Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 10:50 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:00 - 16:02 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, ja tiež musím povedať ako, že s výkonom, s vaším výkonom funkcie predsedu Národnej rady po tom, čo sme tu zažívali minulé volebné obdobie, to je neporovnateľné a naozaj zatiaľ si myslím, že je to aj z tej ponuky, ktorú koalícia mohla ponúknuť, to najlepšie, čo Národná rada mohla mať. Ale čo sa týka toho, čo ste povedali k programovému vyhláseniu vlády, no nedá sa so všetkým veľmi súhlasiť.
Povedali ste, že špajza je prázdna a museli ste povymetať všetky kúty, aby ste pomohli ľuďom. Ale však v programovom vyhlásení vlády čítame najmä a niekoľkokrát opakovane o tom, že prioritou pre túto vládu je naplniť záväzky voči NATO a voči Európskej únie, nie voči svojim občanom, že prioritou vlády je zlepšiť svoje hodnotenie zo strany orgánov Európskej únie, nie zo strany občanov. Že prioritou vlády je zlepšenie spolupráce a zlepšenie financovania mimovládnych organizácií. Ja sa, samozrejme, vo svojom príspevku k tomu dotknem viacej, ale toto sú veci – a to vám chcem vytknúť, pán predseda Kollár –, ktoré ste aj vy mali vo volebnom programe, že nedovolíte zasahovať mimovládkam do riadenia štátu, a dnes ste súčasťou vlády a v každej jednej oblasti programového vyhlásenia vlády je niekoľkokrát zdôraznená úloha mimovládnych organizácií.
A dovoľte mi povedať tak úprimne na záver tejto faktickej, že to vaše vystúpenie pre mňa vyzeralo skôr ako pokus o uistenie koaličných partnerov, že tú vládu udržíte, že tú vládu udržíte. A ten záver o tom, že vyzdvihujete, že Slovensko bolo medzi prvými krajinami, ktoré začali likvidovať vlastnú ekonomiku kvôli projektu COVID-19, tak to bolo dosť také, nie celkom šťastné. Pretože ľudia to vnímajú úplne inak, ľudia to vnímajú tak, že prichádzajú o prácu a výplaty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.4.2020 15:36 - 15:37 hod.

Marian Kotleba
Ďakujem za slovo. Procedurálny návrh som už odovzdal písomne, takže, vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda Národnej rady, žiadam o prerušenie rokovania Národnej rady Slovenskej republiky v bode programové vyhlásenie vlády, parlamentná tlač č. 68, a to až do momentu, kým sa do pléna Národnej rady Slovenskej republiky nedostaví predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.4.2020 15:04 - 15:04 hod.

Marian Kotleba
Ja len si dovolím pripomenúť, vážený pán predseda Národnej rady, váš sľub, čo ste povedali na grémiu, že teda keď sa bude rokovať o programovom vyhlásení vlády v inej časti, ako bolo, ako bola uvedený, ako bol uvedený tento materiál, že to nebude naraz, tak že vlastne zabezpečíte to, že premiér tu bude celý čas prítomný. Takže bol by som rád, keby sa tak stalo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:54 - 17:56 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Miňo, my, čo chceme vybojovať pre ľudí, ktorí budú nútení si odložiť tie splátky, nulové úroky, tak my sme diktátori. Ale tí, ktorí nariadili, že na Veľkú noc budú na slovenských uliciach ozbrojení vojaci strážiť ľudí, aby náhodou neodišli z okresu, tak to sú tí najväčší demokrati. Začína sa to tu nejak všetko otáčať na hlavu a musíme si na to zvykať, musíme si na to tu zvykať, ale my si zvykať nebudeme.
A ešte som chcel, Miňo, doplniť tvoje vystúpenie o jednu myšlienku, vytýkajú nám kolegovia z koalície, že, že vraj my nie sme, že vraj my nie sme ekonómovia, že čo sa vlastne k tomu vyjadrujeme. No dobre, kolegovia, tak nie sme ekonómovia napriek tomu, že niektorí možno máme aj vzdelanie na to, ale vy ste proste tí múdri, ale sme možno informatici a ja vám poviem, aký algoritmus ste vy do tohto zákona zaviedli. Algoritmus, ktorý, čím dlhšie bude trvať tá pandémia a táto situácia, tým viac ľudí bude nútených si odložiť splátky a tým bude geometrickým radom narastať objem peňazí, ktoré tí ľudia budú musieť doplatiť. Čiže nielenže na dlhšiu dobu si budú musieť ľudia tie splátky odložiť, ale tých ľudí bude čoraz viac a viac, pretože každým týždňom, každým mesiacom viac a viac ľudí príde o prácu, každým týždňom, každým mesiacom viac a viac ľudí príde o pravidelný príjem, a vy to viete veľmi dobre, nie ste žiadni hlupáci.
Ja sa len pýtam, kvôli čomu ste tento likvidačný algoritmus do tohto návrhu zákona zapracovali a prečo je taký problém túto jednu vec, tento jeden mechanizmus stade odstrániť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:43 - 17:45 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Tomáš, ja musím v kontexte s tvojím vystúpením, kde naozaj si, si tak otcovsky (povedané so smiechom) snažil vysvetliť niektorým koaličným poslancom, že skutočne tomu rozumieme a že nás ženie jedine jediná vec, a to je snaha pomôcť všetkým obyvateľom Slovenska, ktorí sa netešia z tejto súčasnej situácie a netešia sa z tých opatrení a netešia sa z toho, že nemôžu chodiť do práce a nemôžu zarábať.
A preto v tejto súvislosti v tomto kontexte musím spomenúť jednu vec, a síce boli to koaliční poslanci, ktorí tu nejako z hlavy, z brucha vyčíslili, že ten dopad tých odložených úrokov na, priemerne teda na jedného klienta banky bude 80 centov mesačne, tak keď to je také symbolické číselko, keď je to naozaj taká zanedbateľná suma, tak to tým bankám nemôže predsa, kolegovia, kolegyne, robiť problém, aby sa toho vzdali. A keď majú problém sa toho vzdať sami, tak na to je tu Národná rada, že im v tom môže pomôcť. A môže im v tom pomôcť jedným pozmeňovákom a jednoducho vybavená vec a je po debate, je po debate. A ja si nemyslím, že by tie banky, teraz sa im zrútili sídla, a že by stadeto odišli, lebo tí ľudia, ktorí si to odložia, im nebudú platiť úroky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:31 - 17:33 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán kolega, ale vy ste sa síce veľmi zdatne rétoricky pokúsili odviesť pozornosť a zmeniť tému konfliktu a problému v tomto návrhu zákona, ale nie celkom sa vám to asi podarilo, pretože tu nikto nehovorí o tom, že chceme bankám zobrať možnosť tvoriť akýkoľvek zisk. Tu hovoríme o tom, že keďže ide o najziskovejší, najziskovejší rezort, tak keď sa môžu uskromniť všetci občania dnes v týchto ťažkých chvíľach, tak sa môžu uskromniť aj pažravé a nenásytné banky. O tom tu celý čas hovoríme. A keď vy ste povedali, že nechápete, v čom my máme problém, že zákon má pomáhať ľuďom, tak naopak, ja sa vás pýtam pán kolega, v čom je pre vás taký obrovský problém zmeniť, zmeniť paragrafové znenie a nastaviť úročenie toho obdobia počas odkladu splátok na 0,0 %. V čom to je pre vás problém?
A posledná vec, neviem, pán kolega, že či vy ste pochopili, že vy ste poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a že Národná rada je zákonodarný orgán a že Národná rada sa prijíma, prijíma zákony, ktoré sú záväzné pre všetkých. Aj pre banky. My nemáme čo s nimi rokovať, my nemáme im čo ustupovať, čo sa ich pýtať, my máme prijať zákon, ktorý bude čo najlepší pre ľudí!
A keď ste hovorili, že je to Bielorusko a nejaké totalitné krajiny, tak ja sa vás chcem spýtať, pán vládny poslanec, nebolo to totalitné, keď ste malým živnostníkom zakázali otvárať ich prevádzky? Nebolo totalitné, keď ste zamestnancov vyhnali z práce? Vtedy je to v poriadku, ale keď máme, keď máme hovoriť o bankách, zrazu je to totalita.
Uvedomte sa, prosím vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2020 11:26 - 11:36 hod.

Marian Kotleba
Končím možnosť prihlásiť sa s faktickými poznámkami. Evidujem 12 faktických poznámok.
Ako prvý, pán poslanec Mazurek.
Skryt prepis
 

7.4.2020 11:25 - 11:25 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, my sme naozaj s očakávaním a s nádejou čakali na to, že s čím príde vláda v tejto finančnej oblasti ohľadom pomoci ľuďom, ktorí dnes nie vďaka koronavírusu, ale vďaka opatreniam vlády prichádzajú o prácu, lebo robiť nemôžu, prichádzajú o príjmy pre celé rodiny, lebo boli donútení vzdať sa svojej roboty, a dnes tu máme, vážené poslankyne, vážení poslanci, dnes tu máme návrh, ktorý má ľuďom pomôcť.
My sa tu o tom môžme rozprávať, pretože my sme v kľude, my máme garantovaný príjem. A v tejto chvíli veľmi luxusný príjem. Ale sú ľudia, sú rodiny, ktoré zarábali ako živnostníci viac ako poslanci a dnes majú nulu, lebo nemôžu ísť do práce a nemôžu ísť do roboty kvôli opatreniam vlády. Nie kvôli koronavírusu. A je tu dnes návrh zákona, ktorý jasne hovorí o tom, a môžte o tom pochybovať, ale máme to v paragrafovom znení, že víťazom tejto situácie, keď ľudia, poctivo pracujúci ľudia, živnostníci, zamestnanci začnú za mesiac trieť už úplnú biedu, sú naozaj komerčné, neslovenské, cudzie banky.
Ja tu s úžasom počúvam dnes celý deň, vážené poslankyne, poslanci, že my sme museli rokovať a dohadovať sa s bankami o tom, aké podmienky, aké podmienky pre ľudí dokážeme vybojovať. A ja sa pýtam, kto je tu vláda Slovenskej republiky. Kto je tu parlament, Národná rada? A kto sú nejaké banky? Veď my predsa máme zákonodarnú moc! Vláda má rozhodovaciu moc. A my keď sa dohodneme a povieme, žiadne úroky pre ľudí za odložené splátky nebudú, tak tie úroky ani iné poplatky jednoducho nebudú! My sa nemusíme tváriť, že čo nám banky dovolia, my im to môžme nadiktovať v prospech ľudí.
A ja sa vás pýtam, poslankyne, poslanci, v čom sú banky viac ako ostatní obyvatelia, v čom sú majitelia bánk viac ako majitelia malých rodinných podnikov, reštaurácií, služieb. V čom sú viac? V čom sú viac, keď im ste vedeli rozkazom vlády povedať, od vtedy a od vtedy nemôžeš ísť do roboty, od vtedy a od vtedy už nemôžeš prijať žiadneho zákazníka, od vtedy a od vtedy už nemôžte robiť nič a mať žiadny príjem, nula?! Ale bankám povieme: Odložte to ľuďom na deväť mesiacov a účtujte si úroky! Veď to nie je nič iné ako úžera a poviem to tak lepšie, takým lepším slovom, českým - lichva! Veď to je totálne zdieranie ľudí s tým, že sa absolútne zneužije táto, toto prostredie paniky a vládnych opatrení! Čo tí ľudia s tým môžu spraviť?! A ako sa vy k tomu môžte takto dvojtvárne stavať?! Nehovoriac o tom, že banka má aj v tejto situácii oproti klientovi, oproti tomu človeku, ktorý si musel ten úver zobrať, lebo nikto si úver nebere preto, že by ho chcel, ale preto, že ho potrebuje, má informačný monopol. Informačný monopol.
A, kolegyne, kolegovia, vy veľmi dobre viete, je mnoho, je na Slovensku naozaj veľmi mnoho ľudí s absolútne zanedbateľným nejakým finančným vzdelaním alebo povedomím a títo ľudia si skutočne na základe správ, ktoré chrlia média, budú myslieť, že oni vlastne to odloženie splácania majú zadarmo, a že vlastne ako keby deväť mesiacov nemuseli nič platiť. A vy vo vašom zákone máte napísané, vo vašom návrhu, že banka má až dva mesiace odklad povinnosti na to, aby informovala klientov o tom, že tie úroky nakoniec budú musieť za celé to obdobie zaplatiť. Ja sa pýtam, že kto, kto je autorom tejto novely! Autonómni členovia vlády slobodní vo svojom rozhodovaní alebo zástupcovia nejakých medzinárodných bánk, ktorí v prvom lade, rade bez ohľadu na obete, bez ohľadu na náklady, bez ohľade na ľudí, hľadia len na svoj zisk?! Len na svoj zisk! Lebo to tak vyzerá, to tak vyzerá, že tu vláda nerozhodovala, že tu vláda sa bola po kolenačky poprosiť u bánk, že čo si môžu dovoliť.
Takto si predstavujete, kolegyne, kolegovia, riešenie situácie ľudí, ktorí o svoju prácu, o svoje príjmy neprišli kvôli tomu, že by kvôli alkoholu alebo neviem čomu prestali chodiť do roboty?! Ale kvôli tomu, že im to prikázala vláda Slovenskej republiky. Ale tá istá vláda, vaša vláda nedokáže prikázať bankám, že proste vy nebudete v tejto situácii, keď sú ľudia zrazení na kolená, nebudete ľuďom účtovať úroky! Podľa mňa to nie je potrebné, ale musím to zopakovať, veď bankovníctvo je najziskovejší rezort na Slovensku. Najziskovejší! Z roka na rok rastú náklady na vedenie účtov pre ľudí. Vláda sa bojí ich limitovať, ľudia platia čoraz viac a dnes tu máme návrh novely, ktorá ako keby úplne ignorovala to, že tými postihnutými ľuďmi alebo postihnutými subjektami nie sú banky a ich miliardové zisky a majetky, ale sú ľudia, ktorí žijú zo 600 eur, celé rodiny.
Budú to ľudia, ktorí, ktorí si mysleli, že poctivou prácou sa dopracujú k nejakému rodinnému možno podniku. Ľudia, ktorí si dodnes mysleli, že na všetkých bude platiť pri novej vláde, pri vašej novej vláde rovnaký meter, a vidia, a vidia, že na boháčov, oligarchov a nadnárodné skupiny ten meter rovnaký nie je ani za vašej vlády. Že to, čo platí pre živnostníka, čo platí pre malého podnikateľa, čo platí pre zamestnanca, to neplatí pre banky. A potom, priatelia, kolegovia, kolegyne, a potom nehovorme o tom, že ľudia veria konšpiráciám, že banky a nadnárodné elity to tu riadia. No, ale veď vaše zákony, vaše zákony to ukazujú, že ľudia sú vlastne len takí otroci! Otroci, ktorí musia platiť, aj keď nebudú mať z čoho, ale jednoducho tie banky pažravé, úžernícke, lichvárske im tie úroky neodpustia, lebo vláda ich k tomu nedonúti, a parlament sa teraz na mňa pozerá, ako keby ja som tu bol nejaký Ján Hus.
Ale veď kto iný, kto iný má pomôcť tým ľuďom v tejto chvíli, ak nie my?! Kto iný má povedať, že stačilo a nebudete si deväť mesiacov žiadne úroky účtovať?! Nemôže to rozhodnúť ten živnostník, nemôže to rozhodnúť ten chudák človek, čo si zobral ten úver. Musíme to rozhodnúť my. My všetci bez ohľadu na politické tričko. Ale hlavne vy, koalícia, vaša koaličná vláda, vy ste tí zodpovední. Vy ste tí, ktorí ste chceli priniesť tú pozitívnu zmenu, a dnes tá zmena je v tom, že banky sa budú smiať, že banky sa budú smiať.
A vlastne uvedomte si, vážená koalícia, uvedomte si, čo ste dosiahli. Čím dlhšie bude toto nešťastné obdobie trvať, čím dlhšie bude trvať, tým viac tí ľudia preplatia na tých odložených splátkach. Tým viac. Čím dlhšie bude trvať, tým viac to bude vyhovovať práve tým bankám. Ja sa pýtam, či toto ste naozaj chceli. Či toto ste chceli?! Lebo ak by to bolo naopak, ak by ste vy odvážni, minister, ministerstvo povedali, áno, banky, žiadne úroky, keď musia trpieť ľudia, musí byť solidárnosť aj z tých bánk. Tak potom naopak, čím kratšie by to obdobie bolo, tým tie banky by z toho vyšli lepšie. Ale vy ste nastavili pravidlá tak, že čím dlhšie to bude, tým, čím dlhšie budú ľudia trpieť, tým banky budú na tom lepšie. Tým banky budú na tom lepšie. Ja sa pýtam, či ste toto chceli. Či ste naozaj toto chceli? Či toto má byť tá pozitívna zmena? Či toto je ten rozdiel, keď ste kritizovali, že minulá vláda cez oligarchov rozkrádala štát a vlastne ľudia platili dane a tie dane sa rozkrádali, tak dnes tu ide robiť zákony, kde jasne im povieme že tí ľudia budú úplne legitímne otročiť na tých, ktorých sa žiadne pravidlá dotýkať nebudú.
Ja si myslím, vážení poslanci koalície, ja si myslím, že stále je čas to zmeniť, že stále je čas to zmeniť, ukázať odvahu, zmeniť toto nešťastné paragrafové znenie tak, aby po hlasovaní v druhom a treťom čítaní sme naozaj mohli byť hrdí na to, že je tu tá zmena, a hlavne tí ľudia si mohli povedať, že tí poslanci, dobre zaplatení poslanci v ten Národnej rade pre nich niečo aj spravili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 10:50 - 10:52 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, ja oceňujem, že ste tu v podstate povedali tie výhrady, ktoré máme aj my k tejto novele, k tomuto materiálu, ale tá hlavná výhrada je tá, že sme v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré bolo odôvodnené - ako inak, ako inak - bojom proti pandémii korone, korony, a my dnes vidíme, že v rámci skráteného legislatívneho konania odôvodneného koronou ideme odsúvať zálohovanie plastových obalov. Aký to má súvis? Veď to je absolútne nekoncepčné, je to zbrklé a povedal by som, že je tam pokus o zneužívanie tejto kritickej situácie na to, aby sa v rámci materiálov a rokovaných vecí v Národnej rade posúvala do týchto materiálov naozaj každá, každá jedna vec, ktorá je ale zo svojej podstaty problémová a o ktorej možno predkladatelia vedia, že by tu tak hladko neprešla. Ale je tu koronka, tak ideme tam dávať všetko, ideme to siliť, ideme to tlačiť.
Čiže, pán kolega, ďakujem, že ste to zhrnuli, že ste nám tak povedali, a my naozaj v prvom čítaní túto vec podporiť nemôžme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 20:18 - 20:19 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Osuský, vy ste lekár a ja som trošku prekvapený tým vaším prístupom, že to, či niekoho niekde zvolíte, nezvolíte, že to by malo byť nejakým dôvodom na nejakú lásku alebo nenávisť. No určite nie. Ja bez ohľadu na to, ako vy budete voliť, ja k vám nebudem cítiť ani lásku, ani nenávisť, pretože sme tu kolegovia v tomto parlamente, ale emócie si treba asi nechať pre iných ľudí.
A, pán poslanec Dostál, buď ste ma nepočúvali pozorne, alebo ste to nechceli pochopiť. Ja som povedal, že nielenže vaša vládna väčšina bude mať väčšinu aj vo výboroch, čo je pochopiteľné a nikto to nespochybňuje, ale takýmto prístupom, ktorý teraz tu predvádzate, nemyslím vy osobne, ale celá koalícia, vlastne získate aj vedenie v osobitných kontrolných výboroch a to už pochopiteľné nie je, pretože to už je vzhľadom na demokraciu aj možno trošku nebezpečné a úplne to stráca zmysel a význam toho... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Poprosím ešte o kľud v rokovacej sále, pán poslanec neskončil, tak buďte k nemu úctivý.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
... na čo boli vlastne tieto osobitné kontrolné výbory zriadené. Takže, pán poslanec Dostál, kvôli tomu. Dobre? Takže som aj rád, že ste sa ozvali, len som vám to chcel vysvetliť.
A, pán podpredseda, ďakujem.
Skryt prepis