Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:14 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.6.2021 9:36 - 9:44 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, skupina poslancov Národnej rady predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Predmetom návrhu zákona je posilnenie právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom s kontrolnou právomocou štatutárneho orgánu a štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii.
Začnem tým, že odpolitizovanie podľa Igora Matoviča nemožno vykonať, ak ostanú v riadiacich funkciách v štátnej správe, citujem: „zabetónovaní smeráci, mosťáci a kto s nimi ešte vládol“. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády práve k tejto poslaneckej novele zákona o štátnej službe, ktorá má posilniť právomoci generálnych tajomníkov služobného úradu.
Nuž, pán minister financií, takto na diaľku vám odkazujem, že nie je to prvýkrát, čo vodu kážete a víno pijete. Za rok a pol tejto vlády sme svedkami amaterizmu, prešľapov, nekorektných či necitlivých postupov nominantov tejto vládnej koalície, aj na pozíciách generálnych tajomníkov služobných úradov, že vylúčiť vo vašich krokoch stranícky prístup pri tejto novele je priam nemožné. Nie prvýkrát ukazujete, že ste úzkoprsí a zahľadení do seba. Použijem parafrázu z kultového filmu Forrest Gump: „Pre zabetónovaných - každý zabetónovaný.“ Asi takýmto spôsobom rozmýšľate viacerí vo vládnej koalícii. Ak sa nemýlim, myslím, že to bol slávny ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj, ktorý povedal, že každý chce zmeniť svet, no nikto nechce začať od seba.
Pán Matovič a ctená vládna koalícia, čo tak začať od seba a odvolať neschopných ministrov? To by štátu pomohlo naozaj viacej, ako bez udania dôvodu, počujete dobre, dámy a páni, bez udania dôvodu odvolávať vedúcich zamestnancov možno len preto, že si dovolili povedať svoj názor, ktorý nie je totožný s názorom straníckych nominantov tejto koalície. Súhlasím s tým, že treba oddeliť štátnych úradníkov od politiky. Ale, ctení predkladatelia, pýtam sa vás, to takouto cestou a takýmto spôsobom? Prečo to však nerobíte a neukážete ľuďom, obyčajným ľuďom svoj úprimný úmysel? Prečo by vám mali veriť, keď ste si napríklad aj na pozície prednostov menovali priamo svojich straníckych ľudí? Častokrát bez nejakej odbornej či morálnej spôsobilosti vykonávať takúto dôležitú funkciu. Dámy a páni z vládnej koalície, pozor na bumerangy, lebo tie sa zvyknú vrátiť späť.
Pán poslanec Kyselica, ja som vás pozorne počúval a hovorili ste o tom, že máte ambíciu týmto zákonom prinavrátiť normálne výberové konania. Povedzte mi, prosím, mne aj celej verejnosti, čo bolo normálne a transparentné na výberových konaniach na pozície prednostov okresných úradov, pretože kritizovali ste nás, ľudí, ktorí sme teraz v opozícii a ktorí sme mali možnosť spravovať a riadiť Slovenskú republiku, že v čase, keď sme mali tú moc, tak sme si do pozícii dosadzovali ľudí bez výberového konania. Ale nemáte pravdu. V roku 2012, kedy SMER - sociálna demokracia zostavil jednofarebnú vládu, tak sa rozhodlo o tom, že všetky špecializované úrady, to znamená, špecializovaná štátna správa sa postupne zruší a stransformuje sa to pod okresný úrad.
Ja som zo Zlatých Moraviec a ja mám rád konkrétne príklady. Pán poslanec, vy viete o tom, že počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu sa stala taká anomália, že okres, z ktorého pochádzate aj vy, Nové Zámky, mal dva obvodné úrady? Obvodný úrad v Nových Zámkoch a Obvodný úrad v Štúrove. A v Zlatých Moravciach sme nemali obvodný úrad. A preto som veľmi rád a z tohto miesta chcem poďakovať, že na návrh vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa rozhodlo, že každé okresné mesto bude mať svoj okresný úrad. Aj na základe toho dnes máme Okresný úrad v Zlatých Moravciach. A hovorím o tom, že mám rád prax, a to, čo sa stalo, aby som mohol demonštrovať, tak viete, kto sa stal prednostom Okresného úradu v Zlatých Moravciach v roku 2013? Pán Marek Illéš, ktorý dovtedy zastával pozíciu riaditeľa správ a kata... riaditeľ správy katastra v Zlatých Moravciach a priz... a poviem vám, že nemal legitimáciu strany SMER - sociálna demokracia.
