16. schôdza

22.3.2011 - 6.4.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 9:16 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec SMER-u a zároveň pán expredseda predstavenstva TEKA, hovorili ste o tom, že treba si dať dokopy jeden a jeden. Čiže, keď ja tieto dve veci zrátam, tak vás môžem oslovovať aj rovnako, pán politický nominant. Myslím si, že celú túto rozpravu som počúval. Aj vaše vystúpenie. Myslím, že malo okolo 50 minút a vy sám ste tu,niekde úplne na začiatku hovorili, že aj SMER má politické nominácie a že teda máte problém s politickými nominantmi nejakej úplne inej politickej strany. A dotkli ste sa aj tej iniciatívy, ktorá je o tom, aby títo politickí nominanti neboli. No, a to je podstata. My sme predsa nikdy nehovorili, že sme spokojní s politickými nominantami nejakej strany, ani Igor Matovič, ani ja. Hovoríme, že celé toto je zlé. Celé zlé je to, že ste vy ako politický nominant strany SMER riadili firmu. Zle je to, že tam nominujú niekoho za SaS a podľa mňa je aj zle, že tu ako poslanci Národnej rady pri 50-minútovej rozprave počúvame pomaly už o tom, ako sa riadi nejaká tepláreň v Košiciach, do detailu. Myslím si, že mali by sme tu riešiť dôležité problémy. A to, aby politickí nominanti neriadili firmy, zabezpečí aj to, že tieto firmy preberie niekto, kto bude zodpovedný za to. A bude do toho zodpovedný tak, aby ich vedel riadiť. A nie, nebude sa triasť, či voľby dopadnú tak alebo tak.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 18:55 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Ján Počiatek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že tvoje vystúpenie bolo absolútne vecné a muselo sa veľmi ťažko tuto kolegom z pravice počúvať, pretože, aj keď počúvam tie protiargumenty, sú väčšinou veľmi nevecné a demagogické. Ako napríklad o tom, že ako sme my zadlžili túto krajinu, pretože (Hlasy z pléna.), ale však veď reagujem na... Upozornite, nech mi neskáče do reči! Pretože ťažká demagógia tohto typu, že kam išlo, ja by som sa potom spýtal, kam išlo z privatizácie Dzurindových vlád 300 mld., ktorých bolo tiež v skutočnosti podľa konceptu čistého bohatstva, ktoré mimochodom presadzujete v nových fiškálnych pravidlách, pripočítať k dlhu, pretože to bola len zmena aktív.
Ale vrátim sa naspäť k tomu, že z toho tvojho vystúpenia som vycítil, že môžu byť politickí nominanti, ale rozdiel medzi nimi je hlavne v tom, že niektorí sú šmatlaví a niektorí sú šikovní. Vy momentálne nominujete tých šmatlavých a potom aj chápem tú frustráciu, že jednoduchším riešením je sa tej firmy zbaviť a akože to očistí teda ten nový súkromný vlastník. Ale stále sa pýtam na tú hlavnú logickú chybu - a čiastočne si to v tom svojom vystúpení pomenoval - že ak má byť tá privatizácia vôbec úspešná, tak tá firma musí byť v princípe zaujímavá. A pochopil som z tých čísiel, ktoré si hovoril, že tá firma je zaujímavá a perspektívna, a nie nezaujímavá a neperspektívna, ako tvrdí v súčasnosti pravica, pretože to je akože zbytočná firma, tak ju treba sprivatizovať. Čiže je z toho úplne jasné, aj to vyplynulo a jasne si pomenoval logiku, akým spôsobom vlastne a prečo tie ceny nakoniec stúpnuť musia, aby ten nový investor nakoniec z tejto investície mal zisk.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 18:57 hod.

Ing.

Ján Počiatek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Lazár, chcem poďakovať za obšírne vysvetlenie. Aj zákulisných vecí, ktoré mnohí z nás sme nemali možnosť poznať. Ale aj vysvetlenie o tom odstupnom, pretože ste sa stali terčom aj útoku predsedu parlamentu pána Sulíka, keď vás obvinil za odstupné, čo sa ukázalo, že nie je pravda. A potom sa vám musel ospravedlniť. Ale podporím vlastne to vaše vysvetlenie alebo váš príspevok aj tým, čo najväčší privatizér na Slovensku, pán podpredseda vlády Mikloš, vždy hovorí a povedal to aj v tomto prípade v Teplárni v Košiciach. No vidíte, 90 tis. eur odstupné za pár týždňov je dôkazom toho, že je potrebné to sprivatizovať. Tak toto je prístup, ako pristupujete k privatizácii.
Povedali ste zároveň, že táto vláda už aj vie, za čo to predá, pretože hovorí o 200 mil. eura, len účtovná hodnota je okolo 350 mil. eur. To znamená, ja chcem len dodať, aj pán Janiš tu bol a hovoril o tom, že firma, ktorá mala sprivatizovať Cargo slovenské, potom sprivatizovalo maďarské, takže sa priznal v priamom prenose, že oni už vedeli, že ktorá firma mala sprivatizovať aj Cargo. Dnes už aj vedia, za aké peniaze sa má sprivatizovať celá sieť týchto teplární. Takže svedčí to o tom, že máte jasnú predstavu o tom, ako to chcete robiť.
Nuž, a potom ešte sa hovorilo o tom, v tom príspevku, ktorý si mal, že štát je zlý vlastník a tak ďalej. Nuž, potom treba pridať aj tú informáciu pre všetkých, ktorí si to nezapamätali, že jednoducho všetky tie monopolné firmy, ktoré sme tu mali, SPP a energetiku, práve sprivatizovala predchádzajúca Dzurindova vláda štátnym firmám - Electricité de France a Gaz de France. Len pre pripomenutie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 18:57 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Ladislav Lazár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja len krátko. Ja keď som začal, som vás poprosil, že reagujte, pýtajte sa ma, čo chcete, môžeme sa konfrontovať, ale nech sa to týka teplární. Takže na všetky ostatné témy, ktoré tu zazneli, nebudem reagovať. Ja som chcel rozprávať a rozprával som celý čas o teplárňach. A napriek tomu, že tu zazneli niektoré pripomienky, nikto mi nevyvrátil fakt, že teplárne majú zostatkovú hodnotu 378 mil. eur a že niekto, teraz si nepamätám presne kto, lebo viacerí, označil, že očakáva tržbu od 160 do 200 mil. eur. A som presvedčený o tom, bohužiaľ, áno, na základe týchto argumentov ste ma o tom nepresvedčili, že robí sa všetko pre to. A v rámci toho mamonu privatizácie, ste ochotní pošpiniť všetko, všetkých, len preto, aby ste zdôvodnili privatizáciu, ktorú, si myslím, že konkrétne tieto štátne teplárne, nepotrebujú. Pretože tu nejde len o milión ľudí, tu ide o to, že je to z tých ľudí, ktorí bývajú v mestách, ktorí sú reálne, môžu odoberať teplo z teplární, je to asi 50 %. A to si treba uvedomiť. A títo ľudia to pocítia. A týmto ľuďom zbytočne budem hovoriť niečo ja a zbytočne im budete hovoriť niečo vy. Títo ľudia to reálne pocítia a o tri a pol roka nám dajú vedieť, že kto mal pravdu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 19:00 hod.

Ing.

Ladislav Lazár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Tibor Glenda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Výnimočne s faktickou od tohto pultu.
Vážený pán kolega Lazár, je mi veľmi ľúto, že si tento váš príspevok, ktorý má určite najväčšiu výpovednú hodnotu, ktorá sa týkala teplární, vypočulo veľmi malé množstvo poslancov vládnej koalície. Je to veľká škoda, pretože vo vašich kvalifikovaných argumentoch by možno veľká väčšina poslancov prehodnotila aj svoje stanovisko k privatizácii teplární. Ale oni nechcú počúvať odborné argumenty, im hlavne ide o biznis a vidinu zisku pre svojich najbližších.
Verím a som o tom presvedčený, že im to užívatelia tepla spočítajú.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2011 o 19:00 hod.

Ing.

Tibor Glenda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
16. schôdza NR SR - 10.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 9:03

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemné dobré ráno. Milí kolegovia, kolegyne, vážený pán predseda, dovoľte mi, aby som sa aj ja pripojila k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a podporila návrh, ktorým sa dopĺňa zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, a podporila tento návrh nielen svojimi argumentmi, ale, samozrejme, aj hlasovaním za tento návrh.
Chcela by som povedať taký úvod, pretože včera predo mnou, pred skončením schôdze, mal slovo kolega Lazár a keď porovnáte s tým môj príspevok, aj keď musím povedať, že sme si ho určite spolu nepripravovali, tak vidno, že nadväzuje, pretože ja budem práve porovnávať Tepláreň Teko, ktorú hodnotil za obdobia, kedy za bývalej vlády Roberta Fica a za bývalých nominantov v akých ziskoch hospodárila, do akých momentálne nie ešte strát, ale už o chvíľu sa táto tepláreň bude rútiť. A práve podľa toho ja budem porovnávať, pretože v Humennom je tepláreň sprivatizovaná, aby sme si porovnali tepláreň, ktorú teraz ideme predávať, ja tomu hovorím zlaté vajce, a tepláreň, ktorá už je dávno v Humennom sprivatizovaná. Pán Janiš sa smeje. Ale neprekvapuje ma to, že akonáhle SDKÚ prichádza do vlády, že okamžite dochádza k rozpredaju majetku, ktorý postavili naši dedovia a otcovia. Je to nehorázne, že si dajú do svojho volebného programu privatizáciu, pretože sú pravičiari, a to, čo tu urobili naši rodičia, dedovia, otcovia za 30 a 50 rokov, rozpredajú. Ak by naakumulovali akýkoľvek majetok za 8 rokov vlády Mikuláša Dzurindu a tento by predávali, tak nech mi ukážu jeden majetok, ktorý oni dokázali v tejto republike postaviť, nech mi ho ukážu, a ktorý tento teraz dokážu predať. (Potlesk.) Ďakujem.
Jeden z argumentov, ktorý zaznel. Ivan Mikloš vyhlásil v diskusnej relácii STV O 5 minút dvanásť, že predajom šiestich teplárenských spoločností cena tepla nestúpne. Myslím si, že sám neverí týmto slovám. A určite im neveria tisícky ľudí, ktorí podpisujú petíciu proti privatizácii teplárenských spoločností a výpredaju nášho národného majetku. Nemôžem tomu veriť ani ja, pretože ako primátorka mesta Humenné už dva mesiace od svojho nástupu do funkcie sa borím s cenou tepla. A práve ako príklad nižších ziskov a lepšieho hospodárenia porovnávam systém cien tepla pre domácnosť takzvanej spoločnosti HES, to je Humenská energetická, ktorá pozostáva z privatizéra, ktorý ju sprivatizoval, alebo z firmy CHEMES, ktorá je sprivatizovaná, a zo spoločnosti, kde má podiel mesto, kde taký pán, ako som predtým povedala, bývalý primátor, robil takúto súkromnú spoločnosť a prenajal ešte aj mestské potrubia. Určite ich nebudeme predávať. A ja keď som vstúpila do funkcie, tak som sa zaviazala, že v živote tieto potrubia nebudú predané a nebudú sprivatizované. Ale momentálne na súkromnej báze funguje asi takto takáto spoločnosť, ktorej súčasťou je aj tepláreň, ktorá je sprivatizovaná. To som povedala. Tieto ceny porovnávam s cenami dodávateľa tepla, Teplárne Teko, ktorá je práve na zozname výpredaja. Ceny tepla pre domácnosť v Košiciach sú omnoho nižšie v porovnaní s cenami tepla mesta Humenné. Nárast celkovej ceny tepla za minulý rok v Humennom bol o 4,68 %, z toho 1 % tvorí navýšenie DPH, ktoré ste, táto vláda, rovnako darovali ako darček občanom nielen mesta Humenného, ale celého Slovenska, všetkým občanom. Čiže v priemere na domácnosť mesta Humenné stúpa teplo v priemere o 50 eur ročne a zisky v porovnaní s Košicami sú vyššie o 2,4 eura na jeden gigajoule, ako je to v Košiciach. A pritom košická tepláreň distribuuje päťkrát viac tepla ako tepláreň v Humennom, pretože je omnoho väčšia, kde sa ten zisk dá na tom množstve naakumulovať. Nikto ma nepresvedčí, kto žije v realite medzi ľuďmi, že po privatizácii cena tepla sa nezvýši.
Pozrime sa nielen do miest, ako je Humenné, ale i do iných miest, kde boli predané teplárne. A pochopíme, že každý rok sa ceny zvyšujú, a nie znižujú. A preto hovorím, že je mi často veľmi ľúto takej demagógie, ktorá kedykoľvek zaznieva za týmto pultom, že v tejto poslaneckej snemovni nepotrebujeme primátorov, v tejto poslaneckej snemovni nepotrebujeme starostov, v tejto poslaneckej snemovni nepotrebujeme predsedov vyšších územných celkov. Asi prečo mi je to ľúto? Pretože žijú v realite, pretože žijú s občanmi, pretože vedia, aké sú konkrétne problémy, čo ľudí trápi. Tuná potrebujeme ľudí, ktorí možno v živote nikdy nerobili, ktorí vyšli zo školských lavíc, ktorí sú dneska ministrami, ktorí nikdy neboli v realite a ktorí tuná od tohto pultu dokážu meniť život týmto ľuďom, a, samozrejme, primátori a starostovia nám prekážajú, pretože títo žijú s ľuďmi, títo žijú s realitou a títo vedia prísť z reálneho sveta do tohto parlamentu a snažia sa riešiť problémy reálne
A by som aj teraz udala príklad, pretože stále rozprávame o tom, že nevieme dosadiť manažment. Tak nepôjdem ďaleko, ale pôjdem len za hranice našej republiky, tuná na skok. Ďalej sa uvádza, že teplárenské spoločnosti podľa fondu nie sú v súčasnosti schopné pokrývať svoje prevádzkové náklady a sú nútené pre svoju existenciu čerpať finančné zdroje a, samozrejme, že štát nie je dobrým hospodárom a nevie dosadiť dobrých manažérov, ani mestá ním nie sú. Tak na toto vám budem argumentovať Hospodárskymi novinami Českej republiky, kde sa píše, že mesto Brno zvádzalo obrovský boj o predaj teplární, kde v týchto novinách sa píše, v 10. mesiaci roku 2008 sa uvádza: „Hlasité nie zaznieva z Brna na privatizáciu teplární. Tohto roku začal fungovať teplárenský gigant zlúčením dvoch mestských spoločností vyrábajúcich a rozvádzajúcich teplo, to znamená, že mesto Brno je stopercentným vlastníkom a jasne zaznieva z Brna, teplárne v Brne v žiadnom prípade nie sú na predaj.“ A následne v článku z 8. 1. 2010 sa píše: „Ceny tepla v Brne sa nemenia. Výsledky hospodárenia spoločnosti v minulom roku sa ukázali ako priaznivé. Vďaka tomu je možné zachovať ceny tepla v Brne platné ešte od roku 2009.“ Vážení kolegovia, kolegyne, v Brne sa to zlúčilo, dve teplárne zobralo mesto z roku 2008. Roku 2009 nemenili ceny tepla, v roku 2010 nemenili ceny tepla, v roku 2011 nemenili ceny tepla. Tak nech mi nikto nerozpráva, že ak to dokážu v Českej republike, ak tam dokáže primátor dať schopných ľudí a manažment, nie takých ľudí, ako sa vystriedali v Teplárni Teko, kde, ako povedal môj kolega, je už piaty riaditeľ za vašej garnitúry, tak potom mi nehovorte, že štát a mesto, ak sú ľudia zodpovední, nie sú schopné riadiť takéto teplárne. Myslím, že toto je jasný príklad toho, že dobrý manažment dokáže dosadiť aj mesto, aj štát a nemusí to ísť nutne do súkromných rúk, pretože, ako zaznievajú argumenty, štát a mesto nevedia hospodáriť. Primátor Brna Roman Onderka ďalej uvádza, že vďaka stopercentnému vlastníctvu teplárenskej spoločnosti má vedenie mesta možnosť ovplyvňovať činnosť spoločnosti a stanoviť ďalšiu stratégiu spoločnosti, je samozrejmé, že o takúto spoločnosť je na trhu veľký záujem, mesto ale nemá záujem spoločnosť predať, pretože krátkodobý zisk z predaja spoločnosti nemôže vyvážiť výhody a možnosť ovplyvňovať chod spoločnosti kvôli naplneniu cieľa občanov. áno, vážení kolegovia, kolegyne, krátkodobý zisk. Akonáhle prídete do vlády, okamžite predávate.
Ešte raz hovorím, nepredávate majetok, ktorý ste naakumulovali za Mikuláša Dzurindu, za 8 rokov vlády, ale predávate majetok, ktorí tu vlastnými rukami urobili naši otcovia a dedovia. Okamžite vám ide o krátkodobý zisk. A teraz nastáva otázka: Ide vláde predajom teplární fakt o krátkodobý zisk alebo dlhodobú spokojnosť občanov v predaji tepla? A ak sa k tomuto pridruží ešte monopolnosť dodávateľa, tak si myslím, že je naivné sa domnievať, že jeden majiteľ, ktorý má výhradne monopolné postavenie na trhu v danom meste, sa nebude chovať ako zlatokop, ktorý narazil na ojedinelú zlatú žilu, z ktorej môže ťažiť iba on sám.
Milí kolegovia z koalície, ktorí pravidelne sedíte a prispievate na sociálne siete, aj počas zasadania parlamentu, verím, že vám neunikol článok z blogu SME od pána Rastislava Chudíka, verím, že niektorým áno, tak vám ho zacitujem. A toto, si myslím, je určitý občiansky hlas: "Privatizácia teplární? Áno, ale až keď vláda predtým urobí jednu dôležitú vec. Umožní mi vybrať si dodávateľa tepla z viacerých hráčov. Nech teda vláda najprv vytvorí konkurenčné prostredie a pomôže rozbehnúť trh s teplom. Jedna z kľúčových úloh štátu podľa mňa je zabezpečiť konkurenciu všade tam, kde to má zmysel. Ak dnes vláda argumentuje, že sú teplárne v strate, tak nech ich zo straty vytiahne, veď je to vláda „odborníkov“. Nemusíme sa hrať na zisk, stačí že budú vybilancované, aspoň dočasne. Keď dokážu šetriť rezorty, tak nech šetria aj teplárne. Že teplárne stoja pred zásadnými investíciami, sa dá dočasne riešiť rozumným manažérskym prístupom, zmysluplným obstarávaním, prípadne menšinovým vstupom súkromného kapitálu do miest. Strata a nutnosť investícií nie sú seriózne argumenty pre privatizáciu. A čo ja, občan? Nie som žiaden ficovec, ale pokiaľ teplárne sprivatizujeme dnes, tak odovzdáme niekomu do rúk zaujímavý biznis, časť ľudí z teplárni príde o miesto, skomplikuje sa odber tepla a pôjdu ceny hore.“ Verím, že tento pisateľ má stopercentnú pravdu, pretože, ako hovorím, ako primátorka, ak by som tam nemala aspoň 33-percentný podiel. V Humennom teplo stúpa každým rokom, každým rokom. Keď som teraz do toho zaťala, neviete si predstaviť, čo sa spustilo voči mne v médiách, neviete si predstaviť, čo sa deje. Ale ja som vstúpila do toho s tým, že ľudia nemôžu byť vydieraní, pretože služby sa nemerajú ziskom, ale služby sa merajú spokojnosťou občanov, vážení. Ešte raz prečítam z blogu SME od pána Rastislava Chudíka: „Nie som žiaden ficovec, ale pokiaľ teplárne sprivatizujeme dnes, tak odovzdáme niekomu do rúk zaujímavý biznis, časť ľudí z teplárne príde o miesto, skomplikuje sa odber tepla a ceny tepla pôjdu hore.“ Ďalej citujem: „Pre mňa by bolo lepšie (nie pre štát, čo je vlastne kto), ak by sme kvalitnou legislatívou i motivačnými opatreniami prilákali najprv ďalších dodávateľov tepla a zabezpečili unbundling. Teda oddeľme prenosové sústavy od obchodníkov s teplom. Potom privatizujme teplárne. Týmito opatreniami zabezpečíme tlak na cenu i relatívne vysokú kvalitu služby pre koncového zákazníka. Akurát bude problém, že kto tie „vyplienené“ teplárne potom kúpi a za aké peniaze. Dôležitejšia ako suma za privatizáciu je podľa mňa spokojnosť pracujúceho človeka.“ A ja dodávam, že ide o človeka, ktorý robí aj na naše dane, a človeka, za ktorého dane tu dnes sedíme, alebo niektorí, ako tu na ľavej strane, z SDKÚ tu nesedia, za dnešné dane, ktoré nám títo ľudia platia, okrem pána Janiša, ktorý tu musí sedieť, lebo je spravodajca. „Milá vláda, robte niečo pre mňa, a nie pre obchodníkov s teplom,“ dodáva pán Chudík. A ja sa k tomu pripájam, milí poslanci Národnej rady, začnite robiť už konečne niečo pre ľudí od vášho nástupu, neschvaľujte zákony, ktoré ľudí doslova zdierajú z kože, a zamyslite sa nad tým, či privatizácia bude to, čo pomáha, alebo to, čo bude iba urýchľovať jednorazový zisk. Pre koho to má byť? Nie pre mňa, ale možno pre niektorých, ktorí tu sedia v laviciach, nie pre občanov, ale možno aj pre tých, ktorí tu nesedia, lebo je tu iba jeden poslanec z SDKÚ a pán Janiš, ale pán Janiš sa k tomu určite vyjadrí.
Takže ďakujem veľmi pekne. (Hlas spravodajcu.) Prosím, pán Janiš? (Reakcia spravodajcu.) Áno, ja vidím iba jedného za SDKÚ. Vy vidíte koho, pán Janiš? (Odpoveď spravodajcu.) Vy ste zo SMER-u? No my by sme vás v SMER-e nechceli, pán Janiš, s vašou demagógiou a s vašimi privatizačnými myšlienkami, prosím vás pekne, to snáď nemyslíte vážne. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.4.2011 o 9:03 hod.

