Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.3.2021 o 9:20 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.3.2021 11:33 - 11:33 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne za slovo. Kolegynka, kolegovia, členovia finančného výboru, stretávame sa dnes o 12.30 hod. v miestnosti č. 31. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 9:36 - 9:36 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne za slovo. Súhlas. Dokonca ešte by som upresnil kolegu, že ten, to predĺženie, predĺženie podania zúčtovania je dokonca až do 31. 7., takže ten problém je akoby ešte trošku, trošku väčší, no. Takže ani nieže nadväzujú, ale ten termín je ešte, ešte neskorší. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.3.2021 9:32 - 9:33 hod.

Marián Viskupič
Veľmi pekne ďakujem za pripomienky kolegov a asi by som aj ja poprosil skôr asi pána ministra povedať pár slov, teda ku novému zákonu hazardu, bude to presnejšie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 9:21 - 9:30 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegynky, kolegovia, ja by som si dovolil možno pár slovami ešte bližšie spomenúť, aj keď pán minister už spomenul, ešte pozmeňovacie návrhy, teda ktorým, ktorými chceme ešte teda trochu vyladiť predložený návrh zákona, a teda trošku, trošku aj odôvodniť.
Asi by som začal, na rozdiel od minulého roku sme sa rozhodli nepredlžovať základný zákonný termín podania daňového priznania, pretože od neho sa odvíjajú vlastne všetky ďalšie, ďalšie veci, či už nové daňové preddavky, alebo teda prípadné vyplatenie, vyplatenie daňového preplatku, a preto je dobré, že ten termín zostáva rovnaký, zároveň umožňujeme všetkým daňovníkom, ktorí teraz z akýchkoľvek dôvodov potrebujú posun, aby veľmi jednoducho dokázali, dokázali teda si toto zabezpečiť.
V pozmeňováku ešte doladíme to, aby skutočne všetci daňovníci mohli použiť tú najjednoduchšiu formu elektronickej komunikácie, to znamená oznámiť len mailom daňovému úradu, že teda si posúvajú svoje, svoje daňové priznanie. Takže to je jedna vec, ktorú ešte vyriešime teda pozmeňovákom.
Ďalší pozmeňovák, ktorý, ktorý máme v teda v pôvodnom návrhu zákona riešime dopredaj, dopredaj cigariet, ktoré teda mali, mali končiť 31. 3. s pôvodnou starou daňovou sadzbou. Treba si však uvedomiť skutočne, že či už gastro prevádzky, alebo aj penzióny, hotely, ale aj rôzne otvorené prevádzky, ktoré čakali zimnú sezónu, čakali, že budú mať ďaleko väčší obrat, takže mali, mali tieto, tieto vlastne tabakové výrobky na skladoch. Podotýkam, nejedná sa o nové. Dátum uvádzania proste do, do do voľného obehu skončil 31. 1., takže sú to len vlastne tabakové výrobky, ktoré by skončili a museli by byť zlikvidované, čo sú teda ďalšie aj náklady, a je to zbytočné. Takže umožňujeme, aby sa dopredali. To sa teda týka cigariet.
Zároveň ešte máme teda aj bezdymové, bezdymové tabakové výrobky, ktoré sú samostatnou kategóriou aj v zákone, a aj týmto pozmeňovacím návrhom vlastne umožníme dopredaj aj, aj týchto, týchto, tohto typu tabakových výrobkov. Tam, ak si dobre pamätám, tam dávame konkrétny termín na ich teda poslednú možnosť predaja. Toľko k tabakovým výrobkom.
Takisto už aj pán minister spomenul, teda že dávame možnosť použitia kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu až teda z roku 2018 a z roku 2019 až do konca roka 2022, zasa vnímame, že aj na väčšie investičné projekty kríza teda mala dosah, z rôznych dôvodov boli posuny v teda v ich realizácii a toto vlastne umožní, aby sa, aby sa teda efektívne dokázali využiť a, a vyriešiť veci, teda ktoré pokrývajú. Takisto toto sa týka aj, aj bežných výdavkov, kde tiež sa predlžuje, predlžuje termín až do konca tohto roka.