Viete, na pozíciách vedúcich odborov na okresnom úrade, tak ako to správne povedal pán poslanec Saloň, prebehli transparentné výberové konania. Sú tam ľudia, ktorí majú štátnu definitívu. Takže chcem sa vás opýtať, prečo ich chcete dostať do neistoty? Prečo im chcete zobrať a prečo niektorí budú musieť odísť zo svojich pozícií? Len preto, že majú nejaký iný názor alebo že subjektívny názor generálneho tajomníka služobného úradu bude taký, že jednoducho tento človek na túto pozíciu nepatrí? A tie výberové konania, mali ľudí vo výberových komisiách, ktorí mali na to mandát. Ale ľudia, ktorí sedeli vo výberových komisiách a vyberali vašich prednostov okresných úradov, žiadny mandát od nikoho nemali. A to je veľmi podstatná vec.
Viete, my sme v rokoch 2019 a v roku 2020 zvýšili štátnym zamestnancom ich mzdy o 10 %. Vy ste im nepridali ani euro, a práve naopak, dostávate ich do neistoty.
Takže zopakujem, podľa mňa sa jedná o veľmi zlý a necitlivý návrh zákona, s ktorým, samozrejme, ani ja, ani moji kolegovia v poslaneckom klube SMER-u - slovenská sociálna demokracia nemôžeme súhlasiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.6.2021 11:14 - 11:14 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán predseda. Chcel by som upozorniť členov zahraničného výboru, že rokovanie výboru sa uskutoční dnes 12.05 hod. v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:00 - 15:02 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Šeliga, buď ste pozorne nepočúvali Roberta Fica, alebo ste ho nepochopili, pretože on hovoril, že sa nezneužívalo trestné právo politikmi v politickom súboji. Vy ste si to trošku inak interpretoval.
Druhá vec. Vy ste si kľudne povedali, že minister Mikulec je odvolávaný za akési obstarávanie. Akési obstarávanie? Však v čase, keď bol najskôr riaditeľ kancelárie a potom aj samotný šéf Vojenskej spravodajskej služby, tak jednoducho v tomto období dostali veľké zákazky spoločnosti, v ktorých figuroval v jednej jeho otec, v druhej jeho brat. Tak nechápem, prečo to tak bagatelizujete.
Ale, viete, ani sa nečudujem, keď ministerka spravodlivosti Kolíková, jej brat parazituje na štátnych zákazkách, takže pre vás sa to zdá asi absolútne normálne.
Čo sa týka spôsobu voľby policajného prezidenta, máte pravdu, ten bol menený počas vlády SMER-u. Ale hádam vás nemusím dávať do nejakých reálií, že bolo to v čase, kedy bol zavraždený novinár Kuciak a jeho snúbenica, a vy asi si neuvedomujete, že to bol veľmi silný tlak najmä opozície. Vy ste to vtedy prežívali inak, na námestiach, kde vás tá vlna protestov vlastne voviedla do tej veľkej politiky, a napriek tomu, že ste hovoril, že zostávate apolitický, tak to nebola pravda.
A ďalšia vec je, pre vás je také príznačné, že vy sa skôr budete zaoberať chudákom Navaľným, že čo má, či vôbec má čo jesť, ako by ste sa starali o ľudí, ktorí sú nezákonne v slovenských väzniciach a vo väzbe.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 14:14 - 14:16 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Páni poslanci, chcem vám pekne poďakovať za vaše podporné stanoviská, ktoré ste uviedli vo faktických poznámkach.
Pán poslanec Suja, zhodneme sa na tom, že každý, kto sa, ako ste upozornili, kto poukáže na to, že sa dejú nezákonné veci, tak skončí obvinený alebo dokonca priamo vo väzbe.