Mgr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, mňa zaujala vaša jedna časť vašej rozpravy, a síce, že hovoríte, že ste proti tomu, aby tu neboli starostovia, primátori a župani. No ja to hovorím tak, že som síce nový poslanec, ale neviem si predstaviť sedieť na dvoch-troch stoličkách, a neviem si predstaviť rozdelenie času keď sa chcete všetkému venovať na 100 %. Ja to nestíham, možnože, neviem, som iba obyčajný človek, možnože vy ste niečo nad, ale ja to nestíham. Tak sa pýtam, ako je to možné sedieť na dvoch stoličkách, alebo na troch.
A, áno, som za, aby to boli tí odborníci, aby to bola politika nie politikov, ale politika odborníkov, ale aby ten odborník bol profík vo svojej oblasti, aby fungoval tak, ako sa má fungovať. Takže, áno, súhlasím s vami, dáme tu profíkov a nech to robia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 9:15 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:16

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani kolegyňa, je nesporné a myslím si, že to vedia všetci občania Slovenska, že každou privatizáciou prišlo k nárastom cien, či to bola elektrina, či to bol plyn, či to bude teplo. A preto sa občania zákonne obávajú toho, že táto privatizácia povedie opäť k zvýšeniu cien a pôjde to na ich úkor. Hlavným dôvodom alebo hlavným argumentom privatizérov je, že štát je zlý vlastník. Kto to je vlastne, ten štát, kto zastupuje štát? Štát zastupuje vláda. Kto zastupuje a reprezentuje vo vláde konkrétny rezort? Konkrétny minister. Ak minister hovorí, že štát je zlý vlastník, tak zároveň hovorí, že je zlý minister. Ak to hovorí vláda, tak zároveň hovorí, že je vládou, ktorá je neschopná a ktorá nie je schopná riadiť tento konkrétny sektor alebo tento konkrétny štátny podnik. To znamená, že je otázka, či takýto minister alebo takáto vláda má oprávnenie od občanov, aby vládla.
Pozrime sa na privatizáciu plynární a elektrární. Komu sme to predali? Ak je štát zlý vlastník, tak sme to predali štátu nemeckému, štátu francúzskemu, aby sme povedali, že tento štát má lepšiu vládu, má lepších ministrov, je schopný z týchto podnikov profitovať. To znamená, že jednoznačne sa preukazuje, že klamete, že štát je zlý vlastník. Sú len zlí ministri a zlé vlády. Tak sa nad tým zamyslite. A ak to neviete, tak od toho choďte. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 9:16 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:17

