majiteľa. Ten má pôvodné dokumenty, ten geometrický plán, ktorý sa nezhoduje s tým, na základe ktorého bol ten pozemok vydržaný. Podvod na podvod.
Kto, pani ministerka, teda neviem, myslím, že ste sa vyjadrovali k tomu, že vy o ničom neviete, tak táto pani majiteľka hovorí o tom, že komunikovala s pani Kolíkovou a ona ju odkázala na právneho zástupcu pána Opeta. Pána Opeta, to je ten pán Opet, ktorý je 50-percentným spoluvlastníkom firmy Kolíková & Partners, o ktorej sa tu ešte budeme baviť. Pán Opet je univerzálny vojak, ktorý robí za pani Kolíkovú všetku prácu. Ešte to zistíme.
Teraz si urobme tzv. Ficotest, čo sa týka týchto káuz. Predstavte si, že Robert Fico je spolumajiteľom firmy spolu s bratom a mamou, kde táto firma cez svojho príbuzného okradnú obyčajných ľudí o ich peniaze. Čo by sme tu mali? Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu. To by tu bolo. Hon na čarodejnice. Dobre, takže poďme ďalej.
Firma ELEKTRONIKA. Firma ELEKTRONIKA sídli na rovnakej adrese ako firma MK REAL, Bratislavská 41, v obci Malinovo. Sídli na tom ukradnutom pozemku, o ktorom som tu už hovoril. Predsedom predstavenstva je brat pani ministerky Kolíkovej Michal Kolík a je ním od 11. 6. 2014, teda po smrti otca pani Kolíkovej. Podľa výpisu z Obchodného registra do 5. 5. 2016 bola druhou členkou predstavenstva pani ministerka Kolíková, ktorá sa pred tým stala štátnou tajomníčkou a musela si dať do poriadku svoje veci. Problém je, že firma ELEKTRONIKA má zmluvy s verejnoprávnou televíziou RTVS a podľa Centrálneho registra zmlúv, o ktorom ešte budem hovoriť, aj s divadlom Nová scéna. To znamená, že má zmluvy s inštitúciami, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi, čiže verejnými zdrojmi, to znamená, peniazmi všetkých občanov Slovenskej republiky.
6. mája 2016 nastupuje, to je deň po tom, ako pani Kolíková odtiaľ odchádza, nastupuje jej pravá ruka, pán Opet, na jej miesto za člena predstavenstva spoločnosti ELEKTRONIKA, a. s. Nebolo by to až tak nezvyčajné, ak by pán Opet nebol 50-percentným vlastníkom, nebol v právnickej, teda právnickej firmy Kolíková & Partners, s. r. o., v ktorej boli obaja aj konateľmi. Pani Kolíková sa vzdala konateľstva práve v momente, keď sa stala štátnou tajomníčkou, ale stále je 50-percentnou spoluvlastníčkou tejto spoločnosti. Pani Kolíková musí veľmi dôverovať pánu Opetovi, nakoľko od 27. apríla 2016, kedy sa stala tou štátnou tajomníčkou, tak pán Opet sa stáva jediným konateľom tejto firmy a zároveň ju nahradil v predstavenstve firmy ELEKTRONIKA.
V čom vidím problém? Že predpokladám, že po smrti otca pani Kolíková takisto zdedila asi, možno – to sú otázky na pani Kolíkovú alebo možno nám to vyjasní – podiel aj spoločnosti MK REAL, ktorá nebola, nemala nejaký lukratívny, veľmi lukratívny biznis podľa čísel, ale lukratívny biznis mala firma ELEKTRONIKA. Tak sa pýtam, že prečo pani Kolíková napríklad nie je vlastníkom podielu vo firme ELEKTRONIKA, či predala svoj podiel, ktorý zdedila alebo nezdedila, nech nám to objasní, svojmu bratovi Michalovi Kolíkovi, ktorý je 100-percentným vlastníkom firmy ELEKTRONIKA. Prečo, ak je jediným majiteľom firmy brat pani Kolíkovej, po tom, čo sa stala štátnou tajomníčkou, urobila člena predstavenstva 50-percentného spoločníka pána Opeta? Prečo má pán Opet rovnaké podpisové práva – a toto je dosť podstatné – vo firme ELEKTRONIKA, ako má jej brat, jediný majiteľ firmy?
Predstavte si, že vaša sestra odniekiaľ odíde, ako s predstavenstva a vy si tam dáte človeka a ten jediný vlastník mu natoľko dôveruje, že on v podstate podpíše akúkoľvek zmluvu a tá je právoplatná. Pán Opet má takúto obrovskú dôveru pani Kolíkovej, ktorá si ho tam dosadila. A aj brata. Ja sa čudujem pánu Michalovi Kolíkovi, že prečo to tak urobil.
V majetkovom priznaní za rok 2015 pani Kolíková uvádza svoj ostatný príjem vo výške 126 412 eur zo závislej činnosti prenájmu a kapitálový príjem. Opäť sa pýtam, a je to zase na rozhodnutí pani ministerky, aby nám možno objasnila, o aký kapitálový príjem ide, či nešlo náhodou o peniaze z podielu predaja spoločnosti ELEKTRONIKA, ale možnože je to nejako ináč, takže pani ministerka nám to možno objasní.
Poďme sa pozrieť, že čo je pre nás ale zásadné. Vrátim sa k tomu Centrálnemu registru zmlúv, ktoré uzatvorila spoločnosť ELEKTRONIKA s RTVS, a je tam jedna zmluva s Novou scénou.
V roku 2020, keď bola pani ministerka, teda pani Kolíková ministerkou, uzavrela spoločnosť ELEKTRONIKA s RTVS 11 zmlúv a 1 s Novou scénou, v celkovej hodnote 1,545 mil. eur. Z toho 1 zmluva bola s Novou scénou na 176-tisíc eur. V roku 2019 to boli 4 zmluvy za 51, iba za 51-tisíc eur a, čuduj sa svete, pani Kolíková nebola vo funkcii. V roku 2018, keď opäť nebola vo funkcii, to boli zmluvy za 119-tisíc. Máme tu 1,5 mil. verzus 119- tisíc, zaujímavé číslo.
No ale dôjdeme do roku 2017, keď pani Kolíková alebo jej firma, alebo teda firma jej brata uzavrela s RTVS zmluvy za 1,586, 1,6 mil. eur, no a vtedy bola pani Kolíková, čuduj sa vete, štátnou tajomníčkou. V roku 2016 to bolo opäť 9 zmlúv za 1,1 mil. eur a opäť pani Kolíková bola štátnou tajomníčkou.
A teraz poďme k trom rokom, kedy nebola štátnou tajomníčkou. Rok 2015 to bolo 409-tisíc eur, 2014 171-tisíc a 2013 50-tisíc. Summa summarum celkovo za osem rokov je to 5 mil., cca 5 mil. eur. Z týchto ôsmich rokov tri roky bola vo funkcii, a to bola suma 4,2 mil. eur. Ja som to prerátal na jeden rok jej pôsobenia vo funkcii, takže keď bola vo funkcii, tak za jeden rok to bolo 1,4 mil. eur za rok. Mimo funkcie počas šiestich rokov to bolo 802-tisíc eur, čuduj sa vete. Viete, koľko je priemer? 134-tisíc eur za rok. To je desaťnásobne menej, ako keď bola vo funkcii. Desaťnásobne menej. Komu to chce niekto povedať, že toto je náhoda?
Viete, ja hovorím, že náhody sú vtedy, keď sa dejú veľmi ojedinele, ale všetky tieto veci, ktoré tu spomínam, ak sa tá náhoda veľmi často opakuje, tak to už nie je náhoda, to už je pravidlo.
Z interných zdrojov RTVS máme informácie, že mnohé nákupy sú predražené. Ja teda pevne verím, že Rada RTVS, ktorá už prešetruje všetky nákupy spoločnosti ELEKTRONIKA, a. s., príde na nejaké závery a že tie závery sa dozvieme.
Pani ministerka sa tvári, že firma ELEKTRONIKA je pomaly jediná na trhu, ktorá vie dodávať tieto služby. Myslím, že, že tomu tak nie je a ona vie prečo.
Máme silné podozrenie na základe všetkých týchto informácií, ktoré som tu povedal, že pani Kolíková má nejakú dohodu s pánom bratom Michalom Kolíkom o tejto firme. Samozrejme, že pani Kolíková vie, že tá firma robí biznis so štátom, a nie malý, a všetko naznačuje, že tam bude nejaká dohoda medzi ňou a jej bratom, nakoľko vidíme dôkazy vo forme tých desaťnásobne vyšších, vyššieho objemu zmlúv, ktoré táto firma dostáva, keď pani Kolíková je vo funkcii. Je to konflikt záujmov ako vyšitý.
Poďme teraz k Ficotestu. Predstavte si, že Robert Fico má právnickú kanceláriu, kde by mal 50-percentného spoločníka a tento spoločník by sa zároveň objavil ako biely kôň vo firme Roberta Fica, ktorý robí miliónové obraty so štátom. To by bol cirkus na Slovensku, všetky médiá by o tom písali! Ale pani Kolíková môže, to je v poriadku, ona môže.
Pán Opet je veľmi zaujímavá postavička. Podľa toho, čo som, čo sme sa dozvedeli, je to pravdepodobne študent pani alebo žiak pani Kolíkovej, a tento pán je univerzálne používaný úplne pomaly na všetko. Keď sa jedná o podvody s pozemkami, keď sa jedná o zastupovanie akýchkoľvek záležitostí pani Kolíkovej. Tento pán dokonca zastupuje ešte aj nadáciu „Zastavme korupciu!“, podľa toho, čo som videl z verejne dostupných zdrojov, je to, samozrejme, v mene firmy Kolíková & Partners. A pani Kolíková je veľmi štedrá ku všetkým mimovládnym organizáciám, bavíme sa tu o apríli 2021, keď mimovládkam za momentálnej situácie, keď sa nedostáva pomoc tým, ktorí ju potrebujú, mimovládky dostali dotácie vo výške 770-tisíc eur. Neviem, či si pani Kolíková takto kupuje ich podporu, a ako vidím, dnes som sa dočítal hrôzostrašné veci, jako je pomaly pani Kolíková tým etalónom čistoty a SMER ako na ňu strašne ide útočiť. Veľká ochrana zo strany médií voči pani Kolíkovej, takú tu nemá asi nikto.
K týmto mimovládkam, predpokladám, že moji kolegovia sa ešte budú vyjadrovať, takže ja nebudem s tým strácať časť.
Prídeme k ďalšiemu, k ďalšej kauze, bavíme sa o ministerstve spravodlivosti, prenájom budovy, z novej budovy tzv. Zváračského ústavu s možnosťou budúcej kúpy za sumu, neviem, okolo 21 mil., neviem teda, či to nastane, lebo je to nájomná zmluva, ktorá má trvať dva roky, po ktorej sa, po uplynutí tej doby sa má rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti, či tú zmluvu, teda budovu odkúpi, alebo nie.
Tento výber začala pani Žitňanská, ktorá si stanovila kritériá, čo kvitujem na jednej strane, pani ministerku tu nemáme. (Reakcie z pléna.) Je tu? Dobre. Čo kvitujem a podľa toho, ako to pani Žitňanská namodelovala, lebo na nájmy nemusí byť výberové konanie takého typu ako, ako štandardne sa robí pri nákupoch, tak vyhrala túto súťaž v podstate firma Penta, jej Digitál park. Druhá bola firma J&T so svojím projektom Westend. Potom sa ten, to výberové konanie, pani Žitňanská nerozhodla, samozrejme, že sa bála, že keby o tom rozhodla, tak by z toho bol veľký humbuk, minimálne by sa každý pýtal, prečo Penta, prečo tento projekt a podobne.
Minister Gál tú zmluvu, v podstate to výberové konanie podľa tých informácií, ktoré mám, musím povedať, že o tomto sme sa dozvedeli len, dá sa povedať, minulý týždeň, ešte budeme skúmať detaily týchto záležitostí, ale dnes poviem len to, čo som sa dozvedel. Čiže pán minister Gál odložil túto súťaž, alebo teda nechal ju uplynúť a vypísal novú. A v tom čase ešte bola pani ministerka, ak sa nemýlim, aj štátnou tajomníčkou, ona potom neskôr odišla a dáva ruky preč od Vietnamu, ako sa hovorí. Ešte aj to by som chápal, tieto argumenty.
Ale veľmi zaujímavá postava je firma Račianska reality, akciová spoločnosť, ktorá je vlastnená Vladimírom Brodňanom. A Vladimír Brodňan je človek, ktorý je bývalým manažérom Penty, opäť Penta. Raz Penta, druhýkrát Penta, super. Jediná asi Penta má budovy, ja viem, že ten trh nie je jednoduchý a dneska hocikto nepostaví budovu, ale je zaujímavé, že stále Penta sa tu objavuje.
A opäť by to ešte stále nebolo zaujímavé, ale zaujímavé to začína byť v momente, keď si pozrete okresný, ooo (zasmiatie sa rečníka), pozrete si Obchodný register firiem. A keď sa v ňom trošku pohrabete, tak zistíte, že s pánom Brodňanom, ktorý vyhral zmluvu na prenájom Zváračského ústavu pre ministerstvo spravodlivosti, je brat pani ministerky Kolíkovej Michal Kolík asi v štyroch alebo v piatich firmách spoluspoločníkom.
Všetko je to veľa náhod, opäť hovorím, veľa náhod nie sú náhody. Ja poviem, toľko náhod je tu, že keby ste mali to šťastie a toľkoto náhod by sa splnilo, keď ste si podali svoju športku alebo nejakú losovaciu súťaž, tak by ste dneska možno vyhrali 1 mld. eur. Toľko náhod sa tu spojilo.
Urobme si teraz Ficotest. Predstavte si, že Robert Fico by bol štátnym tajomníkom, neskôr ministrom na ministerstve, ktoré by si prenajalo budovu od človeka, ktorý je spoločníkom s bratom Roberta Fica v štyroch až piatich firmách. To by bola atómová bomba, že? To by bola atómová bomba.
Ja už sa ani nečudujem, keď už aj poslanecký klub OĽANO robí podobné testy, už máme tu nielen test Ficom, ale aj Kaliňákom a hovoria, že pani Kolíková nemôže ďalej robiť ministerku spravodlivosti, asi nemôže.
Nebudem ani spomínať o to, ja som pozeral rozhovor pani, poslednú debatu s našou kolegyňou Denisou Sakovou v TA3 a pani Kolíková zaútočila na moderátorku Martinákovú a ja som normálne otváral oči, že čo sa deje v tej televízii, že máme tam tri ženy a už som len čakal, že, že tam bude nejaký súboj alebo niečo také, a ona obvinila pani Martinákovú z toho, že vraj má konflikt záujmov kvôli manželovi, že má konflikt záujmov kvôli manželovi ako moderátorka.
Tak ja sa pýtam, či pani Kolíková nemá konflikt záujmov ako vyšitý práve kvôli svojmu bratovi a či má zostať vo funkcii. A ešte odporučila pani Martinákovej, že ona nemôže moderovať, lebo má tento konflikt záujmov. Čiže pani Martináková má odísť, ale pani Kolíková má zostať. To je veľká logika.
Pani Kolíková má veľké ambície a musím povedať, že pripúšťa, že chce kandidovať dokonca na predsedu strany ZA ĽUDÍ, a mala by sa skôr radiť, teda riadiť radami pani Remišovej, ktorá je predsedníčkou tejto strany, ktorá vždy hlásala, že politika by nemala, á, politik by nemal podnikať so štátom. Keby sa tým riadila, tak už dávno by nebola ani v strane ZA ĽUDÍ a už ani dávno v politike.
Možno nie je problém, pani Kolíková, však si vyberte. Idete podnikať alebo idete, ale nebudete robiť biznis so štátom, ale nemôžte zastávať funkciu a robiť biznis so štátom. To proste je neprípustné.
Ja poviem príklad, ja keď som nastupoval ako minister financií, viete, akú som dostal prvú otázku od novinárov? Či mám nejaký biznis so štátom? To bola prvá otázka. Keby som povedal, že mám, tak verte, už by mne ľudia lozili na plot, aby si odfotili, že v akom starom dome bývam a nebývam, ale u pani Kolíkovej to neni problém. Tá môže podnikať, tá môže robiť aj biznis so štátom, to je jedno. My nemôžeme, ona všetko môže.
Viete, keby ste boli v inej strane, pani Kolíková, ako ZA ĽUDÍ, napr. v strane Borisa Kollára, tak by som povedal, že, dobre, idete sa obhajovať, ale vy sa tej stoličky držíte ako, že vám, že vám bola pridelená od Pána Boha. To tak proste nie je. Tak proste nie.
Chcel by som povedať, že pani Kolíková sa stavia v tejto vláde do pozície morálnej autority, médiá ju predstavujú ako svetlú budúcnosť Slovenska, ale ona sa vydala cestou svojho politického otca Andreja Kisku. Podobne pripravila obyčajného človeka o pozemok a tvári sa, že nevie, čo robí jej vlastná, nevlastná sestra v jej firme.
Poďme si teraz povedať aj zopár príkladov a určite to tu zaznie. Keď ste niektorí z vás tu boli ešte ako opoziční poslanci a pamätáme si tu na kauzu CT v Piešťanoch. To CT-čko ani sa nenakúpilo, ale musel kvôli tomu odísť podpredseda parlamentu a odstúpiť v podstate, teda odstúpiť predseda parlamentu a podpredsedníčka parlamentu, lebo sa to patrilo. A to sa aj udialo.
A viete, kto tu najviac vykrikoval? Pamätám si tu jedného takého pána poslanca, dnes už tu neni, pán Suchánek z OĽANA. To je ten, čo najviac kritizoval nákup CT-čka. Dostal za to Bielu vranu. Viete čo, musel pán Suchánek? Tú Bielu vranu pekne vrátiť, lebo ovplyvňoval výberové konanie práve na, na podobné zariadenia v prospech nejakej inej firmy. Čiže vodu káže, víno pije. To je jeden z príkladov, ktorý som chcel povedať. A to bol, pán Suchánek si hovoril, že je whistleblower, to je také nové moderné slovo.
Mali sme tu, samozrejme, aj nejaký tender na upratovacie služby. Ministerstvo hospodárstva, kde vzdialený príbuzný ministra dostal túto zákaz a tento minister hospodárstva musel odstúpiť, lebo to sa nedalo, to, to, to nebolo prípustné. V poriadku, že pani Kolíková môže a tí, ktorí tam boli predtým, nemôžu.
Chcem sa obrátiť aj na predsedníčku pani Remišovú, keď teda pán Šeliga urobil veľké gestor a vy ste tá strana, ktorá, a to kvitujem, ste tá strana, ktorá je tá najslušnejšia na Slovensku a snažíte sa teda byť príkladom, tak prečo pani Remišová po týchto všetkých zverejnených veciach nepovedala pani Kolíkovej, aby sama odstúpila z funkcie? Nechápem to. To je tá nová politická kultúra, to je to nové slušné Slovensko?
Takže zhrniem na záver, že všetky tie kauzy, ktoré som tu spomenul: okradnutí ľudia firmou pani Kolíkovej, ukradnutý pozemok, hovoríme tu o, o falšovaní podpisov jej firmou, hovoríme tu o divnom konflikte záujmov, čo sa týka firmy ELEKTRONIKA, divnom konflikte záujmov pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti. Toto nie sú dôvody na to, aby ministerka spravodlivosti odstúpila, alebo sú to dôvody, aby odstúpila?
