Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.6.2020 o 15:07 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

9.6.2020 16:32 - 16:38 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ešte raz, vážené panie poslankyne, páni poslanci, už tu v rozprave padlo niekoľko argumentov za takýto návrh zákona, padlo niekoľko argumentov proti. Ja si dovolím zhrnúť, možno niektoré zopakovať a prípadne nové argumenty za tento návrh rozvinúť v mojom príspevku.
Jedným z dôvodov predloženia návrhu zákona sú aj výsledky prieskumu Európskej únie v podnikoch, ktoré prideľujú prácu svojim zamestnancom pracovať počas nedieľ, kde bolo zistené, že u týchto zamestnancov je pravdepodobnosť ochorení o tretinu vyššia ako v podnikoch, kde zamestnanci v nedeľu nepracujú. Čiže sú to aj zdravotné, a teda aj ekonomické dôvody. K zákazu nedeľného predaja sa pozitívne vyjadrilo viacero organizácií na Slovensku, ktoré viac alebo menej s návrhom súhlasia, prípadne navrhujú určité obmedzenia. Napríklad už spomínaný Zväz obchodu je za zákaz nedeľného predaja okrem zopár nedieľ v okolí Vianoc, Veľkej noci a po prázdninách. Je to organizácia s 90 členmi, kde patria napr. maloobchodní hráči, ako je zväz COOP Jednota a CBA-čko, Fresh alebo Delia. Šéf tohto zväzu Martin Katriak vraví, že nedeľa nie je rozhodujúcim dňom, na ktorom by obchody padali, pokiaľ by boli zatvorené. Katriak je tiež šéfom COOP Jednoty, ktorá niektoré svoje predajne v nedeľu zatvorila už pred koronakrízou.
Sedem členov Slovenskej aliancie moderného obchodu nemá na zákaz nedeľného predaja jednotný názor. Ide predovšetkým o zahraničné reťazce, ako je Billa, Kaufland, Lidl, Metro, Tesco, dm drogerie markt alebo Terno, pričom vlastne iba, jedine Terno z tejto aliancie má slovenských vlastníkov. Do debaty o nedeli sa zapájajú aj pekári, ktorí by sa, ktorí by sa možnosti piecť na nedeľu ráno radi zriekli. Šéfka ich zväzu Tatiana Lobochová vraví, že výroba počas víkendov je pre ich členov najmä pre momentálne príplatky za prácu vysoko nerentabilná a zákaz nedeľného predaja si, im preto vyhovuje. Pekári sa dlhodobo sťažujú na vyššie víkendové príplatky za prácu. Časť malých pekární výrobu počas víkendov už zastavila, časť pekární obmedzila čerstvý sortiment. Za zatvorené obchody v nedeľu je aj Aliancia za nedeľu, ktorá v minulom volebnom období predložila do Národnej rady Slovenskej republiky petíciu za zákaz nedeľného predaja, ktorú podpísalo viac ako 83-tisíc občanov Slovenskej republiky.
Konfederácia odborových zväzov je za úplný zákaz predaja v nedeľu aj po skončení pandémie. To znamená práve tá organizácia, ktorá zastupuje zamestnancov, ktorí tu boli najviac argumentovaní, že ich by sa to dotklo najviac. Táto konfederácia vraví, že ide o služby, ktoré ak v nedeľu nebudú, neohrozí to život alebo zdravie občanov.
Odborový zväz pracovníkov cestovného ruchu je skôr za obmedzenie nedeľného predaja napr. tak, že pár nedieľ v roku by zostalo otvorených, podobne ako to žiada napr. Zväz obchodu. Voľnú nedeľu podporuje aj Konferencia biskupov Slovenska. Zákaz nedeľného predaja s výnimkou benzínových púmp či pohotovostných lekární má na Slovensku podporu väčšiny ľudí z prakticky všetkých socio-demografických skupín. To vyplýva z prieskumu, ktorý pre Denník N realizovala medzi 14. a 21. májom agentúra FOCUS.
Podľa výpočtov ministerstva financií by zatvorenie maloobchodných prevádzok v nedeľu znížilo HDP Slovenska o 0,15 %, čo je asi 135 mil. eur, a maloobchodné tržby by klesli o 1,9 % ročne. Čiže makroekonomicky by to malo negatívny efekt, nie však dramatický. Nedeľný zákaz predaja by ovplyvnil aj celkovú výkonnosť slovenskej ekonomiky, ale taktiež nie zásadne. Podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý to tiež prepočítal, tak celkový vplyv zákazu zmierňuje fakt, že časť nákupov sa presunie v čase a do iných prevádzok. Zároveň platí, že nákupy v nedeľu sú oproti iným dňom nižšie a predstavujú asi 50 % z toho, čo v priemere za jeden deň za pondelok až sobotu. Ukazujú to údaje z eKasy z februára a zo začiatku marca 2020. Inštitút finančnej politiky predpokladá, že na nedele tak pripadá asi 8,4 % celkových tržieb v roku.
Podľa Inštitútu finančnej politiky firmy zo zákazu nedeľného predaju získajú, keďže zatvorené bude mať aj konkurencia a väčšina spotreby sa len presunie v čase. Šéf zväzu obchodu Katriak vraví, že nedeľa je pre nich najslabším dňom v týždni, maloobchodný obrat v predajniach potravín v nedeľu je približne 2 až 4 % z týždňového obratu a pri priemyselnom tovare je to 10 až 12 percent. Zamestnanci maloobchodu tvoria podľa inštitútu INESS iba 13 % ľudí, niečo vyše 47-tisíc ľudí, ktorí pracujú v nedeľu. Neznamená to, že pracujú každú nedeľu v mesiaci, takže väčšina ľudí v nedeľu pracuje inde ako v maloobchode.
Podiel ľudí pracujúcich v nedeľu podľa dát EUROSTAT-u na Slovensku tak či tak klesá. Dlhé roky sa držal okolo pätiny, po roku 2015 začal klesať a v roku 2019 dosiahol 16,3 percenta. V rámci Európskej únii napriek tomu stále patríme medzi krajiny s vyšším podielom, pretože priemer Európskej únie bol 14,2 percenta.
Podľa inštitútu INESS obmedzenie prevádzkových hodín v obchodoch v súčasnosti v rôznej miere platí v 13 štátoch Európskej únie, z toho v siedmich štátoch platí všeobecný zákaz v nedeľu, dva štáty, to je Rakúsko a Španielsko, majú okrem národných obmedzení aj regionálne. Belgicko napr. nemá predaj v nedeľu explicitne zakázaný, ale obchodníci majú povinnosť zavrieť obchod jeden deň v týždni.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, ak chceme diskusiu o tomto návrhu zákona, ak chceme v tejto diskusii pokračovať aj naďalej, počas napríklad budúcej schôdze, chcem upozorniť na § 96 ods. 3 zákona o rokovacom poriadku, ktorý hovorí, že v prípade, že návrh zákona nebude schválený, tak na najbližších šesť mesiacov nebude možné rovnaký zákon, ktorý novelizuje tú istú vec, znovu predložiť. Preto ak nechceme túto diskusiu zastaviť na šesť mesiacov, tak vás chcem požiadať, aby sme posunuli tento návrh do druhého čítania, v tejto diskusii pokračovali a potom sa rozhodli ako ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:22 - 16:24 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Viskupič, ďakujem za vaše argumenty, ktoré ste dali vo vašom príspevku. Už niektoré argumenty sa opakujú, ale to je prirodzené, keďže tá diskusia naozaj už prebieha niekoľko hodín. Vy ste hovorili, že by sme mali myslieť na ľudí alebo že by sme sa mali k tejto diskusii vrátiť v čase, kedy ekonomika bude naspäť v tom stave, ako bola pred krízou. Ale my sme museli s týmto návrhom zákona prísť teraz práve kvôli tomu, že práve teraz sú obchody počas nedelí zatvorené, a teda v celej spoločnosti sa táto diskusia otvorila a naozaj diskutuje sa niekoľko týždňov, ak nie mesiacov o tom, či by bolo dobré, aby aj po kríze tie obchody zostali zatvorené, čiže preto je táto diskusia možno práve teraz. Keby sme čakali nejaké tri roky, tak podľa mňa by sme stratili práve ten čas, kedy tí ľudia to vnímajú veľmi aktívne, aktuálne práve vďaka tomu, že tie obchody sú dnes zatvorené a vidíme na tých rôznych názoroch aj prieskumoch, že tým ľuďom to vo väčšine teda nevadí a že by súhlasili s tým, keby tie obchody zostali zatvorené. Preto sa o tom bavíme teraz.
A znovu zopakujem ten argument, ak si vy ako koalícia alebo niektorí poslanci z koalície myslíte, že to nie je správne načasované, že nie teraz by sme mali tieto obchody v nedeľu zatvárať, tak treba sa o tom baviť v druhom čítaní pri dátume účinnosti, to znamená, kedy chceme, aby tento zákon nadobudol účinnosť, či už to môže byť o pol roka, o rok, alebo prípadne neskôr.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:47 - 15:49 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Dostál, vám teda nebudem ďakovať za vaše vystúpenie, ale dovolím si zareagovať na niektoré veci. Vy ste vo svojom príspevku povedali, že my chceme, že my chceme tento zákaz nanútiť tým ostatným teda, ktorí s tým nesúhlasia. Ale ja vám chcem povedať, že ale my sme si nevymysleli to, že s týmto návrhom zákona prídeme teraz len tak, lebo sme si to tak povedali, ale my reagujeme aj na to, čo sa na Slovensku momentálne deje. My sme prišli s týmto návrhom v čase, kedy na Slovensku už niekoľko týždňov prebieha diskusia o tom, či by mali, alebo nemali byť v nedeľu otvorené obchody. A výsledky týchto diskusií smerujú k tomu, že na Slovensku ľudia vo všetkých sférach sociálno-demografických aj zástupcovia jednotlivých zamestnávateľov, zamestnancov s tým jednoducho súhlasia. A vy ste hovorili o tých zamestnancoch, že ich sa to dotkne najviac, ale veď práve aj Konfederácia odborových zväzov je za úplný zákaz predaja v nedeľu aj po skončení pandémie. Teda, samozrejme, oni tiež majú výhrady, že niektoré, pri niektorých nedeliach by boli aj výnimky, ale s tým my nemáme žiadny problém. Takisto s tým súhlasia obchodníci, súhlasia s tým rôzne aliancie, konfederácia biskupov aj vyplýva to z rôznych prieskumov. Aj ekonomické dopady, ktoré vypočítalo ministerstvo financií aj niektoré ďalšie mimovládne organizácie naznačujú, že na Slovensku to nebude mať žiadny negatívny, veľký negatívny dopad.
Vy ste hovorili o tom, že znovu, teda o tom nastavení v čase. Ešte raz zopakujem, pokiaľ je toto výhrada zo strany koalície alebo že u niektorých poslancov, že teda nie je dobré teraz prijímať takýto zákon, tak ja znovu zopakujem, že dátum účinnosti sa dá nastaviť jednoduchým pozmeňovacím návrhom v druhom čítaní.
No a na konci ste hovorili o vašej koaličnej zmluve, ktorá nás ako opozíciu nemusí zaujímať, ale keď už máte tú ústavnú väčšinu, tak by ste mohli v podstate aj opozíciu kľudne zakázať, pretože načo tu vlastne potom my sme, keď naše návrhy zákonov vy z nejakej koaličnej zmluvy nebudete vôbec ani o nich poriadne diskutovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:26 - 15:28 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Žiak, aj vám chcem poďakovať za konštruktívny príspevok. Vy ste teda spomínali, že náš, dôvody predloženia tohto návrhu zákona sú nejaké náboženské dôvody. Ja netvrdím, že to nie sú aj náboženské dôvody, ale tých dôvodov je tam oveľa viacej. Napríklad vám môžem povedať ďalší. Robil sa prieskum, ktorý robila Európska únia v podnikoch, ktoré teda prideľujú prácu zamestnancom aj počas nedieľ, a tam bolo zistené, že u týchto zamestnancov je pravdepodobnosť ochorení o tretinu vyššia ako, ako v podnikoch, kde zamestnanci v nedeľu nepracujú. To je tiež podľa mňa veľmi významný argument, ktorý má tiež ekonomické dopady.
Spomínali ste zase tie príplatky za prácu, to sa už tu v rozprave aj rozoberalo. Znovu zopakujem, že váš minister Krajniak sám teda povedal, že on by teda za takýto návrh zahlasoval a tie príplatky by sa dali vyriešiť tým, že by sa presunuli na sobotu. Čiže tam by ľudia neprišli potom o žiadne príplatky.
A analýza dopadov, tých analýz dopadov podľa mňa bolo robených veľmi veľa, niekoľko bolo zverejnených a niektoré tu ešte aj v rozprave určite budú spomenuté.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:07 - 15:09 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kazda, aj vám teda chcem poďakovať za konštruktívny príspevok do diskusie. Vy ste sa v tom príspevku, vy ste tak uvažovali, že vlastne koľko ľudí je na Slovensku za tento zákaz toho predaja. Spomínali ste nejaký prieskum, potom ste nejaké vlastné čísla hovorili. Spomínali ste aj ten prieskum, ktorý bol robený v Maďarsku počas vlastne toho obdobia, kedy bol ten zákaz aplikovaný, kde vám, kde ste hovorili napríklad, myslím, že 80 % ľudí sa tam sťažovalo, že majú sťažené tie nákupy kvôli tomuto obmedzeniu. A tiež ste hovorili, že teda vyplynulo z toho prieskumu, že ľudia v Maďarsku nie sú za tento zákaz, a v konečnom dôsledku to vlastne aj viedlo k tomu zrušeniu.
Dôležité je povedať to, že na Slovensku bol tiež robený prieskum, a to medzi 14. a 21. májom, pre Denník N to robila agentúra Focus. A veľmi dôležité je povedať, že sa to dialo tiež v čase, kedy na Slovensku sú alebo boli zakázané predaje v nedeľu. Že nebolo to robené v čase, kedy v nedeľu sú normálne obchody otvorené a ľudia teda len uvažujú, že čo by sa mohlo diať, keby boli v nedeľu tie obchody zatvorené, ale bolo to v čase, kedy ten zákaz už aplikovaný v praxi bol. A to je veľmi dôležité, že z toho prieskumu vyplynulo, že s tou výnimkou benzínových púmp či pohotovostných lekární na Slovensku má podporu väčšiny ľudí z prakticky všetkých socio-demografických skupín, hej, to je veľmi dôležité. A vy ste potom spomínali nejakého vášho známeho, ktorý je manažérom nejakej prevádzky, že teda chcel by mať otvorenú tú prevádzku aj v nedeľu, ale vy ste možno vytrhli jedného človeka z kontextu. Ale ja vám poviem napríklad, že Zväz obchodu je za zákaz nedeľného predaja. Teda oni okrem, s výnimkou teda zopár nedieľ v okolí Vianoc a Veľkej noci a po prázdninách, a to je organizácia s 90 členmi, kde napríklad sú takí hráči ako COOP Jednota, CBA, Fresh, Delia, čiže naozaj obchody, ktorých by sa to priamo tento zákaz dotkol.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:45 - 14:46 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Stančík, aj vám ďakujem za konštruktívny príspevok do rozpravy. Ak som to správne pochopil, tak vám vlastne na tom návrhu vadí umiestnenie toho návrhu v čase. Hej, to znamená, že vy ste, možnože ani nie ste tak proti tomu zákazu nedeľného predaja, teda to nebolo jasné z toho vášho príspevku, ale vadí vám to načasovanie. Ale to je vec, ktorá sa dá veľmi jednoducho vyriešiť, pretože účinnosť toho zákona vieme nastaviť napríklad v druhom čítaní, hej, môžme sa o tom, samozrejme, diskutovať, môžeme nastaviť účinnosť zákona 1. januára 2021 alebo 1. júla 2021. To je, samozrejme, na diskusiu, to nie je vec proti, to nie je vec, kvôli ktorej by ste nemohli za tento návrh zákona zahlasovať.
Potom ste hovorili o tom, že stovky, možno tisíce ľudí by prišlo o prácu, ale keď si pozriete čísla práve ministerstva financií, to hovorí o tom, že maloobchodné tržby by klesli o 1,9 % ročne. Iba 1,9 %. A ďalej Inštitút finančnej politiky hovorí, že, že by to bolo vlastne ešte menej, pretože časť tých nákupov by sa presunula v čase do, alebo do iných prevádzok. Čiže v podstate tie argumenty, ktoré ste povedali, nie sú až také závažné a podľa mňa sa o tom môžme kľudne potom debatovať v druhom čítaní.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:31 - 14:33 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážená pani poslankyňa, na začiatok mi dovoľte vám poďakovať za konštruktívny príspevok do diskusie. Dovolím si zareagovať na niekoľko vecí, ktoré ste v rozprave povedali. Najprv také opravenie, ja mám, my máme teda čísla z INESS-u, ktoré hovoria o tom, že 13 štátov v rámci Európy má v určitej miere obmedzené toto nedeľné predávanie, ale v siedmich je to všeobecným zákazom, vy ste hovorili, že v žiadnom.
Potom ste hovorili o tom, že už dnes tá legislatíva umožňuje, že môžu tí predajcovia dobrovoľne zatvoriť, ak, ak by vlastne sa tak rozhodli. To by však, to však ale v praxi nemôže fungovať z toho dôvodu, že ja ako majiteľ alebo prevádzkovateľ nejakého obchodu sa rozhodnem v nedeľu mať zatvorené a s vedomím, že moja konkurencia tak neurobí, tak vlastne prídem o svojich zákazníkov a o svoje tržby. Tým pádom ja to nemôžem spraviť, pretože viem, že moji konkurenti by vlastne pokračovali v tom predaji a tie a tým pádom si to vlastne nemôže ten obchodník dovoliť.
Potom ste hovorili, že väčšina zamestnancov vďaka nedeľnému predaju má vyšší príjem, pretože sú tam príplatky za nedeľu. S tým, samozrejme, sa dá súhlasiť, naozaj v tom maloobchodnom, pri tých maloobchodných predajoch pracujú ľudia s nižším príjmom, ale to napríklad váš minister Krajniak, myslím, že v nejakej, v nejakom rozhovore sám povedal, že by sa to dalo vyriešiť tým, že by sa tie príplatky presunuli napríklad na soboty, hej, čiže v podstate by sme tým nič neobmedzili.
Potom ste hovorili, že, že vlastne iba 2,5 % zamestnancov raz do mesiaca pracuje v nedeľu, čo je vlastne argument za to, aby sme ten nedeľný predaj zakázali, pretože to bude mať dopad na veľmi málo ľudí. To bol vlastne váš argument.
Potom ste sa roz... potom ste hovorili, že, že prečo vlastne, prečo tie obmedzenia vlastne treba prijať, ale k tomu sa dostaneme potom v rozprave, lebo to bude na dlhšie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 9.6.2020 14:16 - 14:18 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi uviesť náš návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, ktorý predkladajú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Marian Kotleba, Rastislav Schlosár a Martin Beluský.
Cieľom návrhu zákona je umožniť opätovné povýšenie nedele na deň pracovného voľna. V čase platnej legislatívy je v Slovenskej republike umožnený maloobchodný predaj spotrebiteľom počas nedieľ napriek širokej dostupnosti obchodov cez pracovný týždeň a v sobotu. Týmto návrhom zákona sa navrhuje, aby v nedeľu nebolo možné zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je maloobchodný predaj, s výnimkou nasledovných maloobchodných predajov:
1. Maloobchodné predajne na čerpacích staniciach s palivami a mazivami,
2. maloobchodný predaj na výdaj liekov v lekárňach,
3. maloobchodný predaj na letiskách, prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach,
4. predaj cestovných lístkov,
5. predaj suvenírov,
6. predaj pri ubytovacích a stravovacích službách,
7. predaj pri prevádzkovaní športových zariadení a zariadení slúžiacich na regeneráciu a rekondíciu,
8. predaj pri organizovaní športových, kultúrnych a iných spoločenských podujatí,
9. predaj kvetov 8. mája, 1. septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.
Tento predložený legislatívny návrh je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a s inými ústavnými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Má pozitívny sociálny vplyv a nemá dopad na rozpočet verejnej správy.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, viac uvediem v rozprave, do ktorej sa hlásim po skončení posledného písomného prihláseného. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.6.2020 16:38 - 16:39 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi pár vetami uviesť tento návrh.
Opätovná voľba predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva v zmysle dohôd predsedov politických strán krátko po voľbách a takisto v zmysle výsledkov, jednotlivých výsledkov, ktoré získali jednotlivé politické strany, toto miesto pripadlo nášmu poslaneckému klubu, preto vlastne do dnešného dňa je toto miesto voľné. My sme si dovolili teda opätovne požiadať ctené plénum o zvolenie nášho navrhnutého kandidáta, ktorý, voči ktorému neboli na tomto stretnutí predsedov politických strán po voľbách vznesené žiadne pripomienky.
Tak dúfam, že ctené plénum sa rozhodne túto dôveru nášmu kandidátovi odovzdať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2020 18:47 - 18:50 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi vrátiť diskusiu k tomuto bodu k obsahu, to znamená o vedúcich a členoch stálych delegácií Národnej rady Slovenskej republiky do medzinárodných parlamentných organizácií.
Zároveň by som chcel ešte na úvod povedať, že si teda vážim to, že napriek tomu, že už sa blížime ku koncu rokovacieho dňa, tak takmer tretina rokovacej sály je plná. Dúfam, že to takto bude aj počas ďalších rokov tohto volebného obdobia a že naozaj tí občania budú mať taký pozitívny symbol, signál od Národnej rady, že im na občanoch a ich potrebách naozaj záleží.
Prečo som sa prihlásil do rozpravy? Mojím cieľom je tiež podať pozmeňujúci a doplňujúci návrh, pretože na zahraničnom výbore, ktorý schválil tento návrh uznesenia, boli tiež dvaja nominanti, ktorí boli nominovaní naším poslaneckým klubom, vyškrtnutí. Mňa mrzí to, že to bolo urobené ešte pred prijatím toho uznesenia, že sme nedostali tú informáciu o tom, že je tam nejaký personálny problém, skôr, aby sme mohli tie nominácie prípadne upraviť. Ja sa nechcem nejakým spôsobom venovať tomu alebo kritizovať to, prečo niektorých nominantov schvaľujete, prečo niektorých nominantov neschvaľujete, máte väčšinu, máte možnosť o týchto veciach rozhodovať. Ja a moji kolegovia to v tejto konkrétnej veci rešpektujeme (zaznievanie gongu), preto sme si dovolili naše nominácie upraviť tak, aby to malo, tak, aby to bolo cez túto snemovňu priechodné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím vás.

Beluský, Martin, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Navrhujeme teda zmeny v dvoch delegáciách, Parlamentné zhromaždenie NATO a Parlamentné zhromaždenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, kde teda zamietnutých nominantov nahradzujeme novými nominantami, konkrétne v NATO, v Parlamentnom zhromaždení NATO tam za člena navrhujeme Mareka Kotlebu, ktorý bol v uznesení schválený ako náhradník. Za náhradníka navrhujeme Eduarda Kočiša. A v Parlamentnom zhromaždení Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, tam za náhradníka namiesto Milana Mazureka navrhujeme Rastislava Schlosára.
Teraz mi dovoľte, aby som prečítal znenie tohto doplňujúceho a pozmeňujúceho návrhu.
Doplňujúci a pozmeňujúci návrh poslanca Martina Beluského k návrhu Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky na vymenovanie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za vedúcich stálych delegácií Národnej rady Slovenskej republiky do medzinárodných parlamentných organizácií a ich členov (tlač 99).
1. V bode II sa za slová "Peter Kmec (SMER – SD)" dopĺňajú slová v novom riadku "Marek Kotleba (ĽS Naše Slovensko)".
2. V bode II sa slová "Marek Kotleba (ĽS Naše Slovensko)" nahrádzajú slovami "Eduard Kočiš (ĽS Naše Slovensko)".
3. V bode III sa za slová "Roman Foltín (SaS)" dopĺňajú slová v novom riadku "Rastislav Schlosár (ĽS Naše Slovensko)".
Vážená snemovňa, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovolím si vás požiadať, aby zajtra o štrnástej hodine ste vyjadrili tomuto návrhu súhlas. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis