Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 4:43 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 11:36 - 11:38 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Samozrejme, stavať štátne byty takzvané je veľmi dobré, pretože naozaj ľudia a mladí ľudia potrebujú bývať. Samozrejme by som ich možno rozdelila skôr na také tie štartovacie byty, kde ten človek nezostane bývať celý život, lebo ja sa potom aj vrátim k tomu o sociálnom bývaní, kde tam vysoko znižujeme tú laťku tých, ktorí, ktorí nezarábajú vlastne a púšťame vysoko zase tých, ktorí zarábajú a budú môcť bývať v týchto bytoch, takže by som to nejakým spôsobom možno videla rozdeliť.
Trošku ste ma, pán kolega, prekvapili, pretože ako bývalá primátorka vám musím povedať, že z fondu rozvoja bývania sa nikdy, nikdy nepočítal dlh do dlžoby mesta, čiže vlastne sa neuvádzalo, aby mesto malo dlžobu, ale viete, aké teraz, teraz bude riziko obrovské?
Predstavte si, že dneska majú nejakú dlžobu mestá a obce, samozrejme, že skutočnú dlžobu majú 40 %, ale keby sme tam zarátali fond rozvoja bývania, tak už je to možno nad šesťdesiat, kedy to už ohrozuje financie a vy si predstavte, že teraz ešte dokážu urobiť to, že budú z toho splácať cesty, infraštruktúru, koľko si zoberú tých dlhov a zoberte si, že už dneska môžte stavať domy penzióny, napríklad v Humennom zobrali takisto dlh sedemstotisíc na bytový dom, sedemstotisíc na dom penzión a podobne a nič sa im nezapočítava do dlhu. Ale budúci primátor alebo budúce generácie predsa musia platiť istinu. Čiže dávajte veľký pozor na to, aby sme tie mestá a obce nedostali niektoré takýmto spôsobom, že naozaj nebudeme skutočnú zadlženosť vedieť a nebudú schopní splácať, splácať svoje záväzky, a to by bolo ako veľké riziko. Ale pozriem si, keď to bude v druhom čítaní, že ako sa s tým vysporiadate.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 17:28 - 17:30 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja súhlasím s predrečníkom, s Richardom Takáčom, že teda mali by sme to nie cez zrýchlené konanie, pretože pozerala som si reláciu, pán minister, TA3, kde ste práve o tejto problematike rozprávali. Trošku ste sa tam aj rozčuľovali, lebo ste čakali, že tam pošlú, pozvú aj zástupcov ZMOS-u, keď si to pamätám, a práve výrobcovia boli veľmi nespokojní a avizovali vám, že po tomto zákone sa ľuďom predražia potraviny, po tomto zákone, takisto pekári avizovali, že budú mať problém, budú mať problém so zamestnanosťou.
A mňa viete, čo vyrušuje? Že rozprávame, lebo aj tam, kde žijem ja, niektoré obce nemajú uzatvorené zmluvy, ale o tom sa bude dať polemizovať, prečo ich nemajú uzatvorené a z akého dôvodu. A ja sa pýtam, že ak je obec malá a vy argumentujete, že nemá peniaze na uzatvorenie zmluvy, ja si myslím, že sa môžu spojiť dve-tri obce na to, aby si uzatvorili jednu zmluvu na zber odpadu. Čiže nevidím vôbec, aby tu vznikli nejaké vysoko alebo veľké hospodárske škody, aby sme toto skutočne museli prejednávať v skrátenom konaní. A už nehovorím o tom, že sa nám to nedostalo ani na stôl, že pán minister tu teraz pribehol. Pán predsedajúci ohlásil, že to bude hneď teraz, toľko, čo si pán minister sadol, do 15 minút sa spustilo, že budeme prerokovávať zákon, ktorý ani poriadne nemáme načítaný, o ktorom ani nič nevieme, a prebehla jediná diskusia v TA3, kde bol fakt pán minister veľmi nespokojný, lebo mal tam naozaj strašne veľa oponentov a bolo mu jasne povedané, že sa predražia potraviny, predraží sa, predražia sa všetky tieto produkty pre obyvateľov.
A naozaj neviem, ale bola by som rada, keby pán minister bol taký láskavý a povedal, aké národohospodárske škody nám škodia alebo čo všetko, alebo ako to súvisí s COVID-om alebo s čím, že sa tak strašne ponáhľame a že si naozaj takýto dôležitý zákon, ktorý bude mať dopad na našich občanov, na zdraženie potravín, že si ho skutočne ako neprejdeme a neporozprávame sa o tom, a teda aj odborne nebudeme o tom diskutovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:20 - 11:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Mazurek, ja si ten zákon pozriem a tak na 80 % som presvedčená, že ho aj podporím, ale prejdem z vašej teórie do praxe, dobre? Pretože toľko vecí, čo ste tu porozprávali teoretických, pretože doposiaľ sa v žiadnej krajine nepodarilo ešte regionálne rozdiely úplne vyrovnať, kiež by sa Slovensku to darilo rýchlejšie, ale poďme do praxe.
Nechcela som na vás reagovať, čo sa týka Vranova, ale poviem to. O Vranove vôbec nič neviete, tak nerozprávajte! Vranov je priemyselný park, kde sú prenajaté pozemky na dvanásť rokov, keďže to primátor veľmi zle urobil, na pätnásť, už je to na dvanásť, lebo podmienka bola len na pätnásť rokov, už je to na dvanásť, už je to na desať a je to presne v prostriedku priemyselného parku, takže firmy majú obrovské riziká tam ísť podnikať. Tak aby ste vedeli, nie preto, že Fico tam strihal pásku.
Ďalšiu vec, ktorú vám chcem povedať, je, že, samozrejme, beriem, že automobilový priemysel nešiel dole, automobilový priemysel teraz išiel hore, lebo ľudia zistili, že pri kríze sú autá veľmi dobrým dopravným prostriedkom a vyhýbajú sa doprave, ale to len tak v skratke, ale poďme na to, čo by sme mohli urobiť. Možno nie veľké podniky, ktoré keď prídu na východ, majú obrovské finančné problémy z toho dôvodu, že presne ako ste povedal, nie sú tam cesty a predraží sa doprava. A na druhej strane máme Schengen, keby sme mali otvorenú Ukrajinu, je to obrovský trh, tam by sme mohli vyvážať.
A ja si myslím, že kedysi naozaj, a bolo by dobré, vhodné do agrosektora ísť, pretože kedysi naozaj boli bitúnky, keď si spomínate. Bitúnky sa zničili na celej našej republike. Ľudia dnes môžu pestovať, vracať sa k zdravým potravinám, aby naozaj mali dobrú obranyschopnosť organizmu. A ja si myslím, že je najdôležitejšie a najviac vtedy na východe, na strede bol práve ten agrosektor, družstvá a všetko, tam by sme mali sa proste venovať týmto veciam.
A, samozrejme, takisto ak ideme nejaké firmy, aby šli na východ, tak sa nepozeráme len na nezamestnanosť, ale pozeráme sa aj na školstvo, pretože akonáhle tam nemáte ľudí, ktorí vyjdú stredné školy alebo vysoké školy s daným zameraním, zasa len musia cestovať do iných regiónov, ale vlastne o tom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 4:43 - 4:45 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že tu v prvom rade, neviem, či ste, kolegovia, pochopili, tu nejde o diplomovku, ale tu ide o česť a morálku.
Ja si tu pamätám volebné obdobia, kedy tu pán Igor Matovič stál a až úplne nepríčetne vrieskal, ako treba zoťať hlavu Dankovi, ako treba zoťať hlavu všetkým, ktorí akokoľvek podľa neho porušili zákon, morálku a podobne. Dnes, keď ten istý prešľap urobil on, to znamená, ako bolo v prípade pána Danka, že diplomová práca, ktorú napísal, bola plagiát, dnes máte nieže iný meter, ale dnes má pán premiér a všetci iný kilometer, ja to volám, pretože v SME-čku je jeden redaktor, ktorý vždycky veľmi rád používa takú vetu, a to hovorím o denníku SME: "Čo keby Fico?" A porovnáva to, čo robíte vy, keby to urobil Fico. Čo by sa stalo? Alebo keby to urobil niekto zo SMER-u. Čiže tu nejde o obyčajnú, nejaký, o nejaký plagiát, ale tu ide o morálku a o to, čo sa tu dialo, keď Danka podozrieval z toho, aby, že vlastne napísal zlú prácu, ako kričal, aby odstúpil, akoby najradšej čokoľvek ktokoľvek urobil, aby, aby týchto ľudí pozatvárali.
Ja som to pred chvíľou hovorila aj o Daniela Lipšica, že to isté hovoril, vážení, a keď sa to stalo jemu, tak potom ten trest bol úplne iný. A to isté v tomto prípade hovoril pán Matovič, že on to urobil neúmyselne. A tu pán Baránik povie, že nezatvárajú za neúmyselné trestné činy. No tak jedných budeme zatvárať za neúmyselné trestné činy a druhých budeme nechávať.
Takže je to o morálke a je to o tom, že vodu kážete a víno pijete. A na vás sa tá spravodlivosť vzťahovať nebude, iba na tých iných.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 19:36 - 19:38 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Naď, možno vás budem môcť nazvať náš kolega, lebo ste bol v strane SMER, ste bol členom strany SMER.
Takže, pán kolega, v roku, od roku 2008 za našej vlády ste bol riaditeľ kancelárie štátneho tajomníka a poradca štátneho tajomníka pre obranno-politickú a medzinárodnú bezpečnosť, výkonný asistent splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre prípravu a organizáciu rokovania ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave.
Ja si myslím, že ste túto funkciu vykonával čestne, a vy teraz rozprávate, že my sme boli nečestní a boli sme zlí, a vy ste bol ten, ktorý ste nás zastupoval dokonca v zahraničí, v NATO, všade. Ja som prekvapená.
A možno takú radu, pán minister, viete, ako hovorí staré biblické porekadlo, o mne sa hovorí, že vidím aj dopredu, možno to, čo iní nevedia, ale ja sa, ja sa vrátim do histórie, viete, ako hovorí staré biblické porekadlo od kráľa Šalamúna? Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne.
Bol tu pán Lipšic, ktorý rozprával o tom, ako treba pozatvárať do basy všetkých, ktorí urobia smrteľnú autonehodu. Všetkých chcel zatvárať okamžite, až tú smrteľnú autonehodu dokázal, alebo teda nechtiac urobil sám. Viete, čo sa stalo? A to sú tie vaše nie dvojité metre, to sú tie kilometre, čo sa stalo? Dostal tri roky podmienku.
Viete, ja chcem jedno povedať. Naozaj, ešte aj východniari hovoria, že "zariekaného chleba sa najviacej naješ", naozaj možno treba niekedy vážiť slová, lebo kto druhému jamu kope, chráňboh, aby ste do nej spadli, to, čo ste tu dneska navyprávali. Ja vám to neprajem, ste mladý človek, máte deti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 19:00 - 19:02 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ja už ani neviem, odkiaľ mám začať, ale začnem.
Vážení kolegovia, kolegyne, ja som tá, ktorá tu veľa pamätá, a chcem vám povedať, že ak rozprávate, že sme nič neurobili, a sťažujete sa, akú ste mali prázdnu špajzu, tak ja vám poviem o našej špajze, keď sme nastúpili po pravicových vládach:
- 3 mld. eur nám ostalo vyrovnať po invalidných dôchodkoch, kedy Kaník zrušil invalidné dôchodky ľuďom.
- Ďalej nám ostali 2 mil. eur sekera, keď pán Beblavý zrušil Palmu-Tumys a zaviedol predčasné dôchodky, kedy ľudia mohli odísť ako 42-roční, aby ich nemusel vyplácať, a teda ani jeho ľudia, aby to nemuseli vyplácať.
- 30 mld. sme mali sekeru v Sociálnej poisťovni a aj napriek tomu sme každý rok vyplatili trináste, sme vyplatili vianočné príspevky, príspevky za nočnú prácu, príspevky pri narodení dieťaťa. Zvýšili sme všetky sociálne dávky, ktoré sme mohli. A to sme urobili pre ľudí.
Takže, prosím vás, pán Heger, ste minister financií, tak nehovorte o tom, že sme neurobili nič.
Vlastne vy ste nič nepovedal o pánovi Matovičovi, o jeho prešľapoch, vy ste sa venoval celému príspevku nám, ale my už nie sme vo vláde, nám voliči vystavili, vystavili vysvedčenie, skončili sme ako druhí, uvidíme, ako skončíte vy, ale tak robte tak, aby ste aspoň taký výsledok ako my dosiahli.
A ak sa, a čo sa týka vraždy novinárky, tak v Malte zavraždili novinárku v novembri roku 2017, vražda Kuciaka bola 21. februára 2018. Sedí vrah už za mrežami? Na Malte ešte nie. Kto ho zavrel? Pán Čižnár, človek, ktorý bol zvolený za nášho obdobia, tak sa nechváľte cudzím perím a nerozprávajte, akí vy ste tu inkvizítori, ako vy to tu všetko dobre robíte. Takže ja sa pýtam, v Malte dodnes nie je táto vražda vyšetrená, lebo majú komplikácie. Tu sa to udialo podľa mňa tak, že vďaka policajtom a vďaka ľuďom, ktorí na tom pracovali.
Takže nerozprávajte, že čo všetko vy ste už dokázali, lebo zatiaľ tu sedíte, ešte, ešte neviem, čo ste dokázali, ale ľudia tvrdia, že zatiaľ nič.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 18:52 - 18:54 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán Šeliga, vaše vystúpenie prirovnám k jednej takej vete, ktorá platí už dlho, kade vietor, tade plášť. Viete, výdobytkom Nežnej revolúcie, vy ste povedali, že bola verejná voľba. Nie, verejná voľba bola za čias komunistov alebo za čias socializmu a práve Nežná revolúcia a všetci tí, ktorí stáli na piedestále, to kritizovali a vydobyli si to, aby poslanci a všetci mohli slobodne sa rozhodnúť podľa svojho vedomia a svedomia, koho budú voliť. Hovoríte, že verejná..., že tajná voľba sa stala nedôveryhodnou a spochybňovanou v minulosti. Áno, kto ju znedôveryhodnil a spochybnil? No vaši koaliční partneri, neviem, či aj pán Dostál vtedy nebol v Národnej rade. Všetci, čo tu sedia, pán Sulík, fotili si to, nedokázali proste, proste urobili z toho frašku. Neurobili sme to my, urobili ste to vy a obávate sa, že to príde opäť.
A ja zase poviem jednu vetu. Vy ste svojim poslancom, vy ste z nich urobili vazalov. Prvýkrát pred chvíľou som prečítala 73 ods. 2 ústavy, kedy poslanec nemá dostávať príkazy a má všetko robiť slobodne, alebo teda, vy ste im dali podpísať koaličnú zmluvu. Ak ju nedodržia, čo, stratia mandát?
A teraz druhýkrát ste dali prílepok, že musia všetci voliť verejne, to znamená stádovito. Bude verejné vypočutie, ale ja som zvedavá, ako budú vaši poslanci hlasovať. Možno ako jeden vojak, ako jedno stádo. A nehovorte, že dneska na prokurátora, zase si pozrime právny poriadok § 8 ods. 3, písmeno zákona o prokuratúre dáva možnosť jeho disciplinárnemu stíhaniu Ústavným súdom.
A myslím si, že je tu určite, určite je to objektívnejšie, kedy sa posúdi to, čo generálny prokurátor spáchal alebo nespáchal, alebo čo urobil, neurobil, ako keď príde politická mašinéria do Národnej rady a povie, že toto sa nám nezdá, v tom ste mali prokurátor rozhodnúť tak a ste neobjektívny, to, čo vy dávate do zákona, a odvoláte ho.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 18:33 - 18:35 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, veľmi odborne ste argumentovali všetky závažné nedostatky tohto predkladaného poslaneckého návrhu a zákona. Ja prečítam judikát 73 ods. 2 ústavy.
Podľa tohto ustanovenia vykonávajú poslanci svoj mandát osobne, podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Prvý príkaz, ktoré táto vláda urobila, uviazala poslancom slučku, bolo podpísanie, v živote sa to nestalo, koaličnej zmluvy. To znamená, že ak poslanec nebude chcieť plniť príkazy svojho poslaneckého klubu a svojej koalície, neviem, asi nemá právo vykonávať svoj mandát.
Druhú vec, idú presne teraz robiť v tom alebo idú urobiť v tomto zákone, že všetci musia hlasovať verejne. Rozprávame sa tu o nejakom verejnom vypočutí. Áno, všetci si verejne vypočujeme a potom sa pozriem, ako koalícia bude stádovito hlasovať, ale aj to je dobré, lebo toto bude dôkazom toho, že svoj mandát nevykonávajú slobodne, že svoj mandát musia vykonávať podľa príkazov svojho klubu.
Takže možno na niečo to bude dobré, ale stratí sa demokracia, lebo voliť tajne je voľba slobodná. A ja si tu pamätám voľby v roku 2001, keď tu boli vaši, vaši, teda pán Sulík aj koaliční partneri, ako sa tu fotili hlasovacie lístky, čo sa tu dialo, ako sa poslanci chytali za ruky a museli všetci preukazovať, kto koho volil.
Takže zrejme sloboda vám nebude nič hovoriť, aj keď sú to mnohí, ktorí stáli na doskách Slušného Slovenska, rozprávali, aká je tu nesloboda. Ja si myslím, že tá nesloboda prichádza teraz.
A chcem povedať, že aj dnes môžme prokurátora potrestať v právnom poriadku - § 8 ods. písm. 3) zákona g, zákon o prokuratúre dáva možnosť jeho disciplinárnemu stíhaniu Ústavným súdom a nemusí o tom rozhodovať, či to sa páčiť bude, alebo nebude sa to páčiť vládnej koalície, aby sa zbavili nepohodlného prokurátora, ktorý nebude konať tak, ako konať má, pretože takéto vágne ustanovenia, ako máte, že kedy môžte odvolať prokurátora, je naozaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

4.6.2020 18:01 - 18:01 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som k tomu chcela povedať, že generálny prokurátor nie je iba manažér, ktorý má zabezpečovať chod úradu, ale rozhoduje aj o veciach v pôsobnosti prokuratúry a svojimi riadiacimi aktami nastavuje aj chod fungovania celého systému predovšetkým po odbornej stránke.
V prípade, ak sa generálny prokurátor stane človek, ktorý tento systém pozná len z vonku, bude mu trvať nesmierne dlho kým ho pochopí, pričom vzhľadom na svoju neodbornosť v tejto oblasti by mohol aj uškodiť, hlavne ak by sa na to pozeral očami napr. advokáta, ktorý predovšetkým na súde stojí práve v opozícii voči prokurátorovi. O uvedených veciach svedčia aj zákony týkajúce sa trestného práva, ktoré boli dlhé roky otvorené najmä osobami z prostredia advokácie alebo úradníkmi, či štátnymi tajomníkmi a právnymi teoretikmi, a preto aj dnes v porovnaní so zahraničím a zahraničnou právnou úpravou sú veci zbytočne komplikované, nesmierne preformalizované a v niektorých prípadoch sú aj jednostranne výhodné. A chcem povedať, že práve tento Trestný zákon nastavoval pán Lipšic. A dnes už hovoria aj prokurátori, aj policajti, že majú veľmi, veľmi veľa prekážok a veľmi veľa vecí, ktoré nie sú v prospech toho, aby čím skôr dopadli páchateľa, ale ktorí sú viac-menej prekážkou. A formulácia, že kedykoľvek môžte prokurátora odvolať, ak nevykonáva svoju prácu, tak ako si bude predstavovať parlament alebo vláda, je naozaj obrovský tlak, a preto nie je na mieste, že tu teraz hovoríte, že my politikárčime.
Myslím si, že politikárčite vy aj tým, že najväčším výdobytkom, kedy všetci štrngali s kľúčami, a všetci, ktorí ste kričali na slušnom Slovensku, bola tajná voľba, voľba vykonávať svoj mandát.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 14:07 - 14:08 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No, ja toto vnímam, legislatívne skrátené konanie ako konanie úplne opozdené, ktoré malo prísť pred štyrmi mesiacmi. Vážení, po prvé nič moc neriešite s peniazmi, ako budete týmto klubom to kompenzovať. Reprezentační tréneri mládeže, napríklad hokejového zväzu, 20 ľudí prepustených, ostatní sú už od marca na 60 %, už ani nehovorím o ľudskom prístupe k týmto ľuďom, absolútne nič sa nekompenzuje, nerozpráva sa s nimi, proste došlo nariadenie a tak to tam funguje. Vy tu rozprávate o tréneroch, kto to týmto ľuďom vráti, kto im to vykompenzuje? Však predsa máte peniaze z lotérie!
Ja som očakávala, že príde niečo, niečo komplexnejšie, že ste sa stretli s tými zväzmi a že prídete s niečím, ako im to vyfinancujete. Veď tí ľudia naozaj ten šport a tá mládež ako oni prežívajú. Dneska je jún a vy tu rozprávate o legislatívnom skrátenom konaní, akou rýchlou pomocou ste vy tu zasiahli, aká ste rýchla a zásahová jednotka tuná, a ja ešte raz opakujem, 20 ľudí vyhodených u repre mládeže, všetci sú na 60 %, pritom majú kombinované zmluvy, to si povedzme, že oni nemajú normálne zmluvy podľa Zákonníka práce, tam sa to ešte úplne ináč odvíja, možno, možno polovička je na, na riadnu zmluvu, kde sa niečo dá kompenzovať, a polovička absolútne nie.
Takže, vážení, zamyslite sa a príďte tu s normálnym zákonom, ako týmto ľuďom financie vyrovnáte, retroaktívne už asi nie, a ako presuniete nejaké peniaze, ako tým zväzom, či už hokejovým, alebo ktorému pomôžete. A netvárme sa tu, že per rollam a kadejaké hlasovanie teraz vyrieši všetko v kluboch, čo sa deje, lebo je to naozaj otázka financií.
Ďakujem.
Skryt prepis