Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

4.11.2020 o 14:15 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.11.2020 11:50 - 11:51 hod.

Monika Kozelová
Ja by som chcela veľmi pekne poprosiť aj za všetkých kolegov, ktorí sú tu okolo mňa, ak by bolo možné nejakým spôsobom tú zimu, ktorú tu máme, zregulovať a poprosiť, či by sa tu dalo zakúriť trošku, pretože je tu veľmi chladno a už si naozaj všetci okolo sťažujú. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2020 16:27 - 16:28 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán poslanec Jarjabek, ja si myslím, že, samozrejme, vy máte právo dávať tú otázku, to je jasné. Ale ja to vidím z tej inej stránky. Viac kanálov a možno aj presne fokusovaných na určité témy prináša viac reklám a v čase pandémie práve, kedy tie médiá naozaj išli úplne na doraz a mnohé z nich aj skončili, je to ďalšia šanca, ako by sa mohli opäť trochu zdvihnúť hore a ako by sme im mohli pomôcť. Ja si myslím, že každé jedno uvoľňovanie aj takýmto spôsobom je dobré. Nemám pocit, že by sme nejakým spôsobom obmedzovali verejnoprávne médiá alebo iné médiá, takže ja osobne budem za ten zákon hlasovať.
Ďakujem. To je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 10:06 - 10:07 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy tu hovoríte o neschopnosti a chaose, musím vám pripomenúť, že vy ste za to boli teda schopní až príliš, lebo spomeňme si len o 600-tisíc predražený CT prístroj v Piešťanoch alebo váš povestný list, ktorým ste Všeobecnú zdravotnú poisťovňu prosili, aby nezrušili zmluvu s tetou Ankou. Ja mám pocit, že robíte všetko pre to, aby to tu nešlo v zdravotníctve.
A viete sám veľmi dobre, aká je situácia, viete, aká je situácia v zdravotníckych zariadeniach. Viete to veľmi dobre, keďže sám ste boli minister, takže, navyše ste lekár. Keď už tu takto bojujete o zdravie ľudí, prosím vás, boli ste vy aspoň raz počas plošného testovania niekde na nejakom odbernom mieste, pomohli ste tým zdravotníkom, boli ste tam? Ak áno, kde ste boli, prosím vás? Toto by ma zaujímalo, lebo oni tam bojovali, kto to dá, len aby odbremenili nemocnice od tých tisícov chorých, ktoré, ktorých už tam máme. A mňa by to naozaj zaujímalo, keďže ste lekár, či ste im pomohli aj vy nejak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 14:20 - 14:21 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja ďakujem, kolegovia. Ja viem, že chápete potrebu tohto zákona. Ja by som ešte chcela doplniť v podstate sama seba, aby bolo jasné o aké kultúrne dedičstvá, teda o čo vlastne ide pri podpore, pri tomto zákone pre kultúru. To sú pamiatkové rezervácie, pamiatkové zóny, nehnuteľné kultúrne pamiatky, nehmotné kultúrne dedičstvo, archeologické nálezy, archeologické náleziská, prírodné pamiatky, chránené krajinné prvky, jaskyne, vodopády, hvezdárne, planetáriá, skanzeny, arboréta, botanické záhrady, mestské záhrady a parky, hrady, zámky, kaštiele a významné sakrálne stavby a remeslá tradičnej ľudovej a mestskej kultúry. Čiže toto všetko bude riešiť aj tento zákon. Takže je to konkrétne a ďakujem veľmi pekne ešte raz aj za tú možnosť pomôcť kultúre aj týmto zákonom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.11.2020 14:15 - 14:17 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v podstate mne by stačila možno faktická, ale keďže nemám tú možnosť, tak idem takto a bude to krátke. Po komunikácii s pánom ministrom a s pani ministerkou kultúry moje presvedčenie je, že napríklad tento návrh zákona podporí zároveň aj kultúru, to chcem poznamenať, pretože je veľa vecí, ktoré, aj keď sa nezdajú, patria pod cestovný ruch, ale zároveň patria pod kultúru. Takže budem rada, ak tento zákon schválime, pretože zároveň pomôžeme aj ďalšej časti kultúry, ktorá zároveň podporuje a preniká do cestovného ruchu. Všetci máte vo svojich obciach, vo svojich mestách napríklad kultúrne pamiatky. Všetci máte svojich sprievodcov, máte svoje prírodné pamiatky, takže ja len chcem upozorniť na to, že podporou tohto zákona podporíte zároveň aj kultúru a pomôžete, aby trochu prežila, pretože tá situácia nie je dobrá.
Naopak, chcem poďakovať nielen za tú kultúru ako takú, ale chcem poďakovať aj za všetkých ľudí v cestovnom ruchu. Pretože tá situácia od toho septembra je pre nich katastrofálna a naozaj melú z posledného. Vieme veľmi dobre, neviem ako vy, ale v Bratislave ja to sledujem veľmi intenzívne. Padlo nám strašne veľa najmä reštauračných zariadení. Veľmi zlá situácia je najmä pre tzv. biznis hotely. Tie sa nachádzajú väčšinou v mestách. Ešte pobytové hotely ako-tak s odretými ušami, ale biznis hotely sú v katastrofálnom stave a ak prežijú, tak to bude len čistým zázrakom. Príklad hotela Devín napríklad, ktorý musel prepustiť až polovicu zamestnancov, dokonca už prišlo k predaju toho hotela do iných rúk. Ja by som bola veľmi nerada, pretože, samozrejme, tie biznis hotely žijú z konferencií, žijú z akcií, ktoré sa tam konajú; nekoná sa nič.
Čiže ja chcem ešte raz poďakovať za tento zákon. Chcem poďakovať aj za to, že okrem týchto hotelov sa pomôže aj kultúre. A pevne verím, že za zákon zahlasujete. Ďakujem, to je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:34 - 10:36 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, obe strany v tomto konflikte sú vinné a hlavne zo zabíjania civilov, takže to treba povedať. A ja si myslím, že v tejto situácii prvá vec, ktorú treba urobiť, je najskôr zastaviť násilie a potom hľadať riešenia.
A, a na margo toho, toho samotného konfliktu, ktorý eskaloval v poslednom období, konflikt má svoju históriu, to už som povedala predtým a treba si spomenúť aj na vyhostenie 25 % obyvateľov azerbajdžanského pôvodu a Arménsko navyše okupuje šesť provincií Azerbajdžanu mimo Náhorného Karabachu. Tým nechcem povedať, že by som schvaľovala to, čo sa deje, a neschvaľujem, samozrejme, ani kroky Azerbajdžanu, len poukazujem na to, že obe strany sa dopustili spústy krívd. Ale ako som povedala už na začiatku svojej faktickej pripomienky, v prvom rade potrebujeme zastaviť násilie a hľadať riešenia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:25 - 10:27 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán, pán kolega, ďakujem pekne za, za, za váš príspevok. Ja si tiež myslím, že predloženie, predloženie tohto, tohto príspevku je, je veľmi dôležité.
Tá situácia v tom Náhornom Karabachu tu nie je jeden deň, dva dni ani mesiac, to je proste dlhotrvajúci spor, a keď si uvedomíme, že nezávislosť Náhorného Karabachu neuznalo ani samotné Arménsko, tobôž Rusko a treba to vnímať aj v tomto kontexte Severného Cypru, Kosova a podobne a zároveň Náhorný Karabach nie je ani tak ďaleko, ako si myslíme, a obe krajiny sú súčasťou OBSE a Partnerstva za mier NATO, takže ja si myslím, že to, že v podstate vnímame a snažíme sa nejakým spôsobom postaviť sa k tomuto problému, je veľmi dôležité, a hlavne netreba zabudnúť na to a mať na pamäti, že dve strany v spore vždy, teda resp. spor dvoch strán vždy niekto odnesie a obvykle sú to obyčajní civili a obyčajní ľudia a myslím si, že to, čo je potrebné v Náhornom Karabachu momentálne priniesť, tak to je mier a to pre jednu aj pre druhú stranu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 17:41 - 17:43 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja som sa k problematike tohto zákona vyjadrila už pri prvom čítaní. Rada by som ho znova podporila, chcela by som poprosiť, pokiaľ bude možné, tie decká potrebujú viac tých vecí. Jednou z nich je možno aj také, že štartovacie byty. Tým sa obraciam aj na všetkých kompetentných, ktorí s výstavbou nájomných bytov majú čo dočinenia. Určite by sa našla určitá časť týchto nájomných bytov ako štartovacie malé byty, nemusia to byť obrovské, obrovské byty práve pre týchto mladých ľudí. Samozrejme oni, oni potrebujú aj nejaké vedenie, či už ekonomické, právnické a tak ďalej, pretože tieto zručnosti oni jednoducho nemajú a, ale myslím si, že aj to sa dá nejakým spôsobom riešiť a v každom prípade je to veľmi dôležité, dôležité je pozerať sa aj na mladých ľudí, ktorí idú z detských domovov a ktorí majú nejaký, akýkoľvek druh postihnutia a hlavne ďakujem naozaj, že sa to otvára a verím tomu, že za tie štyri roky v tejto téme pokročíme tak ďaleko, že dobehneme vyspelé spoločnosti, takže ďakujem všetkým, ktorí do toho akýmkoľvek spôsobom zabŕdli a zanechali tam veľmi príjemnú, veľkú, pozitívnu stopu.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 22.10.2020 14:52 - 14:54 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Chcem sa dopýtať. Ďakujem pekne za odpoveď. Skutočne tam nám prepadli nejakí, aj nejaké spoločnosti, nejaké firmy, aj cez ministerstvo dopravy. Dneska som hovorila s pánom ministrom a v skutočnosti sa nám opäť dostali ako keby do luftu eventové agentúry, proste nejaké ďalšie agentúry, ktoré, ktoré majú ale právnu formu nejakej eseročky alebo niečoho podobného. To znamená, že bude naozaj potrebné opäť sa vrátiť na ministerstvo hospodárstva. Čo sa týka ministerstva dopravy, pokiaľ ja mám dneska dnešnú informáciu, tak dokážu zasanovať časť toho, a to je, to sú pamiatky, to sú sprievodcovia a zábavný priemysel, čo v tomto prípade znamenajú kolotoče, strelnice a tam asi niekde zhruba končíme.
Čiže budem veľmi vďačná za to, ak sa nájdu, nájde sila, nájdu peniaze na to, aby sa zasanovali firmy pôsobiace v oblasti kultúry. Je tam, je tam množstvo rôznych typov firiem, napríklad firmy, ktoré zapožičiavajú osvetľovaciu, zvukovú techniku atď., ktoré veľmi úzko súvisí s kultúrou, ale v podstate nevytvárajú umelecký výkon, ale otvárajú iný výkon, ktorý, sú v neustálom lízingu, pretože technika napreduje a oni neustále, aby držali krok, musia lízovať nové a nové zariadenia a v skutočnosti, keďže nebol ani jeden festival počas leta, v skutočnosti sú momentálne v stave, kedy nie sú v stave lízovať, v stave splácať a hrozí, že prídu o všetko. Ak prídu o všetko, nevieme, nevieme robiť divadelné predstavenie v externom prostredí, nevieme robiť koncerty, nevieme robiť nič. Fakt je to také ťažké.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 10:21 - 10:23 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Richard, ďakujem. Ja ako bývalá, aj keď na to nevyzerám, členka strediska vrcholového športu, chápem presne, čo hovoríš. Zhodou okolností sa teda trošku orientujem aj v tejto oblasti a ja mám pocit, že šport a umenie spolu veľmi úzko, nieže mám pocit, ale veľmi úzko súvisia, pretože šport by sa bez reklamy napríklad nepohol a reklama patrí pod, pod krabičku umenie. Pokiaľ naozaj nepomôžeme jednému aj druhému, tak neviem, ako toto skončí. Ale my hlavne zabúdame a všetci hlavne zabúdajú na to, že toto sú dva segmenty, ktoré zarábajú peniaze. Nehovorme, že nezarábajú. Oni proste zarábajú peniaze. My sa na nich pozeráme, ako na niečo, čo nás baví, ale to, že to baví, to ešte neznamená, že to neprináša ovocie aj, aj do štátneho rozpočtu. Takže to je jedna vec.
A druhá vec, nehovoriac o tom že tak ako kultúra dvíha duševné zdravie tohto národa, tak šport dvíha telesné zdravie a kondíciu tohto národa.
Čiže ja ďakujem každému, kto naozaj sa o to zaujíma a kto naozaj má chuť pomôcť, lebo doteraz to naozaj bolo tak, že či šport či kultúra, teda šport ani tak nie, ale kultúra hlavne bola na chvoste. A naozaj si treba uvedomiť a ja som si dala záväzok, že toto volebné obdobie to spravím, že, že dotiahnem ľudí k tomu, aby začali o kultúre premýšľať ako o priemysle, kreatívnom priemysle. Pretože takto to je a že ako priemysel ho nesmieme padnúť a nesmieme ho nechať na konci.
Ďakujem.
Skryt prepis