Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

26.4.2022 o 15:55 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

5.5.2022 18:40 - 18:55 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, vy ste lesník, že? Vy nie ste zdravotník, že? No, tak to aj vidno. Takže ja sa pripájam k tomu, čo vám odkazuje pani poslankyňa Cigániková, lebo je pravda, že tabletka "po" značí niečo iné ako chemická tabletka, ktorú tu nemáme, takže stále, stále tu rozprávate o niečom, čo vlastne ani neexistuje, mi to pripadá jak ten môj škandál s tými včelami o zákone, ktorý sme ešte ani nezačali písať. To bolo tiež po prdeli, takže toto je tiež fajn.
Pán poslanec Medvecký, mejdan, mejdan, fakt ako žúr to nebol, maidan sa to volá, maidan, dobre? A nehovorte mi o Donbase, lebo viete, ja mám 61 rokov, aj keď na to nevyzerám, pán poslanec, takže ja si veľmi dobre pamätám veľmi veľa vecí, omnoho viac ako vy, takže ma tu neškoľte.
A podľa všetkého, vy ste teda Ukrajinec od Donbasu až po Luhánsko, až po neviem čo, až po Ľvov, takže vy ste rozsypaná rodina po celej Ukrajine, tak potom sa pýtam, čo tu robíte? Nech sa páči, choďte im pomôcť! Predpokladám, že vašu pomoc potrebujú, každého chlapa potrebujú. Verte tomu! Takže asi toľko.
Ostatným ďakujem za všetko a skončila som.
Skryt prepis
 

5.5.2022 18:25 - 18:40 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
No, tak ja začnem asi tak, že pani poslankyňa Sulanová najskôr urazíte kolegyňu Cigánikovú a potom tu rozprávate o tom, jak sme netolerantní, to tiež nebolo bohvie čo.
A ja začnem teraz tak pragmaticky. Prečítam článok z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Komplet celý: "Počet potratov v krajine klesá. V súčasnosti je na historickom minime, keď v roku 2020 bolo ukončených potratom 12 737 tehotenstiev. Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenskej republiky za roky 2015 až 2020. V roku 2015 dosiahol počet potratov číslo 15 637. Do roku 2020 počty neustále klesali.
Počas sledovaného obdobia 2015 až 2020 sa priemerný vek žien pri potrate mierne zvýšil o 0,2 roka na súčasnú hodnotu 31,2 roka. Spresňuje sa v správe.
Vyššia potratovosť bola podľa správy typická najmä pre mestské obyvateľstvo. V roku 2015 bolo takmer 65 % potratov uskutočnených u žien žijúcich v mestách. Táto prevaha má klesajúcu tendenciu a rozdiely v potratovosti sa v mestách a na vidieku vyrovnávajú. V súčasnosti už pripadá menej ako 56 % potratov na ženy žijúce v mestách. Dopĺňa správa.
V roku 2020 na tisíc žien v reprodukčnom veku 15 až 49 rokov pripadalo 10 potratov, čo je takmer o dva potraty menej ako v roku 2015. V súčasnosti na 100 narodených pripadá 22 potratov, čo je o 6 potratov menej ako na začiatku sledovaného obdobia.
V rámci regionálneho porovnania počas sledovaného obdobia 2015 až 2020 sa zaznamenali rozdiely vo vývoji potratovosti. Kým na začiatku sledovaného obdobia bol Banskobystrický kraj s najvyšším počtom potratov," to je váš kraj, páni, "pripadajúcim na 100 narodených detí, to je 37 potratov, v súčasnosti najvyšší index potratovosti má Nitriansky kraj, 31 potratov na 100 narodených. Uvádza sa v správe. Počas celého sledovaného obdobia mal najnižší index potratovosti Prešovský kraj." Takže toľko, toľko čísla.
A ja sa pridávam k tomu, že vyťahovať teraz tento zákon považujem za nechutné. Považujem ho za nechutné v súvislosti s Ukrajinou, považujem ho za nechutný v súvislosti so stovkami znásilnených žien na Ukrajine. Ja s tou Ukrajinou pracujem veľmi intenzívne od prvého dňa vojny. Chodíme tam, pomáhame tam, nosíme tam pomoc zdravotnícku, nosíme tam pomoc humanitárnu. Čiže baviť sa tu o Ukrajine s vami, to je úplne zbytočné, to ako keby ste sa so mnou bavili o jadrovej energetike, neviem o tom nič. Takže to je asi toľko.
