Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:49 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:08 - 12:10 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Heger, aj ja mám chuť vám zatlieskať, za jeden rok ste prišli z 25 % podpory na 8 % podpory a ešte zopár takýchto prejavov a percentuálne budete na tom ako strana ZA ĽUDÍ.
Ja vám naozaj gratulujem, lebo neustále dávať tú obohratú pesničku, že lebo Fico, to už je naozaj trápne aj vašim pročkom. Toto už naozaj nikto neberie.
Tak my sme napísali tajnú správu SIS alebo to bola vaša spravodajská služba?
My sme oslobodili Zuriana alebo váš generálny prokurátor?
My sme oslobodili všetkých tých sudcov alebo to bol Ústavný súd, resp. súdy?
Pán kolega, vy si šlapete po jazyku jedna radosť. Už ste aj odišli za pánom Kurzom. Výborne, nabliakať a potom odísť.
Ja mám niekoľko otázok a verím, že ich pánovi Hegerovi doručíte.
Za prvé. S kým ste sa stretol pred hotelom Kyjev? To je kľúčová otázka, nie táraniny! Nie lebo Fico. S kým ste sa stretol pred hotelom Kyjev?
Druhá otázka. Koľkokrát ste sa vy a Matovič stretli s tajným agentom Makóom a dojednávali ich výpovede?
Po tretie. Je podľa vás v poriadku, ak Mikulec dohadzuje kšefty svojej rodine, je nepotizmus v poriadku? Posväcujete ho?
Po štvrté. Je v poriadku paktovať sa s takáčovcami, čo sú mafiáni, len preto, že sa na pána Mikulca niekto zaškeril v obchodnom dome?
Je v poriadku nosiť nelegálne kópie značkových hodiniek a byť ministrom vnútra a ani nevedieť, že porušujem zákon?
Je toto v poriadku, pán Heger?
Je pán Pčolinský, bývalý šéf SIS, náš človek? Lebo ste tu vymenovali všetkých našich ľudí, ale zabudli ste na vášho Pčolinského. Aj ten je ten gauner aj ten je ten zlý, aj ten už je vopred odsúdený, alebo si počkáme, či ho odsúdia naozaj?
A posledná otázka, a tomu ste sa veľmi filigránsky vyhli: Je v poriadku, že zomrel Milan Lučanský? Vy tu kopete do presne takých ľudí, ako bol on, do ľudí, ktorí bojovali s mafiou a kvôli vám zomreli!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:10 - 11:12 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, s prepáčením, vy musíte žiť na inej planéte. Tak tu sa odohráva vojna policajtov, ktorú už vidí každý, každý deň nejaká razia. Jeden útvar proti druhému útvaru. Neustále nejaký nový človek vo väzbe, neustále nejaký nový človek prepustený z väzby kvôli rozhodnutiu súdu alebo Generálnej prokuratúry, ale vy to nevidíte. Vy nič nevidíte.
Je tu systém nastrčených udavačov. A o tom nehovoria teraz opoziční poslanci, o tom hovorí správa vašej Slovenskej informačnej služby, opakujem, vašej SIS. Hovorí o tom, hovoria o tom koaliční poslanci, ako je pán Pčolinský alebo minister Krajniak dokonca, a vy sa stále vyhovárate na SMER, stále sa vyhovárate na nás. Vy žijete na inej planéte.
Hovoríte, že, ako pani Čaputová, že rozdeľujme fakty a interpretácie. No tak ja vám poviem, aké sú fakty.
Faktom je, že správa SIS hovorí o systéme udavačov, ktorí sú narafičení.
Je tu fakt, že Milan Lučanský je mŕtvy. Je to fakt?
Je tu fakt, že Zurian bol oslobodený. Je to fakt?
Je tu fakt, že Kolcun bol oslobodený, že Rybár bol oslobodený po skoro dvoch rokoch.
Je faktom, že Molnár bol oslobodený?
To všetko sú fakty, pán minister. Vy to nevidíte?
A my sa pýtame, čo je za tým. A vieme, že na čele prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ktoré to celé orchestruje, je Matovičov človek Lipšic. Vieme, že vy ste Matovičov človek, a vieme, aké má Matovič zámery z hľadiska likvidácie politickej opozície. Tak sa pýtame, či je toto očista.
Lebo, viete, ja mám taký pocit, pán minister, že vy si pletiete dva pojmy: očista a čistky. Očista je ozdravný proces, ale to, čo vy robíte, to sú typické čistky, ako boli v 50. rokoch. A vy ste tu ten najväčší Roman čistič. Obavám sa, že takto tú spravodlivosť vybudovať nemôžte.
A mrzí ma, že ste sa jediným slovom nevyjadrili k obvineniam, že ste kšeftovali so svojím otcom a so svojím bratom. To je veľká hanba.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 15:54 - 15:56 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky.
Pán Kazda, som rád, že konečne čítate dobrú literatúru. Odporučím vám knižku Antiglobalista, ktoré vydalo vydavateľstvo Peter Lang, jedno z najvýznamnejších na svete. To vám, verím, že bude šmakovať. Vy mi na oplátku môžte požičať svoj herbár, ja si ho rád naštudujem.
Viete, hovoríte o komunizme. No, tak v Čínskej ľudovej republike, ktorá sa nejakým spôsobom možno hlási k tejto ideológii, za korupciu ministrov rovno popravujú. Tak to funguje v iných krajinách tohto razenia. Čiže pani Kolíková by pravdepodobne bola rovno sťatá. Čiže buďme radi, že máme takúto parlamentnú demokraciu a môžme sa o týchto veciach iba rozprávať. Buďme radi. A pani Kolíková by mala byť najradšej.
Pán Mazurek, ja by som nechal pána Šeligu na pokoji. On ešte vyspáva opicu. Buďme ľudia.
Pán Hattas, vadí vám to oslovenie don Corleone, tak možno by sme skúsili Al Capone alebo Tano Caridi? Toto všetko pripomína Mária Kolíková. Ona tu vytvorila rodinnú sieť, ktorá bohatne na štáte a ktorá okráda ľudí. Mne to pripomína mafiu. Takto fungujú mafie. A potom sa tvária presne ako ten don Corleone v tom filme Krstný otec, že my sme legitímni, my o tom nevieme, to brat, bratranec, sestra, kôň – ako to bolo? Čiže toto je to nechutné. A to, že vy porovnávate reálny rozsudok súdu voči nevlastnej sestre pani Kolíkovej, a ryžovala z toho aj pani Kolíková, z tej firmy, porovnávate s nejakými podozreniami aktualít.sk – vy si robíte srandu? Podozrení vám takto vycuciam z prsta milión! Ale reálny rozsudok na sestru pani Kolíkovej.
Čo sa týka pána Suju, viete, ak by bola Kolíková skutočne etalónom spravodlivosti, tak by dnes žil Milan Lučanský a v base by hnil Andrej Kiska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2021 15:11 - 15:40 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, dovoľte mi za poslanecký klub SMER-u – sociálnej demokracie zhrnúť a doplniť to, čo už bolo povedané naším predkladateľom Ladislavom Kamenickým, ktorý presne vysvetlil kauzy pani ministerky Márie Kolíkovej, presne zdôvodnil, prečo považujeme jej zotrvanie na pozícii ministersky spravodlivosti za absolútne vylúčené a výsmech obyvateľom Slovenska, a budem o tom ešte hovoriť, pokiaľ vidíme, že jej rodinné firmy nielenže vyciciavajú štát o obrovské peniaze, ale navyše aj okrádajú bežných občanov.
Ja sa len čudujem, a poviem to rovno na úvod, ako môže pani Kolíková vydržať tento tlak a držať sa tej stoličky za každú cenu. Ja tomu naozaj nerozumiem. Zjavne v jej mentálnom nastavení neexistuje také niečo ako pokora a vyvodenie zodpovednosti.
