Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 19:00 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 19:01 - 19:02 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem. Čo sa týka pandémie a ľudských práv, pán Vetrák, viete, prečo sme my viazaní medzinárodnými zmluvami? Lebo sme ich prevzali do ústavy. To nie je tak, že ony tu chodia niekde v nebesiach, a preto ich vzývame. Máme ich v ústave, v našom právnom systéme. A pokiaľ vy si ústavnou väčšinou schválite, že ich mať nechceme, tak ich mať nebudeme. My nie sme vazalský štát, my nie sme kolónia, my sme suverénny štát, ktorý keď si niečo schváli vo svojej ústave, tak to tak bude platiť. A vy dneska beriete Ústavnému súdu možnosť toto hodnotiť. A to je práve to extrémistické, to je práve to totalitné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 19:01 - 19:02 hod.

Ľuboš Blaha
Prepáčte, prirovnanie k fašizmu je politologické a nie je to nič neslušné. Takže ešte raz poprosím ten čas. Možno asi dvadsať sekúnd mi ubehlo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 19:01 - 19:02 hod.

Ľuboš Blaha
Poprosil by som vrátiť čas. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 19:00 - 19:01 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem teda reagovať na pána poslanca Vetráka, ktorý hovorí, že plačem na nesprávnom hrobe, lebo kritizujem OĽANO za tento zákon. Takže ten správny hrob je pani Kolíková, tak tomu rozumiem správne, a teda koaličná strana ZA ĽUDÍ. Vy ste si vlastne umyli ruky a povedali ste, toto svinstvo tu pácha Kolíková, hej, aby som len preložil to, čo ste tak pekne povedali. A ja s vami súhlasím, je to svinstvo. Je to svinstvo. Prepáčte, aby ste dovolili tuto malému trpaslíčkovi ako trojpercentný koaličný partner. V dobrom, hej, bez legitimity. Vy máte aspoň nejakú legitimitu vždy vo voľbách, ale čo má, preboha, pani Kolíková, hej? Ja neviem, či dostala vôbec päťsto preferenčných krúžkov. A táto pani tu teraz môže zavádzať svoje bombastické fašistické predstavy. Prepáčte, toto nemôžete dovoliť. Počúvajte pána Fiačana. Počúvajte, čo vám hovorí.
Pani kolegynka nie je profesorkou práva. Ona tu nie je najmúdrejšia na svete. Dôverujme tým, ktorí majú nejaké vzdelanie a ktorí majú nejaké skúsenosti. A ona tu teraz, jej dovolíte zavádzať, čo len sa jej zachce? Je to veľmi nebezpečné a rezorty vo vláde nie sú feudálne léna, že teraz tomu feudálovi dovolíte čokoľvek.
Takže, pán Vetrák, ak s tým nesúhlasíte, tak za to jednoducho nehlasujte, zvolajte koaličnú radu a pani Kolíkovú pošlite s jej predstavami, ktoré sa blížia k Hitlerovi, niekam preč.
A čo sa týka pandémie, viete, čo sa týka ľudských práv, my sme (reakcie z pléna) k nim zaviazaní a kvôli medzinárodným zmluvám... (Reakcie z pléna, zaznievanie gongu.) Môžem poprosiť? Poprosím znova čas.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 3.12.2020 18:47 - 18:56 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte zhrnúť niekoľko argumentov, ktoré som už naznačil vo svojich faktických poznámkach. Poviem ich osem, ak to stihnem, verím, že áno.
Prvá vec a už sme sa o tom bavili aj tuto s kolegom Dostálom, či je pilierom tej liberálnej demokracie, ktorej je on vyznávačom, ako sa rád tým pýši a predpokladám, že aj pani ministerka Kolíková, je pilierom takejto demokracie deľba moci? Je pilierom takejto demokracie systém, ktorý obhajoval ešte asi zrejme váš favorit, veľký liberál James Madison, ktorý hovoril o checks and balances. To znamená systéme bŕzd a protiváh. Na tom je postavená celá deľba moci, na tom je postavený moderný demokratický systém. To znamená, aby si väčšina, ktorá vznikne vo voľbách, nemohla uzurpovať moc. Aby tam bol vždy nejaký strážca, ktorý bude strážiť tých strážcov. To znamená, tá stará klasická platonská dilema, kto bude strážiť tých strážcov. A preto tu máte vždy jeden Ústavný súd, ktorý rozhoduje aj v prípade, že dajme tomu ústavná väčšina vznikne z parlamentných volieb ako teraz, aby si nemohli schváliť čokoľvek. Lebo reálne vy dneska máte možnosť, máte 95 hlasov, schváliť si, dajme tomu, že budete mať mandát už navždy a dáte to do ústavy a bude to platiť alebo máte možnosť vyhlásiť Igora Matoviča za svätého alebo máte možnosť dať vedúcu úlohu strany OĽANO a podobne. Toto sa môže stať. Čisto teoreticky, čisto hypoteticky.
A preto tu funguje ten systém bŕzd a protiváh, aby vám Ústavný súd mohol zakázať takéto niečo urobiť, lebo to odporuje duchu ústavy. A vy teraz toto idete zmeniť. Vy chcete túto možnosť tomu Ústavnému súdu zobrať a ja sa pýtam prečo. Čoho sa bojíte? Prečo sa bojíte Ústavného súdu? Viete, je to veľmi krátkozraké. Teraz ste vo voľbách vyhrali vy, o tri roky to môže byť niekto iný. Ja vám, samozrejme, držím palce, ale keď pozerám ten stav vašich preferencií, najmä pána Matoviča, tak už asi nevyhráte voľby, že áno.
Obávam sa, že o tie tri roky alebo dva roky a možnože aj skorej tu bude vládnuť niekto iný. Možnože tí, ktorých vy nazývate mafiáni, fašisti, komunisti a všetky tie vaše pejoratívne výrazy, ktorými chcete deklasovať slovenskú politickú diskusiu. Predstavte si to. Čo bude potom? Vy nabíjate zbraň týmto ľuďom. Čo keď sa dostane pán Kotleba k moci, pán Dostál, čo potom? Vy mu nabíjate zbraň. Odrazu už nebude Ústavný súd, ktorý bude môcť kontrolovať jeho výkon moci, odrazu bude mať plne v rukách prokuratúru, plne v rukách políciu, plne v rukách súdy, vy mu pripravujete pôdu. Aj ten Adolf Hitler v roku ´33 sa dostal k moci legálne, lebo bol nastavený systém tak, že mu to umožnil a vy to takýmto ľuďom uľahčujete. Nech sa páči, v poriadku.
Pán predseda Ústavného súdu vám to povedal úplne jasne. Takýmto spôsobom jednoducho nemôžte okliešťovať právomoci Ústavného súdu, je to v protiklade k právnemu štátu, ale aj v protiklade k demokracii. Prosím, uvedomte si to. Počúvajte odborníkov, počúvajte názory právnikov. Ja chápem, že sa cítite ako teraz mesiáši, pán Matovič rozdáva rady profesorom zo Stanfordu. V poriadku, máte ten pocit toho komplexu mesiášstva, že teraz zachraňujete svet pred mafiou a jaštermi a podobne. V poriadku. Ale prosím trošku pokory pred odborníkmi. Pán Fiačan nie je, teraz v dobrom, upratovačka v Kancelárii Národnej rady. On je, predpokladám, veľmi vzdelaný v právnej oblasti a hovorí vám niečo, čo má hlavu a pätu, tak ho, prosím, počúvajte. Teraz naozaj nemusíte nevyhnutne počúvať mňa, keď ma nemáte radi, ale toto sú názory odborníkov. A myslím si, že ďaleko väčších odborníkov, ako sú tuto kolegovia, ktorý tento zákon predkladajú.
Ďalšia poznámka. Generálna prokuratúra to isté. Tak postaviť sa v druhom čítaní a tuto poslanec navrhne úplne fenomenálnu zmenu. Akože zmenu, ktorá tu má platiť niekoľko rokov, systémová zmena Generálnej prokuratúry. Tu sa mení jeden systém prokuratúry na druhý a vy to robíte v druhom čítaní pozmeňovacím návrhom bez diskusie. Rada prokurátorov, samozrejme, bola pripustená k diskusii, dnes mala možnosť vyhlásiť, že s tým absolútne nesúhlasí, že je to neakceptovateľné a že teraz popierate základy právneho štátu. Toto hovorí dotknutý subjekt. To je fantastické. Vy vlastne nediskutujete s nikým, vy zvestujte svetu vašu pravdu. Inak tak to robili kedysi aj boľševici Vladimira Iľjiča Lenina. To nebolo potrebné sa pýtať ľudí, oni pravdu poznali, oni ju vedeli, oni vedeli zákony histórie. Alebo pán Adolf Hitler ten tiež spoznal zákony rasovej vojny a vnucoval ich ľuďom. A potom tu máme vládu Igora Matoviča, ktorý pozná a zvestuje pravdu, ktorú mu priniesol nejaký hlas v hlave a on to teraz vnucuje celému Slovensku. Je to veľmi krátkozraké. Toto isté. V päťdesiatych rokoch možnože v dobrej viere. Takisto v dobrej viere to robili vtedajší komunisti. Verili tomu, že tu prichádza úplne nový vek, svetlejšie zajtrajšky a podobne, a tak keď už ten les rúbeme, tak nejaké tie triesočky ako Horáková, Klementis a podobne, to už až tak nevadí. K tomuto vy spejete. Mňa obviňujete z toho, že ja tu obhajujem bývalý režim, ale ja som nikdy neobhajoval zločiny bývalého režimu, ja som nikdy neobhajoval to, že bol nedemokratický, to, že mal takúto boľševickú náturu vo svojej podstate. Ja som obhajoval tie sociálne funkcie. To, že pomáhali ľuďom, to, že pomáhali robotníkom, ale vy hľadáte inšpirácie práve v tej právnej oblasti, v tej urválkovčine a to je nebezpečné. Vy sa inšpirujete tým najhorším, čo bolo v bývalom režime. To znamená Urválkom a päťdesiatymi rokmi.
Tretia poznámka. Tajná voľba. Prepáčte opäť. Tak vy tu úplne účelovo zmeníte Ústavný súd, lebo zhodou okolností máte ústavnú väčšinu. Som zvedavý, či by vás to napadlo, keby ste ju nemali. Zhodou okolností tu teraz idete meniť tajnú voľbu, lebo sa neviete dohodnúť na voľbe generálneho prokurátora. Takéto účelové zmeny robíte do ústavy? To si z ľudí robíte srandu, veď to musí mať nejakú štátnu kultúru, preboha. To nie je možné takýmto spôsobom meniť. A keď to už chcete urobiť, tak sa aspoň tvárte, že ste konzistentní, tak sa postavte na úvod funkčného obdobia a povedzte, že všetky voľby personálne musia byť verejné. Ale nie. Predsedu parlamentu volíme tajne, lebo tam to z nejakého dôvodu nevadí, ale generálneho prokurátora musíme voliť verejne. Veď to nedáva zmysel, aspoň buďte trošku konzistentní, kolegovia. A viete, zase to pripomína tie staré časy, keď sa tu volilo pomaly aklamačne, že sa tu postavil ten súdruh a povedal, áno, volím toho súdruha Stalina a oni všetci tlieskali a hrala tá internationale. Toto chcete? Však trošku udržujme tú dôstojnosť a myslím si, že k dôstojnosti slobodného mandátu poslanca patrí tajná voľba.
Dôchodkové zmeny. K tomu povedal všetko Jano Richter. To zase. Tak vy sa postavíte v druhom čítaní a tu si prednesiete návrh, ktorým beriete dôchodkový strop tým najslabším spoločenským vrstvám - seniorom. Veď to je tak ukrutné. Keby ste sa spýtali sociálnych partnerov a rok o tom diskutovali, tak okej, povieme si, že budeme mať iný názor, ale bude to aspoň legitímne do tej miery, že sa s niekým rozprávate, ale vy to spravíte takto na hulváta, že sa tu postaví minister už tesne pred koncom rozpravy a zmeníme ešte toto. A toto budete robiť ďalej, a preto ste potrebovali vybaviť Ústavný súd, aby sa k tomu nemohol vyjadrovať, aby vám nikto na tú vašu pravdu, na tú vašu ideológiu nemohol siahať ako tí boľševici.
Pani ministerka Kolíková, prepáčte, ale ja si vás pamätám z našej vlády ako tú štátnu tajomníčku, takú tú, v dobrom to teraz myslím, šedú myšku, ktorá sa snaží tú čistotu právnu dodržiavať, ale nejak sa nepostane nikdy proti nejakým veciam, ktoré sú kontroverzné, však hrdinkou ste sa stali až teraz, keď ste v tej novej vláde, zrazu ste taká tá antikorupčná bojovníčka, takú sme vás nepoznali. No dobre, ale teraz sa dostanete k moci a ja vidím Ladislava Mňačka a jeho román Ako chutí moc. Zo šedej myšky sa tu stáva človek, ktorý tu chce ovládnuť všetko. Zničiť Ústavný súd, zničiť prokuratúru, zničiť všetky represívne zložky štátu a dostať ich pod svoju kontrolu. Toto je veľmi, veľmi nebezpečné a zíďte z kratšej cesty. Naozaj sa skúste vrátiť do tej polohy, v ktorej ste boli predtým, lebo tam ste boli aspoň odborne pôsobiaca, dneska pôsobíte naozaj ďaleko viac ako Vladimir Iľjič Lenin.
Čo sa týka posledných dvoch poznámok. Ja mám taký pocit, že to, čo sa tu teraz deje, musí mať dôvod. Prečo ste sa teraz práve v tejto chvíli zľakli Ústavného súdu? Prečo práve teraz v čase COVID-u, v čase pandémie potrebujete okliešťovať Ústavný súd? Prečo? Nie je to preto, že potrebujete prijímať opatrenia, kde sa bojíte, že by ste boli zastavení Ústavným súdom, lebo porušujete ľudské práva? Bavíme sa o testovaní, bavíme sa o očkovaní. Príde teraz najbližšie nejaký váš pokyn, nejaký váš zákon ústavný, že budete okliešťovať ľudské práva ľudí, len aby ste ich mohli očkovať? Zakážete im vstup do školy? Ústavné právo. Budete to môcť urobiť, lebo Ústavný súd už zrazu nebude môcť povedať nie. Testovanie to isté. Jasné porušovanie ľudských práv, pokiaľ to robíte nasilu.
Ale pokiaľ si do ústavy dáte, že to robiť môžte a ešte vyhlásite špajchľovanie v nose za ľudské právo, no nech sa páči, budete to robiť. Toto je možno skutočný dôvod, lebo iný nevidím. Prečo práve v čase pandémie potrebujete robiť takéto opatrenia, ktoré vedú k segregácii, k apartheidu? Tu budete mať ľudí, ktorí nebudú očkovaní, a ľudí, ktorí budú očkovaní, ako bolo kedysi v Južnej Afrike. Ľudia, ktorí boli Afričania, a ľudia, ktorí neboli Afričania. A do miestnosti mohli ísť iba tí neafričania. Pamätáte si to, že? Veľká inšpirácia, že? Rasistický juhoafrický režim apartheidu. Toto sa tu ide zaviesť a vy sa potrebujete zbaviť poslednej prekážky - Ústavného súdu.
Viete, takto sa kedysi rodil fašizmus.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 12:01 - 12:03 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, vy ste tu zopakovali tú svoju neuveriteľnú nehoráznosť, že prokuratúra nemá byť nezávislá. A že má byť nástrojom aktuálnej vládnej moci. A vy sa odvolávate na euroatlantické tradície, len ste zabudli pripomenúť, že by ste sa skôr mohli odvolať na naše československé tradície z päťdesiatych rokov. Lebo presne tak to vtedy fungovalo, že tu bola štátna prokuratúra na čele so súdruhom Urválkom, ktorého Ústredný výbor Komunistickej strany Československa poveril tým, aby nechal skriminalizovať a popraviť Miladu Horákovú alebo Klementisa, alebo ďalších, lebo im nevyhovovali. A vy teraz chcete to isté. Ten istý model.
Viete, ono niekedy treba, ja viem, že vy právnici s tým máte problém, rozmýšľať aj v kontexte. Vy sa nemôžete odvolávať na to, že v Spojených štátoch amerických niečo nejako funguje, keď oni nemali žiadne skúsenosti či už nacizmom, alebo s tzv. reálnym socializmom, ale tým pádom môžu nadväzovať na niečo, čo majú vo svojej krajine zažité. Ale tuto v krajine, v priestore, kde tu naozaj máme v histórii päťdesiate roky, kedy sa zneužívala moc, zneužívala prokuratúra, kedy sa tu politizovala prokuratúra a popravovali ľudia, tak vy v tomto regióne chcete zavádzať model, ktorý tu bol za čias Gottwalda? To si robíte z ľudí srandu?
A viete, teraz, keď mne to vyčítate, že ja teraz som akože tu ten komunista, ktorý tu nemá čo namietať, ale ja som práve vždy namietal na tom bývalom režime, že bol nedemokratický. Mne sa páčili tie sociálne funkcie toho štátu, ale vy si vyberáte z toho bývalého režimu to zlé, tú totalitu, tú politizáciu, tú kriminalizáciu opozície a to dobré, čo tam bolo, tie sociálne funkcie, tie ste odfrčkli preč. To bolo akože zlé. Netreba tu mať sociálny štát, netreba sa starať o ľudí, treba tu mať len Urválka. To ste si vy vybrali z toho bývalého režimu. Toto je, pán poslanec Baránik, choré, choré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:42 - 11:44 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál sa na chvíľku pozabudol. Pán Dostál, už nie je rok 1989. Vy teraz nepíšete článok do Nového Slova, tak skúste sa zase preorientovať, obhajujte teraz liberálnu demokraciu. To, čo ste obhajovali predtým v článkoch pre Nové Slovo a tzv. ľudovú demokraciu alebo ten komunizmus, tak to už teraz nie je v móde. Nezabúdajte.
Ale k tej veci, ktorú ste načrtli v otázke pána Dobroslava Trnku ako kandidáta v roku 2011 na generálneho prokurátora, tam bolo viacero faktických omylov. Vy ste hovorili, že Dobroslava Trnku chcel voliť SMER, ale zabudli ste povedať, že preto, lebo keby bol zvolený, tak by padla vláda. A je legitímne právo opozície, aby chcela padnúť vládu, keďže pani Radičová vtedy povedala, že pokiaľ bude Trnka zvolený, tak padne vláda.
Vy ako koalícia, vy ste tam vtedy sedeli, ste mali dosť hlasov na to, aby ste zvolili alternatívneho kandidáta, ale napriek tomu to vyzeralo na Dobroslava Trnku.
A teraz sa spýtajme, že prečo? Vo videu medzi Kočnerom a Trnkom sa tvrdí pre toto. Kočner hovorí: "Ja som dal milión, Haščák dal milión," na to, aby sa kúpil nejaký poslanec vtedajšej koalície. Tam, kde ste sedeli aj vy, hej? Čiže SDKÚ, SaS, MOST a KDH sú dneska podozriví z toho, že jeden z nich zradil a bol kúpený, hej? Vyšetrovala to vtedy polícia Lipšicova, povedala, že skutok sa nestal. Medzitým to už vyšetrujú znova. V roku 2019 sa zase vyšetrovanie rozbehlo, takže budeme zvedaví na výsledok teraz takej aktivistickej polícii, akú máme dneska.
No a teraz otázka je, kto teda bol kúpený? Hovorilo sa o sume 60-tisíc eur. Najčastejšie sa spomína, neuveríte, strana MOST - HÍD a ja som si pozrel, kto bol vtedy v poslaneckom klube MOST - HÍD? Neuveríte - Ondrej Dostál. Pán kolega, vy ste boli v poslaneckom klube MOST - HÍD, strany, o ktorej sa najčastejšie hovorí, že bola skorumpovaná, aby volila Dobroslava Trnku.
Pán Dostál, cinklo vám 60-tisíc na účet?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:17 - 11:18 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani ministerka, už od Platóna sa filozofi a politológovia zaoberajú otázkou, kto bude strážiť strážcov. A vy ste túto otázku odbili takým spôsobom, že by ste zo skúšky z politológie okamžite vyleteli. Vy ste si povedali, no však ľudia rozhodli vo voľbách, a tým pádom je to vyriešené. Načo Ústavný súd? Načo aj nejaký systém bŕzd a protiváh? Načo kontrola? Však si ľudia rozhodli a majú štyri roky teraz poslušne šúchať nožičkami až kým sa to nezmení.
Si to predstavte, že by tu dneska alebo že sa teda o štyri roky dostane k moci nacistická strana, dajme tomu nacistická strana, a bude hovoriť to isté čo vy. Budete tu kričať, že nie, nie, nie, nerušte Ústavný súd, nerušte kontrolu, nerušte súdy? Nie. Budete tu vy prvá kričať, že to takto byť nemôže. Lebo toto presne robili nacisti, že celú kontrolu zničili, že zrazu už nebolo tých strážcov, ktorí budú strážiť tých strážcov. Toto je ten zásadný problém.
Čiže, pani kolegyňa, skúste nad tým viacej rozmýšľať. Ja vám odporúčam knižku od Giovanni Sartoriho Teória demokracie, základná politologická učebnica, kde máte krásne analyzovanú definíciu liberálnej demokracie. To demokratické v tej zložke liberálnej demokracie, to je, že má rozhodovať väčšina, to máte pravdu. A to liberálne je to, že sa má zároveň chrániť menšina, opozícia a ľudské práva. A ako to chcete spraviť, keď tu máte 90 stláčačov gombíkov, ktorí vám čokoľvek odhlasujú a dajme tomu, že odhlasujú, že na Slovensku prestávajú platiť ľudské práva. A Ústavný súd s tým nebude môcť nič spraviť. To je to pravé orechové, demokratické, čo chcete?
Ešte raz, páni kolegovia, takto rozmýšľali v dejinách filozofie nacisti, ale určite nie demokrati a určite nie liberálni demokrati. Veď si to uvedomte. Takže takáto odpoveď mne rozhodne nestačí. Skúste sa ešte raz zamyslieť a dávam vám opravák. Nech sa páči, poďte ešte raz na skúšku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:01 - 11:03 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán podpredseda, presne ste vystihli, že tajná voľba chráni poslanca pred následkami a zabezpečuje mu, garantuje mu slobodný mandát pri personálnych voľbách, keďže ten, ktorého volí, sa mu potom nemôže mstiť, či už na pozíciách represívnych, alebo súdnych a podobne. Len viete, tuto nejde o filozofickú diskusiu. Tieto zmeny, ktoré prináša pani Kolíková, sú čisto účelové. No oni si jednoducho neveria pri voľbe generálneho prokurátora, tak si zmenia spôsob voľby. Oni si nedokážu predstaviť, že by niekto mohol namietať ich zákony, tak idú odobrať Ústavnému súdu právomoc preskúmavať ústavné zákony. Ale to má obrovitánske dôsledky. Tu sa rúca celý systém liberálnej demokracie, ktorý je postavený na systéme bŕzd a protiváh. O tom určite kolegovia niekde v politológii počuli. Brzdy a protiváhy.
Povedzte mi, akú má protiváhu ústavná väčšina v slovenskom parlamente. Akú? Keď nikto nemôže kontrolovať a zamietnuť a nejakým spôsobom napadnúť ich rozhodnutie. To znamená, že keď majú dneska účelnú ústavnú väčšinu, čokoľvek si schvália a už to nikto nemôže napadnúť. Čo keď si teraz schvália, že si predlžia svoj mandát navždy. Že tu vyhlásia vedúcu úlohu obyčajných ľudí do ústavy a že Igora Matoviča vyhlásia za vodcu naveky? Predstavme si to. Kto to bude môcť napadnúť? Ústavný súd túto právomoc stráca.
To znamená, my sa rúcame do úplne inej formy demokracie, ktorá sa nenazýva liberálnou demokraciou, ale možno ľudovou demokraciou a naozaj ju dneska majú stále v Severnej Kórei, ktorá je zjavne inšpiráciou aj pre pani Kolíkovú. To znamená, budeme tu robiť inkvizičné tribunály? Budeme tu robiť tribunály, kde si budete vy vyberať sudcov, ktorí budú poslušne kriminalizovať opozíciu? Tam to smeruje. Čiže, pani Kolíková, ja mám, samozrejme, radosť z toho, že čerpáte z marxizmu-leninizmu, ale, prosím vás, vráťme sa do normálnej demokratickej diskusie a prestaňte tu kriminalizovať opozíciu a ničiť liberálnu demokraciu na Slovensku.
Ďakujem. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 16:50 - 16:52 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Matovičova vláda okráda deti o budúcnosť a asi sa zhodneme na tom, že bez vzdelania tieto deti žiadnu budúcnosť v modernej ekonomike mať nebudú. Tu sa naozaj rodí stratená generácia, toto je plánované zotročovanie Slovenska, slovenského národa. A ja sa pýtam úplne logicky, prečo do kina decká ísť môžu a prečo do školy ísť nemôžu? Prečo prvý stupeň ísť môže a druhý stupeň ísť nemôže? To ako ten COVID chodí iba po tých triedach tých starších žiakov a tých mladších obchádza? To má akú logiku, preboha?! Prečo robia z detí rukojemníkov svojich koaličných sporov? Koho zaujíma na Slovensku, čo si myslí Sulík a Matovič a aké si invektívy vymieňajú cez facebook? Toto naozaj rodičov nezaujíma. Prečo všade v zahraničí pri lockdownoch prvé otvárajú školy a ako posledné ich zatvárajú a my to robíme presne naopak? Prečo sa tu zrazu začína diskusia, že sa bude podmieňovať povinná školská dochádzka očkovaním? Veď to je porušovanie ústavných práv, to sú vyhrážky, ktoré sú veľmi, veľmi nebezpečné. Prečo tu teraz chceme trápiť malé deti násilným špajchlovaním? To sú neuveriteľné veci, ktoré sa tu dejú, porušovanie ľudských práv, sociálneho práva na vzdelanie.
Viete, ja učím dištančne na vysokej škole a viem si veľmi živo predstaviť, že na strednej škole je to nepredstaviteľné. To nemá budúcnosť. Vy rozprávate ako učiteľ do čiernej obrazovky. Pri vysokoškolákoch je ešte nejaká šanca, že počúvajú. Ale pri stredoškolákoch alebo pri druhom stupni základnej školy? Neexistuje, aby ste dokázali takto kvalitne učiť tie malé deti. Čiže tu sa treba zamyslieť a konečne pustiť deti do škôl. Tuto je otázka budúcnosti slovenského národa. Ja si pamätám, ak to ešte stihnem, v 19. storočí konzervatívni vládcovia mali takú teóriu, že ľud musí byť nevzdelaný, aby sa ľahšie ovládal. Obávam sa, že túto teóriu si osvojila aj Matovičova vláda na čele s plagiátorom na jej čele.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis