Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.10.2021 o 13:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.10.2021 13:10 - 13:10 hod.

Milan Mazurek
 

Vystúpenie 5.10.2021 16:20 - 16:22 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, páni poslan... panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 669. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 699 zo 6. septembra 2021 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 10:43 - 10:45 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Cmorej, vy ste teraz v SaS klube asi, predpokladám, a tieto vaše neoliberálne výplody sú presne ten dôvod, pre ktorý, keď si ľudia napríklad vypočujú toto vystúpenie, tak ostanú len zdesení z toho, že by táto vláda mala pokračovať ešte nejakú dlhšiu dobu, pretože vy sa pýtate napríklad to, že akým spôsobom zareagujeme na váš návrh zmeny dôchodkového systému, kedy by ste naviazali rast priemerného veku odchodu do dôchodku práve na priemernú dĺžku života slovenskej spoločnosti. A ja sa vás chcem opýtať, normálne v tej SaS-ke, že či vy ste niekedy reálne pracovali manuálne, normálne, že ste používali ruky, držali lopatu, krompáč alebo niečo, aby ste videli, akým spôsobom to vplýva na vaše zdravie, chrbticu a tak ďalej, ak chcete, aby napríklad ľudia na Slovensku takýmto spôsobom pracovali kľudne aj do sedemdesiatky, lebo v Národnej rade to môžem ľahko povedať. Áno, ja viem, že dôchodkový systém má problémy, viem, že je deficitný, viem, že sa to rúca, ale to je výsledok aj vlád s vaším presvedčením, ktoré tu rozpredali strategické podniky, a spôsobili, že štát dnes na príjmoch nemá ani zďaleka toľko, koľko by reálne mať mohol. A vy tieto idey zastávate.
Ale reálne vám hovorím teraz o praxi. Ako si vy viete predstaviť napríklad 68-69-70-ročného človeka, ako má manuálne pracovať?! Vy si to vôbec viete uvedomiť, čo vlastne tým ľuďom hovoríte tu z pléna Národnej rady, akú víziu budúcnosti im tu črtáte, lebo poslancovi sa ľahko dokáže robiť aj do deväťdesiatky, však to nie je problém sedieť tu, stlačiť nejaké tlačidlo, aj to občas spravíte zle, ale z akého dôvodu vôbec chcete ľuďom takéto šialenosti rozprávať?! Lebo vy nebudete ten človek, ktorý bude manuálne pracovať, ale na Slovensku verejnosť to uvalíte.
A keď hovoríte o tom, že štát môže znižovať svoj dlh tým, že bude šetriť, tak prečo ste potom súčasťou vlády, ktorá plytvá takým spôsobom, aký tu ešte nemá precedens?! A teraz nehovorím o očkovacej lotérii, ale o všetkých tých ďalších absurdných výmysloch, kedy ste rozbili verejné financie!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 9:31 - 9:33 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Šeliga, opäť ste ma presvedčili o tom, že vy žijete vo vlastnej bubline, v alternatívnej verzii reality a vy si nedokážete pospájať základné súvislosti. Kritizujete tu Generálnu prokuratúru v podstate za to, že nie je mediálnym orgánom, že nevie dobre komunikovať a vysvetliť svoje rozhodnutia, ale vy si ani len neuvedomujete, že v Slovenskej republike neexistuje rovný prístup k médiám.
Vy ako možno nejaký odchovanec Sorosových mimovládok to vnímate inak, lebo médiá vždy kvákali to, čo ste potrebovali, aj keď ste náhodou niečo pokazili, tak to vykreslili tak, aby ste boli v tom dobrom, pozitívnom mediálnom obraze, a rovnakú situáciu má pán Daniel Lipšic, ale sú tu ľudia a v tomto prípade napríklad pán Žilinka, ktorého ste kritizovali, ktorí nemajú takú istú pozíciu, a čo oni môžu vysvetľovať ľuďom, ako je Tódová, ktorá v konečnom dôsledku aj tak napíše to, čo jej povie pán Lipšic. Veď tá kauza Lipšicove stádo, to je známa vec, vy sa z toho uškŕňate, ale vy sám dobre viete, že aj keby generálny prokurátor, a to ja tu nie som na to, aby som nejakým spôsobom obhajoval jeho komunikáciu, lebo tú si on vedie a nejakým spôsobom manažuje sám, ale keby povedal čokoľvek, ak je raz mediálna objednávka v tejto slovenskej mediálnej mafii na to, aby pán generálny prokurátor vyzeral v čo najhoršom možnom svetle, tak to tak skrátka bude, je to tak a týka sa to prokurátorov, týka sa to politikov, médiá na Slovensku sú extrémne skorumpované a vy to sám dobre viete, ale hráte sa na to, že to tak nie je. Vám dajú desať minút priestoru, niekomu štyri sekundy. Zapája... zapoja to do kontextu, kde ho zobrazia ako úplného hlupáka, a je vybavené.
Čiže, pán Šeliga, takáto kritika vôbec nie je namieste, pretože mediálna manipulácia je obrovská, a pán generálny prokurátor, aj keby veľmi chcel komunikovať, on bude nútený robiť presne to, čo povedia ľudia z Lipšicovho stáda, aby následne mohol mať pekný mediálny obraz. Žiadna komunikácia mu v tomto nepomôže.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2021 11:51 - 11:53 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, toto je neskutočné a absolútny obraz o Národnej rade. Je smutné, že vaše vystúpenie muselo byť prerušené len preto, že sa tu niektorí poslanci boja. Boja sa vírusov, boja sa fantómov, boja sa čohokoľvek, ale veď keď sa boja, tak nech sa chránia, kto im bráni. Dajte si skafander, dajte si respirátor, dajte si čokoľvek, ale z akého dôvodu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, dajte si rúško, ako sa patrí.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
... z akého dôvodu? (Reakcia z pléna.) Reagujem na proces vystúpenia pána Blahu, pán Čekovský, zavrite si ústa a neprerušujte ma! Vystupujem na to, čo sa tu udialo počas vystúpenia pána Blahu, to znamená, že tu bola prerušená schôdza Národnej rady len preto, že niektorí poslanci sa boja, veď keď sa niekto bojí, nech si dá respirátor s filtrom, nikto mu to vyčítať nebude, ale tieto nezmyselné opatrenia, kedy vy obmedzujete zdravých ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie, nezmyslami, ktoré sami v tom bufete nedodržiavate, lebo taká je pravda a vie to aj pán Laurenčík a vie to aj pán Čekovský a vie to každý jeden z vás, že tu hráte pred ľuďmi divadlo s týmito blbými rúškami. Keby ste to nastavili cieľavedomo, tak, že chránite tých, ktorí sa boja, slabých a zbabelých, ako napríklad Benčík, a necháte ľudí zdravých na pokoji, tak by bolo všetko v poriadku, ale toto nemá s rokovacím poriadkom a zákonom nič spoločné.
A čo sa týka vášho vystúpenia a obsahu, je úplne zrejmé, že v akomkoľvek slušnom, príčetnom štáte, to je taký štát, ktorý vraj táto vláda chcela urobiť zo Slovenska, by pán Lipšic nemohol byť špeciálny prokurátor. Tie prepojenia na skorumpovaných ľudí sú jasné, obhajoba Penty, to je úplne zrejmá vec. To skrátka nepatrí na špeciálnu prokuratúru, tie jeho komunikácie, ktoré vyšli na verejnosť, to, akým spôsobom mu všetky médiá zobú z ruky, veď sme to presne videli, kedykoľvek pán Lipšic zapíska, má priestor vo všetkých tých takzvaných mienkotvorných médiách a hrá sa s nimi doslova ako s bábikami na šnúrkach. Toto je nebezpečné prepojenie, nebezpečné prepojenie politickej, súdnej a mediálnej moci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 16:28 - 16:30 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík, ja neviem, či ste si dali v tom OĽANO nejakú stávku, že kto to dneska zaklincuje lepšie, a ste si povedali, že skúsite prekonať profesora Pročka. (Povedané so smiechom.) Nepodarilo sa. Bol lepší. Ale tiež ste perlili neskutočným spôsobom.
Mňa neuveriteľne udivuje, jak si vy dovolíte moralizovať a jak sa postavíte na ten piedestál dokonalosti a hovoríte, ako si... ako sa cítite, pán generálny prokurátor, keď vás tu chvália ľudia ako Suja alebo Mazurek alebo oceňujú vašu prácu. Pozrite, kto to sú. Ja sa pýtam, čo si to dovoľujete! Čo som ja plagiátor jak váš predseda? Čo som ja daňový podvodník ako váš predseda? Čo vy si tu dovoľujete vôbec nejakým spôsobom dehonestovať ľudí, ktorí získali nespočetne, násobne viac preferenčných krúžkov ako vy, ktorý ste tu náhodou a už tu nikdy potom nebudete?! Jak si vôbec dovoľujete takýmto spôsobom pristupovať ľuďom a staviať sa ku nim ako akýsi profesor alebo učiteľ na základnej škole?! Zobuďte sa, pán Šefčík. Toto skrátka nie je prijateľné.
Taktiež ako nie je prijateľné táto vaša selektívna slepota v otázkach spravodlivosti, práva a morálky. Vy hovoríte, že pán Žiak nám len vrátil to, čo hovoríme my? Kedy som niekoho kritizoval spôsobom, že mu bude vyčítať alebo predhadzovať na oči smrť jeho otca? Kedy sa ktorýkoľvek poslanec Národnej rady znížil k takejto úbohosti, ako to urobil Žiak dnes? Čo nám Žiak vrátil? Žiak tu predviedol, že je bezcharakterná hyena, a vy ste sa ho zastali. Čo to o vás vypovedá, pán Šefčík?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 16:09 - 16:11 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán kolega, dovoľte sa mi najprv ospravedlniť v mene všetkých príčetných poslancov Národnej rady za tohto magora zo SaS-ky a v tomto prípade by som rád reagoval na to, čo ste hovorili, že pán generálny prokurátor, keď príde do tohto pléna, tak musí byť šokovaný z toho, akí právni odborníci, menovali ste napríklad pána profesora Pročka, sa vyjadrujú k jeho práci a kritizujú ho a dávajú mu otázky, lebo im niečo nesedí, alebo nie sú schopní pochopiť to, čo im je hovorené, a určite je v šoku aj z toho, keď tu napríklad spomínaný pán - v úvodzovkách - profesor vykrikuje a vyzýva generálneho prokurátora, aby zakročil voči poslancom, ktorí mu nesedia, dokonca s argumentom, to, čo predvádzajú na sociálnych sieťach, je neuveriteľné, ako naozaj výrok hodný NKVD a potom to zaklincuje niečo, niečím o cti a slušnosti.
To, to je neuveriteľné, fakt, čo sa tu všetko deje pri debate o správe generálneho prokurátora, a potom občan Slovenskej republiky, ktorého zastupujú takíto pacienti, má predpokladať, že im pôjde o zákonnosť, o spravodlivosť, keď tu skrátka nedokážu zniesť opozičnú kritiku, no tak začnú škriekať na generálneho prokurátora: „Zavrite ich!“ Veď oni na sociálnych sieťach píšu nestraš... neuveriteľné veci, to je, to sme tu nevideli ani v minulom volebnom období, kedy tu bolo tiež toho dosť veľa, ale toto preráža všetky pomyselné dná.
Čiže zdieľam tento váš pocit sklamania a mrzí ma, že si toto vôbec musí vypočuť generálny prokurátor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 15:39 - 15:41 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Pročko, vy ste legenda, navždy legendou budete a ja som rád, že ešte aj v debate o generálnom prokurátorovi ste sa museli pochváliť, že ste holý behal po námestiach. V poriadku, je to vaša vec, ale stále to tu vyťahovať je podľa môjho názoru nevhodné aj voči malým deťom, ktoré sa na to museli už aj v tej dobe pozerať, a ja som inak potom videl aj nejaké ďalšie video, kde ste zas niekoho naháňal holý, ale to už bolo v nejakej budove. Ale ja už do týchto vašich scén nejdem, lebo ja som rád, že aspoň tu vystupujete oblečený a že sa nemusíme na vás pozerať v nejakých iných scénach.
Pán Pročko, s vami je veľké množstvo problémov, a keď už idete vystúpiť, vždy to stojí za to. Vždy sa človek zasmeje, vždy človek nechápe, ide to hore, potom to ide dole. A ja si myslím, že keď niekto utrúsi na vašu, na vaše, na vás poznámku, že ste debil, tak to nemyslí v zlom, ale myslí to ako diagnózu, a že vám treba pomôcť, pretože tu všetci vidíme, že vy voláte o pomoc každým jedným vystúpením, faktickou poznámkou, tým správaním pomimo vystúpenia, veď vy doslova kričíte, pomôžte mi. A ja sa divím, naozaj sa divím vašim kolegom poslancom Národnej rady, že ešte nejakým spôsobom nezakročili, že proste neprišli a neposkytli vám niekoho, kto by vám poradil, porozprával sa s vami a vysvetlil vám, že dospelý chlap by sa už dávno nemal správať tak, ako sa správate vy, a netárať tu tieto nezmysly.
A že my sa, ešte to, to by som chcel vedieť, pán Pročko, že aký to je zákon, že keď poviete o Lipšicovi, že s Matovičom riadia organizovanú zločineckú skupinu, že zato pôjdete do basy, lebo vy ste povedali, že keby som toto povedal vonku, čo hovorím úplne všade, že by som za to išiel do basy. Ja neviem, aký zákon, na základe toho chce posielať človeka do basy, ale vy by ste možno taký zákon chceli.
Veď, pán Pročko, veď počúvajte sa, veď vy ste extrémista, vy ste fašista, nacista, veď vy sa musíte hanbiť. A o zlodejoch tu hovoriť, keď váš kamarát Igorko proste, proste kšeftuje s trnavskými firmičkami za nákup testov, a potom tu klame, že nepozná majiteľa. Kde vy ešte beriete tú odvahu?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 15:19 - 15:21 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Miro, tieto neuveriteľné náreky vládnych poslancov nad niečím tak elementárnym a samozrejmým, ako je správa generálneho prokurátora za minulý rok, skrátka ukazujú na to, že oni nemajú záujem o právny štát. Vadí im, keď niekto rozhodne tak, ako ich politická vôľa, skrátka, ako si to ich politická vôľa neželá. Vidíš, rozprávaš tu, niektorí slaboduchí ako Jožko Pročko sa tu z toho psychicky rúcajú a snažia sa narúšať tvoj prejav. Ale tak to je už, taký ten náš údel, že nie každý dokáže zniesť racionálnu kritiku a zmôže sa len na tieto svoje klasické prejavy, ktoré by sme čakali skôr niekde v dažďovom pralese ako tu medzi nami.
Ale fakt je taký, že oni radi hovoria o spravodlivosti, o očiste Slovenska od mafie, ale im je úplne jedno, či generálny prokurátor svoje rozhodnutia zdôvodní zákonom, Trestným poriadkom, konkrétnymi citáciami a podoprie to doslova o neotrasiteľné fakty, oni sa aj tak postavia na tlačovú konferenciu a povedia niečo úplne iné, niečo úplne iné a odignorujú všetko to, čo povedal. Videli sme to práve na pánovi Šeligovi. Ten bol účastník branno-bezpečnostného výboru, keď pán Žilinka vysvetľoval, ako to bolo s tou kauzou Vietnamca a ďalších vecí, a zdôvodnil to tam tak, že to bolo skrátka neotrasiteľnou skutočnosťou.
No a pán Šeliga sa následne postavil na tlačovku a povedal niečo úplne iné. A nielen on, ale aj ďalší poslanci tejto Národnej rady. Im bolo jedno, či má generálny prokurátor pravdu, alebo nie. Im záležalo na tom, aby ich politické stanoviská, hoci klamlivé, hoci propagandistické, boli vyslané do verejnosti a vytvárali tu nejaký fiktívny dojem.
A je predsa pochopiteľné, že generálnemu prokurátorovi ide len a len o to, aby bol dodržaný zákon. Nemôže od neho nikto príčetný očakávať nejaké politické stanoviská alebo zasahovanie do týchto politických prekáračiek.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 10:29 - 10:31 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Šudík, ja sa musím pridať k tomu, čo hovoril môj predrečník. Ten pozmeňujúci návrh zákona má 6,6 MB, to je, pri systéme Národnej rady my to tu 5 minút vôbec otváralo a vy chcete teraz o 11.00 hod. hlasovať, dať skrátenú lehotu, akože poslanci sa s tým oboznámili, že je to všetko v poriadku, veď načo dva dni, ako je to v rokovacom poriadku, odhlasovať to.
A ide mi to neuveriteľne na nervy, lebo tu boli náreky pani poslankyne Hatrákovej z vášho poslaneckého klubu ohľadne nášho návrhu, ktorá tvrdila, že nemôžme prijať zákon MUDr. Urbana, lebo tam potrebuje zmeniť dve slovíčka, a tým pádom ho musí vrátiť na dopracovanie a nie je v jej záujme, aby z tohto pléna vychádzali nedokonalé návrhy zákonov, pán poslanec. A potom vy ako jej kolega prídete predložiť návrh, ktorý má text na úrovni 6,6 MB. Desať strán pozmeňujúceho návrhu k údajne špičkovým legislatívcom z ministerstva životného prostredia.
A vy chcete riadiť štát a hovoriť nám o tom, že ste profesionáli a že sa nemusíme báť zveriť vám do rúk riadenie jednotlivých rezortov? Tak potom ho stiahnite, keď ste predložili nezmyselný paškvil. A keď chcete dávať pozmeňujúci návrh zákona, ktorý má pomaly dĺžku ako zákon samotný, tak to vráťte niekde na dopracovanie, ako to urobila pani Hatráková, my vám to podporíme, zoberte to preč a predložte nám komplexnú novelu, ku ktorej sa vo finálnom znení môžu vyjadriť všetky dotknuté subjekty aj v rámci nielen medzirezortného pripomienkového konania, ale aj v rámci širokej verejnosti, pretože nie je možné, že vy tu v Národnej rade zmeníte zákon 10-stranovým pozmeňovákom a ľudia vlastne vo finále dostanú niečo úplne iné, ako im bolo predložené v prvom čítaní.
Takto sa to skrátka nesmie robiť. Toto je absolútna neúcta ku všetkým dotknutým subjektom v hospodárstve.
Skryt prepis