Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

10.12.2020 o 14:37 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 11:47 - 11:51 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja budem tiež krátka v podstate. Ja som mala problém s materiálom, ktorý vybehol, kde účinnosť tohto zákona bola od 31. marca, myslím. To už som teda na klube sa dozvedela, že to tak nebude, že to tak bude od 1. januára nasledujúceho roku. A ja vám poviem prečo.
Je pravda, že v spoločnostiach, ktoré riešia tieto lístky, pracuje množstvo ľudí a pri komunikácii nielen s gastroprevádzkami, ale aj s firmami, ktoré tieto gastrolístky editujú, bol problém, v zásade problém v tom, že jednak mali už nakúpené papiere, ktoré sú pre nich ceniny, mali ich nakúpené dopredu, prišlo by k veľkým stratám, to je jedna vec. A druhá vec, prišlo by k stratám pracovných miest zamestnancov, čo, ktorých je zhruba tristo, ktorí v týchto spoločnostiach pracujú, čo si nemyslím, že v tomto čase, čase pandémie, by bolo dobré, aby ďalších tristo ľudí prišlo o zamestnanie. Oni sú zmierení s tým, že tento zákon je, bude prijatý, len im išlo o to, aby mali dostatočný čas na to, aby sa pripravili. Pre nich príprava znamená začať s tým od budúceho roku.
Ja v podstate nemám žiaden problém s týmto zákonom, len chcem upozorniť na to, že to niečo spraví aj v tej spoločnosti. Okrem toho, že budú, že by vznikali nejaké problémy s prepúšťaním týchto zamestnancov, to vidím ako problém aj pri snahe znovu naštartovať gastropriemysel, pretože pravda je, že väčšina nie z nóbl, ale skôr z tých stredných a menších podnikov, ktoré majú kuchyne, žijú z tzv. menučiek, a tie menučká, na tie menučká, tie menučká si ľudia kupujú obvykle cez obed a obvykle ich k tomu núti to, že dostávali, dostávajú do ruky lístky, hej?
V podstate áno, je pravda, že časť ľudí tie lístky používa na nákup potravín v potravinách, ale veľká časť, a teraz to hovorím ako človek, ktorý rovnako ako môj kolega prevádzkoval charitatívnu reštauráciu, kde vlastne zo zisku my sme zakupovali zdravotné pomôcky pre postihnuté deti a tiež sme skončili, pretože sa to nedalo ďalej ťahať, ale skutočne aj my sme žili z tých lístkov a z tých obedov. Čiže ja sa prikláňam k tomu, aby, a teda aj som rada, že to nebude ihneď, že nám ešte zostane nejaký čas pre prevádzky, ale aj pre majiteľov tých firiem, ktoré distribuujú tie lístky, aby dokázali riešiť svojich zamestnancov a že nám zostáva trochu čas.
Ja nehovorím, aby sme naštartovali naspäť, naspäť gastropriemysel, ja nehovorím, že to bude nejaké zlomové a že teraz jedine gastrolístky nám zachránia gastropriemysel, nie je to pravda, ale určite to dopomôže.
Takže ja vám veľmi pekne ďakujem a to je všetko, čo som chcela k tomu povedať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 11:35 - 11:37 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja chcem tiež poďakovať pani poslankyni za to, že vyzdvihla boj samospráv s marketingovými spoločnosťami, lebo to je skutočne podľa môjho názoru pre celú republiku ten najväčší boj. Dôležitosť bezpečnosti cestnej premávky už spomenula moja, moja kolegynka Janka Garstková. Ja som rada, že to prichádza opäť do pléna a opäť do parlamentu, pretože tento boj je nekonečný, tak ako spomenula Zitka Pleštinská, a niekoľkoročný a naozaj tie samosprávy potrebujú evidentne pomoc, pomoc práve z parlamentu, pretože samé si s tým nedokážu poradiť.
Ja ďakujem Tomášovi, že s tým návrhom prišiel, aj s ľuďmi, ktorí to s ním spolupredkladajú. A hlavne v Bratislave to je skutočne, skutočné zúfalstvo, nejdem spomínať križovatku pri zoologickej záhrade, kde to je úplná katastrofa. Ale čo je najhoršie, tak ja mám skôr pocit už, že na vidiek, na vidieku je ten smog omnoho, omnoho viditeľnejší ako v Bratislave, lebo ja keď si spomeniem na cestu z Bratislavy do Brezna, hneď za Banskou Bystricou pri tom výjazde ani neviem, že je niekde nejaká odbočka na nejakú dedinu zato, že vidím všetky bilbordy na svete, lebo tá tabuľka o názve obce, do ktorej som chcela odbočiť, bola taká malá, že som ju nedokázala ani vidieť.
Takže považujem to za jeden z veľmi dôležitých zákonov a ďakujem, že sa dostal do pléna.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 17:48 - 17:49 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
V podstate pani poslankyňa Zemanová to vysvetlila.
Teraz k pánovi poslancovi Kotlebovi, lebo skutočne tým som len chcela povedať, že okrem toho, že sa nám tu kopia takéto autá, plus sú k tomu, plus je tu ešte k tomu kopa vrakov, ktoré naozaj, a resp. áut, ktoré stoja na miestach, zaberajú miesta, nemajú ŠPZ-tky, a v podstate ide o to, aby sme dokázali my riešiť takéto, takéto autá, a ten systém vytvorený je práve prijatím toho, tohto zákona by sme, by sme celý ten systém naštartovali a veľmi by nám to pomohlo v Bratislave, čiže skutočne ide tak, ako povedala pni poslankyňa Zemanová, o tieto autá.
To bolo len na dokreslenie, to je celé, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.1.2021 17:41 - 17:44 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, možno sa zdá niekomu, že otázka odťahovej služby je fakt smiešna na to, aby sa riešila v parlamente, ale verte mi, pokiaľ by ste žili v Bratislave, smiešne to vôbec nie je. Hlavne v poslednom období, kedy skutočne Bratislava zažíva absolútny nápor ľudí, ktorí sem prichádzajú pracovať a nemajú tu trvalé bydlisko, napriek tomu tu žijú celoročne.
A to nie je to jediné, kedy, čo nám robí problémy, problémy nám robia napríklad aj ľudia, ktorí chodia pracovať do zahraničia, obvykle do Rakúska, do Nemecka, prichádzajú na autobusové, na autobusové a vlakové stanice autami zo svojich obcí a miest. Auto odstavia, niekedy aj na dva, na tri mesiace, nechajú ho stáť na parkovacom mieste a odídu do zahraničia. Keď sa vrátia, potom si zase po dvoch, po troch mesiacoch to auto zase vezmú a jednoducho je to úplne šialené v Bratislave bývať.
Verte nám, my nechceme, aby Bratislava takýmto spôsobom fungovala. Musím si spomenúť na náš posledný poslanecký klub (ruch v sále a zaznievanie gongu), keď kolegovia sa pýtali, že však teda aby bolo Bratislava, aby bolo hlavné mesto niekde inde aj so všetkými tými úradmi, a my sme povedali, že s radosťou. Skutočne, pretože, verte tomu, nie je to, nie je to sranda, preto vás veľmi, veľmi prosím o to, aby ste nám tu trošku pomohli, toto je veľmi dôležité. Ja bývam v mestskej časti Ružinov, čo je druhé najväčšie, druhá najväčšia mestská časť v Bratislave, a skutočne máme problémy s tým, že jednoducho nedokážeme odťahovať autá na, na triedach III. a na cestách III. a IV. triedy, a na to, aby sme to mohli dokázať, sme nútení si objednávať externé firmy, za ktoré platíme napriek tomu, že v podstate mestská odťahová služba skutočne má kapacity na to, aby obslúžila aj, aj to tretie a štvrté, teda cesty III. a IV. triedy, a to je asi zhruba všetko.
Ja myslím, že to nie je žiaden rozš..., nejaký široký, širokospektrálny zákon, ale pre Bratislavu v skutočne v tom stave, v akom sa momentálne nachádzame, veľmi dôležitý, a ak teda ešte pripomeniem, že v Bratislave celoročne žije o 150-tisíc ľudí viac, ako, ako platia do Bratislavy podielové dane, tak toto je to minimum, o čo vás prosím, aby ste nám pomohli vyriešiť. Takže ďakujem a poprosím vás, všetci aby ste zahlasovali za ten zákon.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 16:48 - 16:49 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán poslanec, pardon, pán podpredseda, nemocnice do roku 2026, no že to nezasahuje do nášho volebného obdobia. Prosím vás, čo to je za postoj, by som sa spýtala. Dnes vidíme, v akom stave sa naše zdravotníctvo sa nachádza, dnes to vidíme veľmi dobre. A to je, pán podpredseda, vaša vizitka. Ako je možné, pán podpredseda, že okres Poltár napríklad nemá ani okresnú nemocnicu. Ako je možné, že väčšina nemocníc, väčšinu nemocníc ste odovzdali do rúk Pente, ako je možné, že ste ich predali ako nemocnice, ktoré vyrábali dlh a ako je možné, že tie isté nemocnice zrazu vykazujú zisky? Ako sa to stalo? Toto by ma zaujímalo, pretože na toto odpoveď neviem. Aká bola vaša stratégia? Ja som presvedčená o tom, že odpoveď na túto otázku vie každý z nás, takže ja, naopak, ďakujem za tú stratégiu, ktorá sa načrtá, lebo verím tomu, že zachránime podstatne viac životov, ako je tomu teraz. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 17:40 - 17:41 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja ďakujem mojim predrečníkom, obidvom pánom poslancom, lebo ja s tým súhlasím. A pravda je taká, že hlavne Bratislava teda dopláca na to, že skutočne tá, tá poddimenzovanosť tu je taká, aká je, a otázne je, či by sme nevedeli, neviem, či v tomto, alebo v nejakom ďalšom nastavení nejakým spôsobom narábať aj s informáciou, že v Bratislave reálne žije možno o 150-tisíc ľudí viac, ako tu má trvalé bydlisko, čím, samozrejme, Bratislava prichádza o podielové dane. Tí ľudia tu žijú celoročne, ale nahlásené svoje trvalé bydliská majú niekde inde. Čiže možno by prišlo vhod nejakým spôsobom snažiť sa narábať aj s týmto údajom, pretože to práve, to práve Bratislave spôsobuje poddimenzovanosť finančnú. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 16:35 - 16:37 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, ja nadviažem na to, čo povedal môj, môj, jeden z mojich najmladších kolegov, ja jedna z najstarších.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, máte reagovať na rečníka.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Áno, ja jedna z najstarších budem nadväzovať a súhlasím so všetkým, čo môj kolega povedal, a pevne verím aj ja, že celý materiál prerokujeme, skutočne prerokujeme a veľmi dôsledne v pléne, pretože tá situácia je z roka na rok horšia a horšia.
A ja som naozaj rada, že máme takého ministra životného prostredia, akého máme, a že sa nepozerá cez prsty, ale vidí, kde naozaj problémy sú.
Ja nemôžem zabudnúť na rok 2016, keď na Štrbskom plese vyhynula posledná ryba Sih maréna. To bola jedinečná, to bol jedinečný živočích, ktorý žil iba na Štrbskom plese. Došli sme o celú populáciu a došli sme preto, že úradníci nekonali, nechali pokojne rozrastať sa stavbám okolo celého Štrbského plesa, nechali pokojne ľudí hrať si konské pólo na Štrbskom plese a výsledok sme pocítili v roku 2016 nielen my, ale všetci, ktorí sa o zvieratá zaujímajú. Ja dúfam, že to bol posledný druh, ktorý na Slovensku vyhynul, a že aj prístupom k tomuto materiálu tomu zabránime.
Takže ďakujem veľmi pekne, že naozaj stojíte aj jeden, aj druhý za tým, čo ste povedali, a ja som na to hrdá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 15:02 - 15:03 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja s vami súhlasím, pán poslanec. Rovnako ako súhlasím s tým, aby, aby tento materiál bol prijatý.
V každom prípade GMO nepatrí nieže na stoly, ale v žiadnom prípade už ani do tela žiadneho človeka. Tak ako do nich nepatria kurence kŕmené Penicilínom a potom sa čudujeme, že deti sú rezistentné na antibiotiká. Takisto nepatrí žiadne GMO ani na polia, ani do brucha nikoho, ani, ani, čo sa ľudí týka, ani, čo sa zvierat týka, a s týmto absolútne ja plne súhlasím aj s pani poslankyňou Halgašovou, ktoré sme sa o tom bavili. Čiže ja v každom prípade budem hlasovať za prijatie a rozhodne som za likvidáciu GMO na našich poliach.
Takže ďakujem za to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 17:58 - 18:00 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja ďakujem aj pánovi poslancovi Dostál... aj pánovi Dostálovi, lebo, samozrejme, nie všetci sme tu dlhšiu dobu a nie všetci vieme, čo máme robiť.
Ja len na margo tých vecí, ktoré prečítala, prečítala Monika Kavecká. My sme, páni, my sme, páni a dámy, my sme poslanci, rokujeme neustále a nepretržite. Tak ako všetci ostatní, aj my sme dostali niektoré veci skutočne veľmi krátko a skutočne nikto z nás nie je komfortný s tým, akým spôsobom idú tieto pozmeňováky do pléna. Je COVID. To tu nebolo za celú tú dobu, čo existuje tento parlament. Nikto nevie, akým spôsobom sa s tým vysporiadať, a riešime veci, ktoré sú potrebné pre to, aby sme ochránili životy ľudí tejto krajiny. Nesmejeme sa z toho, nemáme z toho zábavu.
Ja vás pekne poprosím, naozaj, pre nikoho to nie je ružové, všetci možno vyzeráme ako blázni voči, voči vlastným voličom, ale nerobíme to zo srandy. A ani nás to nenapadne. Čiže, prosím vás, chovajme sa ako poslanci, a nie ako ľudia, ktorí si na tom vytĺkajú nejaké politické nezmysly, lebo toto nie je o politike, toto je proste o životoch. To je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2020 14:37 - 14:38 hod.

Monika Kozelová
Ja ďakujem, lebo mne naozaj išlo o tie právnické osoby, takže a v podstate ja som čakala a vlastne to, čo bolo dôležité pre mňa, bola by som vedela odpovedať, kedy príde výzva, na ktorú by mohli zareagovať. Čiže ja som pre túto otázku odpoveď momentálne dostala. Takže ďakujem.
Skryt prepis