2. schôdza

18.4.2016 - 26.4.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:03 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Kaliňák povedal na úvod svojho vystúpenia, že sa nezníži k osobným útokom a minútu po tom osobne osočil pani podpredsedníčku parlamentu Nicholsonovú nepravdivo. (Reakcie z pléna.) Nepravdivo. Takže ja by som ho chcel vyzvať, aby sa ospravedlnil.
Po druhé. Pán minister Kaliňák povedal, že on nikdy by neriešil nejaké trestnoprávne prípady na tlačovkách. Len by som sa chcel opýtať, pán minister, s pánom premiérom Ficom k tlačovke Malinová tam sedel ako minister vnútra kto? Na tlačovke, verejnej.
Po tretie. Povedali ste vo svojom príhovore, že opozícia nikdy vládu nepochváli. Naopak, táto opozícia tu chrlí iba síru a lávu na vládu, opäť lož. Celá opozícia dnes jednotne pochválila programové vyhlásenie vlády v oblasti obrany a dokonca pochválila pána ministra obrany Gajdoša. To sme tu urobili verejne všetci.
No a povedali ste tiež, v čom všetkom je dobré, aby vláda pokračovala alebo držala kontinuitu. Tak ja vidím jednu kontinuitu, ktorú by SMER mohol dodržiavať a ktorej by som sa veľmi potešil. Za posledné štyri roky klesol počet poslancov SMER-u o 34, z 83 na 49. Ja držím palce SMER-u, aby v tejto kontinuite pokračoval, aby v budúcom parlamente vás bolo 15.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 18:57 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na úvod by som technickú poznámku pre poslancov strany SNS, MOST a SIEŤ, keď taký smerák, ako je pán Kaliňák, sa nadýchne a rozhodí rukami a povie niečo vtipné, vtedy treba začať tlieskať. Všimli ste si, že smerácki kolesíkovia to majú celkom dobre nacvičené, už aj pánovi Adamčíkovi to celkom dobre išlo, takže to sa časom naučíte.
Strašne sa zabávam, keď o nejakej slušnosti vo vyjadreniach a vystupovaní hovorí človek, ktorý tu pravidelne a najviac vykrikuje ako taký hulvát, ako taký grobian zo svojho miesta vyrušuje rečníkov, a to je jedno, že či oni vystupujú v rozprave, alebo vystupujú vo faktických poznámkach.
Vy ste svojím vystúpením, pán minister Kaliňák, dokázali, že vy nepatríte na miesto, ktoré zastávate. Vy zasahujete do vyšetrovania policajtom. Ináč by ste neovládali výpovede Igora Matoviča, čo povedal, čo nepovedal, koľkokrát dostal akú výzvu. Vy ste sa dnes v priamom prenose usvedčili. V priamom prenose ste sa usvedčili. A keď hovoríte o nejakej demokracii alebo o nejakom ohrození výdobytku demokracie, tak viete, čo je ohrozenie demokracie? Keď jeden politik vydiera novinárku. Vydiera šéfredaktorku periodika a núti ich, aby písali na jeho politického súpera svinstvá. Núti ich chodiť v sobotu, nedeľu do práce, keď majú natretú hlavu. To je ten známy výrok: "Natrela som si hlavu miláčik." "Bejby, musíš ísť." Koho spoznávate v tomto výroku?
Poviem vám ešte jednu vetu, keď hovoríte o tej slušnosti, a tým skončím, alebo dve vety. Však mňa by ste zožrali, to jak je možné, že vtedy ste vedeli písať všetko za 24 hodín. Dnes nie ste schopný najebať ani Spišiakovi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 18:59 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:01

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ak doteraz niektorí možnože mali pochybnosti, či ide o vládu kontinuity, alebo pokroku, tak po vašom vystúpení už žiadne pochybnosti nie sú, a myslím si, že všetci poslanci v tejto sále, aj vaši menších koaličných partnerov, vedia, že pôjde o vládu čistej kontinuity.
Vy ste v princípe klamali celý prejav. Potom ja poviem, že v čom. Peter Pithart povedal Vladimírovi Mečiarovi, že "jemu se rodí myšlénky v mluvidlech". To je, to je váš prípad.
Ku kauze Bašternák ja tu mám vyjadrenie vyšetrovateľa, ktorý veľmi jasne povedal: "Minister Kaliňák v otázkach hovorí, že vyšetrovanie rozbehol on." Jeho odpoveď je: "To nie je pravda. V kauze Chovanec všetko bolo pripravené už pred voľbami 2012, teda za ministra Lipšica." To je jeho vyjadrenie.
Chválite sa, že ste obžalovali a obvinili troch ministrov. Štefanova a Janušeka za nástenkový tender sme obvinili, samozrejme, za našej vlády. Mňa títo dvaja exministri, vaši bývalí priatelia a kolegovia, občianskoprávne žalovali za to, že boli obvinení. Takže by som na vašom mieste brzdil.
Ale v zásade kedykoľvek sa môžeme porozprávať o všetkom, čo ste hovorili. Od Gorily, vodných diel, prieskumu, fábií, len naberte odvahu a príďte so mnou do relácie. Vy sa panicky bojíte akýchkoľvek relácií. Ešte keď ste boli prvý raz ministrom vnútra, ste si vybrali vždy slabších partnerov, keď ste mali kauzu írskej výbušniny. Ja som nemal nikdy problém. Turecký kamión? Vtedy ste prvýkrát so mnou išli, lebo ste mali pocit, že budem v defenzíve.
Vy tuná máte plamenné prejavy, ale ste zbabelec. Vy sa do relácie bojíte ísť. Bojíte! Som zvedavý, s kým budete chodiť toto volebné obdobie, lebo vy neviete nabrať ani elementárnu chlapskú odvahu ísť do relácie, a tam kľudne si porozprávajme, o čom budete chcieť, ale vy tú odvahu nemáte. Zlá kvalifikácia na ministra vnútra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:01 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:03

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste niekoľkokrát vo svojom prejave povedali, že nezasahujete do vyšetrovania, a ja vám hovorím, že klamete, pretože zasahovanie do vyšetrovania je aj to, keď sa zbavíte vyšetrovateľa kauzy DPH v momente, keď upozorní svojho nadriadeného na to, že v Chovancovej výpovedi sa objavilo vaše meno. A presne toto ste urobili. A teraz ste v priamom prenose sa doktorovi Milanovi ešte aj vyhrážali trestným stíhaním a opäť ste klamali. Pretože s Chovancom on procesnú výpoveď urobil. Mám to tu čierne na bielom, je to môj poradca, komunikujem s ním.
Ja vám poviem niečo. Existujú dva druhy politikov. Ten prvý typ je taký, ktorý nekradne, neklame, jeho meno nie je spájané so žiadnou kauzou DPH, a to je taký politik, ktorému občas unikne zo slov aj nevhodné slová napríklad, ako vy hovoríte. Keď poviem, že pán poslanec Náhlik sa náhli. Ako mea culpa, budeš mi odpusteno. Druhá kategória politikov sú takí, ktorí kradnú, klamú, ich meno je spájané s najväčšou kauzou podvodu na DPH, a to sú takí, ktorí svoje činy častokrát až trestné zaobaľujú do bielych golierov a ešte belších slov.
A ja som veľmi rada, že na rozdiel od vás patrím do tej prvej kategórie. (Potlesk a výskot v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:03 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:05

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Nuž, ja musím úvodom svojej faktickej poznámky na vás, pán minister, uviesť jedno. Ak sa pýtate, "pozri, kto to hovorí", tak treba pre potreby tohto pléna povedať, že rozprával usvedčený a najväčší klamár tohoto pléna, dokonca politického života. Mám tu štatistiku, je to ani nie oľanacké, ani nie saskárske, ani nie SME RODINA, ani nie smerácke, je to demagog.sk. Z faktických výrokov, ktoré tento portál hodnotí, je presná polovica lží, zavádzania alebo neuveriteľný výrok, 255 výrokov pána ministra Kaliňáka sú neuveriteľne lživé alebo nepravdivé údaje. Čiže všetko pre potreby tohoto pléna vydeľte dvomi a možno sa dopátrame k nejakej pravde.
Jedna pravda, ktorú tu spomínal, že nebude osobný, takmer 50 minút sa venovať dvom opozičným poslancom pri preberaní témy programové vyhlásenie vlády je osobné, je zarážajúce a je hanblivé! Je to osobná fascinácia týmito dvomi poslancami alebo čo malo toto znamenať?! Toto, toto je bezpečnostná situácia krajiny?! Toto bolo vyjadrenie k programovému vyhláseniu vlády ministra vnútra?!
Je to len a len hanba. A by the way, kto v reláciách používa slovo Pentliarik. Nebol to pán poslanec Blaha, pán premiér Fico alebo pán minister Kaliňák? Pentliarik.
A mali sme tu často obvinenia, že nie sme k veci. Povedzte mi, z tých 50 minút fascináciou Igorom Matovičom a Lipšicom, čo bolo, preboha živého, k veci? Čo?! (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:05 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán minister, klasicky stand-up, výstup. Tentokrát ste to ešte aj natiahli. Myslím si, že keby sme naozaj do toho fakt checkingu išli, tak vám to tak na tých 50 % vyjde, tak ako aj na Demagógu. Keď sme boli naposledy spolu v relácii, tak tiež ste mali iba 50 % pravdivých výrokov. A vidím, že sa tohto ratia naďalej držíte.
Keby sme sa mali pozrieť na to, že ako bol zadupávaný alebo nebol zadupávaný nejaký parlamentný duch, vráťme sa naspäť, prosím vás, k pánovi Paškovi napríklad v tejto sieni, ktorý nechal hlasovať o zákone, prepáčte, k druhému Paškovi, ospravedlňujem sa, ktorý nechal v tejto sále hlasovať o zákone, ktorý bol stiahnutý z legislatívneho procesu. Alebo ktorý pravidelne nerešpektoval rokovací poriadok a ostentatívne nezavolal napríklad ministrov vlády na interpelácie. To bolo pošľapávanie, proti ktorému vy ste dokonca veľmi rád posluhovali a ostentatívne ste vychádzali z miestnosti, že ja tu nemusím sedieť, napriek tomu, že zákon vám káže, že áno.
Ja som čakal, že zo strany ministra vnútra sem príde to, čo som na vás apeloval vo svojej reči, že táto vláda vráti dôveru občanov v štát. Čo ste povedali k tejto téme? Ja som vám povedal, že policajti pod vami majú začať pomáhať a chrániť. Čo ste povedali k tejto téme? Povedal som vám o tom, že extrémizmus na Slovensku rastie kvôli tomu, že ľudia nemajú dôveru v štát. Čo ste, prosím vás, ako minister vnútra za tú hodinu aj niečo povedali k tejto téme? Nič. Len škôlkarské prekáranie sa s opozíciou a klasické výstupy, len aby som mal svoje dve minútky večer v správach a nepovedalo sa, že vláda tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:07 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:09

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja si dovolím na začiatok vás pochváliť, ste povedali, že aj z opozície nikto, tak ja si dovolím vás pochváliť, lebo ten prejav bol špičkovo prichystaný, pripravený super. Len trošku ste potom uleteli podľa môjho názoru a k programovému vyhláseniu vlády ste povedali naozaj veľmi málo, viacej ste sa venovali poslancovi Lipšicovi a Matovičovi.
A napriek tomu sa našli dva fakty, ktoré by som si dovolil vypichnúť z vášho prejavu a ktoré možno ste si nejako nedali do súvislosti alebo ste jednoducho vychádzali zo zlých informácií, ale to asi nie.
Hovorili ste o kontinuite znižovania verejného dlhu voči HDP. To je síce pravda, áno, že voči HDP verejný dlh klesá, ale skutočnosť je taká, že v absolútnych číslach len za posledné dva roky narástol o viac ako 2 mld. eur. Všetci ľudia, ktorí majú nejaký dlh, vedia, že ten dlh musia splatiť dovtedy, kým ho majú, je jedno, koľko to je percent voči čomu. Čiže nemôžme kŕmiť obyvateľov Slovenska tým, že voči HDP dlh klesá, kým v skutočnosti v absolútnej výške dlh narastá.
No a potom ešte veľmi taká z môjho pohľadu dôležitá poznámka o použití vodného dela voči ľuďom, ktorí vyjadrovali na ulici svoj názor, vy ste to povedali v súvislosti s kauzou Gorila a že vtedy prvýkrát v histórii bolo, teda v histórii Slovenskej republiky od 1993 bolo použité vodné delo. Musím vás opraviť, prvýkrát bolo vodné delo použité proti ľuďom za čias, keď vy ste boli minister vnútra, bolo to v roku 2009 v Šarišských Michaľanoch proti ľuďom, ktorí sa tam postavili proti cigánskemu teroru. Vtedy prvýkrát bolo použité vodné delo proti ľuďom, ktorí absolútne nič nespravili, len chceli práve to, aby vy ako minister vnútra ste prišli na miesto činu a povedali, čo chcete v tento veci spraviť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:09 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:11

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobre. Dobre, teraz svieti. Dobre.
Počúval som pozorne váš prejav, a keď ste hovorili o kontinuite, pán minister, príznačne ste nespomenuli kontinuitu práve v rezorte, ktorý riadite. Tam sa možno aj zhodneme na tom, že tam by bola až tragická kontinuita.
Ďalej ste hovorili napríklad, že opozícia neocenila, neocenila nič z novej vlády. Ja osobne som v prejave napríklad ocenil opäť raz skončenie kontinuity v oblasti zdravotníctva.
No, spomínali ste takisto Svetovú banku a že sme tam pokročili v rebríčku. A je to naozaj tak, pokročili sme tam v rebríčku (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) a treba sa pozrieť, za čo sme pokročili v tomto rebríčku.
Ale predtým poviem, kde zaostávame, napríklad: registrácia firmy, stavebné povolenie, ochrana menšinových vlastníkov, postúpili sme dosť radikálne (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) v platení vo výbere daní.
Oproti OECD celková daňová sadzba je u nás 51,2 a priemer OECD (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu) je nižší, 41,2, takisto máme vyššie odvodové zaťaženie.
Ale pozrime sa na to, komu sa tieto dane zobrali. Zdvihli ste sadzby už z 19 na 23 %, momentálne je 22 %. Kto tieto dane neplatí? Napríklad - tiež ste to spomínali - nadnárodná, nadnárodná korporácia, pozrem sa, či je tu pán Číž, nadnárodná korporácia Jaguar, dane neplatí, nebude platiť Duslo Šaľa a plus dostane ďalšiu dotáciu a váš sponzor Filo takisto a mnohí a mnohí ďalší.
Takže vybrali ste viac daní, tým sa chválite, od malých a stredných podnikateľov, od živnostníkov, zlikvidovali ste 22-tisíc živnostníkov, a, naopak, pomáhali ste korporáciám a veľkým firmám vašich sponzorov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:11 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, zostali ste verný svojej povesti. V úvode ste medovým motúzom otáčali programové vyhlásenie vlády a vzápätí ste sa pozabudli a naplno ste prešli na rétoriku, ktorá je vám vlastná a ktorú poznám ako nová poslankyňa z médií, a teda dnes aj naživo.
Chcem sa ale vyjadriť vecne k téme, ktorej ste sa dotkli, a síce k oslavovanej investícii Jaguár. Pán minister, pri tejto investícii si ohýbanie zákonov užívame v priamom prenose. Patová legislatívnoprávna situácia, ktorej svedkami sme práve v týchto dňoch v rámci povoľovacieho konania a posudzovania vplyvov na životné prostredie, môže mať ešte vážne dôsledky na legitimitu vydaných povolení pre tento priemyselný park.
Chcem len spomenúť aj porušovanie vlastníckych práv a súdne spory s vlastníkmi a záväzok v investičnej zmluve o nadobúdaní súkromných pozemkov, čo by malo byť v súlade s trhovými cenami pozemkov.
Chválite sa tvorbou pracovných miest. Pýtam sa ale, koho bude Jaguar zamestnávať? Rumunov, Ukrajincov alebo iné osoby mimo EÚ? Opäť odcitujem z investičnej zmluvy, že "za zúčastnené strany sa pousilujú o urýchlené udelenie povolení na pobyt pre občanov zo štátov mimo EÚ". Koľko bude stáť táto investícia Slovensko? Čo ak sa investor zdvihne a odíde z dôvodu nezákonne vydaných povolení a zhabaných súkromných pozemkov?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:13 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:15

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pán minister, samozrejme, že pri všetkom kľude, s akým sa snažím porozumieť tej zmesi, ja neviem, či obvinení, vysvetlení, potom že obdivu. No, nehajme mňa bokom. Naozaj ste došli dourážať. Programové vyhlásenie, na to ste sa vykašlali.
Pokiaľ ide o tú kauzu, ktorú ste vytiahli, v zásade oceňujem, že najprv ste síce zaútočili, ale potom ste nakoniec priznali pravdu, že do dotyčného zákonu som nič nemal a nerobili ste ho pre mňa. Znovu môžem iba zopakovať, že zmenu kompetencií primátora som ja nežiadal, že nakoniec nebol som ani primátor. S tou funkciou sa hráva, hrá, nakoniec som sa viceprimátorom stal, ale necítim za to ani žiadny záväzok k pánovi Ftáčnikovi, čo som mu teda aj patrične dával najavo, pretože keď robil chyby, tak som mu to vyčítal úplne rovnako ako predtým. A ešte menší ku komukoľvek, kto ten zákon menil. Nabudúce možno by vznikol nárok, že keďže predseda parlamentu, ktorý vyhlásil voľby, bol tiež zo SMER-u, tak pomaly sme teda mu vďační a zaviazaní, že sme kandidovali a že sme poslancami.
Ale horšie je, že naozaj tak veľa útokov a silných rečí v sále, kde sa rokuje vládny program, a práve vy máte mať záujem, aby sa rokoval vládny program. Kto tu teda robí z parlamentu špinavé kolbište? Matovič? Ja mám pocit, že vy mu tak závidíte jeho postavenie (zasmiatie sa v sále), že sem budete chodiť teda oveľa častejšie, než by povinnosti ministra umožňovali. No ale je na to jedna cesta, viete aká.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:15 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video