15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:18 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:46

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, kontrola z ústredia, ku ktorej ste hovorili, síce bola pred vyše rokom, ale toto bolo zverejnené až päť dní po zverejnení komunikácie poslanca Borisa Kollára. Je to podľa vás náhoda? Ako je možné, že sa zrazu spamätala a zistila nátlak, a o ktorom rok nebola schopná nikomu nič povedať?
A k tým členom v akreditačnej komisii, tí dvaja, o ktorých ste hovorili, nie sú zamestnancami ústredia. Ani jeden z tých dvoch nie je zamestnanec ústredia. A ďalej k tým psychologičkám. Obe tvrdili, že na nich tlačila a báli sa pani Miklášovej, ale podľa mojich informácií tá bola prepustená z ústredia už pred vyše pol rokom a napriek tomu nabrali v úvodzovkách odvahu až potom, čo sa do kauzy dostal pán Kollár.
Pán Rajtár, mne sa zdá, že vy sa veľmi rád vyžívate v takých zlých veciach. Kauza Baštrnák, tam ste hrali hlavnú úlohu, pri odvolávaní ministra Kaliňáka sa vám tiež ušla dobrá rola a teraz ste sa opäť predviedli v celej nádhere. Do histórie sa však zapíšete ako poslanec, ktorý kvôli svojmu vlastnému zviditeľneniu sa naviedol svojho asistenta Filipa Rybaniča, aby ako zamestnanec Tatrabanky nazrel do súkromných účtov niektorých politikov SMER-u. Oficiálne sa hovorí len o ministrovi Kaliňkákovi, ale obávam sa, že to nebol len Kaliňákov účet. Pre mňa ste človek, ktorý nerešpektuje zákon, a podľa mňa nemáte morálne právo nás poučovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 1:46 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:47

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Ďakujem každému mužovi poslancovi, ktorý vystúpi a hovorí o tom, aby sme chránili deti, pretože my ostatné ženy, tých pár, len tárame podľa pána premiéra, a zatiaľ som od mužov poslancov zo strany SMER nepočula ani jedno slovko ochrany tej jedinej, jedinej, toho jedného jediného dievčaťa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 1:47 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1:48

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Odpoveď na to, kto boli panie psychologičky. Jedna bola pani Katarína Hatráková, psychologička na ústredí práce, ktorá je tam, predpokladám, že doteraz, pani Zuzana Hradileková, takisto psychologička na ústredí práce, ktorá je tam pravdepodobne tiež doteraz. Odchádzajúci členovia akreditačnej komisie boli členovia akreditačnej komisie. Bodka.
Čo sa týka aj kauzy Baštrnák a tak ďalej. Myslel som si aj predtým, že, že, že politika je dosť zaplienená, slušne povedané, predtým, ako som sa dostal do parlamentu. Ale keď som to videl zblízka, tak to jednoducho predčilo moje očakávania. Ja som naozaj nečakal, a keby mi to predtým niekto povedal, že politici sa priamo-nepriamo živia podvodmi s DPH, jednoducho ja by som to nebral ako relevantné predtým, ako som tieto veci videl, ako fungujú, na vlastné, na vlastné oči.
Ale ak ma teda toto nejakým spôsobom šokovalo, tak táto kauza Čistý deň bol minimálne stonásobný šok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 1:48 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 1:50

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, kolegyne a kolegovia, pána ministra nemusím osloviť, lebo tu nie je, v septembri minulého roku, kedy sa otvorila kauza maloletej Natálie, teda kauza Čistý deň, som na zasadnutí výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny vnímala, že minister Richter, generálny riaditeľ Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Valentovič aj komisárka pre deti Viera Tomanová chránia sami seba a inštitúcie, a nie deti. Myslela som si, že tu mám len pocit. Po ôsmych mesiacoch to nie je pocit. To je fakt.
Minister Richter chráni seba, ministerstvo, ústredie, úrady, resocializačné zariadenie Čistý deň, a teda seba. Už v júni 2014. podali na zariadenie Čistý deň, boli podané podania, v ktorých sa sťažovali na telesné tresty a sex medzi klientma, klientmi. Sám minister Richter hovoril, že podania boli pre telesné tresty obmedzenia kontaktu s rodičmi, ale aj pre aroganciu riaditeľa a sexuálne styky medzi klientmi. Podnety prichádzali od klientov, rodičov i kurátorov maloletých detí. Minister Richter tvrdil, že prebehli kontroly orgánov činných v trestnom konaní aj ministerstva práce, či ústredia práce. Podľa kontrol zariadenie nič neporušilo. A podnety prichádzali a minister hovoril od toho septembra, čo som ho prvýkrát počula na výbore, na zasadnutí výboru, že koná a bude konať. A koná a koná a koná, už osem mesiacov koná. Jeho rozhodnutie ignorovať odporúčanie odborníkov z akreditačnej komisie spôsobilo túto situáciu, že tu teraz o druhej stojíme, sedíme, hovoríme. On toto spôsobil, pretože nekonal, pretože ignoruje vlastných odborníkov, ktorých on nominoval. Už tu kolega predo mnou prečítal stanovisko jedného člena, Rastislava Šenkirika, už len doplním, člena akreditačnej komisie, ktorý odišiel po tom, ako minister Richter neodobral akreditáciu ani na ich odporúčanie.
Člen akreditačnej komisie Šenkirik povedal, že čakanie ministra na preukázateľné zistenia či nezistenia spáchania trestných činov je prosto neakceptovateľné posúvanie prahu citlivosti.
A dlhoročná odborníčka, členka akreditačnej komisie Eva Mydlíková, ktorá takisto abdikovala, píše vo svojej abdikácii ministrovi: "Vaše rozhodnutie prekračuje hranice mojej odbornej aj etickej tolerancie." Čo je to za politikárčenie týchto odborníkov? Pretože aj komora sociálnych pracovníkov podporila členov akreditačnej komisie. Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce vyjadruje podporu dôvodom, ktoré uviedli abdikujúci členovia Akreditačnej komisie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky pre oblasť sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v súvislosti s rozhodnutím ministra práce, sociálnych vecí neodobrať akreditáciu na výkon opatrení resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Komora ďalej píše: "Akékoľvek násilie, ponižujúce zaobchádzanie či, naopak, intímny vzťah medzi pracovníkom a klientom je bezpochyby za hranicou profesionálneho vzťahu pracovníka a jeho klienta. Je to zlyhanie, ktoré, pokiaľ napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, musí byť dôkladne vyšetrené a pri potvrdení adekvátne sanckiované kompetentnými orgánmi. V prípade, že právne predpisy nedokážu plnohodnotne pokryť etický rozmer vykonaného nemorálneho činu, navrhujeme pri posudzovaní oprávnenosti subjektov pôsobiť v tejto oblasti nevyhnutne zohľadniť aj dodržiavanie štandardov kvality výkonu daného opatrenia, ako aj etického kódexu, ktorý by bol záväzný pre všetky akreditované subjekty."
Kauza maloletej Natálie je len vrcholcom ľadovca, nedostatočnej ochrany detí pod gesciou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ministra Richtera. Rok 2012, utýraná a zabitá Lucka, ktorá bola nájdená tri roky po smrti. A čo Marco, bezcitne odvlečený rovno z triedy súdnym úradníkom? Tieto kauzy mali mnoho spoločného, ľahostajnosť úradníkov, nedostatočnú odbornosť, chýbajúcu kontrolu, ale jedno im v porovnaní s Čistým dňom chýbalo - vedomé krytie ústrednými orgánmi štátnej správy. Áno, verejnosť na Slovensku tejto kauzy nerozumie, k tejto kauze, nechápe, nerozumie, prečo minister Richter toto zariadenie tak veľmi chráni.
Pán minister, prečo toto resocializačné zariadenie tak výnimočne chránite? Prečo nechránite deti, ale chránite resocializačné zariadenie? Lebo ak sa niečo také ako sexuálne zneužitie maloletej v chránenom prostredí stalo, naozaj sa muselo niečo zanedbať. Že im ale pri tom držíte ochrannú ruku, to už je iná šálka kávy.
Nebola tu doteraz spomenutá kauza detský domov PETO. Aj to má výnimočnú ochranu a to si, zaujímavé, nikto z koaličných poslancov strany SMER nevšimol a zatiaľ nepripomenul. Evidentný politický záujem na udržaní zariadenia má minister Richter aj v prípade detského domova PETO. V období od 1. júla 2015 do 31. 12. 2015 mal detský domov PETO v profesionálnych rodinách výlučne deti vo veku do jedného roka, pričom prekročil normu, ktorá určuje, že jeden profesionálny rodič môže mať v starostlivosti najviac tri deti. V tomto detskom domove podľa zverejnených informácií prichádzalo aj k tomu, že dojčatá boli vychovávané nie v profesionálnych rodinách, ako prikazuje zákon, ale v skupine detského domova.
Kolektívna výchova je pre deti v takomto útlom veku neprijateľná a poškodzuje ich vývin. Podľa zákona je akreditovaný subjekt povinný hlásiť do ôsmich dní akreditačnej komisii všetky osoby v priamom kontakte s klientmi. Ani túto podmienku akreditácie detský domov PETO nesplnil. Napriek týmto zisteniam o nedodržiavaní platných zákonov funguje v nezmenenom režime zariadenie detský domov PETO ďalej aj dnes. Dôvodom spomínaného šetrného zaobchádzania voči zariadeniu, ktoré koná proti záujmu maloletých detí, je najmä fakt, že zriaďovateľkou detského domova PETO je dcéra komisárky pre deti Viery Tomanovej.
Ide o zlyhanie celého systému. A dovoľujem si to tvrdiť práve po vykonaní poslaneckého prieskumu. Ide o katastrofálne riadenie inštitúcie nominantov strany SMER - SD. Ministerstvo i ústredie vedú politickí nominanti, ktorí nemajú ani páru o sociálnych veciach, tobôž nie o sociálnoprávnej ochrane detí. Deti nám prepadajú medzi ústredím a ministerstvom do akejsi pomyselnej jamy. Je v nej utýraná a zabitá Lucka, odvlečený Marco a teraz sexuálne zneužitá Natália. Strana SMER vedie rezort práce od roku 2006, minister Richter od roku 2012 doteraz. Preto minister Richter znáša celú zodpovednosť za všetky zlyhania, konania, a teda hlavne nekonanie, za zakrývanie systémových chýb, ktoré spôsobujú nezvratné škody na zdraví a životoch detí. Opakujem stále, my tu od 16.00 hod. hovoríme, páni, o deťoch, o ohrozených deťoch, nie o žiadnej inej matérii a s vami to ani nepohne.
Strana SMER pred voľbami hovorila, teda písala, na bilbordoch sme videli, že ľuďom sľubuje istoty. Deti si nezaslúžia istoty? Najmä tie najzraniteľšie, najzraniteľnejšie deti, závislé deti si nezaslúžia istoty? Ochrana detí bola jednou z prvých úloh, ktorú si brali na zodpovednosť štátne útvary už od stredoveku. Ministerstvo práce pod vedením ministra Richtera prestalo, prestalo mať ambíciu túto úlohu plniť, a to je výsledok Ficovej tretej cesty, sociálnej vlády strany SMER.
Prečo o tom nehovorili pani psychologičky doteraz? Oni o tom hovorili. Hovorili o tom od septembra. Oni majú totižto, mali strach. Vy si to neviete predstaviť. Strach panuje na ministerstve, strach panuje na ústredí, strach panuje na úradoch práce. (Ruch v sále.) Minister Richter neodborne riadi rezort. Na prvom zasadnutí výboru 12. septembra, ktorý som už spomínala, okrem iných nič nehovoriacich informácií si pamätám ministrove vyhlásenie, že ministerstvo nemôže kontrolovať neštátne subjekty. A toto zopakoval ešte o pár dní aj generálny riaditeľ Valentovič. Ministerstvo nemôže kontrolovať neštátne subjekty? Toto povie minister? A za akým účelom toto povie? Aby klamal verejnosť? (Reakcia z pléna.) Áno, poviem vám hneď, pán poslanec. Čakajte chvíľu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Číž, poprosím.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Ďakujem, že ste ho upozornili.
Na jednom podujatí, okrúhlom stole tuná v Národnej rade som, v Národnej rade, neviem ktorá pracovníčka, neviem ju po mene pomenovať, z ústredia, nerozumela dvakrát otázke z pléna, ako majú nastavený systém kontroly. To bola otázka. V podstate iba habkala a nevedela odpovedať. To bol vtedy pre mňa taký prvý impulz, že naozaj nejde o individuálne zlyhanie jednotlivca, ako to rád rozprával pán minister napríklad pri, pri kauze Lucka, ale že naozaj ide o systémové zlyhanie, a to zlyhanie kontroly.
4. októbra sme sa zúčastnili poslaneckého prieskumu na ústredí. Najviac nás zaujímalo riešenie podnetov prijatých na resocializačné zariadenie Čistý deň. Naozaj už 4. júna 2014 podali sťažnosť dve matky už vtedy sa nenachádzajúcich detí v zariadení. Následne vtedy ústredie vraj 9. júna dalo podnet na ministerstvo, pretože oni majú kontrolovať úroveň poskytovaných služieb. Taktiež požiadali aj úrady, aby všetko skontrolovali. Išlo o 16 úradov, ani jeden úrad nezaznamenal žiadne vážne okolnosti, všetko bolo v poriadku.
Poviem vám taký rozhovor. Pracovníčka ústredia hovorí: "Zistili sme jedno podozrenie, ktoré sme odovzdali ministerstvu."
Poslankyňa: "Akého charakteru boli tieto podozrenia?"
- "Ostrihanie dohola, ostrihanie vlasov dievčaťa, bola prinútená."
A poslankyňa: "Čo sa stalo potom, keď to prišlo na ministerstvo?"
Pracovníčka: "Ja neviem, to už nie je v našej kompetencii."
Ďalší rozhovor s kontrolórkou:
- "Bol zabezpečený výkon psychológa," pýtame sa, "počas kontrolovaného obdobia alebo nebol?"
- "Nebol, ale pán riaditeľ Čistého dňa namietal a my sme jeho námietky akceptovali."
- "A kto bol teda ten psychológ?"
- "Pán riaditeľ."
- "A vy ste skontrolovali pracovnú zmluvu pána riaditeľa a náplň práce?"
- "Nie, to nemôžeme. To je zasahovanie do kompetencií ministerstva. Personálne podmienky má kontrolovať ministerstvo."
To je tá profesionalita, to odovzdávanie si zodpovednosti a kompetencií, to je tá jama, kde sú prepadnuté, utýraná, zabitá Lucka, maloletá Natália, odvlečený Marco.
Nakoľko teda vyvstalo z prieskumu na ústredí množstvo nevypovedaných otázok, 19. októbra sa uskutočnilo pokračovanie poslaneckého prieskumu už len v priestoroch Národnej rady, ktorého sa zúčastnil generálny riaditeľ Valentovič a štátny tajomník Ondruš. Na moju otázku, ako často, koľkokrát boli vykonané kontroly v NO Čistý deň počas posledných piatich rokoch, odpovedal generálny riaditeľ, že jedna vecná. Odborníci, audítori mi povedali, že nevedia, čo je kontrola vecná. To je preto, že podľa zákona taká neexistuje. Jedna vecná a jedna kontrola oprávnenosti výdavkov. A na otázku, aké doklady ste si vyžiadali v NO Čistý deň, aby bola skontrolovaná účelnosť, hospodárnosť, účinnosť a efektívnosť vynaloženia finančného príspevku, ktoré poskytlo Čistému dňu Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, vymenoval veľa dokladov pán riaditeľ generálny. Okrem pracovných zmlúv, opätovne sme počuli, že pracovné zmluvy môže kontrolovať iba ministerstvo. Ďalší blud. Nemôže kontrolovať neštátne subjekty a nakoniec nemôže kontrolovať ani pracovné zmluvy.
Z tohto vyjadrenia ja doteraz nechápem, čo v tej kontrole vtedy kontrolovali, pretože ako môžete skontrolovať účelnosť vynaložených finančných prostriedkov, hovorím o verejných prostriedkoch finančných, keďže nevedia, komu boli vyplatené mzdy. A vraj vedia. Podľa bankového (povedané so smiechom) výpisu a personálnej matice. Podľa bankového výpisu a personálnej matice? A bol ten človek vôbec v resoci zamestnaný? Však nikto nevidel jeho pracovnú zmluvu z kontrolórov ani prihlásenia do poisťovní. Aspoň tak nám povedali. Tak sme sa spýtali pána štátneho tajomníka Ondruša, či vie, on teda už konečne o odbornej spôsobilosti pána riaditeľa resocu ako psychológa odpovedal, že to preverí. A tak sme dostali mail s odpoveďou: "Akreditačná komisia nemôže zverejňovať čiastkové informácie z doterajšieho zisťovania skôr, než sa k nim právoplatne nevyjadria zástupcovia resocializačného zariadenia Čistý deň, nakoľko by takto neoprávnene prejudikovala výsledok správneho konania. Po jeho skončení vás budem neodkladne informovať, či pán riaditeľ má príslušné vzdelanie na výkon odbornej činnosti psychológa a či bol ako psychológ zaradený v personálnej matici v spornom období." Dodnes to nevieme.
Ste sa pýtali, pán poslanec, na to, že hovorím bludy o vykonávaní kontroly v neštátnych subjektoch? Pri neverejných poskytovateľoch? Tak ja vám poviem. Ja mám vlastné skúsenosti z kontrol a v živote nikdy od žiadnych ostatných mimovládiek ani z vlastnej som nikdy nevidela takúto ostrahu, takúto ochranu mimovládky ako v tomto prípade.
Naše skúsenosti? Najvyšší kontrolný úrad, jedna malá neziskovka na severe Slovenska, Najvyšší kontrolný úrad dvakrát, úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, sociálnoprávna ochrana detí oddelenia sústavne, inšpektorát práce, Sociálna poisťovňa, mesto Žilina, ešte aj štátna polícia, a keďže máme aj chránené pracoviská, si predstavte, Colný úrad Žilina, regionálna veterinárna a potravinová správa, regionálny úrad verejného zdravotníctva, jednoducho všetci, všetky kontrolné inštitúcie. Viete, čo sme my spravili, keď k nám prišla kontrola? Takto sme spravili (rečníčka zrazila opätky). Otvorili skrine so šanonmi a všetky sme im dávali. Ja som si v živote nedovolila povedať nejakú námietku, že čo tu vy robíte, nedám vám pracovnú zmluvu.
Keď sme prišli ako poslanci do Čistého dňa, tak nám bolo oznámené, že dávajte si pozor, vy ste tu hostia. (Reakcia z pléna.) To je pri poslancoch, dobre, ale keď príde kontrolný orgán? Ani jedna mimovládka, ani len (rečníčka lúskla prstami) slovo nevypovie, takí sme zľakaní, takí sme zľakaní. A tu ide pán minister rozprávať verejnosti, že neziskovky nekontroluje? Neziskové organizácie? Neštátne subjekty? Oveľa viac ako tie vlastné. A práve preto, práve preto neverím žiadnym ďalším novovytvoreným štátnym zariadeniam. Pretože ich musia kontrolovať, pretože im dávame, dávajú finančné prostriedky z verejných zdrojov, páni. A keď ich nekontrolujú, tak sú nejako zaujímavo chránené. Jednoducho je dvojaký meter alebo kilometer?
Teraz som si asi nechala nejaký papier, nič o to, dala som, z poslaneckého prieskumu z ústredia som mala k dispozícii štyri zmluvy o poskytnutí finančného príspevku NO Čistý deň uzatvorenej s ústredím. Audítorka mi porovnala, pozrela tieto zmluvy a píše mi o fatálnych chybách, ktoré sú v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy a zákonom o finančnej kontrole a audite. "V tomto systéme vládne strach, každý sa bojí každého. Mnohí ľudia v týchto inštitúciách asi aj vedia, čo a ako by sa malo robiť, ale nepovedia, boja sa."
A za to, že tento systém nevie ochrániť ohrozené deti, zodpovedá minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. SMER obsadil všetky kľúčové pozície na ministerstve a na ústredí, ktoré má pobočky na celom Slovensku. Je dokonalým dôkazom toho, kto v skutočnosti obýva ústredie. Smerácka chobotnica, ktorá je taká obrovská a mimo akejkoľvek kontroly ľudí tejto krajiny, že už vyrazila strop. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 1:50 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:11

Michal Bagačka

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:12

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, skúsim vyjsť teda z predpokladu, že to, čo ste povedala, tomu veríte, nie ste účelová a ide vám o dobro detí.
Takú jednu otázku, úplne ľudskú, my máme, 49 nás tu je, ale naša strana, teda na rozdiel od tej vašej, má 20-tisíc členov. Minimálne. Asi pochopíte, že sa musíme tým 20-tisíc členov zodpovedať, vy máte ten snem teda v kuchyni u Matoviča a štyria za stolom to vybavíte. Máme, ja neviem, 60 starostov a tak ďalej, máme matky s deťmi, máme voličov. To sú všetko obludy, ktorí nechápu váš obrovský rozmer chránenia detí, a všetci v SMER-e po ničom netúžia, len šliapať po právach detí a robiť všetky obludnosti tohoto typu?!
Ja som presvedčený, že toto slušný človek a rozumný človek nemôže povedať, pani poslankyňa. Ja práve naopak, ja si vážim, ak sa snažím s vami slušne hovoriť, vážim si vašich voličov, proste 10 % či koľko vám verí. My máme za sebou, mám tú česť byť od roku 2002 v politike a voliči nás poznajú. Takto hanebne rozprávať o ministrovi, podľa môjho názoru slušný človek dokáže aj inak vyjadriť obavy, pochybnosti a niečo podobné. Slušný človek vie vytvoriť atmosféru, že veľmi radi sa porozprávame, ako zlepšíme situáciu v takýchto zariadeniach, ktorá je všade na svete problémová, pokiaľ to neni krajina, ktorá oplýva nesmiernym množstvom peňazí, ktorá je v tej situácii ako my.
Keď som bol mladý, tak sme začínali, kultový film, sa volá Mechanický pomaranč, o obrovských problémoch s problémovými mladistvými, zásadný problém. Na čo sú tie bezočivé klamstvá, to surové ohováranie ministra a to vytmavovanie tým spôsobom, vymýšľanie úplných osobných hanebností. Toto urobí normálny človek? Jak mu mám veriť, že ide o niečo, čo má zmysel? Prečo sa nesnažíte vytvoriť normálne, rozprávajte sa s nami ako s ľuďmi, budeme hľadať riešenia. Keď som čítal tie hroznosti, čo popísala vaša kolegyňa, tak som bol sám, preboha, čo sa deje. A zrazu zistím, o čo ide.
Otázka PETO, pani kolegyňa? Som ju študoval podrobne a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:12 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:14

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja nemám slov. Toto vystúpenie bolo pre mňa jedno z najsilnejších, aké tu dnes v noci zaznelo, a bolo plné faktov.
A zase opakujem, ak niekto dával pozor, tak musel zaznamenať to, že zariadenie Čistý deň požíva zvláštnu ochranu zo strany najvyšších úradníkov a samotného ministra práce a sociálnych vecí. Pri porovnaní s tým, ako sa zaobchádza s inými zariadeniami, pokiaľ ide napríklad o tú kontrolnú činnosť, tak Čistý deň na to, aby tam za 5 rokov bolo jeden a pol kontroly, aj to zrejme nedôslednej, z toho, čo sme počuli, tak to je veľmi zvláštna situácia. Treba si napríklad uvedomiť, že na jedno dieťa ide, pokiaľ viem, 1 200 eur mesačne, takže ak je tam 44 detí ako v Čistom dni, tak to je suma okolo 50-tisíc eur mesačne a tam by si už štát mal dávať pozor na to, čo sa tam deje.
K tým odborníkom, ktorí odstúpili na protest voči rozhodnutiu ministra, ja tých ľudí poznám, veď som tiež istých pár mesiacov tam sedel a to sú rešpektovaní ľudia, prepánajána! Vy tu chcete spochybňovať týchto ľudí? Chcete spochybňovať Komoru sociálnych pracovníkov? Inštitúciu, ktorú si založili sociálni pracovníci, ktorí sa postavili takisto proti ministrovi? Čo sa tam vlastne deje? To sú určite z týchto indícií veľmi silné veci.
A opakujem znova, už asi tretíkrát, nemyslite si, že tu budete vládnuť donekonečna! Nemyslite si to! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujeme na vystúpenie v rozprave.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Robím snáď niečo iné?!

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Áno.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR.
Tak dovidenia! (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:14 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:14

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Dovidenia.
Pani poslankyňa Jurinová, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:14 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:16

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som tiež zostala prekvapená, že pánovi kolegovi sa zdá, že málo členov sa azda vzdalo. Možnože preto, že naozaj nepohybuje sa alebo nerozpráva sa, nemá kontakty na ľudí, ktorí sú váženými odborníkmi v daných témach. Sú to ľudia, ktorí boli doteraz veľmi rešpektovaní aj ministrom. Členovia akreditačnej komisie sú odborníci, prišli noví a som presvedčená o tom, že názor na kauzu Čistý deň majú vnútri všetci rovnaký, všetci si, som presvedčená o tom, naozaj, že všetci si myslia, že to zariadenie malo byť zavreté. Uvedomte si, že je tam zhruba polovička štátnych úradníkov, ktorých, ktorých, minister je ich pánom.
Pani kolegyňa, som vďačná, že si spomenula aj detský domov PETO. To je tiež znakom klientelizmu. Jednoznačne klientelizmus. Je všeobecne známe, že pani komisárka Tomanová má dcéru, ktorá má tento detský domov, a nikomu nevadí, že sa tvári, že zákony patria, platia pre iných. Nie pre ňu. V detskom domove sa nemajú nachádzať bábätká do 5 rokov, detičky do 5 rokov. Tam boli, tam bolo 45 detí v jednom čase, 5 detí do jedného roka. Je to veľmi milé, áno, aj ja mám rada malinké bábätká, lebo sú milšie ako deťúrence, ktoré už rozprávajú, už vám sa priečia, je to veľmi milé, ale je to hlavne nezákonné. Takže podporujete aj toto.
No je mi ľúto, máte naozaj dvojaký, ak nie štvoraký meter.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:16 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:18

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak sa vráťme k argumentom, odvlečený Marco. Kam? K matke do Švajčiarska? Krajský súd rozhodol, Marco je spokojný, Švajčiari na to dozerajú, chodí do školy. Prečo to teraz nepoviete, ale ste rozprávali, áno, viem, súdny úradník mohol možno citlivejšie urobiť tento, mohol vykonať tuto tento rozsudok, ale každé odobratie je vždycky drakonické, lebo beriete jednému rodičovi a dávate druhému. To dieťa jasne že utrpí nejakú psychologickú traumu. Áno, stalo sa. Ale kam je odvlečený? Však ste zverejnili jeho meno, jeho fotky, vyjadrenia boli, že jeho matka je k..., že je, droguje, všetko. Čo ste vy, jaj ste vy pošliapali tie ľudské práva? Veď keď si to o tom chlapcovi v živote niekto prečíta na internete, tak ho v živote nezamestnajú, bude mať partnerku a tá partnerka bude vedieť takéto veci, ktoré možno nie sú pravdivé, lebo to povedala svokra či babka, či kto to bol.
Rozprávate o neštátnych zariadeniach, veď vy tu stále kričíte, že majú byť neštátne, že majú byť súkromné, veď vy to všetko liberalizujete a teraz nám dávate za vinu ešte aj tie neštátne. A, pani Blahová, už ste vyriešili, alebo teda, kolegyňa, už ste riešili tých 14 prípadov, ktoré mala pani Blahová na, na, na, ako boli Marco, na mobile? Alebo keď sme to chceli riešiť za zatvorenými dverami na výbore, tak ste nemali záujem, len ste to chceli medializovať! Už ste to vyriešili? Už vieme, aký je záver? Takže škoda, že to nevieme, ale na sociálnom výbore... (Reakcia z pléna.)
Pani Blahová, ja s vami nediskutujem, ja teraz reagujem na predrečníka. Prosím vás pekne, nekričte! Vy ste tak alergická, vy môžte tu všetkým povedať všetko, ale akonáhle sa niekto vás niečo, tak normálne tu vyvreskujete, komunikujete, ja som vás nerušila.
Takže za zatvorenými dverami rokovať nie, ale zverejňovať po médiách ľudské osudy, deti, rodiny a všetko, veď aj toto sú ľudské práva, ktoré šliapete a nemyslíte na budúcnosť detí. Tak myslite aj pri všetkom na budúcnosť detí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 2:18 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video