15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:33 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 3:22

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani predsedajúca, vážené dámy, vážení páni, už sme všetci tuná uťahaní z toho, ale ešte chvíľku asi budeme musieť vydržať.
Do tejto kauzy som bol nechtiac namočený aj ja. A som neštandardný politik, ale keď sa niečo udeje, nemám problém dôjsť a veci vysvetliť. Nemusím nič skrývať, a preto nemusím klamať. A keď sa udial tento problém, tak som prišiel, zvolal som tlačovku a doniesol som tie esemesky, tie správy a zverejnil som ich. Ja s tým nemám problém. Takto sa chovám aj v politickom živote. Proste keď niečo nemusíte schovávať, keď nemusíte tajiť, tak nemusíte klamať. Áno, tie správy neboli v poriadku. Ale nebol som vtedy v politike. Z tých správ môžete jasne vidieť, že som nevedel, koľko má Simona rokov, a nevedel som, že je v nejakom resoce. Ale dobre. Nebol som v politike, stalo sa. Podľa tých fotografií, ktoré Simona mala zverejnené na Facebooku, som mal predstavu a som bol presvedčený, že má 19-20 rokov. Z tohto pohľadu, nemala tam napísané vek, som neurobil chybu. Ale dnes si priznávam, že by som sa lepšie cítil, keby som tie správy neurobil. Keď som niekoho urazil tým, sa ospravedlňujem.
Ale keďže nemusím si vymýšľať a klamať a môžem dôjsť a povedať pravdu, tak niečo také podobné by som očakával aj od pána ministra, ktorý tuná, bohužiaľ, nie je, a mal by tu sedieť, keď my tu všetci sedíme. Áno, my tu sedíme. Ja tu zase vidím len stoličky.
A možno by som očakával od pána ministra, aby rovnako reagoval a povedal pravdu, čo je za týmto celým. Máme tu kauzu Čistého dňa. Jedno grotestné zariadenie, ktoré urputne chránia špičky SMER-u. Pán minister sociálnych vecí pán Richter zriadi komisiu, zriadi komisiu, ktorá je skutočne zložená zo slobodných odborníkov, ktorí posúdili toto zariadenie a doporučili pánovi ministrovi odňať licenciu. A čo spravil pán minister? No neodňal ju. A mal na to nárok, mal na to právo, je minister. A ja sa pýtam, prečo to nespravil. Čo je za tým? Čo je za tým, keď vlastná komisia, ktorú on vytvoril, ktorú on k tomuto delegoval, neurobil to?
Potom tunák máme ďalšieho vysokého, vysokopostaveného smeráka. Pravá ruka Roberta Fica Erik Tomáš. Ten dokonca dáva konzultácie, ako komunikovať, na úrade vlády. Proste on si tam pozve tých ľudí a na úrade vlády, ja nechcem veriť, že o tom premiér nevedel, on na úrade vlády dáva konzultácie. On dokonca tuná sa ide za to pobiť s pánom kolegom Baránikom, robí tuná divadlá na balkóne, nechá si posielať správy, číta falošné vyjadrenia, ktoré boli sfalšované, listy tuná číta apoštolské. Ja sa pýtam, čo je za tým. Ako chcete mi povedať, že takéto špičky SMER-u chránia takéto grotestné zariadenie, ktoré porušilo snáď všetko, čo sa porušiť mohlo?
Dokonca ešte aj prezident Policajného zboru Gašpar to chráni. Jako? No normálne. Nehnevajte sa, keď zamestnanec resocializačného zariadenia má sex so 14-ročnou, nie písať si, sex so 14-ročnou, zamestnanec, a nikoho neobvinia. No čuduj sa svete, až keď tunák pani Blahová spustí krik, tak generálny prokurátor to znova otvorí. A čo robila dovtedy polícia? To nevadilo? Sex na rozlúčku nikomu nevadí v tomto pléne?! Ale vadia vám moje esemesky?! Sa nehanbíte?! Farizeji! To vám nevadí? (Reakcia z pléna.) Keď vy budete vystupovať, môžete kričať vy. (Povedané so smiechom.)
No a nakoniec úplná čerešnička na torte. Dneska som bol milo prekvapený, sa mi nechcelo veriť vlastným očiam. Sám premiér prišiel bojovať za Čistý deň! Nechápal som. Čo to musí byť, vážení, čo za tým je? Sú vydieraní? Čo za tým môže byť? Myslíte, že boli tie deti zneužívané niekým iným? Sú nejaké videá alebo čo to môže byť, že ešte aj premiér dôjde chrániť Čistý deň? Čo to môže byť? Predviedol tu pán premiér hysterické divadlo nehodné premiéra tejto krajiny. Ale na druhej strane ho chápem. Lebo kôň, ktorý skapíňa, kope. A ten najviac kope.
No a teraz si povedzme, aký je rozdiel teda medzi tými štandardnými politikmi a tými neštandardnými. Pozrite sa, ja som neštandardný politik, ja teda nemusím nič tajiť. Mne je to jedno, ja všetko poviem tak, ako to je. Ale pozrime si tunák toho štandardného, napríklad vašeho šéfa strany, premiéra našej krajiny. To je typický štandardný politik. Áno? Typický štandardný politik. Ako začínal tento typický štandardný politik? No tak hlas, sme si vypočuli hlas podobný Robertovi Ficovi, nám oznámil, všetkým v tejto krajine, že vlastnou hlavou hneď zarobil 50 mil. Potom tunák sme zistili, že za ním stoja rôzni oligarchovia, ktorí sú spoluzakladatelia strany, Široký, Pór, Brhel, Výboh, má svojich oligarchov. A čo musí robiť? No musí to všetko tajiť. Nemôže dôjsť a takto jak ja povedať veci na priamo. Nie, on to musí tajiť, a keď musí niečo tajiť, musí klamať. On nemôže ľuďom povedať, viete čo, najprv musíme nechať nažrať tých našich oligarchov, potom trošku do toho vlastného vrecka ten alobal z tých Hornonitrianskych baní musíme podostávať, no a potom, keď niečo do nejakej pinác ostanú, tak potom dáme ľuďom. A toto môže, myslíte, povedať? Nemôže. On musí klamať. A dokonca ešte dôjde sem a začne moralizovať, začne sa vyjadrovať ku mne.
Tak sa pozrime, ako sa tento štandardný typ politika správa vo svojom vlastnom súkromnom živote. Tak si otvorím noviny a pozriem Nový čas a vidím fotku Roberta Fica na viedenskom letisku, stiahnuté gate, objíma frajerku, objíma milenku. Ale ja mám pocit, že on je ženatý chlap. Myslíte, že môže doma povedať manželke, tak ja som tam bol s nejakou milenkou? No nie, musí klamať, aj v tom súkromnom živote musí klamať!
Ale poďme do súčasnosti. Poďme do súčasnosti. Máme tu takú modelku šteklivých pánskych magazínov, dodnes, ešte pred chvíľou tuná ukazovala prsia, riťku na celé Slovensko, liepala sa holá po traktore a dneska je na úrade vlády! Štátna radkyňa! Milenka pána Fica. A myslíte, že on môže domov povedať, že toto je moja frajerka?! No nemôže, on musí klamať aj v tom súkromnom živote! Ja nemusím. Ale on musí. Toto je typický štandardný politik. Klame v súkromí, klame v politike, klame stále. Nič iné mu neostáva.
No ale vráťme sa teda k tej téme. Prečo takýmto grotestným spôsobom takéto grotestné zariadenie chránia najväčšie špičky tohto štátu? Za tým musí byť niečo veľké.
No a skončím tým, čím som začal, že keď ja niečo mám na srdci alebo nejakí s niečím za mnou prídete, ja som ten neštandardný typ politika, ja dôjdem a poviem, ako to je. Nemusím nič skrývať, a preto nemusím klamať. Takto to budem robiť aj naďalej, aj keď sa vám to nepáči. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 3:22 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:31

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, s niečím z toho, čo ste hovorili, sa dá súhlasiť, ale ja by som vás chcel vyviesť z jedného omylu.
SMER nie je štandardná strana, SMER tak iba o sebe hovorí. Dokonca Robert Fico, keď začínal a keď začínal zarábať vlastnou hlavou, tak hovoril o SMER-e ako o neštandardnej strany, neštandardnej strane. Odporúčam vám napríklad jeho rozhovor z denníka Slovo z roku 2000, kde hovoril, ten rozhovor sa volá, že Úspešné sú neštandardné strany. A Robert Fico tam hovorí, že: "Všimnite si, kto je úspešní, neštandardné strany ako HZDS, SDKÚ, SMER. Klasické politické subjekty s dobrými štruktúrami a ideológiou zlyhávajú, pretože nemajú v tomto prostredí priestor na vlastnú politiku."
Takže keď dnes hovoríte o tom, že tí štandardní sú zlí a dobrí ste vy neštandardní, tak v podstate len opakujete to, čo hovoril pred 17 rokmi Robert Fico.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:31 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:32

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. No áno, pán poslanec, aj mňa uráža váš spôsob komunikácie, uráža ma aj váš spôsob života, nie je to v poriadku, ale v tom klamaní máte úplnú pravdu. Pre spoločnosť je prijateľnejší človek, ktorý klame, ako ten, ktorý dokáže otvorene hovoriť pravdu. Je to fakt na zamyslenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:32 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:33

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Mám dve minúty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:33 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:33

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, Vaše vystúpenie bolo presne v štýle, aký som očakával. Najlepšia obrana je útok. Viete mi, prosím vás, prezradiť, že pri vystúpení predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, kde sa čo len jedným slovkom zastal Čistého dňa? Ak sa niekoho zastal, zastal sa ministra práce, sociálnych vecí Jána Richtera a povedal dôvody, pre ktoré si myslí, že dôvodová spáva, ktorú uviedli navrhovatelia, dôvody odvolania ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sú na vode.
Pán poslanec, čo sa týka odborníkov na túto tému, ktorých ste spomenuli, ja spomeniem jedno a už som to povedal na margo faktickej poznámky k pani Verešovej, ale vy ste tu neboli, bola tu len vaša stolička a tá zrejme nepočúvala. Keď hovoríme o odborníkoch, Peter Kulifaj, predseda komory sociálnych pracovníkov, nezávislý odborník, člen kontrolnej komisie v Čistom dni, existuje písomné vyjadrenie, v ktorom sa pán Kulifaj pri schvaľovaní záverečného protokolu vyjadril za to, aby akreditácia Čistému dňu nebola odňatá a aby resocializačné stredisko Čistý deň naďalej zostalo v systéme.
Pán poslanec, a ešte jeden rozdiel, konkrétny príklad trebárs medzi nami, keby sa mne stalo, tá komunikácia, ktorá vyšla na verejnosť a ktorou sa teda chválite, tak mňa by nielenže mediálne zničili médiá, politicky by som bol mŕtvy, prišiel by som asi o všetky funkcie, ale najväčšia tragédia by bola, že by sa na mňa vykašľala aj moja manželka.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:33 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:35

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
To máte ľahké, vás nikto nepozná. Ja Vás prvýkrát počujem. (Smiech v sále.) Viete...
A na záver, ja by som ešte pánovi Ficovi odkázal, my keď budeme vo vláde o 3 roky, tak ja nevyhodím celý personál, ako ste to urobili vy, ja si slečnu Troškovú nechám, lebo očakávam, že už bude zapracovaná. (Smiech v sále.) A zas tu bude jeden veľký rozdiel, ja nebudem musieť klamať, pretože ja nemám žiadnu manželku, a nebudem musieť tvrdiť, že mám radkyňu, dokonca hlavnú a štátnu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:35 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 3:36

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy, vážení páni, v tejto sále už bolo povedané dosť veľa a musím povedať, že som dávno nebol znechutený, tak ako som znechutený na tejto schôdzi. Treba povedať, že 6 rokov som pôsobil v rezorte, v Sociálnej poisťovni, a preto k niektorým veciam sa vrátim.
Nemôžem ho hodnotiť, lebo ho nepoznám, ale pozriem sa. Dám iste, poprosím pána Ing. Vážneho, aby sa pozrel na vec, ktorá tu bola komentovaná, pokiaľ sa týka tých dvoch invalidných dôchodcov a takisto... (Reakcia z pléna.) Môže sa pozrieť, či je správne, či revízni lekári správne postupovali. Pán poslanec Mihál, viem, čo môžem, a viem, čo môže riaditeľ alebo nemôže preskúmať.
