Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:35 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 18:35 - 18:37 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán predseda parlamentu, veľmi oceňujem hlavne tú ľudskú emóciu vášho príhovoru a prejavu, pretože aj tým zvýšeným hlasom si každý z nás uvedomil, že ako je táto téma vážna.
Vy ste mali možnosť navštíviť kolúznu väzbu, ja som mal možnosť byť členom komisie, ktorá prešetrovala nešťastnú udalosť generála Milana Lučanského. Bol to môj bývalý kolega a bolo mi veľmi ťažko, keď som ja na kamerových záznamoch videl, ako vchádza živý do cely a ako ho odtiaľ vynášajú mŕtveho. Fakt to neprajem nikomu v živote.
Aj keď pán kolega Baránik hovoril niečo o podmienkach, áno, tie podmienky v kolúznej väzbe treba zmeniť, lebo neexistuje, že tri hodiny predtým bol pri ňom psychológ a na nič neprišiel.
Pani kolegyňa Hatráková dobre hovorí, že potom sa prejaví u toho človeka to, čo sa prejaví a aké to má následky, nielen naňho, ale aj na jeho rodinu. Viete, pán Lučanský si žiadal, aby mu navýšili možnosť vychádzok, že chce byť dlhšie vonku. A zaujímavé bolo, že po tej žiadosti na druhý deň na tú vychádzku ani nešiel. Je to veľmi ťažké.
A presne tak, ako tu bol spomínaný aj ten spôsob. Ja aj Vlada Pčolinského poznám osobne, lebo sme sa neraz striedali na ministerstve vnútra a tiež hovorím, komunikoval som s ním často, bol som jeho partner ako predseda výboru. Aj tu sa dal zvoliť iný spôsob a nie, aby na to doplácala rodina, že to, čo sa udialo, lebo neverím tomu, že by utiekol alebo spravil niečo iné.
Pani Pčolinská, máte môj veľký ľudský obdiv, že dokážete toto počúvať, čo sa tu teraz deje a rozpráva. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 18:28 - 18:28 hod.

Marián Saloň
Len veľmi úsmevne, keďže tu nebol nikto z opozičných poslancov a mal som potlesk, tak to sa bude ťažko vysvetľovať. Ďakujem. (Povedané so smiechom. Smiech v pléne.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 12.5.2021 18:24 - 18:26 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, predkladatelia, v prvom rade sa vám chcem, možno to bude také nezvyčajné vystúpenie z mojej strany ako opozičného politika, ale sa vám chcem poďakovať za veľmi korektný prístup z vašej strany, jedného aj druhého, pretože tak ako v prvom čítaní som vyslovil podporu tomuto návrhu zákona, pretože ten dobrý úmysel tam bol a ten dobrý úmysel sa, verím tomu, že aj naplní a, tak ako povedala predo mnou pani poslankyňa, že naprieč celým politickým spektrom, pretože bola veľmi dobrá myšlienka tohto zákona, ale možno ako hovoria bratia Češi, že chybička se vloudila a nie celkom sa domyslelo to, že pri civilnom je to 75 % z hrubého, pri policajtoch je to 75 z čistého, čo by vo finále zase znamenalo nejaký rozdiel 25 %. A preto vlastne takisto medzi prvým a druhým čítaním chodili viaceré, viaceré emaily od policajtiek, kde žiadali vlastne o takúto podporu, kde aj konfederácia odborových zväzov cez... odborový zväz polície cez konfederáciu odborových zväzov dával pripomienky.
Ja som s takýmto pozmeňovákom, respektíve s takouto myšlienkou na výbore prišiel, ale po korektnej debate aj s pánom predsedom výboru, kde sme si to povedali, vysvetlili, počkali sme si na stanovisko vlády, že aké bude to stanovisko vlády, s čím prídu oni vlastne, a na základe toho vlastne dochádza k tomu, že sa zo 75 % bude navyšovať s týmto pozmeňujúcim návrhom na 100 %, plus je tam ešte, bolo doplnené to zastropovanie, tak ako je to v civilnom sektore, čo môj pôvodný pozmeňovací návrh neobsahoval.
A teraz možno bude taká jedna, taká zaujímavá paralela zo včerajška, neviem, pri ktorom bode rokovania to bolo, že sa objavili dva pozmeňujúce návrhy, jeden bol horší a jeden bol lepší a prešiel hlasovaním ten horší. Tak my vám dnes ukážeme, že ako by to mohlo fungovať medzi koalíciou a opozíciou, ak sú dva podobné návrhy a jeden je lepší a jeden je horší. Ja uznávam, že ich návrh je lepší, pozmeňujúci návrh je lepší ako môj, a preto ja svoj pozmeňujúci návrh v rozprave ani neprečítam, a teda o ňom sa vôbec hlasovať nebude. A tak môžem aj zagarantovať, že určite podporíme váš návrh či už pozmeňujúceho návrhu, alebo samotného zákona.
Takže ešte raz ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 17:49 - 17:51 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán minister, tak ako vy ste bol milý na nás, budem aj ja milý na vás. Nevenujem sa tejto problematike až tak priamo, ale neni mi poľnohospodárstvo cudzie, keďže pochádzam z regiónu, ktorý má bohatú históriu na poľnohospodárstvo a môj otec je taký zanietený poľnohospodár, že bude mať 77 rokov a stále je riaditeľom poľnohospodárskej potravinárskej komory v Starej Ľubovni, hoci len na polovičný úväzok, ale mám pocit, že už je problém nájsť človeka, ktorý by to chcel robiť v tejto dobe. Som možno to dieťa šťasteny z tej generácie, ktoré ešte naživo videlo kravu, ktoré pozná vôňu maštaľného hnoja, ktorý chodil cez prázdniny pásť kravy, ktorý chodil hrabať seno, čiže ktorý presne vie o tom, o čom hovoríte vy, o tej vôni a chuti domácich potravín.
Len ma trošku mrzela jedna vec na začiatku vášho vystúpenia, že ste chválil potravinové reťazce veľké, že tam narastá počet slovenských výrobkov. Len je veľká škoda, že ste nespomenuli aj tie menšie obchodíky, tie regionálne obchodíky, ktoré sa tiež snažia tú našu domácu produkciu predávať, čiže treba si aj na nich spomenúť, lebo keby sme začali hovoriť o tých vlajočkách a srdiečkach a o tom, čo sa objavuje v tých letákoch v tých veľkých hypermarketoch, tak sám dobre viete, že ja ako laik len z počutia čo poznám, že keď je pravda to, čo sa hovorí, že ešte aj miesto v regáli si musíte zaplatiť a ešte miesto, ešte aj tú zľavu v tom letáku, ak ju tam chcete mať, tak ešte dokonca aj to niečo stojí; ak to neni pravda, tak sa ospravedlňujem; tak si myslím, že tomu sa treba venovať.
A fakt súhlasím s vami, čo ste povedali na záver. Vážme si to naše poľnohospodárstvo a pomáhajme tým našim poľnohospodárom!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2021 11:27 - 11:28 hod.

Marián Saloň
(Zaznievanie gongu.) Len pripomínam členom na kontrolu SIS, že dnes máme výbor 12.15. Ďakujem.

(Krátka prestávka.)

(Po prestávke. Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:27 - 20:29 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, ja nadviažem na vás, na tú stať, čo ste spomínali v súvislosti s generálom Lučanským, keďže aj ja som bol členom tejto komisie, a presne ste to pomenovali, že ostalo strašne veľa otvorených otázok.
Ja som to už viackrát dnes hovoril, že na začiatku rozkaz znel jasne a ten bol v menovacom dekréte, kde to bolo jasne napísané – samovražda.
Priebeh tej komisie vyzeral taký neškodný, ústretovosť, bola obrovská ústretovosť, ale akonáhle sa začali klásť otázky, ktoré ste aj vy pomenovali, akonáhle ste chceli zapracovať pripomienky, tak ústretovosť skončila. To bolo celé zvláštne.
A tak, ako som aj hovoril, že to sám ten samotný spôsob hlasovania, že dovtedy sme sa stretávali vždy bez problémov osobne na tom istom mieste, a to bolo ministerstvo spravodlivosti. Zrazu sa niekto rozhodol, že to bude per rollam hlasovanie. Pritom ten štatút sám osebe hovoril, že ak sa komisia nezhodne ináč, vždy miesto rokovania bude ministerstvo spravodlivosti.
Akonáhle som začal na to poukazovať ja, tak sa stalo to, že kvôli tomu, že Saloň spochybnil spôsob hlasovania, resp. ešte niekto iný, tak teda kvôli vám zvoláme v piatok to rokovanie, na ktorom sa bude hlasovať, a tam vlastne donútili ľudí druhýkrát hlasovať, lebo prvýkrát svoj názor už vyjadrili.
A ďalší problém, ktorý bol, 1. apríla sme dostali návrh finálnej verzie, 7. apríla bola tá správa už v médiách s počtom strán, so závermi a so všetkým, na ktoré reagoval už aj hovorca ministerstva spravodlivosti, takže ani tam nebol dodržaný štatút. Pretože pani ministerka až po schválení mala vedieť to, čo je v tej správe napísané.
Takže presne, ako ste to povedali, pán poslanec, ak by to bolo také jednoduché, tak vyšetrovanie už by dávno skončilo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 19:54 - 19:56 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Pán kolega, asi, ja neviem, pol hodinu dozadu v rozprave poučovali tuná človeka, ktorý vystúpil v rozprave, pána poslanca, aby stačilo, Mariána Kéryho, áno, aby zverejňoval link, že to zbytočne zdržiava. No to, čo ste predviedol teraz vy, tak na to, toto si fakt zaslúži, zaslúži cenu roka za vystúpenie v parlamente.
A viete, schválne, koľkí z opozície sedia, pán poslanec, máte čísla? Lebo my sme, my sme všetci tu. My sme všetci v pléne, tak neviem, o čom to tu hovoríte, si to poriadne naštudujte a ja už som to dnes hovoril. V 2016 – ´18 sedela s nami vo vláde aj pani ministerka. Čiže keď to takto paušalizujete, že to boli naši nominanti, tak to boli aj jej nominanti. Tak prestaňte už s tým, lebo už to fakt znie smiešne.
Prečítajte si návrh, odôvodnenie návrhu na odvolanie a reagujte na to, a nie zase štýlom lebo Fico, lebo SMER, lebo neviem kto. Stačí len reagovať na to, čo je v tom návrhu, a na to odôvodnenie. Skúste vyvrátiť tieto fakty a nikto vám nepovie nič.
A vy tu nehovorte, že niekto si niečo vymýšľa alebo niekoho očierňuje. Veď keď raz je trestný rozkaz a tam je jasne napísané, že bol spáchaný trestný čin, za čo bola uložená aj príslušná sankcia, tak potom o čom tu ideme hovoriť? Veď to je čierne na bielom, že kto je spoločníkom, kto je majiteľom, kto je konateľom, kde sú podpísané zmluvy, s kým sa obchoduje. Tak ja neviem, čo sme si to vymysleli?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 18:13 - 18:13 hod.

Marián Saloň
Ja len veľmi krátko zareagujem a doplním svojho kolegu, že, Laco, aj pri CT-čku v Piešťanoch, aj pri spomínanom vystúpení Mariána Kéryho, kde hovoril o ministerstve hospodárstva, o ministrovi Pavlisovi, tiež bolo skonštatované, že bolo v poriadku, ale títo ľudia vyvodili politickú zodpovednosť.
Takže, pán Šeliga, o to išlo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 17:28 - 17:30 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Pani ministerka, je mi vás ľudsky úprimne ľúto, lebo presne to, čo povedal teraz kolega predo mnou, ako keby vedel to, čo idem povedať ja. Šesť koaličných poslancov, sedemnásť opozičných poslancov, ani jeden člen vlády, taká bola štatistika počas vášho vystúpenia v rozprave. Ľudsky mi je vás ľúto preto, že by som sa cítil asi trápne, ak by som videl okolo seba takúto podporu.
A, pani ministerka, je mi vás ľudsky ľúto aj preto, že – opäť to, čo kolegovia aj spomínali – mňa rodičia učili slušnosti a vážiť si ľudí a správať sa k nim slušne. Tak zase arogantné, chladnokrvné, cynické vystúpenie bez akejkoľvek pokory sa nedá ani okomentovať, lebo, lebo človek si má vážiť tých druhých. Všetkých tých, čo ste vymenovali, to neni vaša zásluha, všetkých tých, čo ste vymenovali, nech o nich rozhodne spravodlivý súd, nie vy, pani ministerka spravodlivosti, lebo to neni ani vaša zásluha, ani moja zásluha, ani nikoho z nás, čo tu sedíme, ak, tak si robia orgány činné v trestnom konaní svoju robotu.
Pani ministerka, keď tu hovoríte o nominantoch strany SMER vo vláde, v roku 2016 ste v tej vláde spolu so mnou sedeli aj vy, takže hovorte potom aj o svojej spoluzodpovednosti. A je mi vás, pani ministerka, fakt ľudský ľúto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:50 - 14:52 hod.

Marián Saloň Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec, ja sa vám chcem úprimne poďakovať za to, ako ste odôvodnili a vlastne vyvrátili všetky tie podozrenia, ktoré boli v úvodnom slove prezentované pánom Kamenickým. Však vlastne dôvody a fakty, ktoré ste dali na stôl, lebo Fico, lebo Pellegrini, lebo Kaliňák, lebo Bašternák alebo neviem kto ešte všetko, viete, to už na ľudí neplatí. Skúste si to naštudovať aspoň tak, že vyvrátite to, čo my tvrdíme, ale smerom k tým veciam, ktoré tvrdíme. A nie, že vy tu zase začnete, lebo Fico, lebo Kaliňák.
Viete, vy budete tvrdiť, že oni strácajú vplyv, no tak na spravodlivosti sú váhy, čiže miska váh. My strácame vplyv a kto ho získava? Vy? Alebo pani ministerka? Alebo kto?
A presne to, čo povedal kolega Taraba, čiže ak vy navrhnete niekoho iného do tejto funkcie, tak ten už nebude garanciou tej najspravodlivejšej spravodlivosti?
Spomínali ste, že Kaliňák odkúpil podiel vo firme Bašternáka a Bašternák sedí v base. Pani ministerka ten podiel v tej firme ani odkupovať nemusela, lebo ho mala. A jej nevlastná sestra tiež bola právoplatne odsúdená, akurát že iným trestom. Takže o čom hovoríte vlastne?
A viete, tu budete zase vyťahovať vraždu dvoch mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka, a že my sme zodpovední, vláda je zodpovedná. No ja vám to poviem tak, ja som bol štátnym tajomníkom v tej vláde, kedy sa táto nešťastná udalosť stala. Lenže takou istou štátnou tajomníčkou a tou istou vládou vymenovaná bola aj súčasná ministerka spravodlivosti a tá skončila vo funkcii až v auguste 2018. Takže, pán kolega, keď vám niekto niečo napíše a vám to napíše štýlom, že tá vláda bola zodpovedná, tak potom sa otočte aj smerom k vašej pani ministerke, lebo ona takisto sedela na tej istej stoličke ako ja v tej vláde, ale ja sa zodpovedný za to necítim. Lebo na to je súd, aby to určil, a nie vy, aby ste kárali ľudí za to, že čo sa stalo. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis