Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 16:57 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2021 10:12 - 10:14 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ešte k tej uhlíkovej neutralite by som chcel dodať, lebo častokrát sa to dostáva do roviny, že ktokoľvek odmieta tieto super ideologické bláznivé ciele Európskej únie, ktoré nevychádzajú z vedeckých faktov a nezohľadňujú ekonomickú realitu, a navrhujú ich ľudia s 30-tisícovými platmi z daní ťažko pracujúcich občanov, ktorých chudoba je výsledkom týchto opatrení, tak títo častokrát nastavujú túto debatu tak, že kto odporuje týmto opatreniam, je skrátka zlý, odporný človek (ruch v sále a zaznievanie gongu), znečisťovateľ, ktorý si neváži prírodu a nechce ju chrániť.
Ale to je absurdný nezmysel, pretože každý z nás príčetných ľudí chceme čisté lesy, chceme zdravé rieky a ja to tu hovorím veľakrát. Ja som vám aj to ukázal, v Krížovej Vsi je obrovská osada, tony odpadu padajú rovno do riečneho toku a nikto z vás to nerieši! Už je to asi rok, čo som vám ukázal obrovskú haldu odpadu v Krížovej Vsi pri Spišskej Belej, a stále to vláda nevyriešila, stále je tam tá halda odpadu a nič nie je. A to sa môže týkať priehrady Ružín a tak ďalej. Tu je toľko ekologického znečistenia, ktorý by vládni poslanci mohli ísť kľudne riešiť, že by ste videli, a ja som plne za, ja som stopercentne za, aby sa táto príroda chránila a pomáhalo sa takýmto spôsobom, ale nie ideológiou, nie emisnými povolenkami, ktorých cena stúpne, ako povedal minister, za 5 rokov z 5 eur na 60 eur, a podobných nezmyslov, ktoré brutálne schudobňujú obyvateľstvo, lebo ľudia pracujú čoraz viac a viac a stále budú mať čoraz menej a menej pri takejto politike. A takto to predsa nemôžeme nechať. A vy sa predsa nemôžete stavať za tieto ciele, keď viete, že sú neobhájiteľné a hlavne nevedecké.
Aká uhlíková neutralita? Čo to splietate? Ako si vy môžete vôbec myslieť, že vy idete zachraňovať planétu, keď vidíte, ako to celé vyzerá?! A to pokrytectvo, hlavne to pokrytectvo ma dožiera, keď oni zrobia nejaký ekologický samit a príde tam 190 papalášov súkromnými lietadlami! To už vtedy musí každému docvaknúť, každému aj tomu najjednoduchšiemu človeku musí zasvietiť tá kontrolka a povedať, robia z nás hlupákov a my sa na tomto nesmieme podieľať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.10.2021 9:58 - 10:08 hod.

Milan Mazurek
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 18:53 - 18:55 hod.

Milan Mazurek
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 18:32 - 18:34 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Sulík, ja sa neprestávam diviť v jednej zásadnej veci. To, čo hovoríte o tom, že Nemci sa načisto zbláznili, úplne im preplo, to si treba povedať na rovinu a zatvárajú teraz aj tých posledných šesť jadrových elektrárni a budú potom dovážať tú energiu, pretože môžu byť akokoľvek naivní aj hlúpi, ale proste z toho vetra a zo slnka skrátka tej energie dostatok pre Nemecko nevyrobia, a tým pádom vlastne robia iba to, že zdvíhajú ceny energií celému zvyšku tohto spoločenstva. Aj takým chudobnejším štátom, ako sme my.
Ale to súvisí aj s ďalšími vecami, ktoré tá Európska únia robí, ako ten najnovší Green Deal, veď to je absurdný nezmysel, to je čisté šialenstvo. Ja o tom počúvam teraz ekonómov poslednú dobu a to je desivé. Lebo ja nie som na to odborník, viete, ja nie som taká kapacita ako napríklad Veronika Remišová, ale dokážem počúvať tých odborníkov a urobiť si následne názor. Veď to je tragédia. A ja sa pýtam, prečo nie je slovenská vláda pri týchto absurdných pravidlách, ktoré budú, povedú k zásadnému schudobneniu obyvateľov Slovenskej republiky. Prečo aj vy ako minister hospodárstva, prečo celá vláda nie je asertívnejšia v týchto veciach?
Lebo ja som člen výboru pre európske záležitosti a keď tam Matovič prišiel rozprávať o tom, ako znížime emisiu CO2 o 55 o 60 %, tieto bláboly a bludy, ktoré teraz vidíme výsledky, a to sme ešte len v začiatku, tak všetko bolo v poriadku. Ste si tu navzájom tlieskali, aké super ciele si Európska únia dáva. Ako my zachránime svet. Určite zachránime svet, keď Čína a India a ďalšie štáty na to zvysoka kašlú, nehovoriac o Spojených štátoch amerických. Nikto tu žiaden svet nezachráni. A čo keď sa všetci teraz mýlia? Čo keď sa mýlia tak ako v sedemdesiatych rokoch, keď sa tu prezentovala teória o brutálnej dobe ľadovej, ktorá nás čaká? A nakoniec sa ukázalo, že to bol nezmysel. Teraz klimatická zmena. Ťažko posúdiť, v akom rozsahu za to môže človek a v akom rozsahu za to môžu planetárne cykly samotné. A čo keď sa mýlili a to schudobnenie obyvateľstva následne bude tragické? Veď tie veci treba proste napádať. Treba sa proti tomu postaviť a treba to povedať jasne. Toto poškodzuje záujmy obyvateľov Slovenskej republiky a nie za to salutovať v Európskej únii a tu vyplakávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 17:34 - 17:36 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, teda vy v podstate, ak to chápem správne, priznávate to, čo hovorí Igor Matovič, že na vašom ministerstve sa diali podvody? Aby sme si to boli v tejto veci nejakým spôsobom vyjasnení, lebo viem, že Igor Matovič to tak pretrúsil na vás, že mali by ste sa skôr starať o to, čo sa deje vo vašom ministerstve, teda že aké podvody sa tam dejú, keď mám ho citovať presne. A mňa vtedy zaujímalo vaše práve vyjadrenie, že či súhlasíte s názormi Igora Matoviča, že sa na vašom ministerstve dejú podvody, alebo že to takto nie je.
A dotknem sa ešte jednej čiastkovej témy, to je práve to, že apelujete na to, aby štát šetril, ale ako sme už u vás zvyknutí, vždy prídete s nejakým absurdným nápadom, ktorý vôbec nekorešponduje s realitou, a ja som prekvapený, že keď ste teraz taký iniciatívny, že môžme napríklad 2-tisíc zamestnancov, ktorí úplne pre vás nepochopiteľne hľadajú ľuďom prácu a nič také by podľa vás štát robiť nemal ľudom, veď sme v "trhovej ekonomike" a ľudia by si mali hľadať prácu sami cez rôzne tie portály, prečo ste neboli takýto iniciatívny pri úplne sprostých nápadoch, ako bolo celoplošné testovanie, ktoré dnes už stálo ďaleko viac ako jednu miliardu eur? Pretože štát stále dotuje nejakým spôsobom tie PCR testy nediagnostické a podobné veci, ktoré len škodia ekonomike a vy sám to dobre viete. Ja som si istý, že máte rovnaký názor. Prečo ste nevetovali očkovaciu lotériu? Na tom by ste ušetrili parádne desiatky miliónov eur, prečo si tu musela Matovičova kamarátska firmička zarábať nekonečné peniaze a stať sa skokanom roka v príjmoch? Veď to sú obrovské sumy, o ktoré štát reálne prišiel, a o to viac, keby ste ako minister hospodárstva tlačili na tom, aby sa hospodárstvo neuzatváralo, aby sme teraz nezatvárali ekonomiku zase, tak štát zase ušetrí obrovské miliardy na pomoci, ktorá je nezmyselne vyplácaná na udržiavanie pracovného miesta len preto, že vláda blokuje činnosť týchto podnikov s tým, že chce nejaké opatrenia, ktoré sa už ukázali ako nefunkčné. Tam treba šetriť a nie na obyčajných ľuďoch.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 15:02 - 15:04 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, z toho, čo bolo povedané, a z toho, čo predviedol aj minister hospodárstva Richard Sulík, nám je asi zrejme, že nejde o pána, ktorý by sa mohol pýšiť svojou pracovnou morálkou, že by bol naozaj snaživý a že by sa snažil hľadať riešenia vhodné pre ľudí. A podľa môjho názoru to je bežný jav, ktorý vídať u ľudí, ktorý prepadli tým svojim milionárskym úletom a už dávno nežijú v realite bežného pracujúceho človeka. A hlavne nie sú s ním v kontakte. A o to viac to platí práve pre stranu SaS, ktorá je vyslovene bratislavocentrická, ktorá sa ani len nepozerá, že Slovensko má aj nejaké ďalšie regióny a že to nie je tak, že on sa tu môže postaviť a argumentovať tabuľkami s priemernou mzdou. Pretože to ľudí v Sobranciach alebo Sabinove, ktorých to navýšenie cien energií, pohonných hmôt, potravín a všetkých ďalších jednoducho vecí, ktoré potrebujú v životu, zruinuje.
Oni si nemôžu dovoliť skrátka platiť tieto vyššie sadzby. A o to viac, keď vedia, že budúcnosť hovorí jasne. Tie ceny ďalej porastú. Ďalej porastú a ministerstvo ani len neponúka víziu, neponúka dokonca ani len snahu. Pán Sulík, ako ste povedali, tu v podstate predstavil nejakých 15 "riešení", ktoré ale neriešia tú situáciu, ktoré môžu byť v istých medziach významnými alebo dobrými kozmetickými zmenami toho systému, ale nepredstavujú riešenie pre to, čo je dnes kameňom úrazu. A to je to, že ľudia si nemôžu dovoliť platiť tieto vyššie ceny.
A hlavne mňa zaráža tá bezcitnosť, ktorou to pán Sulík hovoril. On to naozaj berie ako nejakú tabuľku v Exceli, no tak to je, tak to je. Svetové trhy, voľná ruka trhu, proste zrazu sú z nich obrovskí kapitalisti, voľná ruka trhu. Ale voľná ruka trhu očividne u nich zaberá len v dobách, kedy majú chudobní chudobnieť a bohatí zase viac bohatnúť. Inokedy zase voľná ruka trhu, sloboda a tak ďalej nie je vhodná, pretože potrebujeme opatrenia, Green Deal a podobné nezmysly, ktoré práve zavinili celú túto situáciu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 10:34 - 10:36 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Sulík, ja som presvedčený o tom, že celá slovenská verejnosť a najmä v týchto ťažkých časoch je už unavená z týchto detinských hier, ktoré sa tu dejú a ktoré mi úplne pripomínajú minulé volebné obdobie. Keď sa tu smerácki a iní ministri chodili obhajovať tým, čo robila Radičová a čo robil Dzurinda, teraz vy sa obhajujete tým, čo robil Fico a tak ďalej. Navzájom si vymieňate argumenty, kto je v podstate väčší zlodej, kto je viac neschopný, kto mal viac neschopných a skorumpovaných nominantov, ale výsledok je taký, že ľudia budú platiť viac a z tej fiktívnej priemernej mzdy, o ktorej často hovoríte a ktorej sa chytáte ako takej barličky, sa ľudia skrátka nenajedia. Pretože vy si musíte uvedomiť, pán Sulík, bez ohľadu na to, aké zlodejiny alebo neplechy tu narobila minulá vláda, že vy vládnete dnes a že dnes musíte riešiť problémy obyvateľov Slovenskej republiky. A môžete síce hovoriť a operovať s údajom priemernej mzdy a toho, ako vlastne nárast cien energií nebude znamenať až takú tragédiu, pretože predsa priemerná mzda narastie podstatne vyššie.
Pán Sulík, lenže idú hore potraviny neskutočným spôsobom. Idú hore nehnuteľnosti neskutočným spôsobom. Cena stavebnín, cena pohonných hmôt, do toho tie energie, tých cien ide tak hrozne veľa, že sa tu dostávame do takého inflačného kolotoča, až sa z toho človeku krúti hlava. Ľudia budú za všetko platiť podstatne viac. A ten nárast priemernej mzdy skrátka stačiť nebude. A ľudia očakávajú komplexné vysvetlenie, čakajú komplexný postoj vlády, ako to vlastne bude. Oni nechcú žiť v neistote. Nechcú žiť v otázkach, z čoho si nakúpim potraviny. A do toho, keď toho ešte nie je dosť, vaša vláda začne zatvárať ekonomiku, lebo čierne okresy. Vymaľujete si ich podľa potreby, ako to chcete. Nastavíte si tie pravidlá tak, aby do čiernych okresov postupne prešli všetky okresy Slovenska bez ohľadu na to, ako sa testuje, očkuje a čokoľvek iné a zase tú ekonomiku budete zatvárať. A potom tie argumenty o tom, že narastá priemerná mzda si môžete naozaj strčiť do šuflíka, pretože čo z mzdy, keď ekonomika nefunguje a je uzatvorená.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 16:57 - 16:59 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Edo, poznamenal si jednu neoddiskutovateľnú skutočnosť, a to len, že v zdravom tele je zdravý duch, že šport je skrátka integrálnou súčasťou zdravého životného štýlu a že športovísk nikdy nie je dosť.
Ja podporím tento návrh zákonov, zákona zo strany vlády, ktorý uľahčí vznik a prežívanie športovísk aj v obciach a mestách, ale je to kozmetická úprava v tej situácii, ktorá sa práve deje. Postupne okresy prechádzajú do tej tzv. čiernej farby a oni masovo zatvárajú vnútorné športoviská. Už zase! Po tom, čo boli takmer trištvrte roka zavreté. Je tu dokonalá štúdia na takmer 50-tisíc pacientoch s COVID-om dokladujúca skutočnosť, že už 30 minút pohybu denne má zásadný vplyv na lepšie zvládnutie tejto choroby. Zatvoriť vnútorné športoviská pred zimou je doslova útokom na zdravie ľudí! Je to útokom na to, aby tí ľudia zvládali tie choroby čo najhoršie, pretože práve šport, práve posilňovne sú tá najlepšia prevencia, vnútorné športoviská počas zimy, počas mrazov sú tá najlepšia prevencia. Človek, ktorý je chorý, človek, ktorý sa necíti dobre, nejde do posilňovne dvíhať činky, nejde behať na pás, nejde na bicykel stacionárny, pretože na to nemá energiu, nemá na to silu, neroznáša tú chorobu. (Ruch v sále.) Neexistuje nejaká štúdia, nejaký dôkaz, ktorý by vás oprávňoval k tomu, aby sa zatvárali vnútorné športoviská, že by tam bola nejaká epidémia alebo nejaké ohnisko, je to nezmysel!
Tak táto vláda nemôže, Edo, na jednej strane hovoriť o tom, že pomáha ľuďom v športe, a na druhej strane zatvorí vnútorné športoviská. Nielenže tým šport likviduje (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu), ale reálne likviduje zdravie ľudí.
Nikto normálny, nikto príčetný by nezavrel športoviská, keď ľuďom chce hovoriť, že chce predchádzať pri šírení alebo lepšom zvládaní nejakej respiračnej choroby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 15:48 - 15:50 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Miro, zhodnotil si to v podstate presne. Ja som tu bol ako opozičný poslanec v minulom volebnom období, kedy sa opozícia vtedajšia bila do pŕs, aby minister vnútra, vtedy Kaliňák, nemohol sám sebe určovať policajného prezidenta, ako sa mu zľúbi, pretože vtedy nesúhlasili napríklad s Gašparom, ktorý je teraz už dlhodobo vo väzbe, a mali rôzne iné dôvody na to, aby dokázali tvrdiť, že Kaliňák by nemal mať právo sám si len tak na základe vlastnej vôle vyberať policajného prezidenta. Čiže na základe jednej osoby účelovo presadzovali zmenu tejto legislatívy, tak aby bola voľba policajného prezidenta transparentnejšia.
A dnes je situácia úplne opačná. Oni majú ministra vnútra a tá istá strana, ktorá v minulom volebnom období presadzovala to, aby policajného prezidenta nemohol len tak svojvoľne vyberať minister vnútra, zrazu presadzuje presný opak, a teda návrat k starému mechanizmu, ktorý tu bol za vlády SMER-u a ktorý bol následne pod verejným, mediálnym aj politickým tlakom zmenený.
Z môjho pohľadu je to čistá účelnosť a pripadá mi to nefér voči voličom tejto vládnej koalície, že na jednej strane v opozícii presadzovali určité názory, presadzovali nejaké zmeny, a keď im to prestalo samým vyhovovať, no tak sa nehanbili vrátiť sa k tomu istému, proti čomu vtedy deklaratívne bojovali. Z môjho pohľadu by takéto otočky vláda robiť rozhodne nemala. A strany, ktoré reálne niečo reálne presadzovali, by si mali stáť za svojím slovom aj v momentoch, ako je tento, kedy aj nimi vybraný a ministrom, vnútrom teda vymenovaný policajný prezident Kovařík, ktorý bol schválený na výbore, je reálne obvinenou osobou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.10.2021 13:13 - 13:13 hod.

Milan Mazurek
Ďakujem pekne za možnosť reagovať na pána Gyimesiho. Nikto v tomto uznesení nenavrhne zastaviť mechanizmy dlhovej brzdy, ale znížiť ten základný výpočet, z ktorého sa to bude rátať aj budúci rok, pán Gyimesi. Čiže to sa vôbec nebije, ale chceli ste byť vtipný. Ďakujem pekne.
Skryt prepis