Zároveň by som si dovolil, dovolil ešte povedať pár slov ku, ku, pardon, ku spoločenstvám vlastníkov a správcov bytov. Tam teda umožňujeme v prvom rade elektronické hlasovanie na bytových schôdzach. Toto je skutočný, samozrejme, reálny problém v pandémii, ktorý teda vznikol, že nie je do..., a koniec koncov ani nie je umožnené sa teda stretávať, takže toto im umožní zrealizovať elektronicky domové schôdze, a teda splniť jeden z predpokladov vyúčtovania. Zároveň sa teda posúva termín, termín ročného zúčtovania a tu vlastne ideme opačnou logikou, ako, ako teda tie dane, a tu je, dá, len teda beriem to ako na zváženie, že áno, pomáha sa teda týmto spoločenstvám, ktoré z rôznych dôvodov majú problém urobiť tie zúčtovania. Zároveň ale vnímajme, že ľudia proste čakajú zasa na tie svoje preplatky, a je teraz otázka, že tie váhy, že komu viacej treba, že či teda tie reálne problémy majú spoločenstvá, ktorým teda ale sa umožní elektronická komunikácia, a teda pomôže sa im riešiť, alebo zároveň tí ľudia, ktorí skutočne majú problém s financiami dnes, a aj ten preplatok ročný, ktorý teda častokrát majú, lebo väčšinou je teda viac preplatkov ako nedoplatkov, takže čakajú aj na tieto peniažky, koľko razy je to, je to možno pár euro, ale je to dôležitá súčasť rodinných rozpočtov, s ktorou ľudia rátajú. Takže možno len taký apel aj, aj na tie bytové spoločenstvá, aby, i keď im to zákon umožňuje, nečakali s teda vyúčtovaním až do posledného možného termínu, aby vnímali aj túto stranu vlastne ich zákazníkov, ergo obyčajných občanov.
K respirátorom, samozrejme, veľmi dobré opatrenie. Teda predlžujeme, predlžujeme nulovú sadzbu DPH. Tu si dovolím, dovolím povedať také, že bodaj by sme čím skôr mohli, a možno aj treba takisto už uvažovať, minimálne vo vonkajších priestoroch už umožniť ľuďom byť aj bez rúšok a počasie sa zlepšuje, situácia sa zlepšuje, interné priestory máme teda pokryté respirátormi, takže možno by toto bolo dobré uvažovať už nad, aj nad takouto zmenou.
Čo sa týka ešte prevádzkovateľov hazardných hier, takisto im teda umožňujeme, umožňujeme, aby, aby mohli svoje odvody zaplatiť do konca roka, čo teda je určitá pomoc, ale treba na rovinu povedať, že zaplatiť to musia, a stále sme v situácii, kedy, kedy proste tie príjmy mať nemôžu. Herne sú zatvorené. Nemusíme mať radi hazard, ale je to oblasť hospodárstva, je to, je to sektor, ktorý zamestnáva ľudí, a takisto sú v ťažkej situácii, takže tu poviem, že skutočne situácia sa zlepšuje, a musíme, musíme už pozerať, ako čím skôr, opatrne a bezpečne umožniť už ekonomike fungovať.
Celý, celý tento zákon, všetky tieto veci, áno, pomáhajú, každý jeden bod je veľmi dobrý, každý jeden bod pomôže situácii, pomôže či už teda ľuďom, alebo teda spoločnostiam, podnikateľom, firmám, ale zároveň všetko je to len to B, že to rieši vzniknutú situáciu. Myslím si, že fakt vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu, vzhľadom na to, že teda máme viacero ľudí zaočkovaných, že veľa ľudí už teda bolo premorených, že si teda tým COVID-om prešlo, tak musíme pozerať na to, aby sme čím skôr už a čo najefektívnejšie ekonomiku otvárali, lebo to je taká tá skutočná pomoc, po ktorej najviac kričia vlastne či už ľudia, alebo aj firmy.
Myslím, že som prešiel všetko. Takže ďakujem za pozornosť a ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 9:20 - 9:21 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, milé kolegynky, kolegovia, dovoľte mi, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Predmetný vládny návrh zákona bol doručený poslancom s tým, že vláda požiadala prerokovať tento vládny návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho na rokovanie 25. schôdze Národnej rady.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a takisto Ústavnoprávny výbor NR SR. Za gestorský výbor navrhujem Výbor NR SR pre financie a rozpočet, zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali ihneď.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19.3.2021 11:55 - 11:56 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegynky, kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 467 zo 17. marca 2021 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, tlač 479, na prerokovanie výboru NR SR pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre financie a rozpočet prerokoval tento návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 46. schôdzi dňa 19. marca 2021 a prijal k nemu rozhodnutie č. 159, ktorým odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, v skrátenom legislatívnom konaní na jej 25. schôdzi.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 18.3.2021 17:49 - 17:51 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Zápisnica o výsledku tajného hlasovania o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ktoré sa konalo 18. marca 2021.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 111 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 111 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia NR SR spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 111 odovzdaných hlasovacích lístkov boli všetky platné.
Zo 111 platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Mariana Kotlebu za predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva hlasovalo za 40 poslancov, proti 61 poslancov, zdržalo sa 10 poslancov.
Na voľbu predsedu výboru Národnej rady Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní nebol za predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva zvolený Marian Kotleba.
Overovatelia ma zároveň poverili oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 17:13 - 17:13 hod.

Marián Viskupič
No nič, ja sa ospravedlňujem, že skáčem do debaty. Každopádne ja chcem oznámiť členom finančného výboru, že sa stretávame zajtra ráno v miestnosti č. 31 o 8.30 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.3.2021 10:00 - 10:01 hod.

Marián Viskupič
Pán poslanec Kočiš, ďakujem veľmi pekne za vaše slová. Ja len poviem, že áno, všetko toto sú drobné zmeny, ale ja hovorím, že aj na Everest sa neskáče jedným veľkým skokom, ale sériou opatrných, presných a precíznych krokov. A toto je tá naša úloha, aby sme v každom zákone aspoň trochu vždy zjednodušili situáciu či už občanom, firmám a znížili byrokraciu, takže v tomto duchu je aj tento zákon.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.3.2021 9:42 - 9:59 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, práve rokujeme o ďalšom zo série zákonov, ktoré uľahčia život ľuďom a podnikateľom. Ako už bolo povedané, cieľom predloženého návrhu zákona je zavedenie automatického pravidelného mesačného zasielania údajov potrebných na vznik a trvanie povinnosti platiť úhrady za služby verejnosti (tzv. koncesionárske poplatky) Sociálnou poisťovňou priamo vyberateľovi koncesionárskych poplatkov, ktorým je Rozhlas a televízia Slovenska, a s tým spojené zrušenie povinnosti pre podnikateľské subjekty preukazovať vyberateľovi počet zamestnancov.
Podľa súčasne platného stavu sú podnikateľské subjekty povinné platiť koncesionárske poplatky vo výške odstupňovanej podľa počtu zamestnancov. Oslobodení sú iba pri počte menšom ako traja zamestnanci. Administratívna záťaž vzniká pri poklese pod troch zamestnancov a náraste nad troch zamestnancov, kedy tieto počty musia preukazovať potvrdeniami zo Sociálnej poisťovne. Návrhom zákona sa teda táto administratívna záťaž odbúrava.
Ale hlavným dôvodom môjho vystúpenia v druhom čítaní je prednesenie pozmeňujúceho návrhu, ktorý opravuje dva body zo spoločnej správy. Zmeny vyplynuli z požiadavky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a týmto ministerstvom sú aj odsúhlasené. Rovnako sú odsúhlasené aj RTVS a parlamentnou legislatívou.
Prvou zmenou sú formulačno-terminologické zmeny súvisiace s miestom pobytu osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, keďže Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny neeviduje ich trvalý pobyt, iba, ale iba miesto pobytu. Taktiež sa navrhuje vloženie odkazu na poznámku pod čiarou k odkazu 27 b, ale to je tiež iba drobná technická zmena.
