Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 10:38 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 9:29 - 9:31 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán Dostál, hovorili ste tu o tom, že máme len dve možnosti, nerobiť nič alebo robiť nejaké obmedzujúce opatrenia. Vy ste tu niekoľko mesiacov robili obmedzujúce opatrenia. Niekoľko mesiacov ste nás tu terorizovali lockdownom, tým plošným testovaním každý týždeň a tak ďalej. A výsledok bol aký? Nič sa reálne nezmenilo, všetko sa zmenilo až vtedy, keď už prišla jar, keď už pomaly nastupovalo leto, vtedy tie čísla začali radikálne klesať, presne tak isto ako aj rok predtým. Čiže to nie sú tie vaše opatrenia, ktoré by k niečomu reálne viedli.
A svedčia o tom aj čísla z iných krajín. Ja som to už hovoril veľakrát, ale opäť to spomeniem, prípad Bieloruska, čísla z Bieloruska, ktoré sú čísla, nie, ktoré by nám dal Lukašenko alebo niekto z tých tamojších politikov, ale ktoré sú oficiálne zo Svetovej zdravotníckej organizácie. A tie hovorili jasne v tom, že oproti Slovensku je tam na 100-tisíc obyvateľov nižšia úmrtnosť na COVID, menej ľudí sa tam nakazilo na, v prepočte na 100-tisíc obyvateľov napriek tomu, že tento štát nemal zďaleka také prísne opatrenia, aké boli na Slovensku. Tak akým spôsobom si to potom vysvetliť?
A hovoríte tu tiež o tom, že treba udržať podniky, prevádzky a tak ďalej v chode, čiže v podstate že preto tu musíme zaviesť tieto vaše opatrenia, ale tak to celkom, tak to celkom nie je. Pretože vy ste boli tí, ktorí ste zatvárali tie podniky, a nezatváral ich nejaký COVID. Pretože tie podniky mohli naďalej fungovať. Ony nefungovali preto, že by tí zamestnanci boli, ležali niekde v nemocnici alebo museli byť doma niekde v karanténe. Ony nefungovali preto, lebo ste ich jednoducho zavreli, lebo ste ich zavreli.
A posledná vec, naozaj v tomto musím podporiť kolegov, ktorí tu hovoria o štáte Izrael, čo sa týka účinnosti vakcín. Naozaj je to jeden zo štátov, kde je najväčšia zaočkovanosť populácie, teraz sa tam objavila tá delta varianta, začalo to stúpať. Lenže to nie je tiež tou deltou, pretože oficiálne sa hovorí, že aj tie súčas... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 18:27 - 18:29 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem. Keďže faktické poznámky majú byť o faktoch, tak ja ich niekoľko poviem. Kolega Beluský tu hovoril okrem iného aj o tom, že celý tento návrh zákona je v podstate vodou na mlyn celému tomu očkovaciemu biznisu. A naozaj je to pravda, stačí sa pozrieť na oficiálne čísla, napríklad taká veľká nadnárodná farmaceutická firma, ktorá vyrába tie vakcíny Pfizer, ktorými sa aj u nás na Slovensku očkuje asi najviac, tak tá očakáva, že tento rok zarobí na svojich vakcínach 26 miliónov dolárov. Zisk. Teraz nehovorím o tržbách. Bude mať zisk 26 miliónov dolárov na svojich vakcínach, čo je o 44 % viac, ako zarobila minulý rok, keď sa ešte neočkovalo. A ďalšia taká veľká farmaceutická firma, ktorá vyrába vakcínu Moderna, tá nezarobí o nič menej, 18,4 miliardy dolárov. Čiže toľko, niekoľko faktov, z ktorých je zrejmé, že kto tu najviac profituje na tej tzv. pandémii COVID-u-19, kto má záujem, aby sa čo najviac predlžovala a komu aj najviac vyhovuje to, že sa tu robí tá vakcinačná propaganda, komu vyhovuje to, že čoraz viacej ľudí sú už buď tým cukrom, alebo bičom presviedčaní k tomu, aby sa dali zaočkovať. Práve takéto veľké firmy, ktoré si naozaj prišli na obrovské peniaze, to je skutočný dôvod, pre ktorý sa to tu všetko robí. A naozaj len hlupák by si mohol myslieť, že keď majú takéto obrovské zisky a tým pádom ešte omnoho väčšie tržby, tak že tie peniaze nejdú aj do toho, aby presviedčali či už rôzne kontrolné orgány, politikov, alebo kohokoľvek, aby im v podstate vychádzali v ústrety.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 16:57 - 16:58 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán poslanec Takáč, súhlasím s tým, že ustanovenia toho návrhu zákona, ktoré dávajú tú kľúčovú kompetenciu Úradu verejného zdravotníctva alebo teda rozširujú jeho kompetencie, sú naozaj veľmi neurčité. Je to taký bianco šek do budúcnosti a v podstate vieme, že to neni, neni to nejakým spôsobom náhoda, je to úmysel, tak ako aj pri mnohých iných zákonoch, aby v podstate ten hlavný hygienik, ten tzv. hlavný hygienik získal možnosť do budúcnosti prijímať prakticky v medziach teda tohto zákona, ak by to prešlo, akékoľvek vyhlášky, ktoré by obmedzovali ďalej ľudí.
Treba si uvedomiť, že mnohí ľudia si myslia tak celkom naivne, že stačí, že ochorenie COVID-19 prekonajú a tým pádom že už sa ich to nebude týkať, stačí, že sa občas nechajú otestovať alebo že sa nechajú plne zaočkovať, čo dneska je ako zaočkovanie dvoma dávkami vakcíny, ale neuvedomujú si, že tento zákon im, v podstate umožní hlavnému hygienikovi prijímať aj také vyhlášky, ktoré budú vyžadovať od ľudí nieže dve dávky vakcín, ale kľudne aj tri, štyri, päť, šesť vakcín, päť dávok vakcín a ten zákon im to jednoducho umožní. Takisto ako možnože bude vynucovať hlavný hygienik to, aby sa nechal človek testovať nie raz za týždeň, raz za mesiac a kľudne aj každý tretí deň, každý deň, jednoducho toto je čistý bianco šek pre hlavného hygienika na to, aby mohol, aby mohol zneužívať tento návrh zákona proti ľuďom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 12:47 - 12:49 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za všetky faktické poznámky. Osobitne teda súhlasím s tým, čo povedal pán poslanec Linhart. Naozaj je tu skupina ľudí, ktorá by sa možno dala zaočkovať, ale nemôže sa dať zaočkovať. Na ňu sa naozaj nemyslelo a títo naozaj nemôžu byť obviňovaní z toho, že sú nejakí antivaxeri, no ale napriek tomu sa ich dotknú tie diskriminačné opatrenia rovnako. A súčasne naozaj platí, že pokiaľ ide o naše vlastné životy, o naše vlastné zdravie alebo zdravie našich detí, tak je to naozaj len na nás, ako sa rozhodneme, a nemôže byť k tomu nikto nútený. Tu nejde o to, že štát má prikazovať ľuďom, že majú platiť dane alebo že nesmú, ja neviem, kradnúť. To sú, samozrejme, veci, ktoré treba vynucovať, tak by to malo byť, ale pokiaľ ide o naše vlastné zdravie, tak takisto ako štát nezasahuje do toho, či ľudia dajme tomu fajčia a nikomu, fajčiarov dajme tomu nejakým spôsobom nediskriminuje, aj keď sa všeobecne vie teda, že je to nezdravé, tak takisto nemôže nejakým spôsobom zasahovať do toho, ako sa slobodne rozhodnú ľudia, či sa dajú zaočkovať alebo nie. Lebo inak je to naozaj len niečo, čo veľmi pripomína tie kadejaké lekárske experimenty doktora Mengeleho alebo prípadne nejakých iných, kadejakých tých pseudovedcov, ktorí, ktorí v podstate len slúžili nejakým totalitných režimom. Lebo naozaj nič iné to nepripomína.
No a ešte možno taká poznámka k pánovi poslancovi Mizíkovi, ktorý spomínal, že mnohé tie úmrtia sa nepripisujú očkovaniu, že sa to proste hádže na niečo, na niečo iné, na nejaké iné diagnózy, tak tu treba povedať, že aj výskumy zo zahraničia, napríklad z Ameriky, je tam známy jeden výskum z Harvardovej univerzity, tak potvrdzujú, že možno jedna desatina prípadov tých nežiaducich, vážnych nežiaducich účinkov sa oficiálne hlási na tie jednotlivé kontrolné orgány. Čiže ten rozsah tých nežiaducich účinkov je ďaleko väčší ako to, čo sa oficiálne prezentuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.7.2021 12:25 - 12:41 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, aj keď tu v tomto bode rokujeme o skrátenom legislatívnom konaní, a teda nie ešte o samotnom obsahu tohto návrhu zákona, treba povedať, že ten návrh zákona je natoľko obludný, natoľko obludný, pán minister, že už len jeho podstata je dostatočným dôvodom na to, aby sme tu povedali, že tento zákon by nemal prejsť nieže skráteným legislatívnym konaním, on by nemal prejsť ani normálnym legislatívnym konaním, on by nemal prejsť ani za celé štvorročné volebné obdobie, on by nemal prejsť nikdy. Čiže budem riešiť aj napriek tomu samotný obsah návrhu zákona.
Na úvod otázka pre vás, pán minister Lengvarský. Vy si ako kompetentná osoba na ministerstve zdravotníctva vôbec uvedomujete, čo za návrh zákona ste nám tu vlastne ako poslancom predložili? Uvedomujete si, že tu idete zákonom zakotviť diskrimináciu toho najhrubšieho zrna, ktorá je dokonca ešte aj v rozpore s medzinárodným právom? K tomu sa ale ešte dostanem.
Ak sa tento váš návrh zákona schváli, tak to bude znamenať len jedno. Úrad verejného zdravotníctva na čele s vašou figúrkou, tzv. hlavným hygienikom Mikasom, jednou z tých najväčších celebrít tej pandémie COVID-19 na Slovensku, získa doslova diktátorskú kompetenciu prikázať kedykoľvek pod zámienkou tej pandémie COVID-19 všetkým ľuďom na Slovensku, a to takú, že ak chcete ísť do reštaurácie, chcete ísť do obchodu, chcete študovať, chcete pracovať, chcete sa ísť hoci len pomodliť do kostola alebo navštíviť svojich zomierajúcich blízkych v nemocniciach alebo svojich rodičov v domove dôchodcov, jednoducho chcete normálne žiť, tak sa dajte zaočkovať alebo sa dajte pravidelne testovať, alebo sa dajte rovno nakaziť COVID-om-19. Žiadnu inú možnosť nemáte. Ak tak neurobíte, ak to nebudete rešpektovať, ak sa nepodvolíte, tak vám dáme pokutu, ktorá bude pre vás v podstate takou ďalšou sociálnou ranou po všetkých tých likvidačných opatreniach z nedávnej minulosti.
Toto, pán minister, chcete zaviesť. Toto je budúcnosť, ktorú chystáte pre všetkých občanov Slovenskej republiky. Toto a nič iné im svojím návrhom zákona odkazujete.
Bolo to tu už povedané, ale treba to zopakovať. Vy idete prakticky rozdeliť ľudí na dve kategórie. Tých, čo budú mať plné práva, budú môcť viesť normálny život, ak sa podvolia očkovaniu či alternatívne pravidelnému testovaniu, a tých druhých znevýhodnených, ktorí nebudú môcť prakticky nič len preto, že sa rozhodli vzdorovať týmto vašim nezmyselným totalitným opatreniam. Len preto, že sa rozhodli, že nebudú robiť zo seba otrokov tejto vašej totalitnej diktatúry.
A potom otázka je, čo iné ako diskriminácia toto je? Čo iné je to? Najskôr ste tu zaviedli cukor v podobe očkovacej lotérie, teraz sa má spustiť, myslím, od augusta, a tzv. sprostredkovateľského bonusu pre tých, čo budú nahovárať iných ľudí na očkovanie, teda v podstate takú štátnu korupciu pre tých, ktorí neuverili tým vašim sladkým rečiam o účinnosti a bezpečnosti očkovania, a teraz idete nad Slovákmi po novom alebo chcete nad Slovákmi po novom šľahať a hroziť aj bičom, že budú hrubo znevýhodnení, že budú bezprávnymi občanmi druhej kategórie, ak sa nedajú zaočkovať alebo pravidelne testovať.
Viete, pán minister, tie vaše COVID pasy, tie GreenPassy, ako to nazývate, ktoré mali pôvodne slúžiť len na účely cestovania do zahraničia, sa aj týmto vaším návrhom zákona stanú fakticky označením tých privilegovaných, označením tých poslušných, ktorí sa vašej politike podvolili. A tí ostatní, takto neoznačení, ktorí vám nesadli a nesadnú na lep, budú v podstate všade také persona non grata, nežiaduci, pre ktorých budú všade dvere zatvorené, budú považovaní ba priam až za nejakých nebezpečných zločincov pri tom, aká štvavá propaganda a špinavé osočovanie sa tu teraz proti neočkovaným vedie.
A ja sa v tejto súvislosti pýtam: Prečo je to vlastne tak? Pretože nie ste schopní ľudí presvedčiť o tom, že tie experimentálne vakcíny, ktoré ľuďom vnucujete, sú skutočne efektívne a bezpečné? Pretože je čoraz viac ľudí, ktorí očkovanie zásadne odmietajú a nedajú si vymyť mozgy ani tou vašou vakcinačnou propagandou, ani sa nedajú podplatiť vašou očkovacou lotériou a sprostredkovateľským bonusom? Preto to všetko robíte?
