Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.7.2020 o 14:53 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:53 - 21:53 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, hovorí z vás múdrosť, hovorí z vás skúsenosť, hovorí z vás človek, ktorý už veľa zažil a má plné právo hodnotiť. A ja vám veľmi ďakujem za vaše slová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.7.2020 14:02 - 14:05 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážení členovia vlády, milé kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predniesol správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 182a).
Predseda NR SR svojím rozhodnutím č. 171 z 21. júla 2020 pridelil návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem určených špecifických výborov na prerokovanie do určeného termínu konania schôdze. Určil zároveň, aby výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor pripravil na schôdzu NR SR správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený návrh skupiny poslancov jednotlivé výbory prerokovali dňa 23. júla 2020 s tým, že všetky výbory Národnej rady Slovenskej republiky s výnimkou Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny neprijali platné uznesenia, nakoľko návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s § 52 ods. 4 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny o návrhu nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný.
Zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor uznesením č. 53 z 23. júla 2020 schválil správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch Národnej rady.
Výbor pre financie a rozpočet ma zároveň poveril, aby som predniesol na schôdzi Národnej rady správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi vo výboroch a určil poslancov Národnej rady Mariána Viskupiča, Juraja Gyimesiho, Petra Kremského, Milana Kuriaka, Erika Ňarjaša a Annu Miernu za spravodajcov výboru. Z uznesení výborov nevyplynuli žiadne pripomienky a požiadavky.
Ďakujem, pán predseda, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.7.2020 15:23 - 15:25 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Skúsim na pána Suju, zákaz, sprísnenie, spomínal som oba, oba termíny. Každopádne ani aktuálny zákon nezakazuje mať rodinu. Kvôli tomu, aby sme mali rodiny nemusíme meniť zákon.
Pán poslanec Taraba, skúsme sa teda zamyslieť, prečo máme tak málo detí, prečo teda tí rodičia nechceli, aby sa narodili, prečo, prečo ľudia nechcú mať deti. Toto riešme a hľadajme spoločne všetci tú cestu, aby ľudia chceli mať deti a aby ich mali a aby sme to podporovali.
Pán kolega Stančík, ďakujem pekne.
Pán kolega Mizík, viete, prečo by ľudia odišli. Poviem vám, spomeňme si všetci, niektorí sme mladí boli dávnejšie, niektorí sú mladí teraz, pre mladého človeka je tou prvou a najcennejšou hodnotou sloboda. Všetci sme chceli, keď sme boli mladí, odísť z neslobodnej krajiny, to je ten dôvod, prečo by ľudia, mladí ľudia chceli odísť, ak sa naša krajina posunie k menej slobodnej krajine.
Pán poslanec Schlosár, len veľmi jednoducho. Dôležitý je každý jeden život, aj tie, čo rátate vy, aj tie čo som rátal ja. Každého jedného života je škoda, ak sa, ak sa proste skončí.
Pán kolega Baránik, ďakujem pekne. Presne toto bolo dobre povedané. Aktuálny zákon je časom preverená rovnováha. Tá, tá krehká rovnováha, ktorá funguje. A funguje, fakt funguje. To znamená, je najlepšie riešenie nemeniť to, čo funguje.
Pani kolegynka Brisudová, veľmi pekne ďakujem. Úplne súhlasím s tým, čo ste povedali. Ďakujem.
Aha, ešte, ešte, áno, ešte mám desať sekúnd. Pán kolega Kuriak, ja si myslím, že sa zhodneme ešte viac, než sa nám zdá, aj keď sme na oboch stranách spektre, či liberálne, alebo, alebo teda konzervatívne. Obaja máme naše deti za to najcennejšie, čo máme, a obaja robí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.7.2020 15:01 - 15:11 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, áno, ľudský život je najväčšou hodnotou aj pre mňa, myslím si, že aj pre všetkých liberálov, rovnako ako reprodukčné a sexuálne práva sú jedným zo základných pilierov zdravej a demokratickej spoločnosti. Medzi tieto práva patrí aj právo k bezpečnému a hlavne prístupnému umelému prerušeniu tehotenstva. Doteraz sa Slovensko radí medzi tie demokratické krajiny, ktoré pre ženy ponúkajú bezpečnejšie a prístupnejšie riešenia pre nich k tak ťažkým rozhodnutiam. Nevidím dôvod, prečo by sme túto dostupnosť mali meniť a sprísňovať. Uznávam, že Slovensko ako v podstate všetky krajiny v Európe zažívajú demokratickú krízu a že problém s demografiou sa bude zhoršovať. Sprísnenie a obmedzenie prístupu k bezpečnému potratu však ale rozhodne nepovažujem za jedno z riešení tohto reálneho problému.
Namiesto vytvárania priaznivého, sociálneho a ekonomicky prospešného zázemia pre našich mladých ľudí sa riešia otázky obmedzovania ich slobôd, dávame im ďalšie dôvody na odchod do zahraničia, kde takéto obmedzenia určite nebudú mať. Títo mladí ľudia sa i na základe tohto môžu rozhodnúť, že opustia Slovensko a vytvoria si svoje rodiny v zahraničí. Takisto namiesto podporovania žien v materstve a vytváraní domova sa bavíme o sťažovaní ich rozhodnutí. Prinútiť ženu donosiť plod na báze rôznych finančných príspevkov, si myslím, rozhodne nie je ani správne, ani etické. Financie by sme mali radšej ponúkať rodinám, ktoré deti chcú mať, ktoré deti majú, ktorí ich majú z vlastného presvedčenia a z vlastného rozhodnutia.
Zo zdravotníckeho hľadiska je, je otázka prístupu k bezpečnému a legálnemu umelému ukončeniu tehotenstva absolútne ústredná. Bez ohľadu na dôvod ukončenia tehotenstva podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je prístup k bezpečnej a prístupnej interrupcii jedným zo základných práv žien bez ohľadu na to, kde žijú. Nebezpečné, neprístupné a nelegálne interrupcie považujú za tichú pandémiu.
Ďalej štúdie OSN indikujú, že ak by krajiny, kde sú takéto zákony a možnosti neprístupné, by zákony zmenili a vytvorili prístup k bezpečným interrupciám, zachránilo by to život takmer 50-tisíc ženám ročne. Takisto spoločné štúdie rôznych organizácií, ktoré sa zaoberajú reprodukčnými právami žien a ľudskými právami, odhadujú, že vďaka nebezpečným a nie odborne vykonaným potratom umrie ročne medzi 70-80-tisíc žien, a táto štatistika tvorí 13 % zo všetkých úmrtí matiek. Ak máme takýto aspekt verejného zdravotníctva legálny, bezpečný a prístupný, nie je žiaden dôvod ho meniť a už vonkoncom nie teda z ideologických alebo náboženských dôvodov. Keď vzrastie počet žien, ktoré by potenciálne vyhľadávali nelegálne a nebezpečné interrupcie, pretože ak sa zákon zmení, problém nezmizne, oni ich vyhľadávať budú, budeme čeliť ešte väčšiemu problému a obete nebezpečných interrupcií nám rozhodne v probléme demografickej krízy nepomôžu.
Komplikácie, ktoré by vznikli z nelegálnych a nebezpečných interrupcií, by sa stali iba ďalším bremenom pre naše zdravotníctvo a následky, ktoré by vznikli z takýchto komplikácií, by často končili fatálne, ako sa takto deje v štátoch, kde je prístup k interrupciám sprísnený alebo sú teda rovno zakázané. Zakázať interrupcie nie je vyriešenie problému, je to len čierna páska cez oči, ktorá v spoločnosti problém len zneviditeľní.
Ďalej by som chcel poukázať na paradox, ktorý sa týka potratového turizmu v návrhu. Ak chcete zakázať prístup k interrupciám cudzinkám, prečo potom chceme teda urobiť z našich žien cudzinky, ktoré vyhľadávajú zdravotnícku pomoc v tomto probléme v zahraničí? Pretože sprístupnením umelého tehotenstva nedonútite ženy, aby túto svoju voľbu prehodnotili, len im pridáme ťažkosti, starosti a donútime ich vyhľadávať nebezpečné a komplikované spôsoby, ktorými by to tehotenstvo ukončili na vlastnú päsť, ako som už spomínal, častokrát s fatálnymi následkami. Ozaj nevidím dôvod takéto zmeny zavádzať. Tvrdíte, že nebudete ženám zakazovať umelé ukončenie tehotenstva, no reálne sa zaradíme k tým krajinám, ktoré majú interrupciu de facto zakázanú, pretože vo veľa prípadoch je priam nemožné dôvod dokázať, a tým spôsobom vyhovieť zákonným požiadavkám.
Fakt sa chceme stať jednou z týchto krajín? Naopak, ja by som bol rád, ak by sme sa stali krajinou, kde sa vyučuje sexuálna výchova, kde hlavne mladí ľudia majú slobodný prístup k informáciám, vzdelaniu a k všeobecnej výchove v tejto oblasti. Takisto by som bol rád, ak by sme sa stali jednou z krajín, kde sa kladie dôraz aj na duševné zdravie matky, pretože ak matka nie je zdravá a šťastná hlavne v tej duševnej oblasti, tak aj život jej dieťaťa pravdepodobne nebude až tak kvalitný. Namiesto rokovania o obmedzení reprodukčných práv žien by sme možno mali aj teraz rokovať o tom, ako vytvoríme v tejto krajine lepšie prostredie pre rodiny a hlavne pre deti. O to viac ma toto rokovanie zaráža, v parlamente máme v podstate rekordný počet žien vôbec, no stále to nie je dostatok. Stále väčšina mojich kolegov vrátane mňa sme tu muži, a preto mi príde nefér, aby sme my ako väčšina chceli siahať ženám na ich reprodukčné práva, a tým pádom aj na bezpečnosť žien v otázke verejného zdravotníctva.
Čo sa týka demografickej krízy, o ktorú sa páni poslanci predkladatelia v ich odôvodnení opierajú, jej rozhod..., jej riešením rozhodne nie je obštrukcia prístupu k bezpečnému potratu. Ak budeme zasahovať do slobodného rozhodnutia žien a nútiť ich do niečoho, čo navždy ovplyvní ich život, tak takýmito spôsobmi určite nebudeme mladých ľudí motivovať k tomu, aby si rodiny zakladali a aby si ich zakladali na Slovensku.
Pre vytvorenie prijateľnejšieho prostredia pre budúce generácie by sme sa mali snažiť z našej krajiny vytvoriť slobodnú spoločnosť, ktorá funguje na báze rodovej rovnosti a prístupu k ľudským právam a slobodám. Tento prístup by mal zahŕňať aj možnosť slobodnej voľby v oblasti reprodukčných práv našich žien a našich budúcich matiek. Mali by sme podporiť systém náhradného rodičovstva, neustále zlepšovať naše školstvo, vytvárať mladým ľuďom výhodné pracovné a životné podmienky tak, aby náš štát bol štátom, kde sa oplatí zakladať si rodinu. Matka je pilierom rodiny. Matka, ktorá má deti z vlastného rozhodnutia však dokáže vytvoriť šťastnejší domov pre dieťa ako matka, ktorá ho musí donosiť z vonkajšieho zákonného presvedčenia alebo priamo zákazu. Pri väčšine žien, ktoré majú umelé ukončenie tehotenstva obmedzené alebo zakázané, sa toto často končí nešťastne. Takáto nútená výchova určite má dosah aj na budúci vývoj a rozvoj dieťaťa.
Naopak, mali by sme ženy podporovať v otázkach ich práv vo všetkých smeroch, a nie im tieto práva a slobody sprísňovať a už vôbec nie im ich odoberať.