A druhou zmenou je zmena v článku II, a síce premiestnenie povinností poskytovať údaje vyberateľovi koncesionárskych poplatkov na iné miesto v zákone. Pôvodný návrh počítal s ich zaradením do § 226, po novom sa to navrhuje začleniť do § 170. Ide tu však len o systematiku zákona, nie o zmenu podstaty.
Hoci ide o drobné zmeny, svoj pozmeňujúci návrh budem čítať trochu dlhšie, pretože navrhnem vyňať celé body zo spoločnej správy na osobitné hlasovanie, a teda tie následne museli byť prenesené do tohto pozmeňujúceho návrhu nanovo ako celok.
Teraz prečítam samotné znenie pozmeňovacie... pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mariána Viskupiča, Romana Foltina a Kristiána Čekovského k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Romana Foltina, Mariána Viskupiča, Jany Žitňanskej a Vladimíry Marcinkovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopÍňa zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopÍňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, tlač 386.
1. V čl. 1 bod 4 znie:
„4. § 9 vrátane nadpisu znie:
㤠9
Evidencia platiteľov
(1) Vyberateľ úhrady na účely výberu úhrady, kontroly platenia úhrady a na účely vymáhania úhrady vedie evidenciu platiteľov. Evidencia platiteľov obsahuje dátum vzniku, zmeny a zániku povinnosti platiť úhradu a ak ide o platiteľa podľa
a) § 3 písm. a), meno, priezvisko, rodné číslo, trvalý pobyt, adresu odberného miesta, číslo sústredeného inkasa platieb obyvateľstva, ak platí úhradu prostredníctvom poštového podniku, číslo odberného miesta, energetický identifikačný kód (EIC) odberného miesta, adresu na doručovanie písomností a adresu elektronickej pošty,
b) § 3 písm. b), ktorý je
1. právnickou osobou, názov alebo obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo organizácie, adresu na doručovanie písomností, adresu elektronickej pošty a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie sadzby úhrady,
2. fyzickou osobou, obchodné meno, miesto podnikania, identifikačné číslo organizácie alebo meno, priezvisko, trvalý pobyt, dátum narodenia, adresu na doručovanie písomností, adresu elektronickej pošty a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie sadzby úhrady.
(2) Evidencia platiteľov obsahuje okrem údajov podľa odseku 1 aj
a) údaje o fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má trvalý pobyt na adrese odberného miesta platiteľa, ktorý je na základe tejto skutočnosti oslobodený od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. a), v rozsahu meno, priezvisko a rodné číslo,
b) údaje o fyzickej osobe, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi a s ktorou je platiteľ spoločne posudzovanou osobou v rozsahu meno, priezvisko a rodné číslo, ak je platiteľ na základe tejto skutočnosti oslobodený od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. c),
c) skutočnosť, že platiteľ je oslobodený od platenia úhrady, a dôvod, pre ktorý je platiteľ oslobodený od platenia úhrady, ak ide o platiteľa úhrady oslobodeného od platenia úhrady podľa § 5 ods. 1.
(3) Do 30 dní od doručenia písomnej žiadosti vyberateľa úhrady a za úhradu nevyhnutných nákladov je na účely vedenia a kontroly evidencie platiteľov podľa odseku 1
a) dodávateľ elektriny povinný elektronicky poskytnúť vyberateľovi úhrady údaje v rozsahu evidencie, ktorú vedie dodávateľ elektriny podľa osobitného predpisu, a energetický identifikačný kód (EIC) odberného miesta, ak ním disponuje,
b) prevádzkovateľ distribučnej sústavy povinný elektronicky poskytnúť vyberateľovi úhrady údaje o ním registrovaných odberných miestach odberateľov elektriny v domácnosti v rozsahu meno, priezvisko a dátum narodenia odberateľa elektriny v domácnosti, adresa odberného miesta, číslo odberného miesta, energetický identifikačný kód (EIC) odberného miesta, katastrálne územie, v ktorom sa odberné miesto nachádza, súpisné číslo stavby, v ktorej sa odberné miesto nachádza, dátum, od ktorého je odberateľ elektriny v domácnosti evidovaný v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti a názov dodávateľa elektriny, ak uvedenými údajmi disponuje.
