Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:48 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 13.5.2021 9:56 - 10:00 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, bavíme sa o skrátenom legislatívnom návrhu, teda k tomuto štátnemu rozpočtu, a preto nebudem hovoriť až tak veľa o obsahu, to sa prihlásim do rozpravy v prvom čítaní. Chcem opraviť pána ministra, neviem, kto tu bude teda poobede, lebo teraz máme skrátené legislatívne konania a Igor Matovič určite na tom prvom čítaní nebude. Takže nebavme sa tu, že Igor Matovič tu nemal byť.
Ja považujem za nehoráznosť, nehoráznosť, že zo dňa na deň, zvečera do rána sa predloží navýšenie rozpočtu, ktorý je zákonom roka, do Národnej rady o 3,5 mld. To, čo povedal kolega, áno, to je celý výber dane z príjmu fyzických osôb. Viac ako výber dane z príjmu právnických osôb. Polovička celej dépeháčky za celý rok. A my sa tu ideme baviť v skrátenom legislatívnom konaní o takto dôležitej veci. To sú peniaze, čo stále rozprávate, vašich daňových poplatníkov, vašich voličov. Tu si niekto povie, že lusknutím prsta navýši výdavky o 3,5 mld. Nebudem hovoriť tie čísla a už som tu spomínal to, že vy ste si nafúkli výdavky oproti roku 2019 o 50 %, 50 %. Toto je to šetrenie? Toto je ten Útvar hodnoty za peniaze? Ďalej sa budem k tomu vyjadrovať potom v rozprave. Ale opäť k tomu postupu.
Ja som sa dnes ponáhľal na výbor pre financie a rozpočet, boli zápchy v Bratislave, prišiel som asi o päť minút neskôr, ale začalo sa asi o desať neskôr, lebo aj iní kolegovia mali problém. Ale čakal som, že dostanem odpovede na moje otázky, že aká je štruktúra, aký je, aká je štruktúra tých výdavkov. Viete, pán minister, nemám ho tu teda, pánovi Budajovi to zbytočne budem hovoriť, ale dôležité je, čo je na týchto dvoch stranách. Nie to, čo je v tej predkladacej správe. Lebo tu sa hovorí 2,4 mld. nie na to, čo ste hovorili, pán minister, ale do Všeobecnej pokladničnej správy, ide to na rezervu na COVID navýšenie. Čo sme sa dozvedeli? Nič. Že máme schváliť alebo teda nie my, ale to bol asi odkaz pre poslancov SaS, aby schválili zákon o dlhovej brzde a všetko bude v poriadku. Na to som odpovedal, tak dlh a výdavky sú v rukách tejto vlády a keď si táto vláda povie, že tie výdavky nebude míňať, nepotrebuje žiadne výdavkové limity. Je to vo vašich rukách.
Čo sa týka postupu, nevieme nič o tom, čo idete schvaľovať. Pani Pleštinská, tieto agitky si nechajte, to sem proste nepatrí, tu sa bavíme o peniazoch. Viete, čo idete, za čo idete hlasovať? Ja nie. Ja som bol minister financií. Ekonómovia sa pýtajú, ekonómovia sa pýtajú, kam tie výdavky idete dávať.
Vrátim sa k tomu, lebo ma tu upozorňuje, pán minister, pri rozprave. Ale toto je proste neprijateľné, aby sme sa tu bavili v skrátenom legislatívnom konaní o tak dôležitej veci. O rozpočte by sme sa nemali vôbec baviť v skrátenom legislatívnom konaní. To považujem za vylúčené. Jeden deň to príde, doobeda, ráno si dáme o pol deviatej výbor, to som sa dozvedel včera večer. Keby som nemohol tak ani, tak bohužiaľ. Teraz rýchlo si tu schválime o jedenástej skrátené legislatívne konanie, prvé čítanie, druhé, bum a 3 a pol miliardy v lufte a nevieme, na čo idú. Nevieme.
Takže o obsahu budem hovoriť bližšie potom v tom prvom čítaní, určite nie za prítomnosti Igora Matoviča, ktorý je v Spojených štátoch, možno rieši agendu pána Sulíka alebo neviem koho. Lebo on na to má čas a rozpočet tu hodí len tak do vlády, bez neho sa to schváli a ide to dokonca v parlamente. To je nehoráznosť! Nehoráznosť!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:38 - 9:39 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Pán minister Budaj, poviem otvorene, akýkoľvek zákon, keď sa tu preberá, mal by tu byť minister, ale keď nie je, sú výnimky, kedy sa to nemusí stať, ale prepáčte, pri rozpočte od začiatku do konca musí byť minister financií.
Ja si pamätám, keď sa prerokúvali rozpočty aj na finančnom výbore, už sa tu začala nová kultúra, už nechodí minister. Však na čo. Už nechodí ani do pléna, však toto je, to si nijaký minister financií nikdy nedovolil, preboha. Dokonca programové vyhlásenie vlády, však ja si pamätám, keď bolo akékoľvek iné, bol vždycky premiér aj na výbore pre financie a rozpočet.
Dnes už tam príde nejaký zástupca vždycky. To proste neni akceptovateľné. Pán Matovič si behá po prériách v Spojených štátoch a tu sa rieši 3 a pol miliardy, ktoré sa idú zobrať ľuďom, ktorí odovzdali svoje dane a odvody tomuto štátu. To nie je len tak. A ja beriem jedno, že vy ste v tom nevinne, dostali ste to za úlohu, hej, beriem to tak, ale ja by som radšej mlčal na vašom mieste.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:27 - 9:29 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Sulík, ja vystúpim v rozprave aspoň na tých 10 minút, je to skrátené legislatívne, čiže vyjadrím sa k týmto veciam. Musím povedať, že dnes na výbore pre financie a rozpočet som sa, mierne povedané, rozčúlil nad tým, čo sa tuto deje. Toto je podľa mňa škandál. Igor Matovič si behá po Spojených štátoch, navyšuje rozpočet o 3 a pol miliardy a nepríde ani na výbor a nepríde ho ani predniesť do parlamentu. To už sme si z tohto urobili úplne holubník? To je úplne škandalózne.
Štátny tajomník nevedel odpovedať na otázky. Začal hovoriť o tom, že zmenila sa nám hospodárska prognóza, zmenila, ale keď sa pozriete do toho materiálu, tak príjmy, že sa nám znížili príjmy štátneho rozpočtu kvôli makru, tak rozpočet 2021 boli príjmy 15,806 mld. a 15,806 mld. je aj v tomto materiáli, čiže žiadne zníženie príjmov. Výdavky, keď si zoberieme, jak ste veľmi kritizovali tie smerácke hnusné vlády, ktoré akože míňali v dobrých časoch nad svoje pomery a neviem čo.
Viete, koľko boli najväčšie výdavky? Okolo 18 mld. eur. Viete, koľko je tu výdavkov? 27 miliárd, 27. To je o 50 % viac, ako míňali tí zlí smeráci, o ktorých ste hovorili. To sa tak ten štát nafúkol? Minulý rok sa nepomohlo ľuďom, dneska sa ide pomáhať štrnásťkrát toľko alebo čo sa tu ide robiť? Však toto je nehoráznosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2021 21:01 - 21:12 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, máme za sebou celkom náročný deň a musím povedať, je deväť hodín, rozprava sa skončila, ale chcel by som ju trošku najskôr zhodnotiť a potom by som povedal zopár slov k tomu, čo bolo predmetom dnešnej schôdze.
Musím skonštatovať, že čakal som, že zo strany koaličných poslancov tu bude oveľa, oveľa väčší záujem o rozpravu. Ako som to celý deň pozoroval, tak najviac sa zastávali pani ministerky jej kolegovia zo strany ZA ĽUDÍ, čo je pochopiteľné, a zopár ľudí zo SaS-ky. Ostatní tu v podstate celý deň ani neboli. Až na pár výnimiek, ak. Čiže vidieť, pani ministerka, akú máte podporu v tejto sále. To isté sa týka vlády. Vláda tu väčšinu času nebola, som zvedavý, teda či prídu aj na hlasovanie, už sa tu pomaličky vláda zbiera, tak som zvedavý teda, že či prídu všetci.
Na jednej strane debata, alebo teda tá rozprava, chcem sa poďakovať, samozrejme, všetkým opozičným poslancov, ktorí boli veľmi aktívni zo všetkých opozičných strán, za to, že ste hovorili to, čo ste si mysleli a aký bol váš názor.
Zaznelo tu veľakrát z úst pani ministerky, že vraj my ju tu grilujeme kvôli tomu, že ona bojuje za spravodlivosť na Slovensku. Dokonca pani ministerka sa vyjadrila, ako sa veľmi teší, a vymenovávala nám tu, koľko tu ona dostala ľudí do basy. Musím povedať, pani ministerka nie je orgán činný v trestnom konaní a ona nám tu nemá hovoriť a pripisovať si zásluhy.
Bol tu kolega Čepček, ktorý hovorí, že pani ministerka sa správa ako herečka, to znamená, že chce byť na výslní všetkých reflektorov, a ja to považujem aj ako jej jednu z vlastností, nakoľko keď niekto chce byť stále na očiach, tak sa drží tej svojej ministerskej stoličky tak, že politická zodpovednosť je pre ňu absolútne cudzie slovo.
Veľa sa tu hovorilo o reforme súdnej mapy. O tej obrovskej kritike, ktorá bola po celom Slovensku, a to neboli len, to nebola len kritika poslancov, ale všetkých, ktorých sa to týka. Myslím si, že súdna mapa má byť o tých sudcoch, má byť pre nich a mali by, mali by ste presvedčiť aspoň časť tých sudcov, nie štyroch, aby rešpektovali a akceptovali to, čo ste navrhli.
Hovorilo sa tu o generálovi Lučanskom veľmi veľa. Ja chcem vyzdvihnúť poznámku pani poslankyne Vaľovej, ktorá hovorila o tom, že prednedávnom sme tu schválili zákon o tom, že nesmieme držať psov na reťazi, ale veľa sa tu hovorilo o tom, ako generál Lučanský po tom, ako bol zranený, bol vedený ako, horšie ako zviera v tých reťaziach, takzvanom, mal taký takzvaný medveď. Pás, reťaze a ešte aj vodítko. Ten pes sa má dnes lepšie ako človek, ktorého ste zavreli do väzby. Generál Lučanský je prvá obeť kolúznej väzby.
Veľa sa tu hovorilo o advokátovi Krivočenkovi a to sú len výhovorky. To, čo ste nám tu predviedli, ste hovorili veľmi cynicky o tom, ako sa nedalo, ako sa nedala zohnať pľúcna ventilácia. Na Slovensku bolo 37 voľných pľúcnych ventilácií. Čo ste urobili? Nič. A tak jak povedal kolega Valocký, COVID sa nedostáva za 20 sekúnd. Ten človek musel byť v problematickom stave. Čo urobil štát? Pri človeku, ktorý bol, nebol ešte odsúdený, je považovaný dovtedy za nevinného, je tu prezumpcia neviny na to, aby zachránili jeho život, ten človek zomrel úplne zbytočne. Keby ste mu tú pľúcnu ventiláciu dali a bolo ich 37 na celom Slovensku, tak možno by to prežil. Keby ste urobili všetko a nepodarilo by sa to, tak my by sme povedali, že dobre. Ale neurobili ste kroky, ktoré bolo treba urobiť, aby ste zachránili tohto advokáta. A určite budeme v budúcnosti prešetrovať to, akým spôsobom k tomu došlo a či sa dalo urobiť viac pre záchranu tohto človeka. Tento človek zomrel, keď bol v opatere štátu. Nebol ešte odsúdený, nebol odsúdený. Toto je jeden z dôvodov, prečo vás dnes odvolávame.
