Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:22 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 9:12 - 9:14 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, 28. október je..., 1918 je určite významným dňom v našich dejinách, sme sa dostali spod uhorského jarma, to je pravda. A zároveň s vami súhlasím, že ďalej máme veľmi silný a vrúcny vzťah k českému bratskému národu, čiže filozoficky sa nelíšime, ale vidím tam tri zásadné problémy.
Prvý je, vy vytvárate dve kategórie štátnych sviatkov a to je veľmi nebezpečné do budúcnosti. Budeme mať sviatky, ktoré sú ozajstné, a tie víkendové, tie druhotriedne, ako je tento váš. A možno do budúcnosti budete mať tendenciu, minimálne predseda Sulík častejšie hovorí, že štátne sviatky vôbec nepotrebujeme, treba to zrušiť, budete mať možno tendenciu zo všetkých sviatkov spraviť víkendové sviatky a to je veľmi nebezpečné pre slovenskú historickú pamäť. Čiže prvá námietka je, je to nieže optimálne riešenie, neoptimálne riešenie, je to veľmi nebezpečné riešenie.
Druhá vec, keď už hovoríme o dejinách, asi tušíte, že ďaleko dôležitejšie pre slovenský národ bolo prihlásenie sa Slovenskej národnej rady k československej vtedajšej štátnosti, ktoré sa odohralo v Martine 30. októbra, o dva dni neskôr, kedy ešte Slováci ani nevedeli, čo sa udialo v Prahe, až večer prišiel, myslím, Milan Hodža, aby ich o tom informoval, a až vtedy pridali k tej svojej deklarácii samourčovacieho práva, ktoré sa hlásia k Československu. Je to ďaleko dramaticky dôležitejšie pre slovenské dejiny a slovenský národ, čiže ak už chceme robiť štátny sviatok, tak určite z Martinskej deklarácie. A myslím si, že tu je ten zásadný rozdiel medzi nami dvoma, že vy sa hlásite k tomu, čo je československé, ale my by sme sa ako Slováci mali hlásiť predovšetkým k tomu, čo je slovenské.
A keď už hovoríme o tom, čo ohrozovalo československú štátnosť v daných rokoch, ’38. rok - Mníchovská zrada, možno by sa patrilo spraviť pamätný deň z tejto zrady západných spojencov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:40 - 10:42 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky. Skúsim po poradí.
Pán poslanec Mazurek, pravdou je, že žiadna iná strana nepomohla sociálnemu štátu tak ako SMER – sociálna demokracia. A áno, robili sme chyby a mohli sme urobiť viacej, ale pravdou je, že žiadna iná strana v dejinách Slovenska po roku ´89 neurobila toľko pre sociálny štát ako práve my. A ja som vždy kritizoval financovanie mimovládok a ospravedlňujem sa za to. Ubezpečujem vás, že už nikdy viac. Ale nevidím naozaj dôvod na to, aby sme si teraz vymieňali ako opoziční poslanci kritiku. Naším terčom, aspoň mojím terčom, je vláda Igora Matoviča.
K pani poslankyni Kozelovej, ona hovorí, že dôchodcovia vedia. No áno, vedia. Vedia, že najviac pomáhal SMER a potvrdil to aj jej kolega Šefčík, ktorý hovorí, že práve medzi seniormi je naša najväčšia voličská základňa. Čiže áno, seniori vedia, že my sme im dávali a vy im beriete. Taká je pravda.
Pán Šudík, hovoríte o našich ľuďoch a pán Miškovič, to je kto? Mimozemšťan? Veď to je váš človek, ktorý si už vytuneloval zo štátu takmer milión euro. Vy ste vláda našich ľudí v priamom prenose. Vadí vám, že chodím do Hainburgu na kávu. Ja viem, na Slovensku je socialistická káva a v Rakúsku je kapitalistická káva, tak si ju dajte. Vy ste mimoriadne zábavný človek.
Pani Zemanová, prečítajte si Johna Maynarda Keynesa a pochopíte všetko. To je taký ekonóm, viete? Ten ekonóm hovorí, že pokiaľ si požičiate a podporíte kúpyschopnosť obyvateľstva, tak to nie je prejedanie, to je investícia, ktorá sa vám vráti a ekonomika bude šlapať. Mimochodom, touto filozofiou sa riadi kompletne celá západná Európa a tou vašou neoliberálnou sa riadia banánové republiky.
A, pán kolega Šefčík, že kto je ľavičiar a kto je pravičiar? Veľmi jednoduchá odpoveď. My sme ľavičiari a vy ste pravičiari, ktorí tu páchajú generačnú lúpež na dôchodcoch.
Ďakujem pekne. (Smiech v sále. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2020 10:12 - 10:19 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, kedysi v parlamente tu bola noc dlhých nožov a dnes zažívame deň generačnej lúpeže. Jedna celé štyri milióna ľudí na Slovensku, tí najzraniteľnejší, tí najslabší budú olúpení touto vládou. Každý starobný dôchodca bude pripravený, obraný o 260 euro za mesiac. Toto je generačná lúpež a je to aj obrovský volebný podvod a bolo to už naznačené, pretože tuto pán minister Milan Krajniak v tomto parlamente ešte pred pár mesiacmi hlasoval za 13. dôchodok a dnes je to on, ktorý oberá tých istých dôchodcov o tieto peniaze, ktoré im mohli pomôcť. Navyše v čase korony, keď tu každý deň počúvame, že dôchodcovia a seniori sú tí najzraniteľnejší, tí najslabší, ktorých môže korona najviac ohroziť. Týmto ľuďom teraz zoberieme aj tie omrvinky, ktoré im tento štát kedysi dal. Je to naozaj nemorálne a cynické.
Ja tam cítim štyri rozmery a pokúsim sa to zhrnúť veľmi rýchlo. Prvý rozmer je politický. Rozumiem tomu, že medzi ľavicou a pravicou existujú dramatické rozdiely. Predtým bola ľavicová vláda, ktorá chcela pomáhať slabším, lebo to je základom jej programu. Pomáhať tým najslabším zamestnancom, pomáhať seniorom, pomáhať rodinám. Ale potom máte pravicové myslenie a pravicovú filozofiu, ktorú zastupuje táto vláda. To znamená pomáhať voľnému trhu, biznismenom, bankám, tým bohatším. Oni veria tomu, že to rozhýbe ekonomiku a budú mať z toho osoh aj tí najslabší. My ľavičiari hovoríme, že tak to nefunguje, ale toto je legitímny rozpor medzi ľavicou a pravicou. My ako ľavičiari sme pomáhali hodnote solidarity, oni ako pravičiari pomáhajú trhu.
Problém je tá faloš, ktorá tu bola pred voľbami. Pretože aj nominálne pravicová strana SME RODINA veľkolepo podporila 13. dôchodok a tá faloš je to, čo my dnes kritizujeme, a preto aj budeme odvolávať ministra Krajniaka a budeme kritizovať aj jeho šéfa Borisa Kollára, lebo ten podvod na dôchodcoch nie je jediný. Oni sú pokrytci prakticky v každej téme, ktorú ľuďom sľubovali. Oberajú robotníkov o minimálnu mzdu. Oberajú deti o obedy, oberajú seniorov o dôchodky. Hovorili o 25-tisíc bytov ročne, odrazu na tom netrvajú. Hovorili o tom, ako budú naháňať mimovládky, ako im nebudú dávať peniaze. Dneska idú mimovládkam státisíce. To nie je problém. Hovorili o tom, ako budú geopoliticky zmierliví, a dneska tu podporujú tú najtupšiu rusofóbiu. Toto je SME RODINA. Najväčší podvodníci v politike Slovenskej republiky v dejinách. To už ani nejdem hovoriť o tom, že pán predseda parlamentu Boris Kollár tu bol vyhlásený sukničkár a dneska sa aj v tomto obrátil a naháňa chlapov. Toto je Boris Kollár, toto je SME RODINA. Falošná, falošná, falošná a práve preto musíme na to upozorňovať a musíme odvolávať aj ministra Krajniaka.
Druhý rozmer je ekonomický. Ekonomický rozmer súvisí s tým, že ľavica verí v keynesiánsku ekonomickú politiku. To znamená, chceme pomôcť ekonomike v čase krízy tým, že budeme podporovať spotrebu a kúpyschopnosť obyvateľstva aj seniorov. To znamená, zvyšujeme sociálne dávky alebo zvyšujeme minimálnu mzdu pre zamestnancov a tých najchudobnejších robotníkov, aby mali peniaze, aby si za tie peniaze mohli kupovať tovary a aby potom tie firmy tie tovary mohli vyrábať a takto sa rozhýbava ekonomika. Takto to funguje a robia to Nemci, robia to Francúzi, robí to každý civilizovaný štát. Ale nie, oni si vybrali neoliberálnu cestu. Pomáhať podnikateľom a ošklbávať ľudí ešte aj o tie najzákladnejšie sociálne práva. A toto je podľa mňa ekonomicky samovražedné, pretože ľudia nebudú mať peniaze a ekonomika bude stagnovať a padať.
Toto je výsledok politiky tejto vlády, vlády Igora Matoviča a ten argument, že peniaze nie sú. Tak ono vraj nie sú peniaze, ale oni si stihli požičať 12 mld., čiže môžu rozdávať, koľko len chcú, ale oni rozdávajú, viete komu? Bankám. Tristoosemdesiat miliónov dajú bankám, ale nenájdu 280 mil. na dôchodcov. Aká to je zvrátená logika? To isté. Oni si nájdu peniaze 700-tisíc pre bieloruskú opozíciu, bieloruskú opozíciu. Ja neviem o tom, že by slovenská vláda mala riešiť Bielorusov alebo ľudí z Ugandy alebo z Botswany, oni majú riešiť Slovákov. Naši seniori nemajú dosť peňazí, a oni posielajú peniaze bieloruskej opozícii. To je priam neuveriteľné! Čiže je to len výhovorka. Oni peniaze majú, ale dávajú ich bankám, dávajú ich bieloruskej opozícii, dávajú ich podnikateľom, ale nedávajú ich tým, ktorí ich najviac potrebujú - dôchodcom, robotníkom, rodinám. Toto sú tí ľudia, ktorým my musíme pomáhať.
Tretí rozmer je sociálny. Sociálny rozmer súvisí s tým, že predsa my si musíme ctiť hodnotu solidarity. Naši starí otcovia a staré mamy tu vybudovali prakticky všetko, čo tu máme, po druhej svetovej vojne. Vychovali nás, dnes sa starajú o naše deti, o vnúčatá, okopávajú záhrady, zveľaďujú našu krajinu. Poznáte koncept striebornej ekonomiky. To nie je tak, že oni by tu boli na príťaž. Oni pomáhajú spoločnosti, sú mimoriadne vzácni. Tak im poďakujme aspoň tým, že im dajme vianočný dôchodok. Je to naozaj také ťažké?
A tu narazím aj na štvrtý rozmer – kultúrny rozmer. Ja cítim, že sa tu rozmáha niečo ako generačný rasizmus. Požičiam si opäť pojem od Dušana Jarjabka – generačný rasizmus. Cítim toľko nenávisti aj na sociálnych sieťach voči staršej generácie od mladých ľudí, ktorí si mysleli, že zjedli všetok rozum sveta. Veď to je neuveriteľne cynické. Títo ľudia ich vychovali a naozaj vybudovali všetko. Dokonca to boli častokrát ľudia, ktorí ešte aj bojovali v druhej svetovej vojne a len vďaka tomu sme neskončili v plyne, kde by nás poslalo nemecké gestapo. Takže povedzme im, ďakujeme, a nešírme tento generačný rasizmus.
Ja som presvedčený, že by sme sa mali postaviť proti cynickej a neoliberálnej politike tejto vlády. Už aj preto, že máme memento v dejinách, a spomeniem jeden slávny citát z druhej svetovej vojny, týka sa hitlerovského Nemecka: „Keď prišli po komunistov, tak som bol ticho, lebo som nebol komunista, keď prišli gestapáci po Židov, tak som bolo ticho, lebo som nebol Žid, keď prišli gestapáci po odborárov, tak som bol ticho, lebo som nebol odborár, a keď prišli gestapáci po mňa, už sa nemal kto za mňa postaviť.“ Obráťme tento výrok a zamyslime sa nad dnešnou situáciou. Keď okrádajú dôchodcov, nesmieme byť ticho, keď okrádajú robotníkov, nesmieme byť ticho. Keď okrádajú deti o obedy, nesmieme byť ticho.
Poučme sa z histórie, postavme sa za tých najslabších a, pán minister, prosím, nájdite v sebe aspoň kúsok sociálneho súcitu a neokrádajte naše staré mamy a starých otcov.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 9:53 - 9:55 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, ďakujem veľmi pekne, že ste vysvetlili kolegom, že aj oni hlasovali za 13. dôchodok a toto naozaj nevedia poprieť.
A dneska sú to oni, ktorí tento 13. dôchodok likvidujú. A to je obrovské pokrytectvo a podvod na voličoch. Darmo sa vyhovárajú na SMER, pretože SMER pomáhal dôchodcom a ten proces bol kontinuálny. To znamená, že najskôr sme prišli s 13. príspevkom, vianočným príspevkom, ten sme zdvojnásobili, ten sme zvyšovali, až kým to neprišlo k tomu riadnemu vianočnému, resp. 13. dôchodku. Takýto bol proces. A medzitým sme pomáhali dôchodcom s dôchodkovým stropom, s doplatkami na lieky, s vlakmi zadarmo a tak ďalej, minimálnym dôchodkom a mohol by som pokračovať. Čiže vytvárať tu ilúziu, že sme nič nerobili, iba na konci sme prijali niečo pred voľbami, je, samozrejme, len volebná propaganda pravicových strán.
Mňa však zaujala tá poznámka pána Kamenického o Arca Capital, pretože je naozaj neuveriteľné, že Matovičovci dajú do investičného fondu 10 mil., ale nevedia nájsť zopár euro na dôchodcov, takíto papaláši, ktorí vlastnia hotely v Trnave, pozemky, haciendy, historické budovy. Takýto človek nevie pochopiť, čo to je pre dôchodcu 460 eur na Vianoce. Nevie pochopiť, on má milióny. On sa o takýchto ľudí nestará. A Matovič, pán premiér, sa vyhovára, že on sa Pavlínke nestará do toho, kam tie milióny či miliardy, či koľko peňazí, preboha, majú, investuje.
Ale veď to je tak neuveriteľné počúvať od človeka, ktorý tam stál pred schránkovými firmami na Cypre, pred Počiatkovou vilou, ktorý sa tu oháňal Belize a vymýšľal tu na každého neuveriteľné nezmysly, tak tento človek nevie zdokladovať svoje milióny a či ich nedefraudoval, pretože je tu obrovské podozrenie, že Arca Capital má zvýhodnené postavenie voči Matovičovcom len preto, že Igor Matovič je premiér. Toto je taký škandál. Ešte väčší než ten, že papaláši sa vysmievajú seniorom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 18:51 - 18:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, rád by som nadviazal na váš príhovor. Reagovali ste na slová ministra Krajniaka, ktorý povedal, citujem, na lekárenských váhach rozdeľujú peniaze, ktorých je v kríze málo, tým, čo to – podľa pána Krajniaka a tejto vlády – najviac potrebujú. Tak sa zamyslime nad tým, kto to podľa nich najviac potrebuje. Bankám naliali 380-tisíc euro, Bielorusko; pardon, miliónov; bieloruskej opozícii posielajú 700-tisíc euro a dlh Slovenskej republiky zvyšujú o 12 miliárd. Toto je dnešná situácia. A vy neviete nájsť peniaze pre našich seniorov? Pre trináste dôchodky, za ktoré ste sám hlasovali? Pre ľudí, ktorí tu vybudovali po vojne všetko? Pre naše staré mamy, starých otcov? Vy ich oberiete ešte aj o posledné omrvinky. V priemere 260 euro mesačne okradnete slovenského dôchodcu. Opakujem, tí ľudia tu vybudovali všetko a vy im to teraz idete zobrať. A ešte tu ten váš kolega ide z nich spraviť zločincov. Odsúdeniahodných zločincov. Generácia, ktorá tu všetko vybudovala. Okiadzate ich a okrádate ich! Naše staré mamy a našich starých otcov. Že vám nie je hanby! Ale najhoršie na tom je, že ste sami za trinásty dôchodok hlasovali. Sami ste za to hlasovali.
Pripomína mi to Ivana Mikloša, ktorý pred voľbami prijal niekoľko sociálnych zákonov a hneď po voľbách ich Dzurindova vláda zrušila. Presne takí ste aj vy. Vy sa tak podobáte na Kaníka, Mikloša a Dzurindu, že to až pekné nie je. Oni boli vláda so sociálnym netvorom, vy ste vláda sociálnych netvorov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 17:59 - 18:01 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega, minimálna mzda vo výške 60 % priemernej mzdy preukázateľne nemá negatívny efekt na nezamestnanosť ani na ekonomický výkon, to je jednoducho neoliberálny ideologický nezmysel, ktorý vám už dávno vyvrátili slávni ekonómovia ako Joseph Stiglitz, Amartya Sen alebo Paul Krugman. Prosím, prečítajte si tie štúdie, lebo toto je len číra neoliberálna propaganda. Podľa tejto logiky by bol najefektívnejší systém otrokársky systém a takéto niečo nemôžeme na Slovensku pripustiť.
Ja rozumiem tomu, že existujú rozdiely medzi paradigmami pravicovými a ľavicovými. Áno, pravica chce pomáhať podnikateľom a bankám, chce znižovať mzdy, chce znižovať dane bohatým ľuďom a v krízach si majú ľudia uťahovať opasky. Toto je ideológia pravice a tejto vlády. Potom je tu pohľad ľavice, ktorá hovorí o keynesiánskej logike. To znamená, podporujme platy, minimálne mzdy, dôchodky a všetky tie štátne pomoci, aby sme zvýšili spotrebu ľudí, aby sme zvýšili kúpyschopnosť obyvateľstva a tým pádom naštartovali ekonomiku. To znamená, v čase krízy nemôžu na krízu doplácať tí najslabší. Toto je logika ľavice a takto fungoval aj SMER počas krízy v rokoch 2008 až ´10.
Ale to, čo, na čo upozorňujeme dnes, to je falošnosť pravicovej vlády a hlavne strany SME RODINA. Pretože tá pred voľbami sľubovala modré z neba a dneska pre ľudí nemá dobré slovo, nemá pre ľudí to, čo im sľubovala. A viete, keď Boris Kollár pred voľbami hovoril o dôchodcoch, hovoril o robotníkoch, hovoril o obedoch pre deti a dneska sa mu hlavou honí iba ujo Paris, tak je to podvod na voličoch a my na to jednoducho musíme upozorňovať. Každého človeka, robotníka obrali o 33 euro mesačne a každého, každého pracujúceho človeka dokopy obrali o takmer miliardu eur v... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:53 - 16:55 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega, ja súhlasím s tým, že belgické orgány dva a pol roka tento prípad ututlávali a treba tlačiť na politickú zodpovednosť konkrétnej strany, a to boli krajne pravicoví nacionalisti z Flámska, ale nezužujme tento problém iba na pravicový extrémizmus. Tá policajtka zjavne nebola, alebo nevieme, či bola voličkou flámskych nacionalistov, ona jednoducho hajlovala preto, lebo je zjavne bežné v belgickej spoločnosti takéto prejavy preukazovať voči ľuďom z východnej alebo strednej Európy. Na toto sa, nad týmto sa zamyslime a zaoberajme sa tým, ako sa systematicky ponižujú východo a Stredoeuréopania alebo slovanské národy. Hovorme o dvojitej kvalite potravín. Hovorme o tom, že v tej istej korporácii v Nemecku dostane zamestnanec trojnásobný plat cez paritu kúpnej sily, ako Slovák v tej istej korporácii na Slovensku. Hovorme o tom, ako sa vraždili, rasovo vraždili Poliaci vo Veľkej Británii, alebo sa bili len preto, že majú rasistické predsudky v západných spoločnostiach. Hovorme o prípadoch poľského inštalatéra vo Francúzsku, o ktorom tu bola obrovská kampaň, aby Francúzi nepodporili európsku ústavu. Spomeňte si na to! To nie sú náhody a vyvrcholením toho celého je udusenie otca slovenskej rodiny. Toto nie je náhoda. Tu sú predsudky a diskriminácia voči slovanským národom. Prečo sa dokážu brániť Afričania v Amerike a keď zomrie Afričan, tak je z toho obrovské celosvetové hnutie Black Lives Matter, ale akonáhle zomrie Slovák, nič podobné nevidíme. Žiaden Slovak Lives Matter, nič také. Toto je nespravodlivé a neférové.
A potvrdil to aj rakúsky predseda vlády Sebastian Kurz, ktorý hovoril o arogancii západu voči východnej Európe. O tom, že nemôže fungovať politika zdvihnutého prsta. Protestoval proti tomu, že nás označovali za rasistov v prípade kvót. Toto všetko sú len predsudky voči strednej a východnej Európe, a to jednoducho musí prestať. Toto nie je len problém krajnej pravice.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:22 - 16:24 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hajlujúci belgickí policajti udusili otca slovenskej rodiny a dva a pol roka to ututlávali. Na čom inom sa má zhodnúť tento parlament a celý slovenský národ, ako na tom, že to odsúdime? Ja nerozumiem tomu malichernému prístupu vedenia parlamentu, že vedeli, že sme na to upozornili v strane SMER ako prví, že vedeli, že sme priniesli prví uznesenie, a natruc potrebovali spraviť to svoje, to vlastné. Preboha, zjednoťme sa aspoň na tomto základnom morálnom princípe, že chránime vlastných občanov a že odsudzujeme nacistické vraždy a takéto príšerné zločiny. My, samozrejme, podporíme návrh vládnej koalície, keď tak veľmi trvala na tom, že to musí byť jej návrh. Ale chceme, aby bolo zdôraznené, že toto nie je ojedinelý akt voči východným a stredným Európanom. Voči slovanským národom existujú na západe predsudky. Tak asi tá pani policajtka, ktorá tam bola prítomná pri tej vražde, nehajlovala preto, lebo ukazovala lásku k slovanským národom, že nie? Spomeňme si, ako vznikol nacizmus, že to nebolo len o nenávisti k Židom, nenávisti k Rómom alebo k Afričanom, ale aj o nenávisti k Slovanom. A to tam pretrváva. Cítime tú diskrimináciu a to ponižovanie našich občanov. Prečo toto spoločne nejdeme riešiť? Toto je práve ten pozmeňovací návrh, ktorý chceme doplniť, lebo nerozumieme, prečo sa to nedostalo do návrhu vládnej koalície. A viete, veľmi nás mrzí, keď potom počúvame od vládnych predstaviteľov, ako je Igor Matovič, predseda tejto vlády, ktorý si nevie ani len zapamätať meno Jozefa Chovanca a napísal dneska do statusu Ján Chovanec. Veď to je naozaj odpudivé. Skúsme byť v tomto prípade morálni, skúsme prejaviť sústrasť rodine a pomôcť jej, ako len vieme. A skúsme prestať malicherne politikárčiť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 23:52 - 23:54 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, pred rokom a pol to bola strana Sloboda a Solidarita, ktorá tu robila tri tlačovky denne proti Andrejovi Dankovi, ja si to veľmi dobre pamätám. Pani Nicholsonová od hnevu skoro zjedla mikrofón, aká bola rozzúrená z toho, že si niekto dovolil plagiovať a porušiť všetky pravidlá a dostal podvodom titul. Prestrih. Rok a pol prešiel. Váš predseda vlády urobil to isté. Váš predseda parlamentu urobil to isté. Dokonca váš minister školstva - to je ako z nejakej absurdnej drámy - urobil to isté. Vy máte na týchto kľúčových pozíciách plagiátorov. Dokonca minister školstva, veď to je na smiech. A on teraz bude chodiť medzi svojich kolegov do Európy, ministrov školstva, a bude im vysvetľovať, že je plagiátor? Minister, ministerský predseda bude chodiť na summity a budú sa naňho pozerať, že on je plagiátor? A on im bude rozprávať, že, ale veď nevadí, veď som zamestnával dvetisíc ľudí? U nás na Slovensku je to tak, že si vieme kúpiť titul? Toto je naozaj príšerné.
Pani kolegyňa, ja neočakávam, že si to uvedomia kolegovia z OĽANO, oni na svojho šéfa tu skladajú celý deň shakespearovské sonety. A ani si nemyslím, že zo SME RODINA sa budú ohradzovať, lebo ich šéf je taký istý plagiátor. Ale vy ste mohli sa ozvať a povedať, že sú pre vás princípy viac, ako je takéto politikárčenie.
A vy sa nevyhovárajte na to, že by padla vláda. Však predseda vlády Matovič povedal veľmi jasne, že by nepadla. Tak sa, prosím, nevyhovárajte. Zachovajte sa morálne, ako ste to chceli spraviť pred rokom a pol.
Lebo dneska hovoriť o tom, že chcete očisťovať Slovensko od podvodov a kryť toho najväčšieho podvodníka a zlodeja, ako je Matovič? To nemyslíte vážne.
A prikrývať sa podnikateľským kilečkom? Podnikateľské kilečko vlastne bolo zrušenie bankového odvodu. Takže vy dneska kvôli tomu, aby ste naliali milióny do bánk, idete pochovať všetky svoje morálne princípy. Gratulujem!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 22:34 - 22:36 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec, som veľmi rád, že tu zaznelo, ako zbabelo sa premiér zachoval na tejto schôdzi, keď vystúpil ešte pred otvorením rozpravy. Také sa tu ešte naozaj nestalo, aby takýmto zbabelým spôsobom predseda vlády sa zachoval voči parlamentu. My sme naňho nemohli reagovať. A toto je naozaj zbabelé.
Aj tá arogancia, keď predseda vlády navrieska, že nás všetkých nechá zavrieť, a potom odíde do Trnavy za Paulínkou. Takýmto spôsobom sa naozaj nemôže správať predseda vlády. Ja im prajem krásnu noc, ale tú noc by mal stráviť Igor tuto medzi nami, aspoň dnešnú.
Viete, dobre ste upozornili, pán poslanec Kamenický, na to, že ten ekonomický diletantizmus Igora Matoviča on prekrýva tými infantilnými statusmi.
Tak v Bruseli nás oberie o pol miliardy euro a zavesí hrniec mušlí.
Oberie nás o 600 mil. pre Hornú Nitru a zavesí obrázok rizota.
Oberie nás o 10 mld. alebo zvýši deficit o 10 mld., tak zavesí obrázok ponožiek.
14-percentný nárast verejného dlhu, obrázočky reďkovičiek.
Potom máme, že zobere dôchodkom, dôchodky, á, zobere dôchodcom 13. dôchodky a zavesí motorku.
Takýmto spôsobom infantilným a detinským funguje Igor Matovič.
A mňa desí aj to, že on nemá podporu celej koalície, veď to vidíme v priamom prenose. Veľmi takým až, by som povedal, nežným spôsobom ho tu ofukujú kolegovia z OĽANO, čítal som pred chvíľkou status jeho manželky Paulínky a bolo to zhruba na tej istej úrovni, ako ho ľúbi a aký je najlepší a tak ďalej, to všetci evidujeme.
Ale kde sú poslanci ZA ĽUDÍ a poslanci SaS? Oni najviac hovorili o morálke a slušnosti pred voľbami, a dneska neodkážu tento plagiát, túto zlodejinu obhajovať. Ale potom táto vláda dlhodobo nemôže vydržať. Ja chcem počuť, čo si myslí Dostál, Osuský, Nicholsonová, Kolíková, títo ľudia sa nesmú správať ako zbabelci, pretože už ich nikto voliť nikdy nebude.
Ďakujem. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis