51. schôdza

19.5.2015 - 21.5.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:02 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:56

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja len, pán minister, aby ste v tom mali jasno, v politike sa musíte vedieť naučiť spolupracovať a my teraz spolupracujeme ako partnerské strany. Dobre? Strana Občania a strana KDH, to je len, aby ste v tom mali poriadok, dobre? Aby ste prípadne sa nemuseli takto neinformovane k tomu vyjadrovať.
A prosím vás, keď ste načali tú tému gudróny, mne to už niekto hovoril, tie gudróny, že gudróny sem, gudróny tam, tu kábel, tam kábel, proste z jednej kopy na druhú kopu. Za koľko miliónov eur? Však nemali ste do mňa pichnúť, asi sa začnem tomu venovať, že jak vlastne tie gudróny skončili. Že to vozili cez Devínsku, ako keby to bolo, ako keby to bol maštaľný hnoj proste, že to len smrdí, ale nič to nerobí, hej, a že to previezli Záhorákom pod okná, lebo však Záhoráci, čo tam, viete? Takže to treba asi všetko zistiť, že ako vlastne dopadol tento najslávnejší environmentálny projekt vo vašej gescii. Hej, že z jednej kopy na druhú kopu za niekoľko miliónov eur ako, ak ste pichli, tak sa na to spýtam, lebo už za mnou boli nejakí ľudia, že či viem, že čo sa s tým robí. Zistím, keď budem vedieť viac, sa prípadne ohlásim. Ja na babské reči nie som, čiže keď budem vedieť o tejto situácii viac, tak sa o gudrónoch možno ešte budeme rozprávať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 9:56 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister Žiga, no teší ma, že vy si myslíte, že ja som všemožný a za štyri mesiace dokážem všetko, ale ja si vám dovolím pripomenúť prvú vládu Roberta Fica a ministerstvo životného prostredia. To, že ste ho zrušili ešte v roku 2010, teda pár mesiacov pred mojím nástupom a vaším koncom prvej vlády, je faktom. Ale ja vám urobím taký odpočet: minister Izák, minister Chrbet, pár týždňov minister Mikolaj, potom minister Turský, potom minister Čaplovič, potom minister Medveď a nakoniec minister Chovan. To sú ministri, ktorí za prvej Ficovej vlády riadili ministerstvo životného prostredia. (Reakcia z pléna.)
Chovan tam bol, lebo ministerstvo životného prostredia spojili s ministerstvom pôdohospodárstva, kolegyne, kolegovia, poznám to. Prebral som to po nich, mal to pár dní, mal to pár týždňov, ale je to tam.
V každom prípade, keď toto za prvej Ficovej vlády nesvedčí o odbornosti a o príprave, a ja verím, pán kolega, že ste to zobrali vo veľmi dezolátnom stave, po týchto ľuďoch sa ani nečudujem. Ani nečudujem, ale nevytýkajte mi, že ja som tam bol štyri mesiace a nie je tam niečo urobené. Ja som povedal, že samotné nastavenie v roku 2006/2007 robila vláda Roberta Fica, vy ste vtedy boli štátny tajomník, vy ste za to nehlasovali, ale kolega Jahnátek áno.
A keď ste pri tých povodniach, tak možnože by stálo za jednu omšu, spýtať sa, že ako skončila výzva na odškodnenie škôd z roku 2010, z povodní, na ktoré sa realokovali peniaze vo výške 40 mil. eur.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 9:57 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:59

Ján Hudacký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka.