Už pri tých posmešných vyjadreniach na generála Lučanského ste mali odstúpiť. Nie ešte s tými ďalšími argumentami, ktoré som tu dnes doniesol. Hodinu som tu rozprával, páni a dámy, mám tu osem strán toho (rečník zobral do rúk materiály, ukazujúc ich plénu), čo navyvádzala pani poslankyňa, alebo teda pani ministerka Kolíková. To sa ani nedá zopakovať, čo všetko sme jej vyčítali. Pomenujem to veľmi v krátkosti.
Firma MK REAL a budem hovoriť len tie veci, ktoré sa, v ktorých pani ministerka mala vyvodiť politickú zodpovednosť.
Sprenevera peňazí, ktoré, bežných občanov, 16-tisíc za, pri správe bytových domov bolo spreneverených, ukradnutých týmto bežným občanom. Nebudem hovoriť o tom, že peniaze sa im vrátili až v momente, keď sme na to upozornili, a ešte aj to sa čakalo až na posledný deň, 4. mája tohto roku, to je pred šiestimi dňami, o tej kauze sme hovorili oveľa, oveľa dávnejšie.
Ďalej. Trestný čin neoprávneného podnikania. Šestnásť rokov firma MK REAL podnikala neoprávnene. Vy ste majiteľka tej firmy a vy sa tvárite, že nič neviete. Toto chce niekto uveriť? Vy neviete, v čom podnikáte, neviete, či máte živnosť na to, že podnikáte v správe bytových domov?
Poďme ďalej. Bavíme sa o podvodoch na Blagoevovej ulici, ktorú, žiaľ, títo majitelia bytov nedali ako, nedali na vás trestné oznámenie, teda na vašu firmu.
Ďalšia vec. Falšovanie podpisov vlastníkov bytov na zápise z domovej schôdze. I vaša firma sfalšovala podpisy, vybrala vyššie úvery, potom ich preinvestovala a pravdepodobne ešte, ešte aj na tých investíciách okradla tých ľudí.
Poďme ďalej. Ukradnutý pozemok. Pod firmou VK, MK REAL a takisto pod firmou ELEKTRONIKA. Podobným spôsobom ako pán Kiska.
A viackrát to tu bolo povedané, hovoríte tu veľa o spravodlivosti. Kedy bude pán Kiska odsúdený za tie jeho podvody, ktoré napáchal na Slovenku? Kedy? Mnohí z vás tu o tom hovorili. Spravodlivá môžte byť vtedy, keď budete trestať aj vlastných ľudí, ktorí vás stvorili.
Poďme ďalej. Firma ELEKTRONIKA. Darilo sa jej hlavne teda, keď ste boli vo funkciách. Ja som to prerátal a veľmi krátko to zhrniem. Za jeden rok, keď ste boli vo funkcii, dostala táto firma zákazky za 1,4 mil. v priemere za rok. Keď ste neboli vo funkcii, za 140-tisíc. Desaťkrát menej. Opäť náhoda. Samé náhody.
Nebudem už ani hovoriť o prenájme budovy, o ktorej sme sa tu bavili, kde teda vaša, vaše ministerstvo si prenajíma budovu od človeka, ktorý je spoločníkom vášho brata. Opäť tu nie je žiadny konflikt záujmov. Vôbec nie. A ja chápem, aj prečo strana SaS tak vehementne vás podporovala dneska.
Nebudem hovoriť o vašom vyčíňaní v relácii s pani Martinákovou, kde ste teda hovorili o tom, že ona má konflikt záujmov a nemôže robiť moderátorku, a vy sa tvárite, že môžte robiť ministerku s týmito všetkými pochybeniami, ktoré sme vám tu dnes spomenuli.
Dámy a páni, hovorili ste veľa v predvolebnom boji o politickej kultúre. Hovorili ste o transparentnosti, hovorili ste, teda vaša šéfka pani Remišová hovorila o tom, že politici by nemali mať biznis so štátom. Ja s tým plne súhlasím. Vo vašej vlastnej strane vyvodil pán Šeliga osobnú zodpovednosť, pani Žitňanská vyvodila osobnú zodpovednosť za maličkosť, to bola maličkosť. Boli tu spomínané prípady, keď jednotliví ministri absolútne nemohli napríklad za výbuch v továrni na Slovensku a ten minister obrany odstúpil. A vy nás tu dnes presviedčate, že na základe tohto všetkého, čo sme tu dnes povedali, vy nemusíte odstúpiť. Je tu nová politická kultúru.
Dámy a páni, dnes budeme hlasovať o dôvere ministerke Kolíkovej a môžem povedať, že dnes koalícia už avizovala, že podporí, teda neodvolá pani ministerku z funkcie. Ak je toto tá nová politická kultúra, to nové slušné Slovensko, tak sme dopadli veľmi zle, dámy a páni.
Každý poslanec Národnej rady by sa k tomu mal vyjadriť slobodne a ja si vážim pána Čepčeka, ktorý jediný povedal celej koalícii, že za pani ministerku dnes hlasovať nebude. Teda bude hlasovať za to, aby bola odvolaná.
Osobne si myslím, že tých náhod pri pani ministerke Kolíkovej bolo tak veľa, že už nie sú to náhody, to som už raz hovoril, a stávajú sa pravidlom.
Môžem povedať za seba, ja si myslím, že, pani ministerka, že všetko, čo ste napáchali, lebo ľudia, ktorí niečo urobili v minulosti, tak budú robiť ďalej, že vy sa dlho ako ministerka spravodlivosti určite neohrejete.
Ja chcem vyzvať všetkých poslancov, ktorí to myslia s tou politickou kultúrou a vyvodzovaním politickej zodpovednosti na Slovensku vážne, aby zahlasovali za odvolanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej z jej funkcie. Ona sa tej funkcie tak drží, že si myslí, že má na ňu právo a nárok. Nie je to tak.
Ak teda chceme byť, bojovať proti klientelizmu, korupcii, chceme byť transparentní, tak sa podľa toho aj správajme.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:40 - 20:41 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Čepček, oceňujem odvahu, oceňujem to, že máte vlastný názor, a oceňujem aj to, že na rozdiel od vlastných kolegov budete hlasovať za odvolanie pani ministerky Kolíkovej. Niektorí vaši kolegovia hovoria o tom, aké pochybenia urobili, ale nakoniec sa vždycky podvolia a budú hlasovať tak, ako sa im povie. To si cením, že vy ste to povedali na rovinu, povedali ste svoj názor.
Súhlasím s tým, že pani Kolíková, ja som to už o tom dnes hovoril, sa drží svojej stoličky, ako keby jej bola daná od Boha, ale nie je to tak. A myslím si, že mnohí z vás aj tu boli ľudia, ktorí vyvodili určitú politickú zodpovednosť, ale pani ministerka takejto zodpovednosti nie je schopná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2021 18:11 - 18:12 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som len v krátkosti chcel zareagovať na to, čo povedal teraz pán Šeliga.
Je zaujímavé, že dnes je tu schôdza o odvolávaní pani ministerky Kolíkovej a Rada RTVS veľmi iniciatívne dá stanovisko, že všetko je, čo sa týka ELEKTRONIKY, v poriadku. Viete, keby to dala pár dní po tejto schôdzi, tak to zoberem, že môže, berem, je to, je to relevantné a nechcem spochybňovať Radu RTVS, ale my sme upozorňovali na to, že v Slovenskej televízii, a to máme informácie zvnútra Slovenskej televízie, sa štyri firmy delia o zákazky. A to ste presne potvrdili. Povedali ste, že sú tam ďalšie štyri dodávateľské firmy, máme tu podozrenie na kartel a ja som teda veľmi prekvapený, že Rada pre RTVS dokáže tak veľmi rýchlo vyhodnotiť to, za koľko sa nakupujú jednotlivé tovary a služby do RTVS a že všetko je v najlepšom poriadku a všetko je transparentné.
Ja som členom, podpredseda výboru pre financie a rozpočet, ja si ešte s mojimi kolegami o tom zvážim, a ak bude potrebné, tak ja by som možno inicioval prieskum, alebo teda aby, aby preskúmalo toto konanie Národný kontrolný úrad a ktorý keď mi dá teda dobroznanie, že všetko je v poriadku, tak budem akceptovať to, čo ste tu dali.
Mne sa proste nepozdáva, že v deň, keď sa odvoláva pani ministerka, zrazu takéto rýchle iniciatívy, ktoré hovoria o veľkej transparentnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 17:24 - 17:26 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani ministerka, vy ste teraz dokázali, že vy nemáte v sebe absolútne žiadnu pokoru, absolútne žiadnu pokoru.
Ja som tu hodinu rozprával o tom, čo všetko ste vykonali, jak ste okradli ľudí o 16-tisíc euro, ako ste podnikali v podstate bez živnosti, ako tá vaša firma kradla ešte aj tie úvery, čo si tí ľudia išli zobrať, ktoré tie potom budú musieť, budú to musieť splácať.
A vy tu máte vystúpenie, ako keby ste vy osobne zavreli všetkých tých ľudí, ktorých ste tu vymenovali, do basy. Však si uvedomte, vy nie ste orgán činný v trestnom konaní, vy do toho nemôžete nijako zasahovať, vy máte len nastavovať nejaké pravidlá pri týchto veciach. Že vy sa tu nehrajte na to, že vy si tu pripnete metál, aká ste úžasná, že ste všetkých pozatvárali. To čo je toto?! Ja som toto fakt ešte nezažil.
Vy by ste mali odpovedať napríklad na tú otázku, prečo ten pán, pán, neviem, Kučerka alebo jak sa volá, čo bol spomínaný, prečo išiel spáchať druhýkrát sebevraždu. Vy nemáte žiadnu, vôbec nejaký cit, že ten generál Lučanský sa stal obeťou kolúznej väzby, že tam proste zomrel, že zomrel advokát Krivočenko, že ste mu neposkytli pomoc a ostatné veci.
Však to je strašné, čo vy tu rozprávate! Uvedomte si, že, že vy ste tu dnes odvolávaná kvôli určitým veciam, vy všetko nejak zamlžujete a snažíte sa to otočiť, že všetci sú proti vám. My sme tu dali jasné fakty a vy ste na tie fakty absolútne nereagovali a neodpovedali. Aspoň nie na tie otázky, ktoré som tu položil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 16:47 - 16:48 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda parlamentu Blanár, ďakujem za tvoje vystúpenie, za to hlavne, že si ukázal, aký dvojaký nielen meter, ale kilometer sa tu berie na to, čo sa, čo robila teda bývalá vláda a čo robí táto vláda. Môžem len skonštatovať, že momentálna vláda nadobudla presvedčenie, že si už môže robiť absolútne, čo sa jej len zachce.
Čo sa týka tej súdnej mapy, tak jednoznačne je, je pravdou to, že tak ako vláda vždy hovorila, že bude robiť a komunikovať s tými, ktorých sa zmeny týkajú, a v tomto prípade musím povedať, že ten pomer 320 : 4, čiže 320 proti súdnej mape a 4 za, tak to svedčí o tom, že tento návrh je zlý a že bude poškodzovať nielen teda samotných sudcov, ale bude poškodzovať najmä ľudí, ktorí sa budú musieť na tie súdy dostaviť z iných okresov a podobne.
Takže toto je tento, tá hlavná výtka a, samozrejme, ja teda pevne verím, že, že sa toto neudeje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:48 - 14:50 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Lehotský, snaha sa cení, ale musím povedať, že vidím, že vy ste sa dnes priznali, že vy ste vlastne človek, ktorý je zodpovedný za nomináciu pani Kolíkovej do vašej strany. A tak, jak ste povedali, že ste boli za ňou, aby vám niečo pripravila, tak mám pocit, že dnes vám pripravila tento váš výstup, ktorý ste tu krásne prečítali, a bolo to, ako keby si to napísala úplne sama, tá obhajoba úplne excelentná.
Myslím, že vy ste tu dnes hovorili o tom, že vlastne za všetko môže, za všetko môže SMER, za všetko môže Fico a že my sa tu nejak strachujeme o svoju existenciu. Vy sa pozrite na svoje preferencie. A po tomto škandále, čo tu navyvádzala pani Kolíková, tie vaše preferencie pôjdu úplne do zabudnutia. Ja pevne verím, že už sa tu v ďalšom parlamente nestretneme, pán Lehotský.
A keď hovoríte o tej Pente, Igor Matovič vykrikoval pred schránkami Penty, že ako okradla, okráda slovenských občanov. Na druhej strane, keď prebehli voľby, tak šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne je bývalý pracovník Penty.
Keď sa tu bavíme o tom, že pani Žitňanská, to tu bolo povedané, vybrala Digital Park, opäť projekt Penty, nechala si to posvätiť Zastavme korupciu, Transparency International, aby to bolo všetko v ažúre, hej. Ja sa ani nečudujem, ja som fakt pozeral ten zoznam tých mimovládok, to, čo tu povedal kolega, a to sa nestíhate diviť, že kto dostáva tie najmenšie sumy. To sú, to sú neuveriteľné veci. Teplá vlna, 50-tisíc euro. Najvyššia suma, ktorá tam je. A keď sa pozriete liga, Linka detskej dôvery, 13 483 euro. Nechávate si to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:05 - 14:07 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani ministerka, odpovedali ste tu na všetko možné, len nie na to, čo som sa ja pýtal v rozprave. Vy, ja, ja sledujem vaše vyjadrenia už nejaký druhý, tretí deň a stále hovoríte to isté dokola, k čomu je vám nepríjemné sa vyjadrovať, k tomu sa radšej nevyjadrujete.
Vaše vyjadrenie k pánu Krivočenkovi, no, viete, mne to tak pripadá, že ste tu hovorili pomaly zápisy z toho, čo sa dialo, že operácia sa podarila, pacient zomrel. Takto mi to pripadá.
Hovorili ste tu o tom svojom pozemku a ja som si ešte pre istotu pozrel dokumenty k tomu, čo sa týka toho vydržania, tak v roku, vy máte nejaký zvláštny alebo špeciálny prístup k vašej rodine. Musím povedať, že pozemok, o ktorom sa bavíme, ktorý ste kúpili, vaša rodina, za 73 centov za meter štvorcový, 4. 8. 1998 bol vydržaný obcou Malinovo. Našiel som kúpnopredajnú zmluvu, ktorá podľa mňa bola omylom napísaná, že 5. 7., ale malo to byť 5. 8., lebo to vydržanie sa tam spomína, takže 5. 8. kúpnopredajná zmluva, kedy Malinovo predalo, to bolo hneď na druhý deň, tento pozemok vašej rodine, potom to bolo 5. 8., 5. 8. zaregistrovala obec Malinovo tento pozemok a 7. 8. už to Malinovo vložilo do katastra. Behom štyroch dní ste urobili, jak sa povie, transakciu, ktorá by sa asi nepodarila žiadnemu bežnému občanovi Slovenska.
Musím povedať, že, že vy tu hovoríte, že tá pani, že všetko bolo v najlepšom poriadku, že pani, neviete, na čo sa vlastne sťažuje, tak asi keď sa sťažuje, tak asi nie je spokojná, tak ona hovorí o tom, že 20 rokov sa domáha svojho pozemku, a vy tvrdíte, že všetko je v najlepšom poriadku, tak asi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis