49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 15:47 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja len veľmi krátko, ste známy ohľaduplnosťou, takže iste viete, že očakávame dlhé rokovanie a pravdepodobne jeden člen vlády, takže sa budú striedať. Je tu k dispozícii, akonáhle na vaše kvalifikované vystúpenie budete požadovať prítomnosť konkrétne pána ministra, pán predseda urobí všetko preto, aby ho sem pozval do tej sály. Zatiaľ sa striedajú tak, jak vy sa siedmi striedate ako navrhovatelia, a vy ste túto prax doviedli do dôsledkov, pán poslanec, iste chápete tento moment, ale predseda tu je, berie váš názor na vedomie.
Pani poslankyňa Nicholsonová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:43 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 15:45

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem dať procedurálny návrh, aj som sa s ním hlásila, aby sme nepokračovali, kým sem nepríde pán premiér, pretože ja mám na stole, neviem ako kolegovia, vládny návrh, ktorý má predkladať Robert Fico, a ten tu proste dlhodobo nie je. Ja sa neuspokojujem s tým, kto ho tu zastupuje v tom pléne, po prvé.
Po druhé, aby som to ešte odôvodnila, ja keď pozriem na všetky tieto fotografie, ktoré tu máme vystavené, zdá sa, že fakt najlepší priateľ Širokého je Robert Fico. Nič iné mi z toho nevychádza, lebo Gašparovič je už nebohý, Paška je už nebohý, nikto iný tu nemá sedieť iba Robert Fico, aby sa zodpovedal z toho, čo tu po prvé predkladá, aký nezmysel, a po druhé z toho, čo narobil Váhostav ako taký a jeho priateľ Široký. A prosím vás, dajte o tom hlasovať.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

15.4.2015 o 15:45 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:47

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Matovič, vo vašom vystúpení trošku ste poškodili pánovi Borecovi, lebo on predložil novelu Obchodného zákonníka, ktorým sa má zabezpečiť pre občanov Slovenskej republiky záväzky, ktoré majú voči takým firmám, ako sa tu prerokováva alebo ako je Eurobuilding, ktorý získal množstvo zákaziek za Radičovej vlády.
Ale čo chcem povedať. Správne ste povedali, že najviac nevyplatených veriteľov má Váhostav na Dubnej Skale – Turany, na úseku. Tento úsek zazmluvnila vláda Ivety Radičovej, konkrétne ministerstvo dopravy pod vedením pána Figeľa, to je fakt, ktorý nikto nepoprie. Ale musím vás upozorniť na jednu vec, po ktorej, dúfam, že dáte tie zrkadielka všetky potom na stoly svojim kolegom z opozície, ktorí za tým stáli. V podstate tu je zverejnenie oznámenia o výsledku verejného obstarávania na úseku Dubná Skala – Turany z Úradu pre verejné obstarávanie. Zadanie zákazky ako takej sa udialo konkrétne v októbri 2011, 26. 10., a toto oznámenie bolo potom v novembri zverejnené.
Čo tu ale nebolo povedané, že už 17. augusta, teda štvrť roka alebo dva mesiace pred podpisom zmluvy, na tento tender upozornil denník SME v sekcii ekonómia, konkrétne pani redaktorka Krajanová a, samozrejme, pán prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska pán Zsolt Lukáč, ktorí sa vyjadrovali práve k tomuto tendru a už vtedy ministerstvo dopravy upozorňovali, ešte pred podpisom zmluvy, že tu nastane problém, že Váhostav za takúto sumu to nemôže urobiť ani nedokáže urobiť a bude nasledovať scenár, že Váhostav nevyplatí subdodávateľov. Dokonca upozornili na prípad poľskej A2 v tomto článku zo 17. augusta 2011, kde medzi Varšavou.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 15:47 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:47