Vážený pán minister Žiga, pamätám si, lebo hovorili ste o tom, že platby aj vo vašom rezorte do Operačného programu Životné prostredie boli pozastavené, a tak ste naznačili, že v podstate to bola záležitosť predošlej vlády, čiže Radičovej vlády. Len viete, tie platby, ktoré boli pozastavené, a teda aj Operačný program Životné prostredie, boli pozastavené na základe auditu Európskej komisie, ktorá bola vykonávaná z polovice roku 2009 do polovice roku 2010. A tie platby sa neuvoľnili až dovtedy, dokiaľ ste neprišli vy. Čiže je jasné, že tie výsledky boli zlé, ale boli spôsobené predovšetkým vašou vládou, predošlou prvou vládou Roberta Fica. Čiže zakrývať vlastné nedostatky tým, že ako ste prišli do rezortu a zistili ste čerpanie cirka na 19 %, veď nemohli čerpať, keď platby boli pozastavené. Kontrahovanie, povedzme 70 %, toto mohlo byť aj vyššie, ale viete, to všetko sú to relatívne informácie vzťahované len na konkrétny čas, kedy ste prišli, len treba pozerať aj na tie príčiny, z ktorých tieto výsledky potom boli stanovené alebo ku ktorým sa prišlo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 9:59 hod.

Ing.

Ján Hudacký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja sa nejak nemám záujem zapájať do vašich prekáračiek s bývalými ministrami, ale urobil som takú malú faktickú kontrolu len jedného vášho tvrdenia, ktoré ma zaujalo, a to bolo tvrdenie teda, že ste zdedili zablokovaný operačný program, a teda do septembra 2012 ste ho heroicky odblokovali. Som si otvoril správu, ktorú vaša vláda prerokovala, o čerpaní fondov, v ktorej je veta: "Dňa 28. 6. 2012 bol Slovenskej republike doručený list Európskej komisie, v ktorom sa ruší prerušenie lehoty pre platby a procedúra pre pozastavenie platieb Operačného programu Životné prostredie."
A teraz, prečo je táto malá lož podstatná? Lebo do septembra by ste sa mohli aspoň tváriť, že za tie heroické štyri mesiace vrátane leta ste to vybavili v Bruseli vy, čo síce vieme, že by asi aj tak nebola pravda, lebo v Bruseli nikto v auguste nefunguje, ale dalo by sa to aspoň tváriť sa. Ak koncom júna dorazí na Slovensko list, už dorazí list vo výsledku a 4. apríla bola menovaná Ficova vláda, tak každý, kto o tom trochu niečo vie, vie, že ste s tým nemali vôbec nič spoločné, lebo tieto veci sa riešia minimálne pol roka, niekedy aj rok. To je prvá vaša lož.
A druhú lož už naznačil, a ja ju teda dokončím, pán bývalý štátny tajomník a súčasný poslanec Hudacký, lebo v inom vládnom materiáli som hneď našiel, že "v rámci Operačného programu Životné prostredie bolo prerušené schvaľovanie priebežných žiadostí o platbu z dôvodu nedostatočného stupňa uistenia fungovania riadiacich a kontrolných systémov programu, obsiahnutých vo výročnej kontrolnej správe predloženej Európskej komisii za obdobie roku 2009/2010". Takže po tom, čo prvá Ficova vláda to pokazila a Radičovej vláda to napravila a list došiel, keď ste prišli na ministerstvo, tak z toho vy vyrobíte, že vy ste zachránili deštruovaný operačný program!
Ak rovnako klamete o všetkých ostatných veciach, ktoré ste povedali, ktoré ja nestíham, nemám kapacitu ani záujem ďalej kontrolovať, tak s pánombohom aj s vami! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:00 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja sa ospravedlňujem za ten vstup, ja som to tak úsmevne povedal, ale veľakrát je to aj naozaj aj pravdivé, keď som spomenul tie člny, lebo tie povodne ste spomenuli, našu oblasť Kežmarku, Ľubice a Starej Ľubovne. My naozaj, my tam potrebujeme a potrebovali sme v roku 2010 pri evakuácii ľudí a záchrane ľudí, my sme naozaj potrebovali tie člny, úplne reálne, nielen čerpadlá. Veď to je dobré, že aj tie hasičské zbory, že sú vybavené jednak aj tým materiálom a technikou, ale tá prevencia, ktorú ste tuná načrtli, tá je veľmi dôležitá a tam je potrebná tá investícia.
Chcem aj poďakovať, lebo naozaj aj v tej našej oblasti Levočského pohoria naozaj sa rieši, to je riešenie tých poldrov, za čo chcem vyjadriť úprimnú vďaku.
Ale tú hrádzu, nedá mi, aby som ju nespomenul, tá ešte je len v nejakej príprave, 18,5-metrová hrádza, s tou sa nedá súhlasiť. Ja viem, že možno je to ten variant taký ten lacnejší, ale poprosil by som, aby ste brali ohľad aj na tých 150 ľudí v Zaľubici, ktorí tam žijú a bývajú. Nestavajte im takú obrovskú hrádzu, postavte tam radšej dve alebo tri hrádze, tie poldre a nech sú suché poldre. Toto ani nebude celkom typický polder, pretože má byť trvalo zaplavené územie tam, nejaké štyri hektáre vo výške hladiny vody asi okolo 2 metrov, zhruba toho, čo viem. Ja by som bol veľmi rád, keby sme sa ešte stretli a možno si aj vysvetlili ako tie veci. Ide naozaj o dobro ľudí. Nehádžme takto tých 150 ľudí kdesi len tak cez palubu.
Ale oceňujem tú snahu naozaj tej prevencie a tá prevencia, tá je najdôležitejšia, aby sme predchádzali tým povodniam, tam by sme mali to gro finančných prostriedkov sústrediť a nielen na tie čerpadlá a člny, kde to už riešime ako dôsledky tých povodní.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:02 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja som v predchádzajúcej faktickej poznámke hovoril o starostoch a o menších kanalizáciách a ČOV-kách, ktoré starostovia sú schopní realizovať, aj ďalšie projekty sú schopní starostovia realizovať. Vy ste vo svojom vystúpení spomínal veľké vodárenské spoločnosti a veľké projekty, ktoré zlyhávajú, aj ten, na ktorý ste poukázali. Nuž, ale povedzme si pravdu, vo všetkých vodárenských spoločnostiach na Slovensku má väčšinu SMER, pretože SMER má najviac starostov a primátorov, tým pádom SMER ovláda všetky vodárenské spoločnosti. Ak oni zlyhávajú pri niektorých veľkých projektoch, na čo tu je riadiaci orgán? Prečo ten riadiaci orgán, keď má informácie už tri-štyri roky o tom, že projekt nie je realizovaný, prečo s tým niečo nerobí? Čo robí riadiaci orgán, vaše ministerstvo?
A nakoniec, spomínali ste tu prípad bývalého primátora pána Knapíka v Košiciach, že podpísal údajne nejakú nevýhodnú zmluvu s externou firmou. Ja poznám pána Knapíka ako poctivého a rovného chlapa. V tom systéme, ktorý ste nastavili za prvej vlády, v tom systéme, ktorý ste nastavili na čerpanie eurofondov, boli aj tieto externé firmy, ktoré boli možno napojené na príslušné ministerstvo. O miere zavinenia pána Knapíka rozhodnú súdy a orgány činné v trestnom konaní, nie vy ani ja. Ja poznám pána Knapíka ako rovného chlapa.
Ale čo hovoríte na to, na ten prípad, ktorý som spomenul včera, keď jedným rozhodnutím ministra Počiatka, na rekonštrukcii trate Trenčianska Teplá – Zlatovce podpísal s druhým v poradí zákazku za 243 mil., a preto nám ju Únia nepreplatí z eurofondov, lebo pochybil a zaplatia ju všetci občania Slovenska. 243 miliónov eur!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:04 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Viera Šedivcová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja som rada, že ste veľmi vecne poukázali na to, čo ste vo svojom rezorte našli po predchádzajúcej vláde. Naozaj nie je jednoduché čerpať eurofondy, pretože všetci vieme, že administratíva okolo samotných projektov je veľmi náročná, často až byrokratická a s tým sa stretávame nielen počas našej vlády, ale počas všetkých predchádzajúcich vlád. Ja som vo svojej profesnej kariére úspešne absolvovala dva projekty cez Regionálny operačný program. Obidva boli schválené, jeden sa implementoval, jeden bol pozastavený naším zriaďovateľom a nemôžeme z tohoto viniť ani našu vládu, ani príslušného ministra.
Na druhej strane som veľmi rada, že sa do obcí, miest a hlavne pre dobrovoľných hasičov dostáva protipovodňová technika, pretože vidíme, že nie vždy je to tak, na čo opozícia poukazuje, že za všetkým sú lobistické skupiny, čiže naozaj treba toto oceniť, že aj takéto úspešné projekty slúžia našim obciam a našim mestám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:06 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Svetlana Pavlovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si dovolím zhodnotiť aj trošku s nadhľadom aj túto správu. Naozaj Slovensko prvýkrát riadne implementovalo v plnom rozsahu toto programové obdobie, ktoré bolo v období 2007 až 2013, predtým v podstate sme mali možnosť zapojiť sa do čerpania eurofondov len prostredníctvom skráteného programovacieho obdobia alebo to boli predvstupové fondy. Ja sa možno pýtam, aké legislatívne nástroje boli prijaté v období rokov 2002 – 2004/2005, keď sme nemali ani zákon, ktorý jasne špecifikoval podmienky čerpania eurofondov, neboli jasne stanovené kompetencie zodpovednosti riadiacich orgánov, sprostredkovateľských orgánov, ale aj napriek tomu si dovolím zhodnotiť toto programovacie obdobie. Samozrejme, to vysvedčenie teda, aký objem finančných prostriedkov bol vyčerpaný, aké sú korekcie, to nám príde v určitom čase, ale určite za toto programovacie obdobie sa jednoznačne vybudovali štruktúry ľudí, sú tuná odborníci, ktorí majú obrovské skúsenosti jednak z procesu prípravy výziev, každá výzva je zverejnená aj na proces pripomienkovania a v podstate každý jeden z nás má túto možnosť zapojiť sa do konkrétnych výziev, keď cíti nejakú ujmu, že teda konkrétna výzva nemá správne nastavenie. Ale naozaj za to zdĺhavé obdobie máme vybudované štruktúry, sú tuná sprostredkovateľské orgány, riadiace orgány, odborníci, sprístupnili sme elektronizáciu podávania výziev, je jednoduchšia komunikácia s príjemcami, so žiadateľmi, s riadiacim orgánom. A ja som presvedčená, že aj keď sa urobili niektoré chyby, tak sa z nich treba ponaučiť a treba urobiť maximum preto, aby terajšie bežiace programovacie obdobie bolo pre nás ešte atraktívnejšie, výhodnejšie a aby sme vlastne posunuli celé to Slovensko dopredu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.5.2015 o 10:08 hod.

Ing.

Svetlana Pavlovičová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:09

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca.
No škoda, že pán poslanec Beblavý; jaj, je tu, predsa len, lebo on tak niečo vychrstne, obviní ma, že klamem, a potom to urobí ako generálne. No, pán poslanec Beblavý, ja som sa stretol v júni v roku 2012 s pánom komisárom Hahnom a na základe tohto stretnutia nám bol podmienečne odblokovaný operačný program s odkladacími podmienkami s konečnou platnosťou od 28. septembra 2012. A po tom stretnutí mi pán komisár Hahn povedal, no tu nebol nikto pol roka z tohto ministerstva. Keby ste prišli, možnože by ste to odblokovali skôr. Takže len taká reakcia na vašu poznámku.
