13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

17.2.2017 o 0:08 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

23:58

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, jednak na začiatku, keď začnete rozprávať, je dobré osloviť všetkých, ktorí sú v miestnosti. Vy ste oslovili iba predsedajúceho a vašich priateľov, čo moc veľa ľudí nebude, ale my všetci ostatní sme ostali neoslovení, tak skúste to doplniť. To je prvá vec.
Druhá vec. Minule ste tu za mnou utekali po chodbe a ste na mňa kričali, že: pán poslanec, pán poslanec, neviete zdraviť. A ja vám poviem tak, že aj v SMER-e je veľa ľudí, s ktorými nesúhlasím, vážim si ich a vždy ich pozdravím. Dokonca ešte aj u tých Kotlebovcov ich pozdravím. Ale vy, pán Marček, vy ste tovar. Vy ste sa do politiky dostali ako tovar, vy ste boli kúpený ako tovar, vy v tejto miestnosti fungujete ako tovar, vy pri hlasovaniach ste tovar, a tovar ja v parlamentných chodbách nezdravím.
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:58 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

23:58

Peter Marček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som na pána Grendela. Klasika, pán Grendel. Čo môžem od vás očakávať ako od človeka, ktorý robí spojku medzi Lipšicom a Dikom? A to je len jeden z tých malinkých detailov, ktoré mi neuveriteľné vadia. Ovplyvňovať Slovenskú televíziu, to je, ozaj, toto viete vy dokonale. A som rád, že nepatrím k takým ľuďom, ako ste vy.
Pani Blahová, na rozdiel od vás, pre vás začína od 21. marca robota, hej? No pre nás všetkých ostatných končí nielen schôdzou, ale pokračuje stále nonstop.
A, pán Poliačik, no k vám, čo vám mám povedať? Založil som platformu pre slušnosť v politike. Čiže takým ľuďom, ktorí možno aj teraz, keby fúkli, tak možno ešte majú niečo. Ale nechcem... Ale môžem ísť kedykoľvek s vami, veľmi rád aj fúknuť vám môžem, aj fúknuť môžem do toho fúkatka, viete.
Výmena názorov neznamená, že by sme mali byť nepriatelia, preto som oslovil celý tento parlament "milí priatelia". Ale ak chcete, s radosťou vás medzi nich nebudem počítať, lebo vy nie ste ani človek, ani priateľ. Vy ste jedno veľké zero. Pre mňa. A môžte sa hanbiť. Zastupuje feťákov a ďalších iných idiotov.
Ďakujem pekne, to je všetko. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:58 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

23:58

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, je ťažké nadviazať na titanov parlamentnej rozpravy a uviesť svoje vystúpenie slovami "za slušnosť v politike" a skončiť slovami o idiotoch. Dobre, nechajme to na posúdenie niekoho iného a niekde úplne inde.
Ja som sa prihlásil do ústnej časti tejto rozpravy, pretože som chcel oddeliť pri energetických témach jednu vec, ktorú sme opakovane riešili, alebo teda sme nútení ju riešiť opakovane, a to je, že pri energetických témach nebeží iba politická rozprava, ale dokonca sme boli svedkami pri zákone o tepelnej energetike toho, že niekto si dokáže kúpiť v našom parlamente vypadnutie jedného slovka za 10-tisíc eur. A toto skončilo u nás na Generálnej prokuratúre. Čiže ak tu padali slová a napríklad pánovi poslancovi Uhríkovi vadilo to, že sa tu stále a stále opakujú tie isté veci, tak možnože aj o, tesne pred alebo tesne po polnoci sa dozvie aj to, že hospodársky výbor môže byť ovplyvňovaný za úhradu, o ktorej my sa dozvieme, o tejto skutočnosti tak, že jeden z ľudí, ktorý bol vo vnútornom mailingu, prinesie správu o tom, že existuje nielen z korupcie, ale existuje to, že niekto si zabezpečil, aby podstatné slovo v zákone o tepelnej energetike vypadlo. Toto slovo zabezpečilo to, čo som hovoril v písomnej časti, že naše domácnosti boli uvrhnuté do teplárenského nevoľníctva. A v rámci toho mailingu sme sa dozvedeli, že čo to bude stáť. Stálo to na základe vykázaného účtovníctva o zmluve o dielo 10-tisíc eur. Je preto obludné, ak sa rozprávame pri nastavovaných parametroch energetickej politiky o tom, že vláda chce, môže a niekedy aj musí nastaviť parametre, tak legislatívne parametre aby šli v prospech občanov. Napríklad aj v prospech toho, aby riešili problémy energetickej chudoby.
Tu sa totižto stalo to, že v prvej fáze šetrenia podľa nášho, na základe nášho podania sme dostali informáciu, že sa Generálna prokuratúra alebo dozorujúci prokurátor nestotožnil s výpoveďami svedkov, ktorí mali de facto už potvrdiť iba to, či autenticita tých mailov je reálna, alebo nie. Je pre mňa nepochopiteľné do terajšieho momentu, prečo sme sa museli odvolať a prečo tak evidentná vec, ktorá z mailovej komunikácie, potvrdená jedným účastníkom tej mailovej komunikácie, nedopadla pri šetrení orgánov činných v trestnom konaní tak, že prišlo k vyvodeniu reálnej trestnej zodpovednosti a človek, ktorý si dokázal na hospodárskom výbore za odmenu a preukázateľnú odmenu vybaviť zmenu zákona, prečo tento človek nebol odsúdený. Odvolali sme sa. Namietali sme mnohé procesné chyby, nebudem zaťažovať plénum. Je to živý prípad. A dúfam, že v tejto kauze, ktorá súvisí z energetickou koncepciou štátu a súvisí aj s tým, čo robíme v tomto pléne, či prijímame zákony na základe svedomia a presvedčenia alebo za úplatu a tlak tzv. lobistov, ktorí za túto činnosť dostávajú peniaze. Keďže ani v tejto kauze, o ktorej bol informovaný aj premiér, o ktorej vedia aj na ministerstve hospodárstva, neurobili de facto do tohto momentu vôbec nič, je to preto pre mňa jeden z podstatných dôvodov, prečo máme právo vyvodzovať zodpovednosť voči premiérovi tejto krajiny.
Čiže energetická politika tohto štátu zlyháva aj na základe toho, že sa dejú korupčné, resp. evidentne zákon prekračujúce trestné prípady. A ak nám bude toto ľahostajné, tak sa v reálnom živote s energetickou koncepciou napríklad v teplárenstve nikam nedostaneme. Toto som chcel povedať z môjho pohľadu ako dosť podstatnú a priťažujúcu okolnosť aj pri politickej rozprave nad tým, kde a akým spôsobom nesie premiér tejto krajiny zodpovednosť za energetickú koncepciu tohto štátu.
Ďakujem.
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

23:58

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som iba Jozefa doplnil o tú informáciu, že v prípade zmeny tohto zákona sa jednalo o to, vypustenie jedného slovíčka spôsobilo, že dneska si bytové domy nemôžu stavať alebo len veľmi v obmedzenej miere môžu stavať bytové kotolne, domové kotolne, pardon. V praxi to znamená to, že centrálne zásobovanie teplom má monopolné postavenie. Toto monopolné postavenie pravidelne zneužívajú. Cena tepla každoročne rastie. Ak by sme uvoľnili tento zákon, za čo v podstate dlhodobo bojujeme a snažíme sa aj tu v parlamente, tu nejde o to, aby sme zlikvidovali centrálne zásobovanie teplom, ale o to, aby sa vytvorila konkurencia, aby tu bol tlak na cenu a aby ľudia si mohli vybrať, od koho to teplo budú buď odoberať, alebo akým spôsobom si to teplo budú zabezpečovať. Ak si ho dokážu zabezpečiť sami a lacnejšie, tak prečo by mali ostávať napojení na neefektívny centrálny zdroj tepla? Ďakujem.
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:58 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

23:58

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktickú poznámku aj doplnenie. A pre zhrnutie a možno aj pre pamäť, pravdepodobne teplárenská téma nebude pre toto plénum, neznie tu v tomto pléne poslednýkrát. A myslím si, že tak ako vravíš, že by sme sa mali zamerať na všetky odvetvia energetiky, je aj téma teplárenstva možno aj presne s týmto, čo som vravel, že bežia trestné konania na základe toho, akým spôsobom dokážu silné oligarchické alebo teplárenské spoločnosti ovplyvňovať legislatívu. Možno aj na základe toho sa deje táto parlamentná schôdza. Je veľmi mi ťažké niekedy posudzovať úmysly, činy a zmeny v zákonoch, resp. fungovaní energetických podnikov. A keďže máme nejaké penzum informácií, pre mňa bola veľmi dôležitá, možno ako špička ľadovca, alebo ako to, čo možno sem-tam unikne, na to, aby sme možno kľúčovou dierkou nazreli do spôsobu, ako funguje minulá vláda alebo ako funguje táto vládna koalícia.
Ďakujem.
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:03

Ján Marosz
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Môžem súhlasiť s väčšinou, čo bolo povedané, ale dovolím si jednu výhradu povedať, že určite nie Danko a SNS sú za tým, že bol vyvíjaný nejaký tlak. V januári na dennej báze práve Igor Matovič so svojim tímom súkali čísla, dáta, fakty, prepočty a inými slovami túto tému dostávali do povedomia. Následne potom na to reagovali ľudia. Takže príde mi to nie ako súčasť nejakej reality, že práve Andrej Danko je ten, ktorý zatlačil na Fica a rozohral tu nejaký ako keby, zatlačil na to, aby odvolal Holienčíka alebo pomohol tejto kauze. Myslím si, že práve opozícia práve taká, potom sa aj SaS pridala, vyvinula dostatočný tlak na to, aby sa udialo to, čo sa udialo. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.2.2017 o 0:03 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:04

Alojz Baránik
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
No, ja si na rozdiel od iných myslím, že tvoje vystúpenie Juraj bolo veľmi dobré a potvrdil si svoju legendárnu schopnosť komunikovať pozitívne správy všetkými smermi a tiež by som chcel povedať v tej súvislosti to, že strana SaS už v roku 2013 iniciovala to, aby prezident odvolal, 2015 pardon, opravujem sa, iniciovala pána Holienčíka, vyzývala pána prezidenta, aby pána Holienčíka odvolal pre podobné prešľapy ako nakoniec mu tak povediac zlomili krk. S jediným s čím alebo jediné, čo si myslím, že vyžaduje určitú korektúru vo vystúpení Juraja Drobu je to, že uviedol, že sa jedná o chyby a prešľapy. To samozrejme tak nie je. Tu sa nejedná o žiadne chyby, ale o dobre premyslenú vykonštruovanú schému jednej podvodníckej, zlodejskej bandy, ktorá sa im nie celkom podarila práve kvôli tomu tlaku, o ktorom si hovoril.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.2.2017 o 0:04 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:06

Martin Poliačik
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Ďakujem. Juraj, ja v zásade súhlasím s všetkým takmer, čo si povedal, ale v jednej veci zásadne nesúhlasím. A ty si povedal, že koaličná vláda je vždy lepšia ako jednofarebná, ale ja som veľmi silno presvedčený o tom, že naša jednofarebná vláda by bola oveľa lepšia ako táto koaličná. Takže neplatí to vždy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.2.2017 o 0:06 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:06

Juraj Droba
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Pán kolega z OĽANO, ja som nepovažoval za potrebné vyzdvihovať ani jedného z troch predkladateľov návrhu na odvolanie predsedu vlády. Takže samozrejme, ak je to potrebné, tak dávam zadosť pravde a ďakujem kolegom z OĽANO, rovnako ako kolegom zo SME RODINA a samozrejme mojim kolegom z SaS za to, že dnešnú schôdzu vedieme vecne. Uvádzame argumenty, je tu menej emócií, veľa faktov, ktoré usvedčujú súčasnú vládu z toho, že opakovane pochybila a mala by odstúpiť. No, a čo sa týka pána Danka, ja som ho spomínal preto a SNS som spomínal práve preto, lebo je to netypické a myslím si, že taktiež pomohol tomu, že vláda začala tento problém riešiť a začala cítiť, že je to naozaj problém a je to problém, ktorý sa týka milióna a viac ľudí na Slovensku a ku kolegovi Poliačikovi, budem tento mokrý sen snívať s tebou, rovnako ako s Marianom Kotlebom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.2.2017 o 0:06 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 0:08

Peter Marček
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milí priatelia, rozhodol som sa vystúpiť a skúsiť jednak popísať stav, v ktorom sa ako opozícia nachádzame a zároveň vám a občanom vysvetliť, prečo som sa rozhodol hlasovať proti návrhu na odvolanie vlády. Hlavný dôvod je ten, že toto hlasovanie je zbytočné. Nemáme dostatok hlasov a preto bude neúspešné. Druhý dôvod je taký, že voliči zvolili strany tak, že vytvorili koalíciu a táto aj keď s mnohými mojimi výhradami plní svoj schválený program. Či s ním súhlasím alebo nie nie je podstatné. Podstatné je, že návrh na odvolanie vlády, ktorý bude neúspešný škodí celej republike. Doma nemôžu ministri normálne pracovať a v zahraničí vyzeráme ako šašovia, čo nevedia počítať hlasy. Ďalším tretím dôvodom je skutočnosť, že všetky opozičné strany prehlásili, že s Kotlebovcami vládu tvoriť nebudú. Okrem toho Boris Kollár, tak ako sme sa pôvodne dohodli do vlády ísť nechce, čiže nepôjde. Potom tu zostáva SaS, ktorá už raz pravicovú vládu povalila a ťažko predpokladať, že sa pri tých chybách, ktoré robí pri pokojnej práci opozície nestane toto znovu. Teda nie je zaručene stabilným partnerom a čo sa týka OĽANO nie je ani morálne, ani odborne pripravené byť členom akejkoľvek koncepčnej stabilnej vlády. Takže moji priatelia z opozície, neviem spraviť a postaviť alternatívu pre Slovensko a robiť iba zle a zdržovať je nemorálne a kontraproduktívne. Vlastne je to chrapúnstvo voči ľuďom, lebo namiesto toho, aby sme schvaľovali zákony, tu tárame dve na tri ako baby na trhu a hodnota z toho nie je a nebude žiadna. Ďakujem vám za pozornosť v takto pokročilom čase.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.2.2017 o 0:08 hod.

Peter Marček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video