Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.11.2022 o 12:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Prednesenie interpelácie 9.2.2023 15:10 - 15:12 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení poslanci, moja interpelácia bude smerovať na dočasne povereného ministra pôdohospodárstva pána doktora Samuela Vlčana.
Vážený pán minister, mám otázku k osobe Juraja K. zo Slávie Capital, ktorý pri nástupe na PPA zatajil dôležité informácie o svojom predchádzajúcom pôsobení v 15 dozorných radách spoločnosti Martina K. Tento fakt uviedol samotný generálny riaditeľ PPA Jozef K. médiám.
Pán minister, tento vážny konflikt záujmov tejto blízkej osoby Martina K., toho času obžalovaného z vážnej korupčnej činnosti v kauze Dobytkár, bol údajne identifikovaný 20. 1. 2022, teda v čase, keď Juraj K. bol v skúšobnej dobe, čo znamená, že mal byť okamžite prepustený, pretože závažným spôsobom porušil zákon o štátnej službe a rovnako závažným spôsobom porušil služobný poriadok PPA, nakoľko v čl. 23 v časti Porušenie služobnej disciplíny sa za závažné porušenie služobnej disciplíny považuje úmyselné uvedenie nepravdivých údajov v čestnom vyhlásení štátneho zamestnanca. Aj napriek tejto závažnej skutočnosti ste opäť konštatovali, že pán K. sa žiadneho porušenia služobnej disciplíny počas celej doby, čo pôsobil na PPA, nedopustil. Môžete mi vysvetliť, prečo nebol Juraj K. prepustený z PPA v skúšobnej dobe okamžite a bez udania dôvodu, ale naopak, ste ho povýšili do najvyššej možnej funkcie?
Úplne rovnakému problému čelí samotný generálny riaditeľ PPA Jozef K., ktorý rovnako ako Juraj K. zamlčal pri nástupe na PPA svoje pôsobenie v spoločnosti Miroslava V., čiže rovnako závažným spôsobom porušil služobný poriadok. Môžete mi teda povedať, čo robia kontrolné orgány ministerstva pôdohospodárstva?
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

2.2.2023 18:55 - 18:55 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak možno to číslo bolo prestrelené, ale musel som ho aj kontrolovať, tak tak je to v jednom blogu zapísané a okrem toho hovoria, že je to jedna tretina pracujúcich ľudí v nedeľu, hej, že v rámci, takže jedna tretina ľudí by prišla o prácu, ale viete, čísla asi má ministerstvo financií adekvátnejšie a lepšie.
A ku pánovi Kuffovi, ja som nehovoril, že oni pracujú len v nedeľu, oni aby si vytvorili dostatok, dostatočnú finančnú rezervu, pracujú aj tú sobotu, nedeľu, občas aj v piatok poobede. Keďže v dnešnej dobe sú internáty až nie také celkom lacné, ani tá strava a tie náklady aj na toho študenta sú z roka na rok väčšie, keďže rastú tie potraviny aj energie a všetko v tomto. Takže ja by som aj hľadal práve nejaký kompromis ako pomôcť tým mladým ľuďom a hovoril som, aká je situácia v Poľsku. Pretože poviem, že Poľsko je náš sused, kde majú oveľa lepšie podmienky pre tých mladých ľudí, ktorí si dokážu tí študenti zarobiť. A tí študenti sú napríklad aj podľa prieskumu v Poľsku oveľa šťastnejší, že dokážu sami prirobiť, hoci iba v sobotu, na svoj život, aby mohli ďalej fungovať, pretože majú oveľa menšie daňové zaťaženie, aké máme na Slovensku. Na Slovensku nebolo pre študentov do roku 2015 vôbec zmenené a inflácia pokračuje. Tak sa skúsme na to pozrieť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2023 18:54 - 18:59 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Budem stručný. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte sa aj mne takto v krátkosti aspoň stručne, aby som vás nenaťahoval, vyjadriť k predmetnému návrhu zákona. Dlhšiu rozpravu dám potom v druhom čítaní, ak daná legislatíva do druhého čítania prejde.
Nespochybňujem zámer legislatívy, ktorý predložili predkladatelia tohto zákonu, pretože chápem, že chcú dosiahnuť to, aby rodiny mohli byť viac spolu doma a, samozrejme, chápem to, že rodina je základná bunka spoločnosti a v normálnej dobe by som aj doprial ľuďom, aby mohli spoločne so svojou rodinou tráviť oveľa viac času. Ale keď chce taká rodinka tráviť spoločne oveľa viac času spoločne a ísť niekde na výlet, musia mať k tomu aj dostatok finančných zdrojov. Bohužiaľ, sa porovnáme, áno, s vyspelejšími krajina, kde tých finančných prostriedkov tie rodiny majú viac. Na Slovensku množstvo ľudí využíva práve prácu v nedeľu, aby si mohli zarobiť na ten chod rodiny. Ja nespochybňujem znova ten zámer zákona, ale či je na to správny čas, sú tu v súčasnosti vytvorené podmienky aj v čase krízy, aby dané rodiny vedeli aj tú rodinu uživiť.
Okrem iného som si napríklad našiel také štatistiky, že podobnú legislatívu prijali aj v Maďarsku, kde ju v roku 2016 potom aj zrušili na základe tlaku spotrebiteľov, ktorí opäť chceli nakupovať práve v nedeľu. Alebo ďalšiu štatistiku, kde ma potom môže aj pán spravodajca alebo pán navrhovateľ upraviť, že príde o prácu až 90-tisíc ľudí. To som, to som teraz našiel, aj ma môžte opraviť, keď som si iba dal do gúglu (reakcia z pléna), sme pokračovali.
Ale ďalej budem pokračovať skôr k tej hlavne pointe, k tej veci, na ktorú som sa chcel zamerať, a to je práve mladí študenti. Ja ako aj mladý človek viem, že množstvo mladých vysokoškolákov využívalo práve počas víkendu možnosť, kedy na tú prácu, na tú brigádu mohli. Pretože cez týždeň boli v práci a v sobotu, nedeľu boli na nejakej brigáde, v potra... a tak ďalej, aby si na svoje štúdium mohli zarobiť. Keďže v súčasnosti vieme, že hoci sa hovorí, že školstvo je zdarma, ale až tak zdarma nie, aby mohli zaplatiť svoj internát, mohli sú kúpiť nejaké veci, ktoré do školy potrebujú, a cez týždeň to reálne nestíhali.
Kolega povedal aj taký pekný príklad v Poľsku, kde je to už dlhodobo, kde sú tie obchody zatvorené, a ja to znova preklopím na tých mladých ľudí, ako sa chcem zamerať a možno aj taký nápad do budúcnosti dať, pretože v roku 2015 bola na Slovensku prijatá legislatíva, že keď, ak ste študent, tak ak je váš, tak neplatíte odvody a dane pokiaľ váš príjem tvorí do 200 eur. Ale táto suma sa od roku 2015 vôbec nezmenila a nevalorizovala a vždy ostáva na tej iste sume. Vtedy to bolo 52,5 % z minimálnej mzdy. V súčasnosti v roku 2023, keď minimálna mzda 700 eur, vždy to ostáva tých 200 eur, čo je iba 28,5 %, teda študenti hoci aj viacej zarobia, keďže tá priemerná mzda ide hore, platia vyššie a vyššie dane, odvody. Ale napríklad v Poľsku do 26 roku pokiaľ ste študent neplatíte žiadne mzdy a odvody a vám z tej výplaty ostane viac peňazí, z čoho si napríklad tí študenti môžu financovať svoje vzdelávanie, potraviny do školy a tak ďalej a tak ďalej.
Tak ja sa chcem zastať hlavne v tejto rozprave tých študentov a možno nejaký nápad dať, ako by sme vedeli práve tým študentom pomôcť, aby si v budúcnosti vedeli tú školu ufinancovať, aj to vzdelávanie, stravu a možno dostať nejaký verejný prísľub aj od predkladateľov poslancov, aby sme sa pozreli aj na danú problematiku a zvýšili možnosti tým študentom, či po vzore Poľska, aby neplatili tie dane, odvody pokiaľ sú študenti, alebo tú sumu zvýšili aspoň na tých 55 %, ako bola v roku 2015, keď bola daná legislatíva prijatá, aby v tých peňaženkách ostalo viacej finančných zdrojov, aby si to štúdium mohli platiť.
Tak možno takto komplexnejšie ešte k tomu vystúpim v druhom čítaní a môžme nad tým všetkým uvažovať. Ale by som chcel pripomenúť aj o tých študentov, že venujme sa im, pretože množstvu študentov to môže uškodiť a ten jeden pracovný deň, ktorý napríklad robia v supermarkete, im nemusí vystačiť na to, aby si vedeli zabezpečiť financovanie školstva. Ešte v súčasnosti, keď išli napríklad hore aj internáty, išlo hore stravné a tak ďalej. Teda ja sa hlavne zamerám teraz na tých mladých, pretože viem, že niekto to mohli aj tie rodiny uhrali spoločne a vedeli to tráviť, ale tých mladých sme nejako vynechali. A veľa mladých sa živí samých a nedostávajú žiadnu podporu od svojich rodičov.
