Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 15:04 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.10.2021 11:23 - 11:24 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Ja som len chcel upozorniť, že niektorí s procedurálnymi návrhmi sa hlásili od začiatku hlasovania a vy ste si to nevšimli. Mne sa to stalo na 46. schôdzi pri poslednom hlasovaní, kedy som sa hlásil s procedurálnym návrhom, pretože mi trikrát po sebe nefungovalo zariadenie, riešili to potom technici, a vy ste to, vy ste mi potom povedali, že ste si to nevšimli. Chcel som to dať do zápisu, no a hlásim to teda teraz, nefungovalo mi to a vy ste si nevšimli teraz ďalších, ďalších poslancov, ktorí sa hlásili, tak rád by som bol, keby tie procedurály ste neignorovali. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:17 - 10:18 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vy, ktorí nemáte problém na mítingu s ľuďmi pozdraviť práci česť, odriekate Pieseň práce, vy sa tu pred nás postavíte so súdruhom Ficom a idete nás učiť o histórii. Komunisti vždy krivili históriu, ako sa im to hodilo. Keď sa klamár a manipulátor pomýli, viete, čo sa stane? Že povie pravdu. Vy ste ju vyslovili v Rimavskej Sobote a prezradili ste, ako vám všetkým smerákom vždy išlo a ide o, v úvodzovkách, dobro Slovenska. Čapice hore, Slovensko dole. Komunistom nikdy nešlo o dobro iných, len o zneužitie iných a manipulovanie ľuďmi. Kvôli svojmu vlastnému prospechu.
To ste vy, súdruh Blaha, súdruh Fico!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 9:15 - 9:17 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja takisto vítam tento zákon.
A, Janko, k tvojmu vystúpeniu, ja by som sa chcel stotožniť s tým, že bezpečnosť na cestách nie je len na strane vodičov áut, ale aj na strane cyklistov, čo sa týka zodpovednosti. A súhlasím s tým, že by mali byť viditeľnejší a možno k tomu určite prispeje teda aj to osvetlenie vpredu, vzadu.
Ja som práve na cestnom bicykli nabicykloval takisto tisícky kilometrov a zažil som dokonca absurdnú situáciu, kedy vodič autobusu nás so synom išiel nejakým spôsobom vychovávať alebo neviem, čo si tým dokazoval, že som pocítil bok autobusu na pleci a vytlačil nás z cesty. Čiže aj také situácie sa stávajú, kedy vodičom, ktorí sú nervózni, možno jazdia v kolónach, možno, ja neviem, z čoho sú nervózni, tak takýmto spôsobom povedzme prepne.
No a chcem povedať, že my nechceme eliminovať tých cyklistov na cestách, ale chceme, aby ich bolo čím ďalej, tým viac. Vysvetlím, v mestách je to veľmi potrebné, pretože vidíme, ako, v akom stave je napríklad aj Bratislava, že sú tu kolóny na dennom poriadku, a keď, keby každý, kto môže, presedlal na bicykel, tak ako si to, Janko Mičovský, spravil ty a chodievaš takto do práce, ja ťa vídavam, tak aj tie kolóny a zápchy by boli menšie.
Čiže vítam tento zákon, chráňme cyklistov, ale treba byť zodpovedný, ohľaduplný aj z druhej strany a proste aj cyklisti musia byť videní a viditeľní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 18:34 - 18:34 hod.

Marek Šefčík
Ďakujem pekne za slovo. Rétorika vás, pán kolega Kéry, ale aj pána podpredsedu Blanára je nastavená tak, ako keby sa múzeum malo zrušiť. Ale to predsa nie je pravda, múzeum ostáva v rukách štátu, bude, nebude teraz pod ministerstvom kultúry, ale bude pod ministerstvom obrany a ja Múzeu SNP prajem, aby sa rozvíjalo a slúžilo nielen nám, ale hlavne budúcim generáciám. Ja v tom nevidím žiaden problém.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.10.2021 18:26 - 18:28 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, vážení kolegovia, kolegyne, ja som si zobral slovo, lebo pani ministerka vystúpila v úvodnom slove a chcel som reagovať faktickou, ale tak zareagujem takto. Ja k tomu zákonu, tu teraz vznikla taká polemika, ale my sme to už mali tu kedysi.
Z môjho pohľadu je to tak, že je asi, je asi jedno, že či to bude z istého pohľadu pod ministerstvom kultúry alebo pod ministerstvom obrany. Nejde to do súkromných rúk, to múzeum, ono ostáva zachované, ja verím, že sa bude rozvíjať. Ale iné som chcel.
Pani ministerka, vy ste hovorili o druhej svetovej vojne, o Seredi, o Auschwitzi, o koncentračnom tábore, no a samozrejme súvisí to s históriou. My sme boli minule s niekoľkými poslancami v Seredi a hovorili sme s, oni tam majú, myslím, riaditeľa, pán Korčok, no a hovorili sme s ním a ja som sa ho pýtal, ako to funguje, čo sa týka tých prehliadok u nich, ako tam chodia študenti a tak a oni to majú na veľmi vysokej úrovni. Musím to aj z tohto miesta veľmi pochváliť a chodia tam čím ďalej, tým viac tí mladí ľudia hlavne zo škôl. No a dostali sme sa aj k debate, ako to je v Osvienčime a on mi povedal, že je tam jeden zádrhel pre našich žiakov alebo pre tých, ktorí tam chodia zo Slovenska, že majú nedostatok tlmočníkov a sprevádzajúce osoby, ktoré by to robili v slovenčine. A že chcel som sa len opýtať, ale keď to ministerstvo nerieši, tak to môžete zobrať aj ako podnet, že či riešite také niečo, či sa s tým plánuje niečo robiť, lebo im by to takisto veľmi pomohlo, oni takisto chcú spolupracovať. Vieme, že raz vidieť je pre tých mladých ľudí viac, ako stokrát počuť, ale keď tam chodia a nemajú sprievodcu v svojom materinskom jazyku, tak je to problém. Tak len tú poznámku som chcel, keby ste mi mohli odpovedať potom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 9:27 - 9:28 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa, pán Dostál, vyjadril k tomu, čo ste tam hovorili ohľadom dodržiavaní pravidiel.
Ja súhlasím a v tomto zmysle sa obrátim na predkladateľa, že sa mi to nepáči, on vie veľmi dobre, pán predkladateľ, viete veľmi dobre, ako sa koaličné návrhy zákonov predkladajú, akým zdĺhavým a ťažkým procesom musia prejsť. Prešli ste si tým aj vy, keď ste predkladali nejaký zákon, ešte vtedy, keď ste bol súčasť koalície. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, musíte reagovať na rečníka a nie hovoriť k predkladateľovi.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Áno, však hovorím k tomu, že máme dodržiavať pravidlá. Toto sa mi nezdá, ako dodržiavanie nejakých pravidiel, toto je skôr oklamanie voliča, že niekto si predkladá teraz zákony ako opozičný poslanec, dokonca poslanec mimoparlamentnej strany a ešte s tým, ako včera vystúpil a povedal, že on predkladá zákon v mene PS. Nepáči sa mi to. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:19 - 15:20 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Tak, pán kolega Cmorej, Maďarsko, Portugalsko, Lotyšsko tam majú 3 dni čakaciu dobu, Holandsko 5, Taliansko 7, podľa mojich informácií Belgicko 6. Hovoríme, teraz nie je žiaden stredovek a mám tu, niekto namietal čakacie lehoty, že by mali byť protiústavnými, t. j. z USA si zoberiem príklad, a nehovoríme o žiadnej hlbokej minulosti, ale o roku, o auguste 2021, to znamená veľmi čerstvé a sudca tam povedal toto: „Pred veľkými životnými rozhodnutiami je múdre nájsť si čas na premýšľanie.“ A väčšina týchto sudcov, tak ako oni to tam rozhodujú, rozhodla, že žiadne čakacie lehoty, ktoré stanoví legislatíva, zákon, nie sú v rozpore s ich ústavou. Myslím, že ani s našou.
Čiže tie čakacie lehoty, keď ste mi chceli takýmto spôsobom odpovedať, že toto je stredoveké, no tak to ste sa riadne sekli. Hovoríme o súčasnosti, nie sú protiústavné, nie sú v rozpore s ničím, treba, aby tá žena mala čas a dostatok informácií, aby sa mohla dobre rozhodnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:04 - 15:06 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, kolegovia, ďakujem vám za faktické poznámky na môj príhovor rečnícky. No a nebudem reagovať na úplne všetkých, ale niektoré veci som si poznačil.
Pán Kočiš, ak nie je vôľa, aby sme pomohli viac, tak pomôžme aspoň toľko, koľko sa dá. Pani Marcinková, kolegyňa, som rád, že mi Anka Záborská pomohla s odpoveďou a dala to na pravú mieru, a to odpovedám aj kolegovi Sujovi, že ja neútočím na pani Marcinkovú, to by som si nedovolil, ja len tvrdím, že pustila von z môjho pohľadu zavádzajúcu informáciu a dala to do nejakej srdcervúcej omáčky. Nie, nečítal som ten status. Kolegyňa mi tu vystrihla z neho ten fakt, tie ostatné veci, ktoré neboli faktami, to, to som ja nečítal.
A, kolega Tomáš Lehotský, je tam iba zákaz na reklamy, a nie na zákroky, tá žena, ktorá chce, tak si ten zákrok aj tú kliniku vyhľadá, samozrejme. No a to predĺženie, predĺženie lehoty. Ja sám mám... ako stretol som ženy a rozprával som sa s nimi: „Keby som mala vtedy viac času...“ „Keby mi niekto poradil...“ „Keby mi niekto pomohol...“ Takéto nešťastie zažívajú tie ženy po takomto zákroku potom celý život.
A, Romana Tabák, ja som nevyčítal to, že tu išla s dieťaťom hlasovať, ja som vyčítal, že išla rýchlo, rýchlo hlasovať za zákon, ktorý má chrániť deti a pomáhať tehotným ženám, resp. hlasovať proti nemu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.10.2021 14:40 - 14:50 hod.

Marek Šefčík
Osem faktických poznámok na vystúpenie pána poslanca Šefčíka.
Ako prvá, pani poslankyňa Vladimíra Marcinková, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 9:36 - 9:37 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem ti, Juraj, že si upozornil aj ty na kontrast medzi tým, ako reagoval generálny prokurátor, špeciálny prokurátor, a nie je tam len kontrast v komunikácii. Ja som sa o tom presvedčil aj v týchto dňoch, keď som sa pýtal na zničenie nahrávky Gorily. Pán generálny prokurátor mi odpovedal, že si mám naštudovať to a to, v tom a v tom spise a na tej a tej strane a tam sa dozviem odpovede. Pán špeciálny prokurátor, za čo mu ďakujem, mi odpovedal tak, že to mohol pochopiť aj laik.
Zachytil som, že Fico tvrdí, že Lipšic musí odísť pre upokojenie situácie. Ja si myslím, že toto najlepšie svedčí o tom, že si pán špeciálny prokurátor robí svoju prácu dobre. Kováčik Ficovi a jeho ľuďom doprial pokoja až až.
Ďakujem.
Skryt prepis