Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.1.2021 o 13:10 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.3.2021 10:12 - 10:14 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že ešte pred pár rokmi alebo tak 10, pár 10 rokov dozadu by nikoho ani len nenapadlo dať do ústavy zmienku o tom, že rodinu tvorí otec a matka, resp. že tieto dve pohlavia sú pri počiatku života.
No ale vidíme, že aj napriek tomu, že Slovensko prechádza veľmi turbulentným obdobím, krízou, priam anarchiou a minister Gröhling z liberálnej SaS využije túto príležitosť na to, aby predložil úplne scestný návrh, ktorý má učiť naše deti nejakú inklúziu, čo znamená také otupovanie toho, že to, čo je ľudskou normou, normou nie je, a vlastne nás tlačí do toho, aby sme jasne povedali, že práve tieto biologicky samozrejmé veci je potrebné ukotviť aj v ústave, aby boli platné, aby sme nemuseli na každej pomaly schôdzi čiahnuť na to, že či tu liberáli chcú, alebo akým spôsobom sa budú snažiť rozvrátiť vnímanie štandardnej rodiny, tak ako ju tradičná rodina pozná.
Takže podporujem tento návrh, aby v ústave bolo jasne zakotvené, že otec a matka, muž a žena tvoria rodinu, a napriek tomu, že nie každý má ten dar, že môže v rodine, v kompletnej rodine vyrastať, my sa nemôžeme na druhej strane zbavovať toho, aby sme ten ideál rodiny ako, ako parlament, ako zákonodarci v spoločnosti chránili a podporovali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 14:02 - 14:03 hod.

Tomáš Taraba
Ďakujem za slovo. Ja by som sa chcel spýtať pána Kremského, že čo považuje za taký primárny teraz dôvod, že treba toto riešiť, elektromobily v mestách. Že či je to ekologická stránka, či to je ekonomická alebo že či sa reálne ľudia sťažujú na to, že nám, že pociťujú tie, tie exhaláty vo väčšej miere, proste, že čo je ten spúšťač toho, že, že toto je teraz téma číslo jedna z pohľadu koalície. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.1.2021 13:19 - 13:19 hod.

Tomáš Taraba
Vážený pán predseda, k tomu môjmu návrhu. Žiaľ, my nie sme členmi grémia. Takže ja to neviem predkladať na grémium, preto ak teda je potrebné, ak takéto veci aby v grémiu bolo, tak vám to dávam do pozornosti, že by ste ho zvolili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.1.2021 13:10 - 13:11 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, ďakujem za slovo a chcem vás požiadať, keďže počas vianočných sviatkov sme pred kamerami počuli pána premiéra povedať, že na Slovensku zomrelo zbytočne 4 300 ľudí vinou vlády tým, že si neplnila svoje povinnosti, a títo ľudia zomreli zbytočne, to znamená, že mohli byť zachránení, keby si tieto povinnosti plnila, tak vás chcem veľmi úctivo požiadať (predsedajúci komunikuje s kolegom), ak ma budete počúvať, by som vás chcel úctivo požiadať, že by sme si, tak ako v prípade pána Chovanca, uctili tieto obete, týchto 4 300 otcov a matiek, minutou ticha.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.1.2021 15:51 - 15:52 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážená pani Cigániková, ako koaličná poslankyňa ste sa pýtali celej Národnej rady, že prečo 24 hodín pred tým, ako začala táto Národná rada, ste nedostali podklady. Viete, vy aj napriek tomu, že ste liberálna politička, ja si na vás cením to, že patríte medzi tú malú skupinku, ktorá tie zákony aj číta. Takže v tejto veci musíte mať pochopenie, že niektorým poslancom tu vôbec nevadí, že to dostali o 14.14 hod., pretože oni by to nečítali, ani keby to mali týždeň vopred. Ale to, čo je, že naozaj tu sú neni dnes poslanci, ktorí tiež nestihli prísť z Kežmarku, zo Starej Bystrice, lebo sa dozvedeli o 14.14 hod. z médií, že o 15.00 hod. je zvolaná Národná rada.
To, že vládnete len v núdzovom stave, to je jedna vec, to, že prijímate zákony len v skrátenom legislatívnom konaní, to, čo vám vytkla aj prezidentka, to je druhá vec, ale divím sa vám, že ste sa nepoučili z vlastných chýb, pretože tie zákony, ktoré ste šili horúcou ihlou, tak Generálna prokuratúra tiež viaceré rozhodnutia dala, že boli vydávané následne všeobecné právne predpisy vecne nepríslušným orgánom.
Táto demokracia, ako ju vy vnímate, už hlbšie klesnúť nevie, a keď koaličná poslankyňa nerozumie, že prečo sme sa sem stretli, prečo sme sa tu museli zísť behom 45 minút, tak takto sa nezvoláva ani bratislavské mestské zastupiteľstvo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 10.12.2020 14:07 - 14:08 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister, aj že ste merali cestu do parlamentu. Takže ak to správne chápem, laicky povedané, ten, kto sa dá zaočkovať, má väčšiu pravdepodobnosť, že nezíska koronavírus, ale nie je zatiaľ garantované, že nebude šíriteľom koronovírusu, hej, tak to chápem. A v tejto súvislosti sa chcem spýtať, že či môžete vylúčiť, že očkovanie zdravotníckeho personálu bude na Slovensku tiež dobrovoľné, že by ste to povedali, lebo veľa, veľa pracovníkov v zdravotníckom sektore sa nás to pýta, zrejme aj vás. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2020 11:10 - 11:12 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Eštok, ďakujeme za vypracovanie tohto návrhu zmeny, ktorý sme podporili aj my, to je proste, aby pri vyhlásení núdzového stavu parlament mal právo sa vyjadriť predtým a nie potom, aby tak ako pri úplne bežných zákonoch sa vyžadoval súhlas aj pani prezidentky a vzhľadom na to, že nejde o bežnú vec, aj keď pri tejto vláde už sa to stalo normou, ale nejde o normu, ide o výnimočnú vec, aby bola potrebná nie jednoduchá, ale ústavná väčšina na prijatie núdzového stavu. Takže toto sú všetko pozmeňujúce návrhy.
Rovnako je potrebné vyzvať opäť predkladateľov, aby vložili do tohto zákona možnosť, tak ako to je v Rakúsku, že počas núdzového stavu nie je odobraté právo ľuďom obhajovať, demonštrovať za svoje práva a slobody, za svoje občianske slobody, no a už keď sme tu, pretože stále tieto, tieto zákony, ktoré už osem mesiacov tu počúvame, v podstate majú iba za cieľ stále eliminovať ľudí, stále iba dávať nové a nové obmedzenia a ja by som chcel využiť prítomnosť pána podpredsedu vlády a spýtať sa, že či plánuje vláda aj prísť s nejakou legislatívou, ktorá bude riešiť aj pochybenia štátu, pretože nedávno sme zaznamenali veľký únik napríklad dát. Rozprávalo sa o 350-tisíc únikoch dát z NCZI a tieto zdravotnícke informácie, ktoré unikli, ak sa stanú v akejkoľvek korporátnej spoločnosti a napríklad na západe to sú miliardové, miliardové odškodnenia. To znamená, ako chcete riešiť to, ak napríklad bude vyhlásený núdzový stav a následne to Národná rada neschváli, tak ako to máte navrhnuté, kto bude odškodňovať tých ľudí, aký tu bude odškodňovací mechanizmus pri všetkých týchto pochybeniach, pretože len bol povýšený ten pán, ktorý... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 17:13 - 17:13 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Dostál, mám také tri v podstate poznámky k vášmu príspevku.
Prvé, keď ste prijímali zákon o bezpečnosti detských ihrísk, tak ten zákon, áno, musí podpísať aj pani prezidentka, preto nerozumiem, prečo vás tak udivuje, že my chceme, aby núdzový stav, ktorý sa na rozdiel od bezpečnosti detských ihrísk týka každého jedného občana Slovenska, mala tiež podpísať prezidentka. Podľa mňa to je úplne niečo normálne.
Po druhé hovoríte, že nemáte záľubu vedome robiť zle. Choďte to povedať tým deťom, ktoré už sú 3 mesiace, myslím, doma, mimo vyučovacieho procesu, lebo, lebo pán Sulík sa neospravedlnil premiérovi. Nevieme za čo, ale neospravedlnil sa, preto sú doma, sú potrestaní, to nie je naša veta, to je veta kolegyne Cigánikovej a pani prezidentky, ktorá na to poukázala. Ona ako osoba, ktorá má prístup k utajovaným skutočnostiam medzi ústavnými činiteľmi, asi nevy..., nerozpráva niečo, čo si prečítala na Facebooku od pani Cigánikovej.
Po tretie pýtate sa teda, že čo je zle na tom, že ste zmenili ústavu v núdzovom stave ako jediná vláda, to ja som povedal, že ja to len konštatujem, že to sa robiť nemá, aj Benátska komisia, ktorou ste sa tu vy oháňali roky rokúce, toto konštatuje, no zrejme sa to nemá i preto, lebo v núdzovom stave je veľmi výrazne znížená všeobecná spoločenská diskusia o zmenách, a núdzový stav, či chcete, alebo nie, tak vytvára tlak na ľudí, vytvára pocit nejakého strachu, obavy, v strachu sa ľudia úplne inak rozhodujú ako v normálnom prostredí, to znamená, asi aj toto je jeden z tých dôvodov a faktom je, že už absolútne nie je známy prípad, že by niekto menil ústavy v skrátených legislatívnych konaniach, čím idete priamo proti prezidentke, ktorá vás žiadala, aby ste to nerobili ani pri normálnych zákonoch, pokiaľ to nie je potrebné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:42 - 16:43 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Kolega Podmanický, ja si myslím, že trošku vychádzaš zo zlého predpokladu, pretože si povedal, že áno, táto koalícia by mala oveľa menej využívať inštitút skráteného legislatívneho konania. To znamená, ráno sem niečo hodia, poobede je to schválené. Ja verím, že keď vládol SMER a bývalá vláda, tak to bolo oveľa ťažšie takto robiť, pretože vtedy opozícia, ktorá je terajšou koalíciou, tu mala oveľa viac osobností, ktoré boli schopné napádať zákony, ktoré vtedajšia vláda dávala. Ale už za týchto 8-9 mesiacov vidíme, že tu nie je žiadna požiadavka zo strany poslancov terajšej koalície byť súčasní tohoto procesu. Proste oni sem prídu, ukážu im palec, väčšinou Vašečka im ukáže hore, dole, rovno. A tak sa hlasuje.
To znamená, ja si myslím, že z ich vnútorných radov vôbec takáto požiadavka nie je ani potreba, necítia to, oni to dostanú nadiktované, čo majú ako odhlásiť a idú ako, ako proste stádo. To je proste už teraz je očividné, a práve preto sa tu prijímajú zákony, ktoré na Ústavnom súde im boli zastavené, no a následne teda došli s nápadom, že zrušia Ústavnému súdu právo vykladať ústavné zákony a budú tieto hlúposti prijímať v podobe ústavných zákonov. Proste to je celý posun.
No a po druhé, áno, Slovensko je jediná krajina, ktorá v čase núdzového stavu si dovolila zmeniť ústavu. To nielenže neodporúča Benátska komisia, ale nedávno dala stanovisko aj sestra pána premiéra Matoviča, že toto urobilo len nacistické Nemecko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:21 - 16:23 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Gyimesi, mám pár poznámok k vášmu vystúpeniu. Nazvali ste - hašteriť sa o hlúpostiach. No riešiť ústavnosť vašich zákonov určite nie je hlúposť. To je po prvé.
Po druhé. Nazvali ste, že sú civilizovanejšie krajiny ako Slovensko. Neviem, za čo vy máte Slovensko. Podľa mňa je Slovensko úplne civilizovaná krajina.
Po tretie. Povedali ste, že všetkým politikom na Západe zlomil boj s koronavírusom popularitu. No neviem, ako sledujete zahraničie, ale môžem vám povedať, existuje prezidentka Nového Zélandu, ktorá išla niekoľkonásobne vyššie so svojou popularitou. Takže to, úplne toto neplatí.
No a po tretie. Povedali ste, že neboli ste pripravení bojovať s pandémiou. To je vidieť, že vy ste neboli pripravení na vládnutie. Neviem, na aké všetky čiastkové problémy ste mali byť pripravení, pretože bojovať, niekto povie, nebol som pripravený bojovať. Teraz čo? Minister obrany povie, nebol pripravený bojovať v mierových misiách, nebol ako minister zdravotníctva pripravený obhajovať zdravie ľudí? Viete, čo je pandémia? Pandémia, nie je tu pandémia onkoochorení? Nie je tu pandémia kardiovaskulárnych ochorení? Kým vy tu lámete, ako to vy nazývate, lámete tejto korone krk, tak zatiaľ tu zomrelo 24-tisíc, to je údaj z minulého týždňa, na onkologické a kardiovaskulárne ochorenia. Ani na to neboli ste pripravení?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis