Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

16.6.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2022 16:54 - 17:09 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem pekne. Chcel som reagovať najprv na pána Kamenického, ten tu nie je. Lebo on povedal, teda pán Sulík, vy nám tu rozprávate, že vláda funguje perfektne a SMER spôsobuje infláciu. Chápem, že sa teda veci tak nejak, nejak tak skratkovito používajú, ale tak takúto hlúposť zapotiť. To, to som od pána Kamenického nečakal.
Určite vláda nefunguje perfektne. Akože tam, tam nie je čo diskutovať. Vláda má mnoho problémov. Ja som tu, ja som tu nestál 30 minút, aby som vysvetľoval, že vláda funguje perfektne. Ani raz som to netvrdil. Ja som, keďže som bol obvinený v tom návrhu na moje odvolanie z nečinnosti, tak ja som vysvetľoval, ktorých 19 opatrení sme na ministerstve hospodárstva podnikli. Nič viac. To po prvé.
Po druhé, to už mi ubehli dve minúty? (Reakcie z pléna.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Smelo hovorte.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Aha, tak dobre. Po druhé, pán Jarjabek. (Smiech.) No áno...(Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Počkajte. Zle to nastavili. Takže vám dávajú ďalšiu. Nech sa páči.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Uhm, dobre. Pán Jarjabek, určite budú ľudia, ktorí aj tento, no oproti tomu hroziacemu katastrofickému nárastu 100 až 150 % je, sa javí ako celkom skromných týchto 20, moderátnych tých 20 plus inflácia. Ale aj áno, budú ľudia, ktorí to nemusia zvládnuť, preto máme v zálohe takzvané pásmo energetickej chudoby. Len viete, ÚRSO je nezávislý orgán, ja nemôžem dávať pokyny toto sprav, toto nerob. Čiže ale viem, že na takomto sa pracuje a konzultujeme to. To je jedna vec.
A druhá vec je, že ja teda som zodpovedný za ministerstvo hospodárstva, za energetiku, aby bolo dosť prúdu v prijateľných cenách a tak ďalej. Ja nemám na starosti sociálnu politiku. Na to máme ministra sociálnych vecí. Čiže jeho sa spýtajte.
Na záver chcem povedať, Robert Fico v tom svojom prejave vravel, že do, do Čiech ide iba trošku tých produktov. Nie je to tak, nafty 25 % a benzínu 22 % je...(Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2022 16:09 - 16:24 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pozdravujem.
Dámy a páni, dovoľte mi zaujať stanovisko k návrhu na moje odvolanie. Predtým však som si spomenul na jednu veselú príhodu tuná, keď pán Fico ste tu pred chvíľou povedali, že do troch minút by ste takého člena vlády poslali preč. To ste povedali doslova, som si to zapísal. Ja si pamätám, ako ste do troch minút chceli odvolať každého ministra, ktorý pochybí. Ja si pamätám na to, jak tu roky rokúce Počiatek rozkrádal. Aj ďalší, Ježiš, koľko ich bolo. No ale dojdem teraz k tejto, k tejto reči mojej.
Takže z návrhu na moje odvolanie, ktorý ste, pán Fico, podali, sa dozvedám, že: „Vzhľadom na nečinnosť R. Sulíka sa dá oprávnene očakávať doslova brutálny nárast cien plynu pre domácnosti". A tiež sa z tohto návrhu na odvolanie dozvedám: o absolútnej ignorancii či ignorácii slovenských národných ekonomických záujmov. Nebudem vymenúvať, čo sme všetko na ministerstve hospodárstva spravili za prvé dva roky od môjho nástupu, lebo to nájdete v tejto brožúrke na strane šesť, ktorú ste dostali, ďakujem, teší ma. Na strane šesť sú vymenované konkrétne úkony, ktoré sme teda spolu s mojim štátnym tajomníkom Karolom Galekom spravili, a je ich tam vyše 20, ktoré teda pomohli stabilizovať situáciu a ktoré aj pomohli, aby to viac-menej fungovalo. Preto, lebo to, čo ste tu vy robili, pán Fico, vy ste tu najmä strašili, lebo situácia tento rok je taká, že ľudia platia 14 centov za kilowatthodinu a elektriky je dosť, je to tak asi tretina oproti Českej republike. Ľudia platia 42 eur za megawatthodinu plynu, toto nám je že dobrá cena. Vrátane distribúcie prepravy a DPH 42 eur na megawatthodinu a majú z oboju dosť. Jediný problém sú tie rastúce ceny nafty a benzínu, ale k tomu ešte niečo poviem.
Dovoľte mi teda vymenovať tie kroky, ktoré sme podnikli za posledné štyri mesiace, aby sme pomohli stabilizovať a riešiť situáciu. Ako prvé, docielili sme dohodu so Slovenskými elektrárňami, podľa ktorej na roky ´23 a ´24 nestúpne cena elektriny oproti dnešným cenám, teda domácnosti budú mať 13,9 centa na jednu kilowatthodinu. Táto dohoda je zatiaľ vo forme memoranda, ako ste správne povedali, ale finalizujeme zmluvu, ktorá bude podpísaná ešte tento mesiac. Ten text už je vlastne takmer finálny na pár drobností, nebolo to úplne jednoduché. A vy tvrdíte niečo o materských školách, že to mám ísť rozprávať materským školám, ale toto je, toto je vycucané z prsta, čo vy hovoríte. Preto lebo ak nedojde k podpisu tej zmluvy, tak spravíme to, čo sme úvodom išli spraviť, a to je atómová daň. Čiže vláda je na bezpečnej strane. Ak nepodpíšu elektrárne s nami zmluvu, ktorú máme takmer vyštrnganú, zavedieme atómovú daň a budeme dotovať cenu elektriny pre domácnosti. Čiže je, je isté, že budúci rok cena elektriny nestúpne.
Po druhé, vyriešili sme dovoz jadrového paliva počas vojny na Ukrajine, to boli doteraz tri prelety, pripravujeme ďalší transport. S tým je napríklad tiež veľmi veľa roboty, aj ja osobne teda s tým trávim hodne veľa času, a to robíme preto, aby tej elektriny, aby nielen bola dobrá cena, ale aby jej bolo aj dosť, a to je tiež krok teda, ktorý k tomuto výrazne prispel.
Po tretie, rozbehli sme riadnym korektným spôsobom na druhý pokus síce alebo na tretí program Zelená domácnostiam a už nerozhodujú rýchle prsty, ale pripravenosť na inštaláciu. No a aktuálna výzva, ktorá bola v pondelok spustená o pätnástej, čiže 72 hodín dozadu, dosť presne tri dni dozadu, tak tá bola navýšená na 30 miliónov a z nich je vyčerpaných okolo 5. Čiže teraz to pekne ide, kto je pripravený na dodávku a inštaláciu, kto to má dohodnuté, tak ten dostane podporu. Chcem aj týmto spôsobom vyzvať všetkých, ktorí majú záujem o jednu z tých štyroch dotovaných vecí, aby sa pekne nahlásili, nemusia sa nikam ponáhľať, žiadne rýchle prsty nepotrebujú, len sa musia zaregistrovať na stránke SIEA Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. (Reakcia z pléna.) Dobre, dobre, listujte, aj čítajte, no, to ma teší. Dobre.
No a po štvrté. Pripravili sme takzvaný zimný balíček, ktorý okrem iného uľahčuje prístup na trh s elektrinou, keď si niekto vyrába, podporuje samospotrebu elektriny, vylepšuje transparentnosť. Tento zákon je, je to zákon 251, je práve teraz v druhom čítaní a dúfam, pán Fico, že ho podporíte, lebo tak veď aj vo vašom záujme je, aby to tu, aby to v tejto krajine fungovalo. Záleží vám na Slovensku. To iba zlé jazyky o vás hovoria, že čím horšie, tým lepšie. Néé, vy chcete, aby to tu dobre fungovalo a preto ja som presvedčený, že zákon 251, o ktorom sa bude budúci týždeň hlasovať, že ho podporíte, lebo to zlepšuje situáciu v energetike, v elektroenergetike.
Takže toľkoto k elektrine, teraz k rope. Keďže kvôli vojne na Ukrajine a politickým následkom tejto vojny je situácia extrémne neistá, musíme byť pripravení aj na úplne odstavenie ropovodu Družba. Zatiaľ teda ropa tečie, ale vidíme, čo sa deje s plynom, k tomu hneď dojdem.
Takže po piate. Naplnili sme zásobníky ropy a ropných produktov na technické maximum. To je 97 % existujúcich kapacít, zvyšné 3 % musíme držať prázdne, keby náhodou došlo k havárii, aby bolo kam prečerpať vytekajúcu ropu. A k dnešnému dňu strategické zásoby štátu plus pohotovostné zásoby Transpetrolu a Slovnaftu dosahujú 126 dní v rope a ďalších celkom slušný počet dní v nafte a benzíne. Tu sme urobili maximum, ktoré sa urobiť dalo. Tie zásobníky bývajú bežne plné na 90 dní, teraz sú plné na 126.
Po šieste. Vydal som pokyn štátnej spoločnosti Transpetrol, aby začala s obstarávaním nových nádrží na ropu a ropné produkty. Dôvod je ten, že 43 % skladových kapacít pre strategické zásoby štátu sa nachádza na východe v Budkovciach a v prípade úplného prerušenia dodávok ruskej ropy sú tieto zásobníky nepoužiteľné a preto potrebujeme ďalšie, aby sme vedeli skladovať dostatočné množstvo ropy. A na tomto sa začína robiť, je to investícia za 166 miliónov eur, ktorú bude Transpetrol financovať sám. Čo je teda dosť prekvapivé nato, jak šeredne bola tá firma vedená ešte pred dvomi rokmi, jak sa tam zanedbávala údržba, jak sa tam prakticky na všetko kašlalo, ale teda hodne peňazí sa tratilo, tak teraz má Transpetrol aj zisk, aj si omnoho lepšie vykonáva robotu a začína pracovať na tejto veľkej investícii, aby na Slovensku bolo dostatok veľa, teda dostatočné množstvo ropy ako strategická zásoba štátu.
Po siedme. Slovensko sa v rámci šiesteho balíku sankcií podarilo získať trvalú výnimku na dovoz ruskej ropy potrubím. To ste zabudli vo vašom prejave povedať. Slovensko má trvalú výnimku, presne tak ako Maďarsko, na dovoz ruskej ropy. Takisto má Slovensko trvalú výnimku, to ste tiež zabudli povedať, na vývoz petrochemických produktov. Slovnaft totiž nevyrába iba ropné produkty, vyrába aj petrochémiu, to sú polyméry, aromáty, síra a tak ďalej. No a toto je výsledok šiesteho balíku sankcií, s ktorým aj váš vzor pán Orbán súhlasil. On tiež súhlasil s tým šiestym balíkom. Na to mi poviete, no dobre, ale oni sú na tom super, lebo oni si všetku ropu spotrebujú doma sami, ale to nie je pravda, ani Maďarsko nespotrebuje všetku ropu, za to Slovensko jej spotrebuje hodne veľa, a to je 70 %. Toto číslo mám priamo od spoločnosti MOL, ktorá vlastní Slovnaft, spoločnosť MOL mi potvrdila, že z ruskej ropy, ktorá prichádza potrubím, alebo keby aj prichádzala loďou, tak technologické minimum Slovnaftu je 60 % kapacity a spotreba Slovenska je 70 %, po prvé. Po druhé, že Slovnaft uprednostní Slovensko a bude ho zásobovať. A toto mi nepovedal hocikto, ale mi to povedal koncern MOL, vlastník Slovnaftu, a dali mi to dokonca na papier. Ostáva skupina 2710. To sú tie produkty, ktoré po ôsmich, respektíve osemnástich mesiacov nebude možné vyvážať, nafta, benzín, oleje. No ale ako som hovoril, 70 % produkcie Slovnaftu je umiestnených na Slovensku. 70 %, ešte raz... (reakcia z pléna) kapacity Slovnaftu je umiestnených na Slovensku.
No a teraz, samozrejme, ja s vedením Slovnaftu intenzívne rokujem, intenzívne na dennej báze, a generálny riaditeľ Slovnaftu mi potvrdil, že rafinéria Slovnaftu nebude odstavená. Nebude odstavená, naopak, s generálnym riaditeľom Slovnaftu vedieme diskusiu, rokujeme o financovaní potrebných úprav. Už pred tromi mesiacmi som s vedením Slovnaftu dohodol, že nechajú vypracovať expertnú štúdiu a budú analyzovať iné zmesi rôp, takzvaných „polievok". No minulý týždeň dorazila štúdia, robila to americká renomovaná agentúra Lumus, píše sa teda s u, Lumus. Z tejto štúdie už pomerne spoľahlivo vyplýva, že opravy na rafinérii budú stáť do 300 miliónov alebo okolo 300 miliónov eur a kompletná prevádzka bude trvať štyri roky. Avšak pozor, tunák to bude záludné trochu. Kompletná prevádzka znamená, že bude zracionalizovaný celý proces. Že bude zoptimalizovaný, samozrejme, z ekonomického pohľadu každá jedna výroba, ktorá sa tam nachádza. (Reakcia z pléna.) Na to, áno, to je pravda, na to musí byť, musia byť upravené tie dve hlavné destilačné kolóny, ktoré sa v Slovnafte nachádzajú, ale, a toto je dôležité, už od februára budúceho roku bude Slovnaft pripravený na primiešavanie inej ropy ako ruskej. A toto tiež skúmali ľudia zo Slovnaftu za posledné tri mesiace, aj z tohto sú výsledky, že ktorá ropa bude najvhodnejšia na to, čo majú. A jediná nevýhoda na začiatku bude, že nebude ten Slovnaft vedieť bežať na 100 %, možno na 80, a tá investícia, ktorá bude teda potom následne trvať, bude prispievať hlavne k tomu, aby sa zvyšovala efektivita, ale keď si od ceny benzínu odrátate dane a samotný vstupný, ten vstupný materiál, teda ropu, tak zistíte, že tie peniaze to je relatívne malý peniaz, to je to, čo nespôsobuje, to nespôsobuje taký veľký nárast, ten hlavný nárast spôsobuje svetová cena ropy, teda cena ropy na svetových trhoch.
Každopádne, teraz tu zodpovedne vám hovorím, Slovnaft nebude odstavený, mám to vyrokované a potvrdené generálnym riaditeľom Slovnaftu, slovenský trh bude uprednostnený, mám to potvrdené vlastníkom Slovnaftu, koncernom MOL a áno, začnú s prerábkou tak, aby sa prispôsobili danej situácii.
Potom ste sa tu teda pohoršovali, že som nejak kritizoval premiéra na tlačovke a neviem čo. No veľmi dobre viete, že tá tlačová beseda bola, bola reakciou na tuto výzvu pána Gyimesiho, ktorý dospel k záveru, že som lenivý diletant, tak som ako potreboval vysvetliť, že však robím si robotu, vlastne som s tým strávil celý víkend a tam som, samozrejme, že uvádzal aj to, aká bola komunikácia. Premiér bol o tom informovaný a chápal toto. Zároveň komunikoval som s premiérom, intenzívne som s ním komunikoval a toto je výsledok, a tak ako Eduard Heger, to vás asi neprekvapuje, ale možno že vás prekvapuje, ja rovnako podporujem ten výsledok, ktorý sme docielili. To, čo vy ste odsúhlasili v 2012 na jar v Bruseli, a to je trvalý euroval, tak to nás poškodzuje omnoho, omnoho viac. Lebo odvtedy Európska centrálna banka vykúpila za tisícky a tisícky miliárd eur štátneho dlhu, a to je hlavný pôvod inflácie, s ktorou tu dnes my bojujeme. Vy ste sa podpísali pod ďaleko väčšie ekonomické škody len týmto jedným krokom. To nehovorím o tej škandalóznej, o tom škandalóznom prevode SPP, a teda SPP dcér, o tom viete asi hodne, ale to je zamotané a nechcem odbáčať.
Čiže to, čo Eduard Heger vyrokoval, vzniklo po vzájomnej komunikácii, konzultácii a ja to podporujem. A vyrokoval dobre. To, čo nám teraz ešte ostáva vyrokovať, a to je bod 10 tohto môjho zoznamu, je ten, že na Ukrajine je väčšina rafinérii zničených. Im nepomôže ropa, lebo nemajú kde rafinovať. Oni potrebujú produkty. Ropovod Družba pozostáva z dvoch rúr. Používa sa tá, jedna je väčšia, druhá menšia, používa sa tá hlavná rúra na dovoz ropy. A tá druhá rúra sa dá za pomerne rozumný peniaz prispôsobiť tomu, aby to slúžilo cestou späť ako teda, aby spätným tokom išiel, ale už nie ropa, ale hotový produkt nafta alebo benzín. Takýto produktovod je aj v Maďarsku. Tým pádom dá sa dohodnúť, že cez jeden pôjde nafta, cez druhý benzín. A už dnes dodáva Slovnaft produkty na Ukrajinu. Samozrejme, za platbu vopred. To je si myslím, že je úplne pochopiteľné pri tej napätej situácii. Len tu budú tie množstvá vedieť byť väčšie. Ja som presvedčený, že od roku ´24, od roku, začiatku roku ´24, teda približne rok a pol, ak sa to všetko podarí spojiť, tak Slovnaft nebude stíhať vyrábať. Nebude stíhať vyrábať, lebo umiestni veľké množstvo svojich produktov, ropných produktov na slovenskom trhu, zvyšok vyvezie do Ukrajiny. A čo sa týka petrochemických produktov, tie môže, tie môže donekonečna neobmedzene vyvážať kamkoľvek do sveta, aj do EÚ. A na to, aby sa toto, a kvôli tejto veci ja som aj v kontakte s mojím ukrajinským kolegom ministrom Kubrakovom, aby sa toto podarilo, tak musíme v Bruseli vyjednávať. Toto budem ja robiť. Máme na to ešte chvíľu času. Aj táto vec je odkonzultovaná s premiérom a má jeho podporu. Ak sa to podarí, tak situácia s ropou na Slovensku sa výrazne skludní.
No, aby sa to teda podarilo, tak, a to je bod 11, som zadal štátnej firme Transpetrol vypracovať, dostali zadanie, aby vypracovali analýzu o práve za akých okolností a s koľkatími peniazmi bude možné použiť tú menšiu rúru ropovodu Družba, prerobiť to na produktovod a aby vedeli sme do Ukrajiny exportovať naftu a benzín.
Po dvanáste. V oblasti cien benzínu a nafty na slovenských čerpacích staniciach by sa dalo robiť viac. Dalo by sa robiť viac, keby bol riadne obsadený Protimonopolný úrad. Ako viete, je tam predseda Menyhart, ktorý bol dvakrát po sebe predsedom, dvakrát päť rokov. Teraz už presluhuje možno trištvrte roka. A my sme sa aj dohodli na koaličnej rade, prebehlo riadne výberové konanie, má svojho víťaza, ale vymenovanie tohto kandidáta bezdôvodne blokuje Igor Matovič. Ja som jeden z tých menších partnerov v koalícii. Neviem s týmto pohnúť. Toto je holý fakt. Ak to nebude, ak bude mať Protimonopolný úrad nové vedenie, myslím si, že dá sa tu aj robiť niečo s cenami ropy. Detailnejšie to hovoriť nebudem. Ale predpokladám, pán Fico, že vaše predstavivosť je dostatočne veľká. Takže toľko k rope a k mojej absolútnej ignorancii slovenských ekonomických záujmov, ako to tak pekne uvádzate. A teraz prejdeme k plynu a k mojej nečinnosti pri brutálnom náraste ceny plynu.
Takže bod trinásť. Budúci štvrtok ide do medzirezortného pripomienkového konania zákon o povinnom skladovaní plynu. Tento zákon sme v posledných týždňoch pripravili na ministerstve hospodárstva v spolupráci so spoločnosťou Nafta, a. s., SPP, a. s. a ÚRSO. A bol aj odkonzultovaný s obchodníkmi s plynom. A tento zákon jednak zabezpečí potrebné množstvo plynu v zásobníkoch k 1. 11. V tento deň je potreba najväčšej zásoby plynu v roku, 1. november. A vtedy je potrebné mať minimálne 25 % ročnej spotreby. A Európska únia vo svojom nariadení, ktoré vyjde o pár dní, stanovuje viac, stanovuje 35 %. Čiže aby toto sme naplnili, tak do MPK ide budúci štvrtok zákon o povinnom skladovaní plynu. Kto chce na Slovensku predávať, musí splniť takúto podmienku. To bol teda bod trinásť.
Bod štrnásť. V spolupráci s tzv. matkou SPP, to je stopercentne vlastnená spoločnosť štátu, sme vybavili dodávky nórskeho plynu. A ten už fyzicky na Slovensko priteká. Zmluva je zatiaľ na jeden rok s opciou ju predĺžiť. A bavíme sa o vyše 20 % slovenskej spotreby. A taktiež sme vybavili dodávky skvapalneného plynu LNG. Tam je problém s prečerpávacími kapacitami. Takže okrem dohody v Chorvátsku máme zmluvu, rámcovú zmluvu spísanú aj v Taliansku, Belgicku a vo Veľkej Británii, odkiaľ to potom sa ropovodom dostane. Fakt je ten, že momentálne už viac ako jedna loď mesačne reálne prichádza. A toto znížilo závislosť od ruského plynu o 65 %.
No, ale naďalej ten ruský plyn dovážame, to je bod pätnásť tu v tomto mojom vystúpení, a dovážame ho v maximálnom možnom objeme. Teraz tie kapacity poklesli. K tomu hneď dôjdem, ale dovážame ten ruský plyn v maximálnom možnom objeme preto, lebo velikou rýchlosťou napĺňame zásobníky. Tam ide denne, do konca minulého týždňa išlo denne troj-, štvornásobok toho, čo by malo chodiť. Čiže namiesto nejakých 4–5 mil. kubických metrov sme tlačili do zásobníku 17, 20, 22. A robíme to preto, lebo zásoby plynu potrebné na najbližšiu vykurovaciu sezónu, tá teda končí 31. marcom, tak tie potrebné zásoby plynu, to sa bavíme o 8,5 terawatthodinách, budeme mať, chceme mať a budeme mať k 10. júlu. Aby to teda bolo už v suchu. 10. júl preto, lebo 11. júla je plánovaná odstávka Nord Stream 1 a má trvať dva týždne. Ale, áno, ako ste povedali, je to, teda vy ste povedali niečo, že neveríte tomu a že to je náhoda a tak ďalej. Ale aj keď tomu človek žeby hneď veril, tak je to nevyspytateľné, čo sa v čase vojny stane. Čiže chceme už 10. júla byť pripravení.
Teraz k tomu poklesu o 30 %. Áno, došlo k poklesu. Je to tak, že boli dve prečerpávacie stanice na Ukrajine. Jednu z nich odstavili, odstavila Ukrajina. Ukrajinci odstavili jednu z dvoch prečerpávacích staníc plynu na východe Ukrajiny. A tam sa znížila kapacita, ktorá priteká cez Veľké Kapušany. Priamo vo Veľkých Kapušanoch nie je žiaden technický problém. Ale toto chýbajúce množstvo cez Veľké Kapušany bolo nahradené cez uzol Lanžhot, čo práve priteká práve z Nord Stream-u 1, čiže Slovensko to malo v suchu. A teraz, posledné dni je pokles o 30 %. Toto aspoň na tieto dni SPP nahradilo, dokonca nakúpili o niečo väčšie množstvo. Čiže naďalej plníme, plníme zásobníky. Vyzerá ten cieľ 10. júla mať všetko naplnené, to je vlastne už iba tri týždne od dnes. A 10. júla môžem povedať OK, je to suchu na budúcu zimu. Preto lebo nerozhoduje len cena plynu, rozhoduje aj množstvo. Lebo je fajn mať plyn zadarmo, ale keď ho raz nemáte, tak máte ďaleko väčší problém, ako keď ho máte za vysokú cenu. Takže toto bol krok pätnásť alebo rozhodnutie č. 15, ktoré som podnikol v spolupráci SPP, a ten plyn vo veľkých množstvách kupujeme. Plníme zásobníky, čo to dá. A k dnešnému dňu má SPP fyzicky 6,7 terawatthodín plynu, to je 78 % toho, čo potrebujeme na preklenutie tej zimy.
Po šestnáste. Spoločnosť SPP bude aj po 10. júli pokračovať v plnení zásobníkov a v masívnom plnení. Preto lebo, po prvé, SPP je tzv. DPI, dodávateľ poslednej inštancie. Môže sa stať to, čo minulý rok, že odpadnú tí menší hráči, ktorí nemali výdrž, nemali finančnú silu. A potom musí, samozrejme, nikto nemôže ostať, žiadna domácnosť nemôže ostať bez plynu, tak potom musí nastúpiť dodávateľ poslednej inštancie, to je SPP. Takže na toto aj po 10. júli vždy, keď bude možnosť, budeme tie zásobníky plniť. A po druhé, budeme ich plniť preto, aby samotné SPP splnila celý záväzok Slovenska voči nariadeniu EÚ, a to je mať odhadom tých 30, keby som bol presný, 31,5 % povedala EÚ. Lebo z nejakého dôvodu povedali, že 90 % z 35-percentnej ročnej spotreby. Mohli rovno povedať 31,5, ale jedno, ako to povedali. Tak samotné SPP, toto robíme všetko preto, aby samotné SPP túto povinnosť splnilo, potom budú zásobníky dostatočne naplnené. To bolo teda bod šestnásť.
Bod sedemnásť. Takéto aktivity, o ktorých vám tu rozprávam, že tuto SPP to vlastne celé ťahá, sú možné len preto, lebo nový manažment dostal matku SPP do zisku. Totiž, pán Fico, po vašim vedením to vyzeralo takto sociálno-demokraticky červeno. Toto bolo vaše vedenie. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister, nemôžete používať pomôcky, ale môžete čítať.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Dobre. Nemôžem. Ale môžem čítať. Tak ideme čítať. V roku 2014 SPP matka pod vedením vašich nominantov, pán Fico, vašich nominantov vyprodukovala stratu 117 miliónov eur. Rok na to 85 miliónov eur. V 2016 to bolo 12 miliónov eur. V 2017 47 miliónov eur. V 2018 103 miliónov eur. Strata. Čistá strata matky SPP na kľudnom trhu s plynom, žiadna kríza, nikde nič. Sto miliónov ste tam zakopali sekeru. A rok na rok 2019 rovno 100 miliónov ďalších. Potom sme došli my. Došli moji nominanti, ku ktorým sa hrdo hlásim a za ktorými stojím, a už za rok 2020 sa podarilo tú stratu spratať zo sveta. Dokonca bol skromný zisk 6,6 miliónov. V roku 2021, v minulom roku, bol zisk 23,6 miliónov. Keby nebola skrachovala Slovakia Energy, to stálo desiatky miliónov zachrániť tých zákazníkov ako dodávateľ poslednej inštancie, už vtedy ten zisk by bol možno cez 50. Tento rok, napriek tej kríze bude zisk okolo 20 miliónov eur. Toto je ten rozdiel medzi vami a nami. A vy chcete odvolávať mňa, vy, čo ste pripustili stratu pol miliardy eur za šesť rokov. Ja obdivujem túto vašu tú plechovú tvár, že ako vy to tu dokážete. Zaparkujete tam pol miliardy, pol miliardy stratu v SPP, čo ako musí byť človek umelec, aby tam vyrobil stratu. Firma, čo má 70 % podielu na trhu. Alebo zlodej.
Takže idem k bodu číslo sedemnásť. Tieto aktivity, o ktorých som tu doteraz rozprával, to je to plnenie tých zásobníkov, to je investovanie do toho, aby sme boli pripravení na budúcnosť a tak ďalej, to je možné preto, lebo matka SPP je v zisku.
No a bod osemnásť, to je posledný bod. Ideme k samotnej cene plynu. Ja som si teda tu napísal váš citát. Vy ste povedali, že plyn porastie o 100 až 150 % a pýtate sa, kde je odpoveď vlády na tento katastrofický scenár a potom ste sa opýtali, čo s tým ideme robiť. Tak ja vám idem teraz povedať, čo s tým ideme robiť. No, tak áno, tá cena na svetových trhoch rastie, rastie brutálne. Dúfam, že chápete, že môj vplyv na cenu na svetových trhoch je nulový, aj váš, aj kohokoľvek na Slovensku. Ale, ale určite viete, že existujú aj obchody do budúcnosti tzv. forwardy, dá sa aj hedžovať, dá sa aj šikovne nakúpiť. A dá sa aj robiť také opatrenia, aby keď máte k dispozícii štátny podnik, ktorý je, podnik, ktorý je manažovaný profíkmi, tak dá sa urobiť také opatrenie, aby kombináciou rôznych faktorov, časť z nich je obchodné tajomstvo, dokázali odchytiť tento veľký nárast ceny plynu. Najradšej by som tu dnes teraz oznámil, že cena plynu neporastie, ale to všetci vieme, že toto nie je možné.
Tak preto oznamujem nasledovné. SPP bude ponúkať od budúceho roku dve možnosti, najmä tieto dve možnosti. Po prvé. V prípade, ak zákazník uzavrie zmluvu na štyri roky, porastie cena plynu pre domácnosti na budúci rok o 20 % a k tomu inflácia, ktorá je 12 %. V eurách to znamená dnešná cena 43 eur na megawatthodinu vrátane prepravy, distribúcie a DPH, teda tá koncová cena pre zákazníkov je dnes 43 eur. Táto porastie na 57. Teda o 20 %, čo, bohužiaľ, nedá sa inak robiť. Musíme zvýšiť cenu 20 %, nie 100 alebo 150 a inflácia k tomu. Takže zo 43 na 57. Budúci rok pre tých, čo uzavrú zmluvu na štyri roky bude cena 57 eur. A v ďalšom a v ďalšom roku, teda v roku ´24 a ´25 a ´26 bude táto cena 57 eur rásť iba o infláciu, ktorá bude okolo 12 %. Potom ku koncu už k tomu ´26 rátame s poklesom inflácie o 6, na 6 %. Tam by to už malo byť, no nejak doznievať tento, tento brutálny cenový šok, ktorý naša, ktorý celá Európa zažila vďaka tým vykúpeným dlhopisom.
No, čiže to je jedna možnosť. Od augusta od teraz, o dva mesiace do konca tohto roku má každý občan možnosť uzavrieť s SPP aj s, aj s druhým najväčším dodávateľom, s ním je to odkonzultované, má možnosť uzavrieť zmluvu na štyri roky, kde, ktorá, kde budú ceny, že budúci rok 25 % plus inflácia a ďalšie tri roky už iba nárast o infláciu. Komu je toto štvorročné obdobie príliš dlhé, a to je tá druhá možnosť, povedzme, lebo myslí si, že cena bude, cena plynu spadne na polovicu o dva roky, tak môže uzavrieť zmluvy iba na jeden rok. Vtedy ten nárast ceny plynu nebude 20 % plus inflácia, ale 42 % plus inflácia, teda tiež na míle vzdialené od vašich katastrofických 100 až 150. Toto neberte ako výčitku, lebo áno, ja som to tiež čítal. Viacerí odborníci sa teda vyjadrili, že až o 150 % bude bude vyššia cena. Takže pán Fico, na vašu otázku, čo chce vláda robiť s týmto katastrofickým scenárom, tak odpoveď znie: Cena plynu na budúci rok porastie o 20 % plus infláciu a ďalšie roky iba o infláciu. Alebo kto chce jeden rok, tak to bolo tých 42 % plus inflácia. Toto vie ponúknuť SPP, keď to je riadené profíkmi. Takto to vyzerá.
Takže, pán Fico, máte pravdu, odhadovaný nárast cien plynu je brutálny o 150 %, čo teda písal, alebo 100 až 150. Avšak vďaka mojej nečinnosti, ako ste to šarmantne uviedli vo vašom návrhu na moje odvolanie, a tiež vďaka nomináciám čestných a schopných manažérov do vedenia SPP je výsledný nárast 20 % plus inflácia. Cena pôjde zo 43 na 57, čo je asi menej než štvrtina hroziaceho nárastu.
Ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť. Na záver týchto 19 bodov toho, čo sme urobili, ja som to sem párkrát nakopíroval, koho by to zaujímalo, tak dúfam, že je dovolené to tu nechať ležať, také pravidlo ešte nemáme, takže ja to využijem, kto by si chcel zobrať. A už vidím, pán Jarjabek s takým záujmom počúval, on určite pobehne do SPP a si uzavrie na zmluvu na štyri roky. Možno že sa tam stretneme, lebo ja spravím to isté.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2022 14:55 - 14:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, tak ako sme pred voľbami, pán poslanec Liba (minister sa poobzeral po sále), tu ste, prepáčte mi, tak ako sme pred voľbami sľúbili, že budeme znižovať regionálne rozdiely, tak toto dôsledne robíme. Ja mám pocit, že prvýkrát sa to robí že naozaj a nie iba deklaratórne, a myslím si, že je to v záujme nás všetkých aj tých, čo žijú na západe, aby sa ľuďom na východe darilo porovnateľne dobre, lebo inak dochádza k veľkým presunom obyvateľstva vo vnútri krajiny.
Tak v rámci tohto sme začali ako prvé obmedzovať štátnu pomoc. A v podstate v poslednej dobe, rok povedzme, takú bežnú štátnu pomoc podpisujem iba do NRO, najmenej rozvinuté okresy, to je tých 15 najslabších a z nich je možno 12 na východe, ešte potom ten juhovýchod, Rimavská Sobota, trochu Orava a plus Prievidza, čo je transformujúci sa región. Inde podpisujeme daňové, podpisujeme túto štátnu pomoc iba, ak ide o technologické centrum, výskum, vývoj alebo naozaj nejaká výnimka. Včera napríklad sme na vláde schválili 200 miliónov, teda 200-miliónovú investíciu, ktorú ide robiť Porsche, tam sme im schválili investičnú pomoc.
Ďalšiu vec, čo chcem povedať, investičnú pomoc schvaľujeme iba, takmer iba vo forme daňovej úľavy. Čiže len z budúcich ziskov vlastne časť nechajú. To je jeden krok, ako znižovať regionálne rozdiely, a druhý je to, na čom sme v minulosti prehrávali napríklad s Maďarskom, BMW bol taký prípad, že Maďarsko malo priemyselné parky hotové na kľúč. Tam odovzdávali kľúčiky od bránky, nech sa páči, môžte začať stavať. A preto sme sa do takejto výstavby pustili aj my. Konkrétne priemyselný park Rimavská Sobota, potom priemyselný park Valaliky, najnovšie priemyselný park Sabinov. A budeme v tomto pokračovať.
A konkrétne teraz pýtate sa na Valaliky. Nič, čo by vás k tomuto zaujímalo, vám tu nepoviem, hej, to, dúfam, chápete, ale myslím si, že je to na dobrej ceste. Môže všetko ešte padnúť. Pointa je taká, že sa snažíme tam získať jedného veľkého svetového hráča, dá sa povedať, investora a robíme teda úkony, aby tam tá stavba mohla čím skôr začať. Vykupujeme pozemky, vykúpených je 80 % plochy. To bolo predaje, ktoré boli urobené dobrovoľne, to ešte pokračuje trochu. Časť budeme musieť vyvlastniť, lebo napríklad cirkev, aj keď vám chce predať, vám predať kvôli svojim interným pravidlám nemôže, ale nechajú sa vyvlastniť napríklad, hej?
Robíme tam prieskumy. A teraz vám poviem, tie prieskumy z čoho pozostávajú. To vôbec nie je tak málo. Je to technické vrtné práce, je to geologický prieskum životného prostredia, inžiniersko-geologický prieskum, pedologický a dendrologický prieskum, radónový prieskum, geofyzikálny prieskum a pyrotechnický prieskum. Toto keď nemáte urobené, tak investor žiaden významný vám do toho nepôjde, lebo nechce znášať riziká. Tieto prieskumy sa v súčasnosti robia vo Valalikoch. Tam je ešte problém s tým, že musíte mať prístup na ten pozemok a pokiaľ ho nevlastníte, tak nemôžte len tak chodiť niekomu po pozemku. Čiže aj tento problém sme riešili. A celkovo vám môžem povedať, že napredujeme tam veľmi dobre. Ak sa nám nepodarí získať toho investora, ktorého máme vyhliadnutého, tak budeme mať pripravené developované veľké územie v takmer absolútnej rovine, veľmi dobre napojené pre nejakého, možnože niekedy v budúcnosti nejaké BMW, čo by nám inak bol odskočil a teraz sa to nestane, lebo budeme mať pripravený, pripravené takéto územie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2022 14:55 - 14:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Zitka, až dovolíš, túto písanú odpoveď od mojich ľudí, ja ti ju odovzdám, ale poviem ti, ako si ja na tento prípad spomínam. Tam ide o nejaký dvojmetrový pás pozemku. Teraz tí obyvatelia toho bytového domu nie sú napojení priamo na rozvodňu, a tým pádom sú nejak komplikovane, a tam došlo k tomu veľkému zdraženiu cez nejakého, nejakého vychytrálka, takto nazvem toho pána. Jemu totiž patrí aj ten dvojmetrový pás pozemku, kde by len stačilo dať súhlas, že môžu si ten, dokopy asi päť metrov káblu natiahnuť a už by sa vedel každý z nich pripojiť zvlášť a boli by, boli by regulovaní, mali by teda ten regulovaný odber, čo je dnes 14 centov na kWh a aj v ďalšom, aj v ďalšom roku by to tak bolo.
Ja som zisťoval, či na tohto pána nemáme nejaké páky typu, či niekde nežiadal peniaze, či nelieta v nejakých prúseroch, či nevlastní nejakú firmu, ktorá niečo chce po ministerstve, že by som sa s ním vedel rozumne dohodnúť, že prestaňte im tam, úplne že, prakticky bezdôvodne komplikovať život. Ale, bohužiaľ, nenašiel som naňho žiadnu väzbu, to bude nejaký, ako som povedal, považujem ho za vychytrálka. A volal som tej pani, ja som jej to všetko vysvetlil a mrzí ma to. To je jedno z mála vecí, kde som napriek najväčšej snahe nevedel pomôcť. A toto ti odovzdám (minister nadvihol svoje podklady), je to tu nejak inak popísané.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Tak, mám na jazyku... a kde máme pána poslanca? Čo ho skrývate? Mám na jazyku aj moju vlastnú odpoveď, ale prečítam, čo napísal pán minister.
Ministerstvo školstva v súlade s § 29 ods. 2 zákona 61/2015 o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v spolupráci s ústrednými orgánmi štátnej správy, samosprávnymi krajmi, stavovskými organizáciami a profesnými, profesijnými organizáciami vrátane združenia odborových zväzov vypracúva najmenej raz za tri roky v členení podľa jednotlivých samosprávnych krajov zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce. Tiež tvorí strategické, koncepčné a metodické dokumenty v oblasti odborného vzdelávania a prípravy. Žiaci pre štúdium v nedostatkových odboroch sú motivovaní motivačným štipendiom a ak títo žiaci sa zúčastňujú praktického vyučovania u zamestnávateľa, majú nárok aj na podnikové štipendium.
Pri tvorbe zoznamov ministerstvo školstva postupuje podľa analýz a prognóz vývoja na trhu práce. Prihliada sa na informácie o uplatnení absolventov stredných škôl na trhu práce podľa jednotlivých krajov, stredných škôl, študijných odborov a učebných odborov. Berú sa do úvahy regionálne stratégie výchovy a vzdelávania v stredných školách, ako aj odvetvové koncepcie odborného vzdelávania a prípravy žiakov na výkon povolania.
V súlade s § 29 ods. 5 a 6 ministerstvo zverejňuje upravený počet žiakov prvého ročníka v dennej forme štúdia v členení na jednotlivé odbory alebo jednotlivé učebné odbory stredných škôl po prerokúvaní so samosprávnymi krajmi a so zriaďovateľmi stredných škôl, pričom pri vyučovaní najvyššieho počtu, pri určovaní najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka sa vychádza z kritérií na určovanie najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka stredných škôl.
Myslím, že táto veta je úplne jasná, hej?
A teraz počet žiakov, to je uvedený percentuálny podiel, nebudem to celé čítať, ale dám vám to. Vychádzajúc z vyššie uvedených údajov, podiel žiakov v gymnáziách je 29,7 % a na stredných odborných školách 65,8, teda jedna tretina žiakov na gymnáziách je v súlade so strategickými a koncepčnými dokumentami.
Super, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Richard Sulík
Tak, presne tak. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Sudík, Šudík, prepáčte, podľa zákona 269/2018 o zabezpečovaní kvality vo vysokoškolskom vzdelávaní sú vysoké školy povinné zosúladiť všetky svoje študijné programy so štandardami vydanými Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo do dvoch rokov po zverejnení týchto štandardov. Tieto štandardy boli zverejnené dňa 1. septembra 2020, teda všetky vysoké školy sú povinné zosúladiť s nimi svoje študijné programy do 31. augusta ´22. Mali teda priestor dva roky.
Súčasťou zosúladenia je počas týchto dvoch rokov aj úprava existujúcich študijných programov. Ak vysoká škola požaduje v tomto akademickom roku (´21/´22) s odvolaním sa na nové zosúladenie so štandardami dodatočné povinnosti, napríklad vykonávanie nových alebo iných predmetov, bola povinná to študentom oznámiť už pri zápise v roku ´21. Dodatočné pridávanie predmetov a požiadaviek počas akademického roka nie je v súlade so zákonom 131/2002 o vysokých školách.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:40 - 14:55 hod.

Richard Sulík
Ja to vnímam tak, že sudcovia si už dávno-pradávno pomýlili svoju tzv. nezávislosť so svojvoľnosťou, a vidíme, v akom stave je súdnictvo. A plne v tomto stojím za ministerkou Kolíkovou.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:25 - 14:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobrý deň, dovoľte mi zastúpiť pani ministerku pri otázke. Táto odpoveď je trochu dlhšia a budem ju čítať, vypracovala ju pani ministerka Kolíková.
Neviem, z akých podkladov vychádzala pani sudkyňa Kosová, ja som však vychádzala z podkladov, ktoré mi jednak poslal sám pán Dr. Fitt, z podkladov, ktoré mi zaslal špeciálny prokurátor, a z podkladov, ktoré mi zaslal riaditeľ NAKA.
Dôvodom odvolania predsedu súdu bolo to, že počas dní 25. 4. až 26. 4. Dr. Fitt nekonal tak, ako sa od predsedu súdu očakáva. Teda nielenže sám ako predseda súdu pri výnimočnej situácii na súde sa nedostavil do budovy súdu, aby prispel k jej riešeniu, ale dokonca dňa 25. 4. aj v čase, kedy sa v budove súdu nachádzal, bol pasívny k jej riešeniu, a dokonca dňa 25. 4. aj v čase, kedy sa... prepáčte mi. Bol pasívny, nepriznal sa k tomu, že je predseda súdu a nijako neprispel k riešeniu vzniknutej výnimočnej situácie. Svojím pasívnym postupom tak prispel k tomu, že situácia zbytočne eskalovala a dospela do štádia, že na súde reálne hrozil zásah NAKA. Napokon svojím pasívnym prístupom spôsobil zmarenie úkonu v rámci vyšetrovania ešte predtým, ako došlo k záväznému posúdeniu, či povinnosť bola, či povinnosť súdu bola spis Nake vydať, alebo nevydať. Nesprával sa ako líder a manažér, nepostavil sa za svojich kolegov sudcov a zamestnancov súdu a riešenie výnimočnej situácie na súde nechal na nich.
Konkrétny priebeh okolností, z ktorých som vychádzala, bol nasledovný: Vyšetrovateľ NAKA v úradnom zázname zo dňa 26. apríla okrem iného zaznamenal, že v telefonickom rozhovore s Dr. Fittom v čase 17.15 h uviedol, že príslušníci NAKA boli už v poobedných hodinách na Okresnom súde Bratislava III za účelom vydania veci a že sa chce s predsedom súdu dohodnúť, ako by sa to malo vyriešiť bez násilného vniknutia do budovy. Taktiež mu podľa tohto úradného záznamu mal uviesť, že v prípade, ak nenájdu riešenie, môže alebo bude vykonaná prehliadka priestorov na Okresnom súde Bratislava III.
Na toto mu mal predseda súdu uviesť, že on nikam nejde, na súd nepríde, je po pracovnej dobe a že sa na súd príde najskôr, a že na súd príde najskôr na druhý deň. Nakoľko sa mal spis nachádzať v utajovanej miestnosti, čo potvrdil v telefonickom rozhovore okrem zákonnej sudkyne a zodpovednej pracovníčky aj sám predseda súdu, a keďže bol dohodnutý ranný termín stretnutia – počkajte, zistíme, kto sa s kým išiel stretnúť – s predsedom súdu, vyšetrovateľ NAKA sa rozhodol, že nedoručí príkaz na prehliadku iných priestorov, a teda zatiaľ nevykoná prehliadku budovy súdu, keďže tieto skutočnosti považoval za dostatočnú garanciu na to, aby nemusel vykonávať prehliadku budovy Okresného súdu Bratislava III a aby nemusel pristúpiť k násilnému vniknutiu do priestorov tejto budovy.
Z úradného záznamu spísaného službukonajúcim sudcom o udalostiach dňa 26. apríla vyplýva, že po príchode na súd mu príslušníci NAKA oznámili, že disponujú príkazom na vykonanie prehliadky nebytových priestorov, konkrétne budovy Okresného súdu Bratislava III. Uviedli, že daný príkaz podpísaný príslušným prokurátorom majú pri sebe, ale zatiaľ chcú doručiť iba výzvu na vydanie veci.
Službukonajúci sudca uvedenú výzvu prevzal s ústnym aj písomným vyjadrením, že o danom spise nič nevie, netýka sa prípravného konania a ani senátu, kde je zákonným sudcom. Nakoľko bola výzva adresovaná Okresnému súdu Bratislava III, službukonajúci sudca vec telefonicky oznámil predsedovi súdu Dr. Fittovi. Na základe usmernenia predsedu súdu službukonajúci sudca príslušníkom NAKA oznámil, že vec sa bude zákonným spôsobom riešiť v najbližší pracovný deň po začiatku riadnej pracovnej doby.
V rozhodnutí o odvolaní som uviedla tri dôvody, pre ktoré som považovala za nevyhnutné odvolať Dr. Fitta z predsedu, z funkcie predsedu súdu. Išlo jednak o zatajenie sa ako predsedu súdu, keď komunikoval s príslušníkmi NAKA v trestnej kancelárii dňa 25. apríla v poobedných hodinách. Vtedy bol doktor... (Zaznievanie zvukového signálu upozorňujúceho na ukončenie časového limitu.) Mám ešte tri riadky. Vtedy bol Dr. Hlavoňovou predstavený ako kolega, sám od seba neuviedol, že zastáva funkciu predsedu súdu. Ďalším dôvodom bolo jeho odmietnutie dostaviť sa do budovy súdu, hoci bol vyšetrovateľom NAKA a službukonajúcim sudcom upovedomený o udalostiach na súde. Tretím dôvodom bolo to, že napriek jeho ubezpečeniu, ktoré dal telefonicky v podvečer predchádzajúceho dňa príslušníkom NAKA, že spis sa nachádza na súde, nezabezpečil, aby tento spis zostal na súde do druhého dňa, kde mali na súd opätovne prísť príslušníci NAKA.
Skryt prepis
 

16.6.2022 14:25 - 14:40 hod.

Richard Sulík
Urobím tak, tiež som hľadal to jadro, a preto som aj potom, jak som to dočítal, pozrel na druhú stranu, že asi to bude tam, keď nebolo doteraz, ale na tento, pán Kéry, na tentokrát nevydal. No... (Povedané so smiechom.)
Skryt prepis