Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 15:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 12:51 - 12:52 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Rasťo, ja si myslím, že za tvoj prejav, za tvoju reč by sa nemusel hanbiť ani samotný Ľudovít Velislav Štúr, lebo naozaj si to povedal s maximálnym záujmom a láskou k slovenskému národu a Slovenskej republike a to sa tu dnes naozaj nevidí a hlavne teda v radoch koalície.
Ale v jednej veci by som ťa chcel asi upresniť. Ty si spomenul, že spomínajú sa alebo spomína sa v texte programového vyhlásenie vlády aj nejaký výraz, že nové menšiny a že sú to asi imigranti. No ja si myslím, že to nie sú imigranti, ja si myslím, že pod výrazom nové menšiny, tí, ktorí to tam napísali do toho programového vyhlásenia vlády, mysleli práve tie rôzne LGBTCDRW skupiny, ktoré, ktorým chcú postupne priznať štatút akejsi menšiny a začať ich jednoducho pretláčať vo všetkých sférach spoločnosti.
Takže toto je taký môj postreh, ale inak veľmi dobre, ďakujem a dúfam, že čo najviac ľudí si tvoju reč vypočuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:45 - 11:47 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda Národnej rady.
Pán podpredseda Šeliga, vy ste kritizovali, že debata nejako uchádza. Ale neviem, či viete, vy ste vystúpili v bode programové vyhlásenie vlády a celý obsah vášho vystúpenia sa volal poslanec nášho klubu Milan Mazurek. Vy ste v programovom vyhlásení vlády nerozprávali ani jeden bod k programovému vyhláseniu vlády, všetko iba ohľadom Mazureka.
Vám sa nepáčilo, že Milan Mazurek spomenul a kritizoval Veroniku Remišovú. Ale, pán podpredseda Šeliga, veď Veronika Remišová nie je nejaké nevinné vtáčatko. Veronika Remišová je členka vlády Slovenskej republiky, ktorá mala a mohla tu byť a celý čas sedieť a mohla reagovať a vystúpiť so svojou víziou, so svojím videním, so svojou obhajobou alebo zdôvodnením toho, čo sa o nej spomína v programovom vyhlásení vlády a o tom úrade, ktorý má viesť. Ale namiesto toho, aby tu ona bola, tak namiesto toho tu je, možno traja, štyria členovia vlády. Veď to je problém, veď to je problém.
A prosím vás, lebo opakovane to robíte, nemýľte si to, že my kritizujeme mimovládky, s tým, že my máme nejaký problém s občianskou spoločnosťou. Ale aktívni občania a mimovládky, to nie je to isté. Občania môžu byť aktívni aj bez zo zahraničia financovaných mimoriadnych organizácií. Čiže asi toľko.
A možno taká perlička na záver, že či by sa orgány činné v trestnom konaní nemali ex offo z úradnej povinnosti zaoberať tým blogom pani ministerky kultúry.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:22 - 11:24 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. No, Milan, presne pre toto ťa potrebovali umlčať. Presne pre toto ťa potrebovali odsúdiť - za pravdu. Presne pre toto potrebovali, aby si vypadol z Národnej rady, a ja som veľmi rád, že ťa ľudia s takým veľmi silným mandátom poslali naspäť a jednoducho ukázali, že Mazurek v Národnej rade má svoje miesto.
Videli sme, že tie reakcie zo strany koalície na tvoje vystúpenie úplne jasne ukázali, že oni žiadne odpovede na tie otázky a problémy ohľadom PVV nemajú. Nemajú. Jednoducho ich, ich stratégia, ich reakcie sú kŕčovité, sú osobné útoky. Dokonca pán Benčík musel priznať, že ťa päť rokov falošne prostredníctvom zapredaných médií a špinavých protislovenských mimovládok, že ťa proste špinili a účelovo obviňovali z toho útoku dlažobnými kockami, to sa tu mnohým zle počúvalo, keď to hovoril, a ja mu chcem za to poďakovať, lebo to bola pravda, ktorú my sme vedeli dlhý čas, a keď to on povedal, tak tu mnohí úplne zostali zdupnutí.
Videli sme, že kolega Pročko sa snaží byť akousi náhradou za vystúpenia Matoviča, ale nejde mu to, lebo jednoducho originál je vždy len jeden. Jednoducho si ich úplne demaskoval.
A mne, čo sa páčilo, tak si naozaj veľmi trefne pomenoval postavenie a úlohy bývalej poslankyne Veroniky Remišovej, lebo tak ako Joffrey de Peyrac mal svoju Angeliku, tak má Matovič svoju Veroniku, ktorá proste je univerzum. Ja keď som počúval včera jej tlačovku alebo nejaké to vyhlásenie spred parlamentu, tak ja som si myslel, že vlastne je vláda zbytočná, parlament je zbytočný, lebo na všetko by stačila Veronika.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 10:31 - 10:32 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, no, k tým zdrojom musím sa aj ja trošku vyjadriť, lebo naozaj bolo to za vašej vlády, keď sa schválil ten neskutočne zbytočný nákup tých amerických stíhačiek, len aby sme sa proste tým Američanom vopchali ešte hlbšie do ich priazne, poviem to tak slušne.
Ale čo je veľká pravda, čo ste povedali, bolo to, že programové vyhlásenie vlády ste síce, no, prirovnali k diplomovke, ale ja by som chcel povedať, že možno tak niekde k diplomovke na súkromnej vysokej škole. Na súkromnej vysokej škole, kde sa študuje za klobásky. Lebo ak by takto mali vyzerať diplomové práce na verejných školách, diplomové práce teoretické, diplomové práce, ktoré majú možno posunúť niekde nejaký výskum, tak by to bola veľmi zlá vizitka pre vysoké školstvo, pretože nemusíme riešiť iba obsah tohto, ale aj štruktúru a formu. A ak so strategickou víziou dokumentu prídu v strede dokumentu, to je ako keby v diplomovej práci ste hypotézy stanovili úplne na konci.
Takže toto bolo dobré prirovnanie, len si myslím, že sme urazili všetky tie kvalitné a hlavne verejné vysoké školy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 10:04 - 10:06 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegynka, myslím, že ste to celkom tak citlivo, jemne a zároveň výstižne pomenovali, všetky tie problémy. Trošku ale musím reagovať na to, že spomenuli ste aj tú starostlivosť o starších ľudí, a ja využijem to, že je tu teraz v pléne aj minister sociálnych vecí a spomeniem, že podľa mňa je problémom súčasnej vlády to, ako ste nastavili možnosť reálneho spoločenského života dôchodcov nad 65 rokov dnes tými opatreniami. Je to veľký problém. Vy ste vyčlenili dôchodcov nad 65 rokov, ľudí, ktorí celý život poctivo pracovali, platili dane, odvody, že môžu len od deviatej do jedenástej ísť niekde do obchodov a že keď toto porušia, tak hrozia tvrdé pokuty pre nich ako pre fyzické osoby aj pre právnické osoby, ktoré im to umožnia.
A ja sa chcem spýtať, či naozaj si myslíte, že je to v poriadku, takto vyčleňovať našich rodičov a starých rodičov zo spoločnosti. My chápeme, že je to ako keby opatrenie aj na ich ochranu v tomto projekte COVID-19, ale, ale predsa chcem sa spýtať, či neuvažujete nad tým, že nie je možno rozšíriť tie intervaly, ale aspoň ich znásobiť, ja neviem, od deviatej do jedenástej, od druhej do tretej alebo do štvrtej a potom ešte večer.
Veď sú mnohí starší ľudia, ktorí sú zdravotne postihnutí, ktorí možno ráno majú problémy aj s tlakom a nemôžu o deviatej vstať a ísť do obchodu a možno poobede im je lepšie, a vy im dáte iba jednu možnosť, jednu možnosť a zároveň to ale počúvame, ako máte na srdci starostlivosť starších ľudí.
Čiže, prosím vás, pani kolegynka, neberte to ako kritiku, berte to ako podnet na to, že, je tu aj minister, že nech sa tieto veci zlepšia, veď tí ľudia nemôžu byť týraní kvôli tomu, že štát nevie nájsť účinnejšie spôsoby.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:34 - 9:35 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Gyimesi, váš prejav je kultivovaný a inteligentný, to nemožno povedať, že nie, ale tie témy a tie otázky, ktoré ste tam načrtli, sú natoľko vážne, že proste nemôžte sa čudovať takému počtu faktických.
Vy ste spomenuli tých 15 %, že keby na základe 15 % nejakej menšiny, jednoducho tí ľudia nemajú priznané tie práva, čiže vlastne vy ste dnes spochybnili ten súčasný mechanizmus priznávania práv týmto menšinám na základe nejakého podielu počtu obyvateľstva.
A preto sa vás chcem spýtať, že aký iný mechanizmus, aký iný mechanizmus by ste zaviedli, pretože o tom, aký iný mechanizmus by táto vláda chcela zaviesť, nie je v programovom vyhlásení ani čiarka. Ani čiarka. Samozrejme, ten mechanizmus sa musí odlišovať aj od toho, o akom type, o akej entite v rámci územnosprávneho členenia sa predsa rozprávame. Úplne niečo iné je obec, mesto a úplne niečo iné je samosprávny kraj, resp. vyšší územný celok, ako je to originál pomenované. A práve ten vyšší územný celok, pán kolega, veď to je úplne neporovnateľná územnosprávna entita alebo celok v porovnaní s obcou alebo s mestom, čo sa týka kompetencií. Veď vyšší územný celok má kompetencie a v mnohých prípadoch prenesené kompetencie zo štátu, ktoré, proste nemôžte sa tváriť, že sú vlastne to isté ako niekde na obci.
A ak by sa malo o takýchto závažných otázkach rokovať aj v jazyku národnostných menšín, tak mi povedzte, ako bude dodržaný zákon o štátnom jazyku a hlavne v problémových oblastiach, kde povedzme je zastúpenie viacerých menšín. Teraz, teraz vystúpi 5 poslancov, každý bude rozprávať vlastným jazykom? Tak si to predstavujete? Ja neútočím, ja sa vás pýtam, tak poprosím vysvetliť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:21 - 9:23 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Vašečka, ja sa vás chcem spýtať ako učiteľ učiteľa. Vy ste včera svoje vystúpenie začali s tým, že ste v podstate rád a spokojný, že sa budú rušiť maturity tento rok kvôli teda tej situácii, v ktorej sa nachádzame. Chcem sa spýtať, či naozaj. Či naozaj.
Ja som bol niekoľko rokov členom maturitnej komisie a veľmi veľké úsilie som vynakladal na to, aby tá úroveň tých maturít proste, keď niekedy nemohla niekedy stúpať, tak aspoň aby neklesala. Vieme veľmi dobre, že aj to stredné školstvo je v ťažkom rozklade, čo sa týka úrovne, a že či naozaj ako dlhoročný pedagóg podporujete zrušenie maturít. Lebo nahradiť maturitu akýmsi možno váženým priemerom známok z predošlých rokov z vysvedčení, to je, to je veľmi slabé.
Potom sa vás chcem spýtať, aký máte vzťah alebo postoj k tomu tvrdeniu na strane 19 PVV ohľadom toho zákazu prepadávania tých cigánskych žiakov na základných školách, že či sa vám to zdá ako dobrý nápad. Všeobecne zákaz prepadávania, teraz nejde o to, že by to bolo len tých cigánskych detí, ale všeobecne. Mne to príde ako absolútne nekoncepčné, aby sme zvrchu prikázali učiteľom, že musia nechať niekoho dokončiť školu, že musia bez ohľadu na výsledky.
A jedna taká výčitka. Trošku, trošku nemiestne mi od vás, a teda od vás ako veľmi silno veriaceho človeka, aj také prekvapivé mi prišlo porovnávať dôveru v Pána Ježiša Krista s dôverou k tejto vláde a k Matovičovi. To neviem, či bolo celkom šťastné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:33 - 16:35 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Pollák, ja som rád, že ste ocenili ten môj prístup k tomu vzdelávaniu aj tých cigánskych detí, že teda ten systém sa tam môže nejako rozvinúť. Ale v rámci toho ste povedali tú takú formulku, že zraniteľné rómske deti. Ja vám chcem povedať, že aj biele deti sú zraniteľné, že proste nemôžme tie deti segregovať, že pre rómske deti toto a pre biele deti nie. Čiže nedeľme to takto. Naozaj, nedeľme to. A v tej súvislosti sa vás chcem spýtať, či by naozaj nebolo lepšie namiesto rôznych špeciálnych projektov, programov a nejakých iniciatív začať uplatňovať to pravidlo, že rovnaký zákon a pravidlá úplne pre všetkých. Úplne pre všetkých, bez akýchkoľvek zvýhodňovaní, znevýhodňovaní, jednoducho bez akýchkoľvek rozdielov, lebo ja vám poviem, pán kolega, my s tým máme reálnu skúsenosť. Ja ako župan sme v rámci toho nášho programu, z ktorého sa mnohí vysmievali, krompáče a lopaty, sme zamestnali 90 dlhodobo nezamestnaných ľudí, z toho jedna tretina boli Cigáni a tí Cigáni robili veľmi dobre a poctivo. A my sme s nimi boli maximálne spokojní a keby nám vtedajšia vláda nehodila veľké polená pod nohy, tak by sme v tom programe pokračovali a dnes by možno bolo zamestnaných 900 Cigánov, nie 90 ľudí dokopy. Čiže my sme aj tam videli, že keď tie pravidlá platia rovnako a keď sú tie podmienky pre všetkých nastavené rovnako, tak tí dlhodobo nezamestnaní ľudia, bieli aj Cigáni, sa proste toho chytia, tej príležitosti, a tí, ktorí chcú, tak tí ju využijú a je to pre nich štart do života, viete.
Čiže preto ja som odporcom týchto kadejakých mimovládnych a iných aktivít, lebo vidím, že keď sa tie pravidlá nastavia rovnako a tá práca sa ponúkne namiesto povedzme tých dávok a tak ďalej, tak ten systém funguje a mnohí tí ľudia sú, a to musíte vedieť aj vy, že sú omnoho radšej, keď môžu mať výplatu a prácu, ako keď majú byť na nejakých dávkach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:55 - 15:57 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, myslím, že kapitola dopravy je v programovom vyhlásení vlády jedna z tých lepšie vypracovaných a naozaj, čo sa týka aj mojich nejakých poznámok, tak je ich tam veľmi málo. Ja oceňujem hlavne koncepciu rozvoja železničnej dopravy, ktorú tam máte naozaj spravenú takú, že vidno, že záleží na tom, aby tá železnica bola na Slovensku využívaná a v rámci nej ma veľmi potešila zmienka o tom, že chcete v železničnej doprave začať využívať alternatívne palivá. To je pre mňa ako fanúšika alternatívnych zdrojov energie veľmi, veľmi pozitívna správa. Možno by som bol rád, keby ste to trošku upresnili. Čo ma však zaujíma, je to, že či sa chcete, či sa chcete pustiť cestou poriadku, urobenia poriadku v železničných spoločnostiach, vo všetkých železničných spoločnostiach, kde má, kde má zastúpenie štát, pretože vieme, že tým, že Európska únia nás donútila k liberalizácii aj železničného trhu, tak tam vznikol obrovský priestor na kšefty, na korupciu, na biznis a namiesto toho, aby sa riešila doprava, tak sa riešia umelé investície a rôzne biznis modely. Tiež sa chcem spýtať na to, ako myslíte tú podporu autonómnych vozidiel, lebo asi trikrát sa tam zmieňujete o podpore výskumu a vývoja prevádzky autonómnych vozidiel, to mi celkom nie je jasné a ak by sa dalo aspoň stručne to nejako zodpovedať.
Ale ešte mám jednu takú vecnú otázku. Na strane 87 píšete, že sa zrušia stavebné úrady. To som nejako nepochopil, že v kontexte čoho chcete rušiť tie stavebné úrady, resp. kto prevezme ich kompetencie? Takže len v dobrom naozaj sa na to pýtam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:41 - 15:42 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vy nám vyčítate, že my vám vyčítame, že ste príliš nejaký prozápadný, pro EÚ, pro NATO, ale dnes v tejto debate sme vám to nevyčítali. My sme vám vyčítali globálne, že ste silno proamerický. Silno proamerický a že vlastne aj v programovom vyhlásení vlády je jasne napísané, že práve Spojené štáty americké sú tým kľúčovým spojencom Slovenskej republiky. Nie EÚ ani NATO, ale priamo Spojené štáty americké. A toto je obrovská výčitka, pretože veľmi často tu mnohí vaši kolegovia a veľmi radi robia také exkurzy do histórie, tak si priznajme, kto bombardoval Bratislavu? Veď to boli práve naši americkí spojenci, ktorí to spravili presne vtedy, keď vedeli, že Slovensko bude súčasťou východného bloku, vplyvu a potrebovali zničiť zvyšky nášho priemyslu. Takže keď hovoríme A, povedzme aj B, a nechváľme tých Američanov, ako keby boli anjeli sveta.
Skryt prepis