Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2021 o 17:08 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 13:32 - 13:34 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Juraj, ty si pripomenul očkovanie na prasaciu chrípku. Ja teraz pripomeniem jeden príbeh z roku 2017, keď vo februári tohto roku odleteli na Kubu minister financií Kažimír s ministrom zdravotníctva Druckerom a cieľ cesty bola deblokácia kubánskeho dlhu. Tá sa deblokovala aj tým, že priviezli sem liek Heberprot pre cukrovkárov na tzv. diabetickú nohu za niekoľko miliónov eur. Slovensko bolo jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá liek používala. Liek nikdy neprešiel európskym ani slovenským schvaľovacím procesom. Štátny ústav na kontrolu liečiv sa k tomu len vyjadril, že neregistrovaný liek sa na Slovensku môže doviezť len cez mimoriadny dovoz, schvaľuje ho ministerstvo zdravotníctva. Ten neregistrovaný liek s veľmi pochybnými klinickými testami mal dokonca podporu a bol ospevovaný v médiách ako zázrak. Nikto nepožadoval schválenie nejakou liekovou agentúrou. Nie, naopak, všetko bolo v úplnom poriadku. Po roku sa začali u pacientov objavovať nežiaduce účinky. Liek stiahli, šupli niekde do pivnice a zlikvidovali. Všetko sa ututlalo!
Prečo orgány činné v trestnom konaní doteraz nevypočúvali ani poslanca Fica, ani Druckera? Nikto ich nežaloval za zločin všeobecného ohrozenia ani ťažkého ublíženia na zdraví. A nikto od nich nepožaduje 5 mil. eur, ktoré vyhodili do luftu!
Máte pravdu, oni by mali byť zalezení niekde v kúte a modliť sa. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:53 - 12:55 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
No úprimne, pán poslanec Mazurek, vy ste to zaklincovali už potom na záver. Ja úprimne verím tomu, že niekto, kto chce riešiť psov v osadách, že je to možno pán poslanec Ďurica, ale vám neverím ani slovo, lebo tu v podstate ide o ten základ, o to týranie psov. Či tam, či onam, je to úplne jedno, pretože aj v osadách žijú ľudia, ktorí sa normálne poctivo starajú o svojich vlastných psov. A tí ľudia, o ktorých ste mi rozprávali, jak chodia do tých osád, ja ich poznám menovite, osobne, čiže o tých sa baviť nemusíme.
Ale to, že vám v podstate ide len o osady, ktoré sú postavené nelegálne, tak to bol, to bol záver vašej, vašej rozpravy. Čiže tu vôbec nejde o psov. Ja som to pochopila tak, že vám vlastne ide len o tie osady a o tých Rómov. To je celé. A úprimne, 60 % týraných psov je v majorite za zavretými dverami, za plotmi, 40 % je v osadách. Ale to, že ideme točiť len do osád, je omnoho viac sexi, takže, a bulvár to má radšej. Určite nepôjdu k bielemu tyranovi za plot, pretože ich tam jednak nepustí, lebo ich tam nepustí, lebo policajne sa to nedá. Takže asi takto to je, viete. A my, čo to trošku poznáme aj trošku z bližšia, tak fakt o tom vieme, ale zase kvitujem to, že sa zaujímate aj o týrané zvieratá. Tak to je fakt plus.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:41 - 12:43 hod.

Monika Kozelová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:08 - 17:09 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán poslanec Schlosár, ale aj ostatní kolegovia poslanci z ĽSNS a Republiky, len nedávno ste nám ženám vysvetľovali pri zákone o zbraniach a strelive, že zbraniam nerozumieme, a preto sa k nim nemáme vyjadrovať. Vtedy som vás prosila, aby ste sa vy prípadne už nikdy nevyjadrovali k potratom a ženským materniciam, hlavne ak si uvedomíme, že tie zbrane nevystreľujú ruže z papiera, ale zabíjajú.
Aktuálny zákonný stav ja teda považujem za absolútne dostatočný a problém nevidím v snahe silou mocou zabíjať, ale v tom, že potrebujeme mladým rodinám či osamelým matkám vytvoriť podmienky na to, aby dokázali svoje deti uživiť a svoje deti nechať vyrásť v takých podmienkach, aby boli dôstojné ľudské bytosti, čiže pekne poprosím znova, už naozaj nevyťahujte tie potraty.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 17:50 - 17:50 hod.

Monika Kozelová
Pokiaľ viem, že začalo sa tam konať, ja ctím prezumpciu neviny, čiže nebudem hovoriť plné mená. Ja pevne verím, že k tomu príde a že tie všetky, všetky tie mená ľudí, ktorí s tým mali čokoľvek dočinenia, sa dozvieme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 17:43 - 17:49 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, pôvodne som nemala ani nejak v úmysle prihlásiť sa do rozpravy, ale keďže tu načal pán predseda Národnej rady, tak mi nedá nespomenúť tú najväčšiu kauzu, ktorá tadeto prebehla, a bolo by dobré, keby sme si ju pripomenuli. Hovorím teraz o kauze Berniniho busty. Kauza Berniniho busta, spojenia a prepojenia alebo všetko so všetkým a každým a každý s každým súvisí v tejto, v tejto kauze.
Keď po smrti Ernesta Zmetáka rozhodli dediči o odpredaji niekoľkých diel z pozostalosti, nik netušil, čo to vyvolá. Keď sa prevalila kauza okolo busty pápeža, nik netušil, aké spojenia a prepojenia sú za ich predajom. Začiatok celého spletenca začína už pri samotnom výskume. Ten dostala na starosť, nebudem hovoriť plné mená, Zuzana L., pracovníčka Slovenskej národnej galérie. Magistra v tom čase študujúca druhú vysokú školu, Vysokú školu výtvarných umení, Katedra reštaurovania, a jediná študentka, ktorá sa na školu dostala bez talentových skúšok. Po dlhom a podrobnom výskume sa ukázalo, že autorom busty pápeža je Bernini, a týmto smerom sa podľa informácií uberala aj jej správa. Možno už tu si niekto uvedomil, ako sa na tejto správe dá úžasne zarobiť a aj vďaka nekvalifikácii dedičov Ernesta Zmetáka, a rozohralo sa divadlo vo veľkom štýle.
Zuzana L. totiž podľa informácií býva v jednom vchode s Mgr. Janou B., v tom čase pracovníčkou sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, ktorá okrem iného podpisovala vývoz pamiatok do zahraničia. Možno to je náhoda, ale vyzerá to tak, že keď sa chce, všetko sa dá pospájať. Na to, aby sa rozohrala hra, však bolo treba trochu viac prepojení a kde ich hľadať, ak nie u kamarátok. Tou najlepšou na prepojenie sa určite javila docentka Danica S., vedúca ateliéru reštaurovania maľby na Vysokej škole výtvarných umení.
Vráťme sa ale teda k buste. Podľa bežných praktík pri vývoze do zahraničia zasadá komisia na Ministerstve kultúry Slovenskej republiky menovaná ministrom. Ale asi vás neprekvapím, keď poviem, že nezasadala. Tentokrát výnimočne zasadala len na štátnom pamiatkovom úrade. Pochybné? Tak to určite. Presne tak pochybné ako fakt, že sa Berniniho socha v materiále komisie odrazu prekvalifikovala na dielo podľa Berniniho. Je nad slnko jasnejšie, že o tejto pochybnej komisii a pochybných záveroch musela vedieť aj šéfka pamiatkového úradu Katarína K., spojená je s pochybným zakrývaním škandalózneho súhlasu stavby garáži na severnej terase Bratislavského hradu.
Myslím si, že ďalší vývoj už poznáte z médií, tak ja len v skratke ešte, dielo podľa Berniniho sa za zanedbateľnú, veľmi zanedbateľnú čiastku, musím povedať, vydražilo v aukčnej sieni SOGA. Bustu kúpil Clément Guenebeaud, cudzinec žijúci, aká to náhoda, na Slovensku. A kúpil ju za sumu 24-tisíc eur. Podľa dostupných informácií nejde, vôbec nejde o špecialistu na umelecké diela, proste úplne bežný Francúz žijúci na Slovensku. Ten ju vzápätí vydražil cez aukčnú sieň Sotheby´s za 30 miliónov. Hej? Z 24-tisíc na 30 miliónov. Označenie "podľa Berniniho" znamenalo teda pre rodinu a pre Slovensko rozdiel 29 mil. 960-tisíc eur. Čiže naozaj zanedbateľná čiastka. Ale pre koho ako. Sochu Sotheby´s vydražil Goetheho inštitút. Tam socha teda nakoniec aj skončila, doteraz tam je. Aké prekvapenie, že s Goetheho inštitútom spolupracuje, abrakadabra, pani Danica S., vedúca ateliéru reštaurovania maľby na Vysokej škole výtvarných umení. Prepojenia sedia dokonale.
A nakoniec, trošku to skrátim, Zmeták vedel, od koho tú sochu získal, lenže on si to vzal do hrobu. Odborné kruhy upozorňujú na to, že socha bola viac ako pravdepodobne získaná arizáciou židovského majetku počas vojny.
Ja pevne verím, že už nič také ako to, že sme prišli o Berniniho sochu, že už nič také nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 11:38 - 11:39 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, tak ja vám to teda začnem tak čítať. Muž zabil 78-ročnú svokru viacerými údermi hranatého predmetu do hlavy, svoju 56-ročnú manželku podľa predbežných záverov polície strelil do hlavy, následne sa sám strelil do hlavy legálne držanou zbraňou. Druhý prípad. Svoju o 10 rokov mladšiu manželku Evu zastrelil 53-ročný Ondrej P. zo Smolníka legálne držanou zbraňou. Ďalej, svokra mu prekazila plány na víkend, tak na manželku vytiahol zbraň. Podľa susedov konal bývalý vojak z povolania skratovo legálne držanou zbraňou. A mám ich tu ďalších päť. A na, to za chvíľočku som stihla vygúgliť.
Pravda je taká, páni poslanci, že poniektorí ľudia, ktorí legálne držia zbraň, by nemali mať u seba ani verzatilku s ryžou, lebo ich IQ proste dosahuje tam, kde som čítala presne. Čiže to je jedna vec. A druhá vec, kolegovia, áno, chápem, že sme možno kozy, ktoré nerozumejú zbraniam. Ja vás potom naozaj prosím, nikdy, už nikdy nevyťahujte interrupčný zákon!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:29 - 15:30 hod.

Monika Kozelová
Vážený pán kolega Miroslav Žiak, vďaka za tvoj komplexný a hutný, hutný, hutný príspevok, tak hutný, že poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, to nevydržal a odišiel. A nie, Fico tu nezostal kvôli tebe, Fico tu nezostal, zostal preto, že ešte stále nemá dorobené a v podstate ani nemá kam ísť.
Takže ešte raz ďakujem a pevne verím, že tvoje slová padli na úrodnú pôdu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:16 - 17:18 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Blanár, aj my máme pamäť, takže ja vám skúsim oživiť tú vašu, dobre?
Kolega Blanár, pred vstupom do parlamentu ste robili vo Váhostave, že? U pána Širokého. Potom ste išli na župu. A pamätáte si, ako istý developer Sýkora obchádzal ľudí, ktorí na Slovenskom pozemkovom fonde nevedeli, ktorí sa nevedeli dostať k svojim reštitučným nárokom? A skupoval tieto nároky za zlomok ich reálnej ceny a následne pozemkový fond pod vedením SMER-u za ne priklepával luxusné náhradné pozemky v okolí Bratislavy?
Ja sa chcem opýtať, či neboli ste vy jeden z tých, ktorí ste odkúpili od Sýkoru pozemky pri Bernolákove, vedené ako orná pôda, za menej ako šesť eur. Lebo v tej dobe už bolo jasné, že územný plán ráta s výstavbou na týchto pozemkoch a len idiot by ich predával ako ornú pôdu. Takže Sýkora rozhodne nebol idiot, len profitoval na vami ovládanom pozemkovom fonde a z času na čas niekomu sa aj odvďačil. Čiže vaše pozemky boli onedlho určené pre výstavbu dvadsiatich piatich rodinných domov. Je to pravda? Takto sa to verejne píše. To mám informácie zvonka, z médií.
Aby som sa pridala ku kolegovi teda, keď už sme hovorili o Terchovej, ktorú vám stavala firma, ktorá počas vášho pôsobenia ako župana dostala zákazky za vyše 21 mil. eur, túto firmu viedol, pokiaľ viem, bratranec pána poslanca Podmanického. Vy ste vyčíslili náklady v stavebnom povolení na 140-tisíc eur. Za trojúrovňovú luxusnú chatu s rozlohou 290 m2, čo zodpovedá zhruba štyrom trojizbovým bytom s rozlohou 70 m2, a skutočné náklady odhadla odborníčka na reality v sume až do 586-tisíc eur. Takže takto sa to asi stavalo.
No a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 15:33 - 15:34 hod.

Monika Kozelová
No, pán poslanec Blaha, počúvala som vás fakt dosť dlho a normálne som začala premýšľať, kto je väčší rozprávkar, či to bol Dobšinský, alebo vy teda. Ale mám pre vás dobrú správu, vyhrávate. Mne je až ľúto, že ste neštudovali scenáristiku, lebo váš seriál „Ako som pravde vykrútil krk“, to by bol fakt bestseller a ja ako dramaturgička teda to dokážem rozpoznať. Takže prosím vás, začnite písať scenáre, bude to fakt výborné.
Skryt prepis