50. schôdza

15.4.2015 - 24.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:16 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. No, pán minister, vnímali ste protirečenie medzi tým, čo ste hovorili ako jeden z tých kladov a inovujúcich prvkov v obsiahlom materiáli, ktorý dostali členovia zdravotného výboru, t. j. o presune pacienta skôr do špecializovanej ambulantnej starostlivosti, k všeobecnému lekárovi a tak ďalej, a zároveň k súbežnej propagácii budovania novej nemocnice, nových lôžok v krajine, o ktorej aj vrabce čvirikajú, že má priveľa akútnych lôžok, že jej chýbajú odsunové chronické lôžka. To znamená, vidím v tom protirečenie, že sa chválite tým, že bude menej hospitalizovaných, ale akútne je treba stavať.
Vy ste povedali, že v tých mestách, kde funguje Charité a Semmelweis a tak ďalej, že zároveň sa stavajú PPP projekty. No možnože na to priatelia v Berlíne majú lepšie ako my, ale ten projekt nie je lacný. A ja sa znova pýtam, vy poviete, že, a kolegovi potvrdím, že od roku ´83 sa stará fakultná na Mickiewiczovej takmer nezmenila, lebo do nej nič nešlo. Ale nechať niečo schátrať a potom povedať, že je to nadranc, a preto musíme stavať nové, nie je celkom totožné s riadením dobrého hospodára. Lebo nemôžem nechať bez investícií 150-ročnú budovu a potom povedať, že je schátralá. Je primerané sa o ňu priebežne starať a potom by tak nevyzerala. A za ostatných desať rokov, nie krátke obdobie, má v rukách i náklady investičné SMER. To znamená, ak dnes vyzerá tá nemocnica tak, pretože nedostala v zásade nič na sanáciu, tak tak vyzerá. Ale zdôvodňovať týmto faktom potrebu PPP projektu na ďalšie lôžka, sa mne nezdá dobrým hospodárením.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:07 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:08

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ku kauze cétečka váš výrok znel takto: "Čiže tam nebolo žiadne nabalenie vymyslených peňazí. Podľa mňa je to pseudokauza." A potom ste povedali, že veď vyšetruje to Generálna prokuratúra, NAKA a tak ďalej. Zároveň hovoríte, že tam máte vlastných nominantov v správnej rade kvôli vyšetrovaniu tej kauzy. A im ste povedali, lebo ste ich nadriadený, že to je pseudokauza. Ako chcete vyšetriť tú kauzu, keď nominujete svojich podriadených do správnej rady, ktorým dáte verejne na známosť, pozor, názor ministra je, sa nič nestalo, je to pseudokauza. To je problém, pán minister, podľa mňa kľúčový.
Druhá otázka. Nechcem potom k tomu už v záverečnom slove, PPP. Ja sa s vami o tom rád porozprávam. Ja som tu spomínal, vy ste tu vtedy povedali, že ste to nevideli, oficiálnu analýzu Európskej komisie, starú asi rok alebo rok a pol, ktorá mimoriadne varuje pred aplikáciou projektov PPP v zdravotníctve. Ja som to aj citoval. Presne som citoval, čo tá analýza hovorí. Vaša analýza sa opiera o tú známu analýzu Mott MacDonald spred, neviem, trinástich rokov, ktorá bola spochybnená metodologicky ixkrát aj v Británii, aj na Slovensku, a vychádza proste zo zlých premís. Úplne vymyslených premís.
A ja sa znovu opýtam, a môžme sa o tom porozprávať, samozrejme, komu v tejto krajine štát garantuje 15,6-percentný výnos? Komu? Štátne dlhopisy to garantujú? Alebo aké, kto poskytuje takýto výnos v tejto krajine? Ale to je navrhnuté ako výnos poskytnutý privátnemu partnerovi v prípade projektu PPP univerzitnej nemocnici. To je podľa mňa problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:08 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:10

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán minister, ďakujeme veľmi pekne za to vystúpenie, kde naozaj sa človek dozvie veci, do ktorých nemôže vidieť. Vôbec v tejto debate celý tento deň je strašne vidieť, keď vystúpia odborníci v danej oblasti a keď rozprávajú o téme, a to je jedno, či vystúpia z pravej, alebo z ľavej strany, ako je vidieť, že teda sa touto problematikou zaoberajú, rozumejú jej, chcú niečo vyriešiť, aj keď si všeličo vyčítajú, ale proste tá profesná debata, ktorá v tomto smere existuje, je nesmierne zaujímavá.
A absolútne je vidieť, keď vystúpi neodborník, a môže mať aj právnické vzdelanie. A o to viac, keď je to jednoducho politicky zloduch, ktorý chce zle, a v tej chvíli je naozaj úplne jedno, aké vzdelanie má tento človek. Jednoducho proste on nechce, on nechce, aby sa tuná čosi vyriešilo.
O to vzácnejšie je, keď vás človek môže takto počúvať, a nielen vás, ale napríklad aj pána bývalého ministra Uhliarika, ktorý má na veci úplne iný názor, ale proste je to človek, ktorý touto problematikou žije.
No politický zloduch, nech má akékoľvek vzdelanie, aj právnické, ako som už povedal, jednoducho nemôže zarezonovať z toho dôvodu, že je politický zloduch.
To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:10 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:12

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, za slovo. Pán minister, vo svojom vystúpení ste vysvetlili alebo hovorili ste o problémoch v zdravotníctve, ktoré boli, sú a ktoré treba riešiť. A jedným z tých základných problémov je stále podfinancovanie zdravotníctva. A práve ma prekvapuje postoj mnohých opozičných poslancov, ktorí boli strojcami alebo minimálne sa zúčastnili hlasovaním, keď vznikol najväčší problém podfinancovania zdravotníctva, a to bola Zajacova reforma. Zajacova reforma nemala za cieľ, ktorú ste prijali za druhej Dzurindovej vlády, aby pomohla slovenskému zdravotníctvu, ale jej cieľom bolo ukradnúť zo zdravotníctva lukratívne činnosti. Zo štátneho zdravotníctva ukradnúť lukratívne činnosti. To znamená, odštátnili ste všetky zaujímavé veci, ktoré prinášali peniaze, CT, laboratóriá, dialýzu. Ukradli ste záchranky. Prečo ste nedali do záchraniek len o tretinu viacej peňazí, ako tam bolo, a mohli aj fungovať oveľa lepšie, ako fungujú dneska v privátnej sfére a stoja oveľa viacej peňazí. Hovoríte o zdravotných poisťovniach, ktoré ste vytvorili obrovské množstvo, ktoré mali záujem o mladých pacientov, práve ktorí majú malé náklady na ich zdravotnú starostlivosť. A práve tých starších pacientov a starých ľudí, ktorí potrebujú oveľa väčšie náklady na financovanie ich zdravia, ste nechali štátu na krku.
Takže, vážení páni z opozície, ktorí ste najmä sedeli a hlasovali dvomi rukami za Zajacovu reformu, vstúpte si do svedomia, prosím vás, a neobviňujte ministra Čisláka za to, že sa snaží riešiť problém, ktorý ste práve vy navodili. A ten problém je financovanie zdravotníctva. A ten problém vznikol, keď ste schválili Zajacovu reformu, ktorá zobrala zo štátneho zdravotníctva financie. Toto je váš problém.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:12 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:14

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ministrov referát nebol zlý, ale nepáči sa mi tá metóda práce pri každom odvolávaní, ktorá nie je dobrá, že my tu niečo kritizujeme, ale kritizovaný nespomína to, čo my kritizujeme, ale pripomína kauzy spred päť, desať rokov, ktoré teraz už ťažko vysvetliť. Napríklad vy beriete viacej médiá do úvahy ako parlament a jeho diskusiu. O ministrovi Pavlisovi sme tu veľa narozprávali a naraz niekto v médiách niečo otvoril a ani sme ho nemuseli odvolávať.
Vadí mi, že tu nikto nepovedal jasne, že oligarchovia do zdravotníctva nepatria. Ak Penta a J&T a ďalší sú všade, aj v zdravotníctve, ktorá musí vadiť. Nikto nepovedal, kto je majiteľ Dôvery. Teda keď to SIS nevie, parlament by to mal vedieť. Ja do lekárne napr. Dr. Max, či jak sa volá, nikdy nevstúpim a vždy sa opýtam: "Nedistribuuje tieto lieky Medical Group?" Keď distribuuje, radšej budem chorý, ale si ich nekúpim.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:14 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:15

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, najprv som si myslel, že aj som to povedal, že tá schôdza je úplne zbytočná, ale teraz som rád, pretože konečne, a začal to Vlado Baláž a mnohí to ďalší zopakovali, konečne sa mohli ľudia dozvedieť aj niečo pozitívne, aj to, čo sa urobilo, aj to, čo sa robí v regiónoch, aj to, čo sa robiť bude. A možno vďaka tejto schôdzi budú aj naši občania vedieť, že sa pripravuje program pre všeobecných lekárov, že budú mať svojich mediátorov pacienti a že sa pripravujú investície do nemocníc, a verím, že mnohí ľudia, ktorí budú pozerať záznam z tejto schôdze, sa dozvedia niečo pozitívne a trošku sa napraví ten všeobecný zlý obraz, ktorý sa snaží opozícia rozlične, ako to tu povedal pán poslanec Jarjabek, rozliční politickí zlodusi navodiť.
Takže ja verím, že všetko zlé je na niečo dobré. A aj po tejto schôdzi sa ten obraz, ktorý takto negatívne opozícia vytvára, trošku skoriguje a priblíži sa viacej k pravde.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:15 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:16

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, obviňujete nás tu, že vytrhávame veci z kontextu. Ja budem používať buď vaše slová, alebo budem citovať z vašej správy, ktorú tak veľmi obhajujete.
Povedali ste, že za vašej vlády sa znížilo zadlženie o 81 mil. eur, a budem citovať, čo ste teraz pred chvíľkou povedali: "Keby sme išli takýmto spôsobom, tak by sme boli bez dlhov."
Pán minister, vážení páni poslanci, to sa nedá. Lebo ako som ja povedal v tom mojom úvodnom slove alebo na začiatku tejto schôdze, znížili ste administratívne zákonom počet poistencov štátu, nižšie ste dali tým pádom peňazí za poistencov štátu a ekonomicky aktívni poistenci zaplatili. A toto sú údaje z Úradu pre dohľad z roku 2013, čiže pod vaším velením poisťovne zaplatili nemocniciam o 81 mil. eur viac. To znamená, ešte raz, poisťovne zaplatili viac o 81, úplne sa to zhoduje, a vy ste znížili zadlženie o 81. Taký manažér skutočne je úplne perfektný a taký by som chcel byť.
A tá vaša správa, ktorú hovoríte a ktorú ste vy dali do Národnej rady, hovorí, budem zase citovať, o pacientovi a o tom, čo chcete urobiť. Víziou vašej reformy, citujem vašu správu, pán minister, víziou vašej reformy je to, že presunú pacientov z nemocníc do ambulancií a od lekárov domov, a teraz dobre počúvajte, "lebo vďaka prevencii, osvete a činnosti verejného zdravotníctva bude nutnosť návštev lekára v rámci možností minimalizovaná". Čiže držím palce. Ja sa teším na to. Pripomína mi to také päťročnice zo XVI. zjazdu Komunistickej strany Československa a verím, že tieto naozaj konkrétne veci a odborné veci si budeme preberať na výbore.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:16 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:16

Viliam Čislák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začnem pánom poslancom Uhliarikom. No, pán poslanec, to, čo ste teraz prečítali, nie je žiadny omyl, ale je to celosvetový trend. Pretože ak si uvedomíte, že nielen náš štát, ale aj iné krajiny, ktoré dávajú na zdravotníctvo omnoho, omnoho viacej miliárd, tak tam diagnostikou a terapiou ovplyvnia iba 20 % zdravia človeka; 20 %. Tak si zoberme, že ak u nás je 5 mld. a v Rakúsku je štyrikrát viacej a v Holandsku ešte viacej, tak kde to všetko končí jednoducho?
A toto presne, čo ste vraveli, za tým si jednoducho stojím. Áno, prevencia, verejné zdravie, to, že každý sa má starať o to, aby bol čím dlhšie zdravý občan. Samozrejme, viete, čo je v tomto paradox? Že to nie je finančne náročné, ale je to filozoficky niekedy náročné to ľuďom jednoducho vysvetliť. A s tým sa jednoducho musia ľudia stotožniť. Samozrejme, ale to chcem povedať, že to je časť toho zdravotníctva, to nie je všetko, hej. To znamená, že my teraz nekašleme na pacientov, ale niekde treba začať, aby sa s touto filozofiou ľudia zoznámili a takýmto spôsobom jednoducho išli. Za tým si jednoducho stojím.
A čo sa týka toho presunu tých pacientov, to nebude také hromadné, že teraz ich budeme zosypávať z nemocníc smerom dole. Ale ako som zdôraznil, ten všeobecný lekár na začiatku má mať záchyt toho pacienta. Na začiatku ho má diagnostikovať, pretože keď je choroba v počiatočnom štádiu, samozrejme, že lepšie sa lieči. Samozrejme, že ten benefit pre pacienta je omnoho lepší aj pre tú spoločnosť. Takže vnímajte ten odsek, čo ste povedali, tak, ako som vravel. (Potlesk.) To je k vám.
Čo sa týka pána poslanca Mikloška. Ja sa veľmi teším, lebo teraz na to nie je čas, keď rozvinieme debatu o poisťovniach, a konkrétne o súkromných poisťovniach. Dokonca dám návrh, akým spôsobom by sme mohli postupovať všetci, a ja dúfam, že aspoň vo vašich radoch, aspoň ôsmi sa nájdu takí, ktorí by schválili jeden zákon, a toto všetko by to jednoduchým spôsobom vyriešilo a nemuseli by sme riešiť nejaké kompromisné riešenia, čo priznám, čo nepriznám, akým sofistikovaným spôsobom si oni jednoducho peniaze môžeuvyťahovať z poisťovní. To je ďalšia vec.
Ďakujem pekne za podporu, pán poslanec Záhumenský.
Pán poslanec Lipšic, zase by sme rozprávali asi dookola. Príďte na ministerstvo zdravotníctva... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 19:16 hod.

MUDr. MPH

Viliam Čislák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:20

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, milé kolegyne, vážení kolegovia, dva týždne sme hovorili pri Váhostave a pri zdravotníctve o jednom konkrétnom oligarchovi, o Jurajovi Širokom, a pritom možno zanikla jedna dôležitá správa, ktorú vám chcem teraz povedať.
V tomto týždni zverejnila svoje hospodárske výsledky finančná skupina Penta. Ak si to pozriete, tak zistíte, že z majetkového portfólia finančnej skupiny Penta najrýchlejšie rastie jeden segment - segment zdravotníctva. Dosahuje už 40 % z majetkového portfólia finančnej skupiny Penta.
Keď ste prišli do vlády, tak jeden z prvých zámerov, ktorý ohlásil premiér Fico, bolo zoštátnenie súkromných poisťovní. Malo to byť vykonané, ak sa nemýlim, k 1. januáru, k januáru 2014. Teraz je skoro máj 2015. Máte väčšinu v parlamente. Nič sa neudialo. Prečo? Pretože tento parlament a vláda nie sú slobodní. Nevykonávajú svoju vôľu, ale vykonávajú vôľu niekoho iného. Nehovorím to so žiadnou radosťou, že dnes krajina funguje ako zlepenec oligarchov, kde si rozdelia aj zdravotníctvo konkrétne finančné skupiny, konkrétni oligarchovia, a nič sa neudeje. Akoby inak bolo možné, že rok aj niečo meškáte a nikdy neurobíte zrejme zoštátnenie súkromných poisťovní, ktoré ste avizovali, ktoré avizoval váš premiér, vedomý si toho, že máte absolútnu väčšinu v parlamente. Čo sa udialo? Čo sa udialo? Neplatí to, čo bolo napísané v spise Gorila, s kým má rokovať pán Haščák, aby riešil zdravotníctvo? A s akou maržou sa má v zdravotníctve podnikať?
Ja som tu spomínal v úvode svojho vystúpenia, aké je farizejské dnes sa obracať na opozíciu, aby schválila ústavný zákon o zákaze zisku, keď ste vašimi rozhodnutiami a za vašej vlády umožnili, aby si oligarchovia v zdravotníctve vyviezli zo zdravotných poisťovní zisk na pätnásť rokov. K tomu sa v rozprave nevyjadril nikto. 450 mil. eur odišlo na Cyprus, nezdanených, ktoré si rozdelili fifty-fifty Penta a Široký. Koľko mohlo byť z toho nemocníc zrekonštruovaných, koľko z toho mohli mať lekári vyššie platy a zdravotné sestry, o koľko menej mohlo odísť do zahraničia lekárov? To boli konkrétne rozhodnutia a konkrétne kroky.
Ja som myslel, že keď vystúpi pán poslanec Raši, lebo tu nebol v úvodnom slove, ale avizoval, že sa k tomu vyjadrí. Kauzu Falck za jeho ministrovania. Čisté štátne výpalníctvo. Licencie ste mohli zobrať Falcku alebo to zrušiť celé a zoštátniť, keď im vypršali licencie. To ste neurobili. Urobili ste niečo iné, keď hovoríte o tom, že lukratívny segment bol sprivatizovaný. Pripúšťam. Ste to mali zmeniť, vypršali im licencie. Nezmenili ste to! Povedali ste Falcku, môžte pokračovať, ale polovica Jurajovi Širokému. To vám naozaj nevadí? Veď ste mohli tie zlé rozhodnutia, ktoré boli urobené, a mnohé boli urobené asi aj zlé, napraviť. Vy ste ich nenapravili, vy ste ich ešte zhoršili. To sú konkrétne rozhodnutia.
Prečo sa pán Raši nevyjadril k Falcku, keď tu rozprával jak z veľkej knihy? To bolo za jeho ministrovania. A opakujem ešte raz. To pripomínalo správanie zločineckých skupín, keď niekomu poviete: Dostaneš licenciu, ale polovicu na drevo sem! Nehovorím to s radosťou, že tak funguje mafia, ale tak funguje organizovaný zločin. A o tom ste boli ticho. A to sú konkrétne prípady a konkrétne rukolapné veci.
Tieto dve schôdze potvrdili jednu veľmi zlú skutočnosť, že kto v tejto krajine reálne vládne. A ja sa obávam, že to nie sú volení zástupcovia tejto krajiny.
Pri Váhostave vládna väčšina čakala na ďalší postup v parlamente, na priamy prenos tlačových konferencií z Úradu vlády. Je to tak. Pán predseda, je to tak. Ja som bol na ústavnoprávnom výbore, ktorý nemal bledomodrý šajn, čo bude riešenie Váhostavu, pretože tlačová konferencia Váhostavu sa odložila, či Váhostavu, aj Váhostavu, aj premiéra na Úrade vlády. Dnes sa udialo to isté. Keď sa musela prerušiť schôdza parlamentu, lebo nebolo zrejmé, čo sa bude diať, aký bude výsledok rozhovorov, nechcem si domýšľať, že kde. Áno, aj o IX. poschodí hotela Hilton ešte niekedy asi bude potrebné povedať o tom viac.
To vám naozaj nevadí? Niektorým, nehovorím, že všetkým, poslancom SMER-u? Že v princípe sa dozvedáte, ako máte hlasovať a rokovať a rozhodovať, z televízie? Takto funguje táto krajina? Ja som presvedčený o tom, lebo nikto nemá monopol ani na cnosť, ani na neresť, žiadna strana, že aj medzi poslancami SMER-u sú ľudia, ktorým to vadí. Ktorým to vadí. A tieto dve schôdze odkryli úplne na dreň situáciu, v akej sa krajina nachádza.
Dva týždne sme v tejto snemovni nehovorili o problémoch ľudí, ale o probléme jedného z oligarchov. A tá tragédia tejto krajiny je v tom, že nehovorím, že iné vlády boli bezchybné, neboli. Keď spomínate vplyv finančných skupín, ja som sa ozval aj verejne. Možno som mohol urobiť viac, ale ozval som sa. Aj keď som bol ministrom spravodlivosti, verejne proti Pente v zdravotníctve, aj na vnútre, keď jeden zo spoločníkov Penty v Trende rozprával o tom, že v spolupráci pri príprave zákonov. Prečo sa aspoň u vás nenájde, keď nie sedem, tak jeden, ktorý povie: "Toto mi vadí," verejne. A ja by som bol rád, keby sa našiel. Lebo v opačnom prípade, v opačnom prípade, a hovorím to, ako si to myslím, úprimne, Slovensko dopadne ako Grécko. Grécko si sprivatizovali oligarchovia, sprivatizovali si verejný sektor, sprivatizovali si médiá. A na tom justíciu, orgány činné v trestnom konaní, nebol nikto stíhaný, ako nie je ani na Slovensku nikto z veľkých rýb stíhaný, lebo sa tam posúvajú ľudia, ktorí sú blízki oligarchom. To je tragédia. A pokiaľ tá tragédia sa na Slovensku nezastaví v priebehu rozumného času, tak Slovensko skrachuje. Slovensko skrachuje.
A nehovorím to s radosťou, myslím to úplne vážne. A ja pevne verím, že aj v SMER-e sú ľudia a sú poslanci, ktorých dnešný systém hnevá. Možno ešte nenašli odvahu to povedať aj verejne, ale ja verím, že mnohí z vás ju nájdu.
Ja si myslím, že na Slovensku vláda oligarchov, vláda zlepenca oligarchov musí skončiť. A som presvedčený, aj keď je piatňajší večer, že tieto dva týždne mali zmysel, maliozmysel o tom hovoriť, lebo bez toho, aby sme o tom hovorili, upozorňovali, ľuďom otvárali oči, sa na Slovensku nič nezmení. A Slovensko tú zmenu už potrebuje veľmi, veľmi urgentne.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.4.2015 o 19:20 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:28

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, dnes sme počuli mnoho emotívnych vyjadrení, mnoho vyjadrení odborných, kvalitných, počuli sme teraz záverečné slovo pána ministra, počuli sme záverečné slovo pána navrhovateľa.
Pán navrhovateľ, položil by som vám, ale o tom asi budeme diskutovať potom, lebo už na toto sa diskutovať nedá, bol ste niekoľkokrát ministrom vnútra a niekoľkokrát ministrom spravodlivosti. Prečo ste nepozatvárali tých oligarchov? Prečo ešte sú tu? (Potlesk.)
My sme sa dozvedeli v diskusných príspevkoch dnes, že pán minister Čislák, ktorého odvolávame, môže aj za to, že je nejaký pán prokurátor Kováčik. Ešte aj za to môže tento minister, lebo niekto to spomínal tu, tak neviem teraz kto.
Pán Lipšic, poslanec, spomínal, že 450 mil. euro išlo pri zlúčení poisťovní nejakým pofidérnym spôsobom na Cyprus, myslím, že? Tento pozmeňovací návrh, nie tento, aby išli peniaze na Cyprus, ale pozmeňovací návrh, myslím si, že som podával ja, aby sa nemohlo obchodovať s kmeňom poistencov, ale potom, pán poslanec, keďže hovoríte, že tieto skupiny si našli "obezličku", alebo ako sa to hovorí, a poslali 450 mil. euro na Cyprus, v roku 2010 vy ste nastúpil ako minister spravodlivosti. Prečo ste ich nepozatváral? (Reakcia poslanca Lipšica.) No dobre, ale vy ste bol minister, pardon, vnútra, mýlim sa, vy ste bol minister vnútra, vy ste dal podnet na Finančnú políciu. Však ste mali aj iné orgány, je tam NAKA, ja neviem čo ešte všetko, nevyznám sa v tom rezorte, prečo ste nepozatvárali tých ľudí, čo poslali 450 mil. euro preč? (Potlesk.)
Neviem, môžete... (Reakcia poslanca Lipšica.) Pán poslanec, môžete aj mať pravdu, ja nerozumiem tomu, len mám otázky, otázky, preto sa pýtam.
Kauza... (Reakcia z pléna.) Však mám záverečné slovo k odvolaniu pána ministra, lebo on za toto môže. (Reakcia z pléna.) Však zhodnotím, však hodnotím rozpravu, lebo toto bolo v rozprave.
Kauza CT. (Reakcia z pléna.) Kauza CT Piešťany. Za kauzu CT Piešťany tu bolo veľa povedané, kauza CT Piešťany bola v rozprave, tu bolo veľa povedané, napriek tomu, že NO-čka nie je priamo riadená, to všetci dobre vieme, ministerstvom zdravotníctva, ministerka zdravotníctva a podpredsedníčka Národnej rady Zmajkovičová zobrali politickú zodpovednosť a odišli z funkcií. Keď hovoríme o kauze CT.
Ďalej ideme odvolávať, v rozprave sa hovorilo, pána ministra kvôli teda stavbe novej nemocnice. Aj. Vítam ponuku pána ministra pre pána poslanca Lipšica, aby ste si skutočne pozreli, z praktického hľadiska si myslím, že je potrebná stavba novej nemocnice, či už ale cestou PPP, alebo nejakou inou, alebo cez eurofondy, nechajme na diskusiu a diskutujme o tom, či je to výhodné, nie je to výhodné, ako je. Ale aj pán poslanec Osuský musí so mnou súhlasiť, že novú nemocnicu Bratislava potrebuje. A môžme polemizovať aj o tom, čo hovoril pán poslanec Hlina, že či tam bude stáť, alebo onam bude stáť. Hej? Však ja myslím, že je, pán minister, dosť času na diskusiu a o týchto veciach diskutovať.
Hovoril pán poslanec Uhliarik, hovoril, že súkromné, alebo poisťovne zdravotné mali 68 mil. zisk. Viete, že veľmi dobre, že každý občan tohto štátu odvádza do poisťovní zdravotné odvody. Sú to verejné zdroje. Ak by sme si povedali, že toľko percent sú súkromné poisťovne a toľko percent Všeobecná zdravotná poisťovňa, a odpočítame si, ešte zabudol pán poslanec Uhliarok povedať, že každá poisťovňa 2,5 % spotrebováva na vlastnú prevádzku, čiže má náklady, tak niekde sa pohybujeme nie pri 68, ale pohybujeme sa niekde pri plus 50 mil., pri nejakých 110 až 120 mil. euro.
Ja vám poviem, že prečo asi zastal projekt jednej zdravotnej poisťovne. Lebo predpokladám, pán poslanec Lipšic, že vy by ste bol prvý, kto by ste to dal na Ústavný súd. (Reakcia poslanca Lipšica.) To je moja myšlienka, myslím si, že vy by ste bol prvý, a vítam pána poslanca Miklošku a KDH, spravme ústavný zákon o jednej zdravotnej poisťovni. (Potlesk.) Pomôžte nám. Lebo ak nebude ústavný, pôjde na Ústavný súd, pán poslanec Hlina vie, o čom hovorím.
Niektoré diskusné príspevky boli, ako som povedal, veľmi odborné, druhé diskusné príspevky, bohužiaľ, sú tu poslanci, ktorí sú tu aj 25 rokov, myslím si, v tejto snemovni a nevyvíjajú sa, takže ale, chvalabohu, poslanec Hlina sa vyvíja, takže už netlčie topánkou do pultu (povedané so smiechom) a takže musím ho v tomto smere pochváliť.
Hovorili sme, hovorilo sa tu, že poisťovňa Dôvera, myslím, ju vlastní Penta a pán Široký. Chcel by som dať teraz jednu otázku. Pán poslanec Lipšic, pán poslanec Matovič a pán poslanec Uhliarik, v ktorej poisťovni ste poistení? (Smiech v sále. Reakcia poslanca Lipšica.)
Ja neviem, ja sa pýtam. (Potlesk.) Však môžete povedať, ja neviem, kde ste. (Reakcia poslanca Lipšica.) Prosím? No ak ste vo Všeobecnej, tak dobre. A kedy ste sa prehlásil? Dobre.
Takže pán poslanec Uhliarik, pán poslanec Matovič nech povie na budúcej schôdzi, v ktorej poisťovni je prihlásený.
Ďalej pán minister... (Reakcia z pléna.) Prosím? Hovoríme o tom, že zdroje idú do súkromných poisťovní, a tvrdíme, že tieto poisťovne vlastní pán Široký a Penta. Tak sa pýtam, v ktorej poisťovni sú títo traja prihlásení. Dobre.
Videli sme v priamom prenose, ako hovorila napríklad pani poslankyňa Jurinová, pani podpredsedníčka parlamentu, nejaký pán Rigo predáva kardiostimulátory za 30-tisíc euro. Viete, koľko stojí kardiostimulátor? To je presne vaša kultúra. Podľa mojich vedomostí kardiostimulátor stojí od 1 600 do 3-tisíc euro. Vy to opäť 10-násobne zveličujete. A to je váš princíp, váš politický princíp a vás princíp - odvolávanie ministra Čisláka.
Chcem poprosiť na záver mojich kolegov, aby sme pána ministra neodvolali, aby sme hlasovali proti uzneseniu, ktoré prečítam. (Potlesk.)
Skryt prepis

24.4.2015 o 19:28 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video