Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 17:05 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 17:05 - 17:22 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte na záver diskusie, aby som zhrnul, čo sme sa dneska dozvedeli a včera počas rozpravy.
Musím so znepokojením skonštatovať, že na jednej strane sme my ponúkali fakty a dôkazy, empirické a racionálne argumenty a z druhej strany, či už od pána ministra Romana Mikulca, alebo od kolegov z koalície, zaznievali jedine tony nenávisti voči Robertovi Ficovi, voči strane SMER a vyhrážky, že nás budú zatvárať. Takáto bola situácia počas tejto rozpravy. A je mi to veľmi ľúto.
Jediný argument, jediný dôkaz nezaznel od pána Mikulca a z našej strany zaznievali fakty. Fakty a fakty. Skúsim zopakovať niektoré z nich. (Ruch v sále.)
V prvom rade sme upozorňovali (zaznenie gongu) na úplne nespochybniteľné fakty, na ktoré máme dôkazy ohľadom rodinkárstva v prípade pána Romana Mikulca v čase, keď bol šéfom Vojenského spravodajstva alebo keď bol riaditeľom kancelárie šéfa Vojenského spravodajstva.
Je faktom, že Vojenské spravodajstvo dalo 2,5-miliónový biznis firme jeho otca v čase, keď bol šéfom kancelárie. Je to fakt, ktorý nespochybnil ani pán Mikulec. A toto je encyklopedická, encyklopedický prípad rodinkárstva alebo nepotizmu.
A pôsobí naozaj smutne, že vaša vláda, ktorá si dalo do programového vyhlásenia ako jednu z prvých viet, že idete bojovať proti rodinkárstvu, s týmto nemá žiaden problém.
Je faktom, že keď bol pán Mikulec šéfom Vojenského spravodajstva, tak firma, v ktorej pôsobil jeho brat, čo sme preukázali jasnými dôkazmi, dostala kšeft za 150-tisíc euro. Opäť prípad encyklopedického rodinkárstva.
Je faktom, že keď bol pán Mikulec šéfom kancelárie vo Vojenskom spravodajstve, tak jeho rodičia mali prenajatý byt Vojenským spravodajstvom a dostávali za to peniaze. Opäť kozmická náhoda. Zhodou okolností je pán Mikulec vo Vojenskom spravodajstve a zhodou okolností si z miliónov bytov vyberie Vojenské spravodajstvo práve tento byt. Opäť encyklopedické rodinkárstvo.
Pán predseda SMER-u Robert Fico hovoril jasné dôkazy aj o ďalších skutočnostiach. Napríklad citoval z úradného záznamu o úplatku, ktorý si údajne pýtal pán Mikulec vo výške 10- až 15-tisíc euro. Nikto nič. Nikto nič nevyvrátil. Jedine, čo povedal pán Roman Mikulec vo vzťahu k týmto obvineniam, že sa tu naňho zosypala nejaká obrovitánska, gigantická konšpirácia. V tejto konšpirácii je zapletený hádam každý na Slovensku, dokonca aj pani Radičová, všetci ho nenávidíme, všetci mu len prajeme zle. On žije v nejakej paranoji, on má v hlave nejakých bubákov. V poriadku, je to jeho psychický stav, to nech riešia odborníci. Ale takéto niečo, prosím vás, nemôže minister vnútra povedať, pokiaľ sa chce reálne obhájiť.
Čiže nepočuli sme nič na jeho racionálnu a empirickú obhajobu. My sme ponúkali fakty, on ponúkal bludy.
Druhá kategória. Poukázali sme a doložili sme to, aký je pán minister vnútra neschopný, a aby som použil slová koaličného poslanca Petra Pčolinského, aký je totálny amatér.
Hovorili sme o tom, aký trest mu udelila bývalá premiérka a bývalá ministerka obrany pani Radičová. Asi uznáte, že pani Radičová nie je tá, ktorá by teraz nejak fandila SMER-u alebo fandila našej bývalej vláde. No ale bola to ona, ktorá udelila trest pánovi Mikulcovi a on to ani nevie spochybniť.
Pani Radičová, a opäť to bolo preukázané, opäť je to jasný dôkaz, potvrdila, že pán Mikulec nesplnil jej jasný rozkaz, aby správu o tunelovaní Vojenského spravodajstva dal ministrovi vnútra a vyhováral sa na to, že v tom písomnom príkaze bolo napísané slovo minister a nebolo doplnené vnútro, čo je jasná výhovorka, a vzápätí to celé skartoval. Toto je minister vnútra. Prepáčte, toto naozaj odpúšťame? Toto najnovšie odpúšťame ministrom?
Dočítali sme sa v úradnom zázname, a opäť ide o fakt, lebo v tom úradnom zázname to tam je napísané čierne na bielom, že pán minister v čase, keď bol šéfom Vojenského spravodajstva, zneužíval Vojenské spravodajstvo na to, aby si vyriaďoval nejaké súkromné spory s podnikateľom, ktorého pes mu omočil plot a vzápätí sa potom, sa snažil vyriešiť túto situáciu tým, že nadväzoval kontakty s mafiánmi takáčovcami. Toto robil minister vnútra a my mu to chceme ako odpustiť, hej? Čiže opäť, na jednej strane z našej strany išli fakty a dôkazy, úradné záznamy, prepisy, všetko čierne na bielom, z druhej strany išli akurát výhovorky.
Ďalším faktom, ktorý sme ponúkli, je, že pán minister Mikulec stratil bezpečnostnú previerku. A jeho obhajoba znela, no, lebo tam nejaký Tibenský, Tibenského žene nedal 750-tisíc eur. Takéto nejaké bludy tu splietal pán Mikulec namiesto toho, aby reálne potvrdil, čo potvrdil aj súd, že prišiel o tú bezpečnostnú previerku preto, lebo nemá v poriadku príjmy. A to my tvrdíme od prvej minúty. Tento pán nemá v poriadku príjmy, pretože je namočený do takých káuz rodinkárstva, že je veľké podozrenie, že si navyšoval svoj príjem cez biznis s rodinnými firmami.
Ďalšia kategória, o ktorej sme hovorili, bola politická zodpovednosť za systém nastrčených udavačov. A to je to najkľúčovejšie, čo sa dneska deje. Trestné právo, a hovoril o tom veľmi presne Robert Fico na úvod tejto schôdze, trestné právo je po prvýkrát v dejinách Slovenska od roku´93 zneužívané na politické čistky, na politické čistky a vy ste to potvrdili. Vy ste nedali jediný argument, ktorý by toto vyvracal. Naopak, ste ešte zvyšovali to napätie a ten tlak a vyhrážali ste sa, že nás idete ďalej zatvárať. Presne o tom bol prejav Igora Matoviča a jeho kolegov v poslaneckých laviciach za OĽANO.
Tuto naposledy to bolo krásne predvedené pánom Šudíkom, ktorý v prvej vete povedal, že my sa vám nijako nevyhrážame, a hneď v druhej vzápätí sa poprel a povedal, že treba postaviť nové väznice, aby nás tam mohli všetkých zavrieť. Oni si dokážu takýmto spôsobom, takýmto spôsobom odporovať v jednej vete, ktorá ani nie je rozvitá.
Čiže mám pocit, že ste len potvrdili, že tu funguje systém nastrčených udavačov, ktorými sa snažíte vytvárať politické čistky. A toto hovorí tajná správa Slovenskej informačnej služby, ktorú z veľkej časti citoval aj Robert Fico. To nehovoríme my, to hovorí vaša tajná služba, vaša Slovenská informačná služba. Čiže ide o fakt.
A je zároveň faktom, že SIS jasne spomína, že má dôkazy na to, že sa zneužívajú orgány činné v trestnom konaní a systém týchto nastrčených udavačov na to, aby sa tu robili takéto politické čistky. Takže to je fakt.
Faktom je aj to, že pán Zurian vypovedal, bývalý šéf NAKA, že pán Makó ako hlavný udavač, na základe celého, na základe ktorého tu všetky tie čistky prebiehajú, pán Makó je pravdepodobne agentom SIS, ktorého dohodil na toto miesto sám Igor Matovič prostredníctvom štátnej korupcie Slovenskej informačnej služby. To je fakt. Takéto niečo odznelo.
To znamená, Makó je Matovičov agent. A na základe tohto človeka tu boli jeden po druhom rvaní ľudia do väzby vrátane Milana Lučanského, ktorý zomrel. A to je takisto fakt.
Faktom je, že vo väzbe je aj spomínaný bývalý šéf SIS pán Pčolinský len preto, že si otvoril ústa, len preto, že poukázal práve na tento systém narafičených udavačov. A to je takisto fakt.
Faktom je, že sme predložili dôkazy v podobe SMS správ, v podobe úradných záznamov, kde sú jasné, jasne zaznamenané okolnosti, za akých sa dostávajú výpovede z týchto udavačov, že sú koordinované a že v prípade niektorých prokurátorov sú ponúkané rôzne protislužby, len aby tí udavači hovorili presne to, čo potrebujú počuť prokurátori či policajti. A takýmto spôsobom nemôže fungovať spravodlivosť. A toto je opäť fakt, na ktorý sme poukázali, toto neboli naše interpretácie.
Je faktom, že tu funguje vojna policajtov. Tento fakt naozaj nevidí asi jedine pán Mikulec. Všetci vidíme tie razie na NAKA, tie razie na inšpekcii, vzájomnú pomstu týchto rôznych útvarov, ako sa postupne prepúšťajú na základe rozhodnutí Generálnej prokuratúry rôzni väzobne stíhaní príslušníci polície. Čiže je faktom, že tu prebieha vojna policajtov a že sa zneužíva väzba ako mučiaci nástroj.
Je faktom, že prebehlo stretnutie v pivnici SIS, na ktorom bola de facto kompromitovaná prezidentka Slovenskej republiky, kde sa stretla s človekom, ktorý bol vzápätí poslaný do väzby, a je faktom, že pán Mikulec vedel, že pán Szabó dostáva televízory do daru a nič neurobil, aby upozornil pani Čaputovú a ďalších najvyšších ústavných činiteľov, aby do pivnice neliezli. Čiže opäť ďalší fakt. A opäť môžem potvrdiť len to, že pán Mikulec nepovedal ani slovko, aby sa obhájil.
Je faktom, že väzba sa používa ako mučiaci nástroj, ale zároveň je faktom, že sa používa veľmi selektívne, iba na nominantov opozície. V prípade pána poslanca Heráka alebo už exposlanca, vášho kolegu z OĽANO, ktorý je obvinený z trojnásobného, myslím, znásilnenia, pedofílie mladistvých, v tomto prípade nepoužijete kolúznu väzbu, lebo pán poslanec zjavne nemôže nikoho ovplyvniť, lebo nemá to postavenie, pozná iba celú vládu a celú koalíciu. Ale v prípade chlapíka, ktorý vraj zobral do daru televízor, tam treba kolúznu väzbu, lebo tam je to najväčší problém na svete. Pedofília nie je problém, ale najväčší problém je televízor. Toto hovoríte slovenskej verejnosti.
A my sa pýtame, je to naozaj padni, komu padni? Alebo sa tu väzby využívajú ako prostriedok selektívnych politických čistiek, ktorých obeťou bol, opakujem, aj Milan Lučanský. Toto je fakt, na ktorý sme ponúkli jasný dôkaz.
Výsledkom tohto miss manažmentu a neschopnosti pána Romana Mikulca je, že naozaj zomrel človek, ktorý si to nezaslúžil, a často bolo v rozprave spomínané meno Milana Lučanského. Osobne ma zarmútilo to, ako spôsobom dehonestujúcim hovoril o Milanovi Lučanskom pán Matovič, ktorý sa sem postavil a povedal, že je hrdý na to, že Milan Lučanský skončil vo väzbe, ergo je hrdý na to, že zomrel. Toto povedal Igor Matovič.
Pán Mikulec priniesol aspoň dva alebo jeden fakt do tejto diskusie, ktorý musím spomenúť, a to je jeho rozhovor s Milanom Lučanským. Ak to skutočne prebehlo tak, že mu Milan Lučanský povedal, že pokiaľ odíde z polície, tak ho dajú dole oni, alebo sa teda zabije sám. Tak ja sa pýtam, kto sú tí oni? Sú to tí, ktorí ho zavreli do väzby a dali ho naozaj dole? Toto sú otázky, ktoré vyplývajú z toho, čo povedal pán Mikulec. Celá verzia o samovražde týmto padá. Je tu veľká pravdepodobnosť, že ho reálne dali dole, tak ako vystríhal v rozhovore s pánom Mikulcom.
A ja by som doplnil a hovoril to predo mnou aj podpredseda Národnej rady Juraj Blanár, pripomenul by som slová Milana Lučanského, ktoré povedal, keď odchádzal od Mikulca. A tie sú nespochybniteľné. Napísal: „Nezmierim sa s politizáciou polície.“ A napísal, že „neuznávam Romana Mikulca ako ministra vnútra“. Toto bola obžaloba, ktorá znie mrazivo v dnešných dňoch, keď už Milan Lučanský nežije.
Ani Milan Lučanský nechcel mať takéhoto ministra vnútra, ktorý politizuje políciu, a Milan Lučanský potvrdzuje, že polícia a orgány činné v trestnom konaní, po smrti potvrdzuje, sú zneužívané na politiku, na politické čistky. Aký chcete väčší dôkaz?
Hovorili sme o faktoch v prípade Mikulcovho vzdelania. Hovorili sme o tom, že je naozaj krajne nepravdepodobné, že človek, ktorý vedie Vojenské spravodajstvo, si v tom istom čase urobí vysokú školu a získa titul MSC, Master of Science.
Prepáčte, neznevažujme vedu, neznevažujme vzdelanie. Nie je možné byť zároveň šéfom Vojenského spravodajstva a zároveň si urobiť vysokú školu. Alebo ak to je možné, tak je Vojenské spravodajstvo v troskách! Pretože nie je absolútne realizovateľné popri takejto vážnej funkcii si tu písať dvadsať diplomových prác (povedané so smiechom), ako nám povedal pán Mikulec. On napísal dvadsať diplomových prác, ako doplnil, ale ony to neboli diplomové práce, aby ho som citoval. Fantastické.
Žiadame ho naďalej o to, aby nám ich predložil, modulové, nazýval to modulové práce, dvadsať modulových prác. Nech sa páči, pán minister, máte možnosť sa obhájiť. Verím tomu, že tlak verejnosti bude na vás taký silný, ako bol na Matoviča, Gröhlinga a ďalších podvodníkov, pretože je tu vážne podozrenie, že ste rovnaký podvodník.
V prípade vašich hodiniek, viete, keď ste minister vnútra a neviete, že nemôžete nosiť nelegálne fejky alebo kópie drahých štyridsaťtisícových hodiniek, tak je takisto na zváženie, kam až siaha vaša inteligencia. Pán Mikulec, opäť, nepredviedli ste ani jediný argument, ktorý by to ospravedlnil. Ani jediný. My sme dali fakt a vy ste dali zase len nejaké paranoidné bludy.
Takže môžem to uzavrieť jedine tým, že pripomeniem ctenej snemovni, že z jednej strany, z tej opozičnej, tu neboli vyhrážky koalícii, tu neboli žiadne vulgárne nadávky, tu boli len fakty a dôkazy, jeden po druhom, fakty a dôkazy. A z druhej strany tu bola len číra nenávisť voči Robertovi Ficovi, číra nenávisť voči SMER-u a vyhrážanie sa, že nás budete zatvárať. Takto prebiehala rozprava počas týchto dvoch dní.
Veľmi ma mrzí alibizmus pána ministra Mikulca. Keby sa k tomu postavil aspoň ako chlap a povedal, že, áno, ja som minister vnútra a tieto veci sa dejú a ja urobím všetko preto, aby sa nediali, tak poviem – dobre, je to chlap. Možno pomýlený chlap, možno zmätený chlap, ale stále chlap. Lenže on sa postavil a hral tuná vrátnika, hral tuná kvetináč na parapete, hral tuná človeka, ktorý o ničom nerozhoduje, on nevie, on tu neexistuje.
Opäť zacitujem pána Pčolinského: „Totálny amaterizmus, totálny rozklad polície, Mikulec akoby ani nebol, Mikulec ani nie je.“ Toto je minister vnútra. No tak, keď ani nie, tak načo ho máme vôbec potvrdzovať vo funkcii, za ktorú berie plat? My platíme človeka, ktorý tu ani nie je.
Ale tragédiou je, že prikrýva, prikrýva svojou existenciou tie najťažšie zločiny a možno aj justičné vraždy. Prikrýva systém udavačov, ktorý nemá obdoby od päťdesiatych rokov, a preto si zaslúži odvolanie.
A, viete, mám niekedy pocit z toho jeho alibizmu a vždy mi to pripomenie taký slávny český film Pelíšky. Si pamätáte takú tú postavičku, strašne humornú, kiež by bol pán Mikulec taký humorný, ktorý dostal príkaz, že teda treba strieľať, hej. Rozkaz znel jasne. „Nebyl čas se zamýšlet, kdo je kdo.“ A zastrelil poštára. A toto je pán Mikulec, „není čas se zamýšlet“, teda ak je tá kapacita, neni čas, idú jeden po druhom do väzby, jeden po druhom mučený a on to celé prikrýva, lebo tá atmosféra je taká istá. Politické čistky.
Vy ste si pretvorili políciu na vlastný nástroj. Zneužívate trestné právo a pán Mikulec sa stal symbolom tohto policajného teroru, symbolom rodinkárstva, symbolom amaterizmu, symbolom neschopnosti a symbolom totálneho rozkladu polície.
Prosím vás, páni kolegovia, zamyslite sa nad tým, čo ste počuli, a zahlasujme za odvolanie ministra Mikulca. Slovensko si zaslúži lepšieho ministra.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

16.6.2021 11:25 - 11:40 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem od konca.
Pán Kotleba, áno, robili sme chyby a zaplatili sme za ne a musím povedať úplne úprimne, že tí kolegovia, ktorí možno podporovali viac aj tú liberálnu agendu a možno agendu, ktorá ani mne nie je blízka ohľadom NATO a podobne, už nie sú medzi nami, už sú v inej strane. Takže skúsme potom oddeľovať, dobre? SMER je dneska o niečom inom. A, ale zase treba povedať, že aj to, prečo bola povalená vláda Roberta Fica, ten dôvod bol iný. Ten dôvod bol ten mediálny lynč po Kuciakovi a dobre viete, že to nebolo iba o tomto.
Takže, samozrejme, robili sme chyby, to každý, kto vládne, robí chyby, ale je rozdiel medzi tým, keď tu máte profesionálne vedenú krajinu, ktorá má nejaké sociálne a ekonomické výsledky, a keď tu máte tento bordel, čo vytvorila Matovičova banda, hej.
Pán Šefčík, ja sa nevysmievam z iných ľudí, ja sa vysmievam z vás, pochopte to. To je rozdiel, ja sa nevysmievam z bežných ľudí, ktorí nemajú vzdelanie, veď to sú fantastickí ľudia, veď keď máte bežnú kuchárku alebo bežného robotníka, tak nemusí mať vysokú školu na tú svoju robotu a môže mať stokrát viacej zdravého rozumu ako hociktorý vzdelanec. Ale ja o tomto nehovorím. Len očakávam od vás, keď už sa pýšite nejakými titulmi, že aj reálne máte za tým niečo, hej.
Keď pán Mikulec je MSC, Master of Science, tak očakávam, že to potvrdí, že má svoju prácu. Potvrdí plagiátor Matovič, že má vysokú školu. Z takýchto ľudí sa vysmievam, alebo z ľudí, ako ste mnohí z vás, ktorí sa tu nafukujete, hráte sa, akí ste najmúdrejší, idete riadiť štát a nemáte ani len vzdelanie a nejaké kvality, ktoré by ste dokázali preukázať. Toto je problém.
Ten bežný robotník sa nebude hrať na Johna Rollsa, nebude sa hrať na Platóna, ale vy sa tu hráte na najmúdrejších, ako ste zjedli rozum sveta, nenecháte si od nikoho poradiť a potom sa čudujete, že sa vám vysmievame. No a áno, ste na smiech.
A, pán Vons, pán minister Mikulec všetky svoje reakcie, argumenty zhrnul vo včerajšom prejave a ja som na to teraz reagoval. Všetko som mu vyvrátil do jedného, že to vy nerozumiete, opakujem, ja chápem, že ste určite dobrý kulturista, ale prosím vás, nevyjadrujte sa k veciam, ku ktorým nemáte čo povedať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 10:25 - 10:40 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, pôvodne som sa prihlásil o slovo najmä preto, aby som poukázal na to, že vláda nie je schopná celú hodinu, aby tu mala aspoň jedného člena, ale mne to niekedy pripadá ako v nejakej komédii. Ja poviem, že by ste mohli poslať aspoň ministerku Milanovú, však čo by tá robila na vláde, však tá tam (povedané so smiechom), o nej tam nikto ani nevie, a oni ju sem pošlú do minúty (smiech poslanca) a potvrdia moje slová, že je tam úplne zbytočná. A takto oni fungujú. Absolútna neúcta voči parlamentu.
Tak my tu prejednávame vážne veci z tajnej správy SIS o systéme udavačov, prejednávame tu rodinkárske kauzy pána Romana Mikulca, prejednávame tu ťažké ohrozenie národnej bezpečnosti a oni sem pošlú pani cez kultúru, Columbovu ženu, o ktorej nikto doteraz nevedel, že vôbec existuje, a teraz konečne sme to zistili. Ďakujeme veľmi pekne. Pani, ktorá je známa akurát tým, že píše rasistické články do novín o Rómoch, nič o nej iné nevieme. A túto sem pošlú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, v zmysle rokovacieho poriadku sa nesmiete odkloniť od témy mimoriadnej schôdze a neodvolávame pani ministerku Milanovú, takže prosím k téme.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Čiže témou, témou mimoriadnej schôdze je národná bezpečnosť, a oni sem pošlú ministerku kultúry a ja o tom nemôžem hovoriť. Výborne. Pán Grendel, naozaj to chcete povedať takto? (Reakcie z pléna.) Nebláznime, hej? Akože myslím, že tá súvislosť tam je zjavná.
Ja sa snažím poukázať na to, že vláda sem musí poslať ministra, keď už teda nemá tu byť pán Mikulec, ktorý má aspoň dunst o tom, čo to je národná bezpečnosť, a nie ministerku kultúry, ktorá nemá dunst zjavne o ničom, okrem rasizmu, ktorý, o ktorom písala vo svojich článkoch. Toto bola moja myšlienka, pán Grendel. Myslím, že jediný, kto nevidí logickú súvislosť, ste vy. Ďakujem veľmi pekne, že môžem pokračovať.
Dobre. Ale nehajme pani Milanovú pani Milanovou, bola to skoro veselá príhoda a verím tomu, že vláda už bude teraz dodržiavať to, čo tu platilo vždy, že minister vlády tu jednoducho má sedieť. Je to jeho psia povinnosť. A hlavne keď je odvolávaný.
Prepáčte, ako naozaj je dneska na programe vlády niečo také kľúčové, razantné, zásadné, čo bez Mikulca neprežije? Však sme sa tu dozvedali celý deň včera, že Mikulec vlastne nemôže za nič. On neni zodpovedný za nič, tak načo tam vlastne sedí? Ani na tej vláde byť nemusí. Však on je len taký vrátnik na ministerstve vnútra. On tu normálne nahlas rozprával, že absolútne nenesie zodpovednosť za políciu, on za tie razie, za nič, on vôbec nevie, on netuší, on tu len tak ako nejak blúdi ako bludný Holanďan. Toto je Mikulec. Tak načo je teraz na vláde vôbec? Tak nech tu pekne sedí a nech preukazuje úctu parlamentu. Nech s nami diskutuje, nech sa snaží obhájiť.
Lebo, viete, ja som si teda vypočul ten jeho príhovor, kde sa snažil obhájiť v tých svojich, v tých našich obvineniach a veď to bolo tak slabé, preboha. Ja to skúsim teraz zanalyzovať, lebo, prepáčte, ako dozvedel som sa, že pán Mikulec, a toto je vážna, vážny odkaz aj pre psychológov na Slovensku, žije v nejakej ťažkej paranoji, a ja som, teda ja som, nie som odborníkom na národnú bezpečnosť, ale zjavne je tu nejaký Balciar, to je nejaký veľjašter reptilián, ktorý tu spriada nejaké galaktické konšpirácie voči tuná pánovi Mikulcovi, chúďa naše, a všetky tie materiály, ktoré my ukazujeme teraz, tie správy SIS, všetko to zospriadal pán reptilián Balciar, potom tam ešte bol spomenutý nejaký iný reptilián Tibenský, neviem, kto to sú tí páni, ale zjavne tu majú také obrovské schopnosti, že celú zemeguľu ovládli, len aby mohli tuto nášho chudáčika dostať preč zo svojho postu a on sa teraz bráni, on žije v takomto svete.
Ako prepáčte, to je paranoja. Ja som neni psychológ, ale myslím si, že nejaký psychológ by sa na to mal pozrieť. My máme ministra vnútra, ktorý je paranoidný. On si myslí, že je obeťou nejakej konšpirácie, svetového sprisahania pána Balciara, najslávnejšieho reptiliána na Slovensku zjavne. Sme sa dozvedeli, že celé, tá, ten úradný záznam, ktorý spísal istý pán Malček, tak pán Malček si to vlastne vraj vymyslel, povedal pán Mikulec, je klamár, vynechal pre zmenu chrapúň, to bolo mimoriadne inteligentné, zatiaľ najinteligentnejšie, čo som od pána Mikulca počul, že sa zhostil tejto úlohy takto veľmi slušne. No a tento Malček je človekom, viete koho? Balciara. Reptiliána Balciara. Aj pán Malček je teda súčasťou tejto reptiliánskej konšpirácie voči pánovi Mikulcovi. Fantastické!
A ešte aj ten jeho brat, aj ten jeho otec, ktorí dostali zákazky vo Vojenskom spravodajstve, ja rozmýšľam, že aj tí sú súčasťou tej konšpirácie? Lebo ja neviem, ako prinútil pán Balciar, pán Tibenský a pán Malček a ďalší reptiliáni teda toho jeho tatina a toho jeho brata, aby išli tú zákazku si zobrať na tom Vojenskom spravodajstve? To musela byť naozaj nejaká magická moc. Oni dokonca dokázali do toho zapojiť vlastnú rodinu Romana Mikulca. Tá konšpirácia nemá hraníc. Ja som naozaj zúfalý z toho, čo sa deje pánovi Mikulcovi.
No a samozrejme, aj screenshoty, ktoré ukazoval Robert Fico, kde bolo jasne ukázané, že Ján Mikulec, výkonný riaditeľ firmy Aegis, tej firmy, ktorá dostala 150-tisícovú zákazku od Vojenského spravodajstva, keď jej šéfoval Mikulec, tak aj ten screenshot bol blud, ktorý vytvorili veľjaštery pána Balciara. A dokonca, že pán Ján Mikulec tam vôbec nijakým spôsobom nefiguruje, jeho brat. No my sme mu zavolali na to telefónne číslo, ktoré tam je uvedené, a to on zdvihol. On ho má stále to isté, deväť rokov po. Náš tajný agent 007 Ján Mikulec. Ako Mikulcovci sú fantastická rodinka. Že, haló, Mikulec (povedané so smiechom). On sa ani netajil tým, on, takýmto spôsobom ako oni fungujú.
A teraz pán Mikulec sa tu úplne s plechovou tvárou postaví a povie, že on je tu vlastne len obeťou nejakej strašnej konšpirácie, strašného sprisahania tuto reptiliána Balciara a všetko je to vymyslené. Ono je dokonca vymyslené ešte aj to, že ten obchod prebehol. Ale, preboha, však to všetci vieme, že ten obchod prebehol. Veď to je v každom registri. Vojenské spravodajstvo dalo (ruch v sále, zaznievanie gongu) kšeft firme jeho tatina. To je holý fakt. Za to nemôže ani Balciar, ani Tibenský, ani Malček, ani tie mená iných veľjašterov, ktoré spomínal, nemôžu za to. To spravili vojenskí spravodajci v čase, keď tam on bol šéfom kancelárie.
A teraz sa oprostíme od všetkých paranoidných predstáv pán Mikulca. Je, prosím vás, normálne, že ste šéfom kancelárie a dostane váš tatino takúto zákazku?! Za 2,5 milióna eur?! Je toto normálne? (Reakcia z pléna.) Však by ste nás hnali, keby sme také niečo spravili my. Však by ste tu mali okamžite štyri Slušné Slovenská. Pavián Stanke by vrieskal na námestiach okamžite, čiže by sme boli najhorší na svete, že sme si dovolili také rodinkárstvo spraviť. Už by tu Šeliga s Matovičom organizovali veľké púte, už by tu rozdávali hot dogy na námestiach. Ale nie, teraz je to všetko v poriadku, teraz sa netreba vyjadriť, lebo to je konšpirácia veľjaštera Balciara.
Ako už si nerobme srandu z toho parlamentu. Takýmto spôsobom fungovať? Lebo on sa teda ako prizná, že ten brat, ktorý dostal ten kšeft, že on sa pozná s tým majiteľom, ale že nie celkom tam teda je ten výkonný riaditeľ a tuto niečo takéto splietal. No tak je tam alebo nie je tam? Pôsobí tam alebo nepôsobí tam? Podľa správy úradného záznamu tam pôsobí. Podľa výpisov z screenshotov z internetu a z facebooku tam pôsobí. A podľa paranoidnej predstavy pána Mikulca tam nepôsobí. A čomu máme veriť? Tak mám čierne na bielom, že tam pôsobí a mám tuto psychologické nejaké problémy pána Mikulca, ktorý tvrdí, že nepôsobí. Ako slovo proti dôkazu. Fantastické! No na súde by to nevyhral pán Mikulec, sorry. (Ruch v sále.)
A to, že sa tu odvoláva na súd, ktorý (zaznievanie gongu) sa týkal úplne inej veci, ohovárania, to neobstojí. To absolútne neobstojí.
Čiže pán Mikulec nevyvrátil absolútne nič. On ďalej ostáva symbolom rodinkárstva na Slovensku. Šéf kancelárie, ktorý pustil svojmu, svojej, tatinovej firme obrovský kšeft, viete, a keby to bolo také, že on tam bol ten šéf kancelárie, že asi jak teraz je minister vnútra, že o ničom nevedel, že tam bol len taký vrátnik a že nevedel, nezodpovedal za nič a tak, no dobre. Ale potom ako je možné, že šéf kancelárie vtedajšieho vojenského, šéfa Vojenského spravodajstva, ktorý bol Leitner, a tento Leitner bol dneska ako figúrka presunutý a robí mu štátneho tajomníka na ministerstve vnútra, ten istý Leitner, ktorý rozhodoval o firme jeho tatina. A to je náhoda? To chceme teraz sa tváriť, že Leitner s Mikulcom sa ani nepoznali, nezdravili sa, nevedeli o sebe? Že ten Leitner došiel, videl tam nejakého človiečika, ani ho nepozdravil, šéf kancelárie, to neviem, a vôbec sa nerozprávali? A zhodou okolností ten šéf kancelárie má rodinnú firmu tatinovu a dostane kšeft, ale to nikto netuší? Ako to chceme tomuto naozaj veriť? Ako nerobme si zo Slovákov srandu. Ľudia, ako nebláznime.
Tak keby sa pán Mikulec nejak došiel sem, ospravedlnil sa, že, áno, cíti tam ten nepotizmus, cíti tam to rodinkárstvo, ale že, dobre, ale že, že ešte by, možno by som mu aj odpustil v tej chvíli tú veľjašteriu konšpiráciu o Balciarovi, dobre, však môže byť plný nejakých emócií, ale musí to, preboha, vysvetliť racionálne, empiricky. To takto nemôže fungovať.
Ďalšia vec. Ja som, ja som len s otvorenými ústami pozeral, on keď hovoril o odobratí bezpečnostnej previerky, tak on potvrdil, že bola odobratá. Ale bolo to preto, ja som sa v tej chvíli v tom stratil, že nezaplatil 75-tisíc eur žene Tibenského. To bolo úplne jak z vesmíru došlé. Akej žene? Akého Tibenského? Akých 75-tisíc? O čom to tára? On nedostal bezpečnostnú previerku. My netušíme ten jeho príbeh. On možno mal nejakú ženu alebo nejaký Tibenský, alebo ja neviem, o akých peniazoch hovorí, ale načo nás s tým obťažuje? On nedostal bezpečnostnú previerku. A jasné, že za to môže Balciar, Malček a ďalší reptiliáni, ale ako súd to potvrdil. A, a on tu teraz povie, že, teraz ja neviem, aj ten súd bol zložený z veľjašterov alebo ako to je teda? Lebo súd potvrdil, že mu odobrali bezpečnostnú previerku. My máme ministra vnútra bez bezpečnostnej previerky.
Však to priemerná tajomníčka výboru možno má bezpečnostnú previerku, dostane nejaký materiál, ktorý nemôže dostať minister vnútra. Čo ho tam vôbec volali do tej pivnice SIS? Však on nemá bezpečnostnú previerku.
Toto, to sú pre mňa absolútne nepochopiteľné veci. A on toto absolútne odmieta bez toho, že by dal jediný argument. On v tom vidí teda, teda, hh, sprisahanie pána Tibenského, Balciara a Malčeka, aby som si teda tie mená už navždy zapamätal.
No a problémom boli jeho príjmy. Problémom boli jeho príjmy, preto nedostal bezpečnostnú previerku. No a dobre, pán Mikulec tvrdí, že tie príjmy sú zdokumentované, ale nedostal bezpečnostnú previerku, takže máme dôvod veriť tomu, že neboli zdokumentované a že pán Mikulec má problém s príjmami. A zároveň súd potvrdil, že teda pán Mikulec má problém s príjmami. A ja sa teraz pýtam, máme tu ministra vnútra, ktorý má súdom preukázateľne problémy s dokladovaním príjmov. Chlap, ktorý nosí hodinky, o ktorých hodnote môžme špekulovať, chlap, ktorý má minimálne na to, aby si dal na seba 4,5-tisícové hodinky, chlap, ktorý má rodinné firmy, resp. tatino, brat, ktorí dostávali miliónové zákazky – no kde tak asi mohol mať problémy s príjmami?, by ma tak zaujímalo. Že by z toho dostal nejaké všimné? Z týchto biznisov? Nie. To nemôže povedať, lebo to zase bude konšpirácia Balciara, Malčeka a Tibenského, veľjašterov. Ako nebláznime. To sú také podozrenia (zaznievanie gongu), že toto aby pán Mikulec odbíjal takýmto infantilným spôsobom, to je nehodné Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďalšia vec, ku ktorej sa pán Mikulec vyjadril, bol disciplinárny trest, trest Ivety Radičovej. To je mimoriadne vtipná pasáž, pretože, viete, kým to bol akože Balciar, Malček, Tibenský alebo ešte dokonca Robert Fico, tak to tu mohol hejtovať, mohol sa tu tváriť, že všetko je konšpirácia, reptiliáni, veľjaštery, no dobre. Ale ako Iveta Radičová je veľjašterka už najnovšie? A to vážne? To je už trošku ťažšie komunikovať, pretože Iveta Radičová ako bývalá premiérka je miláčikom liberálnych médií, čiže z nej robiť úplnú veľjašterku sa asi nedá, že? To neni úplne celkom to isté ako pri pánovi Balciarovi.
Tak ja som si schválne pozrel, čo na to hovorí tá pani Radičová, ktorá teda neni nijakým spôsobom ani mojím, ani miláčikom Roberta Fica a vieme dobre, že má úplne iné politické názory, a vieme, že sme boli ťažkí politickí rivali.
No ale pani Iveta Radičová. Myslím, že to bolo teraz v jednej z komerčných televízií, a ja teraz citujem: „Iveta Radičová tento dokument o tunelovaní majetku Vojenskej spravodajskej služby“, to je ten, ktorý Mikulec skartoval z nejakého dôvodu a stále nevysvetlil prečo, akože mu to tak vypadlo do toho skartu, alebo prečo to robil? Tak tento materiál pani Radičová nazvala „materiálom, ktorý by otriasol tajnými službami úplne v základoch“, a citujem teraz pani Radičovú: „Jediná možnosť, čo s takýmto materiálom musíte urobiť, je odovzdať ho na prešetrenie a vyšetrovanie. Pán minister Mikulec dostal odo mňa na písme listom, že má odovzdať tento materiál ministrovi vnútra“, to bol vtedy Lipšic. „Tvrdí, že to bol príkaz nezákonný, lebo podľa zákona o Vojenskom spravodajstve on môže odovzdávať materiál len ministrovi vnútra, nie ministrovi.“
Ešte raz, pán Mikulec sa vyhovára na to, že v tom príkaze bolo napísané „ministrovi“ a on môže predsa len ministrovi vnútra. A toto je jeho výhovorka, pre ktorý nechcel ako porušiť zákon a skartoval to. A, a Iveta Radičová dokončuje, „a o tomto je celá jeho téza o nezákonnosti“.
Čiže ona mu v tom príkaze napísala, že to má odovzdať ministrovi, úplne zjavne ministrovi vnútra, lebo to vyplýva zo všetkých možných zákonov, že tam to treba dať, a to Mikulec na to nepotrebuje ani pokyn Radičovej. Však to musí vedieť chalan, keď má také veľké školy, o ktorých ešte budem hovoriť. Však je to majster vedy, Master of Science.
Tak tento človek nevie, že to má ísť odovzdať ministrovi vnútra, jemu to musí prikázať pani Radičová, ale pani Radičová tam napíše „ministrovi“ a on, jemu nedocvakne, že to je minister vnútra, a tak to nesplní a skratuje to. Toto nám hovorí pán, pán Mikulec, momentálne. Ako rozumieme tomu? Ja, ja tomu nerozumiem.
A citujem ďalej, „v tomto prípade“, a to je veľmi zaujímavá úvaha, „v tomto prípade sa tak naskytá otázka,“ čo bol mo... „či bol motív niečo utajiť, alebo šlo o mocenské vzťahy, či o technickú chybu“, píšu na portáli tejto komerčnej televízie. Na otázku novinárky, akú motiváciu mohol mať terajší minister vnútra Roman Mikulec, zareagovala expremiérka nasledovne, takisto chvíľku budem citovať pani Radičovú, je to naozaj veľmi výživné. Citujem: „Takúto otázku si kladiem,“ pani Radičová si kladie otázku o motivácii pána ministra. Ešte raz, nie Robert Fico, nie tuto veľjaštery Tibenský, Malček, Balciar, či jak sa volajú, ale pán, pani Radičová. „Mám hypotetickú odpoveď alebo skôr otázky, aby som bola korektná. Prvá otázka je,“ a tá asi napadla každému, musíme priznať, „prečo ten materiál nebol dávno odovzdaný bez toho, aby na to šiel rozkaz. Lebo zo zákona takéto správy má povinnosť Vojenská spravodajská služba odovzdať tak ako Slovenskej informačnej službe, SIS, odovzdať tým, ktorým to náleží. Keď už prišiel rozkaz, ktorý apropo ja ako ministerka obrany“, hovorí Radičová, „som mala právo dať ústne zo zákona, tak reagovať spôsobom, dám si vypracovať právnu analýzy, prečo to nejde, vnucuje hypotézu,“ hovorí stále pani Radičová, „že skôr sa hľadali dôvody, ako ju neodovzdať. Ako spôsob právny, procedurálny, ako ju odovzdať. Terajší špeciálny prokurátor sa už veľmi jasne vyjadril, že to podanie bolo právne správne a jediné možné práve z dôvodu existujúceho právneho poriadku.“ Bodka, koniec citátu pani Ivety Radičovej.
Prepáčte, ako väčšiu facku Mikulec dostať nemohol. Väčšiu facku Mikulec dostať nemohol. On tu spriada nejaké konšpirácie o tom, že jemu to asi vypadlo do toho skartu z rúk alebo ja neviem čo, lebo že nemohol neurobiť takéto niečo nezákonné. A ja som tiež ten prípad nepoznal, tak si hovorím, že asi tam fakt mohla tá Radičová niečo zbabrať, hej, že právne niečo tam bolo veľmi neisté, a my sa dozvedáme, že celý problém bol v tom, celý ten jeho argument o nezákonnosti je v tom, že v tom príkaze bolo, že to má odovzdať ministrovi a nie presne ministrovi vnútra. Tam chýbalo slovo vnútra. Tak tomu rozumiem.
A na toto sa vyhovoril Mikulec. A, a chápeme tomu, že to je, že to je jasná výhovorka, hej? Že to je jasná výhovorka. A potom utekal a skartoval dokument. Lebo tam nebolo slovo vnútra. Toto myslíme vážne? A tento človek je dneska minister vnútra! On mal psiu povinnosť to odovzdať ministerstvu vnútra aj bez toho príkazu tej Radičovej. On to neurobil a vyhovára sa na takúto hlúposť, s prepáčením?
Tak to je ešte lepšie ako než tie jeho konšpirácie o Balciarovi, sorry, tie mená ďalšie som zabudol, Tibenskému a Marček, či jak sa volal.
Čiže, páni kolegovia, pán Mikulec tu nevysvetlil nič. Nevysvetlil, prečo skartoval dokument, a my máme obavy, že to mohlo byť preto, lebo tam boli aj kauzy, to, ako rodinkársky pôsobil, keď bol vo funkcii. My máme obavy, že tam sa naozaj tunelovalo Vojenské spravodajstvo, ale aj ním, pánom Mikulcom a práve tie veci, ktoré tam mohli byť takéto podozrivé, on chcel skartovať a potom prišiel s niečím úplne novým. Toto je tu vážne podozrenie.
A prepáčte, keď pani Radičová mu dá jasný pokyn a dostal zaňho aj potom disciplinárny trest a on je ochotný obetovať to len kvôli slovu „vnútra“ a hodí to do skartu, no tak, tak máme podozrenia. A ten pán tu vidí teraz akože, že toto je nejaká konšpirácia Balciara ako, či Tibenského, či jeho ženy, či čo to tam bolo. Toto je naozaj absolútne, ale absolútne nepresvedčivé, čo dáva pán, pán Mikulec.
Ideme ďalej. Aby som teda reagoval na jeho argumenty. Ďalšia vec, k rodinkárstvu nám povedal, že veď to bolo v rokoch 2012, že to je už dávno. To bol jeho argument, to fakt citujem, že to už je dávno, to nevadí. Že vtedy kradol, dneska už vraj nekradne. Že ukážte mi nejakú krádež teraz, ktorú som spravil teraz, hej? Akože to jak Mikuláš Černák by teraz mohol hovoriť, ja som nezavraždil už desať rokov nikoho. Ukážte mi jedného, koho som zavraždil v base. Nikoho. Ja som vraždil dakedy v devadesátych, né, šak to je v porádku. Toto tu dáva Mikulec.
Prepáčte, akože Mikulec povedal, že to rodinkárstvo, to už je dávno. Ja, ja myslím, že ani podľa zákona to neni premlčané, a myslím si, že keď tu platí, padni, komu padni, tak by sa tu už možnože mohol začať ošívať aj nejaký ten príslušník, plukovník v nejakej NAKE, že by tu došli porozprávať sa s pánom Mikulcom, lebo toto je preukázané. Jeho firma, jeho otca dostala zákazku na dva a pol milióna v čase, keď bol šéfom kancelárie šéfa Vojenského spravodajstva, čo chcú viacej? Bráchova firma dostala 150-tisíc, keď bol on sám šéf vojenského, čo chcú viacej? Však tam už mala byť dávno razia NAKA. Vykopnuté dvere, už mohol mať Pčolinský dávno nejakého súdruha vo väzbe. Mohli byť dva.
A nie, zrazu neplatí, padni, komu padni. V prípade Mikulca nemáme problém. V prípade Mikulca rodinkárstvo odpustíme, lebo to bolo dávno, lebo to už bolo dávno. To nevadí.
Výsmech, toto je výsmech politickej kultúry a výsmech parlamentu. To je ďalšia vec.
Viete, ja som sa spýtal veľmi slušne včera vo včerajšom príhovore na vzdelanie pána, pána Mikulca, a z dobrého dôvodu. Však vieme, že majú problémy jeden po druhom, no tak Matovič ukradol svoju diplomovú prácu. On ju nielenže nepísal, on ju ani nevidel, hej? Písala hu nejaká pani na dovolenke v Chorvátsku, nejaká slečinka, ktorej zaplatil dovolenku, on to celé pajcol, on to celé ukradol jak zlodejisko a teraz tu ďalej hrá na morálnu autoritu a sa mu tu láme hlások, aký je spravodlivý, hej? Toto je Matovič.
Máme tu Gröhlinga, ministra školstva, dobre, že je kaderník, to je v poriadku, však každý sa nejak živíme, ale, ale že zrovna minister školstva ako kaderník, to už je menej vtipné. Ale druhá vec je, že si aj on plagioval svoju prácu, vraj. No tak to už je veľmi veľký výsmech.
Potom tu máme Borisa Kollára, máme tu ďalších, no a tak ja sa pýtam, ja sa pýtam, že keď tu máme takéto škandály v tejto vláde, no tak sa sp... – ako je na tom pán Mikulec? No vidíme, že zjavne neni nejak mimoriadne intelektuálne nadaný, jeho naj, zatiaľ najväčšie výkony boli slovo chrapúň a klamár a podobne. Však vidíme, ako reaguje. Veď toto naozaj, ja, ja by som tomu človeku nedal nie že štátnice, ale ani maturitu. A tento človek hovorí, že má dve vysoké školy. On včera povedal, že má dve vysoké školy a že sa za ne nehanbí. Jedna z nich je, teda ja neviem, tá druhá to bude tá letecká asi, hej? Ale tá, o ktorej som včera hovoril, to je, to je Brno International, nejaká school, ktorá už medzitým zanikla, len aby sme si boli na jasnom, hej. To je škola, ktorá bola pofidérna. To bola nejaká súkromná pofidérna školička, kde on chodil zjavne, ja neviem teraz, po víkendoch? Alebo tam chodil ako po večeroch, lebo on bol v čase, keď ju robil, ešte raz, šéfom Vojenského spravodajstva. Už nebol ani šéfom kancelárie, to by som ešte možno odpustil. On bol šéfom Vojenského spravodajstva. Ako vy ste asi tu skúsenejší v tej oblasti národnej bezpečnosti a tajných služieb.
Ja neviem, že či James Bond zrovna, keď bol v tej MI5, si robil popritom vysokú školu. To sa asi v takom nedá, že? To asi najskôr treba spraviť tú vysokú školu a potom robiť ten výkon. Lebo ja neviem, alebo sú buď tak málo zamestnaní, že tam len tak sedia a vyložené nohy a porobia si popritom školy. Možno pán, pán Mikulec aj nejaké pamäte spísal, ja neviem. Ale predpokladal som, že teda keď je šéfom Vojenského spravodajstva, že má nejakú robotu a že to nie celkom konvenuje s tým, že bude robiť vysokú školu popri tom. A on ju robil tri roky. Tam to je napísané v jeho životopise, 2009 až 2012.
No a tak ja sa teda pýtam, že aká bola tá kvalita toho jeho vzdelania, kvalita tej školy? Keď viem, že to je pofidérna škola, tak sa pýtam o to hlasnejšie. Však mali sme tu nejaké slovenské školy a nejaké kauzy našich slávnych kollárov a matovičov a to boli všetky také nejaké, čo to tam bola, Skalica? Však tu boli aj vtipy, mémy, všetko sme sa smiali, haha, hihi, no tak ale toto Brno je to isté. A teraz to Brno to isté nám dalo, nám tu vytvorilo majstra vedy, Master of Science, ten chlapík si to v reál používa MSC akože tituly a on teraz dáva, že potom ako argument jeho je, že on napísal diplomových (smiech rečníka), počkaj, on napísal diplomových prác asi dvadsať (smiech rečníka) a, ale neboli to diplomové práce. Toto citujem, toto dal. Že on napís... že „ja som napísal diplomových prác asi 20. Ale neboli to diplomové práce.“ (Nasledujúca veta povedaná so smiechom.) On sa znegoval v jednej vete, dokonca ani nerozvitej, hej? (Reakcie z pléna.) Akože tak, takže napísal 20 diplo... alebo neboli to diplomové práce.
A teraz (smiech poslanca), keď teda chceme tých 20 diplomových prác od neho, hej, však on ich má celé priehrštie a on ich vyťahuje z vačkov dva... Inak zoberte si, jaký je to výsmech študentom. Ja teda, mne teda ako učiteľovi prešlo mnoho študentov a ich diplomové práce, bol som oponentom, konzultantom, ale teraz niekto povie, že vyťahuje z vačku 20 diplomových? Viete, čo to je napísať diplomovku? Však to je taká malá kniha, to už, to už musíte naozaj na tom makať celé mesiace. Niektorí roky. To makáš, to študuješ, analyzuješ, musíš načítať desiatky, desiatky kníh, 50-60 kníh.
Dobre, pani Tódová napísala, si prečítala tri. Ani tie tri strany z tých kníh a napísala diplomovku, ale ona nie je celkom to kritérium tej vzdelanosti na Slovensku, chvalabohu.
Ale bežný študent musí aspoň tých 30 kníh tam dať bez pochyby. A hlavne v humanitných vedách, čo tam chce dávať? A toto a táto škola podľa CV, podľa životopisu pána Mikulca sa venovala, on sa tam tuším venoval ekonómii a právu. Takže to zjavne nemohla byť nejaká strašná matematická alebo nejaká príkladová, alebo inžinierska práca.
Čiže on v humanitných vedách napísal 20 diplomových prác, ktoré neboli diplomové práce, sme sa dozvedeli. Potom povedal, že to boli nejaké modulové práce. Modulové, dobre, modulové.
No tak, nech sa páči, pán Mikulec, ukážte nám vaše modulové práce, keď nemáte diplomovú prácu. Ja síce nechápem, ako môžte nemať diplomovú prácu, lebo ja som si špeciálne pozrel, že čo to je ten Master of Science, aby som nikoho nezavádzal. Ja teda viem, čo je Master of Science. Dobre, ale vo Wikipédii, tam to píšu tak fajnovo. To by nemal asi spochybniť nikto. To neni konšpiračný zdroj. V anglickej, budem to prekladať, takže občas možno poviem gramaticky nesprávne. Je magisterský stupeň v obore vedy, ktorým oceňujú univerzity alebo ohodnocujú univerzity v mnohých krajinách osobu, ktorá teda drží tento titul. V porovnaní s Master of Arts, to je väčšina tých titulov, ktoré poznáte ako magistri filozofie a humanitných vied v porovnaní s Master of Arts stupňom, Master of Science, tento majster vedy – čo je pán Mikulec, som tak hrdý, že máme takéhoto vzácneho človeka medzi nami –, tak je obvyklé udeľovaný vo vedách, ako sú inžinierstvo, medicína – medicína – a ešte navyše v programoch, ktoré sú viac zameriavané na prísne vedecké a matematické subjekty.
Čiže pán Mikulec je skoro matematik. A tu sa píše, že je predpokladom toho, aby ste takýto titul dostali, to je na Wikipédii, ešte raz, že napíšete záverečnú prácu, thesis, záverečnú prácu, diplomovú prácu. Diplomovku, tomu sa hovorí diplomovka na Slovensku, thesis.
A som si teraz klikol na to thesis a na Wikipédii mi našlo, že thesis or dissertation, čiže diplomová práca po slovensky alebo záverečná práca, a dizert alebo dizertácia je dokument, ktorý sa predkladá na podporu kandidatúry, na to, aby ste dostali akademický titul. Toto je vo Wikipédii.
A teraz nám tu pán Mikulec povedal, že on takýchto diplomových prác napísal 20, ale neboli to diplomové práce. Tak čo teda napísal? Ale boli to modulové práce, ale tie nám nejak z nejakého dôvodu nechce ukázať. Ja, čo to v tom Brne robili, preboha? A ako mohli, ako môže byť škola, ktorá nechce záverečnú prácu, ako môže byť škola, ktorá nechce diplomovku? A za čo mu dala ten titul? Za referátiky? Alebo nech sa páči, pokiaľ to boli nejaké úchvatné modulové práce, tak ja kľudne navrhnem pána Mikulca aj na Nobelovu cenu, ale nech nám to ukáže.
Ako mňa to uráža. Ja som vysokoškolský učiteľ, aby takýto človek nedokázal predložiť, za čo dostal svoje vzdelanie na nejakej pofidérnej škole, a tváril sa, že on tu napísal 20 diplomoviek. Veď to je urážka každému mladému človekovi, ktorý sa trápi nad svojou diplomovkou.
Čiže, pán Mikulec, toto nebol argument. Ja vás poprosím, tak keď teda nemáte diplomovku, čo je veľmi podozrivé, a ja by som sa na tú školu v Brne veľmi rád pozrel, ona už teda medzitým prestala existovať, čo len dosvedčuje to, aká to je kvalita, tak by mohol pán Mikulec nám tu ukázať tých svojich 20 modulových prác. Prosím, aspoň mi jednu, dve, tri nájdite. Buďte taký láskavý.
Pani Milanová, poprosím vás, že by ste mu odkázali, dobre? Možnože momentálne si robí tretiu vysokú školu popri ministerstve, ja neviem, hej? Ale keby si našiel čas, tak že by nám teda ukázal tie svoje modulové práce.
Ďalej sme sa dozvedeli, že sa pán Mikulec nehanbí za svoje hodinky za štyri a pol tisíca, to povedal, že sa nehanbí za svoje hodinky. Fajn, to je fajn, že sa nehanbí, on sa nehanbí za nič. On sa nehanbí za svoje vysoké školy, on sa nehanbí za svoje hodinky, on sa nehanbí za svoju rodinu. No to je dobre, že to poviete, že sa nehanbíte. Ale vy máte vysvetľovať, ako ste sa k nim dostali, preboha. A prečo nosíte fejky? Prečo nosíte fejky, keď to je proti zákonu? Ako je takéto niečo možné? Tak on si zoberie fejk 40-tisícových hodín, čo je nelegálne, ako minister vnútra a on povie, že sa za to nehanbí. Ako toto je argument?
Však by ste tu naháňali, keby to bolo za vlády Roberta Fica, ministra vnútra od rána do večera, médiá. Ale teraz nič, všetko je v poriadku. On si nosí fejky. Odpustite im absolútne všetko.
Páni kolegovia, dovoľte už len posledných pár poznámok. Veľmi ma mrzeli aj slová pána Luča... , á, pána Mikulca o pánom, o pánovi Milanovi Lučanskom, lebo Milan Lučanský je pre mnohých ľudí na Slovensku skutočne hrdina, patrí medzi nich a je to preto, lebo vďaka nemu sú v base skutoční mafiáni. Ešte raz, skutoční mafiáni, ktorí tu rezali krky, ktorí tu zabíjali a vraždili ľudí, to sú skutoční mafiáni. A viete dobre, aké to boli 90. roky, a viete dobre, že vďaka našim vládam to skončilo. A táto gangsterská mafia, títo vrahovia sú v base aj vďaka takým statočným ľuďom, ako bol Milan Lučanský.
No a potom sa postaví jeden, druhý, tretí, Matovič sa postaví, rovno nám, spakruky nám povie, že je hrdý na to, že Milan Lučanský zomrel, lebo on síce nepovedal priamo, že je hrdý na to, že zomrel, on povedal, že je hrdý na to, že ho strčil do basy. Ale on tam zomrel v tej base. A on si to neuvedomuje, jemu to nedocvakne, jemu to nedopne, že vlastne kope do pamiatky Milana Lučanského. Alebo mu to dopne a robí to ako úplný, ale úplný cynik.
No a potom pán Mikulec povie, že on sa s pánom Lučanským rozprával v takej milej chvíľke, keď ho vyhadzoval, ale že oni boli vlastne úplní kamaráti, hej, že oni si pošvitorili ako, viete, hej, keď vyhadzujete ľudí a keď sa snažíte niekoho zbaviť funkcie, tak to ste väčšinou tí najväčší kamaráti, to je samozrejmé, to veríme pánovi Mikulcovi. A pán Mikulec povedal, že vraj pán Lučanský mu povedal, že „keď odídem, buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja“ a nato pán Mikulec ho odišiel, ho vyhodil.
Čiže toto malo nám akože ukázať, aký je pán Mikulec strašne srdečný, vrúcny a emotívny človek a solidárny a súcitný a všetko možné, hej, že taký ten dobráčisko, ktorému povie ten, koho ide prepúšťať, že ho dajú dole, pokiaľ ho prepustí, a on ho prepustí. A on ho prepustí. A to nám včera úplne ako povedal na svoju obhajobu, že on zarezal toho Lučanského a on to povedal na svoju obhajobu. S týmito slovami sa s ním Milan Lučanský lúčil a on ho nemilosrdne vyrazil. A potom ho ešte zavreli do väzby a tam Milan Lučanský, najskôr ho tam zmlátili alebo čo, teda hej, pardon, pardon, pardon, čo to? Čo to? Sa mu, samovylúpil si oko, hej, aby som bol presný (reakcie z pléna), lebo logicky, človek si samovylúpne oko, hej, však to je úplne bežné. Ja som si včera somovylúpol oko, aj vy ste si určite samovylúpli oko. A potom zomrel. A potom zomrel.
Milan Lučanský je podľa mňa obeťou. Je obeťou justičnej vraždy.
A pán Mikulec povie, že ho vyrazí po týchto slovách? Po slovách, že keď odíde, tak ho dajú dole? To vážne? A ja sa pýtam, a kto ho dá dole? Koho tak mal asi na mysli? A nie náhodou ten systém udavačov nemal na mysli? Nemal na mysli presne ten vražedný gangsterský systém, ktorý tu vytvoril Matovič, Lipšic a ďalší?! Nemal týchto na mysli? Nehovoril Mikulcovi, že títo ho dajú dole? Lebo kto iní môžu byť tí oni? Keď teda veríme pánovi Mikulcovi, že to reálne Milan Lučanský povedal. Kto to môže byť oni?! Zase to bude ten Balciar a Malček či Marček, či čo to tam bolo? Alebo Tibenský, zas to budú títo reptiliáni? No asi nie, že? Asi to bude niekto z tejto vlády, lebo tí po ňom išli! To je jasné priznanie.
Mikulec včera povedal, že Milan Lučanský usvedčuje túto vládu, že ho dala dole. Že ho dala dole.
A ja gratulujem pánovi Mikulcovi, lebo takto si streliť do vlastnej nohy, to sa len tak nevidí. To dokážu iba skutoční majstri vedy, Master of Science.
Posledná vec. Viete, keby som tu aspoň videl nejakú obhajobu, keď už teda pán Mikulec neni mentálne zrelý na to, aby to dokázal sám, hej? Že by sa postavil niekto na jeho obhajobu, tak poviem, dobre, tá vláda je v nejakom stave. Matovič sem prišiel navrieskať, že sme mafia. Ja, ja neviem, čo to bolo, to bol hysterický záchvat, to, to nemalo ani, ani náznak nejakej obhajoby Mikulca. Tuto on proste došiel, pustili ho na chvíľku tam z kazajky a došiel a všade vidí mafiánov, mafia, mafia, mafia a odišiel. To je Matovič. Ani slovko obhajoby o Mikulcovi. Nič. Jediný argument, nič. On len proste všade vidí mafiu. Však vieme, hej, dobre, však Matovič na tom si politicky vyrástol, na tom, najskôr si vymyslel, že tu je mafia, potom proti nej bojoval, teraz ju akože zatvára, hej? Toto je Matovič.
No ale prečo ho neobhajoval? Prečo nepovedal, že nie, nie, Mikulec nerobil tieto veci škaredé, to rodinkárstvo, nie, však tu mám dôkazy. Nič. Ani jeden dôkaz. Nič. Alebo prečo nepovedal, že žiaden systém udavačov tu neexistuje, to správa SIS klame, to tí naši zlí tajní sú to najväčší, ja neviem, mohol niečo takéto dať, aj keby to neznelo moc dôveryhodne, ale aspoň nejaký pokus. Nič.
Potom sa postavil Heger, to (povedané so smiechom) bolo ešte horšie než Matovič, teda neviem, fakt, kde toho človeka našli, to dôjde kázeň, hej, že aj ho zapneš a on ide v podstate tie isté verklíky, a v tých televíziách si to tam číta z tých notebookov, a tam teda lebo Fico, lebo Fico a ide dokola, a veľmi pekné veci chystáme a Severná Kórea a ideme. To je Heger. Nič k veci. Nič k tomu, aby obhajoval, aby obhajoval svojho súdruha v zbrani, aby povedal o Mikulcovi, že, nie, Mikulec nič také neurobil. Nie. Pán Heger dal jeden zo svojich zväzáckych príhovorov, a nič.
Potom sme tu mali pani Remišovú. Pani Remišová zobrala takéto dve A4, kde zahejtovala Roberta Fica a skončila. To bolo tak slabé, že ako, prepáčte, štyrikrát prevarený čaj. Nič. To radšej nemala ani vystúpiť.
V tej chvíli sa strhla pani Kolíková, lebo však keď sokyňa zo strany Remišová vystupuje, tak musí aj ona. Tak si rýchlo načmárala nejaké dve-tri vety a išla to sem prečítať. Úplné nezmysly. Úplne bez toho, že by sa to týkalo Mikulcovej obhajoby. To radšej fakt mala byť ticho. Takže nič.
SaS-ka nedala absolútne nič. Pri všetkej úcte, oni tu ani neboli. Ja som to včera, prepáčte, aj vo faktickej poznámke povedal, že však vy ste tu ani nepáchli zo SaS-ky a tu si nejaký človiečik začal tu po mne (rečník sa zasmial) vrieskať, že on tu teda je z tej SaS-ky, ja som ho v živote nevidel, tak dobre. Jeden bol. Dvaja, hej? Dvaja ste tu sedeli zo SaS-ky. Teraz tu sedí pán kolega Viskupič. Nikto nič.
Pán Viskupič, prosím vás pre pána Mikulca, poďte, poďte ho podporiť. Povedzte, že je to dobrý človek a tak ďalej, skúste aspoň niekto z vás. Veď to takto nemôže fungovať. Pre vaše dobro. Však pozrite sa, jak sa na vás škaredo pozerajú kolegovia z OĽANO. Aspoň slovkom sa ho zastaňte. (Smiech v sále.) Však nikto sa ho nezastane. OĽANO na to kapacitu zjavne nemá, hej, tak dobre, nemajme veľké očakávania od pročkov, ale tak aspoň zo SaS-ky, však vy ste tá intelektuálna elita tejto vlády.
Sulík nič, odišiel. On sem došiel, on sa napil minerálky a odišiel. Však nech, preboha, povie, že teda ten Mikulec kradol, a teda robil tie rodinkárske veci s jeho posvätením, že to je fantastická vec. Možnože je rodinkárstvo najnovšie v programe SaS, fajn, ale povedzte to. Alebo to teda obhajujete? Obhajujete nepotizmus? Obhajujete to, že som na nejakom fleku, mám tatina, tak jeho firma dostane zákazku od štátu. Tak to je fajn? Pán Viskupič, len mi povedzte, prosím, aby som vedel. Od SaS-ky nič.
Od SME RODINY, počkajte, od SME RODINY vlastne zazneli veci, aby som nebol nespravodlivý. Od SME RODINY zazneli veci. Konkrétne pán Pčolinský, toho si veľmi rád zacitujem, lebo to je nádherné.
Takže ešte raz, aby som to zhrnul. OĽANO nedalo nič na obhajobu, SaS-ka nedala nič, ZA ĽUDÍ, to boli tie dve, tie dve panie, ktoré tu niečo strašne zle prečítali, a za SME RODINU mám jediné vyjadrenie, ktoré prišlo, a to je od pána Petra Pčolinského a ten pána Mikulca, ministra vnútra, obhajuje týmito slovami: „Od jeho nástupu“, citujem, „vnímam jeho kroky ako totálny amaterizmus. Z môjho pohľadu patrí medzi najslabších ministrov tejto vlády.“
Citujem ďalej pána Pčolinského: „Pozrite sa na situáciu v Policajnom zbore, ktorý je v totálnom rozklade,“ to hovorí poslanec koalície. Ešte raz, hej?
„Atmosféra v Národnej kriminálnej agentúre je taká, aká nikdy nebola, policajti a vyšetrovatelia sa sťažujú na atmosféru strachu, ktorá tam vládne. Jeden druhému sa tam vyhrážajú. Polícia je jednoducho v katastrofálnom stave,“ hovorí nám hrdo pán Pčolinský, poslanec vládnej koalície.
„Minister Mikulec“, pokračujem pánom Pčolinským, „minister Mikulec ale namiesto toho, aby s tým niečo robil, sa len tvári, že o ničom nevie.“ To sme videli v priamom prenose. On sem došiel ako vrátnik na ministerstve, ja vôbec nič neviem, ja som tu prvýkrát, prvý deň, prvý deň v živote. Ja a minister vnútra mám niečo robiť? Né. Toto tu dával.
A pán Pčolinský to zjavne videl. „Čiže on sa len tvári, že o ničom nevie, o ničom nerozhoduje a vlastne tak ani nie je.“ To vystihol krásne. Pán Pčolinský, gratulujem. Neviem, či tu, nemáme tu pána Pčolinského, to ste dokonale spravili. Pán Mikulec sa tvári, že on vlastne ani nie je.
To, to som hrdý na to, že máme takéhoto ministra. To je fantastické. A to počúvame slová poslanca vládnej koalície za SME RODINU. Jednoducho sa tvári, ako keby sa ho to absolútne netýkalo.“
Hej, hej, aby sme rozumeli, vojna policajtov, razia NAKY, razia inšpekcie, ľudia zomierajú vo väzbe, Generálna prokuratúra ruší obvinenia, toto všetko sa tu deje, ale on to dáva na toho vrátnika, že jeho sa to netýka. Čo, on tam sedí na tom ministerstve a tak proste jak taký kvetináč na parapete a vôbec, okolo sa veci dejú a on za to nemôže.
Pán Pčolinský pokračuje: „Z môjho pohľadu minister Mikulec za rok a pol vo funkcii neurobil absolútne nič.“ Toto hovorí vládny poslanec o svojom ministrovi vnútra. „Okrem toho, že sa tvári, že o ničom nevie.“ Pardon, dodávam slová pána Pčolinského, tým to vysvetlil celé.
Čiže ja si myslím, že už len týchto pár slov od pána Pčolinského zo SME RODINY úplne kompletne vystihuje aj našu argumentáciu. Nezaznela, nezaznelo ani slovko obhajoby, poriadnej obhajoby, hej, teraz nemám na mysli pána Šudíka, hej, on dáva taký ten hejterský prejav proti Robertovi Ficovi, fajn, však on tým žije, ale ako nič o Mikulcovi, hej? (Reakcia z pléna.) Ktorý? Šefčík, Šudík? Jáj, ja sa strácam vo vás, pardon, budem asi rozprávať o tých pročkoch radšej. Takže jeden z pročkov proste povedal, že, že teda aký je Robert Fico zlý, ale ani slovkom o Mikulcovi, ani slovkom o tejto téme, hej?
Čiže pri všetkej úcte SaS-ka nič, ZA ĽUDÍ Pivková a SME RODINA nám odkazuje teda, že minister neurobil absolútne nič, že je totálny amatér a že polícia je v absolútnom rozklade. A ešte ho doplnil minister Krajniak, čo je kolega z vlády, Mikulcov kolega z vlády, ktorý hovorí, že: „Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu deje v rezorte.“
Aj, aj vami teraz ako úplne burcuje tá dôvera v našu vládu, keď máme ministra vnútra, ktorý podľa ministra práce sa stráca vo svojom rezorte? Veď to je fantastické, že? Ja som vždy chcel mať ministra, ktorý sa stráca vo svojom rezorte. A potom sa čudujeme, že tu zomrelo 12 600 ľudí. Keď sa vám stráca minister vnútra v rezorte, ktovie, či sa nestratil náhodou aj pán Krajčí vo svojom rezorte. Saralabanda. Mám pocit, že aj on sa trošičku stratil. Ale saralabanda nás stála 12 600 ľudí.
Aj Matovič sa nám trošku stráca v rezorte, aj keď, samozrejme, ako väčšieho ekonóma nemáme, on poučuje, on by dokázal poučiť aj Joa Stiglitza o ekonómii, lebo však chalanisko, chalaniskovi napísala perfektnú prácu, perfektnú diplomovku baba, hej? Takýchto máme aj kvalitných odborníkov. A teraz tu máme dokonca pána Mikulca, letca, ktorý sa stráca vo svojom rezorte podľa slov ministra Krajniaka. Nie podľa mojich slov, nie podľa slov Roberta Fica, dokonca ani nie podľa správy SIS, aj keď myslím si, že tá si to myslí, podľa pána Krajniaka.
A teraz citujem pána Krajniaka ďalej: „Nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne. Tak dobrý minister vnútra nekoná,“ zhodnotil Krajniak. Všimol si, všimol si to každý na Slovensku. Aj pán Krajniak si to všimol, každý si to všimol, že asi nie je niečo celkom v poriadku, keď jeden policajt zatyká druhého, keď máme každý deň nejakú novú raziu. Najskôr inšpekcia nabehne, schmatne – čo to bolo? – NAKU. Potom NAKA dobehne do inšpekcie, zoberie jej šéfa, hodí do väzby, oni si takto vzájomne márujú ako nejaký gang, dva gangy sa tu stretli, tri-štyri, ja neviem, koľko útvarov má polícia. Ja mám pocit, že každý s každým bojuje. A teraz, kto je rýchlejší, hej? Kto ho rýchlejšie chytí tam za tie vlasy a hodí do tej väzby, tak ten vyhráva, hej. Tam mám taký pocit z toho. Ja neviem, nemáte ten istý pocit? Toto sa dnes deje na Slovensku.
A ono by to možno bolo aj vtipné, pokiaľ by medzitým nezomrel Milan Lučanský, nezomrel aj človek, ktorému nedali pomoc, lebo mal COVID, Krivočenko, sa, myslím, volal. Možno by bolo vtipné, pokiaľ by Ústavný súd nepustil človeka z väzby po dvoch rokoch, ktorý tam bol reálne mučený dva roky. Tak takéto veci, keď sa dejú, tak sa na tom nemôžme smiať. Na to sa nemôže tváriť pán Mikulec ako kvetináč na parapete, že o ničom nevie, že on tam proste len tak ako nejak prebýva, plynie na tom vnútre. Tak to fungovať jednoducho nemôže.
Prepáčte, ospravedlňujem sa, že aj sa snažím byť trošku sarkastickejší, humornejší možno, ale je to vážna vec. Je to veľmi vážna vec, pokiaľ tu máme systém nastrčených udavačov, o ktorom hovorí správa SIS, pokiaľ tu máme vládnych poslancov a vládnych ministrov, ktorí hovoria o tom, že Mikulec absolútne nezvláda nič, že polícia je v totálnom rozklade, že sú jedni amatéri, že sa tu jednoducho dejú politické čistky, tak my tu nemôžeme byť ticho. Však my sme opozícia. Čo od nás očakávate? Že vám budeme tlieskať? Je naším plným právom a legitímnym právom o týchto veciach hovoriť.
A keď dáme nejaké argumenty o rodinkárstve pána Mikulca, tak očakávame jeho reakciu, ktorá bude aspoň trošku dospelá, a nieže tu bude šíriť nejaké paranoidné predstavy a sondu do svojej duše o tom, ako sa tu spriahli nejakí reptiliáni a som už, tie mená som aj zabudol, nejakí – kto to bol? Balciar či Tibenský? Ja tie mená naozaj nepoznám. Tak títo sa proti nemu spriahli a za všetko môžu oni, hej? Toto je svet ministra vnútra.
Prepáčte, ja si myslím, že pán minister by mal okamžite odstúpiť. To by mal urobiť ako prvú vec a ako druhú vec by mal navštíviť psychológa.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 10:10 - 10:25 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Šefčík, vy ste si naozaj poplietol schôdzu. (Povedané so smiechom.) My neodvolávame Roberta Fica. My odvolávame Romana Mikulca. Čas Roberta Fica a jeho vlády vyprchal a vy ste teraz tí, ktorí máte možnosť veci meniť. Ale o tom ste nehovorili.
Nehovorili ste o tom, ako ste tu vytvorili systém udavačov, nehovorili ste o kauzách, korupčných kauzách, rodinkárskych kauzách pána Mikulca. Vy ste si tu prečítali príhovor, ktorý keby ste prečítali pred ôsmimi rokmi, tak by bol rovnako asi aktuálny, lebo nijak sa netýkal dnešnej schôdze. Ako ja vám neberiem, dobre, tak mali ste plný nenávisti, zloby, nech sa páči.
Ale čo je vážnejšie a čo je ďaleko dramatickejšie, je to, čo už tu naznačili kolegovia, tak vy tu podáte svoj životný výkon v rektálnom skialpinizme, aby ste pomohli svojej vláde, svojmu milovanému Matovičovi a Mikulcovi, tak to tu čítate oduševnene, aký je ten Robert Fico zlý, ako za všetko môže ten najväčší zloduch, ale nikto vás napočúva z vašich súdruhov, nikto z ministrov nemôže dôjsť pohladiť, oceniť, pohladkať po hlavičke, že ako ste to krásne naložili tomu Robertovi Ficovi. Veď ale to je strašne neúctivé voči vám, pán kolega.
Ja len kvôli vašemu dobru by som chcel poprosiť, že či by sme teda nezavolali aspoň pani Milanovú, lebo tá je na vláde absolútne nepotrebná, to všetci vieme. Však ani nevedia, či tam sedí, nesedí. Nikto o nej nevie na Slovensku. Tak keby mohla aspoň pani ministerka Milanová nahradiť na chvíľočku pána Mikulca, že by ju tam nejaký štátny tajomníček, tam na tej vláde, nahradil.
Viete, lebo buďme úplne seriózni, no tak parlament je nadradený vláde. A sa nemôže stať, že my odvolávame ministra vlády a oni si spravia schôdzku vlády a vykašlú sa na nás. A toto ako pán Boris Kollár, predseda Národnej rady, toleruje? Však si z neho robia handru. To nie z nás. Ako my máme menšinu v tomto parlamente. Z vás robia handry, pán kolega, z vás osobitne, pán kolega Šefčík.
Čiže skúste byť v tomto prípade aspoň tak dôsledný, ako ste boli počas našej vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 18:33 - 18:35 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec Takáč, zhrnul si to veľmi presne a všetky tie kauzy Romana Mikulca si predstavil úplne precízne a to sa ani nedá obhájiť. A ja mám taký pocit, že koalícia sa to ani nesnaží obhajovať.
Ja keď si tu tak sa zamýšľam, tak z OĽANO tu vystúpil Matovič, ktorý celú kauzu využil iba na to, aby sa tu vyplakal, že ako on bojuje s mafiou, ale o Mikulcovi a na jeho obhajobu nepadlo ani slovo.
Heger, ten tu dokola dával, lebo Fico, lebo SMER, ale na obhajobu Mikulca nič, žiaden argument.
SaS-ka, Sulík tu ani nebol, ten vôbec nevystúpil, niečo hlesla pani Bittó a SaS-ka tu ani nepáchla, tá tu vôbec nebola, úplne neexistujúca. Potom, neviem, vy kto ste, pán kolega, neviem. Vy ste zo SaS-ky? Gratulujem! (Ruch v sále.)
ZA ĽUDÍ, ZA ĽUDÍ (zaznenie gongu) tu prišla pani Remišová, tak tá dala aj povinnú jazdu. Keď to videla Kolíková, ako jej sokyňa dáva povinnú jazdu, tak aj ona dala povinnú jazdu, ale nepovedali nič na obhajobu Mikulca.
No a potom tu máme SME RODINU, kde Krajniak vyslovene povedal, že Mikulec sa stráca vo svojom rezorte, a pán Pčolinský povedal, že je to totálny amatér a že Policajný zbor je pod jeho vedením v totálnom rozklade.
Vlastne Mikulca položili úplne kompletne všetci. Ako chudák Mikulec, keby nebol takej prchkej povahy, tak mi je ho až ľúto. Jeho nikto nechce, jeho už opľuje aj Matovičov kocúr.
Pán Mikulec, keď vidíte takúto chabú podporu od vašich samotných súdruhov, nevzdáte to?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:42 - 17:44 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, keby alibizmus nadnášal, tak vy sa tu vznášate ako vzducholoď.
Preboha, tak načo je minister vnútra, keď vy za nič nenesiete zodpovednosť?! Za čo vlastne beriete plat? Však vy za nič nemôžete. Tu prebieha policajná vojna, každý to vidí a vy necítite žiadnu politickú zodpovednosť.
Ja, no tak sa zamýšľam, že keď padlo lietadlo a odstúpil minister obrany, to on tam urobil tú haváriu toho lietadla? Nie. Ale nesie politickú zodpovednosť. To isté platí o, v Belgicku to, myslím, bolo, sa vykoľajil vlak, okamžite odstupuje minister dopravy. A nebol to on, ktorý tam pokazil tie železnice.
Čiže vy necítite zodpovednosť za to, že sa tu vykopávajú dvere Zurianovi, za to, že sa tu vracia, Generálna prokuratúra vracia jeden prípad za druhým, lebo sú to nezmysly, za to, že sú tu ľudia mučení vo väzbách, za to, že tu je systém udavačov, o ktorom hovorí správa SIS - vy nič? Ani pohľad, ani zvuk? Nič? Tak ako viete, ten alibizmus je už naozaj príšerný.
A keď potom počúvame od Matoviča, že sa nám tu vyhráža a že kto z nás pôjde do basy, on už vie dopredu, že pôjdeme do basy, potom tu máme Lipšica spolitizovaného, bývalého politika NOVA, čo je vládne hnutie, váš kolega z toho istého, z tej istej kandidátky, tak asi máme obavy, že ten proces je spolitizovaný a že sú tu politické čistky a vy to kryjete a potom sa tvárite, že vy ste tu vlastne ani neni. Vy tu vlastne ani nie ste treba. Načo je nám takýto minister vnútra?
Pán minister, ja mám iba základné otázky a zopakujem ich a poprosím vás o jasnú odpoveď.
Ste ochotný predložiť tomuto plénu a verejnosti svoju diplomovú prácu? Dokonca som počul, že ste mali dve školy, tak dve diplomové práce.
Ste ochotný dať na kontrolu vaše hodinky, alebo nie?
A viete vysvetliť, prečo váš brat figuruje na facebookovej stránke a webovej stránke firmy, ktorej ste dohodili zákazku za 150-tisíc?
Prosím vás, tri jasné odpovede bez toho blábolu okolo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 15:40 - 15:42 hod.

Ľuboš Blaha
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2021 14:41 - 15:21 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte na úvod upozorniť na ten kontrast, ktorý sme tu videli na dnešnej schôdzi, keď predložil návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca predseda SMER-u Robert Fico, ktorý predniesol jeden korektný, slušný príhovor, kde nikoho neurážal, bez invektív, bez nadávok, bez akýchkoľvek vulgarizmov, jednoducho hovoril o faktoch. Hovoril o faktoch, ktoré sa možno javia vláde ako nepohodlné, ale reakciou v slušnej spoločnosti by malo byť, že povedia protiargumenty alebo ukážu svoje dôkazy, že nie, nie je to tak, empiricky alebo racionálne to vyvrátia. Nie, nič také sa nestalo.
Roman Mikulec sa postavil a pri všetkej úcte dal prejav taký pekný, zväzácky, ale nemalo to nič spoločné s argumentáciou na to, z čoho je obvinený, z rodinkárstva a podobne, a budem o tom ešte hovoriť. Čiže tá reakcia bola z hľadiska vecnej (vecného, pozn. red.) úplne nulová.
No a potom prišiel – a tu je ten kontrast – Igor Matovič ako skutočný líder tejto vládnej koalície, a to, čo predviedol, bol hysterický záchvat. Pri všetkej úcte vrieskať tu po nás, že sme mafiáni a neviem koľko zvierat použil a koľko nadávok, ako toto je výkon bývalého premiéra a prakticky najsilnejšieho lídra koalície?
Opäť pripomínam, Robert Fico nikomu nenadával, hovoril úplne normálne veci, ktoré opozičný politik má hovoriť. Mal dôkazy a mal jasné fakty.
A z druhej strany tu bolo vrieskanie o mafii, ktoré sme tu počúvali už niekoľko rokov, a naozaj mám pocit, že aj bez tohto vieme fungovať v parlamente, aby tu Igor Matovič takýmto spôsobom narúšal normálnu, normálny, normálnu diskusiu. A keď som mu potom podal vreckovku, teda keď mal to lámanie hlásku, ako on zvykne, že nech si poplačká, teda nech si utrie slzy, tak on to tu po mne hádzal ako taký posledný grobian. Prepáčte, takýmto spôsobom by sa nemusel správať minister financií Slovenskej republiky a mňa veľmi mrzí, že tu slušným, normálnym, čestným ľuďom nadáva, že sú mafiáni.
Ako my sme mafiáni. Prepáčte, ja som vysokoškolský učiteľ, jediný môj zločin bol, že som napísal knižky, ktoré sa možno niekomu nemusia páčiť, a napísal som ich dvanásť, sú ľavicové a pravičiarom sa možno nepáčia, ale kvôli tomu som, preboha, mafián? A kto je ešte mafián v Matovičovom svete? Don Platón alebo kápo Aristoteles? Alebo pytagorejská škola bola Cosa Nostra alebo kde sme, preboha?! To sme fakt mafiáni preto, že máme iné názory? Ako už nebláznime.
Čiže pokiaľ niekto chce urážať poslancov Národnej rady, člen vlády, ktorý má sám na rováši daňové podvody, na ktoré dokonca zneužíval vlastnú matku, čo je úplne také, ja nebudem hovoriť silné slová, také neslušné, také grobianske, že tento človek chce dneska o niekom moralizovať a jeho daňové podvody, ako tam schovával na povale a všetky tie veci, ktoré tu napáchal s Eurolab Lambdou, ktorej zisky neuveriteľne rástli vďaka jeho celoplošným cestovaniam, kvôli ktorému zomierali, zomierali ľudia v tisícoch na Slovensku, tak tento človek, ktorý je zodpovedný minimálne politicky, a ja som presvedčený, že priamo zodpovedný za vyše 12 600 mŕtvych na Slovensku, ide dneska nás poučovať a nám nadávať a nám hovoriť, že sme zlí mafiáni? No nebláznime!
Len pripomínam ešte raz, že v Dánsku zomrelo okolo 700 ľudí, v porovnateľne veľkom z hľadiska počtu obyvateľov vo Fínsku 1 000 ľudí, porovnateľne veľkom z hľadiska počtu obyvateľov v Nórsku zomrelo ani nie 1 000 ľudí, asi 800, a na Slovensku 12 600 – a tento človek sem dojde a tvári sa ako morálny hrdina. Ako nebláznime.
Myslím si, že Igor Matovič by mal mať zakázaný vstup do tejto miestnosti už len vzhľadom na morálku spoločnosti, lebo toto je taký útok na slušnosť, že väčší asi niet.
A, viete, potom tento človek s tým svojím zlomeným hláskom povie, že je hrdý na to, že skončil vo väzbe Milan Lučanský. Ako jemu nedocvaklo, že ten človek zomrel?! Že Milan Lučanský je po smrti a že jeho rodina za ním smúti, jemu to nedošlo? A že zomrel ako nevinný človek? A on sa sem postaví a že je hrdý na to, že bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský skončil vo väzbe. Čiže on je hrdý na to, že tento človek bol dohnaný k smrti. Je hrdý na to, že Milan Lučanský nežije. Toto tu povie s pýchou v hlase. A nás označuje za mafiu.
Ja vám poviem, kto je skutočná mafia. Skutočná mafia bol napríklad Mikuláš Černák. To bol mafián, ktorého dostal do basy práve Milan Lučanský, a práve preto ho považujem za hrdinu. Tento človek bojoval so skutočnou mafiou. Tá, ktorá odrezávala krky. Nie to, že vy rozprávate o mafii úplne v každej súvislosti, vy už vidíte mafiu aj v gramatike. Toto bol skutočný mafián. Mikuláš Černák. Mimochodom, viete, koho volil Mikuláš Černák? Mikuláš Černák sa pochválil, že volil Igora Matoviča. Takže len toľko k tomu vášmu boju s mafiou.
Skutočná mafia vám fandí. Pretože to, čo robíte, je naozaj grobiánske, gangsterské a mafiánske a vy to veľmi dobre viete.
Ja budem hovoriť o Romanovi Mikulcovi a pokúsim sa vyhnúť všetkým možným vulgárnym invektívam a primitivizmom, ktoré tu predvádzal Igor Matovič. Ja proti Romanovi Mikulcovi osobne nič nemám, ja ho vôbec nepoznám, ja iba hodnotím jeho politickú činnosť a tá je naozaj podľa môjho názoru katastrofálna. Vysvetlím prečo.
Prvý dôvod a prvá skupina dôvodov, o ktorej budem hovoriť, rozdelím to na dve časti, je život. Život Romana Mikulca a jeho minulosť, nazvem to takto. Viete, ako opoziční politici my jednoducho nemôžme prehliadať to, že tento pán kedysi buď ako šéf kancelárie vo Vojenskom spravodajstve, alebo ako šéf celého Vojenského spravodajstva dohadzoval kšefty svojim rodinným príslušníkom. Ako je úplný výsmech, a spomínal to aj Robert Fico, že v programovom vyhlásení vlády, tejto vlády, sa hneď v prvej vete píše o tom, aký najväčšou prioritou je boj proti rodinkárstvu. A potom sa tu jeden po druhom vyjadrujú a ani slovkom sa nezmienia, že zhodou okolností úplne kozmickou náhodou v rokoch, kedy tento pán Roman Mikulec bol šéfom kancelárie šéfa Vojenského spravodajstva Leitnera, ktorého potom, dneska, spravil štátnym tajomníkom na rezorte vnútra, tak dostal jeho tatko a jeho firma dvaapolmiliónovú zákazku od Vojenského spravodajstva. To je priam definícia, encyklopedická definícia nepotizmu, rodinkárstva. Tak ja mám flek, tatko má firmu, tatkovi prihodíme kšeft za dva a pol milióna, všetci vysmáti, všetci spokojní. A toto je to slušné a spravodlivé Slovensko. Fakt, gratulujem.
No a oni sa k tomu nevyjadrujú. Ono pán Mikulec tu predniesol zväzácku reč, ani slovkom ani nehlesol o tom, že dohodil kšeft takýmto spôsobom Romanovi Mikulcovi.
Len si to predstavte, už som to hovoril, zoberte si test s Robertom Ficom alebo test SMER-om. No keby toto sa stalo za našej vlády a toto spraví minister vnútra Kaliňák, tak tu už behá v tričkách všetkých možných Matovič, transparenty, oblieva nás, hádže po nás veci, toto by tu bolo. Ale spraví to tuto Roman Mikulec a tvárime sa, že o tom netreba hovoriť. O tom sa v slušnej spoločnosti ani nehovorí, že naši môžu kradnúť. A zdôvodnenie jediné, ktoré som našiel v celom prejave pána Mikulca, bolo, že, že z budov nepadla strecha. On tu niečo také dával. Že keďže z budov nepadla strecha počas našej vlády, tak si urobil kšefty s tatkom a brat... bráchom. No fantastické! On sa k tomu nijakým spôsobom nevyjadril.
A potom úspešná kariéra nášho drahého pána Mikulca pokračovala, a keď to vyšlo s tatkom, s firmou, no tak by rodičom aj nezakúpil od Vojenského spravodajstva byt, prenajal si byt, rodičovský byt a dostávali peniažky za to, že tam je prenajatý. Ako čistou náhodou majú synáčika na Vojenskom spravodajstve šéfa kancelárie a zhodou okolností ich si vyberú, ich byt si vyberú a dostávajú takto peniažky od štátu. Veď to je, to je úplne absurdné, že toto teraz berieme vážne. Však to je také rodinkárstvo.
A, viete, ono to neskončilo. Potom sa stalo, že o pár rokov na to sa stal pán Mikulec, úspešný to pán, šéfom Vojenského spravodajstva. A čo robil potom? On dohodil firme svojho brata, firme svojho brata kšeft za 150-tisíc eur. Ako to sú neuveriteľné veci a to bolo za pár mesiacov. Ten kšeft by bol ďaleko väčší, keby neskončila vláda Ivety Radičovej.
A keď sme na to došli a sme sa postavili na tlačovú konferenciu, kde Robert Fico priniesol všetky dôkazy, ktoré to potvrdzujú, tak reakcia pána Mikulca pri všetkej úcte bola, že chrapúň, klamár, neviem, ešte aké invektívy, aké vulgarizmy, toto bola reakcia ministra vnútra. On nepovedal, že nie, nie je to pravda, lebo toto, toto, toto, toto, ako by reagoval každý slušný politik, on začal vrieskať ako taký pubertiak. A povedal, že nie, môj brat nemal nič spoločné, nič spoločné s firmou Aegis Eu. Dva dni na to sa postaví Robert Fico na tlačovku, kde donesie jasný výpis a jasné screenshoty z facebooku a z internetovej stránky tejto firmy, kde tam figuruje pán Ján Mikulec aj so svojím telefónnym číslom ako výkonný riaditeľ tejto firmy, ale on nič, on na to vôbec nereaguje. On vôbec nič k tomu nepovedal, veď to sú jasné dôkazy.
Dokonca to telefónne číslo ešte stále tomu Jánovi Mikulcovi patrí. My sme tu telefonovali a tuto náš agent 007 sa ozval, tu je Mikulec. Ono je úplne fantastický, takto skrývať svoju identitu, gratulujem, naozaj, že to je taká rodinka asi ako Johnny English a, už tu bolo spomenuté, Austin Powers. Takých agentov máme na Slovensku. Toto šéfovalo Vojenskému spravodajstvu. Naozaj oblieva ma mráz, čo sa muselo diať na Slovensku.
Viete, pán Mikulec, a ja o ňom si nerobím nejaké veľké intelektuálne nároky, je letec. A pri všetkej úcte vyštudoval letectvo, je to fantastické, ja mám úctu k proletárom, vždy som mal srdečný vzťah k ľuďom práce, no ale na ministerstve vnútra predsa len očakávam aj nejaké vzdelanie, tak som si pozrel, že teda ten životopis toho pána Mikulca, že čo tam nájdem. No on ho má, to vzdelanie, on v rokoch 2009 a 2012 vyštudoval školu Brno International Business School, citujem z jeho CV, z jeho životopisu, som si pozeral, to je mimochodom mimoriadne pofidérna škola, ktorú už medzitým zrušili, ale dobre, on vyštudoval v čase, keď bol šéfom Vojenského spravodajstva, tak sa tak zamýšľam, že, viete, keď by som bol šéfom Vojenského spravodajstva, tak si nerobím vysokú školu, to nie je celkom, dokopy nejde, viete, že tak máte nejakú zodpovednú funkciu, od rána do večera v robote, však to je taká zodpovednosť byť šéfom Vojenského spravodajstva, a on v tom čase si robí vysokú školu. To sa dá? Ako všeličo sa dá a pán Mikulec je zjavne veľmi šikovný, ale ako to dokázal? A dokonca takú, že Brno International Business School a dostal titul, ktorý si ďalej uvádza, Master of Sciences, on je majster vedy. To je fantastické!
Len ja sa pýtam, pán Mikulec, keďže tu máme nejaké ešte škandáliky s plagiátmi, ako bol pán Matovič, pán Kollár, pán Gröhling, mám pocit, že vy vo vláde máte taký národný šport plagiovať a dávať diplomovky, ktoré nie sú celkom vaše, že či ste si teda počas tej svojej náročnej funkcie ako šéf Vojenského spravodajstva stihli napísať vlastnú diplomovku, lebo pokiaľ máte titul, tak logicky očakávam, že ste napísali nejakú diplomovú alebo záverečnú prácu. Mohli by ste, prosím, predložiť túto prácu na kontrolu novinárom, politikom, opozícii, plénu Národnej rady, ja by som bol veľmi zvedavý. V prípade pána Matoviča, pána Kollára, pána Gröhlinga sme mali tú možnosť a zistili sme, že sú podvodníci. Ja som si istý, že vy podvodník nie ste, vy ste proste taký geniálny, že ste dokázali vyštudovať školu a zároveň byť šéfom Vojenského spravodajstva. Takých géniov neni veľa, ale som rád, že jeden je na čele ministerstva vnútra momentálne. Len by sme si to radi preverili.
Takže buďte taký láskavý a predložte transparentne svoju záverečnú prácu, pokiaľ teda trváte na tom, že si uvádzate titul Master of Sciences. Keď ste taký majster vedy, tak by ste mali byť schopný predložiť svoju záverečnú prácu, rád sa na ňu pozriem.
Ďalej. Viete, nechcem bulvarizovať túto tému, ale keď už hovorím o téme minulosti pána Mikulca, ja som si našiel, že teda pracoval ako bezpečnostný manažér v Slovnafte, to bola jeho kariéra v posledných rokoch, čiže toto je náš minister vnútra, SBS-kár zo Slovnaftu a (reakcia z pléna), výborne, gratulujem, a tento pán si teda musel veľmi dobre zarobiť. To je úžasné, že takto dobre zarábajú bezpečnostní manažéri v Slovnafte, že si dokázal takto bez problémov kúpiť hodinky za 4 a pol tisíc a teraz sa o tom diskutuje veľmi veľa aj v bulváre.
Ale aby som teda nehovoril stále len ja svoje vlastné nejaké invektívy, však nech sa páči, ja som sa dočítal dokonca v denníku SME od pána Tkačenka, komentátora, ktorý ale z duše nenávidí ľavicu, z duše nenávidí SMER, z duše do nás kope od rána do večera už niekoľko rokov, ale napísal veľmi jasne, že to si snáď robí minister vnútra srandu, že on nevie, že je nelegálne nosiť falzifikáty hodiniek? On značkových hodiniek nosí falzifikát, otvorene to priznáva ako minister vnútra. To kde sme, preboha?! A to už sa aj, myslím, Denník N smeje a v kŕčoch leží na zemi, že toto je minister vnútra? Ja keď som včera počúval pána Mikulca u pána Závodského v rádiu Expres, ja som naozaj sa chytal za brucho. On povedal, že on nevie, či to je trestný čin (povedané so smiechom), a, tak už ich nosiť nebude. (Zasmiatie sa rečníka.) To je, to je neuveriteľné! A toto máte ako ministra vnútra. A ja mu odpúšťam veľa vecí, však teda chápem, že teda nie každý Master of Sciences sa vydarí, ale toto? Ako nebláznime!
Tak – a mimochodom pán Tkačenko mal zaujímavú myšlienku, že čo keby teda, keď už sme pri tom transparentnom fungovaní tejto novej slušnej vlády, aj tie hodinky ukázali nejakému znalcovi, že či teda reálne ide o falzifikát a či náhodou nemajú naozaj hodnotu 40-tisíc, lebo keby áno, tak by som sa veľmi pýtal na ten zdroj, aj keď možnože teda bezpečnostní manažéri v Slovnafte zarábajú také veľké platy, že by som bol prekvapený, ťažko povedať.
Ale rozhodne by som odporúčal pánovi Mikulcovi, aby sa išiel rovno udať, pretože spáchal trestný čin, pokiaľ mal falzifikát hodiniek, tak podľa všetkých dostupných údajov by už mal sedieť vo väzbe. Ak by to bol nominant SMER-u, tak bez problémov už by tam bol a už by bol tam možno aj dva roky a už by bol v kolúzke, aby náhodou neovplyvňoval svedkov a všetkých hodinárov na svete, alebo ja neviem. Toto by sa stalo v prípade, že by to bol náš nominant.
Tak nech sa páči, pán Mikulec, choďte sa udať, ja som presvedčený, že keď teda tak strašne čistíte to Slovensko a keď tak strašne platí „padni, komu padni“, no tak to platí aj na vás. Viete, lebo ono je to celkom taký, taká, taká celá zvrátená diskusia, že tu sa postavia vládni poslanci alebo vládni politici a hovoria, že konečne je tu očista, konečne teda zatvárame tých zlých a tak ďalej. No to je najľahšie povedať, keď som vládny poslanec a zatváram opozičných, že konečne očista. No tak to sme aj my mohli robiť, sme sa mohli postaviť do vlády a povedať, zatvoríme Dzurindu, zatvoríme Mikloša, zatvoríme Kaníka, všetkých zatvoríme a budeme sa tváriť, veď to je konečne tá očista.
Ale nie je problém zatvárať opozíciu, problém je zatvárať vlastných! Veď to ste nám vyčítali vždy, že vlastných nemáme zatvorených, čo sme napokon aj mali, lebo my sme dokázali odsúdiť tých poslancov alebo ministrov za SNS.
Ale v prípade tuto kolegov tu to prehliadame, že to je tá najmenšia, najmenšia škoda, že pán Mikulec tu podvádza s hodinkami, ale my tu prehliadame, že pán Matovič tu páchal daňové podvody, že sú tu nevyjasnené veci s tou Arcou, škandál, ktorý veľmi dobre poznáme, kde použil svoju manželku ako bieleho koňa.
Potom tu máme škandály s testami, s testovaním Eurolab Lambda, kde sa tu hovorí o obrovskom kšefte, ktorý dohodil Matovič firme, trnavskej malej firmičke, chalúpkovej firmičke, ktorá je napojená na OĽANO, na SaS, na celú vládu – a to sa nevyšetruje, to nevadí, tam netreba „padni, komu padni“.
A to isté s pani Kolíkovou. Tak ona tu robí kšefty, kde okráda ľudí v bytovke, ona tu, jej brácho tu robí kšefty so štátom a pakuje si vačky a to nevyšetrujeme, lebo to nevadí.
A to isté pán, pán štátny tajomník spomínaný, ktorý tu zarobí 600-tisíc na MOM-kách – a my nič a nikto to nevyšetruje?
A úplne najkrajší prípad, ako v dobrom, pán poslanec Herák. Pán poslanec Herák, ktorý je obvinený z trojnásobného, tuším, už zneužívania mladistvých, a ten chlap nesedí vo väzbe? To myslíte vážne?! To je to „padni, komu padni“?! Chlap, ktorý je obvinený zo znásilňovania a z pedofílie nesedí vo väzbe, a vy tu naháňate chalana za televízor a toho strčíte do väzby, to je, myslím, toho Zuriana či Szabóa, či ktorý to bol, za telku, tuto máte pedofila, a ten tu nesedí vo väzbe, to jako je možné?! To je to „padni, komu padni“? Tam už zrazu neplatí taká prísnosť, že? Tam už sa väzba nepotrebuje použiť ako mučiaci nástroj?
Ja neviem, z bežného hľadiska bežného občana, čo je horšie, keď chalan dostane televízor, vraj, alebo keď tu znásilňuje a zneužíva mladistvé poslanec Národnej rady za OĽANO, čo je horšie? Ja neviem, ja by som teda chránil tie deti pred takýmito zvrhlíkmi. To je môj laický postoj. Ale nie, toho netreba dať do väzby, to je v poriadku. Však kde by poslanec Národnej rady a človek, ktorý tu má kamarátov všade naprieč vládou, kdeby on zasahoval do vyšetrovania, aká kolúzia, to vôbec nehrozí. Kolúzia hrozí iba v prípade Szabóa, pretože nezobral televízor, to si robíte srandu z ľudí? Tak Herák mal byť prvý vo väzbe, keď chcete byť takí strašne transparentní, slušní a najspravodlivejší voči samým sebe! Ale nie, tam to už nevadí.
Čiže, páni kolegovia, je strašne ľahké hovoriť o očiste, pokiaľ krágľujete opozíciu. No to aj Stalin hovoril o očiste, hej, ale on hovoril čistky, len vy si pletiete pojmy, to očista a čistky nie je celkom to isté. Vy ste si to našli tuto Lojza Čističa, ktorý tam čokoľvek strčí do tej väzby. Ale toto nie je spravodlivosť, toto je čistá vendeta a dneska to pán Mikulec prisvedčil. On došiel a povedal prejav, kde vlastne opísal svoje traumy z mladosti, že teda mal traumu s bývalou vládou, lebo bol obvinený z ohovárania, a teda celý straumatizovaný, ako bola teda krásna sonda do duše pána Mikulca a bolo mi ho chvíľkami ľúto, naozaj troska.
No ale on sa došiel teraz mstiť?! On tu teraz došiel ako vendetu robiť?! Máme ministra vnútra, ktorý má potrebu porozprávať, akože mu bolo hrozne ubližované a teraz sa všetkým pomstím. A preto sú teraz vo väzbe všetci, takto tomu máme rozumieť? A preto zomrel Milan Lučanský, a preto zomierali ďalší, takto to je?
Viete, takéto slová od pána ministra vnútra, kde sa tu vyplakáva, aký mal ťažký život a ako sa teraz ide pomstiť, ja neviem, či toto je to najsprávnejšie, keď chceme hovoriť o právnom štáte, nezávislosti a neutralite. Vyzerá to ako živočíšna pomsta a mne sa to teda, priznám sa, nepáči. Pretože tak potom čo očakávate, keď odídete vy od moci, lebo to sa raz jedného dňa stane, či sa vám to páči, alebo nie, ja rátam, že po referende to bude zhruba tak v marci budúceho roka, možno sa to vám podarí udržať ešte nejako na škripci ďalší polrok, no ale budúci rok končíte. Budúci rok končíte. A keby ste skončili hneď, že vydržíte, koľko, do 2024? No tak potom už stopercentne príde iná vláda, pretože OĽANO už prakticky existovať nebude, to už ide tak strmhlav dolu, že sa zastaví možno na 1 %, ZA ĽUDÍ už neexistuje. SME RODINA, to je také, že to nikdy nevieš. A SaS-ka, keď takto bude pokračovať, tak celé tie politické náklady týchto hovadín, čo vymýšľa Matovič, bude znášať ona, čiže spadne aj ona. Vy, vy prestanete existovať.
A ja som strašne zvedavý, že či potom budete takisto tlieskať tomuto druhu humoru, ktorý nazývate vendetizmus, to znamená tomu, že nová vláda má teraz prísť a povedať, my ideme teraz robiť očistu a všetkých vás dajú do basy – a vtedy budete tlieskať? Lebo to sa môže stať. Toto robíte dneska vy nám, všetkých dáme do basy, takto máte robiť?
Som rád, že Robert Fico dneska povedal veľmi jasne, že toto robiť nechceme a on sa postaví plnou váhou za to, aby sa to nedialo, ale pokiaľ by sa náhodou k moci dostal človek naturelu pána Matoviča a Mikulca a podobne, no tak sa to pokojne môže stať.
Toto chceme pre Slovensko? To tu budeme viesť občianske vojny takéhoto typu?
Ja by som pred tým radšej vystríhal, ja by som bol radšej, keby sme dokázali spory viesť civilizovane, a preto voľne prechádzam k druhej téme a k druhému dôvodu, pre ktorý sme zvolali túto schôdzu.
Pretože Romana Mikulca považujeme nielen za neschopného a za symbol rodinkárstva, o čom som hovoril, a za človeka, ktorý nedokáže byť ani natoľko transparentný, aby preukázal svoje vzdelanie aj pôvod svojich hodiniek a dokonca ani len toľko nedokáže, že nevie, či je trestný čin nosiť nelegálne hodinky na svojej ruke. On je navyše symbolom systému narafičených, nastrčených udavačov, cez ktorý sa posielajú nevinní ľudia do väzby, kde sa mučia, kde sa prakticky mučia. Toto je systém na Slovensku, ktorý sa vytvoril po nástupe Matovičovej vlády a pokračuje počas Hegerovej vlády, a strojcom tohto celého, alebo minimálne človekom, ktorý to celé kryje, je Roman Mikulec, minister vnútra, pracovne ho nazývajme Roman Čistič, človek, ktorý čistí, ale on nerobí očistu, on čistí, tak ako to robil ten Lojzo Čistič, do väzby, do mučiarne a tam nech tí ľudia zhnijú. Na základe výpovedí kajúcnikov, oni tomu hovoria kajúcnici, to sú čistí udavači, to sú – a ja by som to preložil – to sú kriminálnici, len aby sme si boli na jasnom, to sú kriminálnici. To sú kriminálnici ako pán Makó alebo pán Slobodník.
Tuto pán, myslím, Naď, tam je, pán Naď kričí, že naši ľudia. Ja neviem, ja som sa s pánom Makóom nikdy nestretol, ale pokiaľ viem, pán Matovič áno, aj to priznal opakovane. A naši ľudia, výborne. No ja mám skôr pocit, že pán Makó je Matovičov človek. Viete, keď pán Zurian, exriaditeľ NAKY, a to nie je teda nejaký, nejaká vedúca školskej jedálne, to je exriaditeľ NAKY, ten niečo vie, že? Tak ten hovorí o tom, že pán Matovič dohodil Makóovi ako hlavnému udavačovi, ktorý tu, cez ktorého tu poslali do väzby neviem koľko, desiatky ľudí, tak keď tento Zurian hovorí o Makóovi, že bol tajným agentom SIS a že mu to dohodil Matovič – a to berieme ako teraz, že to je normálne a že dokonca korumpoval cez štátne peniaze Slovenskú informačnú službu, aby tam toho kriminálnika dala?
Však ešte raz, Makó je kriminálnik, priznaný kriminálnik, on sa priznal k zločinom, a tento človek má byť kamarát Matoviča, a to znamená človek, ktorý sa s ním opakovane stretáva a Matovič mu mal dohodiť kšeft SIS.
Čiže my dneska, len aby sme tomu rozumeli, máme obvinenia, obvinenia rôznych ľudí zo strany, László sa volal, Lászlóa Makóa, človeka, ktorý je pravdepodobne tajným agentom SIS, čiže je na výplatnej páske štátu, na výplatnej páske Matovičovho štátu a cez tohto človiečika tu krágľujeme ľudí a posielame ich do väzby. To je fantastické!
A medzitým nám v tej väzbe zomrel Milan Lučanský, len aby som to dohovoril, že toto už nie je sranda, že tu sú vo väzbách ľudia, ktorí tam sú celé mesiace, možno už aj roky, že sú tu ľudia, ktorí zomreli vo väzbe. Milan Lučanský, hrdina, ktorý naháňal mafiánov, kvôli takýmto Makóom a kvôli takýmto Slobodníkom, Böhmom. Jak dopadol Böhm? Ten sa rovno obesil za veľmi podozrivých okolností (reakcia z pléna), alebo či zastrelil, už ani neviem. Tak toto, to keby sa dialo v Bielorusku, tak už máte akože ďalšie tri tony sankcií, že vám zomrie nejaký väzeň politický, že vám tam zomrie ďalší, lebo mu nedajú pomoc na COVID, že tam sa mu potom zastrelí nejaký svedok. Tak to je ako z nejakého mafiánskeho filmu, preboha.
A toto tu kryje Roman Mikulec a my sa tvárime, že to je v poriadku, že to je tá nová politická kultúra, to je to slušné Slovensko.
Pán Šeliga, vy ste tu bojovali za slušné Slovensko, toto ste chceli? Toto bolo to, že Milan Lučanský nech je čo najskôr mŕtvy, tak? Ako nebláznime, toto bolo to, čo ste chceli?!
Roman Mikulec je tohto, je tohto šéfom, pretože je minister vnútra. Ja teraz neviem, do akej miery to robí úmyselne, vzhľadom na jeho teda intelektuálne kapacity si nemyslím, že on je teraz nejaký mastermate, to nie, ale minimálne to kryje a Igor Matovič ho využíva na to, aby mu prikryl čokoľvek čistič Mikulec, ktorý vyčistí absolútne všetko a nebude sa na nič pýtať.
Tento systém nastrčených, narafičených udavačov, profesionálnych svedkov, ako o tom hovorí správa SIS, tento systém bol prezentovaný na tajnom stretnutí v pivnici SIS, kde sa teda objavila aj naša ctená pani prezidentka a najvyšší traja ústavní činitelia a zhodou okolností sa tam ocitol aj pán Szabó, ktorý bol o pár dní na to zadržaný, lebo teda niečo s tými televízormi tam mal, hej, to bola tá jeho strašná vec, horšia než Herákova pedofília, a teraz Mikulec sa priznal, a toto je tiež taká krásna vec, že, že ja, ja nerozumiem, že toto keby bolo za nás, tak sú tu také palcové titulky od rána do večera. Mikulec sa prizná, že on vedel, že ten Szabó bral tie televízory, že mu o tom porozprával a... (Reakcia ministra.) Toto ste povedali, pán Mikulec, vy ste vedeli o tých televízoroch... (Reakcia ministra.)
Ale nebláznite, zasa klamár, chrapúň, dobre, dobre, ale však povedali ste. Čo ste povedali, povedzte? (Reakcia ministra.) No dobre, tak si to overíme, dobre?
Ja hovorím, že pán Mikulec spomínal, že vedel o tom, že Szabó zobral nejaký televízor, čiže to je titulok, to je titulok, s pani Hanzelovou ste mali, myslím, ten rozhovor, že? Takže toto povie a na ďalší deň je potom tajné stretnutie v tej pivnici, úžasné! Pán Mikulec ako ústavný činiteľ vie, že tam ide najvyšší ústavný činiteľ, hlava štátu Čaputová, a on to nikomu nepovie. On tam nechá prebehnúť stretnutie, ktoré je tak kompromitujúce, že traja najvyšší ústavní činitelia s chlapíkom, ktorý sa dostane do väzby za pár dní, alebo teda nakoniec ho oslobodili a už dali ho tam zase medzi tým, to už sa v tom človek stráca – a on tomuto nechal vystaviť Čaputovú, Hegera aj Kollára ako troch najvyšších ústavných činiteľov? A minister vnútra, ktorý má túto in... – to ako prepáčte, pán Mikulec, toto by ste možno pani Čaputovej mali vysvetliť, lebo ak ste to spravili naschvál alebo ak vám to dal niekto pokynom urobiť naschvál, tak to je tiež celkom zaujímavá vec, ale myslím si, že takto neponížil hlavu štátu už nikto, a tá pani sa snaží ponižovať samu seba veľmi, veľmi snažne, ale toto bolo niečo príšerné. Toto je niečo príšerné.
No a potom sa tu objaví tajná správa SIS. Tajná správa SIS, ktorú tu prečítal sám predseda Národnej rady Boris Kollár, ktorá sa nakoniec dostala nejakým spôsobom na internet, prečítal si už každý človek, ktorý mal záujem, na internete. Dneska Robert Fico veľké časti tejto správy hovoril, napokon naša dôvodová správa je prakticky totožná v mnohých veciach a celé Slovensko sa dozvedá, že nie my a nie Robert Fico, nie Ľuboš Blaha, nie opozícia, nie SMER, ale ich vlastná tajná služba, Slovenská informačná služba hovorí, že má dôkazy na to, že tu existuje systém profesionálnych svedkov, systém narafičených udavačov. Toto nie je náš výmysel, toto potvrdzuje ich SIS. Oni teraz sa vzájomne márujú, to neni náš boj. My sme túto tému priniesli ako fakty, ale oni sami majú ten vnútorný boj. Tajná služba bojuje s políciou, no čo s políciou, polícia má toľko útvarov a tam každý bojuje s každým. To je slávna hobbesianska vojna všetkých proti všetkým. Jeden deň dôjde inšpekcia na NAKU, druhý deň NAKA na inšpekciu a robia tu takéto záťahy a razie, a tu sa postaví pánko, že to je znamením, že systém funguje. Fantasticky funguje. A potom vám tie súdy a tie generálne prokuratúry oslobodzujú jedného po druhom, ale to je tiež znamením, že funguje. Však chalan si posedel dva roky v base, hh, maličkosť. Takže hopeless the past, ako hovoril Fantozzi.
To, to myslia, zase ešte raz, vážne? Však tým ľuďom zobrali život, tým ľuďom zobrali slobodu. Dvakrát štyri metre, bez okna, bez, s neónkou a tam potom chodí na tú prechádzku na tú hodinu a v nejakom dvore, v nejakej klietke, takto fungujem dva roky. Potom ma pustí Ústavný súd a tuto sa postaví pán Mikulec a povie, ale, však to je v pohode, ten systém funguje.
Toto je jedno príšerné zlyhanie systému. A keby to bolo iba zlyhanie, že si poviem, že, dobre, je neschopný amatér, takých je tam viac. Ale tuto ide zjavne o zlovôľu, pretože tu je ten systém pripravovaný, koordinovaný. Tí kajúcnici alebo tí udavači sú koordinovaní na to a pripravovaní na výpovede tak, aby to zaklaplo tak, aby toho chudáka mohli dať do tej väzby. A potom im to ešte angažovaní prokurátori a angažovaní sudcovia a sudkyne, osobitne jedna, veľmi rada prikryje – a vybavené. Myslel som tú pani, ktorá tak rada chodí na výletíky s pani Tódovou.
Viete, ako to majú, tomu majú ľudia veriť? Ako majú veriť polícii, ktorá sa vzájomne takto krágľuje? Ako majú veriť orgánom činným v trestnom konaní, keď sa tu dejú takého policajné vojny? Ako?!
Dôvera v políciu je na úplne minimálnej úrovni. A, viete, opakujem, my sme dali niekoľko dôkazov, prepis SMS správy, tam bol ten vyšetrovateľ Čurilla, ktorý je mimoriadne zábavný typ, to bude asi o ňom veľa počuť. Potom tam máme úradný záznam, kde sa potvrdzuje úplne jasne, že tam ten prokurátor Repa, ktorý patrí k tým hlavným mäsiarom, ktorého majú, tak ten prokurátor Repa tu mal pripravených univerzálnych svedkov, ja ti odpustím, ale ty musíš povedať toto. Toto v úradnom zázname je jasne napísané. Čiže to potvrdzuje to, čo je v tej správe SIS spomínané.
Potom tu máme esemesky dvoch vyšetrovateľov, ktorí sa priznávajú k tomu, že takýmto spôsobom zneužívajú trestné právo na politické čistky – a toto všetko nestačí? Nestačí SIS, nestačia dôkazy esemesiek, nestačia prepisy, nestačí nič. Lebo tu sa postaví Heger a poviem, že budeme robiť veľmi pekné veci, všetko je na Slovensku fantastické a žijeme na inej planéte. Toto je Heger, ja neviem, kde tohto človeka našli. Ale úplne že bez akéhokoľvek kontaktu s realitou na Slovensku sa postaví a povie vám čokoľvek zo severokórejskej propagandy, čokoľvek. Absolútne žiadne fakty, žiadne argumenty, žiadne protiargumenty, žiadna vecná diskusia od nich nejde. Len tie bláboly, že všetci ste mafia, ale my sme tu tí najkrajší a najlepší. Všetci sú mafia, len ja som slniečko.
Takto to nemôže fungovať, preboha, však musíme trošku racionálne diskutovať.
A keby to tu toho bolo ešte málo, tak nielenže ich SIS-ka a nielenže všetky dôkazy usvedčujú to, že tu je systém udavačov, cez ktorý robia politické čistky, ešte to potvrdzujú aj ich vlastní ministri a poslanci – pán Pčolinský, pán Krajniak. Ja som teda s otvorenými ústami počúval, čo tu teda stváral pán Krajniak s pánom Mikulcom. To sú ministri jednej vlády a tí sa hejtujú pomaly viac než Matovič so Sulíkom, a to sú tiež mimochodom ministri tej istej vlády, lebo takto to dneska funguje. To čo je za úroveň? Tak tu Krajniak nadáva, že Mikulec to nezvláda, však všetci vidíme, že to nezvláda, ale však nech si to povedia doma, načo to nám všetkým obťažujú verejnosť. Potom zase tu rozpráva Mikulec o Krajniakovi, že ten zase nezvláda.
Ako prepáčte, takto má fungovať vláda? Tak potom sa nečudujem, že tu na Slovensku zomrelo 12 600 ľudí a vo Fínsku 1 000. No takto to presne aj mohlo jedine dopadnúť v tomto chaose s týmito babrákmi.
No a potom, aby som to už pomaličky skrátil, pretože ešte budeme mať čas hovoriť o ďalších veciach, potom sa môže stať, že sa tu priviera očičko jedno, dve, tri nad tým, že tu, a vôbec sa o tom nehovorí, že tu je vážne obvinenie, a spomeniem to ešte raz, lebo je to kľúčové, vážne obvinenie, že pán Makó je iba nastrčený agent ministra Matoviča. Opakujem, táto informácie pochádza, informácia pochádza z výpovede pána Zuriana, bývalého šéfa NAKY. A my sa tvárime, že sa nič nedeje. Však na tom to celé stojí. Oni všetko postavili na Makóovi a na Slobodníkovi. Kvôli takýmto udavačom a kriminálnikom zomrel aj Milan Lučanský. Kvôli takýmto ľuďom. Človek, ešte raz, ktorý tu bojoval s mafiou a mafia si ho nakoniec dostala!
Viete, keď som sa zamýšľal nad tým Bieloruskom, tak si len predstavte, že teraz tam máte toho Prataseviča, to je, to je taký ten akože nový hrdina Západu, hej, že bojuje s tým Lukašenkom a strašne ho mučia v tom väzení. Úplne ho tak mučia, že sa chalanisko postaví na tlačovku vysmáty, no ako taký pekný, akože tučnučký, ako dobre kŕmený a vysmáty tam niečo rozpráva. Toto je tá obeť toho Lukašenkovho teroristického režimu. A, naopak, tá úžasná slniečarská slušná slovenská vláda iba zabila Lučanského, iba zabila Böhma, iba zabila ďalšieho. To sú ľudia, ktorých mala v rukách a ktorí zomreli. Ja neviem ako, myslím si, že takto by Milana Lučanského nevideli dať na kamery v Bielorusku, taký bol dobitý. Pamätáte si tie zranenia, ktoré tam boli? Takého by nedali ako Prataseviča, že ne?
Ani, ani asi by sa to nepodarilo s pánom – Krivočenko sa volal ten právnik, ktorému neboli schopní dať ani posteľ a zachrániť mu život v prípade COVID-u a keď mali kyslík preňho? Nie. Takto sa treba správať k svojim politickým nepriateľom – likvidovať.
A oni idú niečo vyčítať Bielorusku? Ešte tam posielajú peniaze tej bieloruskej opozícii. To je úplná fraška! To je úplná fraška. Však Lukašenko sa od vás môže učiť, ako sa správať k politickým väzňom. Lebo také politické justičné vraždy, ako ste sa dopúšťali vy, si nedovolil ani, ani najväčší diktátor na svete.
Čiže skúsme sa zamyslieť nad tým, prečo je Makó ako ich hlavný tromf v rukách? Kriminálnik. Kriminálnik je ich hlavný tromf. Som zvedavý, keď začne rozprávať Mikuláš Černák alebo nejakých z iných tých reálnych mafiánov, ak sa tu postaví Matovič a bude rozprávať, to je úplne to najdôveryhodnejšie, čo môže kto povedať, lebo to povedal tuto Černák. Lebo to tu dneska dával. Čo povie Slobodník je sväté. Čo povie Makó je sväté.
Ja neviem, ja mám pocit, že pre mňa je svätejšie, keď niečo rozhodne súd, a nie keď nejaký dvaja kriminálnici rozprávajú nezmysly len preto, aby si zachránili svoju kožu a aby mohli sedieť v Dubaji v bazéniku v šiltovčičke, popíjať si drahé šampanské, pojedať kaviár a premávať sa v súkromnom tryskáči. To robí Makó. A toto má byť tá dôveryhodná osoba, na ktorej postavíme celé to kriminalizovanie opozície.
A potom sa ešte dozvedáme, že chalanisko sa chodí na stretávky k hotelu Kyjev, potom sa dozvedáme, že chodí na stretávky s pánom Matovičom, potom sa dozvedáme, že chodí, že bol, že bol dohodený flek v SIS vďaka Matovičovi a že je možno tajný agent a že to celé zorchestrovali chlapci, len aby mohli dať do basy nejakých nepohodlných ľudí, aby tu mohli vytvárať dojem, že, áno, tu bola strašná mafia, aby tu mohol vrieskať Matovič, ako hysterický záchvat keď dostanete, že mafia, mafia, všade mafia. Toto celé si tu proste jednoducho vymysleli.
Opakujem, ja nehovorím, že tam sa nemohlo stať, že tam boli ľudia, ktorí boli kriminálnici. No Makó zjavne kriminálnik bol, aj Slobodník zjavne kriminálnik bol. To bolo mimochodom v čase, kedy sa stretávali v pánom Matovičom. Ten má výborný čuch na kriminálnikov, to vám poviem. Alebo pán Pčolinský, sme sa dneska dozvedeli od pána Matoviča, že on sa škrabe na hlave, že nevie, či pán Pčolinský áno alebo nie. Že sa takto neškrabe pri hlave aj v iných prípadoch. Mato... Pčolinský je kamarát, náš človek, tak tam už budeme tak rozmýšľať, že či teda Pčolinský je zlý, neni zlý.
My sme v tomto smere absolútne, ale absolútne nezávislí. Pretože Pčolinský nie je náš človek, Pčolinský je nominant SME RODINY, je to dlhodobý kresťanskodemokratický politik napojený kedysi na Lipšica, napojený na túto partiu ľudí a nemáme s ním absolútne nič spoločné. No len vidíme, že Pčolinský otvoril ústa a okamžite vykopli dvere a zavreli do väzby. No tak vidíme, že tu sa deje niečo systematicky veľmi, veľmi zlé. A, áno, pripomína to tie 50. roky, pripomína to tie stalinské čistky. A budeme o tom hovoriť, musíme o tom hovoriť.
A síce nepovažujem pána Mikulca naozaj za mentálne tak zdatného, že by sme mali sa vyčerpávať pri odvolávaní tohto pána, lebo on je tam naozaj len taká, nechcem byť zase nejaký osobný, taký Avatar, ktorého tam strčili, a teda nech robí to, čo Matovič káže.
Ale tak je raz ministrom vnútra, no tak ho ideme odvolávať. A keď teda vieme, aké kšefty robil s rodinnými firmami svojich príbuzných, ja neviem, čo ešte zistíme, možnože tam majú aj nejakého bratranca, sesternicu, možnože má aj nejakého synovca z tretieho kolena, aj tomu dal určite nejaký kšeft. Ktovie, uvidíme, chalanisko je zjavne veľmi nápaditý. No tak musíme na to upozorňovať, veď však sme opozícia. A vyčítať nám teraz a vrieskať tu po nás a dokonca tu po mne hádzal tento pán Matovič ešte aj vreckovku, ktorú som mu v dobrej viere podal, nech sa teda vyplače. No tak takto to potom funguje v parlamente.
Čiže, páni, dámy, vážení kolegovia, na záver dovoľte podčiarknuť, že nič z toho, čo dneska prednášal Robert Fico, a nič z toho, čo hovorím ja, a nič z toho, čo hovoríme ako odôvodnenie odvolávania Romana Mikulca ako ministra vnútra, sme si nevycucali z prstu. Všetko má jasné zdroje, dôkazy. Je to tajná správa SIS, sú to dôkazy v podobe esemesiek, v podobe screenshotov, v podobe komunikácií, v podobe úradných záznamov. Ospravedlňujem sa, zabudol som na úradný záznam, a to je fakt pecka, kde sme sa dozvedeli, že pán (zasmiatie sa rečníka) Mikulec ešte ako šéf Vojenského spravodajstva len preto, že sa mu nejaký podnikateľ vyškieral v obchodnom dome, to je normálne jak z nejakej grotesky, tak sa spolčil s takáčovcami, s mafiánmi, aby si ho upratali. Toto je minister vnútra. S takáčovcami, lebo sa mu niekto, vymočil sa pes toho pána na jeho plot. Ako toto normálne keby ste napísali ako pokračovanie, voľné pokračovanie komédie Borat, tak to nevymyslíte, lebo toto je proste tak niečo absurdné. Ja mám pocit, že tento pán, ktorý tam dneska je, nemá čo robiť na svojom mieste. Len tento pocit mám, žiaľ, asi pri celej vláde.
Budeme ešte pokračovať v tejto diskusii, len naozaj by som sa chcel vyhnúť tomu, aby sme tu po sebe vrieskali, kto je aký mafián. A skúsme sa vrátiť k tej vecnej diskusii.
A chcel by som poprosiť pána Mikulca na záver, aby predložil svoju diplomovú prácu a ukázal teda, že jeho titul, ktorý robil popri, popri tom, že bol šéfom Vojenského spravodajstva, čo je podľa mňa fyzicky nemožné, či teda naozaj je oprávnený.
Chcem, aby predložil a dal otestovať a verejnosť aby mala možnosť zistiť, či tie jeho hodinky sú naozaj iba fejky, a vysvetlil verejnosti, prečo ich potom, preboha, nosí.
Po tretie, by som bol veľmi rád, keby vysvetlil konečne, či je fajn a či je v pohode, keď dáva štátny zamestnanec na jednej z najvyšších pozícií biznis pre firmu svojho tatka. A nech nám ešte, prosím, vysvetlí, ako je možné, že klamal v prípade svojho brata. A nech vysvetlí tie screenshoty, nech povie, prečo sa objavilo pri firme Aegis EÚ telefónne číslo jeho brata, pokiaľ ten brat s tou firmou nemá nič spoločné.
Pán Mikulec, poprosím vás o príhovor, ale bez toho, že by ste tu dávali omáčky, ako chcete teda pomáhať od, policajtom od azbestových stavieb a podobne. Hej, je to síce určite dôležité, ale ja vám prosím, odpovedzte na tieto konkrétne otázky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:32 - 14:34 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani ministerka, vy to máte trošku popletené. Vy ste tu spomínali Bašternáka a Kočnera, tak len pripomeniem, že Bašternák páchal podvody za Radičovej vlády a bol zavretý za našej vlády. Kočner bol za nás zavretý a za vás ho prepustili. Teda aspoň v kauze Kuciakovej vraždy, aj keď, samozrejme, dneska ten súdny proces pokračuje a vaša ministerka sa už deň dopredu dala počuť, že ona v prípade, že to nedopadne tak, ako ona chce, tak dá opravný prostriedok, čo len krásne potvrdzuje, ako vy vôbec nezasahujete do živých vecí. Fantastické!
Viete, keď vy nedokážete počúvať na to, že vo vašej vláde a počas vašej vlády sa tu už rok dejú príšerné veci, tak si, prosím, urobte test Robertom Ficom.
Keby sa počas vlády, keď ste vy sedeli v opozícii, stalo, že Slovenská informačná služba príde s tajnou správou, kde bude hovoriť o systéme nastrčených udavačov, cez ktorých sa robia politické čistky a posúvajú sa do väzby nepohodlní ľudia, tak, prepáčte, povedzte mi, boli by ste ticho alebo by ste kričali ako my? Asi by ste kričali, veď to je úplne logické, objektívne. To nie je niečo, čo sme si vymysleli. Je to tajná správa SIS.
Alebo keby minister vnútra za našej vlády, si predstavte, dal kšefty svojmu tatkovi a svojmu bratovi, tak by ste boli ticho? No asi by ste neboli ticho. Tiež by ste na to upozorňovali.
A Robert Fico neurobil nič iné, len to veľmi pokojne a korektne na to poukázal. Vôbec nikomu nenadával, jednoducho to povedal, že ako opozícia budeme na takéto veci upozorňovať.
No alebo vaša milovaná Kolíková, tak tá vlastní firmu, ktorá cez svoju sestru okráda ľudí, a my máme byť ticho. Ako predstavte si, že to by sa dialo za našej vlády. No veď by ste tu kričali od zlosti.
Takže buďte trošku spravodlivá.
A, prepáčte, k téme politických čistiek, ak sa vyjadrujete vy, tak sa skúste aspoň ospravedlniť za to vaše pexeso, kde ste prečiarkli tvár Milana Lučanského. Preboha, ten človek zomrel.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:57 - 12:59 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Matovič, konečne sme došli na niečo, za čo nemôže Richard Sulík. Ja vám gratulujem. Som čakal, že či ho spomeniete, pána Sulíka, vo svojom prejave. Prišlo to v trinástej minúte, kde ste hovorili o podrazoch svojich koaličných. (Povedané so smiechom.) Aj teraz ste to museli povedať. Vy ste tak plný tej nenávisti a hnevu, že to je neuveriteľné. Ale však napokon ľudia videli vaše prskanie a nervozitu.
Mne je skôr ľúto to, že začali ste prejav, že ste hrdý na to, že Milan Lučanský, vy ste povedali bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský skončil vo väzbe. Viete, o človeku, ktorý zomrel tragicky, takéto niečo povedať, že ste hrdý na to, že de facto zomrel, že de facto ste ho dohnali k smrti, veď to je tak úbohé a cynické! Ja si myslím, že aspoň toľko ľudskosti by ste v sebe mohli mať, že sa nebudete tešiť zo smrti ľudí.
Viete, keď hovoríme o tom, že kajúcnici tu obviňujú a vy už rovno odsudzujete nejakých nominantov, no tak vás jeden z kajúcnikov pán, myslím, Zurian, čo bol bývalý šéf NAKY, obvinil z toho, že ste hlavného udavača Makóa presadili do tajnej služby a že je to tajný agent a že dokonca korumpovali tajnú službu štátnymi peniazmi. Tak na toto sa pýtam. K tomuto sa vyjadrite. Lebo to je tvrdenie kajúcnika.
Vy by ste už dávno mali podľa vašich pravidiel sedieť vo väzbe. A ja by som vám to aj popravde želal, aby ste si to konečne vyskúšali.
Viete, vy ste priamo zodpovedný za 12-tisíc mŕtvych, za vyše 12-tisíc mŕtvych. Všetci ľudia si pamätajú, že ste daňový podvodník, ktorý zneužíval na daňové podvody ešte aj svoju maminu. Robili ste tu kšefty s testami a tá firma, na ktorú ste napojený, má dneska také kráľovské zisky, že je až plač.
Plagiátor, primitív, vulgárny človek, ktorý tu vniesol do slovenskej politiky toľko nenávisti a zloby, že... Ja mám naozaj, ja sa veľmi čudujem, že vy tu máte ešte odvahu sa postaviť a niečo rozprávať. Dúfam ešte vo veľa takýchto prejavov.
OĽANO skončilo a ešte pár takýchto prejavov, tak prerazíte ešte aj to dno, ktoré vám ostáva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis