Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.11.2022 o 16:40 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 5.12.2022 15:25 - 15:34 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vystupujem hlavne preto, že k danému zákonu alebo návrhu zákona podávam dva pozmeňujúce návrhy. A chcel by som ich aj predniesť, ale aj odôvodniť. Takže poďme k tomu prvému. Úplne priznám farbu, že na tomto pozmeňujúcom návrhu, týmto pozmeňujúcim návrhom sa zaoberal predovšetkým môj kolega zo zdravotníckeho výboru Marek Krajčí. A ten, keďže nemohol byť na rokovaní a dnes máme na pláne prerokovať tento návrh zákona, by nestihol podať tento pozmeňujúci návrh, čiže prednesiem najskôr aj odôvodnenie, ktoré mi poslal.
Úprava k odkazu na vzdelanie hlavného hygienika, ktorým môže byť osoba s kvalifikačnými predpokladmi na vedúceho odboru na orgáne verejného zdravotníctva. Aj na základe odbornej dobrej praxe v zahraničí si myslíme, že pozíciu hlavného hygienika môže vykonávať aj osoba s kvalifikačnými predpokladmi na vedúceho odboru na orgáne verejného zdravotníctva. Aj terajší hlavný hygienik Ján Mikas vykonával do 31. 7. 2016 funkciu vedúceho odboru epidemiológie. Vyjadrenie, že pozíciu hlavného hygienika môže vykonávať len lekár znevažuje odbornosť a praktické skúsenosti odborných pracovníkov vo verejnom zdravotníctvo. Súčasne upozorňujeme, že podobný návrh, ako je uvedený v pozmeňujúcom návrhu, ktorý práve predkladám na úpravu odkazu 73 v § 61 zákona č. 355, predložilo ÚVZ SR v ďalšej novele zákona 355/2007, aktuálne predloženej na rokovanie legislatívnej rade vlády. A v poznámke pod čiarou k odkazu 73 sa slová „Príloha č. 1 kategória "A" písm. d) body 4, 9, 11, 43 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 322/2006" nahrádzajú slovami „§ 4 alebo § 21 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov". Rozvoj absolútne nezávislého sektora zdravotníctva v rámci Slovenskej republiky predstavuje stále vážne výzvy pre tvorcov politík a odborníkov z praxe v oblasti verejného zdravia, ale aj pre samotné riadenie systému verejného zdravotníctva. Je dôležité priblížiť sa požiadavkám a aplikovať skúsenosti dobrej praxe zo zahraničia v oblasti verejného zdravotníctva a jeho riadenia.
V súčasnosti je v Slovenskej republike sedem škôl s akreditovaným študijným odborom verejné zdravotníctvo. Dostupné školenia v oblasti verejného zdravia sa približujú medzinárodným štandardom. Letné školy a zahraničné štipendiá výrazne prispeli k rastu novej generácie pracovníkov verejného zdravotníctva. Študijný odbor zahŕňa znalosti a z hľadiska skúmania determinantov zdravia a rôznych oblastí podpory zdravia, ochrany zdravia, organizácie zdravotníckeho systému a poskytovania zdravotnej starostlivosti. K hlavným oblastiam získania v študijnom programe verejné zdravotníctvo sú témy z hľadiska podpory zdravia v kontexte zdravia vo všetkých politikách ochrany zdravia vrátane bezpečnosti potravín, hygieny detí a mládeže, hygieny výživy a témy primárnej a sekundárnej, terciárnej a kvartérnej prevencii ochorení.
Ďalej odbor zahŕňa znalosti z oblasti ochrany zdravia pri práci, environmentálneho zdravia, znalosti o vplyve komplexu vlastnosti životného prostredia a spôsobu života a práce na zdravie populácie i jednotlivca. Environmentálne zdravie zahŕňa aj problematiku hygieny životného prostredia. K hlavným oblastiam vzdelávania v študijnom programe verejné zdravotníctvo je epidemiológia infekčných ochorení a chronických, teda neinfekčných ochorení, a to najmä prevencia a kontrola ochorení v populácii a súčasné poznatky z interdisciplinárnych oblastí psychológie, fyziky, chémie, biológie, biotechnológie, biológie, bioinformatiky a štatistiky, etiky, komunikácie a medicíny. Týmto pozmeňujúcim návrhom chceme podporiť význam odbornosti a praktických skúsenosti odborných pracovníkov vo verejnom zdravotníctve. Toľko k vysvetleniu.
A teraz, pán predsedajúci, prečítam ten prvý pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Mareka Šefčíka k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
1. Za nový novelizačný bod 58 vkladá nový novelizačný bod 59, ktorý znie:
„V poznámke pod čiarou k odkazu 73) sa text „Príloha č. 1 kategória ,,A" písm. d) body 4, 9, 11, 43 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 322/2006 Z. z." nahrádza textom „§ 4 alebo § 21 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností".
Doterajšie novelizačné body sa primerane prečíslujú. Účinnosť bodu sa navrhuje dňom vyhlásenia.
V tejto súvislosti navrhujem vyňať bod 36 informácie na osobitné hlasovanie.
Pán predseda, predsedajúci, to bolo k prvému pozmeňujúcemu návrhu. A ešte je tu jeden pozmeňujúci návrh. Znova krátke odôvodnenie. Vychádza z ministerstva životného prostredia a boli nejaké spory k tomu, ktoré sa namietali aj zo strany koaličných poslancov na zdravotníckom výbore. Preto bol tento pozmeňujúci návrh vyprecizovaný a tie sporné body boli z neho vylúčené. Čiže predkladá sa v takejto podobe. Prečítam ho.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Mareka Šefčíka k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
1. V čl. II, 7. bod znie:
„7. V § 12 ods. 5 sa slovo ,,frekvenciu" nahrádza slovom „početnosť", slovo „parametre" sa nahrádza slovami „ukazovatele surovej vody, upravovanej vody a upravenej vody" a na konci sa pripájajú tieto slová „a manažment rizík pre vodárenský zdroj a úpravňu vody"."
2. V čl. II, 12. bode, § 15 ods. 11 sa slovo „Vlastník" nahrádza slovami „Ak odsek 14 neustanovuje inak, vlastník".
3. V čl. II 20. bod znie:
„20. V prílohe druhý bod znie:
,,2. Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/2184 zo 16. decembra 2020 o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 435, 23. 12. 2020)."."
4. V čl. III, 5. bode, § 7a ods. 3 v prvej vete sa slová „sa podľa potreby prijmú" nahrádza slovom „ministerstvo podľa potreby prijme".
5. V čl. III, 5. bode, § 7a ods. 3 poznámke pod čiarou k odkazu 17b sa na konci bodka nahrádza čiarkou a pripájajú tieto slova „§ 12 ods. 2 písm. p) a § 17 ods. 7 zákona č. 355/2007 Z. z. v znení zákona č. .../2022 Z. z."
6. Za čl. III sa vkladá nový čl. IV, ktorý znie:
„Čl. IV
Zákon č. 305/2018 Z. z. o ochranných, pardon, o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení takto:
V § 18 sa slová „do 31. decembra 2022" nahrádzajú slovami „do 31. decembra 2023"."
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú.
Tento článok nadobúda účinnosť 30. decembra 2022, čo sa premietne aj do článku upravujúceho účinnosť zákona.
Skončil som. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2022 15:10 - 15:13 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, ako poverený spravodajca výboru predkladám informáciu o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, je to tlač 1216, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený vládny návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo. Vyslovili súhlas s predloženým návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nerokovalo o návrhu zákona, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku nebol uznášaniaschopný.
Gestorský výbor o návrhu spoločnej správy výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona rokoval dňa 30. novembra 2022. Stanovisko gestorského výboru ani návrh spoločnej správy neboli schválené, keďže návrh gestorského výboru odporučiť Národnej rade Slovenskej republiky predmetný vládny návrh zákona schváliť nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov výboru podľa § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Podpredsedníčka výboru ma určila za spravodajcu výboru, aby som v súlade s § 80 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov informoval o výsledku rokovania výborov a predložil návrh na ďalší postup. Za náhradníčku bola určená poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Jana Bittó Cigániková v prípade mojej neúčasti.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2022 14:55 - 14:56 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Je to tlač 1263.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 27. januára 2023 a v gestorskom výbore do 30. januára 2023.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

5.12.2022 14:25 - 14:25 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, je to tlač 1312. Prekladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národnej rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 27. januára 2023 a gestorský výbor do 30. januára 2023.
Pán predsedajúci, skončil som, nech sa páči, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

1.12.2022 14:10 - 14:10 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ďakujem pekne, pán premiér, za odpoveď. Vieme, že investovanie do zdravotníctva, veď sme to zažili aj teraz počas tých uplynulých dní a tých rokovaní, je veľmi dôležité, ale z plánu obnovy, pokiaľ mám správne informácie, tak sa presúvali tie financie na hlavne jednotky a dvojky nemocnice a z tých regionálnych nemocníc idú hlasy alebo tí lekári, ktorí tam robia, pracujú, tak majú pocit, ako keby oni boli nejakým spôsobom obchádzaní. Takže skôr na to regionálne ešte, na tie regionálne nemocnice, resp. tie menšie nemocnice, alebo ide aj o nemocnicu povedzme v Košiciach, čo nie je nejaká malá nemocnica, ale oni cítia, ako keby tam bola nejaká krivda voči nim, že idú sa stavať tie veľké koncové nemocnice, ale čo s tými, ktoré, ktoré teraz už majú problémy a majú nedostatočné priestory, možno na niektorých oddeleniach nie dobré vybavenia, tak, čiže aj toto by ste mohli ešte konkretizovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

30.11.2022 16:40 - 16:40 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak aby sme to stihli, ja iba v odrážkach pár poznámok, hoci som chcel možno hovoriť dlhšie a potom budem čítať pozmeňujúci návrh, ktorý predkladáme spoločne s kolegyňou Monikou Kaveckou.
Takže najskôr k tým poznámkam. Bolo tu povedané, že vláda vyčkávala a doviedla to do krízy. Tak nechcem sa vracať k minulosti. Poviem iba to, čo sa stalo teraz. V októbri, ešte pred októbrom prišiel Igor Matovič s návrhom, aby sa navýšili mzdy v zdravotníctve, a na to bolo vyčlenených, on s tým prišiel, 247 mil. eur a bolo to schválené v októbri. Odborárom, samozrejme, to nestačilo, a preto rozumiem znechuteniu Igora Matoviča, ktoré tu predviedol.
Čo sa týka sestier, tak v priemere, teraz hovorím v priemere aj so službami, o 25 % im pôjde mzda od 1. 1. 2023 hore. Zdravotníci navyše majú svoj mzdový automat. Čo sa týka toho, čo bolo vyrokované, tak atestovaní lekári budú mať 0,025-násobok za každý rok odpracovaný, alebo za každý rok praxe, 0,015 neatestovaní. No a teraz sa dostávam k tomu, že o čom je náš pozmeňovák. Chceme, aby aj ostatní zdravotnícki pracovníci, aby sa im započítavali roky praxe nielen do dvadsiateho roku ale, ale do tridsiateho roku praxe. Čiže aby sa to zrovnoprávnilo aspoň v tomto s lekármi. Čiže áno, obávame sa, že nejakým spôsobom, tak ako to už minister financií naznačil, to spustí nejakú lavínu nespravodlivosti, ale aspoň sčasti ju chceme napraviť.
Preto teraz dovoľte mi prečítať pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Moniky Kaveckej a Mareka Šefčíka k vládnemu návrh u zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 341/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Najskôr krátko odôvodnenie a potom čítam samotný pozmeňovák.
Odôvodnenie: Ide o zrovnoprávnenie ostatných zdravotníckych pracovníkov s lekárom a zubným lekárom v rámci inštitútu započítania odpracovaných rokov.
V súvislosti s predloženým návrhom zákona, to je informácia pre spravodajcu, vynímam bod 3 spoločnej správy na osobitné hlasovanie. Pán spravodajca, vynímam bod 3 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
A teraz samotný pozmeňovák.
V čl. I bod 3 znie:
„3. V § 80b odsek 5 znie:
„(5) Základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka uvedeného v § 80a ods. 1 sa navyšuje za každý odpracovaný rok výkonu zdravotníckeho povolania v zdravotníckom zariadení, ktorý je súhrnom dvanástich mesiacov, o 0,015-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa priznáva základná zložka mzdy. Základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka uvedeného v § 80a ods. 2 sa navyšuje spôsobom podľa prvej vety o 0,03-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa priznáva základná zložka mzdy. Základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka uvedeného v § 80aa až 80aw sa navyšuje spôsobom podľa prvej vety o 0,01-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa priznáva základná zložka mzdy. Základnú zložku mzdy zdravotníckeho pracovníka uvedeného v § 80a až 80aw možno navýšiť najviac za tridsať odpracovaných rokov.
Ak má zdravotnícky pracovník dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, navýšená základná zložka mzdy za odpracované roky výkonu zdravotníckeho povolania zodpovedá dohodnutému kratšiemu pracovnému času.
Ak zdravotnícky pracovník uvedený v § 80a až 80aw vykonáva odborné pracovné činnosti, špecializované pracovné činnosti alebo certifikované pracovné činnosti súbežne vo viacerých zdravotníckych povolaniach alebo vykonáva odborné pracovné činnosti, špecializované pracovné činnosti alebo certifikované pracovné činnosti súbežne v pracovných pomeroch s viacerými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, do počtu odpracovaných rokov tohto zdravotníckeho pracovníka sa započíta doba, počas ktorej súbežne vykonával viacero zdravotníckych povolaní alebo počas ktorej mal súbežne uzatvorené pracovné pomery s viacerými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, iba raz."."
Pán podpredseda, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 17:46 - 17:46 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za vaše faktické poznámky. Nestihnem na všetko reagovať a začnem tým, že keď ma urážajú ľudia zo SMER-u a z Republiky, je to pre mňa vyznamenanie. Môžte, môžte sa smiať, koľko chcete.
Taraba, Mazurek, vyložene manipulácia, čo ste tu predviedli, pretože ja som neobvinil Mazureka z vraždy tých dvoch ľudí, to by som si nedovolil. Ja som ho obvinil zo šírenia nenávisti voči nejakej skupine, o ktorej hovoril v súvislosti s iným niečím ako o leguánoch a... a podobne, a preto sa, sa mohlo stať to, čo sa stalo. Šíril nenávisť? Šíril. Viac sa bojím, pán Mazurek, vášho šírenia nenávisti ako čohokoľvek iného, pretože tie vaše vystúpenia sa podobajú na to, čo niekedy predvádzal Hitler. Aj on mal popularitu. Vy hovoríte, Šefčík, nemáš popularitu, my máme popularitu. Jasné. Cez nejaké, cez nejaké šírenie strachu a nenávisti vám to ide.
Ďakujem kolegom, Pročko, Nemec, Kučera, za vaše povzbudenia vo faktických poznámkach.
Suja, hovoril som o tom, že nenávistné a výhražné slová voči nám spôsobujú práve tieto vaše prejavy.
Kolega Susko, riešiť migračnú krízu? To som nikdy nepovedal, že by, že by mali tí dobrovoľníci riešiť migračnú krízu. To ste si zase vymysleli, ako je u vás zvykom manipulovať.
Ešte na záver som si nechal, pán Valášek, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.11.2022 17:31 - 17:33 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
... argumenty k Ficovým argumentom, čo sa hovorí, čo sa po chodbách hovorí. Aha, aha, aha. To sú presne vaše argumenty. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)
Presne tie Ficove argumenty, že my po chodbách niečo hovoríme. Tak ja vám teraz hovorím, čo smeráci hovoria. Vaši hovoria, že ste mali dávno sedieť v Leopoldove, že jak to, že na to ešte OČTK neprišli. Odporným spôsobom, tretíkrát to opakujem, opozícia každú jednu krízu využíva na rozsievanie nenávisti.
A to, čo predviedol Mazurek pred chvíľou vo svojej rozprave. O čom hovoril? Oni sa so Sujom boli pozrieť v Holíči. Suja, ktorý, ktorý za 149- či 139-tisíc autom parkuje v zákaze bez problémov. Asi na tom aute (reakcia z pléna), 170, hej. Asi na tom aute sa boli pozrieť v Holíči. Čo ste tam videli? Dvoch migrantov, pri ktorých nebola polícia? No čo ste až tam videli, pán Mazurek?! Lebo ja tam žijem, v tom Holíči. (Reakcia z pléna). Jasné. Nenávisť, nenávisť, to vám prináša body. Nenávisť. A klamstvá.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.11.2022 17:16 - 17:21 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, poslanci. Ja som sledoval znova celú rozpravu od začiatku až do konca a spravil som si pár poznámok, na ktoré by som chcel reagovať, teda ktoré tu odzneli, a chcel by som takisto pripomenúť niektoré veci a uviesť na pravú mieru, pretože ja osobne žijem v Holíči, čiže priamo hraničný prechod Holíč - Hodonín máme blízko.
Keď vypukla táto kríza, ktorú nikto nespochybňuje, ani ja som ju nespochybňoval, tak som sa skontaktoval s niektorými ľuďmi z ministerstva a takisto s policajným viceprezidentom a pýtal som sa ho, ako to je, v akej sme situácii. Povedal mi, uistil ma, že títo ľudia prechádzajú cez naše územie, neplánujú tu ostať.
Išiel som aj osobne, že veď chodím aj so svojou rodinou po uliciach Holíča, nič také, ako tu niektorí strašia, rozsievajú strach a nenávisť, zatiaľ sa nedeje. Hovorím zatiaľ, verím, že to tak aj ostane. Policajný viceprezident mi povedal, že oni situáciu monitorujú, nielen policajti v uniformách, ale aj policajti v civile chodia po obchodoch v Holíči napríklad a pýtajú sa aj predavačiek, ako sa správajú títo ľudia. Títo ľudia, migranti, ako ich nazývame, sú poväčšine zo Sýrie, z krajiny, v ktorej sa bojuje. (Ruch v sále.)
Pán predsedajúci, prosím vás, aby ste ich utíšili, pretože ja som bol, ja, akože pán Fico na začiatku (reakcie z pléna), na začiatku pán Fico hovoril, nikto mu do toho neskákal... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Páni poslanci, ukľudnite sa všetci. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Momentálne nemáme žiadnu trestnú činnosť zaznamenanú, ktorú by títo ľudia robili. Ale vy, pre vás je ľahké povedať: „Pozor, budú robiť!“ Áno, jasné. Vystúpi Mazurek so svojou samopalovou rečou a hovorí o tom, že kto si zoberie na zodpovednosť, keď znásilnia ženy? Kto si zoberie na zodpovednosť, keď dôjde k lúpeniu? Kto si zoberie na zodpovednosť, keď dôjde k vraždám?
Viete čo? Ten istý Mazurek tu hovoril niečo o leguánoch. Pamätáte si? Šíril nenávisť voči jednej skupine. Kto si zobral za... na zodpovednosť to, že napokon to dopadlo tak, že niekto zastrelil dvoch mladých ľudí? (Ruch v sále a potlesk.) Kto? Mazurek? Prečo to neberie na zodpovednosť? Čo sa teraz smejete, jak...? (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Páni poslanci, dajte si faktickú poznámku.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Hovorili ste o leguánoch? A práve o tom to je. Vystúpil Mazurek a stačilo si doplniť namiesto migranti slovíčko Židia alebo Rómovia a namiesto náš slovenský národ si doplniť národ s čistou rasou - a ako keby ste tu videli Hitlera. Takýto prejav mal Mazurek.
Toto, čo ste predviedli, pán Mazurek a spomínali ste aj mňa viackrát, presne títo ľudia v Holíči ohrozujú moju rodinu, vyhrážajú sa mne smrťou, že chcú stretnúť mojich synov v tmavej uličke, lebo Mazurek povedal toto a toto. (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Fico chválil Maďarov v svojom príhovore. Tu mám takú poznámku. Odkiaľ teda tí migranti prichádzajú k nám, keď Maďari to tak zvládajú na srbsko-maďarskej hranici? Chválil Orbána, jak to zvláda. Tak ako to zvláda, keď sú tu?
Keď som sa rozprával s policajným viceprezidentom, tak hovoril mi, že tam je, boli tam na srbsko-maďarskej hranici a tam je dvojitý štvormetrový plot s elektrinou. Aj tak sú odhodlaní títo ľudia to prekonať a prekonajú to. Hliníkové rebríky niekoľkonásobne sa vrátia, keď ich vrátia, oni sa vrátia a tak ďalej a tak ďalej. Prekonajú to. Prekonajú celé Maďarsko. Tri-štyri mesiace sú na cestách, nebuďme naivní, že neprekonajú nejakú zelenú hranicu.
Je príznačné pre vás, pre opozíciu, že zneužívate krízy. Už pomaly tri roky zneužívate každú jednu krízu na šírenie nenávisti, zla, strachu. Či už to bol covid, alebo keď vypukla vojna na Ukrajine, alebo migrácia. Myslím, že jedenkrát ste tak aj voľby, smeráci, vyhrali, tam bola aj so SNS: „Migrácia, migrácia, migrácia.“ Nikdy tu neprišli tí migranti. (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.) Energetická kríza – to isté.
Teraz je kríza migračná, bol som sa pozrieť, rozprával som sa s výpravcom na železničnej stanici v Holíči. Pán Šefčík, tu ich vidíte desiatich, ale oni tu, keď prídete zajtra, jeden z nich mi hovoril, že, že odišiel z tej Sýrie, že mu vyvraždili rodinu. On už nemá prečo tam ostať v tej krajine. Chce ísť do Nemecka, pretože jeho príbuzní emigrovali v roku 2015. Dokonca sa stávajú prípady, že prídu ich príbuzní z Nemecka autom a čakajú ich na tej hranici a prevezú ich do toho Nemecka. To je pre nich tá krajina, do ktorej chcú ísť, v ktorej sú ich príbuzní, v roku 2015 tam odišli.
Situácia v Kútoch, v Holíči, obyčajná ľudskosť, obyčajná ľudskosť, nič iné sa nevyžadovalo od tých dobrovoľníkov a áno, pán Svrček, kolega Miloš, tí dobrovoľníci takýmto spôsobom zareagovali. Ja nehovorím, že majú migračnú krízu riešiť, to som nikdy nepovedal, ale takýmto spôsobom ľudsky zareagovali. Priniesli im polievku, aby neboli hladní, priniesli im oblečenie, aby im nebolo chladno. A ja ich za to obdivujem a ďakujem im za to.
Opozícia nechutne každú jednu krízu zneužije a idú odvolávať Mikulca. Vojna na... v Ukrajine, problém na ukrajinských hraniciach, zas Mikulec. Pán Fico, nič iné, len o vlastný zadok vám ide! Vy tu budete hovoriť, vy tu budete hovoriť, že, že po chodbách hovoríme, že s tým Mikulcom sme nespokojní a tak. To čo sú za argumenty!
Po chodbách sa hovorí, že Šutaj Eštok z úradu vlády, keď bol Pellegrini s vami tam pri moci, že nosil roličky... ruličky bankoviek z úradu vlády. Aj to sa po chodbách hovorí.
A viete, čo sa o vás po chodbách hovorí? (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.) Viete, čo sa o vás po chodbách hovorí, pán Fico? Že ste mali dávno byť v Leopoldove, že prečo tam ešte nie ste? A to hovoria aj smeráci, vaši. (Reakcie z pléna.) Si predstavte. (Neutíchajúci ruch v sále a opakované zaznievanie gongu.) Ja len teraz prirovnávam argumenty k Ficovým argumentom, čo hovorí, čo sa po chodbách hovorí. Aha, aha, aha. To sú presne vaše argumenty... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Páni poslanci, pán poslanec, pán poslanec, pán poslanec, pán poslanec, teraz rozprávam ja. (Hovorené súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, prosím, vás všetkých, aby ste sa ukľudnili. V opačnom prípade preruším schôdzu a môžme to naťahovať kľudne do polnoci. Nechajte ho dohovoriť, ešte má minútu, potom sa môžte realizovať vo faktických poznámkach. Ďakujem pekne. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 17:01 - 17:01 hod.

Marek Šefčík
... ktorí chodia na zahraničné cesty, niekoľko desiatok zahraničných ciest má niektorý poslanec a nikto nevie, čo kde rieši. O Mikulcovi vieme, načo išiel do toho Rumunska.
Skryt prepis