A pokiaľ sa týka pána Tománka, neviem hodnotiť, pretože keď dostal oprávnenie, musel byť prehodnotený, že je zdravý. Čiže museli odborní lekári, lebo to nestačí všeobecný lekár, ktorý vystavuje, musel prejsť odbornou komisiou, ktorá vyhodnotila a dala, že je zdravý. Na základe toho mohol potom požiadať o akreditáciu, resp. o poverenie, aby mohol v tomto, v tomto úrade alebo v tejto organizácii pracovať.
K Čistému dňu sa nebudem venovať, lebo všetky zariadenia, ktoré sú, majú problémy. Viete, prečo majú problémy? Sú tam nízke platy, sú tam väčšinou pacienti, ktorí sú drogovo závislí, sú jednak z rozvrátených rodín, ale sú aj, pokiaľ sa týka, rómskeho etnika, čiže v všetkých zariadeniach je to veľmi zložité a je to takisto veľmi zložité, pokiaľ sa týka detských domovov.
Pokiaľ sa týka ale tej druhej časti, ktorú ste takisto pri odvolávaní Richtera chceli použiť aj ste použili, tak ja som presvedčený, že rezort pod jeho vedením funguje bez problémov, a nevidím mať ani najmenší dôvod na jeho odvolanie. Naopak, aj vďaka opatreniam rezortu v oblasti aktívnej politiky trhu práce na Slovensku sa darí znižovať nezamestnanosť. Miera evidovanej nezamestnanosti klesla vo februári 2017 na úroveň 8,39 %. Celková miera je 9,80 % a tou štatistikou sa dostávame na úroveň roku 2008/2009, teda na úroveň predkrízového obdobia. Od januára 2016 sa znížil počet evidovaných nezamestnaných viac ako o 63-tisíc. Mimoriadne pozitívne je to, že z evidencie odchádzajú najmä mladí ľudia do 29 rokov a dlhodobo nezamestnaní, ktorí si našli prácu. Prekvapuje ma, že to spochybňujete, pretože nakoniec aj čísla Sociálnej poisťovni, vyberá, keď vyberie Sociálna poisťovňa o 200-250 mil. navyše, tak iste je to preto, že sa znižuje nezamestnanosť. Minister Richter má v réžii pomôcť najmenej rozvinutým okresom, ktoré zápasia najmä s dlhodobou nezamestnanosťou a nedostatočnou kvalifikáciou záujemcov o prácu. V týchto okresoch podporujeme vznik sociálnych podnikov, tréningové či vzdelávacie strediská pri odborných školách s úzkou spoluprácou a so zamestnávateľmi. Zákon o službách zamestnanosti s predpokladanou účinnosťou od 1. 5. 2017 prijme opatrenia, ktoré majú zamedziť zneužívaniu systému evidencie v nezamestnanosti, zefektívnia pomoc pre ľudí bez práce, zvýšia ich motiváciu najmä nájsť a udržať si zamestnanie.
Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi s predpokladanou účinnosťou od 1. 5. 2017 zvýši motiváciu poberovateľov pomoci v hmotnej núdzi hľadať si zamestnanie. To všetko... (Ruch a smiech v sále.) Chcel by som vás poprosiť, pán poslanec, ja som vás nevyrušoval, tak buďte taký slušný. (Reakcie z pléna.) Zvýšiť motiváciu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi hľadať si zamestnanie. To všetko sú dlhodobé odborné koncepčné opatrenia, vďaka ktorým sa nachádza stále viac ľudí, uplatnia a tým sa dostávajú z psychických a rodinných, spoločenských problémov.
Pozitívny vývoj sme zaznamenali v minimálnej mzde, ktorá od začiatku roka sa zvýšila o 30 euro, čiže do 345 euro. Pozitíva z rezortu práce sme zaznamenali aj v oblasti peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, od začiatku roka 2017 sa zvýšila výška peňažného príspevku na opatrovanie o 27,10 eura, čiže na 247,61 eura. Zvýšila sa ochrana príjmu opatrovanej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím z 1,4-násobku životného minima na 1,7-násobok. Po minulých rokoch ide o najvýraznejšiu a najkomplexnejšiu pre desiatky tisíc opatrovateľov ťažko zdravotne postihnutých ľudí, a to ešte chce rezort do roku 2020 postupne zvýšiť príspevok na opatrovanie na úroveň čistej minimálnej mzdy. Opozícia súčasného ministerstvu vytýka zníženie príspevku pre invalidov na chránených dielňach a chránených pracoviskách. V roku 2011 bola iniciovaná novela zákona o chránených dielňach, ktorá 29. decembra, 2 dni pred nadobudla právoplatnosť, až následný zákon upravila vláda Roberta Fica.