Tak v krátkosti toľko a ďakujem za váš čas, aby som viacej nezdržiaval.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2022 9:25 - 9:28 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani Kolíková keď začínala rozprávať k tejto téme, povedal som si, že budem iba príležitostne reagovať, ale pri vás som si povedal, že zareagovať musím, pretože ste ma osobne veľmi sklamala.
Ja si pamätám ešte, keď začínala táto vláda Igora Matoviča, ale neskôr Eduarda Hegera, vždy som vás považoval za veľmi charakternú osobu a dobrú odborníčku a tešil som sa, že práve vy ste sa stala ministerkou spravodlivosti, pretože som vám veril. Vždy som s údivom pozeral, s akou ráznosťou ste presadzovali reformu súdnej mapy. Do dnešného dňa si pamätám, ako vyšla tá kvázi prvá kauzička, sme ju riešili na našom klube, keď vás išli odvolávať, a ja som bol jeden z tých poslancov, ktorí hovorili, že Mária Kolíková je čestná politička a nikdy by tú kauzu nespravila. Som sa hádal s viacerými kolegami, ale vždy som tento svoj názor presadzoval. Aj napriek tomu, že som sa možno aj s pár kolegami pohádal, vždy som tomuto veril.
Ale teraz mi je veľmi ľúto, že ste sa dali na hru Richarda Sulíka, ktorý sa snaží silou-mocou túto vládu odvolať. Pýtam sa, kde sa stratil ten charakter, že zrazu chcete dosiahnuť to, aby na Slovensku nastali predčasné voľby? Pretože iná cesta asi nie je, keď sa pozrieme na súčasné zloženie, a aby tu znova vládol SMER a HLAS. Tá celá protikorupčnosť a to všetko, čo ste rozprávali, veď vlastne vy idete urobiť to, aby tu znova prišli títo ľudia k moci a znova ohýbali právom ako doteraz. Veď potom, keď budú predčasné voľby, sa tu znova vráti k moci SMER a HLAS, množstvo mladých ľudí potom odíde zo Slovenska, lebo už nebudú nikomu veriť. A vy budete jedna z tých osôb, ktorá zapríčinila to, že mladí ľudia zo Slovenska budú odchádzať, pretože v tom momente, keď ste mala byť silná politička, ste sa nechali obalamutiť Richardom Sulíkom a ste sa dali na túto hru.
Ja som osobne veľmi sklamaný aj preto, že som vám veril, aj som sa vás celú dobu osobne zastával.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 17:25 - 17:26 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Veronika, spomínala si slovo chlapa a s tým si spájala Richarda Sulíka, predsedu strana SaS. Ja mám s Richardom Sulíkom tiež také osobné skúsenosti, keď som riešil mesto Humenné.
Veľakrát som oslovil Richarda Sulíka, keď sme mali problém s energetikou a s teplom v našom meste, potom neskôr, keď aj firmy, ktoré v Humennom zamestnávajú množstvo ľudí, mali taktiež problém, pretože nedokázali platiť tie energie a mali problémy s dodávateľmi. Viete, koľkokrát mi pomohol Richard Sulík a dodržal svoje slovo? Ani raz. Ani raz. Prišiel nový minister a zázračne sa všetko dalo riešiť. A ten kto mi kľudne neverí, môžem kľudne zobrať aj kolegov zo SaS-ky, mi tu Peťo kričí, môžme ísť do Humenného navštíviť dve súkromné firmy, ktoré žiadali pomoc, a nikto im nepomohol. Namiesto toho ma Richard Sulík zablokoval, aby som mu ďalej nemohol volať a riešiť túto problematiku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 17:56 - 17:56 hod.

Tomáš Šudík
Pri tomto hlasovaní mám osobný záujem. Ďakujem.
Skryt prepis
 

1.12.2022 14:55 - 14:55 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja by som taktiež chcel poďakovať, že táto legislatíva vlastne funguje a prináša úspech. Ja veľa času trávim v lese a vidím, že aj v súčasnosti ľudia plastové fľaše o to menej vyhadzujú do lesa a si ich berú so sebou. Dokonca nám to potvrdili aj technické služby, ktoré spravujú a čistia tie mestské lesy, že je veľmi pozitívny výsledok, a preto som aj túto otázku položil, pretože som na sociálnych sieťach od mojich opozičných kolegov zaznamenal, že miera návratnosti fliaš je len niečo cez 20 %, čomu som ani neveril a som rád, že ste na to poukázali, že miera návratnosti a separovania je vyše 70 %, čo nás vysoko veľmi posunulo.
Len taká otázka pre zaujímavosť, nemáte nejaké skúsenosti zo zahraničia, aká je v súčasnosti miera separácie tam? A pevne verím, že sa nám už na ďalší rok, ako ste spomínali, podarí dostať sa na tú mieru tých 90 % a budeme pomaličky aj lídrami v Európe medzi našimi susedami, ktorí už k tomuto pristúpili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

1.12.2022 14:40 - 14:40 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem. Ja budem veľmi stručný a zároveň sa dopýtam, či sa nepremýšľalo nad zmenou legislatívy, aby napríklad niekto, kto má ukončené to výtvarné umenie, mohol tú výtvarnú výchovu učiť aj na základných školách bez toho, aby mal to pedagogické vzdelanie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

30.11.2022 12:40 - 12:40 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Marián, keď ste odchádzali z koalície, ste povedali, že chcete byť konštruktívnou opozíciou, tak mne príde logické, že ak niekto predstavuje rozpočet, tak práve začne rozprávať s tými ľuďmi, s ktorými chcel byť konštruktívnou opozíciou, a nie s tou, ktorá sa nemá konštruktívne baviť. Pretože tá, ktorá konštruktívna nie je, s tou môžeš maximálne rozprávať o bandúrkach, ale nie o rozpočte, čož je podľa mňa logické. Ale naša platforma, ktorá funguje, my sme mali tiež, máme nejaké pripomienky k rozpočtu, ale my sme išli a o nich rokujeme, pretože tak je to správne. Ak s niečím nesúhlasíš, rokuj, rokuj, pokiaľ nenájdeš nejakú zhodu. Ale prísť a odmietnuť akékoľvek rokovania a potom hovoriť, ako je čo všetko zlé, mi príde dosť také populistické a práve od teba by som to nečakal, lebo ťa považujem za takú hlavu rozumu a to by si mal posúvať ďalej a nie takto sa zachovať. Ak chceš niečo zmeniť, rokuj, ale takto k tomu pristupovať nie je správne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

20.10.2022 14:55 - 14:55 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ja by som iba chcel poďakovať za vašu odpoveď, aj za tú snahu túto problematiku relatívne riešiť, pretože aj vidíme, že možno je problém aj v takých najvyšších územných celkoch, ktoré potom neskôr schvaľujú tým stredným školám, teda v konečnom dôsledku kto akú triedu otvorí, a často je to podľa môjho názoru spolitizované, pretože oni umelo cez poslancov tlačia, aby boli tie triedy pre gymnáziá a potom nie sú pre odborné školy, na odborné sa nikto nehlási a v dnešnej dobe sa dostávajú už na gymnáziá, kade kto sa dostane, lebo sú veľké normy a na odborné sa deti nehlásia. Takže verím, že to bude aj záujmom ministerstva školstva možno aj uvažovať nad tým, aby sa nejaký dal priamy vzorec na tie VÚC-ky, aby nemohli takto politicky siahať do toho, kde koľko tried sa otvorí, pretože verím, že by v tomto rozdeľovaní bolo ministerstvo oveľa transparentnejšie, keďže nemá s tými riaditeľmi tých škôl také vzťahy, ako majú tí bežní poslanci vyšších územných celkov. Aspoň na východe to takto vnímam v okrese Humenné, že tí riaditelia, ktorí sú kamaráti s poslancami, tak tí triedy dostávali a tí, ktorí neboli, tak tí nedostávali. A tam je obrovský problém nejakých zohnať stolárov, pretože sa riaditeľovi neprihlási na odbor žiaden žiak alebo podobne upadajú aj iné odbory, kde by tí mladí mali záujem v súčasnosti študovať a takéto odbory nám na Slovensku chýbajú a potom je obrovský pretlak ukončených gymnazistov, ktorí nepôjdu ďalej na vysokú školu a sa nevedia posunúť ďalej v pracovnej činnosti. Ďakujem.
Skryt prepis