Videli sme, že vaše plošné testovanie tými pochybnými testami s nespoľahlivými výsledkami neprinieslo v podstate nič iné ako dátový chaos a predovšetkým masívny nárast chorobnosti z dôvodu tej veľkej koncentrácie ľudí v tých testovacích strediskách. Napriek tomu ste to na jar presadzovali aj na jeseň minulého roku priam až cez mŕtvoly a teraz to chcete presadzovať znova. A ako alternatívu k tomuto pravidelnému testovaniu, za ktoré si občania budú musieť najnovšie ešte aj platiť, čo ešte viac nahlodá už aj tak ich biedny rodinný rozpočet, tak ako alternatívu k tomu ponúkate len jedno: buď očkovanie, alebo priamo nakazenie sa COVID-om.
A ja to tu musím opäť raz zopakovať, hovoríme o očkovaní vakcínami, ktoré sú len experimentálne, aj keď to tak vy možno nenazvete, ale sú, pretože neprešli všetkými fázami klinického skúšania a ktoré sú preto len schválené na celom svete len na núdzové alebo podmienečné použitie. Núdzové alebo podmienečné použitie.
Hovoríme o očkovaní vakcínami, ktorých testovanie trvalo v najlepšom prípade sedem mesiacov, hoci všetky ostatné vakcíny či iné lieky sa bežne klinicky skúšajú aj viac ako sedem rokov. Hovoríme o očkovaní vakcínami, ktoré už teraz prinášajú smrť po celom svete, aj keď vy tieto prípady aj na Slovensku a inde bagatelizujete a robíte všetko pre to, aby ste ich nemuseli otvorene a oficiálne priznať. Povedzte mi ale, načo je všetko toto dobré, keď už teraz vieme, že očkovanie neskončí podaním nejakej jednej alebo dvoch dávok vakcín, pretože veď aj tí samotní výrobcovia týchto vakcín tvrdia, že bude potrebné pravidelné preočkovávanie ľudí pre tú rýchlu mutáciu koronavírusu.
Vy teda tým očkovaným ľuďom nedávate nejakú trvalú slobodu. Vy z nich v podstate len robíte otrokov vakcín, pretože ak raz pristúpia na to, že sa dajú zaočkovať, nasadnú do kolotoča vakcinácie, ktorý sa neskončí tento rok ani budúci rok, ale bude pokračovať až dovtedy, kým niekto rozumný v našom štáte jednoducho nepovie dosť a neukončí toto šialenstvo, túto tyraniu, tento hazard s ľudským zdravím. A aký to má celé zmysel? Ak tvrdíte, že očkovanie skutočne funguje, že je účinné a ochráni očkovaných ľudí pred nakazením sa COVID-om-19 alebo pred ťažkým priebehom tohto ochorenia, pred smrťou, potom niet dôvod nútiť ľudí do očkovania, pretože nezaočkovaní ľudia predsa nemôžu ohroziť tých zaočkovaných. Tí zaočkovaní sa nemajú čoho báť. Nezaočkovaní ľudia môžu ohroziť podľa tejto vašej logiky maximálne sami seba, to je však ich vlastné rozhodnutie, vlastná zodpovednosť, ako naložia so svojím zdravím. Je to na ich vlastnom zvážení, či chcú riskovať komplikácie spojené s COVID-om-19 alebo radšej komplikácie spojené s očkovaním.
Okrem toho, ak ste takí presvedčení o vysokej účinnosti vakcín, a to aj voči tzv. tomu delta variantu, prečo potom nútite aj úplne očkovaných, teda očkovaných tými dvoma vakcínami, dvoma dávkami vakcín, aby ešte aj dnes, ešte aj dnes nosili v interiéroch rúška? Veď predsa riziko, že sa nakazia, resp. že budú mať ťažký priebeh tohto ochorenia alebo že nakazia iných, je podľa tejto vašej propagandy minimálne. Ja sa preto pýtam, o čo vám teda v skutočnosti pri tomto všetkom ide? Čo tým vlastne celé sledujete? Lebo tejto vašej politike chýba vyslovene elementárna logika, elementárny zmysel.
Ale je tu ešte jedna vec, ktorú treba otvorene povedať. Keď chcete takýmto spôsobom vynucovať očkovanie a toto, že ak to tak chcete robiť, tak potom prevezmite zodpovednosť za škody, ktoré spôsobíte ľuďom, u ktorých sa prejavia práve tie nežiaduce účinky vakcín. Zničujúce nežiaduce účinky vakcín, nie nejaká bolesť v mieste vpichu a podobné, čo si prečítate v tom príbalovom letáku. Ale to, že budú mať naozaj zásadné trvalé následky. A tie sa môžu prejaviť nie za mesiac, nie hneď, nie po 48 hodinách od očkovania. Tie sa môžu prejaviť aj za jeden, aj za dva, aj za tri roky, pretože to nevie nikto dopredu povedať, aké tie dlhodobé účinky vakcín budú, pretože práve to je tá pointa, že tie vakcíny neboli testované dostatočne dlhú dobu na to, aby sme mohli vylúčiť aj nejaké dlhodobé účinky nežiaduce.
Vy ste tu však ale na jednej strane predložili návrh zákona, ktorý má očkovanie vynucovať, no na druhej strane u nás nemáme schválený, ani vy ste tu súčasne nepredložili zákon, ktorý by umožňoval komplexné odškodňovanie obetí očkovania. A práve naopak, ešte minulý rok tu vaša vláda pretlačila do zákona také ustanovenie, podľa ktorého je explicitne zo zákona vylúčená náhrada škody spôsobená opatreniami Úradu verejného zdravotníctva. Teda aj opatreniami, ktoré vynucujú očkovanie, ale aj plošné testovanie, prípadne zatváranie prevádzok a iné.
Od nás chcete, aby sme boli zodpovední, no pritom vy sami odmietate prevziať zodpovednosť za následky vašej politiky, ktorou nútite ľudí robiť to, čo sami odmietajú, s čím nesúhlasia.
Napokon, pán minister, či si to chcete priznať alebo nie, touto vašou politikou v podstate len slúžite nadnárodným farmaceutickým firmám, výrobcom vakcín, ktoré nikdy tak dobre nezarábali ako práve teraz v čase tzv. pandémie COVID-u-19. Miliardový biznis s vakcínami po celom svete je v skutočnosti jeden z tých hlavných motorov celej tejto vakcinačnej propagandy. A preto sa nedivme, že až, stále až do omrzenia počúvame, aké sú tie vakcíny bezpečné, efektívne, ako sú jedinou možnou záchranou pre ľudstvo, doslova spásou pre ľudstvo, pretože naozaj len naivný človek môže veriť tomu, že vakcinačná lobby, ktorá je poháňaná týmito ohromnými ziskami, nemá svoje chápadlá všade a naozaj aj tam, áno, aj tam kde naoko pôsobia akože nejaké nezávislé kontrolné orgány.
A teraz je taká otázka, možno postreh k záveru môjho vystúpenia. Už v minulosti, teda konkrétne na jar, Úrad verejného zdravotníctva vydával vyhlášky, ktorými podmieňoval vstup do prevádzok buď očkovaním, testovaním, alebo prekonaním COVID-u. Prečo vám teda už teraz nestačí vyhláška, ale potrebujete to dať priamo do zákona? Prečo vám to nestačí? Nie ste si vari istí tým, že tie vyhlášky, ktoré ste v minulosti vydávali, sú právoplatné, že sú v súlade s ústavou, že sú zákonné, že sú jednoducho po právnej stránke v poriadku? Pretože mne nič iné z toho nevychádza. Veď týmto svojím návrhom vlastne sami priznávate, že všetky tie vaše totalitné opatrenia, ktoré sa robili formou vyhlášok, boli v podstate nulitné, že boli nedostatočné, že boli v rozpore s ústavou. Preto to potrebujete teraz mať ošetrené priamo zákonom, potrebujete sa jednoducho kryť a zlegalizovať tieto svoje nezmysly, a to je v podstate jediný pravý dôvod, prečo dnes prichádzate s týmto zákonom. Inak by ste to urobili vyhláškami, takisto ako ste to robili v minulosti.
No a možno tak celkom na záver. Pán minister, hovorí vám niečo, už to tu bolo spomínané, ale ja to poviem ešte raz, hovorí vám niečo tá rezolúcia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy č. 2361 prijatá 27. januára tohto roku? Rada Európy, ktorej je aj Slovenská republika členom, ako iste všetci viete, je jedným z najdôležitejších európskych orgánov na ochranu ľudských práv, na posilňovanie demokracie. Jej dokonca, jedným z jej orgánov je aj známy Európsky súd pre ľudské práva. A viete, čo táto organizácia v spomínanej rezolúcii prijala? V jej bodoch 731 a 732 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vyzýva členské štáty a Európsku úniu, teda aj Slovenskú republiku, citujem, za prvé zabezpečiť, aby boli občania informovaní, že očkovanie nie je povinné a že nikto nie je pod politickým, sociálnym alebo iným tlakom na očkovanie, ak si to neželá, a za druhé zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný kvôli možným zdravotným rizikám alebo kvôli tomu, že nechcel byť očkovaný, koniec citátu. Vy teda, pán minister, vaše ministerstvo, vaša vláda koná týmto návrhom zákona absolútne v rozpore s touto rezolúciou Rady Európy, pretože vyvíja na občanov politický a sociálny tlak na to, aby sa dali zaočkovať, hoci si to mnohí občania neželajú, a súčasne celkom otvorene diskriminuje neočkovaných.
Pán minister, tu už naozaj prestáva všetka sranda, ja už naozaj neviem, aký ďalší dôkaz potrebujete na to, aby ste si uvedomili, že tento váš návrh zákona je už celkom nieže za čiarou, že porušuje ľudské práva, on je dokonca aj v rozpore s medzinárodným právom. Vy si budete brať na zodpovednosť, že tu sa proste šliape nielen už po Ústave Slovenskej republiky, ale aj po týchto medzinárodných dokumentoch? Ak tu chcete totalitné zriadenie, tak to povedzte otvorene. Zmeňte si ústavu, máte ústavnú väčšinu stále, vyhláste tu diktatúru, ale netvárte sa, že ste nejakí demokrati, že Slovensko je demokratický štát pod vašou vládou. Nech vieme, na čom sme, na čom sú občania Slovenskej republiky. Nech vedia, kto im vládne. Nech majú možnosť sa zariadiť, či budú túto vašu tyraniu tolerovať, alebo sa proti nej postavia, tak ako to predpokladá ten známy čl. 32 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý zakotvuje právo na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústredných orgánov, ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené. Nech to ľudia vedia, či už majú začať ten, realizovať to svoje právo na odpor, alebo majú naďalej čakať, ako to dopadne možno tu v parlamente alebo niekde inde.
Viete, slovenský národ, slovenský národ, a ukazuje to história, toho znesie naozaj, naozaj veľa. Ale aj slovenský národ, aj ostatní občania Slovenskej republiky majú svoju hranicu trpezlivosti. A ja hovorím, že teraz ten pohár trpezlivosti už pretiekol. Možno sa vám podarí presvedčiť aj polovicu Slovákov cukrom a bičom, aby sa dali zaočkovať, ale vedzte, že tá druhá polovica Slovákov vám to spočíta a nebude to, nebude to len vo voľbách, ale aj omnoho skôr. A vidíme, že je to už veľmi blízko vzhľadom na to, ako ľudia pristupujú k tomuto vášmu návrhu zákona priamo pred budovou Národnej rady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 11:13 - 11:15 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Kolega Kotleba, pár postrehov k tvojmu vystúpeniu. Hovoril si o tom, že ten výskum a to testovanie, že rozhodne nebolo štandardné v porovnaní s tým, ako sa testujú možno iné vakcíny, iné lieky. Ja poviem pár faktov, o ktorých budem hovoriť aj vo svojom vystúpení, ale poviem to už aj teraz. Štandardne aj podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv trvajú tie, klinické skúšanie trvá aj viac ako sedem rokov, aj viac ako sedem rokov. To je bežný postup pri iných vakcínach, pri iných liekoch. V tomto prípade to trvalo menej ako sedem mesiacov. Menej ako sedem mesiacov pri tej prvej vakcíne, pri tých ostatných vakcínach to bolo možno o niečo dlhšie, ale aj ten výskum začal neskôr. Čiže sedem mesiacov oproti siedmim rokom. Čiže kto ešte, kto ešte môže veriť a byť taký naivný a veriť tomu, že vlastne všetko prebehlo tak, ako by malo, že tomu môžeme dôverovať, obzvlášť keď vieme, že aj akákoľvek vakcína prakticky až na zopár výnimiek či v Amerike, či v Európskej únii sú schválené len na núdzové alebo potom na podmienečné použitie. To znamená, že tie vakcíny alebo teda výrobcovia tých vakcín ani nedodali všetky potrebné materiály, tak ako ich dodávajú pri iných liekoch, na to, aby mohli, mohlo byť to použitie schválené na štandardné použitie, je to stále len na núdzové alebo podmienečné použitie, čo samo osebe hovorí, hovorí za všetko.
No a možno druhý taký postreh, Naozaj tí, ktorí sa dajú zaočkovať, nemyslime si, nebuďme naivní, nemyslime si, že títo ľudia neprenášajú ten vírus alebo že nemôžu prenášať. Ak by ste si to vy sami mysleli, tí, ktorí, ktorí tomu veríte a ktorí obhajujete, že to očkovanie je naozaj také efektívne, účinné, tak potom prečo tí, ktorí sú zaočkovaní, musia naďalej nosiť v interiéroch rúška? Prečo ich musia nosiť, keď nemôžu nakaziť druhých? Alebo keď ne... alebo môžu sa nakaziť, ale ten priebeh bude nejaký jemný, nič im vážne nehrozí. Zrušme tie rúška pre tých očkovaných, keď teda tomu očkovaniu veríme!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 10:38 - 10:39 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Dostál, ja musím s vami súhlasiť v tom, že naozaj môže dôjsť, môže dôjsť k ohrozeniu ľudských práv a nielenže môže dôjsť k ohrozeniu ľudských práv, ale aj dochádza reálne k ohrozeniu ľudských práv. A tie ľudské práva ohrozujete vy, vaša strana, vaši vládni poslanci, ktorí tu podporujú takéto návrhy zákonov.
A ja vám poviem, ktoré ľudské práva vy týmto spôsobom ohrozujete. Napríklad čl. 12 odstavec... alebo tie práva, ktoré sú uvedené v čl. 12 ods. 1 a 2 ústavy. Ja vám ich prečítam: "Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné." A ďalej. "Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie." A ďalej: "Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať."
A presne to vy robíte. Zvýhodňujete očkovaných, znevýhodňujete tých, ktorí nie sú očkovaní. Diskriminácia toho najhrubšieho zrna! Toto vy robíte, toto je to ohrozenie ľudských práv a toto je presne to pre vás typické, pre vás liberálov, ktorí máte plné ústa rečí o ľudských právach, o demokracii, o slobode, ale v skutočnosti tu budujete tú najtvrdšiu totalitu. To ste vy, pán Dostál, a vaši liberáli!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 10:14 - 10:16 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Kolega Beluský tu naozaj správne povedal o tom, že ten pozmeňujúci návrh vôbec nie je o nejakej pozitívnej motivácii, že je to len pozitívna diskriminácia a ja teda dodám, že je to v podstate len taká štátna, otvorená štátna korupcia, ktorú chcú dať ešte aj do zákona, ktorú chcú uzákoniť. Jedinou motiváciou, jedinou oprávnenou motiváciou, ktorá by mohla byť pre ľudí, aby sa dali zaočkovať, by bolo to, ak by to očkovanie fungovalo. Ak by bolo účinné, čo vidíme, že nie je, ani nemôže byť, už len z princípu toho, ako je celý ten COVID nastavený. Jednoducho tí ľudia, ktorí sa dajú aj teraz zaočkovať, tak sa budú musieť zasa dávať preočkovať budúci rok, ďalší rok a tak ďalej. Čiže očkovanie ako také, nie je účinné a bolo by, samozrejme, a bolo by, samozrejme, aj vtedy, išlo by o motiváciu, ak by to očkovanie bolo bezpečné. Ale nie je ani bezpečné, keďže vidíme, ako sa množia tie jednotlivé prípady nežiaducich účinkov, ktoré končia poškodeným zdravím alebo smrťou.
A ja by som možno ešte tak dodal, že tí ľudia, ktorí v minulosti za peniaze brali nejaké lieky alebo podstupovali nejaké lekárske zákroky, tak to boli ľudia, ktorí podstupovali tieto lekárske zákroky a brali tie lieky preto, lebo boli, sa zúčastňovali nejakých skúšok, nejakých experimentov. A presne toto sa deje aj teraz pri tom očkovaní. Tiež ľudia v podstate sa zúčastňujú dobrovoľne za peniaze, ako to vy nazývate, že to je teda motivácia, sa zúčastňujú experimentov.
A taký odkaz na záver pre ľudí, ktorí za peniaze, len za peniaze sa dajú zaočkovať alebo za peniaze budú iných presviedčať, aby sa dali zaočkovať, tak títo ľudia sú úplne stratení, pretože za tie peniaze, za materiálne výhody sú schopní ohroziť svoj život, svoje zdravie a ešte aj život a zdravie iných. Títo ľudia sú jednoducho úplne stratení.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 29.6.2021 10:42 - 10:45 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som ako spravodajca zaujal stanovisko k rozprave k tomuto návrhu zákona. Ja zopakujem niektoré myšlienky z toho, čo som povedal vo faktických na tých, ktorí tu vystupovali.
Náš poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko je jednoznačne za dobrovoľnosť v očkovaní a to nielen proti ochoreniu COVID-19, ale proti akémukoľvek ochoreniu a v podstate z tých istých dôvodov, ktoré tu už zazneli, pretože si myslíme, že v demokratickej spoločnosti nemôže byť nikto nútený do toho, aby bol, musel podstupovať nejaký lekársky zákrok, akýkoľvek, teda vrátane očkovania. Čiže tento návrh zákona podporíme bez debaty, o tom sa tu nemusíme nejakým spôsobom rozprávať.
Chcel by som však ale zareagovať na nejaké výčitky, ktoré tu boli povedané k mojej osobe. V prvom rade z mojej strany nešlo o nejaký útok na predkladateľov, pretože naozaj tento návrh zákona podporujem a každý človek so zdravým rozumom by ho mal podporovať. Išlo skôr o kritiku vo vzťahu k jednému konkrétnemu poslancovi, pánovi poslancovi Urbanovi, ktorý síce nie je predkladateľ návrhu zákona, ale predpokladám, že keďže patrí do tej skupiny nezaradených poslancov, že za ten návrh zákona bude hlasovať. A moja výčitka nesmerovala k nemu z toho dôvodu, že by som ho považoval za človeka, ktorý by nebol za dobrovoľné očkovanie, lebo povedal, že je teda za dobrovoľné očkovanie proti COVID-u-19, ale smerovala k tomu, že ako lekár dáva jednoducho príklad, svojimi vystúpeniami dáva príklad celej slovenskej spoločnosti, že očkovanie, aj keď teda on je za dobrovoľné očkovanie, ale že to očkovanie samo osebe ako také je správne, a teda že ľudia by si mali brať z toho príklad a mali by sa nechať sami zaočkovať rovnako ako on.
No a k tej výčitke, že aj my máme v našom poslaneckom klube poslanca, ktorý propaguje očkovanie, ide teda, bolo povedané, že ide o pána poslanca Šimka. Ja som sa s pánom poslancom Šimkom na túto tému nikdy nerozprával, čiže neviem potvrdiť ani vyvrátiť, či takéto niečo robí, či ho podporuje, očkovanie, alebo nie, či sám je zaočkovaný alebo nie. Každopádne musím povedať, že jeden jediný poslanec, ktorý tu za týmto pultíkom vystúpil a povedal, že sa dal zaočkovať, teda poukázal na svoj príklad alebo teda na to, čo on osobne urobil, ktorý tu v podstate obhajoval očkovanie ako také, teraz nehovorím o tom, že obhajoval očkovanie povinné, ale obhajoval očkovanie ako také, jediný poslanec, ktorý dával príklad a v podstate tu šíril tú vakcinačnú propagandu, aj keď si to možno neuvedomuje, tak je práve pán poslanec Urban. To jednoducho treba povedať. Žiadny iný poslanec, ani pán poslanec Šimko tu nevystupoval, nikto sa tu nechválil tým, že bol zaočkovaný, jedine pán poslanec Urban. Takže toľko možno k rozprave.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 10:12 - 10:14 hod.

Rastislav Schlosár Zobrazit prepis
Pán poslanec Urban, tvoji kolegovia predkladatelia tu opakovane v rámci rozpravy k tomuto návrhu zákona hovorili, že to očkovanie proti COVID-u-19 je len experimentálnymi vakcínami, ktoré prinášajú so sebou mnohé riziká. Preto sa chcem spýtať, či ti ako skúsenému lekárovi nevadí, že si v podstate tým, že si sa dal zaočkovať, čím sa teda netajíš, že si sa stal v podstate sám takým pokusným králikom týchto experimentálnych vakcín, či ti nevadí, že vlastne týmto svojím rozhodnutím aj tým svojím postojom, ktorý si tu prezentoval, že v podstate si síce za dobrovoľnosť očkovania, ale na druhej strane považuješ to očkovanie za správne, preto si sa nakoniec dal aj ty sám zaočkovať, či týmto svojím príkladom v podstate len nevedieš ľudí k tomu, že sami musia teda, alebo teda podstupujú riziká ohrozenia svojich životov a zdravia tým, že sa dajú zaočkovať, možno aj tým, že si zoberú z tvojho rozhodnutia príklad, či týmto svojím rozhodnutím vlastne neprispievaš len k tomu, že tie mnohé nadnárodné farmaceutické giganty, ktoré vyrábajú tie experimentálne vakcíny, prichádzajú k tým ohromným ziskom, lebo aj to tvoji kolegovia kritizovali.
A chcem sa spýtať aj to, že či keď prídu tie ďalšie vlny, tretia, štvrtá, piata, tie ďalšie mutácie, či sa dáš opäť zaočkovať trebárs, keď to bude nutné preočkovávať sa každý rok, či to budeš robiť teda každý rok, opäť sa ťa pýtam teda ako skúseného lekára, či to teda budeš robiť.
No a potom ešte posledná moja otázka, hovoril si o tom, že ani Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča očkovať deti nad 12 rokov. Naozaj ako neodporúča, je to pravda, čo, ako by si sa k tomu staval v prípade, že by odporúčala, v prípade, že by napríklad odporúčala dokonca očkovať deti už dajme tomu v pôrodniciach, od narodenia proti COVID-u-19. Zmenil by si v tom prípade ako lekár svoj názor kvôli tomu, že teda Svetová zdravotnícka organizácia povie, že teraz poďme očkovať deti od narodenia, tak či by si sa teda priklonil len na základe tohto rozhodnutia k názoru Svetovej zdravotníckej organizácie.
Ďakujem.
Skryt prepis