Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.9.2020 o 13:12 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.9.2020 13:50 - 13:53 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/2009 Z. z o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 187). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.9.2020 13:39 - 13:40 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 189).
Návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré schválila Národná rada uznesením z dnešného dňa, 16. septembra 2020.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

16.9.2020 13:22 - 13:24 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 182 z 25. augusta 2020 pridelil Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 188), s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 24. schôdzi dňa 10. septembra 2020. Uznesením č. 52 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutočnia na 12. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.9.2020 13:12 - 13:13 hod.

Peter Kremský
Pán predseda, chcel by som vás poprosiť, aby ste vyzvali poslancov, ktorí nemajú nasadené rúško, opäť, aby si ho nasadili nielen na chvíľu, ale počas celého zasadnutia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 18:23 - 18:23 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Vážené dámy, ja by som rád vám vyjadril svoje ocenenie, že ste sa týchto žien, ktoré sú matky, zastali a že ste vlastne vypracovali takýto návrh zákona. Veľmi si to vážim a verím, že Slovensko si začne viac vážiť matky, že si začne viac vážiť rodiny, že si začne viac vážiť svoju budúcnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.7.2020 18:03 - 18:09 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, vážená snemovňa, rád by som odôvodnil návrh novely zákona, ktorou reagujeme na neprávosti, ktoré sa udiali v oblasti podpory obnoviteľných zdrojov elektrickej energie.
Účelom tohto predkladaného návrhu zákona je odstránenie nedostatkov existujúcej právnej úpravy v § 3b ods. 5 a zároveň následkov, ktoré vyplynuli z jeho aplikácie.
V marci tohto roka sa na nás ako hospodársky výbor obrátili producenti z obnoviteľných zdrojov elektrickej energie s tým, že rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví prišli vlastne o dotácie a to nielen v čase, keď podľa úradu si neplnili svoje povinnosti voči štátu, ale dokonca aj spätne.
Úrad prvý raz v histórii využil znenie zákona, ktoré mu umožňuje sankcionovať výrobcov, ktorí majú dlh na odvodoch do poisťovní a takisto platení daní, odvodov daňovému úradu, a na svojej internetovej stránke zverejnil zoznam výrobcov, ktorí niekedy v histórii mali takýto nedoplatok. Každému z týchto výrobcov, ktorí niekedy v histórii mali nedoplatok, vlastne zamedzil ďalšiu, ďalšie vyplácanie dotácií, a dokonca od nich žiada spätne tieto dotácie, od niektorých aj päť rokov dozadu.
Pripomínam, že nejde len o producentov solárnej elektrickej energie, zo solárnych zdrojov, ale napríklad aj bioplynových staníc, kde zvyčajne ide o poľnohospodárske družstvá, ktoré si takouto bioplynovou stanicou vlastne len vylepšujú bilanciu; ich hlavným podnikaním je pestovanie plodín, chovanie zvierat a tak ďalej a takáto prax z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by bola pre nich úplne likvidačná, pretože tieto vrátené prostriedky by si museli požičať a zrejme by museli dať celé družstvo do konkurzu.
Keď sme sa dozvedeli o takejto praxi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, pozvali sme vtedajšieho pána predsedu Ľubomíra Jahnátka na rokovanie hospodárskeho výboru, kde sme sa ho pýtali na to, ako je možné, že úrad takéto niečo urobil čisto náhodou tesne pred nástupom novej vlády, a čo s tým chce urobiť, pretože takáto prax sa nám zdala likvidačná. Vtedajší pán predseda Ľubomír Jahnátek nám povedal, že ho zákon k tomu zaväzuje a ak s tým chceme niečo urobiť, máme navrhnúť zmenu zákona. A na otázku, prečo takúto prax neuplatnil už doteraz, nám odpovedať nevedel, čiže tam si môžme len domýšľať, aké sú dôvody.
Takže ako poslanci hospodárskeho výboru sme vypracovali návrh novely zákona, kde korigujeme túto majetkovú sankciu v § 3b ods. 5 tak, že odstraňujeme jej likvidačnú povahu. Samozrejme, pokladáme za spravodlivé, aby ak nejaký výrobca si neplní svoje povinnosti, to znamená, neodvádza poistné do zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne za svojich zamestnancov, ak neplatí dane, tak pokladáme za spravodlivé, aby nedostával ani štátne dotácie, ale v momente, keď tieto svoje podlžnosti vyrovná, tak pokladáme za spravodlivé, že táto dotácia bude pokračovať. A už vôbec nepokladáme za spravodlivé, aby to niekto od neho žiadal naspäť po piatich rokoch a ešte spätne vrátiť. Ani už asi nemusím hovoriť, že v niektorých prípadoch ide naozaj o symbolické sumy, ako 10 eur alebo 15 eur, ktoré naozaj títo výrobcovia dlhovali omylom. Takže zdá sa nám naozaj, že takéto, takáto prax a takéto uplatňovanie zákona je veľmi likvidačné, a myslím si, že naozaj nesvedčí o tom, že by štát sa vhodne správal k podnikateľom a celkovo k svojim občanom.
Som rád, že sa k nám pridali aj ďalší poslanci, ktorí sú spolupredkladateľmi zákona, a verím, že Národná rada tento zákon posunie do druhého čítania. Nebudem teraz hovoriť o podrobnostiach, pretože myslím si, že príde k tomu v druhom čítaní. Ak sú nejaké otázky a doplnky, sme ochotní o nich diskutovať, a preto verím, že dostaneme dôveru a budeme môcť tento zákon posunúť ďalej a napraviť túto krivdu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 17:20 - 17:21 hod.

Peter Kremský
Ďakujem. Zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o deviatej hodine. Mám správnu informáciu, že schôdza začne zajtra o desiatej? (Reakcia z pléna.) O deviatej? Tak potom 8.30, prepáčte, opravujem, hospodársky výbor zajtra 8.30. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:14 - 15:15 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem za ocenenie. Ja len na vysvetlenie pánovi Kérymu, pánovi Kuffovi, že naozaj ja si myslím, že ľudia, ktorí majú zákon v sebe, nepotrebujú zákony, pretože cítia to, čo je dobré, a to robia a sú aj zodpovední. Ale ak teda vám to uniklo v Biblii, ja vám zacitujem. Prvý list Timotejovi, prvá kapitola, 9. verš: "Zákon nie je daný pre spravodlivého, ale pre nespravodlivých a nepoddajných, pre bezbožných a hriešnikov, pre zvrhlých a svetákov, pre otcovrahov a matkovrahov, pre vrahov vôbec." Sväté písmo, katolícky preklad.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.7.2020 15:00 - 15:06 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážení kolegovia, chcem povedať pár slov k tomuto zákonu, lebo som asi taký jeden duchovný otec tejto úpravy.
Niekedy pred dvoma týždňami som diskutoval o tom s pánom ministrom zdravotníctva Krajčím a bolo to v čase, keď sa začali objavovať stále, začalo objavovať stále viac prípadov ľudí, ktorí priniesli koronavírus na Slovensko. Začalo sa objavovať stále viac prípadov ľudí, ktorí boli v nejakej krajine, relatívne vzdialení od Slovenska, odkiaľ nemohli docestovať počas koronakrízy a keď sa hranice otvorili, začalo sa opäť lietať, tak sa vo veľkom vybrali na Slovensko. A ja som sa ho vtedy pýtal na to, že čo s tým, pretože to miesto, kadiaľ sa ten koronavírus dostáva na Slovensko, odkiaľ hrozí nebezpečenstvo, sú práve tie hranice. Ak my ich nemáme pod kontrolou, ak nemáme pod kontrolou, kto nimi prechádza, odkiaľ prichádza, či má test, či je potom sledovaný, či o ňom vieme, čo ďalej robí, tak jednoducho nemáme kontrolu nad tým koronavírusom.
A prípad, ktorý mňa k tomu inšpiroval, ktorý vám poviem, je jeden môj známy, ktorý pracuje v Dubaji. Je to Slovák, ktorý pracuje v Dubaji. Nie je to žiadny šejk ani nejaký, nestavia tam hotel ako poniektorí bývalí poslanci, ale pracuje tam a asi tri mesiace sa nemohol vrátiť na Slovensko, stále mi písal, no kedy sa bude lietať a kedy sa otvoria hranice. Som mu písal: Ja neviem, uvidíme, podľa situácie. Keď sa nakoniec hranice otvorili, tak niekedy v polovici júna mi písal, že teda už má letenku, priletí do Viedne a čo má robiť. Tak mu píšem: No ako, keď máš koronatest, tak sadneš na nejaký autobus do Bratislavy, tam sadneš do vlaku a pôjdeš domov. On písal: To nie je možné predsa. Veď ja môžem všetkých nakaziť v tom autobuse, kto so mnou pôjde, kto pôjde so mnou v tom vlaku.
A ja som vtedy začal rozmýšľať nad tým, že akú máme kontrolu nad tými ľuďmi, ktorí prichádzajú z takýchto krajín, keď si pozriete Spojené arabské emiráty, tak je tam veľmi veľa prípadov, keď si pozriete USA, Anglicko a tak ďalej, je to obrovské množstvo prípadov a to je tá brána, kadiaľ sa ten koronavírus dostáva na Slovensko. A vtedy som vlastne písal Marekovi Krajčímu a pýtal som sa ho, že či sa to nedá sledovať cez mobilných operátorov. A on mi písal, že to nie je možné, lebo to nie je povolené, aby oni sledovali vlastne, odkiaľ ten človek prichádza a kde všade bol. A ja som veľmi rád, že sa podarilo takúto iniciatívu urobiť a v priebehu v podstate dvoch týždňov priniesť takýto zákon, ktorý môže, ktorý umožňuje štátu vedieť o tom, kto z akej krajiny prišiel.
Myslím si, že ako to pán minister vysvetľoval, je to relatívne zrozumiteľné, ja to možno poviem ešte jednoduchšie, my potrebujeme jednoducho vedieť, ktorí, ktoré čísla sa zdržiavali v krajine, ktorá nie je bezpečná. Pretože sú krajiny, ktoré neberú tak zodpovedne prístup ku koronavírusu, ako ho berie Slovensko a okolité krajiny. Sú krajiny, kde sa z toho posmievajú, kde prezidenti a predsedovia vlád sa smejú z koronavírusu; tak sa z toho smiali donedávna aj niektorí poslanci v tomto parlamente; a potom príde čas, keď tí predsedovia vlád alebo prezidenti ten koronavírus dostanú a zrazu to berú trošku inak. Zrazu začnú aj vystupovať v rúšku, zrazu si dávajú pozor na to, s kým sa stretnú a čo robia. A jednoducho to sú krajiny, ktoré sú inde. A ak ľudia zo Slovenska do takejto krajiny idú, tak tam idú na vlastnú zodpovednosť. A ak sem prídu potom naspäť na Slovensko a neprihlásia sa na regionálnom úrade verejného zdravotníctva, tak je to nezodpovedné, a to je to, čo riešime.
Ja chcem zareagovať aj na tie pokuty. Aj v Biblii sa píše, pán Kuffa, že zákon nie je pre tých, čo dobre robia, zákon je pre tých, čo zle robia, pre zlodejov a vrahov. My tu riešime ľudí, ktorí prídu z nebezpečnej krajiny, prídu na Slovensko a tvária sa, že o tom nevedia, že sa majú niekde zaregistrovať, že majú byť v karanténe domácej, že si majú dať urobiť test. Také prípady sa stali, že tí ľudia to odovzdali ďalším desiatim, pätnástim ľuďom okolo seba, a tých riešime. To je nebezpečenstvo, že sa v tejto krajine rozšíri koronavírus tak, ako je rozšírený v Mexiku a všelikde inde, kde majú tisíce prípadov a stovky mŕtvych. Ja si myslím, že to nikto z nás tu nechce.
Takže ja vítam, že takéto niečo prišlo, sú to anonymizované údaje, je to výmena dát, nie je to hlásenie o ľuďoch, kto kde bol, je to výmena dát o telefónnych číslach a o tom, že ak nejaké telefónne číslo bolo v nebezpečnej krajine a potom toto číslo nie je nahlásené na regionálnom úrade, tak je možné, aby úrady pátrali po tom, že aké to je číslo, komu patrí a prečo tento človek sa nenahlásil. Takže toto je to, čo tu riešime. Neriešime tu ani sledovanie ľudí, ani ich nejaké vešanie, ani nič podobné. Riešime to, aby tu bol poriadok, aby si štátne orgány medzi sebou mohli vymieňať dáta, aby Úrad verejného zdravotníctva dostal tie dáta od mobilných operátorov. To je to, čo riešime. Prosím vás, naozaj ostaňme pri veci a neriešme naše obavy a strachy a nejaké predstavy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:13 - 11:15 hod.

Peter Kremský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Kamenický, ja len chcem tiež zareagovať na to Rakúsko. Myslím si, že každý, kto trošku pozná tie pomery, vie, že Rakúsko je krajina, kde si vážia rodinu. A to je to, čo vy ste si tu 12 rokov nevážili. Po dlhom, dlhom tlaku a návrhoch a pripomínaní ste zvýšili daňový bonus, ale len pre deti do šesť rokov. No a čo tie deti nad šesť rokov, tie nepotrebujú jesť, nepotrebujú sa obliekať, nepotrebujú cestovať, nepotrebujú peniaze na krúžky? Kto má deti, vie, že práve tie deti nad šesť rokov majú ešte väčšie potreby, sú na ne ešte väčšie výdavky, ale na tie ste sa vykašľali. V Rakúsku je daňový bonus na jedno dieťa 1 500 euro. Na jedno dieťa. U nás ste to nechali na 250 eurách. To je úplne smiešne a to je dôvod... (ruch v sále), môžem? To je dôvod, prečo, ako vy ste fungovali, nevážili ste si rodinu.
My tu teraz hádžeme záchranné kolesá, ako povedal pán minister, firmám, ľuďom, inštitúciám, lenže vy ste tie záchranné kolesá, v nich narobili diery, nechali ste ich vyfučané. A práve toto, čo teraz robí pán minister a čo robí ministerstvo financií, je o tom, že tie záchranné kolesá musíme zalepiť a znova nafúkať, aby aspoň niečo sme zachránili. Pretože vy ste nám tu nič nenechali.
A keď spomínate dôchodcov, tak to je veľmi smutné, že práve vy ste navrhol dôchodkový strop. Vy nám pripomínate dnešných dôchodcov, ale kde sú štyridsiatnici a päťdesiatnici, "Husákove deti"? Tí, ktorí živia tento štát. Na nich ste zabudli, na nich ste sa vykašľali? Aký oni budú mať dôchodok?
Skryt prepis