A, pán poslanec Zajac, ste hovorili o tom; a viete, čo je zaujímavé? Vy jeden holý fakt dokážete interpretovať tak, ako sa vám to páči. Po komunálnych voľbách ste hovorili, že SMER nevyhral voľby. A teraz mi hovoríte, že SMER má väčšinu starostov, čiže má aj väčšinu v tých vodárenských spoločnostiach. Tak ja celkom tomu nerozumiem, že ako to je, pretože ste hovorili, že SMER nevyhral voľby, a teraz má väčšinu. Tak keby ste túto; teraz ste to hovorili. (Reakcia z pléna.) Tak ste to tak interpretovali tie voľby komunálne.
Ale čo vám chcem povedať, v každom prípade vy asi vôbec nerozumiete spôsobu implementácie eurofondov. Pretože vy, keby ste tomu trošku aspoň rozumeli, pán poslanec Zajac, tak by ste vedeli, že ja ako riadiaci orgán, keď podpíšem zmluvu s nejakým prijímateľom, ja neorganizujem jeho verejné obstarávanie ani neorganizujem jeho implementáciu, ja kontrolujem len správnosť tej implementácie a môžem skontrolovať správnosť vykonania verejného obstarávania. To je maximálna kompetencia, ktorú ja mám. Čiže keď tu rozprávate o tom, že sme mali do toho vstúpiť a mali sme ich urýchliť alebo niečo podobné, tak to len deklarujete, že tomu vôbec nerozumiete.
Skryt prepis

21.5.2015 o 10:09 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:12

Ľubomír Jahnátek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, páni poslanci, priznám sa, nechcel som moc dneska diskutovať. Ale, bohužiaľ, musím zareagovať na fakty a spôsob prezentácie a prekrúcania pravdy ústami pána poslanca Simona, ktorý – ako obyčajne – najprv nakydá a potom zmizne, aby si nemohol vypočuť reakciu.
Začnem tak, ako on chcel navodiť situáciu a začal tým, že SMER má káuz, káuz, káuz a káuz, a vytiahol kauzu NADSME. Predpokladám, že z poslancov možno dvaja-traja vedia, čo je kauza NADSME, a nikto viac. Takže dovoľte pár slovami, nevenujem sa tomu od roku 2010, čiže mená a čísla nemusia byť presné, ale poviem vám, čo je kauza NADSME.
NADSME bola štátna inštitúcia zriadená ministerstvom hospodárstva, ktorá mala napomáhať financovanie štartujúcim mladým podnikateľom, malým podnikateľom a mala na to vytvorené zdroje peňazí. Tie zdroje peňazí pochádzali z predvstupových fondov Európskej únie, keď Slovensko čerpalo predvstupové fondy, tak bola aj špeciálna pôžička pre začínajúcich podnikateľov na úrovni asi necelých dvoch miliárd korún, ktoré boli vratné. Ale tým, že pokiaľ to riadil štát, sa aj všetky tie prostriedky dostali naspäť a Komisia povedala, že nechá nám tento balík, darovala ich štátu, ale musí ich rolovať a používať na tento účel naďalej cez spoločnosť alebo cez tú inštitúciu NADSME. Čiže hovoríme o balíku nejakých dvoch miliárd korún.
Druhá Dzurindova vláda skončila predčasne, to viete všetci, čiže ona nedokončila svoj mandát a ten dôvod neoficiálny bol veľmi jednoduchý: Na konci prvej Dzurindovej vlády a počas druhej Dzurindovej vlády sa sprivatizovalo, čo sa dalo, a najmä národný klenot energetika. Všetko bolo pod taktovkou SDKÚ a vtedajšieho ministra financií Mikloša. Viete príklad SPP, čo si zas mnohí nepamätáte, že už posledné rokovania mohol za vládu len pán Mikloš dojednávať. Ale v prípade Slovenských elektrární sa vzpriečil koaličný partner a vtedajší minister Rusko si lízol a podpísal zmluvu sám. Nepustil ku korytu SDKÚ. Výsledok bol, že sa urobila nejaká konšpiračná hra, kde ho obvinili z presunu peňazí, čo bola pravda. Rusko, keď už cítil, že končí, tak práve tieto prostriedky z NADSME presunul na nejakú košickú firmu, a to bol ten spúšťač, kedy Ruska teda vláda odvolala a urobili mu teda imidž taký, aký mu urobili. Ale bolo to aj spravodlivé, aj pravdivé, aj si to zaslúžil, lebo chcel uliať tieto peniaze.
No ale nastúpil na tri mesiace na funkciu ministra hospodárstva pán minister financií Mikloš. Za tri mesiace dokázal neuveriteľnú vec. Stiahol tieto peniaze cez súdne rozhodnutie naspäť na ministerstvo hospodárstva a presunul ich do NADSME. Za tri mesiace dokázal zmeniť stanovy a orgány tejto spoločnosti tak, že cez spleť súkromných firiem v konečnom dôsledku NADSME došlo, alebo štát stratil kontrolu nad týmto zdrojom, lebo to bolo do podúčtu, do podfondu NADSME vsunuté tieto dve miliardy, kde sa vôbec štát už nevedel k tomu dostať. Čiže absolútne to ovládli ľudia okolo vtedajšieho ministra financií.
Celá tá kauza sa riešila za môjho ministrovania a skutočne tam bola patová situácia. Štát sa nevedel dostať k dvom miliardám, ktoré boli štátne, vďaka geniálnemu riešeniu druhej Dzurindovej vlády, v ktorej sedel aj pán poslanec Simon. Po dlhých rokovaniach, veľmi náročných, sa za môjho pôsobenia na ministerstve hospodárstva podarilo tieto peniaze odblokovať a tieto peniaze sa naspäť dostali ako rolovací mechanizmus pre podpory malých podnikateľov. Toto sú fakty.
Výsledok? Bolo trestné stíhanie započaté voči konkrétnym ľuďom, čiže už boli konkrétne identifikovaní ľudia. Všetci títo obvinení boli z okolia druhej Dzurindovej vlády, z okolia vtedajšieho ministra financií. Nebyť toho, že kľúčový človek, ktorý raz na jednej strane fungoval ako predávajúci, na druhej strane ako kupujúci, sám sebe si šiboval tieto peniaze, boli by sme asi rýchlejšie sa dozvedeli, ako to celé vyhodnotia orgány činné v trestnom konaní. Bohužiaľ, tento kľúčový obvinený v tomto prípade medzitým zomrel. O mŕtvych len dobre, čiže týmto pádom som skončil v tejto kauze.
Čiže, pán Simon si nás dovolí, SMER, obviniť z toho, čo spôsobila vláda, v ktorej on sedel, čo spôsobili jeho koaliční partneri, kde výsledok bol, že štátne dve miliardy skončili v súkromných rukách, na ktoré sa už štát by mohol len pozerať, keby som sa nebol do toho problému zahryzol. Bodka.
A teraz poďme k eurofondom. Pán Simon začal k eurofondom takou vetou, že vlády pravicové čerpať prostriedky vedia a SMER a vlády ľavicové čerpanie prostriedkov nevedia. Keď sa on pokladá za pravicového, tak naňho to určite neplatí. On je v tomto prípade výnimka. Prečo? Veľmi jednoducho. A prejdem hneď aj k číslam, lebo on tu potom porovnával čísla jednotlivých, ROP-ky, bratislavský operačný kraj a cezhraničná spolupráca, ako mu to geniálne vyšlo za tie dva roky, koľko on toho urobil. Takže poďme na tie čísla, hneď si povieme, kto to vie robiť a kto to robiť nevie.
Takže určite sa dohodneme, pán poslanec Simon, vítam vás tu v rokovacej sále, že rozhodujúce je, kto koľko výziev urobí a koľko nakontrahuje, lebo ten dôsledok, to financuje potom výsledok z niečoho, kde musí prebehnúť nejaký proces. Takže budem hovoriť tri kategórie časového obdobia.
Keď hovoríme o Regionálnom operačnom programe, počas vlády prvej SMER-u s koaličnými partnermi, a tu treba otvorene povedať, ROP-ku riadila SNS-ka. To asi všetci uznáme a všetci súhlasíme aj s tým, že sa tam diali neuveriteľné čary, v tomto s pánom poslancom Simonom súhlasím. Ale cez to všetko v rokoch 2007 až ´10, lebo nie šesť ale sedem, bolo vyhlásených 22 výziev. Výzvy boli vyhlásené na sumu 1,658 mld. eur. Počet schválených projektov bolo 1 689, výška schváleného nenávratného finančného príspevku bola miliarda 498, čiže kontrahovanie sa dostalo na úroveň 65 % a čerpanie – vzhľadom na to, že potrebujete dva roky alebo zhruba koľko, aby nabehlo aj čerpanie – bolo na úrovni 308 miliónov.
V rokoch 2010 až ´12, čiže za Radičovej vlády, sa v ROP-ke, ktorú koordinuje aj ministerstvo pôdohospodárstva, v tom čase pán poslanec Simon, boli vyhlásené, pán Simon, po pravde dve výzvy. Napísaných mám síce 8, ale tých 6 bolo výlučne na hlavné mesto kultúry Košice, ktoré sme vám na tácke takto položili, lebo za našej vlády sa rozhodlo, že Košice idú byť podporované z eurofondov. Preto aj v operačnom programe ROP-ka je až siedmou prioritou Košice, hlavné mesto kultúry, čiže je až po technickej pomoci, lebo sa to všetko dodatočne robilo. Len, bohužiaľ, došli voľby, my sme nepokračovali, ale mal ste to prichystané na tácke, čiže už ste to len podpísal. Čiže ak vyjmem z toho Košice, mesto kultúry, tak len dve výzvy, za dva roky dve výzvy. Čiže určite to nesvedčí o tom, že vy ste štrukturálne fondy čerpať vedeli, lebo vypísať za dva roky dve výzvy je veľmi málo.
Od roku 2012, vzhľadom na to, že už toho bolo veľa zakontrahované, my sme urobili 15 výziev. Čiže 22, 2, 15. To už len hovorí o tom, že kto teda robí, nerobí, a kto vie čerpať a nevie.
Čo sa týkalo čerpania, to bolo zaujímavé číslo, tam ste znovu použil nejaký údaj. Ja neviem, odkiaľ ste ho zobral, že za vašich dvoch rokov sa vyčerpalo 57 % prostriedkov. Moje oficiálne údaje hovoria, čerpanie za roky 2007 až ´10, to znamená SNS, 19,83 %, za roky ´10 až ´12, pán Simon, 38,95 %, nie 57! Ale treba povedať, dobiehali projekty tých 22 výziev, kde bolo podpísaných 1 689 projektov, tie dobiehali, čiže nabehli do toho plnenia, ale to mu nevyčítam, to je jednoducho časová os, ktorá musí ísť. Čiže to bolo 38,95. A dneska, k minulému týždňu je čerpanie 82,78 percenta. Čiže môžme povedať, že v ROP-ke už sme skoro nadoraz. A mám tu aj predpoklad, pán poslanec Simon, my predpokladáme, že ešte v priebehu tohto mesiaca by mali byť ďalšie faktúry preplatené. My odhadujeme, že do 30. 6. by malo byť vyčerpaných 83,41 %, do 30. 9. podľa toho, ako komunikujeme s prijímateľmi, 87,12 % a k 31. 12. 2015 92,5 percenta. Toto je náš spresnený odhad, čo sa týka Regionálneho operačného programu.
Regionálny operačný, nechcem hovoriť k Bratislavskému kraju, lebo tam si Frešo nedal od vás do toho rozprávať, takže on si ide vo svojom režime od začiatku až do konca. Súhlasím s vaším názorom, že tie veľké problémy urobila Bratislava. Tam sa zhodujeme určite, pán poslanec. Tam je aj veľmi nízke čerpanie a tam boli aj pomerne časté zlyhania pri verejnom obstarávaní. Tam sa dohodneme úplne bez problémov.
Čo sa týka tých niektorých čísiel, ktoré ste uviedol pomimo, vytkol ste mi tu a šikovne ste použil pani podpredsedníčku Laššákovú, že ona prehlásila, že školy budú zrekonštruované, a ja svojím listom som to celé pokazil a zastavil. Áno, ja sa od toho listu nedištancujem a poviem, chvalabohu, že som ho vtedy napísal. Chvalabohu, lebo dneska by sme boli v oveľa väčších problémoch, ako sme momentálne na tom z hľadiska schopnosti financovania.
Pán poslanec, z európskych peňazí; lebo dávate dokopy rôzne čísla. Pri mojom nástupe z európskych peňazí bolo nadkontrahovanie 270 mil., nie 350, mne tu moji poradcovia dávajú 270, 270. Ale z toho ste mi nechal balík nevyriešených platieb 76 miliónov. Ešte raz ku korektnosti voči vám. Nespôsobil ste nadkontrahovanie vy. Nie. Vy ste to zdedil, ale ja som to zdedil od vás. Čiže neriešil ste to, zostalo to na mne. Môžem vám ku dnešnému dňu povedať, dlh nadkontrahovania aj cez napätý štátny rozpočet je dneska vyrovnaný. Čiže vyrovnali sme sa aj s týmto problémom 76 mil. nepokrytých nadkontrahovaných projektov, ktoré vôbec nemali byť zazmluvnené. Ale, bohužiaľ, boli a štát berie zodpovednosť za to, čo sa udialo.
Preto sa aj niektoré školy nedostali a mne bolo ľúto tých starostov, ale som im jasne povedal: My jednoducho na to prostriedky nemáme, začneme súdnu procedúru a vyčerpáme sa jedna strana, druhá strana, radšej sa seriózne dohodnime, že nezačnime, uvidíme. V tom čase sme nevedeli, ako bude vyzerať nový operačný program. Skúsime nejaké schémy podobné dostať do nového programovacieho obdobia, ale teraz ideme do úplne zbytočného kontraproduktívneho procesu.
Takže je pravda, že tie školy v Bystrici vypadli, ale jednoducho neboli pokryté finančnými prostriedkami, čiže nemalo význam vôbec ani do týchto projektov ísť.
A potom už len druhú vec. Už to tu aj kolega Žiga vysvetľoval, tu pán Hlina vytiahol problematiku autobusov. Ja sa toho netýkam, lebo neviem okrem toho, čo ste vy povedal, neviem o tom nič. Len, pán poslanec Simon, vy ste to natiahol, akože to je náš Regionálny operačný program. Ani toľkoto sú neni tie autobusy, ako ukazujete, ani toľkoto. My financujeme len zastávky autobusové a máme tam, myslím si, že tri terminály mestskej hromadnej dopravy, ktoré financujeme, a to je Pezinok, Senec a Malacky. A to je všetko, čo my máme s dopravou a s autobusmi dokopy.
Takže ja sa ešte raz ospravedlňujem, nechcel som vystúpiť, ale pokiaľ sa používajú nepravdivé údaje a dokonca sa my obviňujeme alebo obviňuje niekto SMER z kauzy, ktorú SMER musel vyriešiť a spôsobila to druhá Dzurindova vláda, spôsobila to koalícia, ktorá v tom čase sedela aj spolu s MOST-om – HÍD a poslanec MOST-u – HÍD ide obviniť SMER, no to sa mi už zdá prisilné, a to bol aj dôvod, prečo som vystúpil.
Takže, dámy, páni, ďakujem za pozornosť a ospravedlňujem sa, že som vás toľko zdržiaval pri tom. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.5.2015 o 10:12 hod.

prof. Ing. CSc.

Ľubomír Jahnátek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video