Pán poslanec Kočiš, naozaj aj ja vidím veľké nebezpečenstvo v návrhu zákona, s ktorým prichádzajú poslanci vládneho OĽANO, menovite páni Vetrák, Pročko a Kyselica, pretože ľudia, ktorí pracujú dlhé roky v štátnej správe, sa musia mať na pozore, pretože niekto subjektívne rozhodne, že tam nepatria a jednoducho prídu o prácu a tu vidím veľké nebezpečenstvo.
A keď sme pri okresných úradoch, jednu vec som predsa len zabudol spomenúť, a to príklad, ja som zo Zlatých Moraviec, ja veľmi rád hovorím príklady z praxe. Druhá Dzurindova vláda urobila takú anomáliu, že zrušila obvodný úrad v Zlatých Moravciach, aby sa zapáčila svojmu koaličnému partnerovi z SMK, a v okrese Nové Zámky sme mali dva obvodné úrady. Nové Zámky a Štúrovo. A preto som veľmi rád, že v roku 2013 minister vnútra Kaliňák rozhodol o tom, že každý okres bude mať aj svoj príslušný okresný úrad, a za to mu budem naozaj po celý čas svojho života vďačný, lebo aj ľudia v Zlatých Moravciach si zaslúžili, aby mali takúto inštitúciu.
A čo sa týka, pán poslanec Ďurica, ja súhlasím s vaším názorom, že Slovenská informačná služba si svoju robotu vykonáva dobre. Svedčí o tom aj tá správa, ktorú sme si mohli vypočuť tu. A naozaj také nezmyselné názory o tom, že ju treba rozpustiť, to nikto svojprávny a kompetentný nemôže tvrdiť.
Skryt prepis
 

16.6.2021 11:40 - 11:55 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, panie poslankyne, páni poslanci, vláda Igora Matoviča, ako aj vláda Eduarda Hegera si vytýčili najmä boj proti korupcii, klientelizmu a rodinkárstvu. Je to zahrnuté a obsiahnuté aj v programovom vyhlásení vlády.
Ale ja sa chcem opýtať členov vládnej koalície, najmä z poslaneckého klubu OĽANO, že či sú presvedčení o tom, že aj výberové konania prebehli transparentne a že boli transparentne dosadzovaní do pozícií prednostov okresných úradov ľudia, ktorí tam dnes sedia. Pretože my sme na rozdiel od vás v tom roku 2012, ako ste viacerí hovorili, my sme sa nikdy netvárili, že toto nie je politická pozícia. My sme hovorili, že prednostovia okresných úradov sú predĺžené ruky ministra vnútra. Vy ste to kritizovali, a čo ste urobili? Vy ste urobili nejaké pofidérne interné výberové konania. No normálne výberové konanie je také, kde členovia výberových komisií majú aj nejaký mandát o tom, že zastupujú niekoho. Ale vy ste urobili nejaké pofidérne a na základe toho ste vyberali prednostov okresných úradov. Takže pošliapali ste si po vlastnom jazyku, dámy a páni.
A vrchol arogancie moci považujem návrh zákona, ktorým prichádzajú, s ktorým prichádzajú poslanci OĽANO páni Vetrák, Kyselica a Pročko, ktorý hovorí o tom, že aj ľudia, ktorí dlhé roky pracujú v štátnej správe, niektorí sú tam už od vlády Mikuláša Dzurindu, niektorí dokonca ešte od vlády Vladimíra Mečiara, ktorí tam normálne pracujú v štátnej správe, tak dneska sa môžu strachovať o svoju pozíciu, pretože ani štátna definitíva im nezaručuje to, že zostanú ďalej pracovať v štátnej správe.
Ďalšia vec. Vždycky v minulosti bolo zakázané ministrom, aby ich rodinní príslušníci nejakým spôsobom obchodovali so štátom. Už včera to tu zaznelo. Veď vystúpte niekto, nájdite odvahu a povedzte, že jednoducho dnes to už neplatí. Ako si môžeme vysvetliť to, že brat pani ministerky Kolíkovej, že sa mu darí obchodovať so štátom, s RTVS alebo s divadlom Nová scéna, a nikoho to z vás netrápi.
Pán minister Mikulec, chcel som sa obracať priamo na vás, ale môžem len takto sprostredkovane, pretože tu nesedíte, v čase, keď ste boli riaditeľom kancelárie šéfa Vojenskej spravodajskej služby, ak firma MIPOL, v ktorej figuroval váš otec, získala zákazku vo výške 2,5 mil. eur. Zákazka sa týkala stráženia nehnuteľností, ktoré patrili Vojenskému spravodajstvu. A len tak pre zaujímavosť uvediem, že vtedajším šéfom Vojenského spravodajstva bol pán Vendelín Leitner, ten istý pán Leitner, ktorý dnes zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve vnútra.
Pán Mikulec, v rokoch 2010 – ´12 ste zastávali dokonca pozíciu šéfa Vojenského spravodajstva a počas tohto obdobia získala firma Aegis Eu, s. r. o., zákazku vo výške 150-tisíc eur. Napriek tomu, že sa snažíte hovoriť o tom, že nikdy v nej nefiguroval váš brat Ján Mikulec, tak naše dôkazy hovoria o úplne niečom inom a naozaj výkonným riaditeľom tejto spoločnosti bol váš brat Ján Mikulec. Takže ďalší jasný príklad rodinkárstva a klientelizmu.
Pán minister, tiež už bola nastolená otázka, prečo vám bola odobratá bezpečnostná previerka na stupeň prísne tajné? Od vás som počul len také výhovorky a zahmlievania, ale podľa mňa ste nehovorili pravdu. Podľa mňa ste boli vyhodnotený ako nepravdovravný, alebo ste niektoré veci zatajili či zamlčali.
Dámy a páni, v ostatných dňom rezonovalo slovenskou spoločnosťou rozhodnutie prokurátorky Generálnej prokuratúry, ktorá rozhodla, že uznesenie o vznesení obvinenia Branislava Zuriana bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu. Na základe dôkazov nebolo možno konštatovať naplnenie znakov skutkových podstát stíhaných trestných činov a vyšetrovateľ Policajného zboru skutok pri právnom posudzovaní aj nepríslušným spôsobom nadkvalifikoval, informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Generálny prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti uviedol, že pre prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivosť považuje za zásadné trestné stíhanie výlučne zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon.
Vy dosť často hovoríte o tom, že najmä polícia, ale aj ďalšie orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky. Pani poslankyne, páni poslanci, ja mám za sebou len šesť úplných semestrov na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela, ale dovolím si tvrdiť, že aj orgány činné v trestnom konaní musia mať svojím spôsobom zviazané ruky. A viete čím? Zá-ko-nom, je jasná odpoveď, zákonom. Inak je to svojvôľa. A o to nám predsa nemôže ísť.
Vy sa čudujete tomu, že my tvrdíme na základe správy Slovenskej informačnej služby, že obvinenia sú zmanipulované, o tom jasne hovorí tá správa Slovenskej informačnej služby, a že sa dejú prostredníctvom profesionálnych udavačov, ktorí v minulosti páchali závažnú trestnú činnosť, pre ktorú im hrozia tresty. A títo ľudia sú pre svoju beztrestnosť schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli týmto trestom. A je to podľa vás z našej strany nejaké politikárčenie, keď hovoríme, že toto neobstojí, že výpovede takýchto ľudí, ktorí nemajú dôveru a ktorí v minulosti zlyhali a dopustili sa zločinu, tak jednoducho neobstoja?
A potom ako si mám vysvetliť vyhlásenie prezidenta Policajného zboru pána Kovaříka, ktorý 24. mája v tomto roku hovorí, že vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika.
Ako si mám vysvetliť vyjadrenia zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela, ktoré bolo zverejnené 28. mája v tomto roku, že „výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania“. Zhodou okolností hovorí to pán Kysel, ktorého disciplinárne musel riešiť generálny prokurátor už druhýkrát.
Zoberiem si príklad Vladimíra Pčolinského, pretože nikto nemôže povedať, že tento človek má niečo spoločné so SMER-om – sociálna demokracia. Je obvinený z dvoch skutkov. Prvý hovorí o tom, že mal zobrať úplatok vo výške, niekde sa uvádza 20-tisíc, niekde 40-tisíc eur za to, aby sa zastavilo sledovanie podnikateľa Zoroslava Kollára. A kto to tvrdí? Páni Beňa a pán Makó, dvaja profesionálni udavači.
Druhý skutok, z ktorého je pán Pčolinský, exriaditeľ SIS, obvinený, je tiež z nejakého brania úplatku a mal to povedať kajúcnik Kučerka. Áno, pán zástupca špeciálneho prokurátora má pravdu v tom, že vyjadrenia, obvinenie pána Kučerku bolo verifikované tromi ďalšími svedkami, ale ani jeden z týchto svedkov nepotvrdil výpoveď spomínaného kajúcnika pána Kučerku. Tak potom kto klame?
Klameme my, ktorí tvrdíme, že mnohí ľudia sedia nevinne vo väzbe len na základe výpovede profesionálnych udavačov alebo klame policajný prezident pán Kovařík, alebo zástupca špeciálneho prokurátora pán Kysel? To sú jasné, nepriestrelné dôkazy, ktoré často uvádzame na našich tlačových besedách.
Budem pokračovať. Takisto spoluobvinenému Jánovi Kaľavskému, to je šéf operatívy NAKA, tiež prokurátor Generálnej prokuratúry pred pár dňami zrušil uznesenie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia. Sudkyňa Urbancová, podpredsedníčka Najvyššieho súdu, sudca Molnár a takýchto príkladov by sme uviesť mohli oveľa, oveľa viac.
Toto je to rozviazanie rúk, dámy a páni? A nie náhodou organizovaná skupina, ktorá vás rozviazanými rukami, obrazne povedané, zaškrtí? Organizovaná skupina udavačov, o ktorej som už hovoril?
Toto nie je boj koalície za spravodlivý štát. Ale náš opozičný boj za ochranu spravodlivosti. Lebo to, čo sa deje teraz, je obludná snaha za pomoci profesionálnych udavačov dostať za mreže kohokoľvek, kto je nepohodlný.
A všimli ste si, dámy a páni, že každý, kto urobí čo len krok, čo sa len priblíži k preverovaniu vyšetrovania citlivých káuz, skončí obvinený? Páni Pčolinský, Zurian, Szabó, Kaľavský. Minimálne sa nad tým treba zamyslieť.
A tu príde pani podpredsedníčka vlády, pani Remišová, a povie len tak kľudne, a neviem, kde ju to aj napadlo, že Slovenskú informačnú službu treba rozpustiť. Toto nikto príčetný nemôže povedať. Však tá Slovenská informačná služba si práveže plní úlohy. Veď ona prišla s tým, že čo sa tu deje. Ona jediná upozornila na to, aký obludný kruh tu máme. A pani podpredsedníčka povie, že treba ju rozpustiť. Čo si o nás pomyslia kompetentní ľudia v iných štátoch? Veď tí si musia ťukať na čelo, čo za ľudí máme v exekutíve, keď takéto niečo dokážu povedať.
Viete, pán bývalý minister financií Mikloš, za jeho éry bol rozvrátený daňový systém a daňová správa prišla o veľké milióny eur, a tu chce niekto rozvrátiť Slovenskú informačnú službu. No niečo nevídané.
Dámy a páni, pred časom som sa v televíznej diskusii spýtal zástupcu koalície, že či pán Heger by bol schopný sa pozrieť do očí rodine generála Lučanského, rodine advokáta Ribára alebo pána Zuriana, alebo aj rodine pána Pčolinského, ktorý sa v Slovenskej informačnej službe pokúšal postaviť k danej mašinérii a poukázať na nepravosti. Spýtal som sa to preto, lebo predseda vlády tesne predtým hovoril, aké svetlé zajtrajšky nás čakajú, a o tom, že ľudia na Slovensku majú jednoducho veriť v právo a spravodlivosť.
A keď sme pri pánovi Ribárovi, tak tento advokát Ribár bol 565 dní držaný nezákonne vo väzbe. A teraz chcem ukázať na tú, na to zlyhanie systému, pretože naozaj príklad Ribára je zlyhaním systému. Ja spomeniem Rogera Scrutona, anglického právnika a filozofa, ktorý, budem tak parafrázovať, hovoril o tom, že najväčší dôkaz viny je často obvinenie. On to, samozrejme, kritizoval, ale zoberme si, aké zlyhanie systému bolo pri pánovi advokátovi Ribárovi. Takže najskôr operatívec, potom vyšetrovateľ, potom prokurátor, potom súd prvej inštancie, potom Najvyšší súd, až Ústavný súd Slovenskej republiky musel prijať uznesenie, na základe ktorého bolo konštatované, že advokát Ribár bol držaný 565 dní vo väzbe nezákonne. Takže toto je v mojich očiach naozaj to zlyhanie systému.
Ja som za to, aby padlo, komu má padnúť. Toto podpisujem a určite aj naša strana. Ale aby sa spravodlivosť vynucovala gaunermi? Doslova práskačmi, ktorí si vďaka ponuke krivej výpovede následne užívajú slobodu?
Ja chcem z tohto miesta poďakovať generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi za jeho odvahu. Nie je to ľahké, a v tejto dobe dvojnásobne, postaviť sa na stranu spravodlivosti. Bez jeho statočnosti, tak to poviem, by dnes bývalý riaditeľ NAKA mal problém a možno by už sedel v kolúznej väzbe.
Dámy a páni, vy sa nám nečudujte, že konštatujeme, že právny štát je v ohrození. Veď sme toho svedkom. Ale ja verím, že spravodlivosť nezomiera a ten bumerang, ktorý ste vypustili pomocou falošných, zaplatených profesionálnych udavačov sa vám môže čoskoro vrátiť.
A, pán minister vnútra, naozaj nesiete minimálne politickú zodpovednosť za to, čo sa deje vo vašom rezorte. A vidím, že príčinou toho, čo sa deje, je častokrát aj alibizmus nadriadených. A preto si myslím, že by ste ďalej nemali zostať na pozícii ministra vnútra.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 16:21 - 16:22 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán minister, musím skonštatovať, že ste ma sklamali tým, že ste si zobrali za svedka človeka, ktorý sa nemôže brániť, lebo už nie je medzi živými, a ktorý, pripomínam, že zomrel v štátnom zariadení.
Vy idete vyčítať nám, že nemáme, neprechovávame ku generálovi Lučanskému príslušnú a patričnú úctu? Viete, v mojich očiach bude generál Milan Lučanský vždy ten, ktorý sa v ťažkých časoch nebál postaviť proti skutočnej mafii, mafii, ktorú sme na Slovensku mali, ktorá vraždila ľudí a ktorá vyhadzovala autá do vzduchu. Ak chcete hovoriť o ľuďoch, ktorí si nevážia generála Milana Lučanského, tak sa môžete pozrieť po svojej ľavej ruke. Sedí tam pani ministerka, ktorá aj po jeho smrti išla do relácie, nazvem to veľmi slušne, ktorá je určená menej náročnému divákovi, a na otázku, čo si myslím o Lučanskom, odpovedala: „Nebol to ani Kuciak, ani Palach.“
Toto je neslušné a toto je vrchol drzosti a neslušnosti voči generálovi Lučanskému! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 16:00 - 16:02 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, napriek tomu, že s mnohými vašimi názormi nesúhlasím, tak oceňujem aspoň ten váš vecný prístup až, samozrejme, na pasáž, kedy ste sa veľmi ironicky venovali nášmu kolegovi pánovi poslancovi Blahovi. Hovorili ste o neadekvátnych obvineniach, ale podľa mňa Robert Fico na začiatku jasne pomenoval mnohé zlyhania, obvinenia a ja som doteraz od pána ministra Mikulca nepočul takmer žiadnu odpoveď.
Pán minister Mikulec vo svojom úvodnom vystúpení hovoril o tom, ako v roku 2012 a neskôr ´13 bol obvinený najskôr z ohovárania, potom mu do auta mali dať nejaké kompromitujúce materiály a ja som vo svojej faktickej reagoval, asi ste tu neboli, že nech mi povie, kto mu bol vykopnúť dvere na jeho obydlí, koľko dní strávil vo väzbe a tak ďalej a tak ďalej. A dávam do paralelu to, čo sa stalo napríklad advokátovi Ribárovi, pretože ten 565 dní strávil vo väzbe nezákonne, skonštatoval to Ústavný súd Slovenskej republiky. A príklad advokáta Ribára je v mojich očiach riadnym zlyhaním systému ako takého, pretože najskôr to mal na starosti operatívec, potom vyšetrovateľ, prokurátor, potom súd prvej inštancie, Najvyšší súd Slovenskej republiky. Teda nechcite mi nahovoriť, že to boli nejaké zlyhania, veď tu zlyhalo päť na sebe nezávislých inštitúcií, tak to nazvem, a opraviť to musel až Ústavný súd Slovenskej republiky. A vy sa pýtate, či máme veriť súdom. No ani súdy nie sú písmo sväté.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:10 - 14:12 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, takto na diaľku vám chcem odkázať, že na vašu vládu budú ľudia chcieť čo najskôr zabudnúť a vláda Eduarda Hegera vojde do slovenských dejín ako vláda prvého apríla. To je fakt.
Vy ste hovorili veľa o obvineniach, ale obvinenie je len jedna strana mince. Človek môže byť obvinený, to bol koniec koncov aj súčasný minister vnútra Mikulec, môže byť vo väzbe, ale druhá strana mince je, či bude aj skutočne odsúdený. A Generálna prokuratúra konštatovala, že mnohé uznesenia o vznesení sú nezákonné, neopodstatnené, predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu.
Pán minister, ja si vyprosujem, aby ste ma nazývali mafiou. Opakujem to, vyprosujem si to. Kto bol obvinený z daňových podvodov, ja alebo vy? A či sa vám to páči, alebo nie, ak mám pocit, že opozícia je kriminalizovaná, právny štát je ohrozený, mnohí ľudia sú vo väzbe nevinní, bez dôkazov, len na základe výpovedí profesionálnych svedkov, ktorí v minulosti páchali trestnú činnosť, za ktorú im hrozili tresty, tak títo ľudia sú kvôli svojej beztrestnosti ochotní povedať čokoľvek na kohokoľvek. Toto mi vadí.
A ak sú na niekoho dôkazy, nech sa páči, ale aj takíto ľudia majú nárok na spravodlivý súdny proces. Na to nezabúdajme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:16 - 11:18 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán minister, v roku 2012 ste boli obvinený z ohovárania a v roku 2013 bol podhodený do vášho auta materiál, ktorý vás mal kompromitovať.
Tak sa vás chcem opýtať, takže na základe týchto obvinení kedy a kto vám prišiel vykopnúť dvere na vašom obydlí? Koľko dní ste na základe týchto obvinení strávili vo väzbe, v kolúznej väzbe? Koľko dní ste boli odlúčený od vašich najbližších?
Nuž poviem vám to, ani jeden deň. Boli ste na slobode, pozeralo sa na vás ako na nevinného a mohli ste sa aktívne brániť voči týmto obvineniam.
Také šťastie však nemá napríklad advokát Ribár, ktorý bol 565 dní držaný nezákonne vo väzbe. O tom aj rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republike. A to už nehovorím o tom generálovi Lučanskom alebo advokátovi Krivočenkovi, ktorí väzbu neprežili, pán minister. Možno pre vás a pre ministerku Kolíkovú, ktorá je žena bez akejkoľvek empatie, sú to len čísla v štatistikách. Ale pre mňa sú to konkrétni ľudia s konkrétnymi životnými príbehmi.
A mrzí ma to, že ste vlastne ani jednou vetou nereagovali na tvrdé obvinenia Roberta Fica, ani jednou vetou. Jediná vec, ktorú môžem oceniť, že ste nepoužívali výrazy štvrtej cenovej skupiny.
Ale vy ste nepochopili to kľúčové. To, čo Robert Fico rozprával, to nie sú jeho subjektívne pocity. Veď to sú veci, o ktorých hovoril riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Aláč tuná pred nami v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Tak to, prosím vás, nebagatelizujte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.5.2021 13:16 - 13:17 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Takisto obdobný procedurálny návrh.
Skryt prepis