Dnes hovoríme o tom, že sme zobrali peniaze chráneným dielňam, lebo sme znížili príspevky pre hendikepovaných, ale to už nepoviete, že od roku 2001 sa zvýšil z 560 euro na vtedajších 1 360 na osobu, zvyšovanie príspevku sa logicky nedalo udržať. Navyše sa možno vyplácalo menej peňazí, ale o to väčšiu, väčšiemu počtu ľudí. Príspevky pre chránené dielne sa často zneužívali. Niektorí podnikatelia dostali príspevok, zariadili dielňu a priviedli ju do mínusu. Potom opäť požiadali o príspevok, zriadili ďalšiu chránenú dielňu. Jednoducho musel sa zaviesť systém a poriadok. Medzi ďalšie pozitíva rezortu práce pod vedením Jána Richtera patrí aj zvýšenie materského. S účinnosťou od 1. 5. 2017 rezort navrhuje zvýšenie materského zo 70 na 75 % denného vymeriavacieho základu, čím sa opäť priblížime takmer k 100 % predchádzajúcej čistého príjmu matky. Predtým sa materské zvyšovalo od 1. januára 2016 na 70 % denného vymeriavacieho základu, čo vtedy pomohlo 24 300 osobám. Aj pri rodičovskom príspevku rezort navrhuje zvýšenie, tentoraz o 10 euro, na 2013,20. Účinnosť predpokladá sa od 1. 5. 2017.
Minister Richter stál v roku 2013 aj pri zrode vyváženého Zákonníka práce, na ktorom sa zhodli všetci sociálni partneri. Spresňovacia definícia závislej práce, znížila sa doba reťazenia pracovných pomerov uzatváraných na dobu určitú, zaviedlo sa právo zástupcov zamestnancov prerokovať okamžité skončenie pracovného pomeru a výpoveď zo strany zamestnávateľa. Zároveň sa vrátil súbeh výpovednej doby od odstupného s cieľom zabezpečiť väčšiu flexibilitu. Pre zamestnávateľov sa upravilo konto pracovného času tak, aby bolo možné využiť vyrovnávacie obdobie dlhšie ako 12 mesiacov za podmienky dodržiavania maximálnej dĺžky pracovného času 48 hodín týždenne v priemere. Zvýšila sa aj ochrana práv zamestnancov. Od 1. januára 2014 nastali zmeny v zákone o kolektívnom vyjednávaní, ktoré vyrovnávajú úroveň práv zamestnancov v jednotlivých odvetviach. Rozširovanie záväznosti kolektívneho vyššieho stupňa aj bez súhlasu zamestnávateľov, zabezpečil zamestnancom rovnako pracovné, ako aj mzdové štandardy. Tieto kroky hodnotím vysoko pozitívne, pretože aj napriek kritike opozícii upokojil a stabilizovali situáciu na pracovnom trhu, čo je veľmi dôležité.
Na druhej strane efektívnosti odhaľovania nelegálneho zamestnávania, nelegálnej práce pozitívne prispelo vyčlenenie špecializovaného tímu inšpektorov práce, tzv. Kobra. Tí sa zameriavajú pri boji s nelegálnou prácou výhradne pre kontrolu čiernej práce, a to v popoludňajších a nočných hodinách počas víkendov a sviatkov, na čo porušovatelia zákona predtým neboli zvyknutí. Taktiež v poslednom období sa prijali prísnejšie pravidlá pre tzv. agentúry zamestnávania, čo eliminovalo zneužívanie ľudí na trhu práce. Novými pravidlami sa im zabezpečila vyššia ochrana a právo. Je dôležité, aby mal agentúrny zamestnanec porovnateľnú mzdu ako interný zamestnanec, ak vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Vyriešila sa i situácia, kedy boli agentúrni zamestnanci prepúšťaní zo dňa na deň. Upravilo sa i trvanie dočasného prijatia, a to maximálne na dva roky. Od novembra 2013 si môžu zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú dlhodobo nezamestnaného, uplatňovať odvodovú úľavu, čo možno považovať za ďalšie významné opatrenie, ktoré sa v praxi osvedčilo.