Dušan Švantner
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážená pani kolegyňa, hovorili ste o tom, aké výroky tuná padli od členov terajšej vlády. Ja musím povedať, že tá rétorika je presne taká, aká bola vo volebnom období 1998 až 2002, keď sa pripravovala a aj zrealizovala privatizácia strategických firiem. Ako tá privatizácia dopadla? No dopadla takým spôsobom, že vlastne mne to vychádza, že my sme boli najmúdrejší, lebo sme vymysleli, že treba všetko rozpredať, že všetky okolité štáty, Nemci, Francúzi sú práve tí hlupáci, ktorí kúpili tie naše firmy, ktorých sme sa my tak ľahkovážne zbavili. A viete, ako to pokračovalo ďalej? Pokračovalo to tak, že tí, ktorí mali byť tí najlepší manažéri, ktorí mali spravovať SPP, tak si objednali svoje dve dcérske spoločnosti, ktoré mali robiť pre nich servis a ktoré vlastne vyviezli zo Slovenska 1,2 mld. korún za túto smiešnu službu, ktorá vlastne nebola službou, ale ktorá vlastne bola len na to, aby sa znížil zisk tejto firmy (Ruhrgas, Gaz de France), ktorá kúpila SPP. Čiže ja očakávam, že presne takto to skončí aj teraz s našimi teplárňami, znova to kúpi niekto taký, ktorý príde sem len veľmi dobre zarobiť. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 9:17 hod.

Ing.

Dušan Švantner

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne všetkým, ktorí ste sa zapojili do diskusie, pánu Švantnerovi a pánu Záhumenskému za doplnenie môjho vystúpenia.
A na pána Fecka. Očakávala som, že z tej druhej strany sa málokto ozve k odborným veciam, ale pán Fecko sa ozval. Čo sa týka tej stoličky, týka sa to aj mňa, že sedím na stoličke primátorky a som aj poslankyňa Národnej rady. Pozrite sa na pravú stranu, teraz tam pribudol jeden poslanec z SDKÚ. Čiže už neúrekom sú tu traja, musím im zatlieskať. Nie sú to ani primátori ani starostovia, majú tam pani Rosovú, ale primátori, starostovia a predsedovia vyššieho územného celku za SMER tu sedia. Ja tam pán primátor zo Žiliny, pozrite sa, my tu sedíme aj keď sme primátori. Takže, viete, nie je to o sedení na dvoch stoličkách, ale o schopnosti riadiť, pán Fecko. A keďže vy ste nedokázali riadiť ani teplárne, pretože ste tam mali piatich riaditeľov, toľko, koľko ich tam bolo za ostatné roky, my dokážeme riadiť a nemyslíme si, že sme nadľudia, ale skutočne vieme vybrať dobrý manažment. A ak si vyberiete dobrý manažment a ste primátorom v meste, tak jednoznačne nemusíte tam sedieť, na tejto stoličke. Ale sú ľudia, ktorí sú schopní a ktorí dokážu riadiť. A vy jednoducho s nimi dokážete v tejto veci komunikovať. Čiže nemusíte 24 hodín sedieť na nejakej stoličke. Nie je to o tom, že sedíte na stoličke, je to o tom, že používate rozum, že viete riadiť a že sa viete spoľahnúť na ľudí.
Takže jednoducho, opäť poviem to, čo som povedala vo svojich slovách, ak štát, ak mesto, ako je to v prípade Brna, ktoré má obrovský gigant ako teplárne, ktoré nezvyšuje cenu tepla už tretí rok, ak mesto dokáže riadiť takéto teplárne, tak je to o tom, že nie je problém riadiť, ak máte schopných ľudí, ak si dokážete dať schopný manažment. Takže vidím, že chápem, prečo privatizujete teplárne. Je to preto, že vy nie ste schopní ani pochopiť, ako sa dá riadiť mesto, nieto aby ste boli schopní ešte pochopiť, ako sa dajú riadiť teplárne. A preto tie teplárne tak vyzerajú. A chcete sa ich zbaviť a chcete ich predať, ale hlavne so ziskom pre seba. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 9:19 hod.

Mgr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video