Aj pre mňa je moja rodina a deti najviac. Rodina a deti sú základom prežitia spoločnosti. Práve zachovaním slobody, podporou rodinnej politiky a výchovou dokážme zabezpečiť, že počet interrupcií bude naďalej klesať, tak ako v posledných rokoch skutočne klesá. Zákazy a sankcie nič nevyriešia. V športe sa hovorí, nemeňme víťazný tím, ale ešte mu vylepšime podmienky. Nemeňte teda dobrý a vyvážený zákon, ktorý dlhodobo prináša želané výsledky.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:48 - 15:50 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Najprv budem súhlasiť s pánom kolegom Kamenickým. Áno, v najbližších rokoch bude určite kľúčová schopnosť čerpať eurofondy. To, si myslím, je naprosto jasné. No čo sa týka, či sa usmievame. Neusmievame, situácia je vážna a všetci si ju plne uvedomujeme a robíme všetko pre to, aby, aby sme ju vyriešili.
A, pán kolega, nejak tak, nejak vo všetkých tých vašich vystúpeniach nejak tak zabúdate priznať, že teda je tu kríza, proste áno, bola zdravotná, teraz je už ekonomická. A teda na rozdiel od tých dobrých rokov pred tým. Ale v podstate si protirečíte, lebo teda môžu nastať z tých, z toho vášho protirečenia len jedna možnosť, čiže buď teda míňame na riešenie krízy málo, potom ale ten deficit teda nebude až taký veľký vo finále, a teda pomôžeme asi málo ekonomike, alebo teda tie plánované peniaze sa nám podarí minúť, podarí sa nám teda podporiť ekonomiku čo najviac a potom teda deficit bude vyšší, ale teda zasa budú tie peniaze slúžiť na zabránenie kolapsu ekonomiky. Takže oboje naraz nastať nemôže.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 14.7.2020 15:36 - 15:38 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 468/2019 Z. z. o štátnom rozpočte na rok 2020 (tlač 170) vo výboroch Národnej rady. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov o prerokovaní vyššie uvedeného vládneho návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 204 zo 14. júla 2020 pridelila vládny návrh zákona týmto výborom Národnej rady: výboru pre financie a rozpočet a ústavnoprávnemu výboru. Zároveň určila Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský a lehotu na prerokovanie predmetného vládneho návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol zá... ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady toto stanovisko: Odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť aj od výboru pre financie a rozpočet rozhodnutím č. 51 zo 14. júla 2020 a tiež ústavnoprávny výbor rozhodnutím č. 81 zo 14. júla 2020. Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto spoločnej správy nevyplynuli žiadne pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 52 zo 14. júla 2020. Týmto uznesením výbor zároveň pove... týmto uznesením výbor zároveň poveril mňa ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom vládnom návrhu predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 14:53 - 14:54 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ďakujem pekne za vaše vystúpenie. No, ja trošku si dovolím nesúhlasiť. To až do 5 000 vytvára, áno, priestor, že od takmer nič po 5 000 a v podstate to je forma vytvárania proste, nechcem povedať že korupcie, ale takej tej možnosti, že aká vysoká tá pokuta bude. Že toto nie je úplne, úplne dobrý spôsob, radšej skúsme nájsť takú tú fakt že nižšiu sumu, možno fakt tá, ktorá tam je teraz a tej sa povedzme striktne držme, že príde mi to ako také efektívnejšie a nevytvárajúce priestor na možnú šedú zónu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 14:48 - 14:49 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne za slovo. Ondro, ďakujem pekne za tvoje vystúpenie. Ja sa chcem tiež pridať k tvojej otázke a k tvojmu názoru, myslím si, že tých 5 000 euro, čo je na úrovni takmer päťmesačného priemerného platu obyvateľa Slovenskej republiky, je asi fakt už až drakonická sankcia. Teda tiež by som poprosil, aby sme možno pouvažovali nad tým, či tých 1 650 nie je fakt dostatočné. Mne sa zdá, že asi áno.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.7.2020 11:18 - 11:22 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené kolegyne, kolegovia, na stole máme novelu zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Myslím, že všetky čísla už boli spomenuté. Pán minister návrh veľmi podrobne popísal, pôjdem len teda krátko.
Zmena rozpočtu sa skladá z dvoch základných skupín položiek.
Prvá skupina, asi 2,9 mld. euro, sú opravy marketingovo poňatého rozpočtu pre rok 2020 zo strany SMER. Tu sa deje len to, čo už pri prijímaní rozpočtu avizovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
Ďalšia skupina výdavkov súvisí s pandémiou. Koronavírus vstúpil do behu života takmer všetkých krajín sveta a ovplyvňuje aj životy každého jedného občana. Vidíme fakty, že tohtoročný slovenský účet za koronavírus len na strane výdavkov bude približne 5 mld. eur a k tomu je ešte potrebné pripočítať ďalších 1,4 mld. na strane zníženia príjmov štátneho rozpočtu, pretože tie viac-menej tiež súvisia s koronakrízou.
Máme teda na stole niečo, čo úprimne človek nechce zažiť. Nie ako člen koalície, nie ako opozičný poslanec a nie ani ako občan našej krajiny. Čelíme situácii, o ktorú nikto nestál, a len veľmi ťažko sa chápe, ako vôbec mohol jeden vírus takto razantne zasiahnuť do behu dejín. Navzdory presvedčeniu ľudstva, že sme na vysokom stupni rozvoja, schopní čeliť ťažkým výzvam, sa skôr ukazuje opak, ako veľmi je zraniteľná naša súčasná civilizácia. Hlavne rozvinutý svet sa pustil do boja s vírusom, s vírusom vyvolanou ekonomickou krízou masívnym zadlžením v snahe ochrániť ekonomiky pred kolapsom. Toto je experiment, ktorého výsledky vyhodnotí až budúcnosť.
Každopádne v globalizovanom svete Slovensko nemá na výber. Nezostáva nám nič iné, než nasledovať aktuálne trendy. Dodatočné zadlženie sa v aktuálnej situácii môže stať liekom, ale môže byť aj bozkom smrti. Kľúčové bude, ako dokážeme tieto financie využiť. Spolieham na pána ministra, na jeho kolegov na ministerstve financií, ale aj na celú štátnu správu, že dokážeme túto situáciu ustáť a táto zmena sa stane základom našej budúcej prosperity.
Nie je to však automatické. Musíme mať na pamäti, že veľa z možného deficitu by nám dokázali vykryť eurofondy a tu nám musí zablikať ďalšia z kontroliek. V aktuálnom období krížom cez všetky operačné programy sme doteraz dokázali vyčerpať asi len 32 % dostupných eurofondových financií. Ako je možné, že naši susedia z Česka sa už blížia k deväťdesiatim percentám? Áno, toto je jasná obžaloba našich predchodcov vo vláde. Ale áno, pozor, musíme si byť vedomí, že aktuálne sme zodpovední my a posledné mesiace nám zatiaľ ukazujú, že problém s čerpaním pretrváva a budeme musieť vyvinúť obrovské úsilie, aby sa to zmenilo. Takže vieme, že máme problém, a toto uvedomenie je prvý krok k tomu, aby sme prišli s konkrétnymi riešeniami, tak aby sme dokázali túto situáciu využiť k maximálnemu a dlhodobému úžitku pre Slovensko.
Aktuálny schvaľovaný deficit rozpočtu nie je až taký problém. Skutočný problém je našimi predchodcami zle nastavená dlhodobá udržateľnosť verejných financií. A tu presne potrebujeme skutočnú dlhodobú udržateľnosť verejných financií a prídeme aj so štrukturálnymi reformami. By som reagoval na pána Kamenického: Áno, nevieme, čo bude o 50 rokov, ale pres to všetko nemôžeme rezignovať na budúcnosť.
Ctené kolegyne, kolegovia, prosím vás o podporu predloženého návrhu. Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 11:08 - 11:08 hod.

Marián Viskupič
Chcem informovať členov výboru pre financie a rozpočet, že by sme mali zasadnutie dnes 12.45 v miestnosti 31. Ďakujem.
Skryt prepis