61. schôdza

11.2.2016 - 12.2.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:34 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:28

Pavol Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo. Ja, naopak, si myslím, že toto bolo naozaj trefné vystúpenie človeka z praxe, zo samosprávy, ktorý vie, akým spôsobom fungujú stredné školy a, samozrejme, aj školy súkromné v rámci samosprávnych krajov. Ja tiež ako poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja musím podporiť tieto slová, pretože ani u nás sme nerušili žiadne súkromné školy. Možno sa obmedzil počet hodín na týchto školách, ale to iba z dôvodu toho, že máme odbory zavedené na školách, ktoré už dlhodobo fungujú, majú veľmi dobré výsledky. Veď ako môžeme podporovať súkromnú školu, ktorej zriaďovateľ žije v Londýne a predáva tam Tescu tovar a je raz za rok v škole. To je asi choré trošku, že?
Čo sa týka toho štrajku, ako tu bolo naznačené, ja práve takisto si myslím, že ten štrajk je účelový a politický, dostal som kdesi e-mail od kolegov z nášho mesta s tým, že prečo štrajkujú učitelia, ktorí za posledné štyri roky mali na školu finančný prínos takmer, myslím, v materiálovo-technickej základni cez 1,7 mil. eur, vybavené školy, pokiaľ ide o túto základňu, úplne natvrdo, nové triedy, nové podlahy, nové lavice, nové okná, zateplenie škôl, materiálno-technické vybavenie, v mnohých prípadoch počítačovú techniku, ktorá často ešte zabalená je nepoužitá, pretože naozaj niektorí učitelia si zľahčujú robotu a neučia pomocou týchto technických pomôcok, ale iba formou prednášky.
A čo sa týka toho regionálneho školstva, ja som tu započul niekde, že sa pre regionálne školstvo veľmi málo urobilo. Myslím, že to bol kolega z KDH pán Abrhan, čo to povedal. Ale sa z toho musím smiať. Veď KDH je súčasťou koalície v niektorých samosprávnych krajoch. A keby to tak bolo, dehonestovali by tak vlastne samých seba, samú politiku, ktorú majú v týchto samosprávnych krajoch. Čiže to nesvedčí o tom, že by vedeli o tom, čo sa v týchto samosprávnych krajoch robí. A preto považujem tento štrajk za politický.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:28 hod.

PaedDr.

Pavol Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:30

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja teda nechcem nejako slovičkáriť, lebo však aj mne sa stane, že sa niekedy prekecnem alebo pomýlim. Ale podľa mňa to nebolo také pomýlenie si slovíčok, pán Blanár. To je váš mentálny svet. Vy ste vo vašej reči doslovne povedali, že vy ste tam investovali spolu s poslancami 20 mil. Pán Blanár, vy ste to neurobili. Vy keby ste si spravili nejakú firmu, piekli by ste chlieb, nakúpili by ste si nejako technológiu, vtedy by ste investovali. Fakt, čestné slovo, pozrite si, kúpte si nejakú knižku ekonómie pre stredné školy alebo možno základné už školy. Vy ste použili verejné zdroje nejakým spôsobom, vy ste neinvestovali vaše peniaze. Prosím vás, my by sme sa naozaj mali zbaviť toho tvrdenia, že vy ste niečo, že vy ste tí, čo ste niečo z vrecka vytiahli, vy ste zachránili tento svet. Vy spravujete verejné zdroje a spravujete ich zle. Možno niekto menej zle, niekto viacej zle z vás to robí. Ja som pripravený rozprávať o tom, že v Žiline možno trochu je to s tým menej zle ako inde. Ale, pán Blanár, vy ste neinvestovali vaše peniaze, dobre, naozaj proste urobme switch v tej hlave, aby sme si to nemýlili. To nie sú vaše peniaze. To sú verejné zdroje, ktoré vy spravujete do určitého času. A ten sa vám skončí o chvíľu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:30 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:31

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne sa ten príspevok v podstate páčil, nebol zlý, bol konštruktívny. Hovoril ho skôr predseda VÚC-ky ako poslanec, ktorý má teda školstvo v tej kompetencii. Nepáčilo sa mi to, že pán Blanár opakoval slová premiéra Fica v tom, že mali sme tu aj lepší zákon, ktorý nebol by prešiel, keby sme dali aj my k tomu zákon, v podstate by nič aj tak neprešlo. Čiže toto pripomínam. Nie je to celkom férové tvrdenie. Otázka znie, ako to, čo predo mnou povedal niekto. Mne sa zdá, že tých peňazí bolo nemálo v jeho VÚC-ke. V podstate z nich koľko percent bolo z eurofondov a je už odsúhlasených na eurofondy, lebo oni sa investujú, sa rozostavia a tak ďalej a potom naraz príde kontrola a stopne to. A starosta a primátor a ďalší príslušní musia potom naháňať peniaze, aby to nejako vyrovnali.
Školstvo, peniaze. Vašečka tu hovoril pred chvíľou, že keby sa teraz dal on so svojou kvalifikáciou do školstva, dostane 600 čistého plat. Čiže to nie sú veľké peniaze keď chcem proste nových mladých učiteľov tam dostať, tak tých 600 je málo. No ja si myslím, že táto debata nebola zlá, aj strane SMER pomohla v tom, že ukázal, že má o to záujem. Na to premiér ani minister nemali čas, len cez médiá odovzdávali všelikomu všeličo o tom, sa s učiteľmi poriadne stretnúť a podebatovať si s nimi. Tak proste sa potom vypustí ten plyn z tej nádoby vyrovnávacej. A proste sa tu predebatovalo a niečo sa tu predsa a najmä pre budúcu vládu dalo.
Posledná vec, vysoké školy. Fakt ich máme 36, je to veľmi veľa, s tými filiálkami po mestách a dedinách (lietajúci profesori, absolútne produkovanie docentov, profesorov a tak ďalej). Skutočne to školstvo je v tomto smere aj vysoké veľmi na úrovni zvláštnej. Slovensko nemôže mať 36 univerzít. Musí ich mať podstatne menej. A keď to tak bude, budeme mať aj lepšie vysoké školy. Ale to je už tiež pre budúcu vládu a jej programové prehlásenie úloha. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:31 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Hovorili ste, pán kolega, že nie je také zlé naše školstvo. Ale je horšie, ako bývavalo, lebo nasvedčujú tomu testovania žiakov a študentov.
Vy hovoríte o veľkom množstve škôl. Osem rokov vládnete, ktorú vysokú školu ste zavreli alebo o ktorej takej škole ste povedali, že je zbytočná. Ani jedna nie je taká asi, pán kolega. Teraz za posledné tri mesiace asi jednej takej sa to týka.
Hovoríte o podávaní rúk. Teraz podávate ruku, keď sa končí volebné obdobie začína sa nové volebné obdobie. Na druhej strane koľko pozmeňujúcich návrhov alebo návrhov zákonov opozícii prešlo za posledné štyri roky? Aj, si myslím, je podávanie rúk akceptovanie niektorých pozmeňujúcich návrhov alebo návrhov zákonov, ktoré sú dobré a pomôžu v školstve. Určite vyšli aj z opozičných radov také. Na jednej ruke ich možno napočítame, koľko toho bolo. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:33 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:34

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Blanár, viete, hovorili ste, že treba sa teda za to zasadiť aby sa tá situácia riešila. Ja som to tiež hovoril vo svojom vystúpení, kde je vôľa, tam je cesta. Ale ukážte mi tu vašu cestu. Tu nie je cesta, pretože tie problémy učiteľov ste neriešili. Vy ste zase len riešili takú pozlátku, ktorou ste zakryli to, tak, aby sa tieto problémy, ktoré sa nakopia, dostali na povrch. A tým štrajkom učiteľov sa dostali na povrch.

A že táto schôdza nič nevyrieši? No je to tak, lebo vaša vláda nechce, aby sa teraz niečo vyriešilo. Máte nachystané vlastné uznesenie, ktoré si vypočujeme až na konci tejto schôdze a ku ktorému sa už nebudeme môcť vyjadriť. To je spôsob vašej diskusie a riešenia situácie, opäť sľuby: „Keď nás budete voliť, tak to bude potom riešené.“ Ale to si už učitelia mali možnosť vyskúšať.Nezastavili ste rozkrádanie v tomto rezorte. Ako to chcete riešiť v budúcnosti? Vy ste jasne ukázali, ako vám to vyhovuje, prezentovať sa číslami, koľko toho išlo do vzdelávania. Ale učitelia aj naďalej budú kŕkať. To je to, že jedno rozprávate a druhé sa robí. Rozkrádate financie a nedávate ich potom tam, kam ísť majú.
A ešte sa dotknem toho, čo ste hovoril teda, že zastavil sa vznik súkromných vysokých škôl. No ja som za toto kritizoval ministra ešte vtedy Čaploviča. A predstavte si, že po tej mojej kritike vznikla súkromná vysoká škola. Aj to som hovoril. Len sa to akosi nedostalo do médií. A potom vznikla ešte jedna súkromná vysoká škola nejakého doktora Oetkera alebo niekoho podobného. Ohromne nám to pomôže v našom hospodárstve, že?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:34 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:36

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky.

Pán poslanec Kaník, ja som nehodnotil ten štrajk, ja som hovoril, že táto schôdza je nezmyselná a zneužíva sa politicky, takže nevkladajte mi do úst to, čo som nepovedal.
Pán poslanec Hlina, ja vás plne chápem, lebo vy v podstate neviete, ako funguje samospráva, len ste o tom počuli, ale pán Mikloško keď vystupoval vo faktickej poznámke, povedal, že som v podstate hovoril viac ako župan. A preto aj to moje vyjadrenie bolo úplne jasné, že som to bol ja spoločne s poslancami, pretože, ako viete, pán poslanec Hlina, to predseda navrhuje a poslanci schvaľujú, čiže ak by to predseda nenavrhol, poslanci by to neschválili, tak potom do toho školstva by nešli peniaze. Preto som to tak povedal. Ale chápem vašu neskúsenosť a snažíte sa do hocičoho nejako nabúrať, len aby ste boli zaujímavý.
Pán poslanec Mikloško, to bola dobrá otázka. Mal som to prichystané, čiže je to z tých fondov 8 mil., z vlastných prostriedkov 14,2 mil. eur. To, si myslím, je naozaj slušné. Ale nehovorím, že je to postačujúce, pretože máme v tomto ešte čo dobiehať, lebo ten modernizačný dlh bol naozaj, naozaj veľký.
Pán poslanec Érsek, nepochopil som celkom ten váš príspevok. Ja som to pozitívne myslel, pretože ak som hovoril o podaní ruky, tú predsa váš predseda podával.A ak hovoríte o tom, že nič k tomu nebolo schválené, veď ja som, mali ste počúvať, hovoril o tom, že sme schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý predkladal pán poslanec Poliačik. Schválili sme ho v rámci zákona, ktorý sa tu schvaľoval, kde sme naozaj komunikovali o tom a dohodli sme sa na tom, že to urobíme. Je to pravda. Ja som bol pripravený to predložiť, ale keď som videl, že to pán poslanec Poliačik skôr predložil, tak som to stiahol a som povedal aj kolegom: „Poďme to schváliť, pretože myslím si, že pre túto situáciu je to dobré.“
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:36 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19:39

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Takže, aby kolegovia nemali obavy, že nebudú môcť teraz reagovať na predložený návrh uznesenia, mám návrh uznesenia, ktoré o chvíľu prednesiem, tak vystupujem, aby naň mohol zareagovať aj pán poslanec Viskupič, aj pán poslanec Poliačik.

Ale najskôr ešte zareagujem na jednu vec z rozpravy. Vo svojom vystúpení sa pán poslanec Abrhan dožadoval informácie ako, to stojí s peniazmi Metodicko-pedagogického centra. Mám pred sebou uznesenie Polície Českej republiky z 10. februára 2016, ktoré mi dal pán minister školstva, v ktorom sa hovorí, že o predchádzajúcom súhlase štátneho zástupcu sa ruší zaistenie peňažných prostriedkov na účtoch bánk, je tu vymenovaných päť bánk, lebo pominuli dôvody zaistenia peňažných prostriedkov na účtoch týchto bánk pre účely trestného konania. O vlastníckom práve Metodicko-pedagogického centra nie sú pochyby a tie finančné prostriedky budú vrátené majiteľovi, Metodicko-pedagogickému centru. Keďže sme tu boli obviňovaní zo všetkého možného, z manipulácie s políciou verím, že nikto si naivne nemyslí v tejto sále ani na Slovensku, že dokonca ovládame aj českú políciu a že za účelom konania tejto mimoriadnej schôdze tam prijali takéto uznesenie. Takže, páni a dámy, ktorí ste sa pýtali na to, kde sú tie finančné prostriedky. Finančné prostriedky budú v krátkej dobe vrátené Slovenskej republike na účet Metodicko-pedagogického centra. Ja som rád, že môžem túto skutočnosť oznámiť pánom poslancom za KDH, ktorí sa pred chvíľočkou začali vracať z predvolebného mítingu z Nových Zámkov, a verím, že majú priestor sa zaoberať aj otázkami problémov v školstve a nielen predvolebnými mítingami.
A teraz to dlho očakávané uznesenie, ktoré znie:
Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z februára podľa dátumu, dátum jeho schválenia sa doplní, k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k riešeniu krízovej situácie v školstve a k prijatiu opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva (tlač1872).
Národná rada Slovenskej republiky A. konštatuje, že 1. kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu, 2. riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom, 3. konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady na dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku, B. vyzýva všetky politické strany kandidujúce vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2016, aby deklarovali verejný záväzok 1. prijať po voľbách v Národnej rade Slovenskej republiky Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2024, ktorý bude vychádzať zo správy o stave školstva na Slovensku a o systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja vrátane cieľov vzdelávania, konkrétnych krokov na ich dosiahnutie, ako aj časového harmonogramu a finančného zabezpečenia na dosiahnutie jednotlivých úloh, 2. garantovať efektívny, spravodlivý a transparentný systém financovania školstva, 3. prijať po predchádzajúcej celospoločenskej diskusii v Národnej rade Slovenskej republiky zákony o financovaní regionálneho školstva, vysokého školstva, vedy a výskumu v súlade s metodikou a odporúčaniami OECD, 4. prijať v Národnej rade Slovenskej republiky novelu zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, 5. prijať v Národnej rade Slovenskej republiky novelu zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorou sa komplexne prehodnotí systém kontinuálneho vzdelávania, 6. dofinancovať modernizačný dlh škôl a školských zariadení vzniknutý nerovnakým prístupom k čerpaniu štrukturálnych fondov Európskej únie, 7. každoročne vypracovať, zverejniť a prerokovať v Národnej rade Slovenskej republiky výročnú správu o stave školstva v Slovenskej republike a plnení Národného vzdelávacieho programu na roky 2016 až 2024 s návrhom konkrétnych krokov na zlepšenie situácie v nasledujúcom roku.
Dámy a páni, to je znenie návrhu uznesenia. Ak niekto sa pýta, prečo sú tieto slová alebo je táto výzva adresovaná všetkým politickým stranám, vyplýva to aj z môjho vystúpenia v tejto rozprave, kde je potrebné dať odpovede na niektoré otázky. A vyplýva to aj zo slov, ktoré povedal pán prezident Slovenskej republiky na prijatí učiteľov, myslím, 28. januára, ktorý povedal, že otázky na riešenie problémov v školstve by mali byť adresované všetkým politickým stranám, ktoré sa zúčastnia volieb. Plníme tak len to, čo povedala aj hlava tohto štátu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.2.2016 o 19:39 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:45

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chýbalo mi tam vytvorenie komisie. Ako môžete dať nejaký návrh uznesenia, ktorého vlastne úlohou je nič neriešiť a nenapísať vytvorenie komisie. Tento základ nepoznáte. To na tých večerných VUML učili. Proste, ak je nejaký problém, chcete ho odložiť, tak povedzte, že vytvoríte komisiu a tá to posúdi komplexne. Ako môžete také uznesenia robiť? Viete, už by to, mimochodom, malo byť na stoloch. Ak mám za niečo hlasovať, ja by som chcel vedieť, za čo to je. Tak dúfam, že to bude. Ja si to pozriem, dobre, ale tá komisia tam fakt chýba, vážení. Však vy ste nejakí socialisti. Vy ako socialisti tu by ste proste jasne mali postupovať v zmysle lajny. Komisia tu všetko vyrieši komisia, posúdi to komplexne. (Reakcia z pléna.) Avšak v tom texte to nečítal. No však možno nakoniec tam aj bude. Mne tam chýbalo odpratanie sifónov. Čo s tými sifónmi idete robiť? Chcete tie deti nechať sa pozerať na tie sifóny? Chcete tie deti nechať v tých triedach, kde niektorá učiteľka, niektorý učiteľ (ten slobodnejšie) povie, ten sifón stál okolo 370 eur. A ja vám poviem, ja dám iný návrh uznesenia oproti vášmu uzneseniu. Buď odtiaľ dáte preč sifóny a splachovače s tou vašou afinitou vo vzťahu k hajzlom, alebo tam potom dám návrh, že na každý ten splachovač treba nalepiť korektnú nálepku, ten splachovač bol kúpený za sumu 370 eur za vlády Roberta Fica v rokoch 2012 až 2016. To je čistá faktografia, doplňte to tak, aby bolo jasné, kto zabezpečil tie sifóny pre deti, kto ničí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:45 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:47

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No ak po mesiaci štrajkovania učiteľov a určite búrlivých diskusiách na ministerstve školstva ste prišli s týmto uznesením, tak musím povedať, že to je veľmi veľké sklamanie, pretože tu nie je konkrétny záväzok. Pri tom, že sa prijmú dve novely, my vôbec nevieme, čo v nich bude napísané, či tam bude viacej regulácie, menej regulácie, viacej peňazí, menej peňazí, či pôjde viacej peňazí do samospráv, či pôjdu peniaze do súkromných škôl, do cirkevných škôl, do verejných škôl. To je prvá vec.
Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2024 je síce super nápad a určite ho plne podporím, len by bolo dobré, keby sme ho nemali nakoniec až znovu pred voľbami 2020, lebo tam chýba niečo časové prijať po voľbách. No dúfam, že aspoň to budete schopní spraviť.
To je fajn, modernizačný dlh škôl dofinancovať, každoročne vypracovať, takže v podstate máme tu len garantovať efektívny spravodlivý a transparentný systém financovania školstva, ale znovu nevieme ani len základné parametre, čo to má znamenať. My to máme v programe na rozdiel od vás, pán predseda. No len pozrite sa, tí ľudia, ktorí tu sedia, majú zverejnené napríklad svoje politické programy. Toto tu je desaťkrát dlhšie ako celý politický program strany SMER, lebo ten neexistuje. Odo mňa si to ľudia môžu prečítať na webe. Od vás si o tom prečítajú prd, lebo žiadny program strany SMER neexistuje.
A teraz to, s čím ste prišli pre školstvo, je úplné prázdne uznesenie, za ktoré pokojne môžeme všetci zahlasovať, lebo nehovorí o ničom. To, že k tomu prijmeme novelu, nehovorí nič, prijmeme stratégiu, nehovorí nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:47 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:49

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda aj pán spravodajca, možno si mohol toto prečítať trocha skôr a mohla sa tak rozprava skrátiť. Už keď niečo je tam, tak nemuseli sme k tomu toľko diskutovať.Druhá vec je, Rada vlády pre seniorov vypracovala Národný program aktívneho starnutia na roky 2016 až 2020, čo je dobrý dokument, ktorý sa dlho pripravoval, po troch rokoch, naše Združenie kresťanských seniorov tiež sa toho zúčastnilo. Už druhýkrát to vyhodnocujeme každý rok na Rade vlády. Čiže sa pýtam na to, keď takéto niečo bude, čo je ten Národný program vzdelávania, kto to vypracuje? Existuje na to nejaká rada vlády alebo nejaká komisia, alebo vláda to spraví? Proste toto, žiaľ, tam nebolo povedané. Mali sme tu Čaplovičovu správu z roku 2013, tá bola dobrá, veľmi sme ju schválili. Nemohla byť ona základom toho? Možno tam boli veľké finančné nároky, ale proste tým niečo tu už je, čiže začať na zelenej lúke novým národným program je tu trošku nereálne. A, samozrejme, by nebolo zlé to rozmnožiť a čo najskôr dať do lavíc. Už myslím sa to tam aj dáva.
A posledná vec je, že výročná správa o stave školstva je veľmi dobrý nápad. Už tu viackrát bola výročná správa o ľudských právach, výročná správa o zdravotníctve a tak ďalej. To sa v bežných parlamentoch robieva. Tuná sa to, žiaľ, vytratilo, ale to školstvo dá sa raz tak dať na pretras pre celý parlament, ako to pokračuje. Je to veľmi dobrý nápad, ktorý určite podporím. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 19:49 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video