Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:11 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 9:32 - 9:33 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani predkladateľka, ďakujem za túto tvoju rozpravu, za to, že si to takto pekne systematicky vysvetlila. Aj odporcovia museli z toho cítiť a vidieť, keď majú otvorené srdcia, že ide skutočne o pomoc a som rád, že si zdôraznila a ešte sa to tu bude viackrát zdôrazňovať, že my sa zameriavame na ženy, ktoré váhajú, nie sú rozhodnuté a v tom prípade, keď pomôžeme týmto, môžeme alebo máme tendenciu zachraňovať životy ľudí. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2021 9:25 - 9:40 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Aj ja by som chcel pánovi ministrovi poďakovať za tento návrh zákona. Tento zákon už tu mal prísť dávno. Jedno a dvojcentové mince robia obrovské problémy hlavne obchodníkom, ktorí to potrebujú potom zamieňať v bankách a platia za to, že im to zamenia, ešte väčšie peniaze, ako je nominálna hodnota tých mincí.
A to, čo tu bolo spomínané pred chvíľočkou mojím predrečníkom, tak dovoľte len toľko, že keď tankujem na pumpe, nemusím predsa hľadať tie 1- a 2-centové mince, aby som doplatil, veď oni mi to zaokrúhlia. Celé nákupy sa budú zaokrúhľovať.
Takže výborný zákon, ktorý pomôže nielen ľuďom, čo sa týka obsahu týchto mincí v peňaženkách, ale aj obchodníkom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

23.9.2021 14:58 - 14:58 hod.

Marek Šefčík
Ja sa iba chcem poďakovať pánovi ministrovi za odpoveď a, pani ministerka, ďakujem za to, že ste to predniesli. Vďaka. (Reakcia ministerky: "Ďakujem veľmi pekne.")
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 12:29 - 12:31 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak ďakujem pani profesorke Horváthovej za toto jej vystúpenie a jej realistický postoj k navrhovanému zákonu. A mne z toho vychádza tak, že bremeno dodržania zákona nesmie byť nezvládnuteľné. A ja si myslím, že tento zákon je pripravený tak, že z praxe sa ozývajú ľudia, ktorí hovoria, že bremeno toho zákona bude pre nich nezvládnuteľné. Odznelo v tom vystúpení aj, že kto tento zákon nedodrží, pre to zariadenie hrozí pokuta až do výšky 16 000 eur. Ja si myslím, že idea zákona je výborná, ale jeho realizovateľnosť v praxi má, zdá sa, neprekonateľné prekážky momentálne. Čiže treba vychádzať z reality a z toho, v akom stave naše zdravotníctvo je. A znova sa prikláňam k tomu, ja som takisto rodič, mám štyri deti, nie som síce matka, ale otec a takisto som mal deti v nemocnici a radi by sme boli s nimi, ale keby takto vyjadrili takú túžbu mnohí rodičia, tak tie nemocnice by skutočne nemali možnosť, technickú, zvládnuť a vyhovieť to rodičom. Takže, takže za mňa je to nezvládnuteľné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 18:53 - 18:55 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja by som sa vyjadril k tomu, čo ste hovorili na mňa, že som niekoho označil za dezoláta. Ja som napísal toto: "Ospravedlňujem sa policajtom za slovné aj fyzické útoky, ktoré utŕžili dnes pred Národnou radou Slovenskej republiky od kotlebovsko-blahovských dezolátov. Všetkým poctivým policajtom ďakujem za ich prácu."
A teraz poďme logicky, ja sa ospravedlňujem policajtom za slovné a fyzické útoky, ktoré utŕžili od dezolátov. To znamená, tí, ktorí neútočili, ktorí neboli vulgárni, tých som za žiadnych dezolátov neoznačil. Ak niekto slovne, vulgárne útočí, a o tom vy musíte veľa vedieť, ja som vás videl, jak ste na tú matku s deťmi kričali jak zmyslov zbavený, takže ak niekto takto slovne útočí alebo vulgárne, alebo sa uchyľuje k fyzickým útokom na hocikoho, či sú to policajti, novinári alebo aj politici, tak to pre mňa nie je slušný pracujúci človek.
Vieme, kto podporoval tie protesty, vieme, kto sa tam bratal, Blaha s Kotlebom sa tam objímali, dobreže si pusinku nedali na tej fotke, takže vieme, kto to je, kto podporuje tie protesty, takže nehovorte mi tu niečo, že som nejakých slušných ľudí označil za dezolátov. Nie, tých, ktorí útočili a vulgárne nadávali, tak tí áno, sú dezoláti, to nie sú slušní ľudia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.7.2021 10:27 - 10:29 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Tak, pán predseda, ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 629 z 30. júna 2021 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, je to tlač č. 613, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne do začiatku rokovania o tomto návrhu na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor pre zdravotníctvo prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 45. schôdzi dňa 23. júla 2021. Uznesením č. 102 z 23. júla 2021 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, je to tlač 614, sa uskutoční na 35. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 14:46 - 14:48 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som bol účastný na tom zdravotníckom výbore a ja som vystrihol video streamu pani Cigánikovej a zverejnil som to, pretože tie praktiky sa mi zdali nedemokratické.
A teraz k tomu. Vy nám hovoríte, nikdy nebol taký problém, aký sa vyskytol na zdravotníckom výbore. No jasné, že nebol taký problém, lebo normálne sa tie výbory vedia dohodnúť. Vy sa snažíte to postaviť do tej roviny, že ide o tieto veľmi citlivé zákony. Ale ja vám hovorím, že mne vôbec nešlo o... o to, o aký zákon išlo, ale o tú procedúru. O to, že som sa na tom výbore napríklad hlásil a nedostal som slovo ako člen výboru. O to, že ona si schválila spravodajcovanie zákona len tým, že sa sama navrhla. A tak by to podľa mňa nemalo fungovať. Ja teraz vyhlasujem, že my sa nechystáme podporiť tento pozmeňovák, ale verím, že bude súčasťou nejakej novely rokovacieho poriadku, ktorú prinesieme, a ja verím, že vy ako demokrati to bez problémov podporíte.
Ešte by som chcel povedať, že si vyprosím, aby ste nám tu vykrikovali stále, že porušujeme nejakú koaličnú zmluvu, keď predsedníčka výboru nemá problém vystúpiť proti programovému vyhláseniu vlády a dvakrát ho nepodporiť hlasovaním. A, a vy nám teraz budete vyčítať... (Prerušenie vystúpenia časomerom a reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 10:06 - 10:08 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Takáč, vy ste spomínali, že viete, prečo tí lesníci odišli a že aj tak by sme si schválili svoje a tak ďalej. Ja som, ja som tam bol na tom, na tej konferencii a mňa táto téma zaujíma, hoci nie som odborník v tej oblasti, priznávam, ale národné parky, to sú naše bohatstvo a ja som práve chcel, a preto som tam šiel, aby som si vypočul odborníkov aj z tej druhej strany. Tých lesníkov. A boli tam, ja som to zažil, videl som, ako sa ostentatívne zdvihli a odišli. Čiže voláte na jednej strane po diskusii aj z tej druhej strany je priestor, ministerstvo vytvorilo priestor pre nich a hovorím ešte raz, ja som ta kvôli tomu išiel, aby som ich počúval, a oni odídu. Tak aká to je potom diskusia?
Bolo tu už spomínané, že táto diskusia, nielen spoločenská, ale aj odborná, trvá niekoľko desiatok rokov. Takže ja si nemyslím, že o tejto téme sa diskutuje teraz chvíľu. Áno, bude to možno posunuté do... cez prvé čítanie do druhého a v lete budú možno nejaké ďalšie, bude možno bežať ďalšia diskusia. Pred druhým čítaním sa, počítam, rozvíri znova takáto diskusia, ale hovorím, treba, treba chcieť diskutovať, nie odísť, keď je nejaké diskusné fórum.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 15:37 - 15:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
No, Jaro, my sme boli aj spoločne na ministerstve životného prostredia na jednej diskusii, potom sme sa zúčastnili jednej konferencie. Tam boli predstavené obrázky, ktoré majú, vlastne časozberné letecké zábery, myslím, v priebehu dvanástich či pätnástich rokov. Boli to letecké zábery na národné parky, na tie lokality, kde sa lesy skutočne strácajú v priebehu toho obdobia. Čiže niečo sa deje, je škoda, že nemôžme tu používať vizuálne pomôcky, ale chcem vyzvať nielen poslancov, ale aj širokú verejnosť, že tie zábery sú publikované, na internete sa dajú dohľadať, treba si ich pozrieť. A keď človek tak vníma v priebehu toho obdobia dvanásť či pätnásťročného, čo sa s tým lesom stalo, tak určite nie sú na vine len klimatické zmeny, aj keď to, samozrejme, pripúšťame.
Čiže z môjho pohľadu, ja verím, že posunieme zákon do druhého čítania a prípadne ho upravíme po diskusii tak, že napokon lesníci aj ochranári nájdu spoločnú reč a bude ich spoločným záujmom zdravý les nielen v národných parkoch. Možno toto, čo som teraz vyslovil, je taký idealistický scenár, ale ja by som si to prial, aby sa lesníci a ochranári zhodli na tom, že les, zdravý les je tá priorita, aby bojovali tak, že budú ťahať za jeden povraz a nie proti sebe.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 19:11 - 19:12 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Saková, mnohí vás tu chvália za profesionálny, kultivovaný prejav. Áno, aj vy, aj vaši kolegovia, spomeniem niektorých lídrov, pán Pellegrini, pán Raši, pán Tomáš, tu chodia naškrobení, to je pozlátko. Všetko je to pozlátko.
A spomenuli ste v svojom prejave, že nie sú dôležité slová, ale skutky. Ja vás troška poopravím. Ja si myslím, že človek veľmi veľa o sebe povie slovami. Napríklad, keď nevie o tom, že sú zapnuté mikrofóny, však? Vy o tom musíte niečo vedieť. „Bude to drahé,“ povedal váš šéf Pellegrini. A vy ste automaticky reagovali: „No a čo? Oni na to budú hľadať peniaze.“ A odkazovali ste na vládu, ktorá príde po vás. Takú vy máte zodpovednosť, taký vy máte prístup k ľuďom. Slová veľmi veľa hovoria.
A ešte dodám výrok vášho predsedu. Bolo niekoľko desiatok nakazených a on povedal ako predseda vlády: „Každý si oddnes na Slovensku musí pomôcť, ako si pomôcť vie.“ Toto je váš prejav a ja si myslím, že slová povedia veľmi veľa o človeku.
Ďakujem.
Skryt prepis