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Poznáte určite všetci dobre známu vetu, zlodej kričí: chyťte zlodeja. Presne toto predvádza SMER, všetci korporátne, jeho poslanci, snažia sa odviesť pozornosť od brutálnej zlodejiny, aká na Slovensku nemá obdoby, tým, že sa pokúšajú zvaliť túto vinu na niekoho iného a zalepiť oči, samozrejme, tým, ktorí sú poškodení, nejakou kostičkou, ktorá spadne zo stola a na ktorú sa majú všetci v tejto krajine poskladať, okrem, samozrejme, sponzorov SMER-u.
Je to jednoducho tak. Korupcia, klientelizmus, sponzori vykrádajúci štátny rozpočet a okrádajúci bežných občanov, to je princíp, na ktorom Ficova vláda stojí a ktorá ho povýšila na systém vládnutia. Ja som to povedal už mnohokrát už počas odvolávania Roberta Fica, zrejme to treba zopakovať a jednoducho kvôli tomuto SMER vládne. Toto je cieľ, pre ktorý je pri vláde, aby mohol tento systém, na ktorom je postavený, realizovať.
A keby tu bol minister spravodlivosti, tak sa spýtam prečo a budem sa to pýtať vo svojom vystúpení, prečo neurobí vláda nič pre to, aby zabránila odlivu peňazí do daňových rajov, do schránkových firiem? Prečo nepožiada súd o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by zabránil po ukončení reštrukturalizácie, ktorá možno bude o dva týždne, aby odtiekli obrovské milióny preč a už nikdy sa nevrátili? Prečo vytvára len dymovú clonu, aby sa toto, tento podvod storočia mohol dokonať?
Vláda má v rukách nástroje, aby tomu zabránila, nerobí tak. Nekoná tak, naopak, koná tak, aby SMER, obchodná spoločnosť s pánom Širokým, mohol dokonať svoje kšefty, a to je obrovsky, obrovsky cynické a neľudské.
Skryt prepis