Viete, keď sa tu deje toľko veľa náhod, zopakujem to tretíkrát, tak to nie je náhoda, nie je to náhoda. A ja som presvedčený, že ak pani ministerka Kolíka neodstúpi sama, tak, hovorí sa, aj jedna lastovička leto nerobí. A budú tu ďalšie veci, ktoré sa tu budú opakovať, a prídu ďalšie kauzy, ktoré spôsobila pani ministerka Kolíková.
Chcem vyzvať všetkých poslancov Národnej rady, aby pri hlasovaní o dôvere pani Kolíkovej, ministerke spravodlivosti, zvážili aj to, čo som tu dnes hovoril.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.5.2021 18:45 - 18:51 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, takže k tomuto zákonu. Na úvod by som chcel pekne poďakovať kolegyni Jane Vaľovej, ktorá, musím povedať, že odrobila veľkú časť na tomto zákone. A myslím si, že ten zákon je skutočne prospešný pre všetkých, ktorí poberali pandemickú óčeerku a budú poberať pandemickú óčeerku v budúcnosti, to znamená, že ľudia, ktorých sa to týka a že sa im to bude zarátavať do dôchodku. Doteraz to tak nebolo a myslím si, že vzhľadom na to, že sme tu mali pandémiu COVID-u a trva... skutočne, ktorá trvala nie dni, nie hodiny, ale mesiace, a práve rodičia, ktorí sa starali napríklad o svoje deti, ktoré nemohli ísť do školy, do škôlky, ktorí ju poberali, prichádzali takýmto spôsobom o časť svojho budúceho dôchodku.
Tak ako nebudem opakovať to, čo hovorila kolegyňa Vaľová, ja sa pristavím možno pri číslach. Vyžiadali sme si nejaké, máme teda informácie, koľko poistencov poberalo óčeerku v roku 2019. Mužov to bolo 42-tisíc a 111-tisíc bolo žien, dokopy to 154-tisíc osôb. V roku 2020 vzhľadom, to bolo teda v 2019, ktorý bol bez pandémie COVID-u. A keď si to porovnáme s rokom 2020, tak v roku 2020 to bolo 115- alebo 116-tisíc ľudí, teda mužov, a žien bolo 219-tisíc, dokopy 335-tisíc osôb.
Rozdiel je 180-tisíc ľudí s tým, že nárast bol až o 117 %, čo je obrovský nárast. Takže vidíme, že týka sa to podstatnej časti aj nášho obyvateľstva a treba na to nejakým spôsobom reagovať.
Chcem podotknúť, že hlavne sú to ženy, ktoré sa starajú o deti a tých je dokonca o 90 % viac ako mužov. Čiže tých sa to týka o to viac a, tak ako som aj dnes povedal na tlačovej konferencii, tak príjmy žien na Slovensku sú stále o 16 až 17 % nižšie ako príjmy mužov a chceli by sme, aby toto neplatilo napríklad aj o dôchodkoch. Čiže my, nám ide o to, aby sme zabezpečili to, aby mnohé ženy mali tie dôchodky v podstate na úrovni mužov. Čiže o toto sa budeme snažiť takisto a budeme robiť k tomu kroky.
Ja sa chcem vyjadriť napríklad aj k tomu, koľko by to mohlo stáť. My sme požiadali Ministerstvo financií Slovenskej republiky, aby do druhého čítania ešte vyčíslili celkový dopad na rozpočet verejnej správy na tento rok a prípadne aj na ďalšie tri roky vzhľadom na to, že rozpočtuje sa na tri roky. Takže v roku 2020 sa na pandemickú OČR vynaložilo asi 167 miliónov eur podľa tých informácií, ktoré mám ja. Keď zobereme, že na starobné poistenie ide 4 % z dane príjmu fyzických osôb a 14 % platia zamestnávatelia na starobný dôchodok, to je dokopy 18 %, tak celkový dopad na rozpočet je rádove okolo 30 miliónov eur s tým, že, samozrejme, na tie konkrétne vyčíslenia počkáme od analytikov, ale keď si zobereme sumu 30 miliónov eur, tak skutočne je to zanedbateľná suma oproti napríklad sume, kde sa teda iba za testovanie antigénovými testami celoplošné minulo asi 750 miliónov eur. Čiže v tomto ohľade, samozrejme, musím povedať, že by som bol rád a chcel požiadať aj koaličných poslancov, takisto opozičných, aby tento návrh zákona podporili.
Myslím si, že aj to, čo hovorila Janka Vaľová, že dokonca pán Mihál nás pochválil na sociálnej sieti, čo som ani nečakal, ale som rád, že aj niekto, kto bol štátnym tajomníkom za koalíciu, uznal, že tento návrh zákona je dobrý. A ja teda, dúfam teda, že každý poslanec, ktorý má aké-také sociálne cítenie, tak tento návrh zákona podporí.
Čo sa týka napríklad nepandemickej óčeerky, tam máme dvakrát toľko žien ako mužov takisto. A do budúcna, tak ako sme hovorili, že minister Kaník zrušil to, aby óčeerka bola vôbec započítavaná do dôchodku, že by sme sa do budúcna mohli zaoberať aj tým. Ale teraz momentálne reagujeme, reagujeme na ten stav, ktorý vyvoláva práve pandémia. A tento problém sa týka, samozrejme, najmä mladých rodín, ktoré sú najzraniteľnejšie, a aby sme im tento výpadok vykryli, tak práve predkladáme tento zákon.
Takže na záver, nebudem naťahovať čas, chcem požiadať nielen teda, nejde tu o politiku, ide tu o ľudí na Slovensku, o tých, ktorí sa starali o naše deti, hlavne o matky a tie, ktoré za to v podstate nemohli, že museli zostať doma počas pandémie. Tak chcem požiadať všetkých poslancov, nielen opozičných, ale aj koaličných na to, aby tento návrh zákona podporili.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 11:25 - 11:27 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem pekne poďakovať všetkým svojim kolegom zo strany SMER - sociálna demokracia za ich komentáre. Plne sa s nimi stotožňujem.
Čo sa týka ostatných komentov. Áno, chcem povedať, že vražda Kuciaka a pani, slečny Kušnírovej sa zneužila maximálne na to, aby sa povalila bývalá vláda, aby sa zmenila bývalá vláda.
Tancujete na ich hroboch, dávate si to do programového vyhlásenia vlády. Obrovská hanba. Súhlasím plne s tým, že mali ste tam dať tých 11-tisíc, vyše 11 500 ľudí, ktorí zomreli, a verte, neverte, sú tam mnohí naši rodinní príslušníci. Sú to naši priatelia a verte, že za týmito naši ľudia oveľa viac smútia. To je logické, lebo každý má nejakého rodinného príslušníka, tak, tak mu je to ľúto. Ale vy tam dáte Kuciaka a Kušnírovú. A tých ľudí, ktorí smútia za vlastnými blízkymi a príbuznými, tých tam nedáte. To je veľká hanba!
Počas tejto pandémie zomrel aj generál Lučanský a ďalší. Aj na to netreba zabúdať. Ja som včera dával jeden status, kde som ukazoval, ako Igor Matovič s megafónom stojí pred zhromaždeným davom a burcuje proti bývalej vláde. A dnes zakazuje zhromaždenia, zakazuje v podstate, aby ľudia chodili von po určitej hodine a zavádza núdzový stav, ktorý bude pravdepodobne nekonečný.
Pandemický zákon, ktorý pripravujete, no som zvedavý na ten text. Ale opäť, bude to len na to, aby sa otierali ľudské práva a ľudské slobody.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.5.2021 10:49 - 11:09 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, moje vystúpenie bude rozdelené v podstate do dvoch častí. Nemám veľa času, takže sa budem snažiť ho efektívne využiť. Jedna vec je programové vyhlásenie vlády a druhá je plán obnovy, čo sme avizovali, že budeme vsunieme do tejto rozpravy, tak budem sa zaoberať aj touto vecou.
K programovému vyhláseniu vlády, tak je jasné, že to, čo ste spravili, ste v postate vyškrtali to, čo považujete za vybavené a zostalo tam všetko to, čo tam bolo pôvodne. Vsunuli ste tam určité veci, ktoré mi skutočne vadia, a hlavne teda v úvode tohto dokumentu považujem za nehoráznosť, aby do programového vyhlásenia vlády niekto vložil vraždu pána Kuciaka a pani Kušnírovej. Čo to robí v programovom vyhlásení vlády?
Za nehorázne považujem to, keď sa navážate do opozície, namiesto toho, aby ste hovorili o tom, čo idete robiť so Slovenskou republikou, s jej ekonomikou, ako idete pomôcť ľuďom. Toto tam malo byť a nie tieto, tieto žvásty. Musím to tak nazvať. Je to zneužitie programového vyhlásenia vlády na politický boj a ja tam nevidím, nevidím jediný dôvod, aby takéto veci bez akýchkoľvek dôkazov, máte dôkaz, že pána Kuciaka a pani Kušnírovú zavraždili ľudia zo SMER-u alebo SMER, máte taký dôkaz? Prepáčte, to je fakt, to ma zdvihlo zo stoličky.
Okrem tých ekonomických vecí, ku ktorým sa budem vyjadrovať, spomeniem uvoľňovanie Zákonníka práce. Nie som tu za sociálne veci, bol tu kolega Janko Richter, ale toto musím spomenúť, lebo uvoľňovanie Zákonníka práce a tých podmienok znamená ľahšie prepúšťanie ľudí. Tu veľa som počúval o tom, akí ste všetci sociálni, ako tu bojujete za ľudí, ale ľudí dnes trápi to, či budú mať prácu, či budú mať adekvátnu mzdu za tú prácu a vy tu jasne hovoríte o tom, že chcete to uľahčiť, aby ju nemali.
Čo sa týka ďalších vecí, ktoré máte uvedené mimo ekonomických vecí, je tu, máte tu uvedené, namiesto našich ľudí budeme všade dosadzovať odborníkov. Nebudem tu opakovať to, čo hovorili moji kolegovia, je jasné, že toto je len prázdna fráza, ktorú absolútne nenapĺňate. Nemusím tu spomínať aj generálneho riaditeľa spoločnosti Tipos. Je to blízky priateľ premiéra Hegera, robil mediálne kampane pre stranu OĽANO a tento človek sa stal podivným spôsobom generálnym riaditeľom spoločnosti Tipos. To znamená, že bol tam dosadený dočasne a zrazu prebehlo nejaké výberové konanie, o ktorom nikto netušil, a zrazu sa natrvalo stál generálnym riaditeľom. Nebudem ani hovoriť o tom, že tento pán dokonca mal firmu, ktorá bola zapojená v karuselových obchodoch. On tvrdí, že on o tom nič nevie. Tak to chcem vidieť, keď niekto je zapojený do karuselu, každý sa tvári, samozrejme, každá firma sa tam tvári, že o ničom nevedela, tak aj pán generálny riaditeľ.
Hovoriť o transparentnosti, tak povedzme si, ako sa dodržuje transparentnosť počas núdzového stavu? Núdzový stav je ideálny na to, aby tá transparentnosť tu žiadna nebola. Čo ste robili? Nakupovalo sa tu bez riadnych výberových konaní za miliardy eur. Nebudem ani hovoriť o nákupe testov, nebudem hovoriť o tom, že chcete si upraviť zákon o verejnom obstarávaní tak, že namiesto 180-tisíc pri stavebných prácach si to uvoľníte na 5,3 mil., to znamená, že sa určite na tom niekto dobre nabalí beztoho, aby sme vedeli, ako sa to robí.
Ja si pamätám ešte rozpravu, keď som tu bol, ja som tu tretie volebné obdobie, keď my sme riešili zákon o verejnom obstarávaní. Viete, čo tu bolo debát o tom, ako to urobiť úplne perfektne, tak aby nikto nič nemohol zobrať? Tak sme všetky tie veci, ktoré sme mali na stole, sme do toho zákona dali. Viete, čo sa stalo? Prišli starostovia, máme tu primátorov, starostov a, samozrejme, že keď sme splnili všetky tie požiadavky opozície vtedajšej, tak zrazu to bolo tak nefunkčné, že starostovia mali problém vôbec niečo urobiť v tých svojich obciach, tak sme trošku zvýšili tie limity. Dnes vy tie limity idete nafúknuť na milióny eur, tak aby nikto nevedel, čo sa s tým bude robiť.
Ďalej hovoríte o tom, všetko, čo nie je tajné, je verejné. Tak ja sa pýtam, keď sme sa pýtali ministerstiev, máme tu viacerých ministrov, na to, aké odmeny dávali svojim zamestnancom, tak bolo viacero ministerstiev, nebudem teraz menovať, ktoré ani len neodpovedali, a museli, sú povinní na základe zákona 211 na toto odpovedať. Je tu právny štát, je tu, teda riadia sa ministerstvá právom Slovenskej republiky alebo si povedia, čo sa nám nepáči, tak to nedodáme. Hovoríme, tú transparentnosť ste si pomýlili s tým, že budete vydávať bezplatné informačné noviny. Za peniaze daňových poplatníkov si chcete robiť kampaň a zaplatí vám to štát, no to je pekná transparentnosť? Tomu hovorím, že zlodejina.
Hovoríte o efektívnom využívaní zdrojov. Tak sa pýtam, plná huba rečí o tom, ako bude skúmať každý nákup nad 1 mil. eur útvar hodnoty za peniaze, ako sa nakupovali testy na Slovensku? Bez akýchkoľvek výberových konaní. A ja som bol na poslaneckom prieskume a môže mi ktokoľvek, čokoľvek hovoriť, že to bolo všetko v poriadku, ale ja som tie čísla videl. Nemôžem ich hovoriť, lebo to je daňové tajomstvo, ale firma Eurolab Lambda zarobila milióny eur. A ja som zvedavý, aké budú ich daňové priznania.
Ďalšia vec. Zvyšovanie, bavíme sa tu o stabilizácii dlhu. Vy hovoríte, že idete stabilizovať dlh. Tak vedzte, vedzte, že pomoc pandémii ste dali vo výške asi 2,5 až 3 %, ktoré sa vám dajú uznať nejakým spôsobom, a v tom, už hovorím, sú zarátané, na jednej strane hovoríte o odkladoch daní za pol miliardy. Pol miliardy, ktorú tí ľudia tak či tak zaplatia v budúcom roku, lebo to je len presun z jedného obdobia do druhého, lebo nemuseli zaplatiť hneď všetky dane, boli tam odklady a tie sa presúvajú do ďalšie roku. Ale tých pol miliardy tí ľudia tak či tak zaplatia. Je tam 1,2 mld. na rôzne pomoci v rámci pandémie. To sú, to sú nejaké odmeny zdravotníkom, ale hlavnú časť toho tvoria testy. Testy možno za 650 - 700 mil. eur, obrovská suma. Za to sme mohli, keď zoberiete jedna nemocnica regionálneho charakteru stojí okolo 50 mil. eur, sme mohli mať 15 nemocníc. Toto ste prešustrovali v úplne nezmyselnom testovaní, ktoré dnes sa stále ešte pretláča, a pritom sú tu výsledky, ktoré sú absolútne irelevantné na to, aby tomu niečo pomohlo, aby to pomohlo k riešeniu pandémie.
Hovoríte o zvyšovaní nepriamych daní. Ja neviem, či je tu pán Heger, nevidím ho tu, ale ten hovoril o tom, aké to bude všetko neutrálne. Budeme mať neutrálny, neutrálne dane, že niekde niekomu znížime, niekomu zvýšime. A ja tu počúvam ministra financií Igora Matoviča, čo je hanba, že je ministrom financií, ako ide takto lusknutím prsta zdvihnúť DPH o 5 %, sa hovorí. Ja som to preratával. Včera som pozeral jeho status na Facebooku, kde hovorí o tom, že predstavte si mamičku s dvoma deťmi, ako žije, žije z minimálnej mzdy a podobne. No, keď sa tu bavíme o minimálne mzde, tak kto znížil minimálnu mzdu, ktorá mala byť 60 % priemeru príjmu v hospodárstve, teda platu v hospodárstve? Malo to byť 654 eur. Vy ste to znížili na 623 eur a Igor Matovič tu ide rozprávať o mamičke. Ja som za. Dobre, keď chce zvýšiť mamičkám, ktoré nemajú kompletnú rodinu s deťmi peniaze, nech im dá. Ale nech to nezaplatia všetci ostatní.
Viete, koľko je 5 % HDP? Dve miliardy eur. A zase hovorím, toto je to klamstvo, to pokrytectvo, to zavádzanie, ktoré tu robí Igor Matovič. Na jednej strane, ja neviem, aký bude ten návrh, nemám ho prepočítaný, máme tu inštitút finančnej politiky, nech preráta, čo sľubuje Igor Matovič, koľko to stojí. A porovnajme to s tými 2 mld., ktoré zaplatí každý jeden, zaplatil každý dôchodca, každá rodina, každá tá mamička s deťmi na zvýšení cien všetkých tovarov a služieb, ktoré budú, ktoré budú kupovať. Toto je to pokrytectvo. Toto je tá, ten úžasný daňový mix.
Hovorí sa o zvyšovaní daní z nehnuteľností, neviem, aké bude. A ja sa chcem sa opýtať, čo sa teda bude znižovať? Dane zo mzdy? Otázka je, či tí ľudia budú mať nejakú mzdu, to je prvá vec. Druhá vec je, keď sa znížia odvody, tie odvody sa neznižujú len zamestnancom, tie sa znižujú aj zamestnávateľom. To znamená, pre koho, za koho kope táto vláda? Za podnikateľov alebo za tých bežných ľudí? Hádam princíp by mal byť, že tí najchudobnejší budú mať najnižšie dane a tí bohatší, ktorí majú viac, zaplatia viac. To by mal byť princíp. A tu nebudem diskutovať o rovnej dani, keď minister Sulík, ktorý zaviedol rovnú daň 19 %, ak si dobre pamätáte, zviezla sa pritom aj dépeháčka. Dépeháčka stúpla zo 14 na 19 %. Raz už pravicová vláda zdvíhala dépeháčku na 19 % o 5 %. To isté. Ja sa mu nečudujem, že sa k tomu bráni, lebo by to urobil druhýkrát.
Druhá vec. Máme tu, hovoríte, že idete zdaňovať monopoly, oligopoly a neviem čo všetko. A hneď hovoríte o tom, že zvýšite, zabezpečíte odolnosť domácností a bánk v krízových časoch. Tak jedno ste zabezpečili. Áno, odolnosť bánk v krízových časoch. To ste zabezpečili a odpustili ste im bankový odvod. Banky prosperujú, zisky im rastú. No pozrite sa na čísla a potom, kto tomu trošku rozumie, ja sa tomu budem niekedy venovať, ja si to sledujem, potom to, potom to budem vysvetľovať, ako bankám vôbec nestúpili, neklesli zisky, akurát sa tvoria väčšie opravné položky. Otázka, že či tie opravné položky sa zrealizujú. Ale stále majú enormné zisky. Takto ste zabezpečili banky.
Ale ako ste zabezpečili tie domácnosti, o ktorých tu hovoríte? Mnoho živnostníkov stratilo prácu, 35-tisíc, 16-tisíc malých podnikateľov ste zlikvidovali. Furt rozprávate o tom, ako ste veľmi pomohli. Pomohli ste najmenej v Európskej únii. Viete, čo je toho dôkazom? Že nezamestnanosť v Európskej únii z mesiaca na mesiac klesá a na Slovensku z mesiaca na mesiac pomaličky stúpa. To je výsledok. Toto je obraz, zrkadlo toho, ako veľmi ste tým ľuďom pomohli alebo nepomohli.
Hovoríte o, chcem povedať, samozrejme, aj o 13. dôchodkoch. Prepáčte, keď tu niekto rozpráva o tom, že my sme niečo sľúbili, nedali sme do rozpočtu, to sú, vy ste si zvýšili; viete, koľko sú výdavky štátneho rozpočtu, koľko boli v roku 2019? Asi 18 mld. eur. Viete, koľko ste si minulý rok zvýšili výdavky, na koľko v rozpočte? Na 26 miliárd. Nakoniec, keď si zobereme, že ste po, že ste ľuďom dali 2,5 mld. reálnych, ktoré možno tri, ale deficit bude 6 - 7 mld. A sa pýtam, prečo ste dlh zdvihli o 10 mld. Zo 48 % na 61%. Sa pýtam, prečo.
Druhá vec, v roku 2021, viete, o koľko stúpne dlh? Z tých 61 % na 65 %, o ďalších 7 mld. Kto to kedy zaplatí? Splatí? Slovensko sa stane banánovou republikou. Ako to chcete. Samozrejme, ako to môže pán Matovič, najprv zadlží štát, urobí sekeru a potom to ide sanovať tým, že zvýši DPH a ľudia to všetci zaplatia. Však to je veľmi jednoduché. A ešte sa urobí, aký on je chrumkavý, lebo ide pomôcť mamičkám s deťmi. Ja chcem vidieť kalkuláciu, koľko tá pomoc bude stáť. Ale jedno viem určite, že od ľudí vyberie o 2 mld. navyše.
K programovému vyhláseniu vlády. Už mám len šesť minút, takže poďme k plánu obnovy. Opäť to sú jedinečné zdroje a môžte si hovoriť, čo, kto pomáhal, vy koľko ste dali. Toto sú zdroje, ktoré tu nikdy neboli. Týchto 6,6 mld. sú jedinečné zdroje. A teraz ide o to, ako efektívne ich idete využiť. Vy ich využívate na všetko možné, len nie na to, na čo boli určené. Oni boli určené na to, aby po tej covidovej blamáži, ktorú tu máme, tí ľudia trpia, kde živnostníci strácajú robotu, rodiny prichádzajú o prácu, o príjem. Tak, aby tým ľuďom sa ten príjem zvýšil, aby sa nejak vykompenzoval, aby prežili tie zlé doby, ktoré sú po krízach.
Ja sa pýtam, čo má z plánu obnovy živnostník? Čo má z plánu obnovy nejaký robotník? Čo má nejaký pracujúci? Povedzte mi, čo ste im dali? Na psychiatrické liečebne ste si dali najprv 100 mil. a teraz ešte o 5 mil. viacej. Dostali ste o 400, oproti poslednej verzii, ste dostali o 452 mil. navyše alebo 425 teda. Ja som čakal, že po tej kritike, ktorú sme tu viedli, dáte aj tým obyčajným ľuďom tým, ktorí hlavne trpia, a že zabezpečíte, aby sa tu tvorili pracovné miesta. Ako ste vôbec pomohli slovenskému priemyslu, aby tie pracovné miesta stále zostali, aby fungovali? Hovoríte o 5 nemocniciach. Ja vám teda spočítam tých 5 nemocníc na konci volebného obdobia, koľko z nich bude. Som teda veľmi zvedavý.
Hovoríme o tom, že ste nepomohli. Máme tu pána ministra Mičovského? Nemáme, ktorý nevybavil ani jedno euro. Je za mnou, pardon, nevybavil ani jedno euro z plánu obnovy. A ja viem, prečo chcel tie peniaze, lebo plán obnovy, čerpanie peňazí je oveľa jednoduchšie, lebo tam nemáte napríklad spolufinancovanie. Ľahšie sa čerpajú peniaze. Však na to to bolo, aby to bolo, aby to bolo flexibilné, aby sa rýchlejšie dali tie peniaze použiť. Lebo to sú peniaze, ktoré musíme rýchlo použiť. To nie je na to, aby sme si tu rozprávali o ďalekosiahlych reformách, ktoré tu budú za desať rokov. Keď hovoríme o reformách, tak treba hovoriť o tom, aký je obsah tých reforiem.
Reforma daňového systému, z toho začínam mať veľké obavy, čo sa tu deje. Ja som fakt zvedavý, že čo na konci bude na stole, ako sa to prejaví v peňaženkách ľudí.
Čo sa týka plánu obnovy, tak hovorili ste o tom alebo teda vláda sa tvárila, vtedajší minister Heger, minister financií, hovoril o tom, ako to bude transparentné, aj vrátane Igora Matoviča, ako tu budú konferencie. Nič sa nekonalo.
Keď kritizovala Európska komisia netransparentnosť, tak viete, čo urobili? No urobíme online diskusiu, kde sa všetci môžu prihlásiť, odprezentovali si tam ministerskí úradníci nejaké veci, odprezentovala sa pani Laššáková, ktorá bola bývalá zamestnankyňa Európskej komisie, prepožičaná alebo zamestnankyňa prepožičaná na plán obnovy ministerstvu financií, a to bolo všetko, to bola celá diskusia. A viete, čo je výsledkom tohto? Odignorovať sa, tripartita, odborári úplne odignorovali asociácie zamestnávateľov. A teraz sa tvárime, že ideme robiť medzirezortné pripomienkové konanie, však teraz je ten čas sa na to, však mesiace tu boli na to, aby sa diskutovalo, do čoho majú ísť tie peniaze, aby to pomohlo Slovensku. To sa úplne zanedbalo. Čo je výsledok? 2 500 pripomienok, z toho 1 350 zásadných. Hovoríte, zapracovali ste tuším 300 zásadných a 700 nezásadných pripomienok a ostatné ste hodili všetky do koša. A keď ste prezentovali, však sme sa bavili v tripartite, tak všetci, tie zamestnávateľské zväzy, tí odborári, všetci povedia, že boli absolútne vylúčení z tohto procesu. A ten proces nebol tak urobený, ako mal byť, nebol transparentný. To je výsledok.
Viete, ale papier znesie všetko. Čiže ja si myslím, že vy si tam môžte napísať. Pán minister môže posilovať v jednej knihe obrovským plánom obnovy a v druhej s programovým vyhlásením vlády, že to je tá budúcnosť Slovenska. Ale viete, pri tom pôrode toho plánu obnovy, ktorý sa tu dial, tak ja chcem vidieť tú implementáciu. Papier znesie všetko, dámy a páni. Problém bude, ako naplniť aj tie veci, ktoré ste si tam popísali, ktoré ja stále tvrdím, že nie sú dostatočné na to, aby sme pomohli Slovensku. Treba zdroje využívať absolútne efektívne a pýtať sa ľudí. Viete, keď ste vo firme, tak každý dobrý manažér si zavolá svojich ľudí a povie, čo by naša firma mala robiť, čo by sme mali robiť na to, aby sme prosperovali. A toto táto vláda proste neurobila. Vykašľala sa na to a výsledok bude ten, že tu zostanú dlhy pre ďalšiu vládu.
Nemám už čas, ale hovoril by som ešte aj o zákone o rozpočtovej zodpovednosti, lebo táto vláda, ktorá má v rukách verejné financie, najprv zadlží celé Slovensko a potom žiada opozíciu, aby pomohla tomu, aby sa prijal zákon, ktorý vlastne im zakáže míňať neefektívne peniaze. To je absurdné. Absurdné.
Takže ešte raz na záver. Plán obnovy, programové vyhlásenie vlády je niečo, čo Slovensku absolútne nepomôže a nepomôže ani ľuďom na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 13:10 - 13:12 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Blanár, musím poďakovať za tvoje vystúpenie. Myslím, že bolo veľmi odborné. A to, čo si povedal, absolútne súhlasím.
Mňa zaujala jedna vec, kde si hovoril o tom, že slovo transparentnosť sa nachádza v tomto dokumente 88-krát. Tak ja sa chcem opýtať, my keď sme, a je to napísané v programovom vyhlásení vlády, "všetko, čo nie je tajné, je verejné". My sme sa napríklad pýtali na platy a odmeny štátnych úradníkov a, čuduj sa svete, niektoré ministerstvá môjmu kolegovi vôbec neodpovedali. A musia to urobiť na základe zákona 211. Vedia to veľmi dobre. Ignorujú sa tu zákony Slovenskej republiky a keď tu teda hovoríme o právnom štáte, tak príkladom by mala ísť hlavne vláda Slovenskej republiky.
Hovoríte o, napríklad tu hovoríte: "Obstarávanie – transparentne, jednoducho, bez kradnutia." No tak načo tu máte potom núdzový stav? Nato, aby ste nakupovali tovary a služby za miliardy eur bez normálneho verejného obstarávania. Čiže toto je tá vaša transparentnosť!
Poďme sa ďalej pozrieť: "Odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov", to je na strane 6. Ako sú obsadzované miesta prednostov okresných úradov? Tak, že si pomaly zavoláte každého známeho, ktorého máte, aby ste mu dali funkciu. To je prvá vec.
A potom spomeniem ešte jednu vec. Napríklad kardioústav riadi hutník, lesy kotolník, nemocnicu lesník, bane nábytkár a vládu Slovenskej republiky plagiátor.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 11:21 - 11:23 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Sulík, dnes som vás, z vás mal taký pocit, že sa vám do toho vystúpenia veľmi nechcelo a tomu aj zodpovedal ten obsah. Ja by som povedal toľko, že ja vás aj chápem, lebo tu sa hovorí, posledne bola nejaká kríza, veľká vládna, ktorá akože, akože začala Sputnikom. Ja tvrdím, že Sputnik bol len, bola len zámienka Igora Matoviča na to, aby si vylepšoval svoje padajúce preferencie, a že tá kríza tu bola, niekde vznikla, niekde okolo septembra, októbra minulého roku, keď sa začali spory vás a Igora Matoviča. A potom to bolo len nejaké, nejaké veľké finále, ktoré sme tu sledovali mesiac a ľudia na Slovensku trpeli.
Chcem vám pripomenúť Kilečko 1. Boli to menšie opatrenia, ktoré podnikatelia privítali a ja to kvitujem, ale nechali ste si ho zašpiniť zrušením bankového odvodu a toto ste sa snažili teda napraviť v Kilečku 2, lebo ako si ja dobre pamätám, tak v Kilečku 2, keď som si ho nechal vytlačiť, tých niekoľko stovák opatrení, tak hneď prvé opatrenie bolo zrušenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. To bolo to, čo odborári veľmi silne kritizovali a nakoniec ste to strčili samozrejme tam, kde to patrí, do zákona, do Zákonníka práce, ale toto bolo prvý, to bol prvý bod, ak si dobre pamätám, toho vášho Kilečka 2. Takže potom, samozrejme, uvidíme, čo všetko sa presadí, ale ja nemám nič proti tomu, aby sa zlepšovalo podnikateľské prostredie, ale, ale nie, nie tak, že sa bude zabíjať sociálny dialóg.
Ďalšia vec, hovorili ste o tom, že, už nemám moc času, takže asi toho veľa už nepoviem, ale čo sa týka samotného hlasovania vo vláde, keď dávate, že 2 % ste sa nezhodli, tak to je pri desiatich bodoch každej vlády vládna kríza každých dva a pol mesiaca. Ja chápem, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 10:45 - 10:47 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Grendel, ja viem, že dnes tu bude veľa takýchto rečí a príhovorov a budete hovoriť o tom, ako všetko ste zvládli, ako bolo všetko super a ako ste pomohli Slovenskej republike. Výsledky pandémie sú jasné, 11 647 mŕtvych k dnešnému dňu aj vďaka tým opatreniam, ktoré ste nerobili, alebo vďaka tomu, čo ste tu robili. Bavíme sa tu o nezmyselnom testovaní, ktoré nás, sme objednali 65 miliónov testov pre 5,5 milióna Slovákov. Nahnali sme ich na jedno miesto. Tam sa tá pandémia šírila a robilo to, robilo to stále horšie a horšie čísla. Dodnes nevzdáte sa tejto myšlienky. Vykašlite sa už na toto testovanie. Je to nezmysel.
Ďalšia vec. Ekonomická pomoc najnižšia v Európskej únii. Minuli ste miliardu na testy. Mali ste ju minúť niekde inde. Na druhej strane máme tu pána ministra financií, nového, ktorý tvrdí, že nemá na to, aby znížil DPH na, napríklad 5 % pre gastro, ale uvažujete o zvýšení DPH na 25 %. Čiže všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí doteraz trpeli, sa poďakujete tak, že im zvýšite ceny tovarov a služieb. To je odmena všetkým Slovákom.
Viete, to, že sa pozriete do kamery ako pán Heger a ktorý stále hovorí, že dobre bude a ďakujem vám, všetci Slováci, tak poďakovať sa musíte iným spôsobom, nie tak, že im zvýšite na Slovensku ceny. Míňa sa tu, žiadna transparentnosť. O tom tu budeme ešte veľa počuť, ako my sme boli netransparentní, vy ste transparentní. Núdzový stav pomáhal tomu, aby ste míňali peniaze bez verejných obstarávaní, ako sa vám len zachcelo.
A, pani ministerka Kolíková, prepáčte, ak vy poviete odpoveď na určité fakty, že je to úbohé a trápne a neodpoviete na tie a neodpoviete... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Pán Kamenický, na pána Grendela. Pán Kamenický, pán Kamenický.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) ... na tie otázky, ktoré tu boli položené, tak by ste sa mali pozrieť do zrkadla a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.3.2021 15:56 - 15:58 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem poďakovať všetkým tým kolegom, ktorí ma podporili v tomto mojom vystúpení.
Čo sa týka pána Linharta, áno, idete dať nejaké peniaze do gastra, ale stále je to nedostatočné. Musím vám pripomenúť, že, že priama pomoc na Slovensku je 1,3 mld. eur, čo je asi 1,3 % HDP. Keď sme sa bavili o tých pomociach z iných krajín, tam sa to pohybovalo rádove niekde okolo 7 až 10 % a niektoré krajiny dali aj viac.
Hovoríme o pláne obnovy, kde, ktorý vôbec nehovorí o tom, ako idú vyriešiť problémy ľudí, ktorí trpia pandémiou. A to, čo ste povedali, sú tu ľudia, ktorí už nemajú z čoho žiť. To sú tie, aj tie kaderníčky a to sú aj napríklad tí, ktorí, ja som stretol jednu pani, ktorá opravuje odevy a dostala pomoc na nájomné vo výške 40 eur, páni a dámy! Z tohto má ona... A viete koľko má tržbu za ten deň? Hovorí, dneska som mala 17 euro tržbu. Z toho má ako prežiť ten človek? Čiže toto je ten problém. Skrachovalo tu 16-tisíc prevádzok, 35-tisíc ľudí na ulici a tá nezamestnanosť nám stále stúpa.
Čo sa týka pána Nemca, chcem byť slušný, ale poprosím vás, keď môžeme o tom debatovať a ja sa snažím teda dávať fakty na stôl, ale trošku si naštudujte, ako plán obnovy vôbec funguje. Chceli ste niečo okomentovať, neviete o tom absolútne nič. Vy nám nevyčítajte nemocnice, pán Nemec! Vy ste kúpili nezmyselné testy, najprv 14 mil., potom 35 mil., za sumu 270 mil. eur. Za to ste mohli mať šesť nemocníc, pán Nemec. Čiže vy sa zamyslite!
Ďalšia vec, minuli ste asi trištvrte miliardy na toto testovanie. Viete, koľko sme tu mohli mať všelijakých prístrojov, nemocníc a všetkého, o čom sa tu rozprávame?
Čiže toto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 31.3.2021 15:25 - 15:47 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, takže ja by som ešte stručne možno, mal som štyri minúty, takže by som stručne ešte raz povedal moje hlavné výhrady, hlavne teda k tomu začiatku, k celkovým východiskám plánu obnovy.
Hovoril som tu o grafe, ktorý predložilo ministerstvo financií, ktorý je absolútne chybný, ktorý hovoril o tom, že sme namiesto toho, aby sme sa približovali k priemeru Európskej únii, čo sa týka životnej úrovne, tak sme sa dokonca v niektorých rokoch aj vzďaľovali. Musím povedať to, že minister Heger a jeho ministerstvo tvrdilo, že od roku 2008 sme sa k Európskej únii priblížili len o 2 %, čo je absolútna lož. To je lož. Toto je základný postulát, z ktorého vychádza plán obnovy.
Podľa tých prepočtov a podľa tých tvrdení, to hovorím o ekonómoch nie zo SMER-u, sú tu ľudia, ktorí kandidovali na predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť - pán Melioris aj pán Šuster hovoria o tom, že sme stále konvergovali. To znamená, počas vlád SMER-u sme sa približovali stále k priemeru Európskej únie a za poslednú dekádu sme sa priblížili o 7 až 8 %. Čiže všetky tieto lži, ja na to budem upozorňovať, budem ich opakovať dovtedy, dokedy Slovensko sa nedozvie pravdu.
Čo sa týka tých dôvodov prečo. No tak asi ťažko sme mohli divergovať, ak nám rástlo HDP rýchlejšie ako Európskej únii. To znamená, my sme mali priemerný rast v rokoch aj 4 %. Čo sa týka Európskej únie, ten hospodársky rast bol okolo 0,6 až 1 %. Zopakujem. Produktivita práce nám stúpla. Čiže od roku, čísla, ktoré mám, 2018 až 2019 stúpla asi o 1,7 %. Naša nezamestnanosť bola nižšia ako priemer Európskej únie a zamestnanosť nám stúpala rýchlejšie ako priemer Európskej únie. Zabudol som spomenúť ešte jednu dôležitú vec, a to je rast priemernej mzdy. V roku 2018 rástla reálna priemerná mzda o 3,6 %, v roku 2019 v prvom polroku to bolo 5,8 %.
V nominálnom vyjadrení, tu by som skutočne chcel upriamiť vašu pozornosť na to, že nominálna priemerná mzda za vlád SMER-u, to znamená v roku 2012 až 2019, stúpla od 2,6 % do 7,8 %. Bavíme sa o nominálnych číslach. Nikdy nebol na Slovensku rýchlejší rast miezd ako za vlád SMER-u. Čiže chcem vyvrátiť všetky tie kuvičie hlasy, ktoré hovoria o tom, ako sme sa tu za bývalých vlád mali strašne zle. Mali sme jeden z najvyšších hospodárskych rastov. Znižovali sme nezamestnanosť, zvyšovali sme zamestnanosť. A čo sa týka aj priemerných miezd, to znamená z toho, z čoho ľudia žijú, rástli rekordným tempom. Takže toľko zatiaľ k tomu.
Čo sa týka tých, toho začiatku plánu obnovy, o čom má byť plán obnovy. Samozrejme, mal byť o tom, aby sme sa dostali z pandémie. To znamená, sme sa dostali do problémov vďaka pandémii. Za rok 2020 nám hospodársky rast, teda mali sme hospodársky pokles 5,2 % a v roku 2021 sme mali mať hospodársky rast 5,5 % podľa návrhu rozpočtu. Čo sa však stalo? Odhady hospodárskeho rastu na rok 2021 sa znížili na 4,3 % a za ďalších jeden a pol mesiaca, za posledných jeden a pol mesiaca znížili až na 3,3 %. Kdežto teda Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí o 3,9-percentnom raste. Čiže mali sme v podstate podľa pôvodného plánu, keď sme mali teda minulý rok mínus 5,2 %, tento rok 5,5, mali sme ísť hore, vrátiť sa na tú pôvodnú trajektóriu. Dnes stále ešte budeme mať, trpieť teda viac na pandémiu a naspäť sa nedostaneme tak skoro, ako sme si mysleli.
Práve tomu má pomôcť plán obnovy. Je to, sú to jedinečné zdroje, 6 mld., ktoré máme dostať. A musím povedať, že už v tých odhadoch, o ktorých som hovoril, že napriek, že tie odhady sa znižujú, tak už sú zarátane aj vplyvy plánu obnovy. To znamená, ráta s tým, že ak sa naleje, ja neviem, za rok miliarda alebo dve miliardy do ekonomiky, tak nám to podporí hospodársky rast. A napriek tomu je ten hospodársky rast, ten odhad nižší a nižší.
Mňa najviac mrzí to, že táto Národná rada nedokázala prekročiť svoj tieň a koalícia nedokázala, toto je už v podstate tretí pokus, ak sa nemýlim, dostať plán obnovy na pôdu parlamentu, aby sme sa o ňom pobavili. Nedokázala táto Národná rada odsúhlasiť to, že poďme sa o ňom baviť, poďme sa baviť o obsahu. Nestalo sa tak. Podľa mňa je to veľká hanba, lebo ak by sme my ako opozícia nesúhlasili s plánom obnovy, tak docela by som to aj chápal, ale zo strany opozície k tomu pristupujeme konštruktívne a chceme, samozrejme, aby Slovensko dostávalo čo najviac peňazí z tohto plánu. Sú to jedinečné zdroje, ktoré sa nebudú opakovať.
Tu chcem povedať jednu vec a to je dosť zásadná vec. Pri vyjednávaniach s Európskou komisiou o pláne obnovy, samozrejme, že Európska komisia si povie svoje priority a tie priority boli jasne nastavené. Nastavené boli, že musí ísť 37 % do zelených tém a digitalizácia má dostať 20 % všetkých zdrojov. Čo sa stalo? Bolo viacero verzií plánu obnovy. A keď si pozriete tú poslednú, tá, ktorá uzrela svetlo sveta nedávno, napriek tomu, že sme ju stále, už od októbra sme požadovali, aby nejaký plán obnovy bol predložený, tak na digitalizáciu Slovenská republika vzhľadom na to, že nenašla žiadne priority, ktoré by potrebovalo Slovensko, dala o 10 % z tohto plánu navyše. Hovoríme cca o 600 mil. eur. Ja si pozriem teraz presné čísla, aby som vás nezavádzal.
Čo sa týka digitalizácie, miesto 20 % zdrojov sme dali, ideme dať 29,8 %. To znamená plus 9,8 % - navyše 606 mil. eur. Čo sa týka zelených tém, tak požiadavka komisie bolo 37 %. Koľko my sme dali? No, my sme dali, ideme dať 47,8 %, čo je o 10,8 % viac, je to plus 668 mil. Keď to spočítame, tak sa bavíme cca o 1,3 mld. eur, ktoré sme nemuseli dať na tie, na tie veci, ktoré požadovala komisia, ktoré sme mohli využiť v prospech Slovenska.
Čo ja vyčítam ministrovi Hegerovi, je hlavne to, že celý ten plán, napriek tomu, že nepovažujem za korektné zo strany Igora Matoviča ako premiéra, že mu to hodil na krk, lebo to má byť premiérska téma a nie téma ministra financií, nechal to na úradníkov. Úradníci niečo dali dokopy, ale boli tam úradníci, ktorí pracujú aj pre Európsku komisiu a oni splnili všetky príkazy, ktoré z Európskej komisie dostali. Až na to, že zabudli na to, aké sú priority Slovenska a čo má vláda Slovenskej republiky presadzovať v rokovaniach s Európskou komisiou na to, aby sme sa dostali z pandémie. Ja sa pýtam, keď si pozriete celý tento plán, čo uvidí z tohto plánu obnovy nejaký živnostník, nejaký malý podnikateľ, ktorý má dneska obrovské problémy? Čo uvidí z toho nejaký podnikateľ, ktorý podniká v gastropriemysle? Podnikateľ, ktorý podniká v cestovnom ruchu, ktorý neuveriteľne trpí? Čo z tohto plánu obnovy uvidí hotelier, ktorému krachuje hotel, lebo už v ňom niekoľko mesiacov neubytoval ani jedného človeka? Toto je problém plánu obnovy. A vláda Slovenskej republiky neurobila v tých rokovaniach nič pre to, aby sa naplnili práve tie priority, ktoré majú pomôcť ľuďom na Slovensku.
Čo sa týka samotného procesu, bavili sme sa tu o, nebudem spomínať už ani opakovať sa, že v lete tu mali byť desiatky konferencií, ako avizoval Igor Matovič, žiadna nebola. Celé mesiace sa čakalo na to, kedy sa tu konečne začne tá veľká verejná diskusia. A minister Heger vzhľadom na to, že komisia ho veľmi za to kritizovala, lebo práve požiadavka základná bola, že majú tie plány obnovy vyjsť z verejnej diskusie, tak urobil nejaké formálne online stretnutia, kde každý mohol povedať svoj názor. Viete, akože smiešne, prezentovali svoje prezentácie ľudia z ministerstva financií, ľudia z ministerstva zdravotníctva a dvaja ľudia z Európskej komisie. Toto bol plán obnovy. Takto sa viedla verejná diskusia. A teraz boli tu mesiace, tu mali byť mesiace verejných diskusií. Čo sa stalo?
No, plán obnovy uzrel svetlo svetla, svetlo sveta len pred dvoma týždňami. Neviem, teda presný dátum si nepamätám, aby som vás nezavádzal. Ale plán obnovy mal ísť do tzv. medzirezortného pripomienkového konania. Lenže medzirezortné pripomienkové konanie už nemalo byť o tom, aby sa tam dávali zásadné pripomienky. To už malo byť dávno oddebatované, tam mali byť jasné pripomienky všetkých, ktorí mali nejaké predstavy o tom, aké peniaze alebo aké zdroje, alebo investície by sa z plánu obnovy mali objaviť v tom, v tej danej oblasti, v ktorej robia.
Stalo sa to, že máme tu, a toto svedčí o tom diletantstve, toto svedčí o diletantstve. Je tu 2 500 pripomienok zo všetkých strán. To už ani neviete, kto to nepripomienkoval. Je tam ZMOS, sú tam odborári, sú tam všetky zamestnávateľské združenia, sú tam neziskovky. A čo je paradox, dokonca pripomienky prišli z ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva práce, sociálnych vecí tejto vlády. To čo je? To je absolútny amaterizmus, diletantstvo. A teraz sa opýtam, v tých 2,5-tisícoch pripomienkach, ktoré sú zhodou okolností na 1 200 stranách, samotný plán obnovy má 600 strán, pripomienky majú 1 200, zásadných pripomienok je tam 1 350 cca. Tak ja sa pýtam, že kto teraz čo zapracuje do toho plánu obnovy. To sú práve tie veci, ktoré mali byť dávno oddiskutované, ktoré mali byť v tom pláne obnovy obsiahnuté. A medzirezortné pripomienkové konanie, to už malo byť len formálna záležitosť. Ako sa vysporiada ministerstvo financií s plánom obnovy? Ako? Za dva týždne prejde všetkých 2,5-tisíc pripomienok? Ja vám poviem, ako sa s tým vysporiada. Že gro týchto pripomienok neschváli a tým bude mať medzirezortné pripomienkové konanie uzatvorené. Absolútna hanba!
Čiže z tohto, ja sa ešte pýtam, napríklad v tom pláne obnovy, kde sa tam nachádza napríklad požiadavky slovenského priemyslu. Je absolútne nevyvážený, čo sa týka zdrojov, ktoré idú do verejnej sféry a do súkromnej sféry. Však, preboha, priemysel slovenský zamestnáva väčšinu zamestnancov a cieľom plánu obnovy malo byť zachovanie pracovných miest na Slovensku. A to má byť cieľ. Aby bola zamestnanosť, aby sa znižovala nezamestnanosť. Čo sa stalo? V Európskej únii v posledných mesiacoch nám postupne klesá nezamestnanosť. A na Slovensku čo sa deje? Stúpa. A to je opäť dokaz, viete čoho? Dôkaz toho, že vláda Slovenskej republiky nepomohla ľuďom, dala málo peňazí na to, aby sme sa dostali z COVID-u, aby sa udržala zamestnanosť. Priemer, ktorý nám uznáva, dokonca myslím, že som dnes čítal stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré, mimochodom, sú ľudia, ktorých ste si navolili alebo teda predsedu ste si navolili do rady, tak hovorí, že priemer Slovenskej republiky je okolo 3 %. Priemer tých peňazí, ktoré ste dali na COVID. Priemer príspevkov jednotlivých krajín, priemerných v rámci celej Európskej únie 7 %. A niektoré krajiny dali aj viac ako 10 %. A preto im klesá tá nezamestnanosť a nám stúpa. Toto je hlavná príčina.
A plán obnovy mal byť na to, aby pomohol tomu procesu, aby sa nezamestnanosť nezvyšovala. A toto ja vidím ako jednu z najväčších výtlk. Kde sa v pláne obnovy nachádza to gastro, ktoré, mimochodom, je najviac postihnutou oblasťou? Kde sa nachádza cestovný ruch? Kde sa tam nachádzajú napríklad tie ubytovacie služby, pôdohospodárstvo napríklad? Netvárme sa, že tu sú všetko, tu sú zdroje z iných programov Európskej únie. No sú, lenže čerpanie z plánu obnovy je oveľa jednoduchšie ako z klasických eurofondov a neviaže sa naňho spolufinancovanie. Preto aj minister pôdohospodárstva tu bojuje za to, aby dostal peniaze z tohto plánu obnovy. Čo dostal? Figu borovú. Figu borovú. A má tam, je tam veľký priestor, ale zas je to len o tom, tie vyjednávania, keď sa vedú, tak sa mali hájiť záujmy Slovenskej republiky, a to vláda Igora Matoviča absolútne nerobila.
V pláne obnovy sa veľa hovorí o tom, že budú sa robiť rôzne reformy, že a bude to skĺbenie reforiem s investíciami, no, len ja sa pýtam, kde sú tie reformy popísané v tom pláne obnovy? Keď si povieme napríklad daňová reforma, ktorú toľko prezentuje minister Heger, ešte nikdy ju nikto nevidel. To je jak Columbova žena. Jediné, čo vieme, že ideme tri, chceme trikrát viac peňazí vybrať z daní z nehnuteľností. To vieme. A ľudí toto úplne, sú všetci z toho šťastní, lebo to vidíme z ich reakcií na sociálnych sieťach. Ja som zvedavý, ako chce tu nastaviť nový minister financií, ktorý tu má prísť, Igor Matovič túto daňovú reformu. A som zvedavý, čo urobí celkovo s plánom obnovy. Teraz to hodil Hegerovi ako ministrovi financií. Keď sa stane ministrom financií, čo urobí? Bude sa s ním zaoberať, s tým plánom obnovy, alebo hodí to, že však to je premiérska téma a hodí to naspäť Hegerovi? Toto by som asi tak očakával od Igora Matoviča.
Takže k tým reformám. Treba urobiť dôchodkovú reformu. Viete, to sa ľahko povie. Reforma, to znie tak sexi, lebo teraz musíme byť proreformní, ale treba sa pozrieť na obsah toho, čo tá reforma má obsahovať. Ideme čo urobiť? Ideme, najprv táto vláda, my sme zastropovali odchod veku do dôchodku, lebo ľudia skutočne nechcú pracovať do sedemdesiatky, do sedemdesiatpäťky. V rámci udržateľnosti dôchodkového systému ste sa rozhodli, že tento strop zrušíte. A čo ste urobili asi za mesiac nato alebo teda za pár mesiacov nato? No tak zakázali ste dôchodcom v podstate pracovať alebo umožnili ste zamestnávateľom, aby ich v šesťdesiatpäťke všetkých povyhadzovali. Toto ste urobili!
Na jednej strane pred nimi veľké reči o tom, ako budete podporovať striebornú ekonomiku, ako tí ľudia môžu pracovať, lebo nám to udrží, urobí udržateľný sociálny systém a dôchodkový systém, a potom poviete, že starých nepotrebujeme, lebo mladí potrebujú pracovné miesta. To je ako keby, ja neviem, ste ťahali povrazom a jedna ruka ťahala na jednu stranu a druhá na druhú. Ja už som to tu raz hovoril. Čiže to je dôchodkový systém, to je tá vaša reforma.
Čo sa týka daňovej reformy, tak hovorím, už som hovoril o tom, že dane z nehnuteľností chcete zvýšiť, a som zvedavý na ďalšie kroky v rámci tej reformy. Chcete urobiť nižšie odvody a nižšie ako dane, čo sa týka zdanenia práce, lenže si treba uvedomiť, že sú tu viacerí starostovia, že by starostovia žili z dane z príjmu fyzických osôb. A keď tá daň je nižšia, tak o to menej tie samosprávy dostanú peňazí. Na to počúvam, že však to nejak ináč poprerozdeľujeme, tak som zvedavý, ako to poprerozdeľujete, lebo aj tie samosprávy, samozrejme, budú pýtať viac peňazí.
A keď už sme pri samosprávach, jedným zo základných pripomienok ZMOS-u bolo to, že prečo v pláne obnovy sa nenašli peniaze napríklad na podporu rôznych dopráv, ktoré, dopravy teda mestskej, ktorú zabezpečujú napríklad VÚC-ky alebo mestá? Tie peniaze tam nie sú. Dali ste 700 mil. na udržateľnú dopravu, ale čo sa týka toho, že mestá a obce a VÚC musia za tie dopravné služby, ktoré s nimi súvisia, platiť tým SAD-kám, oni musia zaplatiť tie peniaze, ale im tie peniaze z tých tržieb nikto nevráti. Čiže na to mohla ísť kompenzácia z hľadiska plánu obnovy. Tam sa to vôbec nenachádza. Mohlo to tam byť. A to je jedna zo zásadných pripomienok, o ktorých sa bavíme. Tých pripomienok je tam x. To keby sme sa o každej mali zásadnej baviť, tak tu budeme asi týždeň. Lenže vy ste neumožnili debatu Národnej rade.
Takže čo sa týka samotného plánu obnovy, musím ešte pripomenúť jednu vec. Trhali ste si to tu ako medvediu kožu, to znamená, sa tu presúvali peniaze len na základe požiadavky Igora Matoviča. My sme vyhrali voľby, my chceme viac peňazí. SaS-ke ste zobrali sedemsto, ja neviem, šesťdesiat alebo osemdesiat miliónov a hodili ste si to OĽANO. Len ja som zvedavý, ako tieto peniaze chcete vyčerpať, lebo plán obnovy nedokázal minister Heger dať ani na ten papier. Tam musia byť projekty, tam musia byť priority, míľniky, nejaké sú tam popísané, ale chcem upozorniť, a to nie som sám, že nebude dôležité, čo je na papieri, papier znesie všetko. Je dôležité, aká bude implementácia. A ja sa chcem opýtať, ako chcete implementovať plán obnovy, keď ste si rozložili pri Úrade vlády implementačnú jednotku, ktorá spolupracovala s Útvarom hodnoty za peniaze. Na ministerstve zdravotníctva je tam inštitút zdravotnej politiky, ste si rozložili. A potom hovoríme, že hľadáme a potom budete dávať inzeráty, že hľadáme odborníkov, ktorých potrebujeme na to, aby sme túto implementáciu urobili.
Ja vidím veľký problém v pláne obnovy, tak ako je nastavený, vidím, že je na vode, to znamená, ja mám veľké obavy o to, že či Slovenská republika bude schopná tieto zdroje vyčerpať. A chcem upozorniť opäť na to, že plán obnovy sa nesústredil na ľudí, nesústredil sa na toho jednoduchého človeka, ktorý dnes najviac trpí. Vy ešte zakážete ešte aj tým kaderníčkam, aby strihali ľudí, že nech chodia po bytoch. Samozrejme, že tie kaderníčky tiež majú svoju trpezlivosť a vidia, že to je nezmysel. Viete, keď dávate nejaké opatrenia, musia byť zmysluplné. Vtedy to ľudia akceptujú. Lenže pri tom stave, v ktorom sa nachádza vláda Slovenskej republiky, to vidím ako veľký problém.
Čiže začnem s tým, teda skončím s tým, s čím som začal. Končím tým, že plán obnovy vychádza z grafu. Tak graf č. 1, ktorý hovorí o konvergencii, o približovaní sa Slovenskej republiky životnou úrovňou k priemeru Európskej únie, ktorý je klamstvom. A z tohto klamstva vychádza aj tento neprofesionálny dokument.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 31.3.2021 11:56 - 12:01 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vidím, že máme málo času, štyri minúty, takže potom by som poprosil, aby som pokračoval ešte o druhej. Že? Dobre.
Vážené dámy, vážení páni, máme tu plán obnovy opäť, ale nie je to zásluhou koalície. Je to zásluhou opozície a je mne veľmi teda ľúto, že Národná rada ani koaliční poslanci sa nezmohli na to, aby sme tak dôležitý materiál, ako je 6 mld. eur pre Slovensko, prerokovali na pôde Národnej rady. Nebudem hovoriť to, čo už spomínal kolega Takáč, ale chcem sa sústrediť na niektoré zásadné momenty, čo sa týka samotného plánu obnovy.
Najväčší problém plánu obnovy je úplne, úplne jej základný úvod, kde sa hovorí, kde hlavnou výzvou je znovu naštartovať proces dobiehania vyspelých krajín Európskej únie. Chcem povedať, že toto je hlavný cieľ plánu obnovy podľa terajšieho ministra Hegera a že tento samotný základ je postavený na klamstve. Je to klamstvo.
Nemôžem tu ukazovať grafy, ale hneď na úvod prvý graf v pláne obnovy je nesprávny, je klamlivý a zavádzajúci. Tento graf hovorí o tom, že Slovenská republika konvergovala, to znamená, že približovala sa k úrovni Európskej únie, v roku 2015 na úrovni cca 78 %. A čuduj sa svete, v roku 2016 sme zrazu padli na úroveň asi 72 %. Nielen ja, ale boli to aj ekonómovia, ktorí dokonca boli na vypočutí, boli kandidátmi na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť, čiže ja si tie vystúpenie tých ľudí vážim. Videl som ich a boli jednými z najlepších v týchto výberových konaniach - pán Melioris, pán Šuster. Pán Šuster je analytik Národnej banky Slovenska, sami spochybnili tento graf. Proste hovoria o tom, že Slovenská republika sa doteraz približovala a stále sa približuje k úrovni Európskej únie.
Hegerov graf ukazuje čo? Že divergujeme, to znamená, že sa vzďaľujeme od Európskej únie, čo nie je absolútne pravda. A použijem na to zopár argumentov. Ja sa pýtam, ako môžme divergovať, teda vzďaľovať sa úrovni Európskej únie, keď hospodársky rast Slovenskej republiky bol dlhodobo niekde na úrovni 4 %. Európska únia sa hýbala okolo 0,6 - 1 %. Čiže sme štvornásobne, päťnásobne rýchlejšie rástli ako Európska únia z hľadiska teda percentuálnych bodov.
Ďalej, hovorme tu o produktivite práce. Produktivita práce v roku 2018 bola na úrovni 81,3 % priemeru EÚ, v roku 2019 už bola na úrovni 83 %. Čiže bol tam nárast 1,7 percentuálneho bodu.
Ďalej. Nezamestnanosť na Slovensku bola dlhodobo pod priemerom, dostali sme sa pod priemer Európskej únie. Zamestnanosť na Slovensku v roku 2018 rástla rýchlejšie ako v Európskej únii. Inflácia, ktorá tiež vstupuje do toho posudzovania, bola na Slovensku cca na úrovni Európskej únie. Tak sa pýtam, to nie je ani matematicky možné, aby sme sa vlastne vzďaľovali od Európskej únie za týchto, pri týchto číslach. Nie je to možné, lebo tam existuje určité matematické zákonitosti. Čiže samotné východisko plánu obnovy je jedna veľká lož a s týmto pracuje minister Heger. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ďakujem pekne. Myslím si, že tam bola aj bodka za tým, čo ste povedali. Poznačte si to.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dobre. Ja to rozviniem potom ďalej o druhej hodine. Ďakujem.
Skryt prepis