(4) Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje vyberateľovi úhrady na základe uzavretej dohody elektronicky údaje zo svojho informačného systému na účely kontroly oslobodenia platiteľa od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. a) a c). Na účely kontroly poskytuje vyberateľovi úhrady osobné údaje platiteľa v rozsahu meno, priezvisko, rodné číslo a údaj o tom, či platiteľ je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo údaj o tom, či osoba, ktorá má trvalý pobyt na adrese odberného miesta platiteľa, je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ak si platiteľ úhrady podľa § 3 písm. a) uplatňuje nárok na oslobodenie od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. a), alebo údaj o tom, či platiteľ je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.
(5) Sociálna poisťovňa poskytuje vyberateľovi úhrady na základe uzavretej dohody elektronicky údaje zo svojho informačného systému na účely kontroly počtu zamestnancov platiteľa podľa, podľa § 3 písm. b) a na účely kontroly oslobodenia platiteľa od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. b). Sociálna poisťovňa poskytuje vyberateľovi úhrady na účely kontroly
a) počtu zamestnancov platiteľa podľa § 3 písm. b), ktorý je
1. právnickou osobou, údaj o názve alebo o obchodnom mene, sídle, identifikačnom čísle organizácie a o počte zamestnancov platiteľa,
2. fyzickou osobou, údaj o obchodnom mene, mieste podnikania, identifikačnom čísle organizácie alebo dátume narodenia, ak identifikačné číslo organizácie nemá pridelené, mene, priezvisku a o počte zamestnancov platiteľa, 21a)
b) oslobodenia platiteľa od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. b) údaj o mene, priezvisku, rodnom čísle platiteľa a údaje o tom, či platiteľ je poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu, poberateľom dôchodkov starobného dôchodkového sporenia podľa osobitného predpisu, či má platiteľ právo na pravidelný mesačný príjem zo zárobkovej činnosti a či je platiteľ povinne poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou, 21b).
(6) Miestny orgán štátnej správy na úseku katastra,21c), je povinný poskytnúť na základe písomnej žiadosti vyberateľa úhrady súčinnosť na účely kontroly evidencie platiteľov podľa § 3 písm. a) do 30 dní od doručenia žiadosti. Miestny orgán štátnej správy na úseku katastra poskytuje vyberateľovi úhrady údaje o ním evidovanom katastrálnom území, v ktorom sa odberné miesto nachádza, súpisné číslo stavby, v ktorej sa odberné miesto nachádza, a údaj o tom, či stavba, v ktorej sa odberné miesto nachádza, je rodinným domom alebo bytom.
(7) Platiteľ je povinný písomne oznámiť vyberateľovi úhrady do 30 dní
a) vznik, zmenu alebo zánik povinnosti platiť úhradu,
b) vznik alebo zánik oslobodenia od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1,
c) začatie a ukončenie odberu elektriny v každom jeho odbernom mieste, ak ide o platiteľa podľa § 3 písm. a), ktorý je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti vo viacerých odberných miestach.
(8) V písomnom oznámení podľa odseku 7 uvedie platiteľ podľa § 3 písm. a) meno, priezvisko, rodné číslo, trvalý pobyt, adresu odberného miesta, energetický identifikačný kód (EIC) odberného miesta, adresu na doručovanie písomností a adresu elektronickej pošty. Platiteľ podľa § 3 písm. a) uvedie okrem údajov podľa prvej vety aj
a) údaje o fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má trvalý pobyt na adrese odberného miesta platiteľa, ktorý je na základe tejto skutočnosti oslobodený od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. a), v rozsahu meno, priezvisko a rodné číslo,
b) údaje o fyzickej osobe, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, s ktorou je platiteľ spoločne posudzovanou osobou, v rozsahu meno, priezvisko a rodné číslo, ak má platiteľ na základe tejto skutočnosti nárok na oslobodenie od povinnosti platiť úhradu podľa § 5 ods. 1 písm. c).
(9) Prílohou písomného oznámenia o zániku povinnosti platiť úhradu je aj
a) doklad o ukončení odberu elektriny v odbernom mieste, pre ktoré bol platiteľ evidovaný dodávateľom elektriny ako odberateľ elektriny v domácnosti, alebo
b) doklad o zmene odberateľa elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre ktoré bol platiteľ evidovaný dodávateľom elektriny ako odberateľ elektriny v domácnosti.
(10) V písomnom oznámení podľa odseku 7 uvedie platiteľ podľa § 3 písm. b), ktorý je
a) právnickou osobou, názov alebo obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo organizácie, adresu na doručovanie písomností, adresu elektronickej pošty a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie sadzby úhrady,
b) fyzickou osobou, obchodné meno, miesto podnikania, identifikačné číslo organizácie alebo meno, priezvisko, trvalý pobyt, adresu na doručovanie písomností, adresu elektronickej pošty a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie sadzby úhrady.
(11)... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán poslanec. Poprosím, kolegovia, ktorí vyrušujete, aby ste hovorili hlasnejšie, lebo nie je vás dostatočne počuť. (Smiech.) Ďakujem.

Viskupič, Marián, poslanec NR SR
Ďakujem.
(11) Platiteľ podľa § 3 písm. b) je na účely kontroly počtu zamestnancov evidovaných v evidencii platiteľov povinný na požiadanie vyberateľa úhrady preukázať počet zamestnancov rozhodujúci na určenie sadzby úhrady podľa § 6 ods. 3.
(12) Na účel kontroly plnenia povinností podľa odseku 7 a na účel vymáhania úhrady má vyberateľ úhrady bezplatný prístup k údajom z registra obyvateľov Slovenskej republiky, 21d), a k údajom z registra fyzických osôb, 21e), a je oprávnený aj bez súhlasu dotknutej osoby získavať a spracúvať jej osobné údaje z uvedených registrov v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie účelu spracovania, 21f).
(13) Osobné údaje, ktoré vyberateľ úhrady získa podľa tohto zákona, podliehajú ochrane podľa osobitného predpisu, 22); vyberateľ úhrady ich môže využívať len na účely podľa tohto zákona.
(14) Na účely overenia nároku podľa § 5 ods. 1, vyberania úhrady, kontroly platenia úhrady a na účely vymáhania úhrady, je vyberateľ úhrady oprávnený aj bez súhlasu dotknutej osoby získavať a spracúvať jej osobné údaje kopírovaním, skenovaním alebo iným zaznamenávaním úradných dokladov v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie účelu spracúvania."
Poznámky pod čiarou k odkazom 21a až 22 znejú:
"21a) Zákon č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.
21b) § 21 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.
21c) § 11 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v znení neskorších predpisov.
21d) § 12 až 23 zákona č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
21e) § 23a až 23c zákona č. 253/1998 Z. z. v znení neskorších predpisov.
21f) § 15 písm. a) prvý a druhý bod, štvrtý až šiesty bod a trinásty bod, § 15 písm. b), § 16 písm. a) prvý a druhý bod, štvrtý až šiesty bod a trinásty bod, § 16 písm. b) a § 23b ods. 1 písm. d) prvý až štvrtý bod, jedenásty bod, štrnásty bod a šestnásty bod zákona č. 253/1998 Z. z. v znení zákona č. 190/2013 Z. z.
22) Zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
2. V čl. II sa doterajší text novelizačného bodu nahrádza textom:
„§ 170 sa dopĺňa odsekom 23, ktorý znie:
„(23) Sociálna poisťovňa poskytuje vyberateľovi úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania zo svojho informačného systému údaje vrátane osobných údajov bez súhlasu dotknutých osôb v rozsahu nevyhnutnom na účel podľa osobitného predpisu, 93adh)."."
Poznámka pod čiarou k odkazu 93adh znie:
„93adh) Zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
V súvislosti s predloženým pozmeňujúcim návrhom navrhujem vyňať body 7 a 11 časti IV spoločnej správy výborov na samostatné hlasovanie.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis