2. schôdza

18.4.2016 - 26.4.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:31 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:17

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, alebo opačne, nie pán minister, ale myslím si, že prehovorilo stelesnené zlo, podlý klamár, ktorý sa nehanbí využívať lož ako pracovnú metódu. Presne tak ako Vladimír Mečiar.
A z tohto miesta sa chcem opýtať všetkých ľudí z MOST-u a zo SIET-e, či sa nehanbia kryť takéhoto človeka a tieto móresy. Lucia Žitňanská, vás sa pýtam.
Prehovoril človek, ktorý začal svoju kariéru tým, že bol súčasť konkurznej mafie a vytuneloval sprivatizovaný podnik Kovošrot a okradol štát o 58 mil. korún už v roku 2000. To je na dnešné peniaze takých 200 mil. Ako súčasť konkurznej mafie. Chváli sa tým, že zaviedol nejaký elektronický kontaktný systém, a chváli sa tým, že ušetril 72 mil. eur pre štát. Nechváli sa tým, že vybral si svojich kamarátov a tým dohodol túto zákazku a okradol takto štát o niekoľko desiatok miliónov eur.
Chváli sa klientskym centrom, kde urobil trojnásobný kšeft, kde napriamo si vyberal a urobil špinavý kšeft za 15 mil. eur, a ešte sa chváli tým, že pomaly do Srbska pôjde robiť nejaký jeho klon.
Hovorí a klame o tom, že ja som niekedy mal niečo s nejakým kupovaním pani poslankyni Blahovej. Nikdy v živote som s touto kauzou nič nemal, nikdy som nebol vypovedať, ale tento klamár povie, že som na prokuratúre povedal, že si už nejako nepamätám.
Hovorí tu o kauze 4 mil., o ktorej som bol, áno, vypovedať u generálneho prokurátora, u NAKE a žiadal som pre svedka bezpečie pre jeho rodinu, lebo vie dokázať úplatky pre stranu SMER. Odmietol mi to tento človek dať a dnes hovorí, že ja som povedal, že už si nepamätám. Dobre, budeme sa o tom rozprávať verejne. Spravím z toho tému verejnú, dodnes to téma verejná nebola.
Nikdy v živote ma nikto neodsúdil za to, že som bol daňový podvodník. Klamete aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:17 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:19

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, hovorili ste, že nám klesá verejný dlh vďaka lepšiemu výberu daní. Ten dlh nám klesá asi tak, akoby klesol taxikárovi, ktorý mesačne s rodinou urobí deficit 500 eur a na konci roka má dlh 6-tisíc a predal by auto za 6-tisíc. Tak by mal to vo vašich očiach alebo vo vašej rétorike nulový dlh. Alebo by rezervu, ktorú má horšie časy, minul na splatenie dlhu.
Vieme, že toto nie je pokles dlhu. Je to pokles dlhu taký, ktorý je dosiahnutý tzv. jednorazovými opatreniami. A to je prípad Slovenska. Náš dlh klesá v dôsledku, alebo ak chcete (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu), vďaka jednorazovým opatreniam, je to aj na grafe Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, tá čierna čiara sú oficiálne čísla vlády, podľa ktorej dlh klesá. Tie modré stĺpce je dlh bez jednorazových opatrení. To znamená bez toho, že by ste predávali majetok, alebo bez rozpustenia druhého piliera.
Prečítam vám, čo v apríli tohto roka, to znamená tento mesiac, napísala o tom Rada pre rozpočtovú zodpovednosť: "Pokles dlhu verejnej správy je kompenzovaný poklesom hodnoty podnikov s majetkovou účasťou štátu alebo zhoršením dlhodobej udržateľnosti (otvorenie druhého dôchodkového piliera)." Takže nie je pokles dlhu taký, aký má byť, meraný naozaj konsolidačným úsilím, ale urobený tak, ako by to urobil taxikár, keby predal vlastné auto, ktorým sa živí, alebo rozpustil úspory, ktoré má na starobu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:19 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:21

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, už sme tu dneska mali spomínané rôzne filmy, kolegovia hovorili o "Hre o tróny", o "Pánovi prsteňov", ale mám pocit, že práve vaše "pozri, kto to hovorí", bolo rozumne najvtipnejšie a najlepšie, pretože ste konečne ukázali, kto dneska za opozíciu hovorí.
Týždeň sa tu hrajú na chrumkavučkých cukríčkov, ktorí nemali nikdy skúsenosť s vládnutím, a vy ste im ukázali, čo reálne robili, kým vládli. Čiže oni nemajú morálne právo kritizovať tých, ktorí vládnu dnes alebo ktorí idú len vládnuť dnes. To bola tá časť, ktorej ste sa venovali v druhom okruhu príhovoru.
Ale rád by som nadviazal na ten prvý, programový. Tam bolo veľmi jasne ukázané, že veľké koalície nikde v Európe nevznikajú z nadšenia. Nikde v Európe. Ľavica a pravica sa však dokázala spojiť tak v Rakúsku, ako aj v Nemecku, ako aj vo Fínsku, ako aj v Holandsku, ako aj v Belgicku, v tých najúspešnejších západných krajinách. A dokázala sa spojiť na rôznych programových prioritách, ktoré sú pre Európu typické, najmä silný sociálny štát. Takisto ako táto vláda. Silný sociálny štát, to je naozaj program, ktorý dokáže spojiť aj sociálnu demokraciu, aj kresťanskú demokraciu všade vo vyspelej Európe.
Dokážme to aj my. Prestaňme s tým bojom medzi sociálnou demokraciou a extrémnym neoliberalizmom, ktoré tu predvádzali predošlé vlády. Je dneska čas na to, aby sme sa spojili, pretože máme naozaj dobrý dôvod, dôvod ohrozenia zo strany pravicového extrémizmu, ktorý dneska tvorí súčasnú opozíciu. Súčasná opozícia je produktom extrémneho a populistického myslenia, priznajme si to. Je tam populistická strana, pravicovopopulistická, je tam extrémna fašistická strana, je tam strana náboženských fundamentalistov, ale nič štandardné, nič relevantné, nič proeurópske.
Táto vláda stojí na európskej myšlienke, na myšlienke silného sociálneho štátu, na myšlienke sociálnej rovnováhy.
Pán minister, som rád, že ste to zdôraznili a že verím tomu, že táto vláda bude úspešná napriek tomu, že máme takúto slabú opozíciu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:21 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:23

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pán minister Kaliňák, toto bol taký hlboký štátnický prejav k programovému vyhláseniu vlády, Jano Gordulič alebo Sajfa by to lepšie nedali.
A keď už hovoríme o filmoch, tak mne tento prejav pripomenul film "Goodbye, Lenin", kde hlavná hrdinka zaspala dobu.
Už nie ste opozičný poslanec a toto už nie je Radičovej vláda. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:23 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:24

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste majster slova, ale v tomto prívale vygenerovaných slov zanikajú dezinformácie, manipulácie a klamstvá. A keďže ste brali moje meno nadarmo, tak by som sa rada vyjadrila k tej kauze, ktorú ste spomínali, keďže o nej niečo viem.
V predvolebnom čase, pred štyrmi rokmi, za mnou prišiel spolužiak, ktorý mi tvrdil, že má dôkazy o tom, že bol poslaný preto, aby ma podplatil pri voľbe generálneho prokurátora. Keď som sa s týmito dôkazmi oboznámila, podala som trestné oznámenie pre podozrenie v tejto veci. Sama ja, takže poslanec Matovič s tým absolútne nič nemal a vy ste v tejto veci klamali. (Reakcie z pléna.)
Ak ste takto pristúpili k týmto ostatným menovaným kauzám, tak je evidentné, že podobným vzorcom môžme posúdiť, že tieto vaše prejavy boli manipulatívne, klamlivé a v rámci svojho prejavu ste len (poslankyňa Cigániková pomohla rečníčke výrazom "kydali"), ste len kydali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:24 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:25

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán minister, ja tiež veľmi pekne ďakujem za konštruktívny a vecný príspevok k programovému vyhláseniu vlády, naozaj na pohľadanie. Bohužiaľ, nedá sa v dvoch minútach reagovať na všetko, čo ste povedali, preto budem reagovať len na to, na vašu otázku, že prečo nechceme v tej kontinuite pokračovať, a ja by som teda rada povedala pár slov k tomu, prečo ja nechcem, aby sa pokračovalo v kontinuite.
- No nechcem to napríklad preto, lebo nechcem, aby sa opäť kontinuálne systematicky zhoršovalo podnikateľské prostredie.
- Nechcem, aby sa kontinuálne zvyšovali dane na to, aby sa potom selektívne mohli rozdávať, napríklad vlaky zadarmo a podobne.
- Nechcem kontinuitu ani v tom, aby sa prideľovali investičné stimuly tak, ako ste si to tu vy zvykli, a teda veľkým, silným a hlavne vlastným. Na to, aby dostali firmy ako U. S. Steel, Mondi SCP Ružomberok, Duslo Šaľa a im podobné firmy stimuly, na to sa musia skladať malí a strední podnikatelia a títo si to naozaj nezaslúžia.
- Nechcem kontinuitu ani v tom, aby sa menili zákony šité na mieru konkrétnym firmám. Pamätáme si to v roku 2013, kedy na zrejme požiadavku U. S. Steelu sa menili zákony šité na mieru práve im a kedy sa týmto zákonom suplovali nejaké mimoriadne nepriaznivé podmienky vo vzťahu k výške poplatkov za energie. Tak vy miesto toho, aby ste riešili túto situáciu pre všetkých rovnako, tak ste to vyriešili len pre jednu jedinú spoločnosť.
- Nechcem ďalej kontinuitu ani v tom, aby sa opakovali reštrukturalizácie, akou bol napríklad Váhostav, kedy až v čase, kedy hrozilo, že utrpí povesť vašej vlády, ste pristúpili k tomu, že za dlhy jednej súkromnej spoločnosti sa skladali občania tejto krajiny, že vy ste siahli na bankový odvod, ktorý bol účelovo kumulovaný na riešenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:25 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:27

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, za takéto vystúpenia sú opoziční poslanci kritizovaní, že šíria nenávisť, že urážajú a že sa vecne nevyjadrujú k programovému vyhláseniu vlády. Ja som tu na rozdiel od mnohých sedela, ja som totiž nová, tak tu tak poctivo sedím a počula som vecné, odborné príspevky, návrhy a dokonca aj ponuky opozičných poslancov, zvlášť nás nových, ktorí sme asi ešte naivní, ponuky pre pánov ministrov, že pomôžu v riešeniach problémov občanov, abo v prospech občanov.
Toto naozaj bolo iba šírenie nenávisti, od člena vlády Slovenskej republiky som ako poslankyňa, ale aj ako občianka očakávala úplne iné vystúpenie. Vy ste mali priestor a mali ste priestor obhájiť pred občanmi váš vládny program, neurobili ste to, iba ste šírili nenávisť a urážky. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:27 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:28

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kaliňák, budem reagovať na vás tak k veci, ako vy ste reagovali k veci na programové vyhlásenie vlády. Miesto jeho obhajoby ste rad radom vymenovali a útočili na všetkých, čo si dovolili ostrejšie sa ozvať.
Tak ja sa na oplátku opýtam, pani Žitňanská, vás, nečudujem sa, že ste ušla, ako sa vám sedí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prepáčte, môžte reagovať len na predrečníka.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Toto myslíte vážne, toto?! (Povedané so zvýšeným hlasom.) Toto myslíte vážne, teraz si robíte srandu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Môžte reagovať len na predrečníka, pani poslankyňa. (Reakcie z pléna.)

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Dobre. Prosím vás, opýtajte sa pani Žitňanskej, ako sa jej sedí po boku s takýmto človekom, ako sa cíti, keď počúva tento výsmech spravodlivosti právnemu systému a všetkým slušným ľuďom. Celé Slovensko ju vidí, dúfam, že sa jej spí dobre, pretože predtým bola tvarom (pozn. red.: správne "tvárou") boja proti korupcii a dnes je jej garantom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:28 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:29

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skúsim byť pozitívny. Po prvom dni rokovania tejto schôdze sa politici vládnej koalície vrátane pána momentálne predsedajúceho Bugára pohoršovali nad tým, ako nekultúrne a útočne a nevecne vystupujú opoziční politici. Pán minister Kaliňák, ďakujem, že ste nám ukázali, ako vyzerá vecné a kultivované vystúpenie k programovému vyhláseniu vlády bez osobných útokov. Doteraz som si to nedokázal predstaviť, teraz už viem. Ďakujem.
K programovému vyhláseniu vlády ste nepovedali skoro nič, za to ste skoro hodinu rozprávali o tom, čo kedy spravil či povedal Matovič, Lipšic či Galko. Nepovedali ste im to v televíznej debate, kde by mohli na vás reagovať, nepovedali ste to ani na začiatku tejto schôdze, kde by mohli na vás v primeranom čase reagovať v rámci svojich vystúpení, povedali ste to na záver rozpravy o programovom vyhlásení vlády, keď každý z nich na vaše obvinenia môže reagovať v rozsahu dvoch minút faktickej poznámky. Naozaj mimoriadne odvážne, skladám klobúk.
A ďakujem aj pánu podpredsedovi parlamentu Hrnčiarovi, že nám v pozícii predsedajúceho ukázal, ako sa má dodržiavať rokovací poriadok, a že upozornil pána ministra Kaliňáka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega, musíte reagovať na pána ministra.

Dostál, Ondrej, poslanec NR SR
... že upozornil pána ministra Kaliňáka, že sa odchyľuje od témy, a keď neuposlúchol, tak mu vypol mikrofón. Pardon, nevypol, lebo tu sa vypínajú mikrofóny iba opozičným poslancom. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:29 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:31

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ale kolegovia upozorňujú na niekoľko klamstiev v bode, na ktorý ja poukážem, ja si však myslím, že ide skôr o vašu nevedomosť, ale táto neospravedlňuje.
Hovorili ste o zvýšení cien plynu za ministra z SaS, ku ktorému ale nikdy nedošlo, teda ak nechcete naviazať na tvrdenia pána Kažimíra a jeho pomýleného grafu.
Iba krátko vysvetlím. Ceny plynu ako komodity, tá je ovplyvnená dlhodobým kontraktom s Gazprom z roku 2008, a cena plynu pre spotrebiteľa, tá sa kreuje tým, že regulovaný subjekt dá návrh regulátorovi a ten nezávisle posúdi a stanoví jej výšku. ÚRSO má v stanovenej v tejto cene zohľadniť náklady a primeraný zisk, v prípade cien plynu pre domácnosti sa to však dlhodobo nedeje, a to aj na žiadosť predsedu vlády. Pán Holjenčík je nominant vlády a má byť nezávislý. To, že nie je, dokázal aj synchronizáciou pri mimoriadnej regulácii cien s vládnymi vrátkami za plyn. SPP je v segmente domácnosti dlhodobo v strate, tieto sa vykrývajú zo ziskov generovaných z predaja plynu firmám. Po zoštátnení obchodníka SPP je táto strata komplet na ťarchu štátneho rozpočtu, takže vyššiu cenu nakoniec naozaj máme, ale nie vďaka SaS, ale SMER-u. Platíme ju všetci, nie v cene plynu, ale prostredníctvom daní.
A keďže mám ešte chvíľku čas, zastanem sa aj pána Sulíka, ktorý tu nie je. Obuli ste sa do jeho miesta v Europarlamente. Pán Sulík tento postup avizoval transparentne a verejne dlhodobo pred voľbami, na rozdiel od niektorých vašich koaličných partnerov, teda neurobil nič iné, iba dodržal slovo.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 19:31 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video