Zoberte si príklad spred troch rokov, kedy bola v našej vláde. Tak ona ako osoba, ktorú tak glorifikujú liberálne médiá, ona, to Slušné Slovensko, ktorá tu najviac bojuje za toho Kuciaka, Kušnírovú a všetky tie veci, ktoré patria k tomu, k tej mytológii Slušného Slovenska, tak ona niekoľko mesiacov po vražde Jána Kuciaka nebola schopná vzdať sa svojho postu. To dokonca náš minister Marek Maďarič odstúpil okamžite, dokonca Robert Kaliňák odstúpil, dokonca Robert Fico odstúpil, a pani Kolíková, ktorá by mala byť podľa vlastnej logiky spoluzodpovedná, ona tam ďalej sedela a ďalej zneužívala štátnu správu na to, aby jej sekretárky kočíkovali deti a podobne. Ďalej si užívala ten papalášizmus, ktorým je známa dodnes. Ona sa proste tej stoličky nevedela zbaviť. Až potom naveľa, naveľa v auguste 2018 odišla. Toto je to hrdinstvo pani Kolíkovej.
Sa zamyslite vy, kolegovia, lebo vy ste tu spriadali konšpirácie o tom, ako je vláda namočená vo vražde Kuciaka, čo sa ukázalo ako absolútna nebetyčná hlúposť. Ale vy ste to šírili a vaša pani Kolíková bola v tom čase z vašej logiky spoluzodpovedná a zostala ako jedna najdlhšie. Ako som už hovoril, ani sám Robert Fico neostal dlhšie vo vláde SMER-u ako sama pani Kolíková. Veď to je groteskné. A ona má byť dneska tá reprezentantka Slušného Slovenska. No, áno, smejeme sa na tom. Je to naozaj veľmi vtipné.
A dneska vidíte to isté. Tak ona, ktorá najviac hovorila o transparentnosti, o spravodlivosti, o tom, ako sa nesmie zneužívať štát, ako sa nesmie vyciciavať, ako sa nesmú vyciciavať peniaze daňových poplatníkov, a zrazu zistíme, aj pre mňa to bolo tiež prekvapenie, zrazu zistíme, že jej rodinná firma zarába milióny na štáte a že dokonca aj jej vlastná firma, z ktorej má ona zisky, okráda bežných občanov v bytovke.
Ako, prepáčte, ja som si pani Kolíkovú predstavoval reálne ako takú intelektuálku, ktorá sedí doma, ktorá teraz v nejakej zaprášenej knižnici, a teda nič, hej. A zrazu zisťujem, že ona je ako hlava chobotnice rodinného podniku, ktorý tu vyciciava verejné peniaze. Pre mňa to bolo takisto prekvapenie. Ja som ju síce vnímal ako veľmi slabú odborníčku a to, ako som ju vnímal, ako zodpovednú za smrť Milana Lučanského, teda moje sympatie k nej nezvyšovalo. Ale že to je na úrovni dona Corleoneho, to som naozaj nevedel. Aj ona je na úrovni corleonovského rodinného klanu. Viete, aj, aj Michael Corleone hovoril, že, a čo ja viem, čo ako podniká moja sestra, sesternica, brat, starký a tak ďalej, my nikto nevieme, to je ich biznis, ja som legitímny. Pamätáte si možno ten film Krstný otec, legitimita, oni sa odpredstierali, že oni sú tí čistí, lebo to robil ten brácho a tamten biely kôň, onaký biely kôň. Takto fungujú mafie.
A pani Kolíková sa s tou istou logikou postaví pred parlament a ona nám ide povedať, že nevedela, že jej sestra je trestne odsúdená, nevedela, že jej firma, z ktorej jej chodia peniažky každý rok, že to je aj z tých podvodov na občanoch. Ona nevedela, že jej brat zhodou okolností vo verejnoprávnej televízii z peňazí daňových poplatníkov dostáva miliónové zákazky. Ona nevedela, že ten brat predražuje fotoaparáty a tie objektívy o niekoľko tisíc a takto si ryžuje. Ona nevedela o ničom. Ako pripomína mi to pani Remišovú, ktorú posadia ako kvetináč na parapet na vládu, ona ani nevie, že sa schvaľuje, že sa schvaľuje SIS a jej šéf. No a pani Kolíková nevie ani to, že sa tu dokázala, dokázali ukradnúť a spreneveriť milióny verejných peňazí v rodinnej firme, ona to nevedela. Ona je nevedomá, ona nevie.
Ako prepáčte, ale dávať to v takejto chvíli na niekoho, kto je mentálne retardovaný, že netuší, čo sa deje okolo neho, toto myslíme vážne? Pri všetkej úcte? Tak sa ako chlap postavím a poviem, áno, cítim zodpovednosť. Tak by sa zachoval rovný chlap, keď hovoril pán kolega. Ani pani Kolíková nie.
Pani Kolíková nemá úctu k tomuto parlamentu a necítim ani štipku pokory. Ona nás oslovuje, milí moji?! Poslancov Národnej rady. Dôjde sem a povie arogantne, flochne milí moji? To je niečo neuveriteľné!
A verte tomu, že keby nemala krytie liberálnych médií, ktoré si kupuje tým, že podporuje mimovládky, a o tom ešte budem hovoriť, no tak by absolútne, ale absolútne nemohla ustáť ten verejný tlak.
Zoberte si ešte raz ten test s Robertom Ficom a predstavte si, že toto sa deje nejakému ministrovi vlády Roberta Fica alebo samému Robertovi Ficovi, toto si viete predstaviť, čo by bolo v denníku SME, Denníku N? Palcové titulky od rána do večera, obrovský tlak, už by sme tu mali hercov na pódiách a už by tu Stanke vyhukoval ako opica. Takto by to fungovalo. Dneska nič! Dneska absolútne nič. Sa tvárime, že všetko je v najväčšom poriadku, však čo, niekoľko miliónov. Rodinná firma.
Ako viete si predstaviť, že Robert Fico by takýmto spôsobom dával svojmu bratovi zákazky miliónové, že by okrádal v bytovke ľudí jeho brat a bol by odsúdený? Lebo viete, tu je ten zásadný rozdiel, vy tu hovoríte o podozreniach a ľudia sedia vo väzbe. To sú nevinní ľudia, aj keď môže byť formálne, ale nevinní ľudia a pani ministerka si musí ctiť prezumpciu neviny. Oni sedia vo väzbe ako nevinní ľudia a dokonca niekoľkí zomreli vo väzbe ako nevinní ľudia, vrátane generálna Lučanského, a to je neuveriteľná hanba.
Ale jej sestra bola odsúdená, to nie je nevinný človek, to je odsúdený človek. Odsúdená za podvod, z ktorého ryžovala aj pani Kolíková, lebo dostávala z tej firmy zisky. A nikomu to nevadí.
SME-čko dneska riešilo úmrtie, úprimnú sústrasť, psa Baracka Obamu. To bola téma denníka SME. No keby to bolo pred troma rokmi, tak čo asi riešime? Lynčuje sa tu každý minister vlády Roberta Fica, keby takéto niečo spravil. Ale akonáhle Mária Kolíková, tak riešime Obamovho psa, lebo vôbec nezáleží na verejných peniazoch.
Pani ministerka Kolíková – a Laco Kamenický to vystihol úplne perfektne – sa stala symbolom zlodejiny tejto vlády, ale aj symbolom pokrytectva. Pokrytectva v tom, že ľudia, ktorí mali priniesť to slušné Slovensko, prakticky s tými slušnými veselými tvárami len bohapusto kradnú. Bohapusto kradnú!
A, viete, nehovoríme to len my v SMER-e a ja sa aj čudujem kolegom zo ZA ĽUDÍ, že sa stále obracujú na nás, ako keby sme ešte vládli. Však sa obracajte na kolegov z OĽANO, aj ja sa na nich obrátim. Vy si hovoríte, že ste protikorupčné hnutie a vy chcete podržať pani Kolíkovú po tomto všetkom? Po tom, ako vrazila hrdzavý nôž do chrbta Igora Matoviča? Veď to videlo celé Slovensko a celé Slovensko sa smialo Igorovi Matovičovi. A vy ste fakt ochotní ďalej podporovať Máriu Kolíkovú? Ako krajší symbol zrady asi neexistuje. A niežeby sme jej v tej chvíli nedržali palce, preto tušíme, že Igor Matovič si to zaslúžil. Ale to vy chcete teraz jej zlodejiny prikryť? Vy, čo ste sa tu hrali na to, že ste tu najčistejší?! Prikrývate jednu kauzu za druhou?
Páni kolegovia z OĽANO, a kde je vaše svedomie? Ako budete hlasovať? Viete, môžte stokrát obviňovať SMER, že vyvolal toto odvolávanie, no ale my cítime, a každý z nás už číta tú politiku nejakú chvíľku, my cítime, že toto nie je spor medzi SMER-om a koalíciou, toto je spor medzi Igorom Matovičom a jeho hnutím OĽANO a stranou ZA ĽUDÍ a pani Kolíkovou. My zároveň cítime, že to je spor medzi pani Remišovou ako predsedníčkou strany ZA ĽUDÍ a budúcou predsedníčkou pani Kolíkovou, ak sa teda podarí všetko, ako má. Všetci tušíme, že tu sa dejú veci v koalícii.
My robíme úplne bežnú politickú agendu. No tak opozícia má právo dať návrh na odvolanie ministerky. Ale čo sa deje v koalícii, toto je zárodok budúcej krízy a z toho sú takí nervózni.
Preto sa mohlo stať včera, a ja som naozaj pozeral s otvorenými ústami, keď som počúval a pozeral TA3, a ste to možno videli aj vy, ako pani ministerka Kolíková opäť raz ukázala tú svoju skutočnú tvár. Že dostane úplne, ale úplne štandardnú otázku od pani Martinákovej ako moderátorky TA3, bez akéhokoľvek tlaku – a tí, ktorí chodia do relácií, vieme, že vedia byť redaktori niekedy veľmi dotieraví a veľmi nástojčiví, ale pani Martináková ani trošku, ani štipkou, iba také klasické, štandardné otázky, aby sa nepovedalo – a zrazu, bum, vyletí skutočná Kolíková a začne jej nadávať, že konflikt záujmov, že manžel pani Martinákovej je poradcom HLAS-u a že všetko je to vlastne konflikt záujmov.
No tak si túto logiku teda preveďme na pani Kolíkovú, keď toto je konflikt záujmov. Ak toto je konflikt záujmov, nie je náhodou konfliktom záujmov aj to, že tiež príbuzní pani Kolíkovej, jej sestra, jej brat ťažko ryžujú na štáte, kým je ona ministerkou? To nie je konflikt záujmov? Tak redaktorka nemôže robiť svoju robotu, lebo brat je v HLAS-e, ale manžel, a teda neviem, či manžela má pani Kolíková, brat, nevlastná sestra, spoločník, tí môžu ryžovať, bez problémov. Necítite tam ten, tú, tú logickú diskrepanciu, že to je tak absurdné, čo tá pani Kolíková predvádza? Ale ona nemá problém, ona sa tu postaví, hrá to na rovného chlapa. To je absolútne cynické.
Ďalšia vec. A chcel by som, aby sme sa v tejto schôdzi – a ja som rád, že to už aj bolo naznačené – nevenovali iba zlodejinám pani Kolíkovej. Tie predstavil Laco Kamenický naozaj perfektne. Hovorme opäť o tom, čo pani Kolíková a jej rezort spáchal, alebo je politicky zodpovedný, v decembri a januári tohto roku, keď zomrel – a ja to poviem úplne otvorene – národný hrdina, človek, ktorý posielal do basy mafiánov, mafiánov typu Mikuláša Černáka, tých skutočných mafiánov, lebo slovo mafián sa dneska používa už na každého, skutočných mafiánov, ktorí vraždili a rezali hlavy, keď sa tu už spomínalo rezanie hláv a pán Kiska, takéhoto človeka oni nechali zomrieť vo väzbe, nevinného človeka. Nevinného človeka. To bol rovný chlap, nie pani Kolíková, toto bol rovný chlap – Milan Lučanský.
A už to tu bolo naznačené, tak v iných krajinách, keď sa stane, že sa vykoľají vlak, odstupuje minister dopravy. Dokonca u nás na Slovensku sme už mali toľko politickej kultúry, že keď bol výbuch, za ktorý nemohol minister obrany nijakým spôsobom, odstúpil.
A tuto pani Kolíkovej zomrie vo väzbe Milan Lučanský, ktorého prevažná časť verejnosti vnímala ako hrdinu, a ona nič. Ona sa nehá naverbovať do úplne najtrápnejšej relácie na celej zemeguli, Pumpa sa to tuším volá, a ona tam flochne úplne drzo a bezočivo pár týždňov po smrti Milana Lučanského, kedy ešte rodina oplakáva a asi bude vždy oplakávať, tak ona nemá problém cynicky flochnúť: „Á, to nebol hrdina, to nebol Palach, to nebol Kuciak.“ To toto povie ministerka spravodlivosti? To je sypanie soli do rán tej rodiny. Ona tomu nerozumie? Ona nemá štipku empatie? Štipku? Terminátor? Žiadne city, nič?
Opäť test, test Jánom Kuciakom. Si to predstavte, že niekoľko týždňov, dva týždne po smrti Jána Kuciaka sa postavím ja alebo niekto z nás a povie: Á, Kuciak, aký hrdina, žiaden, ja neviem, Palach. Viete si predstaviť, čo by tu bolo za búrku v liberálnych médiách, že tu osočujeme a že robíme zle a tak, že to je neľudské takto sa správať voči obetiam a voči zosnulým.
Nie, ona nemá problém. Ešte si to vypýtala a ten scenár si písala. A takéto niečo povie pani ministerka Kolíková a tvári sa, že ona je tá spravodlivá. Už len tá elementárna ľudskosť by to nikomu z nás nedovolila. Ona to spravila. Ja si myslím, že to nie je hodné ženy.
A potom si vytvorí potemkinovskú komisiu, takto to bežne robia aj africkí diktátori, že si vytvoria vždy nejakú komisiu. Najskôr tam zlynčujú a zlikvidujú opozíciu, kompletne celú, a potom si vytvoria komisiu, kde si nastrkajú svojich ľudí, a tá komisia povie, že nič sa nestalo. Skutok sa nestal. Tu sme to mali to isté. A traja ľudia, ktorí tam boli z opozície, všetci do jedného nevedeli podporiť túto správu, všetci do jedného boli proti. Respektíve Maroš Saloň, náš zástupca strany SMER, ani len nešiel na to hlasovanie, lebo to považoval absolútne za protiprávne, proti akejkoľvek logike. A potom sa pani Kolíková opäť postaví a tvári sa, že ani netreba trestné stíhanie, resp. ani vyšetrovanie reálne, už to tu politická komisia rozhodla, všetko je vyriešené: skutok sa nestal. A stal sa. Slováci veľmi dobre vedia, kto môže za smrť Milana Lučanského. Veľmi dobre to vedia. Slovensko vie, za čo je zodpovedná Mária Kolíková, a vie, že by mala odstúpiť a už to dávno mala urobiť. A je národnou tragédiou, že je taká zbabelá, že to neurobila už vtedy, keď zomrel Milan Lučanský. Už navždy zostane symbolom justičných vrážd.
Pani Kolíková sa stala aj symbolom liberálneho zneužívania štátu. To je veľká téma. Ako naliať do mimovládok liberálneho razenia alebo neoliberálneho razenia – koľko, 769 500 eur?
Viete, ono keby to bolo tak, že ďalší milión dostane Matica slovenská a ďalší milión Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, tak si poviem, okej, vyvažujeme nejakým spôsobom. Maticu slovenskú ošklbali ako hus. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov dneska je na dne kvôli tejto vláde. Ale ona dáva peniaze daňových poplatníkov na brožúrky o Teplej vlne – čo to bolo? – Sexistický kix, potom to dostal inak..., á, nebudem to ani menovať ešte raz, a potom sa pani Kolíková postaví a povie: „Ja som tu dávala peniaze na autistické deti a nepočujúce deti.“ Nie je to demagógia? Tak ona vytiahne 20-tisícový projekt Nepočujúce deti, ale akosi zabudne spomenúť, že dala 40-tisíc Inakosti, ďalších 40-tisíc dala na tu nejaké sčítanie LGBTI občanov, alebo ako to bolo, na Teplú vlnu ďalších 40-tisíc a podobne. A prečo nedá Matici slovenskej? A prečo nie aj protifašistom? Toto sa pýtame a toto je otázka daňových poplatníkov.