15.4.2015 o 15:47 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:47

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič (reakcia z pléna), pán podpredseda, povedzte mu, nech... Pán Matovič, tak ako obyčajne tárate, tak jak ste hovorili, znova vám pripomeniem ten váš úplatok.
Chcel by som ale upriamiť pozornosť na niečo iné. V roku 2014 je celkove v konkurze 520 firiem. Za posledné štyri roky je v konkurze stavebných firiem 1 309. Za rok 2014 je v reštrukturalizácii 285 firiem. To, čo ste tu vyprávali, je holý nezmysel, pretože firmu, viete veľmi dobre, kto dáva do konkurzu, veritelia buď sa rozhodnú dať do konkurzu, alebo robia reštrukturalizáciu. Ale prečo sa vraciam k veciam, vystúpim osobne potom ku každej tej veci, o ktorej ste tu hovorili.
Pýtam sa vás, prečo padol Hydrostav? Prečo padol Priemstav? Prečo padla by bola ZIPP-ka, keby nebol prišiel Škrabák, ktorý ju zachránil? Skanska, Francúzi zachránili cestné stavby, inžinierske stavby. Stavebníctvo je v problémoch, bolo v problémoch, ale vystúpim ako riaditeľ Sociálnej poisťovne, aby som vám povedal, koľko ľudí je v stavebníctve, aké sú problémy v stavebníctve, a nie, že vy toto tu zjednodušujete situáciu. Vláda sa snaží riešiť to, čo proste bolo zanedbané a čo prakticky nebolo riešené.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 15:47 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, ja som sa dostala do Národnej rady vďaka voličom, na kandidátku, pretože som bola členkou strany SMER a získala som dôveru zostaviteľov kandidátky. Keď sa pozrieme na váš profil, ako ste sa vy dostali do parlamentu, tak je nám to známe všetkým. Dostali ste sa na kandidátku z recesie, hneď po nástupe do Národnej rady nevedeli ste, kam ste sa prihlásili a kde sa nachádzate, ste ponúkli alebo ste začali kupčiť so svojím mandátom a vyvrieskli ste do médií svoju výkričnú cenu, čím ste, ale nielen tým, znehodnotili mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Reštrukturalizáciou prešlo 600, možno viac ako 600 firiem, mnohé z nich oddlžili svojich veriteľov len pätnástimi percentami. To, že Váhostav je politikum, myslím, že nám je tu všetkým jasné, to, že ide už o volebnú kampaň, o tom nepochybujeme už dlho. Myslím si, že chybou je, že v podnikateľskej sfére nie sú zosnované alebo vykonštruované správne zákony a nie je tam taký zákonný rámec, aby nedovoľoval tieto krivdy, ktoré vznikajú.
A myslím si, že hospodárstvo a hospodárska sféra, a teda ekonómovia a právnici by si mali trošku brať príklad z medicíny, kde my v medicíne používame také terapeutické postupy, aby sme prinavrátili alebo pomohli prinavrátiť zdravie a fungovanie organizmu, a nie takýto maras, aby nastával v organizme, ktorým je hospodárstvo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:49 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Zoltán Daniš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Pán poslanec Matovič, keď ste ma nazval typickým voličom SMER-u, tak ja som na to hrdý, to tu chcem potvrdiť. Chcem povedať, ak dovolíte, neočakával som nič zvláštne, to je pre vás typické v poslednom období, ako sa prejavujete za rečníckym pultom, ale tentokrát ste to ozaj prehnal. Treba povedať, že to vaše vystúpenie bolo plné primitívnej demagógie a vulgárností.
Chcem sa vás opýtať, pán Matovič, akým právom si vôbec vy dovoľujete nazvať predsedu našej strany, predsedu vlády páchateľom? Akým právom nás pomenuvávate, že sme organizovaná zločinecká organizácia, že sme ovce? Čo si to vlastne dovoľujete? Ako si môžte dovoliť povedať, že SMER je banda lupičov?
Pán Matovič, ja som hrdý, že na čele našej strany aj vlády, a to nehovorím preto, či tu je Fico alebo neni, že máme takého predsedu, ktorého si veľmi vážim. Vy okrem toho, čo ste povedal, politicky nerozumiete celej problematike. Vy nerozumiete tomu, prosím vás pekne, že problémy začínajú niekde, keď sa pripravuje investícia a končí sa fáza prípravy nejakou zmluvou o diele, ale to poznáte, že zodpovednosťou toho verejného obstarávateľa je nielen strážiť štátne peniaze, čiže aby išla nehospodárne hore, ale musí sa presvedčiť, či tá cena je reálna, a nesmie dopustiť a prijať neobvyklú nízku cenu bez toho, že by sa o tom presvedčil. Ale o tom nebudem hovoriť, pretože tomu nerozumiete. Ja sa k tomu ešte vyjadrím. (Výkriky z pléna.) O tom svedčí, o tej vašej odb... (Prerušenia vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:51 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Matovič, naozaj nebudem reagovať na tie vulgárne obvinenia a osočovania a čudujem sa vám, že sa stále snažíte ísť touto cestou, ktorá naozaj nepatrí k modernej spoločnosti, modernému parlamentarizmu. Ako to, že pán kolega Hlina túto cestu bude aj naďalej podporovať, to by som ešte pochopil aj vzhľadom na nedostatok vzdelania, ale vy by ste predsa len mohli trošičku predsa len dať tomu nejakú úroveň. Ale vyjadrím sa k tomu, čo ste sa pýtali, alebo čo ste smerovali priamo na mňa.
Povedal som, že nemám rád arogantných zbohatlíkov a áno, bol by som veľmi rád, keby bolo možné zbaviť ich moci a majetku. A vy ste mi povedali, že by ste to veľmi rád podporili, keby som prišiel s návrhom na znárodnenie majetku pána Širokého. Len dobre viete, že to nejde tak spraviť lex Široký, že zbavíme majetku toho, kto sa nám nepáči, že teraz vám sa nepáči Široký, mne sa nepáči Haščák a budeme si teraz ukazovať, koho zbavíme majetku, takto to nejde. Dá sa spraviť jedine všeobecný zákon, že áno, podvodníkov, oligarchov a bohatých takýchto ľudí. Len viete, pán kolega Matovič, do takéhoto zákona by ste sa zmestili aj vy alebo vaša manželka. Pardon, vy ste chudobný ako myš, všetci vieme, že vy ste chudobnučký človiečik, ale vaša pani manželka by sa do takéhoto zákona zmestila. A viete, uľahčím vám to. No svoje milióny proste rozdajte tým chudobným ľuďom, ani zákon nemusíme prijímať, lebo vy ste tu ten podvodníček, vy ste tu ten trnavský Široký. To je ten problém, pán Matovič. A vy dneska sa tu hráte na proletára? Vy sa tu hráte na Leva Trockého, ktorý tu ide spolu s pánom Hlinom vyvlastňovať a s pánom Lipšicom? Pravica dneska zrazu chce vyvlastňovať. Inak to je krásny ideologický posun a ja sa tomu ako ľavičiar úprimne teším, ale obávam sa, že je to čisté farizejstvo.
Čiže aktuálna, reálna cesta je jediná, trestné stíhanie, trestné stíhanie, a to sme podporili. Premiér Fico veľmi jasne dokonca povedal, nielenže podporuje veľmi silne trestné stíhanie, lebo tam cíti podvod, čo je veľmi silné, ale že aj zbaví možnosti reštrukturalizovaných firiem ísť do štátnych tendrov. To sú veľmi silné veci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:53 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Celá tá zmienka o vyvlastňovacom zákone vznikla tým, že ste to sám navrhli, pán poslanec Blaha, ako spomínal pán poslanec Matovič. A aj vám to poviem trošku slušnejšie možno, áno, keď sa rozdávala odvaha, tak ste dva razy v rade nestáli. Nestáli ste v rade vôbec, lebo neviete pretaviť svoje reči a slová v skutky, neviete, zľakli ste sa, po pár minútach ste sa zľakli a už ste, už aj odchádzate.
K pánovi ešte kolegovi, ktorý spomínal, že bolo viackrát upozorňované, že ceny sú podseknuté, že to vyvrcholí v to, že nebudú vyplácaní živnostníci. Hovoril to aj premiér Fico. Ak ste to vedeli už aj vtedy, prečo ste to neoznámili orgánom činným v trestnom konaní? Existuje trestný čin neoznámenia trestného činu. Ak ste verili, že sa pácha trestný čin podvodu vo veľkom rozsahu, mali ste právnu povinnosť podať trestné oznámenie, ak ste to vedeli. Ja som to nevedel, vy ste to vedeli, pán Fico to vedel, možno ďalší. No, takže by som bol veľmi opatrný na vašom mieste, lebo ste mali právnu povinnosť pri tejto kvalifikácii podať trestné oznámenie, ak ste to už vtedy vedeli a nepodali ste ho.
Ale vrátim sa znovu k tomu, čo som spomínal. Váhostav má aktíva prevyšujúce jeho záväzky, má aktíva vo výške 147 miliónov eur podľa účtovnej závierky. Áno, mnohé nie sú možno hneď likvidné, to znamená, je možná reštrukturalizácia, ktorá časovo posunie zaplatenie záväzkov, ale zaplatí ich v plnej výške a všetkým. Ako je možné, že takýto podvodný plán prišiel, keď firma, ktorá nie je v predĺžení, má vyššie aktíva ako pasíva, chce vyplácať 15 percent? Problém nie je v zákone, ale v tom, že sa pácha podvod. A ja nemám taký optimizmus, ako má pán poslanec Blaha, že sa vyšetruje. Nevyšetruje sa nič, nikto nie je obvinený, nič nie je zaistené, nič sa nerobí, len sa rozpráva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:55 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:57

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, ty si presne veci pomenoval pravým menom. Urobil si to v tomto svojom prejave. Ak si niekoho nazval ovcami, ak si niekoho nazval klamárom a, čuduj sa svete, trafené husi gágajú.
Ja by som sa však vrátil k niektorým podstatným častiam a hlavne k tej, kde si hovoril, že Fico sa vyjadril, že čo on má s Váhostavom, čo s tým má vláda. A zrazu už ide niečo riešiť. Čo sa zmenilo za tých pár dní či týždňov, že zrazu s tým má niečo Fico a jeho vláda? No má to s tým toľko, že má to s tým nevôľa občanov. Toho sa Fico bojí ako čert kríža. Fico sa bojí ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud Slovenska a dokážu sa aktivizovať a ozvať proti neprávostiam.
Ja by som len parafrázoval spomínanú kultúru klamstva. Fico uviedol, vtedajšia vláda si myslela, že diaľnice sa dajú postaviť zadarmo. No nič zadarmo sa nedá postaviť. A ja sa pýtam, čo sú potom vlaky zadarmo. Zadarmo sa predsa nedá cestovať. Toto nie je kultúra klamstva? Nič nie je zadarmo, ani diaľnice, ani vlaky. Takže ak tu niekto ide rozprávať o kultúre klamstva, nech sa pozrie najskôr ráno do svojho vlastného zrkadla.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:57 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video