52.schôdza

15.6.2015 - 15.6.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:25 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:59

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem konštatovať, že ten príspevok bol kultúrny, čo nie vždycky Lojzovi Hlinovi, pánu poslancovi, pripomínam, ale tentokrát to bolo k veci a v podstate kultúrne. Spomenul slovo spoveď a spovedné tajomstvo. Vtedy som sa troška chytil, lebo spomenúť spovedné tajomstvo neni automat na Coca-Colu, že hodíte euro, dostanete Colu. Ale ten človek, ktorý chce ísť na spoveď, naozaj si musí porozmýšľať, spytovať svedomie ohľadom svojich myšlienok, slov, skutkov aj zanedbávania dobrého a nechápania súvislostí, vážení. To je gól. To je náročné. A pred tým musí to svoje zlo oľutovať, dať veci do poriadku a sľúbiť sa polepšiť. Keď to nespraví, tak sa mu nič neodpustí. Darmo si myslíte, že my môžeme zabiť a vzápätí ísť na spoveď a už sme zase na druhý deň čistí. Neni to tak.
Čiže každý ukradnutý groš, keď sa z neho spovedáš, musíš ho vrátiť, až potom sa ti to odpustí. Čiže toto by som rád zaviedol aj do politiky, aj do ekonomiky, že dostaneš zákazku až vtedy, keď všetky tie vrchavce napríklad dáš do poriadku. A dneska troška rozprávame aj na túto tému.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 16:59 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:01

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

108.
Ďakujem za slovo. Vážená pani, vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, dovoľte teda, aj keď ako klub SMER-u sa zúčastňujeme tejto rozpravy viac-menej iba faktickými poznámkami, predsa len taký trošku širší pohľad na otázku, na priebeh prerokovania tohto návrhu a, samozrejme, aj také menšie politické stanovisko sa pokúsim so súhlasom kolegov k tejto veci.
Len toľko toho opäť bolo povedané a už nechcem opakovať, lebo naozaj si myslím, že to kritérium, že už vecí povedaných, že sa tu nemajú donekonečna opakovať, že to je niečo možno, čo súvisí aj s tým, čo hovorí tu pán poslanec o tom, že si nevážime čas a nevážime si to, že jednoducho práca potrebuje racionalitu, aby bola prácou, inak je to len činnosť iná, ktorá sa prácou nazvať nedá.
Predovšetkým si musíme pravdepodobne ujasniť, aká je úloha Národnej rady vo väzbe na to, čo tu pán Vašečka a mnohí iní, našťastie pán navrhovateľ nie, rozprával o tom, čo všetko môže Národná rada o predvolávaní prokurátorov na to, aby sa nám tu, teda buď odpovedali na otázky, alebo sa zodpovedali za činnosť, pričom osobne si myslím, že veľmi ťažko sa dá rozlíšiť tento, tento stav a prerokovanie v parlamente ťažko možno vyhlásiť za neovplyvňovanie alebo za potencionálne nebezpečenstvo ovplyvňovania.
Súčasťou našich politických sporov donekonečna je to, že máme zabezpečiť práve u niektorých orgánov, zabezpečiť pocit nezávislosti, tak šéfovi NKÚ, tak prokurátorom, všetkého tu by dať generálnemu prokurátorovi. A nezávislosť spočíva v tom, že v žiadnom prípade si neviem ani predstaviť, ani sa to nikdy nedialo, aby chodili prokurátori zdôvodňovať v živých veciach svoje rozhodnutia. To je úplný nezmysel. Je to v rozpore aj s existujúcim rokovacím poriadkom.
Prosím pánov poslancov, chcem im navrhnúť, aby si pozreli osemnástu časť rokovacieho poriadku Kontrolná činnosť Národnej rady. Máme k dispozícii správy, interpelácie, iné ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) a tak ďalej, hodina otázok a podnety a pripomienky poslancov. Nič iné tu nie je. Vážené kolegyne, kolegovia, pripomínam čl. 2 ústavy, čo štátny orgán môže robiť, len to, čo je dovolené, nemôže robiť to, čo dovolené nie je.
Čiže toto chápanie je v rozpore s dosiahnutým stavom poznania zatiaľ ústavného práva u nás veľmi jednoznačne. A toto, prosím vás pekne, o tomto už takto nerozprávajme, lebo to jednoducho nejde. Je úplne vylúčené, aby chodili prokurátori v živých veciach do parlamentu a informovali o stave vyšetrovania. Odhliadnuc od toho, že ani mlčanlivosť, o ktorej hovoril pán kolega, by neochránila verejnosť. Máme tu vážených pánov poslancov, ktorí demonštratívne vyprávajú, že on žiadnou mlčanlivosťou viazaný nie je a on kedykoľvek povie čokoľvek, čo usúdi sám, že povedať môže. Takže v danom prípade v tejto veci by to malo byť veľmi jednoznačné, v živých veciach v žiadnom prípade nie.
Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky reprezentuje generálny prokurátor, ktorý sem chodí pravidelne do Národnej rady so správou o stave a o činnosti prokuratúry. Ako vieme, podľa schváleného zákona je pán špeciálny prokurátor námestníkom generálneho prokurátora, čiže v danom prípade je naším partnerom generálny prokurátor. Samozrejme, pozvať ho môžeme aj v období, v období mimo toho, keď predkladá správu do Národnej rady, ale v žiadnom prípade nie o tom, aby referoval a odpovedal na otázky, ktoré súvisia so živými vecami. Môže hovoriť komplexne o činnosti prokuratúry, o spolupráci s inými orgánmi, o personálnych a iných veciach, ktoré vo vnútri považuje za potrebné hovoriť v parlamente. Ale čokoľvek iné sa s nezlučiteľnosťou generálneho prokurátora a prokurátorov vôbec ne-zlu-ču-je. Je to veľmi zásadná vec.
Kolegyne, kolegovia, teraz k tým ďalším veciam už to asi netreba zdôrazňovať, bavíme sa o Gorile. Bavíme sa o Gorile, bavíme sa teda o situácii, keď na verejnosť pred nejakým časom prenikli, zhruba v roku 2010, predtým už 2009, ´08 už kolovali rôzne typy po internetoch, rôzne typy alebo čiastkové útržky s údajmi odpočúvaného bytu, kde sa mali stretávať politici s predstaviteľom Penty pánom Haščákom. Poznáme to veľmi dobre.
Prvý zásadný problém voči navrhovateľom, ja musím to zopakovať, vážené pani poslankyne, páni poslanci. Aká bola vláda v čase, keď dochádzalo k masívnemu rozkrádaniu verejného majetku pri príležitosti privatizácie? Prvá zásadná otázka. Kto zodpovedá za takýto priebeh v štáte? Skúsme si, pán navrhovateľ Lipšic už inicioval jedno mimoriadne rokovanie Národnej rady, kde sme dokonca skúmali zodpovednosť SMER-u a Fica a odvolávať Fica za stav vo Váhostave. Vo Váhostave, kde inak podľa vami navrhovaných mechanizmov a hodnotového systému, kde ide o čisto súkromnoprávny vzťah, kde teda jeden nakupuje produkty, nakupuje prácu, čokoľvek, a druhý mu má zaplatiť. A na to máme vytvorený mechanizmus v súkromnoprávnom priestore obchodnom, jak sa to rieši. V danom prípade ste hovorili zásadným spôsobom o vláde, ktorá má za to zodpovednosť so všetkým, čo k tomu patrí, prípadne ešte s tým momentom reštrukturalizácie, ktorá tam nastáva a podobne.
Ale tu máme navrhovateľa, ktorý bol priamo zodpovedný za to, že došlo k takémuto masívnemu rozkrádaniu v tejto krajine. Bol tu podpredseda vlády a minister spravodlivosti. Pani Žitňanská tu mala vyjadrenia tiež na túto tému o nejakej Ficovej kauze. Bola námestníčkou ministra spravodlivosti a nejakú dobu aj ministerkou spravodlivosti Slovenskej republiky.
Aby som vám len pripomenul, ministri spravodlivosti sú ľudia, ktorí dostávajú zvodky z činnosti tajných služieb. Dostávajú zvodky, tvrdím ja, majú ich k dispozícii a majú osobitné ochranné oprávnenia, majú ochrankárov, neviem čo atď. a majú garantovať právny status a riadny výkon funkcie.
Vážené pani kolegyne, čo teraz je tu, kto sú navrhovatelia? Majú právo vôbec fungovať v politike, keď zabezpečili takýto stav? To obrovské, masívne rozkrádanie? Citoval som tu už vo faktickej poznámke, miliardu, dvesto miliónov, päťsto miliónov, neviem koľko miliónov, ale furt hovoríme iba o elektrárňach. Hovoríme iba o prenosových sústavách, teda pri rozvodných sústavách a tak ďalej.
Čo sa dialo pri SPP, mám čítať uznesenie? 227 miliónov, dodatočný, bez rozhodnutia vlády, vyplatený peniaz tzv. poradcovi, ktorý poradil, že môžme privatizovať ten jeden. Ďalších dodatočných 127 miliónov, celkove 2,7 miliardy a podobne.
Čo sa dialo pri privatizácii bánk za týchto okolností, keď tu v tomto náhodou jednom byte sme sa dozvedeli, aké obrovské peniaze odišli?
Čo sa stalo pri privatizácii poisťovní, Slovenskej poisťovne? Opäť, koľko peňazí? Veď tam lietali miliardy. Ako je možné, že sme ju predali pomaly za 5 alebo 6 miliárd? Sme ju sprivatizovali, celú tú našu poisťovňu, kde len na úložkách bolo viac ako 12 miliárd. A čo také, ja neviem, zváračské ústavy a podobne? Za 20 miliónov, za 50? Kde na účte tá firma mala 50 miliónov a pozemky mali hodnotu len 700 miliónov?
Kolegyne, kolegovia, no a teraz čo? Politicky tu fungujeme všetci v tomto stave. Kto pozná, a verejnosti to hlavne hovorím, v rokoch 2002 - 2006 sme robili všetko, hovorím tu o tom, že privatizácia tohto typu je vlastizradná, že sú absolútne nepripravené privatizačné procesy, že nie je proste možné privatizovať, ja neviem, majetok za 200 miliárd, keď všetky banky, ktoré na Slovensku sú, majú k dispozícii 30-40 miliárd. Nedá sa to jednoducho predať! Kto odkiaľ zoberie peniaze?
Ako je to s otázkou zahraničnej účasti u nás vo väzbe na to všetko, čo sme tu videli? Nezabúdajme, vláda v roku 2008 prebrala krajinu, že mala k dispozícii, bol platný zákon, v ktorom bolo povedané, že tuším 48 tých základných podnikov, ktorých časť má charakter národných monopolov, sa nesmú privatizovať. Čo sa dialo ďalej. Tí všetci, čo tu hovoria, páni z OĽaNO a tak ďalej, kopu tých obrovských nezmyslov, ktoré mne naozaj robia zle na srdce, nepochopiac tieto veci.
Teraz celý problém je, teraz urobím, nebudem ďalej o tom hovoriť. O tom sme pohovorili tisíckrát, povedali sme o tom všetko, čo sme vedeli.
Vznikla kauza Gorila. Kauza Gorila, už vie, a pán Lipšic vie takisto ako ja,veľmi dobre, že v právnom prostredí od začiatku všetci hovorili, že to existuje, že urobí to v spoločnosti veľmi zle, lebo dokumentuje relatívne vierohodne, v spoločnosti čo sa tu naozaj dialo v tom období, ale teda čo s tým? Že jednoducho, čo je to nezákonne získaný dôkaz? Problém. Pán Lipšic, zabudol ste na to, že bolo prijaté rozhodnutie Ústavného súdu, dám vám ho k dispozícii. (Reakcia navrhovateľa.) To som hrozne rád, že ste hovorili, len ono je faktom.
Denník SME hovorí, že "asi" a tak ďalej. Hovorí o tom, že to je nezákonné. Ako budú súdy pracovať s nezákonnými, s nezákonne získanými prostriedkami, dôkazmi? V kontradiktórnom rozhodnutí, ktoré ste vy, konaní, ktoré ste tu zariadili, kde súdy už nemajú povinnosť zisťovať materiálnu pravdu. Nedbanlivo sú predložené dôkazy a čo bude robiť s dôkazmi?
To znamená, všetci, celá časť, ja ktorých poznám právnikov, ktorých si vážim a nemajú so SMER-om ani s nikým nič spoločného, naopak, sú častokrát veľmi kritickí, hovorili o tom, že vznikne obrovsky zložitá situácia, kde jednoducho štát sa dostane veľmi zásadne do dôkaznej, do ťažkej dôkaznej núdze a bude obrovský problém, čo s tým, pretože tlak spoločnosti bude obrovský.
Viete, tu ten paradox toho typu, že teraz zločinný SMER bráni tomu, aby zločinné konanie vlád v rokoch 2002 - 2006, zabráni tomu, aby sa to nedalo nejakým spôsobom vyšetriť a potrestať vinníkov za to. SMER to robí z neznámych dôvodov, odhliadnuc od elementárnej logiky, asi desať rečníkov tu o tom rozprávalo, jak ten SMER chce zabrániť tomu, aby sa nepotrestali vinníci.
Jediné, čo ste, pán Lipšic, mohli zistiť, že naozaj je tu dôkazná múza. Úplne ideálny priestor na to, aby ste politicky začali diskreditovať SMER, že SMER to vyšetriť nechce.
Pani kolegyne, kolegovia, napríklad vo väzbe na povinnosti vlády k vyšetreniu tohto celého mechanizmu, veď my tu máme napríklad OECD, boli aj v hodnotiacej správe OECD a tam sú odporúčania. Už v júni bude pracovná skupina na plenárnom zasadnutí vyhodnocovať správy o plnení odporúčania OECD, že musíme tieto veci aktívne vyšetrovať s osobitným dôrazom na účasť zahraničných investorov. Ku Gorile máme o zahraničných investoroch niečo? Máme a veľmi veľa. Veď kto iný by dával z tých štátnych podnikov tie obrovské provízie tým ľuďom, ktorí to rozdeľovali?
Ďalšia otázka je, teda pomenovávame päť ľudí, ktorí tu sú, pani Bubeníková, neviem čo, Grošaft a kdekto a tak ďalej, mnohých z nich, nikoho z nich som vlastne v živote ani nevidel. Problém je - koho? Komu dávali tie obrovské miliardy? To bolo ich, alebo to niekomu rozdeľovali? Komu to asi mohli rozdeľovať? Komu? Smerákom? Ficovi? Ja neviem komu. Komu dávali tie obrovské miliardy? Jak sa to delilo, vážené panie kolegyne a kolegovia? Kto je teda nositeľom toho, toho obrovského majetku, ktorý bol takýmto spôsobom rozkradnutý? Kto ho má?
Ja mám pocit, že trošku tuším, že kto. Nemôžem hovoriť, lebo viem, že keď nemám dôkazy, tak môžem hovoriť len o indíciách. Mnohí sedia v tejto sále, vážené kolegyne, kolegovia, ale nie na strane SMER-u! (Potlesk.)
V tejto, v tejto situácii, ešte raz, keď máme tu návrh od človeka, ktorý bol principiálne zodpovedný z funkcie za stav zákonnosti v našej krajine, bol povinný robiť opatrenia, zisťovať stav vecí a akonáhle zistil nejaké veci, ktoré, kde sú rizikové, alebo kde hrozia závažné spoločenské škody, má povinnosť konať, pán Lipšic, má povinnosť konať.
Pani Žitňanská, rovnako, štátna tajomníčka, minister financií, nie, je to Ficova kauza, lebo pil Colu, správa sa arogantne a neviem, čo som to tu ešte všetko počul.
Z tých všetkých peňazí, z tej Gorily, v tých neautorizovaných veciach je ešte ďalší drobný problém, že tie materiály sú k dispozícii, ale tvrdí sa veľmi vážne už od samého začiatku, že zistili po istom čase účastníci toho odpočúvania, že sú odpočúvaní, a začali fabulovať, začali vytvárať fabulované konanie. Jak odlíšime, odkedy to je, ako to je?
Akú úlohu asi potom môže mať ten špeciálny prokurátor pod tým obrovským spoločenským tlakom so všetkým a jak to má vyšetrovať? Bude v dôkaznej núdzi. Čo, asi ako to vyzerá, trošku len, trošku zjednodušujem, ale predsa len, zavolá tú pani Bubeníkovú, alebo neviem ktorú, tak tu píšu v Gorile, že ste dostala milión, alebo ja neviem, miliardu, to je jedno, a tuto je pán Haščák a, pán Haščák, povedali ste a dali ste tejto pani milión? A oni povedia, že jasné, dostala som, nie? Asi ťažko.
Stane sa to, alebo čo, pôjdeme do Guantanáma zisťovať, že jak to urobíme? Budeme aké prostriedky používať? Môžme zisťovať - majú dotyčné osoby nejaké finančné účty, pohyby na bankách a podobne? Po piatich rokoch sa skartujú. Čo s tým urobíme? Takže, kolegyne, kolegovia, sú tu zásadné veci.
Fico! Chodí, bol v konšpiračnom byte! Nebol v konšpiračnom byte! Vzápätí sem príde pani Radičová, o ktorej pán Beblavý tancoval takú pao-mao, keď teda aj ja mám trošku použiť takéto termíny nejaké, ktorá povedala: "Však Haščák? Však ten chodí ku mne pravidelne na raňajky." (Smiech v sále.) Kto to nepočul? (Potlesk.) "Haščák chodil ku mne pravidelne."
A teraz ale zásadná otázka u štyroch rečníkov teraz tu bola, že či bol Fico v nejakom byte, alebo nebol. Nepochybne SMER cíti obrovské riziko, lebo v týchto hanebnostiach veľmi výrazne týmto ľuďom pomáhala aj naša drahá mediálna sféra. S veľkou mediálnou sférou a čokoľvek, čo sa dá zneužiť a kde sa dá dať politická objednávka na diskreditáciu SMER-u, a to aj dneska vidím. Dneska sú vážne novinári, ktorých som si aj vážil pred tým, ktorí sú schopní písať o tom, že pán Lipšic sa veľmi radostne, že SMER, Gorila je prerastená SMER-om alebo naopak, neviem. No proste, proste to sú úplne neuveriteľné veci vzhľadom na to, že naozaj, aj dalo by sa žartovať na tú tému, len je to asi nenáležité, lebo naozaj ide o niečo nehorázne.
Pán Lipšic, k tomu, ako vy teda pôsobíte v tom celom, a nechcem byť osobný, ale odpustite mi to, za týchto okolností toto mi nedá, aj ja som taký trošku škodoradostný. Viete, čo je napísané v tom spise? Dovolím si zacitovať z Gorily: "Ak ste Gorilu čítali, zdá sa vám čudné zavádzanie, ako ju bol schopný napríklad minister spravodlivosti Daniel Lipšic - muž, ktorý sám začal vyšetrovanie kupovania poslancov v parlamente, ako sa o ňom hovorí v spise Gorila. Na predvianočnej párty na Úrade vlády v decembri 2010 mi sľúbil, že mi niečo povie ku Gorile, aby som o tom mohol napísať článok. No keď som sa ho v januári 2011, som ho oslovil, povedal mi len, že: "Ak sa informácie, ktoré spis obsahuje, potvrdia, bude to veľmi vážna situácia." Len neskôr, keď sa blížili parlamentné voľby v roku 2012, začal hovoriť o Gorile ako o dôveryhodnej a odôvodnenej akcii SIS."
To nehovorí nikto iný, nie Miro Číž alebo nejaký smerák, toto je Nicholson. No to je na tom, aký vzťah máte ku Gorile a do akej miery je to číre, prázdne a hlúpe politikárčenie a nie skutočné, vecné hľadanie vecí.
Pán Lipšic, ešte raz, vaša základná vina je, že vy ako minister spravodlivosti a podpredseda vlády ste boli principiálne zodpovedný za stav zákonnosti v tejto krajine a za vás, za vášho pôsobenia vo funkcii sa diali tieto obrovské hanebnosti, to obrovské rozkrádanie, pán Lipšic. (Potlesk.)
Takže, kolegyne, kolegovia, SMER je jednoznačne, musíme a budeme rešpektovať stav, ktorý je v parlamente, že máme tu celý rad nezaradených poslancov, kde, samozrejme, čas za týmto pultom je bezplatný, na rozdiel od nevyhnutného konania v kampani, kde si treba kupovať alebo nejakým spôsobom vytvárať priestor pre mediálnu kampaň, tu je zadarmo. Čiže tu budeme naďalej mať ako všetky možné odvolávania ministrov, predsedu vlády, neviem čoho všetkého.
Apelujem, ak sa dá trošku, a chcem tým pádom aj verejnosť možno, keby trošku pomohla tým tlakom, že naozaj tento parlament musí dodržiavať základné pravidlá. Tento parlament musí byť trošku vzorom pre spoločnosť a musí sa aspoň trošku usilovať o dneska už veľmi ťažko stratenú reputáciu. A to jednoducho urobíme tým, že sa správame ako džentlmeni, že rešpektujeme elementárne veci, že ten SMER zatiaľ do tých volieb reprezentuje 43 % ľudí a že páni poslanci, ktorí reprezentujú jedno percento, nula percent alebo niečo podobné, takže sa prispôsobia, svoje konanie tomu a nechajú nás konať a spravovať zmysluplne krajinu v parlamente.
Nech si primeraný čas, a nech je aj trikrát väčší, ako by možno normálne patril, nech si užívajú a nech si urobia také a onaké demonštračné akcie, ale nech to má elementárny prvok džentlmenstva, pán Lipšic, normálneho štandardu, aby sme netrávili hodiny a hodiny nezmyselnými diskusiami a omieľaním starých právd a znevažovali samých seba. Pretože, pán Lipšic, ukazuje sa, že verejnosť už je imúnna voči tomuto typu aktivít. A táto guerillová politika nemá, našťastie, na Slovensku takú reputáciu alebo taký dosah, aby to malo význam.
Takže, vážené kolegyne, kolegovia, ja by som iba toľko povedal v danej veci. Je nepochybné, že predmetom našej pozornosti bude aj naďalej to, aby ak sa aspoň niečo dá urobiť v rámci aktivít, ktoré súvisia s Gorilou, ak aspoň trošku sa vytvorí situácia, že sa vymania z dôkaznej núdze vyšetrovatelia aj prokurátori a že budú schopní zmysluplným spôsobom aspoň čiastočne reagovať na ten obrovský tlak verejnosti, ktorý všetci cítime, na to, aby naozaj sme vytvorili stav, že takto masívne porušovanie zákonov musí byť potrestané. V opačnom prípade nepochybne vyplývajú z toho konzekvencie.
Na druhej strane formálne právo má aj ten moment, že aj iné demokracie sa musia vyrovnať tomu, že nie vždy všetko sa podarí vyšetriť. Pri všetkej úcte, o vražde prezidenta v Spojených štátoch alebo švédskeho premiéra, napriek tomu, že všetci pracovali a urobili všetko možné, asi veľa toho neurobili.
A ešte jeden špeciálny citát na záver mi dovoľte pre pána Hlinu, lebo počas jeho vystúpenia som teda mlčal, keďže ma vyzval, že bude hovoriť k veci podľa rokovacieho poriadku, a ušlo mi, pán Hlina, že to cvičenie na klavíri a to všetko ostatné má súvis teda s činnosťou, ale som to pripísal vlastnej obmedzenosti, takže som vás, samozrejme, nechal.
Ale pre nás všetkých ešte na záver jeden taký citát od jedného možno "komunistu": "A pracovať neprestaneme. Museli sme si poradiť so starými nepriateľmi mieru, s biznisom a finančnými monopolmi, so špekulantami, s bezohľadnými bankármi, s triednym napätím, s protifederalistickým vystupovaním regiónov, s kšeftovaním s armádnymi zákazkami. Tieto sily začali vládu Spojených štátov amerických považovať za iba predĺženú ruku svojich záujmov. A my už dnes vieme, že vláda organizovaných peňazí je rovnako tak nebezpečná", pán Hlina, "ako je organizovaná sila davu."
A by ste neverili, že kto je tento "komunista", Franklin Delano Roosevelt povedal to v roku 1936 v Medison Square Garden za prítomnosti desaťtisíc ľudí.
Veľmi pekne vám ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2015 o 17:01 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Nuž, hovorili ste, pán podpredseda, že sa vám zdá nehorázne, že niekto vstupuje do živého prípadu, a ja už mám ale pocit, že po tých takmer desiatich rokoch, odkedy tento prípad vznikol a mal byť vyšetrený, tak už to začína byť len výhovorka a zo živého prípadu máme umelo udržiavaný prípad, ktorý mal byť dávno vyšetrený, a živíme tu možno len kvôli tomu, aby ste hovorili tu od tohto ambónu, že chceme zasahovať do živého prípadu. Totižto otázka základná a jediná, ktorá bola z môjho pohľadu tu položená, bolo, prečo kľúčový svedok nemôže byť zbavený mlčanlivosti?
A ešte mi dovoľte takú krátku poznámku, keď vy stále, neustále pri akejkoľvek téme, ktorú tu preberáme, odvolávate sa na prípady dekádu alebo dekádu a pol staré, 10-15 rokov, a hovoríte o masívnom porušovaní zákonov pri privatizácii, ktoré musí byť potrestané. Ja s týmto súhlasím. Len sa vás pýtam, koľko funkčných období potrebuje SMER na to, aby sa vytvorili legislatívne a zákonné a možno politicky vôľové predpoklady na to, aby k potrestaniu pri masívnom porušovaní zákonov, ako vy hovoríte, prišlo? Koľko? Končí vaše druhé funkčné obdobie a v rámci politických siločiar, keď hovoríte, že je to kauza pravicovej vlády, je všetko nastavené na to, aby boli vyvodené reálne výsledky a vyvodená zodpovednosť. Nie je. Končíte druhé funkčné obdobie. Koľko funkčných období treba, aby bola Gorila uzavretá?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:20 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Číž, no, kde začať? Potom budem pokračovať v záverečnom slove. Mňa mrzí, že keď sme boli dneska aj v rozhlase Slovenskom, tak čo ste mali pred sebou, keď sme diskutovali, bolo vyjadrenie Jaroslava Haščáka o tom, ako je táto schôdza v rozpore s princípmi právneho štátu a z tohto vyjadrenia ste citovali.
Teraz ste urobili ďalšiu vec. Dneska vydala Penta ďalšie stanovisko, ako je Holúbekova výpoveď zbytočná, lebo Ústavný súd - a znovu ste citovali. Je to naozaj len náhoda? Je vám to treba? Citovať partnera hlavného podozrivého v kauze Gorila? A ním argumentovať?
Len pár poznámok. Pán Číž, vy asi neviete. Minister spravodlivosti nedostáva zvodky. Dostáva ich minister vnútra. Opýtajte sa aj pána ministra Boreca alebo bývalého ministra Harabina, ak je vám bližší, mne je to jedno. Čiže viem, že neboli ste v exekutíve a asi ani nikdy nebudete, lebo tam je niekedy treba aj robiť, nielen hovoriť, ale naozaj počúvajte, čo vám hovorím.
Viete, vy hovoríte, že vyšetruje sa, uvidíme. Ten senát Ústavného súdu, kde dvojicu tvoril pán Dobrík a pán Auxt, ste zvolili vy v parlamente v roku 2006. Pána Kováčika ste zvolili vy v parlamente, ktorý vec nevyšetruje. Pán Trnku, ktorý vec zastavil, to bol váš kandidát v roku 2010 na generálneho prokurátora. Pán Nicholson, keď dal trestné oznámenie a mesiac pred tým pán Holúbek písal list, ktorý dal mne na vedomie, do mesiaca začalo trestné stíhanie. Som vám citoval z toho spisu. (Rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho podpredsedovi NR SR Čížovi.) Počuli ste to? Alebo nie?
A teraz k živým kauzám len jedna poznámka. Ja som chodil na výbory, keď ma predvolali, k živým kauzám. Keď ste ma vy, pán Číž, predvolali ku kauze údajného odpočúvania poslancov, som prišiel. V živej veci, ktorú Generálna prokuratúra vyšetrovala. Vtedy to šlo? Vtedy také zákony boli? Vtedy bol iný právny štát?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:21 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, právny názor skvele zdôvodnený a myslím si, že tí, čo počúvali, museli mať niekedy až husiu kožu preto, lebo táto pravda tu už dávno nezaznela. Špeciálny prokurátor nemôže prísť na výbor. O čom je táto schôdza? 90 % všetkých tých, ktorí rozprávali z tej pravej strany, je o tom, čo všetko sa ten špeciálny prokurátor dopustil, keďže neprišiel na výbor, aké je to strašné porušenie zákona a tak ďalej a tak ďalej. No tak keď nemôže, tak nemôže. Je to zo zákona predsa, hej? Práve sme to počuli. Keď máte iný názor, povedzte, ak to tak nie je. No a tak celá táto kauza sa vlastne točí proti tým, ktorí ju navrhli.
Pán Lipšic, o ktorom tuná bola reč, je určite v tejto kauze viacej ako Coca-Cola. Môžete byť spokojní. Predčili ste Coca-Colu, pán poslanec. Skvelé.
Niekto tu hovoril o vykradnutej krajine. No kedyže tá krajina začala byť vykradnutá? No asi vtedy, keď niekto zmaril referendum o privatizácii strategických podnikov. Opäť by sme si tu mali na niečo spomenúť preto, lebo tá politická pamäť je zase len veľmi krátka. A ktože ďakoval tej verejnosti za to, že neprišli do toho referenda? Ono sa to volalo vtedy: "Ďakujem vám za aktívnu neúčasť."
A kde bol vtedy pán predkladateľ? No kde? Robil páža tomu, kto hovoril o tom, že ďakujem vám za to, že ste sa nezúčastnili tohto referenda.
A dneska bude ktosi hovoriť o vykradnutej krajine?! No toto je už naozaj jedna obrovská drzosť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:24 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

116.
Ďakujem pekne. Pripúšťam, pán Číž, že tá francúzština mi nemusela vyjsť, lebo, ako som na úvod povedal, nestihol som si pripraviť krátky prejav. Tak skúsim ešte raz prípadne.
Morganovci boli, myslím, piráti, Kennedyovci pašeráci rumu, hej, proste nejako to vzniklo. Ale oni naozaj tie ďalšie generácie sa učili hrať na klavíri a po francúzsky, tej metafore podľa mňa chápete, že proste, že sa to lepšilo, hej. Ak naši oligarchovia zarobili a urobili peniaze v 90., v divokých 90. rokoch, už hrajú na klavíri? Majú aspoň snahu sa učiť hrať na, stále som v tej metafore, alebo pokračujú v tom, lebo im to dovolíme? Jeden tu povie, že ide učiť Rakúšanov, jak sa má podnikať tým ich systémom, druhý tu splieta, jak zdaňovať na Cypre, tretí robia záchody policajtom za predražené - hrajú už na klavíri? To som chcel tým povedať, viete. To je v tej, a viem, že tomu chápete, tej metafore.
Ale ešte jednu takú poznámku si neodpustím, že jak ste spomínali to fabulovanie, že teda, že pripúšťate, že potom, no normálne na úrovni béčkového filmu z Venezuely, že teda už potom vedeli, že sú dekonšpirovaní, čiže už potom fabulovali. Ale som čakal len, kedy poviete, že vtedy, keď sa tam zaplietol ten sex. Lebo vždycky ten sex je vždycky dobre na odvedenie pozornosti, to mi už len tam chýbalo, že by ste to tak a to by podľa mňa zaznelo, viete, a malo by to taký sense, takú významnú (zasmiatie sa rečníka), lebo bol tam sex, všetko tam bolo a možno tam naozaj prišiel len kvôli tej dekonšpirácii a obrane voči tomu, že čo vlastne sa tam povedalo, tak niekto povedal, dajte tam sex. No, ale, viete, to je položartom, polovážne. Položartom, polovážne. Naozaj riešime, čo s touto krajinou, či sa idú hrať, idú učiť po francúzsky a na klavír, alebo chcú zostať tam, na čom vyrástli.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:25 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Číž, politicky ste úplne jasne preukázal to, čo je úplne jasné každému nezaujatému aj divákovi, že Penta, to je pravica. Gorila, to sú proste Mikloš, Dzurinda, Malchárek a, áno, aj pán Lipšic, pretože sedel vo vláde, kedy sa tieto veci páchali. Ak sú pravdivé, čo, sa dúfam, že dokáže, ale toto sú proste jasné fakty. Tu jediné účelové spojenie, ktoré dokola opakujete, a to bolo veľmi pekne povedané pánom kolegom Čížom, že byt, Cola, Fico a tak ďalej.
Ale úplne krásne to povedal. No však tá Radičová chodila s tým Haščákom pravidelne na tie raňajky a je tým pádom vinná z nejakej korupcie alebo niečo?
Čiže jediný váš argument úplne padol, úplne padol. To je výborný argument pána kolegu Číža.
Kľúčové slovo v tomto celom prípade je privatizácia. Privatizácia, t. j. pravica tu rozpredala strategický majetok a dostávala za to tučné provízie. Toto je problém, toto je problém Gorily, ak sa to preukáže. A to bude naozaj tragédia pre slovenskú pravicu, lebo, pretože ak sa to preukáže, tak vy to nerozchodíte najbližších 20 - 25 rokov. Jedna generácia bude bez pravice.
Politikum tohto celého je preto jediné. Vidíte tu niekoho zo starej pravice? Nikto. Kašlú na to, vedia, že to je ich maslo na hlave. KDH, SMK je fuč. Jediný, kto tu sedí, je Lipšic, ktorý stále ešte verí, že z toho vytlčie nejaký politický kapitál. Ale veď keď mohol reálne niečo robiť, keď bol vo vláde minister vnútra, neurobil nič! Keď bol minister spravodlivosti, dokonca sa tieto veci páchali! Toto je človek, ktorý dneska tára o tom, ako máme byť my viacej efektívni.
Viete, mne na tom vadí ešte jedna vec. Nielen to personálne prepojenie s pravicou, Malchárek a tak ďalej, mne tam vadí aj to programové prepojenie, pretože toto je presne vaša ideológia, že vy ponúkate cestou privatizácie priestor pre takéto svinstvá, aké robila práve Penta, povedzme, ak to bude preukázané. Alebo cez dereguláciu oslabujete štát a práve preto veľké finančné skupiny, ktoré mne osobne sa personálne ako ľavičiarovi veľmi hnusia, majú vďaka tomu oveľa väčší priestor. Vďaka pravici.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:27 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keď odhliadnem od toho, kto z kauzy Gorily môže zúročiť a vyniesť akýkoľvek politický kapitál, jedna vec je skutočnosť a neodškriepiteľný fakt, politika, slovenská politika je silne prerastená biznisom a záujmami rôznych rôznorodých biznismenských, finančných a neviem ešte akých skupín, čo sa už dlhodobo, samozrejme, prejavuje - a veľmi negatívne prejavuje - na obyvateľstve, na fungovaní celej spoločnosti, hlavne na negatívnych sociálno-ekonomických parametroch. Už dlhodobo politika na Slovensku nie je dejiskom ani miestom výmeny nejakých hodnôt, prípadne dejiskom zápasov rôznych ideí, je to skôr dejisko toho, že v politike si tá alebo iná mocenská skupina realizujú svoje zámery.
Napriek tomu, že tu predniesol špeciálny prokurátor mnohé čísla, odprezentoval mnohé čísla, či už je to tých 651 vykonaných úkonov, alebo 20 šetrení, z toho 13 ukončených, 7 neukončených, 290 dožiadaní, nepočula som ešte ani raz, že by bolo vznesené obvinenie voči konkrétnemu verejnému funkcionárovi a aby bola vynesená a zosobnená zodpovednosť za jeho nesprávne a nekalé konanie. A to je to, čo mňa na tomto celom znepokojuje. Naozaj si myslím, že za 8 rokov toho, ako vládne strana SMER, sa mala dnes prezentovať konkrétnym výsledkom, a to označením, vznesením zodpovednosti konkrétnych funkcionárov, ktorí, či už sa objavujú v spise Gorila, alebo ako tu bolo uvedené samotnými vládnymi poslancami... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:30 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Číž, ja nadviažem na vaše slová, keď ste hovorili o tom, že ľudia, mnohí ľudia, čo tu sedia, tak sú priamo v tej kauze Gorila namočení, či už priamo, alebo nepriamo cez to, že zastávali vysoké štátne funkcie. Spomenuli ste slová pani vtedajšej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti a neskôr dokonca ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorá hovorila, že toto je kauza, Ficova kauza, pretože je tam tá Coca-Cola. Ja som už hovorila pred chvíľočkou niečo k tomu a budem teda tiež opakovať, keď Haščák, je to tam zachytené v tomto spise, hovorí o tom, že treba zničiť SMER, že dá do kampane z vlastných zdrojov 10 mil. Sk a vyzýva, a je to v rozhovore s Malchárkom, a vyzýva, aby sa aj ostatní poskladali a aby do kampane proti Ficovmu SMER-u dali tak 20 až 30 mil. Sk.
Takže evidentne viacerí ľudia nemajú absolútne ani štipku sebareflexie, a preto takto vystupujú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:32 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:33

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Číž, povedzme si fakty. Fakty, ktoré sú nespochybniteľné.
Je faktom, že kauza Gorila má 10 rokov, alebo takmer 10 rokov? Áno, je to faktom.
Je faktom, že za posledných 10 rokov takmer 8 rokov nesie SMER bremeno zodpovednosti nad správou tejto krajiny? No je to faktom. Vy sa o túto krajinu máte starať, máte za ňu zodpovedať, za chod a za vyšetrovanie všetkého, čo je treba.
Po tretie. Javí sa, že korupcia na Slovensku neexistuje? No javí. Minimálne podľa správy tohto špeciálneho prokurátora sa javí, že korupcia dokonca klesá. Korupcia na Slovensku klesá. Korupcia u nás ide do úzadia. To je fakt, to je z jeho správy.
Je faktom, že ste zvolili tohto špeciálneho prokurátora vy? Áno, je to faktom. A môžme sa sporiť o tom, či tento človek má sa zodpovedať parlamentu, alebo nie, ale keď už niekto niekoho volí, tak zrejme tá väzba na zodpovednosť tu je. A uznávam, že nie je to ideálny systém, ale osoba, ktorá zodpovedá za zákonnosť, musí byť zodpovedná aj za to, že sa tá zákonnosť a spravodlivosť musí javiť. Musí. A to je judikatúra Najvyššieho súdu. Musí!
A posledná vec. Pán podpredseda, vy tu častokrát hovoríte o kultúre tohto parlamentu a častokrát, aj dnes ste povedali, že toto celé je nezákonné. Tak, pán podpredseda, vy ste dneska hlasovali za to, že táto schôdza bude, hlasovali ste za to, že pán špeciálny prokurátor vystúpi. Hlasovali ste za voľačo podľa vašich slov nezákonné. Viete, vy iné hovoríte a iné robíte. Toto je príznačné pre správu tejto krajiny. Nikam sa nedostaneme. Nikam, ak si budeme klamať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 17:33 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video