12. schôdza

31.1.2017 - 14.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

9.2.2017 o 14:28 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:28

Elemér Jakab
Skontrolovaný text
Nemám doplňujúcu otázku, ale chcel by som poďakovať za odpoveď pánovi ministrovi.
Pán minister, veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

9.2.2017 o 14:28 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:28

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Prosím.
Skryt prepis

9.2.2017 o 14:28 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:28

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Vážená pani poslankyňa, naše ministerstvo má záujem o rozvoj tejto služby, každý rok organizujeme pracovné rokovanie zo zástupcami samosprávnych krajov, aby sme zhodnotili, aké finančné prostriedky plánujú vyčleniť na financovanie sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. Na poslednom takomto rokovaní v novembri minulého roku som priamo vyzval zástupcov krajov, aby výraznejšie podporovali aj služby včasnej intervencie.
Podľa centrálneho registra poskytovateľov sociálnych služieb je táto služba upravená od 1. januára 2014 v zákone o sociálnych službách a poskytuje sa na 42 miestach a jej poskytovatelia môžu byť verejní aj neverejní zriaďovatelia. Medzi poskytovateľmi tejto služby je absolútna prevaha neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, je ich takmer 80 %. Ministerstvo má vytvorenú aj pracovnú skupinu, zloženú zo zástupcov poskytovateľov tejto sociálnej služby, ale aj zo zástupcov samotných rodičov detí a jej cieľom je zohľadniť relevantné návrhy z ich strany v pripravovanej novele zákona o sociálnych službách, ktorá by v už priebehu tohto polroka mala ísť do legislatívneho procesu. Zároveň musím zdôrazniť, že až do značnej miery ide o, nazvem to, interdisciplinárnu službu, v ktorej má významnú úlohu aj oblasť zdravotnej starostlivosti či zdravotnej diagnostiky. Preto sa usilujeme do odborného dialógu z hľadiska spôsobov na rozvoj tejto služby zatiahnuť aj zdravotníckych odborníkov.
Služba včasnej intervencie sa poskytuje dieťaťu od 0 do 7 rokov jeho veku, ak je jeho vývoj ohrozený z dôvodu zdravotného postihnutia. Táto služba sa poskytuje aj rodine tohto dieťaťa. Poskytuje sa na základe odporúčania lekára, pričom sa dieťa neposudzuje. Služba včasnej intervencie je poskytovaná ambulantnou a terénnou formou, pričom dôraz sa kladie na terénnu formu poskytovania priamo v rodine konkrétneho dieťaťa. Prostredníctvom tejto služby sa pomáha rodine orientovať v sieti pomoci, stimulovať vývoj dieťaťa, poskytovať sociálnu rehabilitáciu, sociálne poradenstvo a vykonávať preventívne aktivity. Vo svojej podstate to znamená, že tím odborníkov sa výrazne, za výraznej spolupráce pomáha dieťaťu, prípadne rodine implementovať odporúčania, teoretické poznatky do každej z aktivít dieťaťa, prípadne jeho rodiny. Služba včasnej intervencie je financovaná v súlade s princípom, ktorý je upravený zákonom o sociálnych službách. V zákone o sociálnych službách nie je zakotvená obligatórna povinnosť obce alebo vyššieho územného celku poskytovať príspevok na uvedený druh sociálnej služby. Obec a vyšší územný celok môže poskytovať finančný príspevok z verejných zdrojov neverejnému poskytovateľovi, ktorý neposkytuje sociálnu službu s cieľom dosiahnuť zisk.
V tejto súvislosti však, pani poslankyňa, musím zdôrazniť aj fakt, že jej nezastupiteľná úloha pri rozvoji služieb včasnej intervencie sa pripisuje aj nášmu ministerstvu, ale aj miestnej samospráve. Keďže ste primátorkou, zdôrazňujem, že podľa § 75 ods. 7 zákona o sociálnych službách môže aj obec poskytovať finančný príspevok na prevádzku tejto potrebnej služby neverejnému poskytovateľovi sociálnej služby alebo môže túto službu poskytovať sama. Ak nemáme vstúpiť do súčasného rozdelenia kompetencií medzi štátom a samosprávami, je nanajvýš potrebné, aby samosprávy zodpovedne pristupovali k plneniu povinností v oblasti sociálnych služieb a nezabúdali, že ide o služby pre ich vlastných obyvateľov. Lebo situácia v oblasti sociálnych služieb je dnes taká, že hoci tieto nespadajú do povinností štátu, naše ministerstvo v skutočnosti priamo financuje až 80 % všetkých ambulantných miest a asi 50 % všetkých pobytových miest v zariadeniach sociálnych služieb. A v priebehu minulých rokov sme až strojnásobili sumu, ktorou za sociálne služby prispievame a predstavuje bezmála 100 mil. eur.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

9.2.2017 o 14:28 hod.

JUDr.

Ján Richter

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:33

Katarína Macháčková
Skontrolovaný text
Pán minister chcela som sa spýtať, či chcete teda tú obligatórnu, teda tú fakultatívnu možnosť zriadiť, alebo poskytovať takéto sociálne služby, zmeniť na obligatórnu.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

9.2.2017 o 14:33 hod.

JUDr.

Katarína Macháčková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 14:33

Ján Richter

Zodpovedanie otázky 14:35

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Ďakujem za otázku, vážená pani poslankyňa.
Správanie sa súkromnej spoločnosti RegioJet je jasným príkladom toho, ako z cestujúcich stávajú rukojemníci. Nik nebránil ani nebráni spoločnosti pokračovať v prevádzkovaní ich vlakov. Rozhodnutie RegioJetu zrušiť tieto vlaky, dokonca úplne mimo pravidelnej zmeny cestovného poriadku, svedčí o tom, že súkromný dopravca neposkytuje cestujúcim garanciu, ktorú potrebujú, aby vedeli, kedy, v akom čase môžu cestovať. To, že Železničná spoločnosť Slovenska sanuje pôvodné vlaky RegioJetu, je práve dôsledkom nezodpovednosti súkromného dopravcu. Je to na jeho objektívnom posúdení, kde je hranica výšky cestovného, ktorá zohľadní cenu prevádzky takéhoto druhu vlaku. Ide totiž o komerčnú dopravu a nie dopravu, ktorú dotuje štát. Pri tejto zložitej situácii si však ministerstvo dopravy spolu so slovenskou železnicou slovenskej spoločnosti uvedomujú, že cestujúci sa môžu stať takýmto rukojemným, že sa nemôžu stať takýmto rukojemníkmi, a preto sme hľadali rýchle a alternatívne riešenie, ktoré by aspoň sčasti nahradilo pôvodné, pôvodne vedené vlaky v plnej vybavenosti.
Avšak ani takéto rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Tvorba cestovného poriadku má svoje pravidlá a určiť v jeho priebehu takéhoto, takéto zásadné zmeny nie je jednoduchou záležitosťou. Preto je aktuálne riešenie len dočasné a Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s ministerstvom už teraz aktívne pripravuje koncepčnú zmenu, ktorá vstúpi do platnosti od 11. júna 2017 a ktorá nastaví rovnomerné podmienky ako pre vlaky InterCity, tak aj pre ostatné rýchliky.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

9.2.2017 o 14:35 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:37

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister, za odpoveď. No spomenuli ste, teda že, alebo celkom dobre som nerozumela možno, že čo ste, čo ste ste tým chceli povedať, ale je, pre mňa je naozaj čudné, že práve národný dopravca, ktorý je dotovaný štátom, má ceny horšie ako súkromný dopravca, ktorý určite sa snažil robiť ceny cestovného tak, aby v istom období bol minimálne na nule. A keď viem, že bol v mínusovom stave zatiaľ, určite, keby bola spolupráca pokračovala, zrejme by to asi dobehol alebo bolo by to na nule. Preto je mi čudné, že takíto občania, naši občania majú teda cestovanie zhoršené nielen tým komfortom, ale aj cenami lístkov. Nevraviac o tom, že zasa mnohá iná skupina občanov cestuje úplne zadarmo. A pri tejto príležitosti by som sa vás, pán minister, rada spýtala, ako je to aj zároveň so zľavami pre ZŤP. To už je podľa mňa veľmi čudné, ak opäť súkromný prepravca bol ochotný dávať väčšie zľavy pre ľudí so zdravotným postihnutím ako, ako národný dopravca.
Pretože vieme, že hlavným možnože znakom sociálneho štátu by malo byť postarať sa o slabých a chorých, takže, prosím vás, ozrejmite mi aj zľavy pre ZŤP občanov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

9.2.2017 o 14:37 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:38

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Vážená pani poslankyňa, treba ísť trošku naspäť do histórie, kedy sa zlúčil... V prvom rade IC vlaky nie sú dotované so štátom, lebo sú komerčného typu, takže neboli dotované ani naše vlaky, ani vlaky RegioJetu. Dovoliť si odísť, by som povedal, v prvom polčase, je veľmi jednoduchá záležitosť, ale slovenské železnice by si to nikdy nemohli dovoliť, pretože musia zabezpečiť občanom ľahký priebeh na hociktorej trati na Slovensku, kde vypravuje denne asi 1 400 vlakových súprav.
Na druhej strane, čo ste sa pýtala, preukazov, samozrejme, podmienkou, aby ostalo RegioJet na tejto trati, bolo ďalšie dotovanie so smerom štátu, čiže oni chceli docieliť to, aby štát pustil tých, ktorí majú úplne voľné lístky na všetky druhov vlakov na IC vlaky tým, že oni ten rozdiel vykryjú do 50 % a štát by to mal vykryť do ďalších 50 %. Ja si myslím, že pokiaľ niekto má voľné, voľné lístky na hociktorú, hociktorý vlak okrem ícečok, má dostatočné možnosti využívať tie vlaky, ktoré idú v štátnej preprave, čiže každú hodinu, môžme povedať.
Na druhej strane, čo sa týka zliav, čo ste sa pýtala, že má vyššie zľavy ako Slovensko. Pozrite sa, keď prinútil RegioJet, keď dostal za éry pána Počiatka na linke Bratislava - Košice túto časovú os, ktorú má, tak stlačila tak na 8 euro cestovné lístky, ešte aj menej, dumpingovými cenami, aby štát zrušil svoje IC vlaky. Jednoducho potom postupne, akonáhle štát zrušil tieto IVC vlaky, tak, samozrejme, narastali, narastali ceny cestovných lístkov do výšiek, ktoré sú asi teraz prijateľné. Železnice Slovenskej republiky alebo náš prepravca si prepočítal tie lístky, cenové lístky, ktoré sú teraz, sa nám zdajú byť rentabilné v tom smere, aby sme vedeli zamedziť tomu, aby tieto IC vlaky sme museli dotovať. Samozrejme, cenotvorba každej spoločnosti je, sú jeho vecou a takisto našej spoločnosti.
Skončil som.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

9.2.2017 o 14:38 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:41

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Vážená pani poslankyňa, odpovedám vám aj pánovi Ivanovi, štátny príslušník tretej krajiny, ako aj občan Slovenskej republiky musí spĺňať tie podmienky, teda vzdelanie, prax, jazykové znalosti a podobne, ktoré na voľné pracovné miesta zadefinoval zamestnávateľ pri nahlasovaní voľného pracovného miesta. Úrad práce tieto podmienky úplne rešpektuje, ak nie sú vymedzené diskriminačne voči žiadnej skupine, a teda ani voči domácej pracovnej sile. Ani nemôže postupovať inak, lebo v konečnom dôsledku je to zamestnávateľ, jeho personalista, kto rozhoduje, či uchádzač o pracovné miesto spĺňa alebo nespĺňa jeho očakávania. Záujemca o pracovné miesto, či už domáci, alebo zo zahraničia, musí poukázať splnenie týchto podmienok, resp. podmienok stanovených príslušným právnym predpisom, v prípade zvárača platným zváračským preukazom.
V spomínanom prípade by bolo potrebné vedieť, či občan tretej krajiny v rámci žiadosti o pobyt tento doklad doložil. Je pravdou, že získanie zváračského preukazu nie je podmienené vzdelaním, odbornú kvalifikáciu môže záujemca nadobudnúť aj absolvovaním príslušného kurzu. A práve týmto spôsobom môže úrad práce zamestnávateľovi zabezpečiť vhodnú pracovnú silu, teda využiť evidovaných uchádzačov o zamestnanie, zaradiť ich do rekvalifikačného kurzu, aby získali potrebnú kvalifikáciu a doklad o nej, a následne im ponúknuť voľné pracovné miesto.
Upozorňujem, že už dnes máme v novele zákona o službách zamestnanosti ešte spresnenie nástroja, ktoré vhodného uchádzača núti takýmto spôsobom absolvovať príslušnú rekvalifikáciu. Pri tejto otázke je dôležité pripomenúť, že úrady práce každú žiadosť o obsadenie voľného pracovného miesta posudzujú individuálne v súlade so zákonnými podmienkami, s ohľadom na regionálne podmienky, prípadne špecifiká vzhľadom na vzdelanostnú skladbu uchádzačov o zamestnanie a samozrejmá vec, aj ochotu uchádzačov meniť svoju kvalifikáciu, či získať nové pracovné zručnosti.
Pre úplnosť, ak môžem, pretože tých otázok podobného duchu je viacej, si dovolím uviesť, že zamestnávateľ, ktorý má záujem prijať do zamestnania štátneho príslušníka tzv. tretej krajiny, ktorý žiada o udelenie pracovného pobytu na účel zamestnania na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, je povinný najmenej 30 pracovných dní pred podaním žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania písomne oznámiť Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny voľné pracovné miesta, ich počet a, samozrejme, že aj charakteristiku. Úrad vydá potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré obsahuje súhlas alebo nesúhlas s jeho obsadením na žiadosť útvaru Policajného zboru, konkrétne cudzineckej polície, do piatich pracovných dní od dňa doručenia žiadosti, prílohu žiadosti o vydanie potvrdenia je aj kópia pracovnej zmluvy, rozhodnutia o uznaní dokladu, časti žiadosti o udelenie prechodného pobytu, no a, samozrejme, aj stanovisko diplomatickej misie alebo konzulárneho úradu Slovenskej republiky v zahraničí, ak bola žiadosť o udelenie prechodného pobytu podaná na zastupiteľskom úrade. Úrad vydá potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré obsahuje súhlas s jeho obsadením na obdobie, počas ktorého by malo zamestnanie trvať, najviac však na dva roky, ak voľné pracovné miesto nie je možné obsadiť uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Toto by som štyrikrát podčiarkol.
Pri vydávaní potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta úrad prihliada na situáciu na trhu práce a na stanovisko zastupiteľského úradu podľa osobitného predpisu. V prípade vydania povolenia na zamestnanie toto vydáva úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe písomnej žiadosti štátneho príslušníka tretej krajiny, zamestnávateľa alebo právnickej osoby, alebo fyzickej osoby, ku ktorej bude štátny príslušník tretej krajiny vyslaný vykonávať prácu. Zamestnávateľ, ktorý má záujem prijať do zamestnania štátneho príslušníka tretej krajiny, podľa, na základe uvedeného povolenia na zamestnanie je povinný najmenej 15 pracovných dní pred podaním žiadosti o udelenie povolenia na zamestnanie písomne oznámiť úradu práce voľné pracovné miesto.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

9.2.2017 o 14:41 hod.

JUDr.

Ján Richter

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:47

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Doplňujúcu otázku položiť, pán minister. Ste sám popísali, ako je to veľmi zložité, nejakým spôsobom zistiť tie skutočné kompetencie budúceho zamestnanca. Chcem sa spýtať, v akej fáze prípravy je teraz slovenský kvalifikačný rámec, vďaka ktorému by sme mohli porovnávať jednotlivé kompetencie priradené k jednotlivým typom povolania a zamestnaní s európskym kvalifikačným rámcom, a či máte pocit, že by toto zjednodušilo celú procedúru.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

9.2.2017 o 14:47 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video