No a ja mám odpoveď. Všimnite si, že väčšina tých liberálnych kruhov sa zhromažďuje aj v tých korporátnych oligarchických liberálnych médiách, ktoré zhodou okolností teraz kúpila firma Georga Sorosa. A teraz si všimnite, dostanú, tak by som to nazval možno v úvodzovkách, úplatok 700-tisíc, no proste vďaka, prežívajú vďaka dotáciám ministerstva spravodlivosti a zhodou okolností títo autori sú tíško, tichučko ako Macko Uško hodinu po Večerníčku, keď sa jedná o Máriu Kolíkovú. Nehovoria nič. Je to náhoda? Ja som presvedčený, že týmto spôsobom si kupujú vplyv a kupujú aj to mediálne ticho.
A to si viete predstaviť, aký vreskot by tu bol, keby sme boli stále počas vlády Robert Fica a najviac by vrieskal Igor Matovič, najviac by vrieskali ľudia zo ZA ĽUDÍ. A teraz sú úplne tichučko.
Ďalšia vec, ktorú chcem zdôrazniť, a čo je opäť symbolom Mária Kolíková, ona je prakticky symbolom likvidácie demokracie na Slovensku. A to sa tu dneska ešte vôbec nespomenulo. Kto je zodpovedný za núdzový stav? Kto je zodpovedný za všetky tie špicľovacie zákony, za všetky tie orezávania ľudských práv, za to vypnutie demokracie, ktoré tu prišlo a ktoré ešte má prísť s pandemickým zákonom?
A ja som si minule vypočul od predsedu koaličného ústavnoprávneho výboru pána Vetráka, ktorý je z OĽANO, teda nie je súčasťou opozície, ako s hrôzou skonštatoval, že v pripravovanom pandemickom zákone, ktorý tu ešte nikto z nás nevidel, ale on áno, je vraj ohrozované základné ľudské práva, politické slobody, čo považuje on za úplne neprijateľné, ale pani Kolíková nemá problém s tým prísť.
Tak takéto niečo, pokiaľ by bolo, že oni si tu núdzový stav, ktorý predpokladá nejakú ústavnú väčšinu a nejaké obmedzovanie ústavných práv len preto, že to je ústavné, ona si to chce nahradiť bežným zákonom, ktorý nebude každých 22 dní autorizovaný v parlamente, oni to proste preplacnú takýmto spôsobom a vypnú demokraciu už navždy. Toto si ako tu plánujú?! Že bez akéhokoľvek mandátu si oni toto spravia? A opäť je autorkou pani Kolíková. Tak ako pri špicľovacom zákone, tak ako pri tom absurdnom divadle, čo tu bolo s tým núdzovým stavom, keď tu fólie stavali len preto, aby nás mohli pekne nakaziť a nás narvali sem ešte dokonca pozitívnych, COVID pozitívnych poslancov, a opäť je pri tom pani Kolíková.
Čiže pokiaľ jej hovorím, že sa stala symbolom likvidácie demokracie na Slovensku, tak myslím absolútne vážne. Od Alexandra Macha tu nebolo také ohrozenie demokracie ako za pani Kolíkovej. Od Šaňa Macha. Toto je vizitka pani Márie Kolíkovej.
No a keď sa hovorí aj o jej úžasnej odbornosti a o tom, aká je perfektne spravodlivá, tak naozaj sa spýtajme a zamyslime nad slovami pani Remišovej, ktorá tu pred asi dvoma-troma hodinami spomínala, že aké to bolo za tej vlády SMER-u strašné, že ako to ministerstvo spravodlivosti nič neurobilo, ona doslova povedala: „Tu sa neurobilo nič.“ A ja sa pýtam, a kto sedel na ministerstve spravodlivosti za tej vlády SMER-u? A nebola to náhodou pani Žitňanská a jej podržtaška pani Kolíková? A kto sedí dneska na ministerstve spravodlivosti? V obrátenom garde – pani Kolíková ako ministerka a pani Žitňanská už dneska ako poradkyňa. Však ony sa len presunuli. Ony sa len presunuli a ďalej riadia ministerstvo spravodlivosti.
Keď sa tu hovorí o posledných desiatich rokoch alebo dvanástich rokoch, jak sa často hovorí „posledných dvanásť rokov SMER-u“, za posledných dvanásť rokov ste mali dva roky vlády Ivety Radičovej, na ministerstve spravodlivosti pani Kolíková, rátajme spolu, potom sme mali druhú vládu Roberta Fica, opäť pani Kolíková, dlhšie tam bola ako sám Robert Fico, vyše dva a pol roka, a potom máme ďalší rok vlády Igora Matoviča a tej vlády, ktorá sa dneska nazýva vláda Eduarda Hegera, aj keď vieme, že to je pokračovanie vlády Igora Matoviča, ja som narátal päť až šesť rokov, 5,5 roka. Tak ona takmer väčšinu toho času je súčasťou ministerstva spravodlivosti, ale ona sa tvári, že vtedy neexistovala, vtedy tu nebola Kolíková, to proste bolo neexistujúce teleso vo vesmíre, a odrazu je tu a prišla a narodila sa až pred rokom. A tomu má kto uveriť?
Však ona je spoluzodpovedná za všetko, čo kritizuje na bývalých vládach. Ako je možné, že si strana ZA ĽUDÍ nechá, že predsedníčka Remišová vlastne otvorene kritizuje vlastnú ministerku spravodlivosti, keď hovorí, že v minulosti nič nespravila? Je to absurdné. Absurdné!
A ja som presvedčený, že pani Kolíková je aj symbolom nulovej odbornosti.
Ďalšia vec, ktorú by som rád komentoval, a myslím si, že je to jedna z tých najaktuálnejších zlyhaní pani Kolíkovej, je jej cynický, nezmyselný a nedemokratický postoj k referendu. Prepáčte, ak ministerka spravodlivosti povie, že referendum je proti princípom právneho štátu, tak by mala okamžite vrátiť diplom. Ale okamžite! Referendum je najvyššou formou demokracie. Je formou priamej demokracie a predpokladá ho ústava v ôsmich článkoch. Hovorí sa o ňom, úplne explicitne sa v ústave píše, o čom referendum byť nemôže. Sú tam dane, odvody, štátny rozpočet. Nie sú tam predčasné voľby. Sú tam ešte ľudské práva, ale nie sú tam predčasné voľby.
Ako môže ministerka spravodlivosti povedať, keď má explicitne v ústave napísané, že referendum môže byť o všetko okrem týchto štyroch vecí, a ani jedna z týchto štyroch vecí nie sú predčasné voľby, ako môže zrazu povedať, že to je proti princípom právneho štátu? To znamená, že článok ústavy je proti ústave? Veď to je úplne absurdné. Ako to, že ešte si drží ten diplom? Však to by mala okamžite odovzdať. A prečo sa nebúri právnická obec?
Viete, keď tu bolo referendum, ktoré sme vyvolali my, strana SMER, ešte kedysi dávno, nebol problém, prebehlo, nebolo úspešné, prebehlo, vtedy nikto nehovoril, že to je protiústavné. Takisto tu bolo ešte jedno predtým zo strany HZDS, takisto to nikomu neprekážalo.
A úplne perličkou, najväčšou, na tom celom je, že dva roky dozadu to bol Igor Matovič a jeho hnutie OĽANO, ktoré tu vrieskalo, že treba predčasné voľby, treba referendum, iná šanca nie je, iba predčasné voľby cez referendum. To hovoril Igor Matovič. A bol to Igor Matovič, ktorý dokonca si považoval za nutné dať si do svojho programu zníženie kvóra na referendum na 25 %. Dneska je na Slovensku 50-percentné kvórum, on chcel 25. A iný koaličný partner, páni zo SME RODINY chceli 30-percentné kvórum. A odrazu oni sa tvária, že, nie, my ani nebudeme rešpektovať, pokiaľ by náhodou ľudia rozhodli v referende proti tejto vláde, my to nebudeme rešpektovať. To tvrdia niektorí poslanci OĽANO. Však tí by mali mať psiu povinnosť rešpektovať nieže platné referendum, ale aj účasť, ktorá bude 25-percentná, pokiaľ chcú byť v súlade so svojimi vlastnými agendami a myšlienkami.
Ale nie, odrazu je referendum protiústavné. A toto hovorí ministerka spravodlivosti Kolíková. Prepáčte, ako väčší symbol neodbornosti si ani neviem predstaviť.
Takže – aby som záverom vyjadril ešte niekoľko myšlienok – vnímame dnešný spor, ktorý sa deje v rámci vládnej koalície, ako spor strany ZA ĽUDÍ a strany OĽANO. SMER si robí len svoju robotu. SMER sa snaží poukazovať na reálne zlodejiny pani ministerky Márie Kolíkovej a je to úplne bežná opozičná agenda. To, čo naozaj dneska robí túto vládu nestabilnou, nie je strana SMER – sociálna demokracia a tie nezmysly, že my sa chceme zbaviť ministerky spravodlivosti preto, lebo sa bojíme – že čo, že nás zavrie? A ako by to asi tak spravila? Však ministerka spravodlivosti nemá v rukách súdy, nemá v rukách políciu, pokiaľ viem, a teda pokiaľ má, tak ma opravte, možnože už v tejto vláde to takto funguje. Alebo že chceme, aby sa dostali z väzby všetci tí akože naši ľudia. No ja neviem, ako pán Pčolinský nie je náš človek a je vo väzbe a neviem, akým spôsobom ho môže pani Kolíková dať von. Ministerka spravodlivosti nemá túto právomoc.
A už to povedal veľmi pekne jeden môj kolega, no a keby teraz Kolíková ako zlodejka išla preč z vlády, tak ZA ĽUDÍ už nemá nikoho, dobre, možnože už naozaj nemajú nikoho (povedané so smiechom), kto ostal v tej strane, to by bolo naozaj zúfalé, ale dajme tomu, že nemá nikoho, kto by dokázal zabezpečiť spravodlivosť? To všetci ostatní sú skorumpovaní? To už tuto pán Šeliga je skorumpovaný? Ako má zjavne chuť užívať si život, ale myslím si, že by to zvládol, aj keď by tie večierky vyzerali asi ešte rozkošnejšie, ako v poslednom čase pán Šeliga predvádza.
No ale zoberme si, to naozaj pani Kolíková je jedinou adeptkou na spravodlivosť v strane ZA ĽUDÍ? Asi nie.
My sa naozaj pani Kolíkovej nemáme prečo báť. My sme, naopak, šťastní, že tu máme človeka, ktorý, teda uznáme, nemá bohvieakú charizmu a asi teda pokiaľ bude ona v čele tej strany ZA ĽUDÍ, tak to nebude že percentá polotučného mlieka, ale priam nízkotučného mlieka. Tá strana je mŕtva. A mne je veľmi ľúto, že tu dneska musíme hovoriť tak veľa o mŕtvej strane, lebo o mŕtvych sa má hovoriť len v dobrom. A my o strane ZA ĽUDÍ dneska rečníme už pomaly polovicu dňa a všetci tušíme, že tá strana neexistuje. Ona prakticky neexistuje a pravdepodobne splynie s nejakou z tých liberálnych strán, ktoré existujú dneska mimo parlamentu, a vôbec nikto sa nebude čudovať. Hovoril som o tomto už vo faktickej poznámke, vždy, keď počujem krásnu romantickú pieseň od Roba Grigorova „Dvaja“, tak si spomeniem na stranu ZA ĽUDÍ, lebo ostali dvaja-traja. Pán Šeliga, koľko vás ostalo? Povedzte schválne, štyria? Piati? Už si z toho robia žarty aj dokonca liberáli sami, čo je naozaj veľmi-veľmi milé.
No a táto strana je naozaj strana zombíkov, politických zombíkov a otázkou je do budúcnosti iba, či tam naozaj chcete držať pani Kolíkovú aj s tou ťarchou zlodejiny, ktorú si ona nesie na chrbte. Už každý si bude na vás ukazovať prstom, že nie Matovič, aj keď Matovič má svoje kšefty, svoje Arcy, svoje plagiáty, nie iné strany, nie Sulík, nie Kollár, mafián Kollár, ale vy ZA ĽUDÍ ste tí, ktorí ste symbolom zlodejstva tejto vlády. Pani Kolíková sa stala symbolom zlodejstva.
Viete, ja keď som taký odhad mal ešte na úvod tohto funkčného obdobia, ja som si hovoril, že, no prvý, kto tu spustí nejakú poriadnu zlodejinu, bude Kollár. To bol môj taký odhad. Boris Kollár, však to prostredie, z ktorého vychádza, poznáme, štartoval tomu Steinhübelovi tie autá a naozaj sa mu podarilo vytvoriť úžasný majetok vďaka tomu, ako bol čistý a spravodlivý, však vieme, no a, ale tak som to trošku tušil, že prišlo, samozrejme, nejaké Fun radio, prišli nejaké štátne kšefty, ale ako takého hulváta, ako spravila pani Kolíková, to si nedovolil ani Kollár. To si tu nedovolili ani tí najväčší mafiáni. To by si nedovolil ani Mikuláš Černák. Aj ten by svojmu bráchovi alebo sestre povedal, počúvaj, skľudni hormón, sme vo vláde.
Nie. Pani Kolíková ale úplne na hulváta. A ešte si poberá zisky a potom dôjde sem a tvári sa – že čo? Ja som nevedela. Ja som netušila. Ja mám sestru? Ja mám brata? Nie, fakt? Toto tu dala dneska. To je výsmech parlamentu, s prepáčením.
Ona nevie. Nevie. Ona netuší. Ona to prespala. Ona ani nevie, že tu bola počas vlády, počas vlády Roberta Fica vo vláde. Ona to netuší. Odišlo z tej hlavy. To bolo v tom filme Men in Black, že proste ste mali taký prístroj, ktorý vám vymazal tú pamäť úplne navždy. Pani Kolíková, ona je obeťou mužov v čiernom, úplne zjavnou.
Takže, pani kolegynka, budem končiť a zopakujem to, čo som už hovoril, od dona Corleoneho tu nebola taká rodina, ktorá by mala také úspechy ako donovia Kolíkovci. Kolíkovci sú jedna úspešná rodina, ja vám, samozrejme, gratulujem, ale ste úspešní preto, lebo vyciciavate štát a okrádate bežných ľudí. Okrádate bežných ľudí a vyciciavate štát ako také gigantické pijavice. A vy ste toho náčelníčkou, vy ste toho šéfkou. A vy máte tú drzosť dôjsť sem do parlamentu a kydať na bývalú vládu, rozdrapovať sa, že sme „milí moji“, a absolútnu neúctu prejavovať voči Národnej rade Slovenskej republiky a vy máte ešte tú drzosť sa aj rozhádať v TA3 s redaktorkou, ktorá si dovolila mať manžela v nejakej politickej strane. Ale vy, vy, samozrejme, môžte a vo vašom prípade, keď sa hovorí o vašich rodinných príslušníkoch, tak to nie je kritika nepotizmu, to je útok na rodinu. To je útok na rodinu.
Ste absolútne neférová, nespravodlivá, nekompetentná, zlodejská osoba a je mi veľmi ľúto, pokiaľ dnes vás OĽANO neodvolá.
A obraciam sa poslednými slovami práve na klub OĽANO, lebo vieme, že iné strany vás neodvolajú, tie majú tiež svoje kšefty, obraciam sa na protikorupčné hnutie, vy ak podržíte Máriu Kolíkovú, tak už budete akurát tak na smiech a nebudete žiadnym protikorupčným hnutím, vy budete výkladným korupčným hnutím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:58 - 15:00 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega, vy ste si zjavne poplietli schôdzu. Dneska sa odvoláva vaša ministerka Kolíková, dneska sa neodvoláva bývalá vláda a vy ste prakticky o pani Kolíkovej nepovedali nič. Vy ste tu len kydali špinu na bývalú vládu.
Ja som, samozrejme, rád, že váš poslanecký klub, a plne vám gratulujem, ZA ĽUDÍ našiel aspoň jedného človeka, posledného mohykána, ktorý tu ešte ostal v strane ZA ĽUDÍ. Lebo stranu ZA ĽUDÍ už húfom opúšťajú všetci, tak ako jej idú strmhlav dole tie preferencie. Ja vždy, keď vidím stranu ZA ĽUDÍ alebo niekoho z nej, tak si spomeniem na pesničku Roba Grigorova „Dvaja“, lebo tam asi skončíte. Budete nakoniec dvaja zabudnutí a izolovaní, ale to je váš sud.
Smutné je na tom to, že vy ste nič nepovedali o Kolíkovej a iba ste dávali dokola lebo Fico. Tá logika je taká, že ak útočíš na SMER, tak môžeš kradnúť. Ak by tu bol na mieste ministerky spravodlivosti aj Mikuláš Černák, tak je v poriadku, pokiaľ by útočil na SMER. Taká je vaša logika. Ale, preboha, my tu v tejto chvíli hovoríme o prešľapoch a zlodejinách Márie Kolíkovej. Tak načo tu vyťahujete nezmysly o stane SMER alebo bývalej vláde?
A, viete, jediná vaša argumentácia, čo som tu zachytil, je, že Mária Kolíková je rovný chlap. To bola jediná vaša argumentácia. Nič iné ste na ňu nevytiahli. Absolútne ste nepovedali nič k veci, k tým jej zlodejinám, k tým jej prešľapom. Toto je obhajoba strany ZA ĽUDÍ. Veď to je neuveriteľne slabé.
A keď ste hovorili o väzbách, prepáčte, ja to musím povedať, tak jediné, čo ste dosiahli vašimi väzbami alebo čo pani Kolíková dosiahla tým, že tu vytvorila zo Slovenska Guantánamo, je, že zomrel hrdina, zomrel Milan Lučanský, zomrel generál, ktorý zatváral mafiánov do basy. A jediný, kto by mal ísť do basy a stále tam nie je, je váš Andrej Kiska, zlodej a mafián.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 11:49 - 11:51 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani ministerka, vy ste v jednom momente označili poslancov Národnej rady, že milí moji, tak to je asi to slušné Slovensko, to je ten spôsob, ako sa máme oslovovať.
Takže skúsime tak, dobre? Milá moja, ten váš rozkošný úvod, keď ste povedali pán premiér a otočili ste sa na Igora Matoviča, to bolo tak dehonestujúce voči Eduardovi Hegerovi, že mi ho normálne prišlo ľúto. Však ho, preboha, už toľko neponižujte. Heger je premiér, nie Matovič, aspoň oficiálne, dobre?
A teraz pokračovali ste, že vy vlastne môžete za všetko, za koňovho brata tety syna.
Pani Kolíková, my sa nebavíme o koňovom bratovi tety syna, my sa bavíme o vašej sestre, o vašom bratovi a spoločníkovi, cez ktoré vyciciavate štát a okrádate bežných ľudí. To je dramatický rozdiel.
A keď hovoríte, že to je úplne normálne, že takéto úspešné rodiny existujú, ako ste vy Kolíkovci. No poviem vám, že od rodiny Corleonovcov takáto úspešná rodina ešte nebola na svete. Od rodiny Corleonovcov nie. Tam bol vtedy tuším don Corleone, dneska máme donna Mária. Výborne, gratulujem.
Pani Kolíková, vraj máme strach z vás. Z vás máme mať strach? Však vy ste boli jedna naša obľúbená štátna tajomníčka. Vy ste boli za vlády Roberta Fica tá, ktorá garantovala tú spravodlivosť na ministerstve spravodlivosti! Prečo by sme z vás mali mať strach, preboha? Však vy ste dokonca vydržala vo vláde SMER-u dlhšie než sám Robert Fico. Vy ste niekoľko mesiacov po ňom ešte po vražde Kuciaka vydržali vo vláde (povedané so smiechom) a ďalej ste si nechali kočíkovať svoje deti sekretárkami. Veď to je fantastické! Ja, ako prečo by sme z vás mali mať strach, nerozumiem.
Pani kolegyňa, vy jednoducho vyciciavate štát, to je problém, ako taká pijavica vyciciavate štát. Tie zákazky a kšefty, ktoré robíte so Slovenskou televíziou cez firmu vášho brata, to je tak predražené a tak podozrivé, že sa teraz postaviť a tváriť sa, že vy ste taká bludná Holanďanka, že vy ani neviete, vy sa tak potulujete a brat zarába, sestra zarába, vy máte z toho zisky a nič sa nedeje.
Pani kolegynka, nebláznite, toto bolo celé na smiech.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 17:31 - 17:33 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Šefčík, čo povedať na ten váš hysterický záchvat? Snáď dať si pilulku, lexaurín, xanax, teplé mliečko, lebo to, čo ste tu predviedli, to bolo naozaj groteskné. Vy na jednej strane poviete a vyzývate tu k slušnosti a morálke, a hneď jedným dychom tu na mňa nadávate ako úplný grobian. Ako prepáčte, tak si vyberte, tak buď chcete dávať na slušného človeka, alebo to chcete dávať na primitíva; no vybrali ste si primitívnu cestu.
A mne neprekáža to, že ste nevzdelaný, to je, to myslím, že pán Baránik bol ako ten, ktorý tu hovoril o vzdelaní. Mne prekáža ten primitivizmus, pán kolega. Ten Igor Matovič, on naozaj reálne zozbieral z tých ulíc tých najťažších primitívov, dostal to sem a tí majú teraz pocit, že sú spasitelia ľudstva a že teraz oni budú rozhodovať o dejinách, že oni budú určovať, kto si zaslúži dôchodok, kto si nezaslúži, že oni budú kádrovať našich starých rodičov. Ľudia z ulice bez akýchkoľvek skúseností, bez vzdelania. A je to arogantné, pokiaľ vy, pán kolega, ste tu v živote nič nevybudovali, ale budete kádrovať našich rodičov, ktorí tu vybudovali, naopak, všetko. To je ten prúser, to je tá arogancia.
A viete, vy ste mladý človek. Vy ako, s prepáčením, holúbok nemáte čo trestať seniorov, vy sa máte od nich učiť, pán kolega. A môžete prskať, koľko chcete, ja ďakujem generácii našich rodičov a starých rodičov za všetko, čo tu vybudovalo, vybudovali. Boli medzi nimi mnohí čestní komunisti, ktorí si zaslúžia vďaku. A tí, ktorí naozaj robili zlé veci, tí by mali byť odsúdení spravodlivým súdom, a nie vašimi lynčujúcimi čatami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:51 - 16:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Pani kolegyne, páni kolegovia, keď tu počúvam všetky tie reči od koaličných poslancov o tých zločineckých režimoch a o tom, akú máme zločineckú minulosť, a stále to národné sebabičovanie, prosím, prestaňme aj s týmto už konečne. Prestaňme s tým národným sebabičovaním! Ako my, naši, naše mamy, naši otcovia sa majú hanbiť za to, že tu po vojne postavili školy, škôlky, cesty, že tu dali ľuďom prácu? Za to, že tu naozaj sa snažili vybudovať lepšiu spoločnosť, za to sa majú hanbiť? To bol zločin? Už s tým konečne prestaňme!
Tak viete, toto bol zločin, ale keď americkí vojaci povraždili tri milióny Vietnamcov, tri milióny Indonézanov, keď tu vyvražďovali Srbov, keď tu vyvražďovali státisíce Latinoameričanov, keď tu ničili Iračanov, to všetko sú ako tie humanitárne bombardovania a to všetko sú tie úžasné skutky skvelej Ameriky! Veď to je tak absurdné, do seba furt kopať, ale keď Amerika niečo spraví, tak to je vždy to dokonalé a úžasné. A viete, ešte aj toho Hitlera stvoril nemecký veľkokapitál a ešte aj s tým Hitlerom americké korporácie veselo obchodovali v čase, keď rástol, v čase, keď chystal vojnu. A potom po vojne tých veľkých nacistov zamestnali v NATO, zamestnali v nemeckom štáte a zamestnali v amerických tajných službách. To sú tí vaši úžasní Američania! Ale hlavne si choďme kopať do komunistov, hlavne si choďme kopať do nás, do našich mám a do našich otcov. To je fantastické!
Pani Andrejuvová, ja vám poviem, čo je nenávisť. Nenávisť je, keď chcete našim starým rodičom a starým mamám, seniorom brať dôchodky. To je číra nenávisť. A keď to idete robiť na základe kolektívnej viny, opakujem, ak by nejaký súd odsúdil človeka, ktorý páchal zlo, nech sa páči, zoberme mu aj slobodu, pokiaľ spáchal zločin. Ale pokiaľ vy na báze kolektívnej viny idete lynčovať našich rodičov, tak je to barbarstvo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.5.2021 16:26 - 16:36 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy, vážení páni, ešte raz skúsim zareagovať na niektoré myšlienky z rozpravy.
V prvom rade mi dovoľte zopakovať, že je mi nesmierne ľúto, že takýmto spôsobom sa vládna koalícia vysmieva všetkým obetiam COVID-u na Slovensku. Že namiesto toho, aby sme riešili a namiesto toho... nie, pani kolegyňka, nie ježišmaria, ale obetiam, obetiam, ľuďom na Slovensku, ktorí zomreli kvôli pandémii a kvôli vašim opatreniam, namiesto toho, aby sme riešili, ako im štát pomôže, ako pomôcť živnostníkom, ako pomôcť robotníkom. Namiesto toho, aby sme reálne tým ľuďom pomáhali, my tu riešime bývalý režim, historické selanky.
Síce sa tu teraz prekrikujeme, či pán Osuský bol komunista, alebo nebol komunista. Riešime tu vlastne osud pána Budaja, lebo o tohoto sa vlastne jedná predovšetkým, keďže je to najznámejší eštebák na Slovensku. A teraz sa bavíme o tom, či Budajovi zobrať ten dôchodok, alebo mu nezobrať. A zisťujeme vlastne, že oni si z toho Budaja vynechali. Oni vlastne budú stíhať iba tých bežných policajtov, bežných vojakov, ale nebudú skúmať tých, ktorí spolupracovali s ŠtB, ako pán Budaj, a ktorí reálne donášali na ľudí. Tých nebudú, tých nechajú tak, tí si budú ďalej zarábať. Ale bežný úradník, bežný človiečik, ktorý nemusel nikomu nič zlé spraviť, toho necháme na pokoji.
Necháme na pokoji aj všetkých tých Urválkov, prokurátorov, sudcov, ktorí reálne mohli robiť zlé veci. Pán Osuský tu rozprával niečo o Horákovej. No v prípade Horákovej nepotrestáme nikoho. Urválek by prešiel absolútne v pohode so svojím dôchodkom. My ideme strestať úplne bežných ľudí, ktorí nikomu nič zlé nemuseli spraviť. A opakujem, už som to hovoril. Pozrite si bežnú náplň práce Slovenskej informačnej služby, keď ste bežný rozviedčik. Vy si reálne myslíte, že to je nejaký rytier kapitalizmu, ktorý tu naháňa iba ideologických diverzantov? Veď tí robia úplne iné úlohy. Takisto aj bežní vojaci, bežní policajti. Toto naozaj nemôžete myslieť vážne, že týchto ľudí teraz idete trestať. Však robili hospodársku kriminalitu, strážili vlasť, robili normálnu spravodajskú činnosť, ktorú robí dneska SIS. Však tu mali rôzne problémy a úlohy, ktoré museli plniť profesionálne. A mnohí z nich vôbec neboli komunisti.
Takže ten princíp kolektívnej viny je príšerný.
A ten argument, ktorý tu zaznel, že je rozdiel medzi tým, že ten bývalý režim bol teda nedemokratický a tento režim už je demokratický. Viete, v politológii alebo vo filozofii sa takejto argumentácii hovorí niekedy aj expresívne ahistorický kreténizmus. Vy si vytlačíte dejiny zo svojej mysle a teraz hodnotíte Aristotela na základe kritérií 21. storočia. A Aristoteles podporoval otroctvo. No v tej dobe to bolo úplne bežné, že každý podporoval otroctvo. Bolo to úplne samozrejmá vec. A vy ho idete teraz mentorovať a moralizovať: Ježiš, ako mohol ten Aristoteles podporovať otroctvo? A teraz toto isté sa dneska vyčíta Ľudovítovi Štúrovi, že v 19. storočí ten slovník politickej korektnosti nebol ten istý ako v 21. storočí. A keď on niečo povedal, niečo voči židovskej menšine, tak sa automaticky z neho robí teraz, že bol antisemita a podobne. To sú také ahistorické nezmysly! Vy vždy musíte chápať tú danú dobu.
A teraz zoberte si priemerného človeka. Bojoval v tej vojne, v druhej svetovej vojne, porazil tých fašistov, vytrpel si, rodina mu pomrela, sám mal veľké, ťažké skúsenosti. A tento vojak, tento odbojár sa teraz dostane náhodou do nového režimu, ten režim bol socialistický, a teraz stane sa súčasťou danej armády. A hrdina, človek, ktorý bojoval za správnu vec a teraz ďalej si plní svoje úlohy, nikomu nič zlé nemusí urobiť. A teraz tohto človeka ideme obrať o jeho dôchodok. To je tak cynické, tak hlúpe. A tí ľudia teraz v tej chvíli nevedeli, že ako ten režim sa bude vyvíjať. Oni verili, že budujú lepšiu spoločnosť. A naozaj budovali mnohé dobré veci. Však ešte raz, poďakujme tým našim starým mamám a starým otcom, že tu vybudovali všetko, čo tu je. Školy, škôlky, nemocnice, cesty. Ľudia mali prácu. Ľudia mali bezpečnosť. Ľudia mali sociálne istoty. Dneska si to porovnajte z hľadiska sociálneho štátu a uvidíte, že dramaticky pokulhávame za socializmom. A teraz v takýchto chvíľach tu vyťahovať, že toto sú tí zločinci, tí bežní ľudia, ktorí sa snažili pomáhať? A teraz nehovorím, určite tam boli eštebáci, ktorí boli čisté zvery, čisté monštrá. Ale takých nájdete aj dneska. Aj dneska nájdete ľudí, policajtov možno, ktorí sa vyžívajú v nejakých sadistických praktikách. Toto nájdete v každom režime. Ale že každý z týchto ľudí musí byť na základe kolektívnej viny nevyhnutne zlý človek a že mu zoberieme dôchodok? Čiže toto považujem za naozaj nezmyselné.
A ten argument, že no, ten rozdiel je v tom, že náš režim je demokratický. No, my sme si povedali, že je demokratický. Takisto aj ten bývalý režim si o sebe povedal, že je ľudovodemokratický. Oni to tak nazývali. Každý režim si o sebe povie, že je dobrý. Ale potom dôjde druhý režim a ten povie, že je zlý. No keby sa teraz vymenili pomery a dajme tomu, že by sem prišiel znova ten socialistický režim, tak by o vás všetkých povedal, čo tu dneska robíte tie veľké propagandistické cvičenia, že vy ste tí predstavitelia extrému, z jeho pohľadu to je extrém, vy ste proti ľudovej demokracii a vás by zatváral. A takto budeme krútiť ten kolotoč dejín a budeme si navzájom robiť zle a neustále len šíriť svár a nenávisť v spoločnosti. Ja to považujem za nezmyselné, a preto...
Viete, ja sa tak zamýšľam, že zoberte si tú Rwandu, ktorú som spomínal. Tam za niekoľko týždňov povraždili koľko? 800-tisíc Tutsiov. Tam bol ten kmeň Hutuov a tí povraždili tých Tutsiov. Ja sa tak vždy zamýšľam, že ako je možné, že ako je možné, že tá Rwanda ešte dneska funguje. Tam musí byť toľko resentimentu, nenávisti a každému musel zomrieť nejaký príbuzný. A napriek tomu ono tam potom prišlo k tomu národnému zmiereniu. Oni si povedali, že a dosť, nikoho nebudeme trestať. Vytvorili teda nejaké tribunály, kde potrestali tých hlavných vinníkov, ako to bolo aj po nacizme, ale ďalej žijú. A jedine vďaka tomu žijú, lebo vedia, že inak, keby začali vyťahovať tieto veci, tak by tým tak rozdelili spoločnosť, že by to už asi nikdy nedali dokopy a zase by boli nové genocídy.
A vy k tomuto smerujete. Vy chcete ďalej rozoštvávať úplne zbytočne slovenskú spoločnosť 30 rokov po páde bývalého režimu. Načo, preboha? Načo tým starčekom, tým vdovám, ktoré naozaj za nič nemôžu, idete zobrať výsluhový dôchodok po manželovi, ktorý možno robil nejakého bežného policajta alebo bežného rozviedčika, ktorý nemal nikdy nič spoločné s podporou nejakých zlých vecí, ktoré sa naozaj diali aj v bývalom režime. Ja naozaj nerozumiem, že načo je toto komu dobré.
A ten princíp kolektívnej viny, to je veľmi vážna vec. Ak to tu naozaj zavedieme, a ja verím tomu, že pokiaľ tento návrh schválite, tak pôjde na Ústavný súd a ten to spláchne. Ale pokiaľ to tu zavediete, tak potom nám dajte návod, ako to postupovať ďalej. A budeme tu robiť reálne tie isté veci čo vy, ak teda chcete takto pokračovať. Aj my vás môžme súdiť na základe kolektívnej viny. A opakujem, už to tu zaznelo viackrát. No, 12-tisíc mŕtvych kvôli vášmu celoplošnému testovaniu, kvôli vášmu Matovičovi, kvôli vám všetkým, no, tak vám zoberieme dôchodky jedna radosť. Takto budeme fungovať? Prepáčte, kolektívna vina bola zlá tak v čase stalinských gulagov, ako aj v čase nacistických koncentračných táborov, tak v čase židovského kódexu na Slovensku. A mne sa zdá, že toto je analógia židovského kódexu. Akurát namiesto Židov a ľudí, ktorí mali žlté hviezdy, teraz naháňate ľudí, ktorí mali červené hviezdy, a je to taký antikomunistický kódex. Ale robíte presne to isté čo nacisti. Presne to isté čo fašisti.
Tá fašistická mentalita totižto spočíva nie v tom, či nenávidíte nejakú konkrétnu rasu. Fašistická mentalita spočíva v tom, že nenávidíte nejaký kolektív. To môže byť aj niečo iné. A vy takýmto spôsobom nenávidíte každého, kto tu v bývalom režime žil a budoval a pracoval. Táto nenávisť je príšerná. Zbavte sa toho, preboha! Vy sa hráte na demokratov? Tak najskôr tu vyhlásite každého, kto má iný názor, za zločinca. To bolo v novembri, keď ste tu prijali ten svoj nezmyselný zákon protikomunistický, ktorý, dúfam, že čím skôr zrušíme. Akonáhle padne vláda, ubezpečujem vás, že pôjde preč. A to isté prichádza teraz. Teraz ešte tých ľudí, ktorí reálne nikomu nemuseli ublížiť, na základe kolektívnej viny idete takýmto spôsobom trestať.
Potom tu počúvam pána Baránika alebo pána Osuského, pri všetkej úcte, ako aspoň sa pozrite do zrkadla! Už som, už tu naozaj mohol čakať... ehm, stáť len pán Budaj. A to by bolo už úplne dovŕšenie celej frašky. Alebo pán Kiska, alebo pán Dostál, alebo pán Leško a títo ďalší, Kukan, títo ďalší slávni, veľkí bojovníci proti komunizmu. Funkcionári, zväzáci a možno aj eštebáci. A títo nás dneska idú poučovať, mňa, ktorý som v tom čase mal deväť rokov a nebol som ničoho súčasťou, tak zo mňa tu idete robiť to monštrum, ktoré môže za tie veci všetky zlé. Ale tuto Budaj, ktorý bol eštebák, ten je najsvätejší! Toto je až tak absurdné. Ako rozmýšľajme trošku pri tom! A keď potom pána Baránika počúvam, že sa nám tu vyhráža, že nás pozatvára. To kde sme, preboha?! Baránik reálne povedal, že však počkajte, že však my si vás strčíme do tej basy. To on rozhoduje o tom? Čiže Ústav pamäti národa bude rozhodovať o tom, komu zobereme dôchodok, lebo si povedali nie súdy, ale Ústav pamäti národa, a Baránik bude rozhodovať, či strčí Blahu do basy, alebo niekoho iného. Fantastické! To je tá spravodlivosť!
Nie, toto nie je spravodlivosť. To sú mafiánske praktiky. To sú fašistické praktiky. A už tu konečne prestaňme, kolegovia, s tou nenávisťou.
Hovoríme, že neoprávnené výhody? Preboha, aké neoprávnené výhody? Chcete označovať tie výsluhové dôchodky? Však na to majú nárok. Keď na to majú raz nárok, tak to nie je neoprávnená výhoda. Vy neviete povedať, že jednému to dáme, druhému nedáme. Porušujete, diskriminujete, robíte len jednu odpornú pomstychtivú robotu.
Páni kolegovia, dovoľte mi ospravedlniť sa seniorom, ospravedlniť sa vojakom, ospravedlniť sa za vás všetkým policajtom, za tie zločiny, čo páchate. A verte tomu, že my to čoskoro zvrátime.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:17 - 16:19 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Osuský, ja vám ďakujem za tento hrdinský prejav. Vy ste naozaj úplne tak silný antikomunistický disident, že takých niet, je to úžasné! Akurát tam je taký drobný problém, že takéto prejavy ste nerobili v čase, keď tu ten režim bol. Vy ich robíte teraz, keď vám nič nehrozí. Keď tu ten režim bol, tak ste boli lekárom, poberali ste plat od Československej socialistickej republiky. Tento režim vás považoval za lojálneho, lebo inak by vás asi prenasledoval a robil by vám zle. On vám nič nerobil. Vy ste si robili tam toho mastičkára, ktorého robíte dodnes, a vôbec ten režim vám nevadil v tom čase. Ako je to možné? Však keď ste taký plamenný antikomunista ako to, že ste neboli spolu s Čarnogurským a Mikloškom v nejakých tých kruhoch, prečo ste neboli vo väzení, prečo vás neprenasledovali? Však vy ste boli jeden z tých komunistov de facto. Vy ste boli jeden presne z tých istých ľudí, ktorí fungovali v tých štátnych bezpečnostiach, tých verejných bezpečnostiach, bežní policajti už spomínaní z Detvy, ktorý chytal zlodejov, nemusel byť ani presvedčený komunista, nemusel vôbec nič tomuto veriť, nemusel nikomu robiť zle, jednoducho si robil svoju robotu, aby tu bol poriadok a aby tam neboli zlodeji, aby tam nebola kriminalita. Úplne bežná, toto bola bežná práca policajtov a tých idete trestať. Ale vás, ktorý ste fungovali ako lekár, tiež ste si robili zrejme svoju profesionálnu robotu, trestať nebudeme a prečo? Prečo, pán kolega? Prečo ste vtedy tak nezavýjali voči komunistom, keď ste sa, báli ste sa? Dneska ste najväčší hrdina, keď vám už naozaj reálne nič nehrozí?
A prepáčte, porovnávať esesákov, ktorí vraždili Slovákov niekde v Kľaku, a týchto ľudí porovnávať s týmto bežným policajtom niekde naozaj z malého mestečka v Československu, to hádam nemyslíte vážne! To je také zľahčovanie tých vrážd nacistov. To je dokonca zľahčovanie holokaustu, keď porovnávate gestapákov, nacistov a fašistov, ktorí tu povraždili milióny, 32 miliónov Slovanov, 6 miliónov Židov. Vy to nechápete, že to zľahčujete teraz, všetky tieto obete? To je pľuvanec do tvárí týchto obetí. Že sa nehanbíte, pán kolega, že sa nehanbíte!
Skryt prepis