Za pôsobenia ministra Richtera sa zvýšila odvodová úľava pre študentov platná od 1. 1. 2015. To znamená, že sa im zvýšila maximálna suma mesačného príjmu z určenej dohody o brigádnickej práci študentov, na základe ktorej fyzická osoba nebude mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, 200 eur bez ohľadu na vek študenta. Zavedenie minimálneho dôchodku od júla 2015 zaznamenali zase pre poistencov zabezpečenia dôchodkového príjmu najmä na takej úrovni, aby neboli odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi. O priznanie minimálneho dôchodku netreba žiadať. Nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok rozhodne Sociálna poisťovňa sama a dôchodcov, ktorí naň majú nárok, informuje. Tento krok znamená zvýšenie príjmu pre tisícky dôchodcov.
Spomenúť môžem aj povinnosť Sociálnej poisťovne informovať pracujúcich dôchodcov o zvýšení starobného dôchodku od 1. 1. 2015 automaticky bez žiadosti. Medzi ďalšie pozitíva rezortu patrí aj znižovanie administratívy voči živnostníkom, ktorých od 1. januára 2015 Sociálna poisťovňa informuje o tom, či mu na základe výšku príjmu z podnikania za predchádzajúce obdobie vzniklo povinné sociálne poistenie a v akej výške má platiť.
Ďalej treba spomenúť to, že od 1. januára 2016 môžu ženy, ktorým zomrel manžel, a opačne, pred 1. 1. 2004 opätovne získať vdovský dôchodok. Od 1. januára 2017 sme odstránili hranicu 12 rokov na účely platenia poistného štátom na dôchodkové poistenie. Ide o zásadnú zmenu pre fyzickú osobu, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, a fyzickú osobu, ktorá vykonáva osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Ich starostlivosť bude zhodnotená na účely dôchodkovej dávky v celom rozsahu. Nezabúda sa ani na starodôchodcov, ktorým prepočítavame dôchodky.
Opozícia tiež kritizuje jasličkový zákon. Faktom je, že ministerstvo pristúpilo k právnej úprave s cieľom podporiť zosúlaďovanie rodinného a pracovného života a zároveň zabezpečiť vyššiu kvalitu, bezpečnosť v zariadení pre deti do troch rokov. Prijatá novela umožní využiť európske fondy na výstavbu nových zariadení pre deti. Z Integrovaného regionálneho operačného programu sa do roku 2020 podporí výstavby cca 90 zariadení starostlivosti o deti do troch rokov s kapacitou 1 800 miest.
Aký zbabraný zákon, keď štát reaguje na volanie rodičov, ktorí plánujú skorší návrat do práce, ale nie vždy majú kam umiestniť svoje? Do práce preto sa skôr môžu vrátiť, keď sa môžu skôr vrátiť, a bude mať zariadenie voľné kapacity, bude môcť prijať aj dieťa pracujúceho, nepracujúceho rodiča. (Ruch v sále.)
Ďalej opozícia kritizuje zavedenie povinnosti rodičom hlásiť na úrade práce, ako sa bude starať o trojročné dieťa. Mali by sme a chceli by sme aj korektne a uviesť aj k tomu, čo, k tomuto nariadeniu prichádzalo. Možno si niektorí spomenú na prípad, kedy v roku 2013 Slovenskom otriasol strašný prípad maloletej Lucky, ktorú utýrali rodičia a niekoľko rokov jej mŕtve telíčko skovávali kvôli rodinným prídavkom. Oznamovacia povinnosť pre rodičov s deťmi nad tri roky poberať rodičovský príspevok je len jedno z opatrení zo Stratégie na ochranu detí pred násilím. Nikto nespochybňuje, že vyžadovanie nového administratívneho úkonu rodičov nie je populárne, ale veríme, že rodičia chápu, že nejedná sa o snahu šikanovať poctivých rodičov, ale o záujem možnej ochrany zdravia života detí do budúcna. Práve obdobie od 3 rokov do 6 rokov, povinná školská dochádzka často chýba zodpovedným inštitúciám, ktoré chránia záujem detí, vtedy, ak rodičia zlyhávajú akákoľvek informácia o tom, kde a ako je zabezpečená starostlivosť o dieťa. Je to vtedy, ak dieťa dlhodobo nenavštívi lekára ani nechodí do škôlky. Pritom sa stále platí, že rodina počas tohto obdobia poberá prídavok na dieťa. Je to zároveň jediné obdobie veku dieťaťa, v ktorom rodič doposiaľ nemal žiadne oznamovacie alebo iné povinnosti komunikovať s vyplácaním dávok a príspevkov. Preto novela stanovila okrem iného aj povinnosť rodiča ako prijímateľa prídavku po dovŕšení troch rokov veku dieťaťa oznámiť, spôsob oznámenia, miestnu starostlivosť dieťa písomne alebo elektronicky. Je to oznámenie elektronickou poštou, nie nejakou šikanou.
No a na záver som si nechal bod, ten spúšťač návrhu z pozície ministra práce z hľadiska Čistého dňa, odobrať mu akreditáciu. Tento prípad podľa mňa je spolitizovaný a vytrhávanie faktov zo súvislostí opozičných poslancov, hľadá dôvody na kritiku, prečo ministerstvo nevyhovelo tejto požiadavke. Lebo fakty boli iné ako prvotný politicky a motiv..., politicky motivovaný pohľad. Pri rozhodovaní sa ministerstvo opieralo o kontroly uskutočnené v Čistom dni vrátane rozsiahlej ministerskej kontroly. Vychádzalo sa tiež z odporúčania akreditačnej komisie, ako aj zo zistení prokuratúry a polície, ktorá niektoré podania súvisiace s Čistým dňom ešte neprešetruje. Teda všetky fakty ešte nepoznáme a opozícia by už chcela toto zariadenie zatvárať.
Problém je oveľa hlbšie ako takéto prvoplánové, plánované riešenie, ale to je opozícii vždycky bližšie zničiť, podupať, keď sa náhodou ukáže pravda niekde inde. Budeme sa tváriť, že sa nič nestalo, tak ako to bolo pri tom chlapcovi. Ministerstvo aj na základe tohto prípadu zvyšuje administratívne kapacity a ich odbornosť, zavádzajúce sa nové prvky sociálnej kurately. Prehodnocuje sa tiež zavedenie modernej, efektívnej, kontrolnej činnosti v tejto oblasti. Rezort plánuje na jeseň predložiť novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí, ktoré stanoví nové personálne a profesionálne štandardy, maximálny počet klientov resocializačných zariadení a taktiež spresní resocializačný program. To ja tak považujem tiež serióznu prácu, a nie hneď mať z toho, že budú problémy. Ja neviem, možno ešte k tomu, možno ešte urobené akreditácie nakoniec dôjde, ale až po riadnom prešetrení veci.
Vážení páni poslanci, bol by som rád, keby ste sa pozreli do všetkých ústavov. Po prvé je tam nedostatok kvalitného personálu, psychicky ťažká práca, po tretie sú tam nízke platy a je veľmi zložité za tejto situácii, som rád, že minister pristúpil a prisľúbil, že do konca roka zriadi v Pezinku a na východe dve zariadenia, ktoré budú pod štátom a budú aj pod kuratelou, resp. pod dohľadom ministerstva zdravotníctva. Považujem to za správny prístup a dovolím si tvrdiť, že takéto zariadenie by malo vyrásť v každom kraji. Na záver by som povedal, že nevidím dôvod na odvolanie ministra Jána Richtera ani kvôli tejto kauze Čistý deň, ani pre jeho celkové pôsobenie v rezorte práce, ktorého si hlboko vážim.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 3:36 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:55

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, pán kolega, za pol A4 to vydalo, tie úspechy budovateľské. Či je to adekvátne piatim rokom vo funkcii ministra, tak to nech posúdia voliči v prvom rade.
Ja by som povedal asi takto. Vy ste teda skúsený generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ja som zase človek, ktorý neustále krúži okolo Slovenska. Aj teraz v pondelok vyrážam na ďalšie turné. Ale budete sa čudovať, ale budem teda namiesto vás alebo namiesto pána Jarjabka napríklad komentovať vami schválenú novelu zákona o službách zamestnanosti a vysvetľovať ľuďom a tým nezamestnaným, čo majú robiť, aby si ako-tak dokázali zarobiť na chleba, aby ich nevyradili z evidencie kvôli nejakej ich hlúpej administratívnej chybe a podobne. Chcel by som vidieť vás, ako sa postavíte pred 100 ľudí v Prešove alebo v Bardejove a vysvetľujete im tie hlúposti, ktoré ste tu poschvaľovali.
A jedna z tých hlúpostí je napríklad odvodová výnimka, na ktorú ste sa odvolávali a o ktorej hovoril aj minister Richter, pretože túto slávnu odvodovú výnimku sa dnes práveže ľudia a zamestnávatelia snažia nevyužívať, aj keď by mohli, pretože to znamená pre zamestnanca poškodenie jeho práv, čo sa týka nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia. Takže to ľudia odmietli v praxi, to, čo ste vy s tou veľkou slávou pred niekoľkými rokmi zaviedli a na čo ste sa pri tých budovateľských úspechoch momentálne aj odvolávali.
Alebo rast počtu zamestnancov. Vy sám mi mnohokrát tu v bufete hovoríte, koľko z tých zamestnancov má strašne nízku mzdu, 100-200 eur. No ja viem presne, prečo to je. Pretože vy ste nastavili zákony tak, že dnes máme naozaj v Sociálnej poisťovni poprihlasovaných niekoľko 100-tisíc ľudí s úmyselne nízkou mzdou, pretože je to pre nich výhodné. A nerastie zamestnanosť, to nie je vôbec pravda! To sú špekulatívne veci, ktoré ľudia využívajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:55 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:57

Renáta Kaščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Muňko, z vášho unylého a nezáživného prejavu som vytušila iba to, že sa snažíte obhajovať výdobytky tejto socialistickej vlády v oblasti sociálnej pomoci. Ja vám prečítam teraz jeden list, ktorý som dostala a ktorý hovorí o tom ako funguje príspevok na opatrovanie v praxi. Je to od pani, ktorá sa stará o svojho manžela, ktorý je alzheimerik.
Potrebuje 24-hodinovú opateru a nebyť syna, asi by to s manželom nezvládla, to už citujem. "Večer ho pripravuje do postele, prebaľuje, dáva mu na spanie lieky, nastaví alarm, aby sme počuli, ak by vstával, lebo hrozí, že sa zraní pádom na zem. Už sa zopárkrát stalo, musel prísť pohotovostný lekár ho ošetriť. Ráno ho umýva na posteli, holí, oblieka, usádza do fotelky a ja nesiem raňajky. Pred dvomi rokmi syn objavil, že existuje sociálka, ktorá pomáha vo finančných záležitostiach ťažko chorých a bezvládnych. Trvalo tri mesiace, kým som vybavila peniaze na opatrovanie, 91,88 eur, a príspevok na hygienu, 18,39 eur. K mojej penzii 350 eur aspoň niečo. Už niekoľko rokov žijeme prevažne traja z dvoch penzií, čo je ťažké, syn je živnostník, občas niečo zarobí, ale absolútne to nestačí, aby sme žili slušne a aby nás to neožobráčilo. Okrem toho som v jednom takom ústave na juhu Slovenska sa bola pozrieť, ako to tam s klientmi chodí. Bola to situácia, s ktorej som sa ťažko spamätávala tak som si povedala, že aj keby som mala z toho zomrieť, vydržím tú strašne ťažkú službu, ktorú musíme so synom podstupovať. Poradila som synovi, aby požiadal sociálku o príspevok s tým, že mne ho odoberú a jemu dajú. Nedalo sa, synovi povedali, že máme o niečo vyššiu penziu, než by si vyžadovalo, aby sme mali nárok. Rodina proste nemôže sa starať o takéhoto človeka, aj keď sme už viac ako odborníkmi na alzheimera, je to úplne na hlavu postavené. Prežívame denné tristné chvíle, zatiaľ ich zvládame, dokedy, len Pán Boh vie." Toto je vaša... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:57 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:59

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Pán poslanec Muňko, prosím vás pekne, čo ste to čítali? Lebo sú štyri hodiny ráno a fakt váš príspevok bol neskutočne uspávajúci. Ako viete, váš kolega poslanec Blaha sa sťažoval na vecné, zrozumiteľné vystúpenie Natálie Blahovej ako na uspávajúci prejav. A ďakujem pánovi poslancovi Mihálovi, že vlastne stručne zhrnul jadro vášho príspevku, ktoré sa síce veľmi netýkalo dnešného merita veci, ale ďakujem aspoň za to, Jozef.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:59 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video