Musím vám povedať, že to, čo som povedala vo faktickej pred asi zhruba hodinou, je pravda. To znamená, my sa aktuálne potýkame s problémom, že znásilňované ženy, ktoré privážajú k nám, okrem toho, že potrebujú zdravotnú starostlivosť veľmi intenzívnu, čiže na mnohých gynekologických oddeleniach musím povedať, že na oddelených častiach máme znásilnené Ukrajinky, ktoré znásilňovali niekoľko dní, presne ako hovorili kolegovia, majú niektoré aj zlomené zápästia, tak my sa potýkame s problémom, že nemáme psychiatrov a nemáme psychológov, ktorí hovoria ukrajinsky, poprípade rusky. Čiže toto je náš problém. Práve s týmto problémom som sa, už, žiaľ, nevedeli sme, kde a ako sa obrátiť, tak sme sa obrátili na pána premiéra, pán premiér pravdepodobne si poprosí ukrajinskú stranu o pár psychológov, psychiatrov, ktorí by prišli a ktorí by sa starali o psychické zdravie týchto žien. Lebo ak sa nezabijú samé, tak už či bude potrat, alebo nebude potrat, to už je úplne jedno. Oni sú na tom psychicky veľmi, veľmi zle.
Skúsme sa zamyslieť nad týmto. Akým spôsobom pomôcť tým ženám, nie potratom. Už skutočne tieto karty nevyťahujme, ale ako im pomôcť inak. A viete, je tu ešte navyše strašná spústa neveriacich Tomášov, ktorí stále majú pocit, že tam vonku sú to herci a že v Buči si líhali herci. No takto. Ja v priebehu budúceho týždňa budem posielať auto, ktoré ide smer Hostomeľ, Buča, Irpiň, Boroďanka. Mám desať nepriestrelných viest typu štvorka, čiže balistické, rada ich požičiam desiatim z vás, ktorí tam pôjdu. Ja vás tam kľudne odveziem, pozrite sa, ako to tam funguje, ako to tam chodí, keby ste chceli byť niektorí znásilnení, tak vás tam aj nechám, aspoň vás nezastrelia.
Takže, prosím vás, ja začínam mať plné zuby toho, akým spôsobom tu zľahčujeme tú ukrajinskú vojnu. Ako keby sme všetci zabudli na to, že to je naše predpolie. A to, čo začína robiť Putin, ako sa začína vyhrážať atómovými zbraňami, ako sa začína vyhrážať Moldavsku, to, čo robí Lavrov, to už je absolútne cez všetky čiary, cez všetky čiary.
My nezabúdajme na to, že už dopadla raketa asi 100 km od hraníc zo Slovenska. Hej? Kde je napísané, že za chvíľočku nepadne do Užhorodu? Zároveň si treba uvedomiť, že pristávacia dráha užhorodského letiska končí na Slovensku. Takže prosím vás, skúste sa zamyslieť aj nad týmto.
Chlapci, smejete sa. Kľudne aj vám požičiam tie vesty. Kľudne sa tam môžte ísť pozrieť. Len mi ich potom vráťte, lebo používajú ich lekári. Takže asi toľko.
V tomto čase, v tejto dobe, keď my naozaj zvádzame boj o zdravie tých žien, vy prídete s takýmto nezmyselným zákonom, to je absolútne neúnosné! Núnosné! To je jedna vec.
A druhá vec. Bavíme sa tu o cudzinkách. Prosím vás pekne, vám by sa ako páčilo, keby v Anglicku lordi rozhodovali o Slovenkách, či majú ísť, alebo nemajú ísť na potrat. Vám by sa to páčilo? Že by zahraničné parlamenty rozhodovali o Slovákoch, ktorí sú tam dočasne? Nám sa to ako páčilo, keď odoberali slovenské deti Angličania, Dáni, Nóri Slovákom? Páčilo sa vám to? A rozhodli o tom parlamenty. Páčilo sa vám to? Nepáčilo. Ani mne sa to nepáčilo. Dodnes sa mi to nepáči a som na nich nesmierne naštvaná. Vám sa toto bude páčiť? Však robíme to isté čo oni. Však skúste si trošku uvedomiť, čo robíte.
To je celé, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2022 17:10 - 17:25 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
No ďakujem pekne, Miro, za tento príspevok. Ja by som teda trošičku priliala oleja do ohňa. Ja totiž presne pred dvoma dňami som začala riešiť aj s pánom premiérom Hegerom problém, ktorý nastal, a je to problém, o ktorý mi, o ktorého vyriešenie nás poprosila vedúca Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie. Píše mi: "Cez hranice sem chodia už, žiaľ, aj ženy, ktoré boli znásilňované v bunkroch. Strašne je to len napísať, reálne im nikto nevie pomôcť, nie sú ukrajinsky hovoriace poradkyne, ani psychiatri, ani psychológovia. Tie ženy potrebujú vysoko profesionálnu pomoc, dlhodobé terapie a nikto to nevie, nikto to nevie rozlúsknuť." Takže toto sú problémy, páni, a nie, nie interrupcie. Ja, ja nerozumiem tomu, že v tomto období vy sem dávate takéto nezmyselné zákony, to snáď nie je ani pravda. Ja skutočne si neželám vojnu a neželám si, aby vaše ženy znásilňovali a potom nemohli ísť na interrupcie. Skúste mi vysvetliť, čo vás k tomu viedlo, lebo zdravý rozum to rozhodne nebol.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 4.5.2022 18:32 - 18:35 hod.

Monika Kozelová
Ešte by som poprosila, hlasovanie zajtra o jedenástej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2022 18:20 - 18:22 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja sa vrátim k tomu, čo som hovorila v rozprave pri prvom, pri predchádzajúcom čítaní. Ja, samozrejme, taktiež podporujem, podporujem tento zákon a budem rada, ak, ak sa pridá Matici Slovenskej to, čo potrebuje. Pre mňa je dôležitá najmä vedecká činnosť Matice slovenskej. Na druhej strane ale musím skonštatovať, že v podstate tak ako bola Matica slovenská doteraz vedená bola trošičku skostnatelá a potrebovala by trošku čerstvého vzduchu. Ja pevne verím, že s novým vedením Matice slovenskej ten čerstvý vzduch zavanie. To, čo nám klalo oči, boli Slovenské národné noviny, ktoré ustrnuli, bohužiaľ, ešte niekde v Slovenskom štáte, niekde za Tisa.
A ja budem, budem naozaj veľmi rada, ak nové zmenené vedenie povedie tie noviny tak, aby sa podobali na modernú, na moderné, moderné printové médium, ktoré bude vychádzať úplne pravidelne a bude naozaj držať nad vodou hlavy Slovákov, ktorí by mali byť na svoju slovenčinu hrdé.
Takže ja za tento zákon zahlasujem a budem naozaj dúfať, že, že tá zmena, ktorá prišla vo vedení Matice Slovenskej, bude na prospech celej Matici. Tak ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2022 18:07 - 18:09 hod.

Monika Kozelová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2022 10:53 - 10:55 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Juraj, ja by som tiež chcela vyzdvihnúť práve tú špecializáciu tých súdov, pretože mnohé veci sa realizovali, realizovali a mnohé súdy sa realizovali veľmi zle.
No a ja teraz hovorím konkrétne o autorskom, autorskom práve, pretože špecialistov na autorské právo v tejto krajine priveľa nie je, veľa nemáme. V podstate svojím, svojho času sa autorské právo riešilo len v Bratislave, teraz teda už aj Bystrica a Košice, ale povedzme si na rovinu, stali sa nám aj veci, kedy sudkyňa odmietla pojednávať práve preto, že povedala vyslovene dvom stranám, že jednoducho nemôže pojednávať, pretože v autorskom práve nie je doma a nevyzná sa v ňom. Aj to sa stalo.
Čiže ja kvitujem veľmi tú špecializáciu a dúfam, že to bude fajn. Chcem zároveň poďakovať pani ministerke a mojim kolegom vyjednávačom, že prišli na cestu, ktorá vedie k úspešnému zavŕšeniu, a ja pevne verím, že k úspešnému zavŕšeniu celého tohto zákona. Bol potrebný a ja budem stáť za ním. Takže ja rozhodne zahlasujem za zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

26.4.2022 15:55 - 16:10 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja budem veriť tomu, že teda nejakým spôsobom dôjde k zhode a nebudem to brzdiť, ale v každom prípade uvidím, čo sa stane pri zákone o Bratislave, pretože ja nikde nemám istotu, že to v tom zákone o Bratislave vylezie von, a že jednoducho necháme tú rozhodovaciu právomoc aj na tých mestských častiach. Ja len môžem veriť, že to tak bude. To je asi zhruba celé, a môžem vám ale sľúbiť, že fakt, ja budem bojovať o tie mestské časti, či sa to niekomu páči, alebo nepáči, a je mi, je úplne jedno, kto to je. Takže to je všetko.
Skryt prepis
 

26.4.2022 15:55 - 16:10 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Vážený pán predkladateľ, vážená pani spravodajkyňa, ja tiež hneď na úvod chcem poďakovať Zitke, lebo tá robota, ktorú má za sebou, je tak obrovská, že taký balvan ťahať pred sebou, to je katastrofa. Ja ti srdečne ďakujem, lebo toto by sme my nedali, ani keby sme sa zbláznili. Takže asi tak.
Ja sa vrátim k tomu, čo páli mňa najviac. Ja som sa narodila v Bratislave, bývam v Bratislave, žijem v Bratislave, asi aj umriem v Bratislave. Narodila som sa v Ružinove, bývam v Ružinove a asi tam aj umriem, takže to je ten dôvod, prečo v podstate sa otáčam na pána starostu Chrena a prečo komunikujem najviac s ním. To len tak na úvod.
Ale dôvodom je, dôvodom je úplne iná vec. Riešili sme celú tú dobu systém tzv. dvoch pečiatok. Systém dvoch pečiatok je o tom, aby v Bratislave o územnom pláne a o stavbe mohli rozhodovať aj mestské časti, aby tam nebolo iba mesto samotné. Aby aj starostovia mestských častí mali právo na to, aby nejakým spôsobom vedeli ovplyvniť výstavbu v ich mestských častiach.
Podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý podal kolega Karahuta, znie tento bod takto, obci, na ktorej území sa majú uskutočniť stavebné práce, na účel získania záväzného stanoviska, či je návrh stavebného zámeru v súlade podľa zákona Slovenskej (národnej) rady 377/1999 Z. z. o hlavnom meste Slovenska v znení neskorších predpisov na území hlavného, zámeru v súlade s územným plánom obce na území hlavného mesta Bratislava mestu alebo mestskej časti. Takže mestu alebo mestskej časti? Ako toto je niečo, čomu ja nedokážem rozumieť. Kto mi vydá stavebné povolenie? Bude to mesto, alebo to bude mestská časť? Sme tu v absolútnom nesúlade a ja by som bola rada, keby sme si toto ujasnili. Ja chápem, že sa odvolávame na zákon o hlavnom meste, ale stále mi nie je jasné, že kto to vydá, či to bude mesto alebo mestská časť, lebo takto to stojí, takto to stojí v tom pozmeňováku. Nerozumiem tomu. Neviem, za kým mám ísť.
Ja plne podporujem ten stavebný zákon v takom znení, ako je, ale toto je bod, ktorý jednoducho mňa páli. Ja tu zastupujem naozaj nielen Martina Chrena, ale starostov, ktorí mi poslali list ešte pred niekoľkými mesiacmi, a to je ten dôvod, prečo ja som bojovala. Ja osobne bojujem za každú mestskú časť v Bratislave, neni to iba Ružinov. Čiže áno, viem, že sa otáčate na Martina Chrena, ja tiež s ním komunikujem, pretože ja som Ružinovčanka, ale nie je to jediný starosta. Je ich tu viac. A ja naozaj chcem, aby sme to odhlasovali tak, aby bolo úplne jasné, že mestská časť bude môcť zasahovať do zákona a respektíve do schvaľovania, prepáčte, nie do zákona, ale do schvaľovania týchto procesov. Pretože mne nie je jedno, či mesto schváli, že mne čistička vôd vyrastie za barákom, keď s tým nebude mestská časť súhlasiť. Hej? Jednoducho je to tak. A ak toto bude vyriešené, ja nemám absolútne žiaden problém.
Áno, je to, že sa to nebude riešiť v zákone o hlavnom meste (reakcia navrhovateľa), dobre, dobre. Všetko to bolo narýchlo, aj včerajšia porada sa zvolala narýchlo, ja som bola v Košiciach s pánom premiérom, pán premiér sa tiež postavil za dve pečiatky, bolo to od začiatku tak a potvrdí vám to aj Zitka Pleštinská, lebo povedal to premiér aj na kluboch u nás, aj na odborných debatách, a zrazu sme zistili, že sa tu nebavíme o dvoch pečiatkach, že sa tu bavíme o niečom inom.
To znamená, chcem len jasnú odpoveď, chcem, aby sme to mali čierne na bielom, že jednoducho tie mestské časti nebudú vyčlenené z rozhodovania o tom, čo sa postaví v ktorej mestskej časti. Ja viem, že kolegov to možno nezaujíma, ja ich chápem, nie sú z Bratislavy, že to skôr bude zaujímať Bratislavčanov, ale toto je tak veľké mesto a každá mestská časť má tak veľa obyvateľov, ako nemajú ani oni, ich mestá, ich obce. Takže považujem to za veľmi dôležité a budem rada, ak dostanem odpoveď na tieto otázky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2022 12:52 - 12:54 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
No, pán minister, ja som bola po, ja som bola dobrovoľník od prvého dňa, rovnako ako som bola dobrovoľník od prvého dňa pri záplavách v Píle, pri záplavách v Devíne a podobne. A to bola vaša vláda páni. Nie naša vláda. Vaša vláda, ale ja som tam stála. Ak si myslíte, že niekto z vás, niekto z vášho vedenia za nami dobrovoľníkmi na tej Píle a na tom Devíne bol, tak sa veľmi mýlite. Veľmi.
Takže tu zlodej kričí, chyťte zlodeja? Vy ste sa zbláznili už úplne? Vy viete, čo sa deje na Ukrajine? Vy naozaj čakáte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na pána ministra!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
... naozaj čakáte všetci, že budeme, budeme, presne to povedal pán, pán, pán poslanec Beluský, že, že či zastavíme vojnu na dva týždne, lebo potrebujeme verejné obstarávanie.
Ako povedal pán poslanec Kočiš a pán poslanec Mazurek, áno, sedíte tam. Ale len sedíte chlapci (reakcie z pléna) a tam to končí.
Čiže vy, čo viete o ukrajinskej kríze asi toľko ako ja o... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, ešte raz vás upozorňujem! Reagujete na vystúpenie pána ministra Mikulca, poprosím vás!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Hm, dobre. Pán minister, oni vedia o ukrajinskej kríze asi toľko ako ja o jadrovom, jadrovej energetike, toľko vám poviem. Takže tam sme skončili. Čakať od nich, že prídu na tie hranice, a že budú pomáhať, tak to je úplne zbytočné. Pretože oni sa predsa nezašpinia.
Pán Kočiš, to kvôli tomu mám ja tepláky. Viete? Lebo chodím pomáhať. (Smiech.) Ale mimochodom za to mu môžem ďakovať, takže to je fajn. Lebo konečne aspoň ľudia vedia, že sú tu aj ľudia, ktorí niečo robia. (Ruch v sále.)
Pán minister, ja rozhodne nie som za to, aby vás odvolávali, pretože... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, pokoj, páni poslanci!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
... pretože to, ako to funguje momentálne na hraniciach, je dobre nastavené, to, ako to funguje aj s pomocou smerom na Ukrajinu, je dobre nastavené. Ideme všetci ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis